فهرست مطالب

Journal of Research and Health
Volume:4 Issue: 4, Jan-Feb 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/10/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • احمد ابراهیمی عطری، ناهید خوشرفتار یزدی، حسین حسینی، سمانه مهدوی مقدم* صفحات 863-870
    گوناگونی کیف های موجود در بازار، دانش آموزان را به استفاده از کیف های متنوع بدون توجه به عوارض عضلانی و جسمانی آنها ترغیب می کند. تحقیقات نشان داده اند که روش های مختلف حمل وسایل آموزشی، آثار متفاوتی را در میزان ادراک دردهای جسمانی و عملکرد دستگاه های عضلانی-اسکلتی، قلبی-عروقی، تنفسی و متابولیسم بدن دانش آموزان اعمال می کنند. این تحقیق با هدف بررسی تاثیرحمل کیف های رایج مدرسه ای (کیف دستی، شانه ای و کوله پشتی) بر فعالیت الکتریکی عضلات تنه دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی انجام گرفت. آزمودنی های این تحقیق از بین دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهرستان همدان به صورت تصادفی انتخاب شدند. فعالیت الکتریکی عضلات تنه آنها شامل: راست کننده ستون فقرات (ES)، مستقیم شکمی (RA)، ذوزنقه ای فوقانی (UT) و سینه ای بزرگ (PM) بطور دو طرفه، پس از 15 دقیقه حمل هر یک از کیف ها با وزن معادل 10 درصد وزن بدن، برروی تردمیل با سرعت 1/1 متر بر ثانیه، در طول یک دقیقه ایستادن مستقیم با استفاده از دستگاه EMG ثبت شد. یافته ها نشان داد که حمل کیف شانه ای به فعالیت ناهمسان بخش های راست و چپ هر چهار عضله ES، RA،UT وPM انجامید(p=0/001). حمل کیف دستی به افزایش این ناهمسانی در بخش های راست و چپ عضلات ES، RA وUT منجرشد (p=0/001). به طوری که سطح فعالیتEMG در سمت مخالف کیف در عضلاتES و RA به طور معناداری افزایش (p=0/001) و در سمت موافق به طور معناداری کاهش یافت(p=0/001). در حالیکه در عضلات UT افزایش در سمت موافق وکاهش در سمت مخالف بطور معناداری مشاهده شد (p=0/001). فعالیت بخش های راست و چپ عضله PMهنگام حمل کیف دستی همسان بود (p=0/068). در حال حمل کوله پشتی فعالیت EMG عضله RA به طور معنادار و ناهمسان کاهش (p=0/001) و در عضلاتES، UT و PM به طور معنادار و همسان کاهش یافت(p=0/001). بنابراین کوله پشتی به علت همسانی بیشتر فعالیت بخش های راست و چپ عضلات و میزان فعالیت کمترآنها، به عنوان کیف مدرسه ای برتر در مقایسه با سایر کیف های مورد بررسی می باشد.
    کلیدواژگان: حمل کیف، فعالیت الکتریکی، عضلات تنه، دانش آموزان دختر
  • شهلا خسروان، مهری علویانی*، علی عالمی، جهانشیر توکلی زاده صفحات 871-877
    با توجه به افزایش چشمگیر جمعیت سالمندی در سراسر دنیا به خصوص در کشور های در حال توسعه در قرن 21، سالمندی و شرایط ویژه افراد سالمند و تامین بهداشت روانی و جسمانی آنان از جمله مسائلی است که توجه ویژه ای می طلبد.این مطالعه مقطعی- تحلیلی با هدف تعیین شیوع احساس تنهایی و ارتباط آن با برخی عوامل جمعیت شناختی زنان سالمند انجام گرفت. در این مطالعه، 500 زن سالمند 60 سال و بالاتر تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی شهر گناباد به شیوه نمونه گیری طبقه-ای متناسب با حجم انتخاب، داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و مقیاس تجدید نظرشده احساس تنهایی راسل(UCLA) گردآوری شدند. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 20 و آزمون های آماری توصیفی، آنالیز واریانس یک طرفه و کای دو تجزیه و تحلیل شدند. شیوع احساس تنهایی متوسط و شدید در این مطالعه به ترتیب برابر 50/4% و 39/4% گزارش شد، همچنین بین نمره احساس تنهایی آزمودنی ها و وضعیت تاهل(0/043=p)، تحصیلات(0/011=p) و وضعیت خانوار(0/037=p) ارتباط معناداری وجود داشت. نتایج این پژوهش لزوم توجه به وضعیت احساس تنهایی در سالمندان، شناسایی موقعیت ها و علل تشدید این احساس در این گروه سنی و تنظیم برنامه های مداخله ای به منظور کاهش آن را مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، احساس تنهایی، زنان سالمند
  • معصومه اسدی*، میمنت حسینی، سوده شهسواری صفحات 878-883
    زمینه و هدف
    یکی از موارد جدی تهدید کننده سلامت، که در سال های اخیر با توجه به تغییرات سریع اجتماعی، از سوی سازمان های بهداشتی، مجریان قانون و سیاستگزاران اجتماعی به عنوان یکی از مهمترین مشکلات موجود در جامعه مورد توجه قرار گرفته است، شیوع رفتارهای پر خطر در نوجوانان می باشد. لذا این پژوهش با هدف تعیین فراوانی رفتارهای پر خطر در نوجوانان دبیرستانی شهر قروه در سال 1390 انجام شد.
    روش
    این پژوهش توصیفی در 500 نفر از دانش آموزان دبیرستانهای دولتی شهر قروه به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انجام شد. داده ها بوسیله پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناسی و پرسشنامه پژوهشگر ساخته «بررسی رفتار پر خطر در نوجوانان دبیرستانی» جمع آوری گردید. از آماره های توصیفی برای توصیف داده ها ونیز ازآزمون تی، آنالیز واریانس یک طرفه و همبستگی پیرسون برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    4/19 درصد از نوجوانان همیشه رانندگی پر خطر، 8/18 درصد همیشه رفتارهای خشونت آمیز، 4/19 درصد اغلب سوءمصرف مواد، 1/17درصد همیشه مصرف الکل، 1/15درصد همیشه رفتار جنسی پر خطر، 5/12 درصد همیشه افکار خودکشی و 7/14 درصد همیشه تغذیه نا مناسب داشتند.
    بحث: در این مطالعه فراوانی رفتارهای پر خطر در بین نوجوانان قابل توجه بود. این یافته می تواند راهنمایی برای پرستاران بهداشت جامعه ومسئولین سیاستگزار بهداشت جامعه، سیاستگزاران آموزش وپرورش و واحد بهداشت مدارس باشد که توجه بیشتری به این امر مبذول دارند.
    کلیدواژگان: نوجوانان، رفتارهای پر خطر، دبیرستان
  • رزاق محمودی، کیومرث امینی، مهتاب وهاب زاده، حامد میر، رضا واقف* صفحات 884-889
    مقدمه
    مصرف فرآورده های غذایی با منشا دامی آلوده به باقیمانده آنتی بیوتیکی دارای اثرات سوء بر سلامت و بهداشت افراد جامعه می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه باقیمانده آنتی بیوتیک ها در شیرهای خام و پاستوریزه استان ایلام مورد ارزیابی قرار گرفت. از تعداد 9 واحد دامداری نیمه صنعتی، 4 واحد ایستگاه جمع آوری شیر و 3 شرکت تولید شیر پاستوریزه در استان ایلام طی فصول بهار و تابستان سال 1391 نمونه برداری و از لحاظ باقیمانده آنتی بیوتیک ها با استفاده از روش تست شیر کوپن بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که از مجموع 96 نمونه اخذ شده در این مطالعه تعداد 28 نمونه (29/16%) از نظر وجود باقیمانده آنتی بیوتیکی مثبت بودند. نمونه های شیر بررسی شده طی فصل بهار و تابستان به لحاظ آلودگی باقیمانده آنتی بیوتیکی اختلاف آماری معنی داری را نشان دادند، به گونه ای که نمونه های شیر دارای باقیمانده آنتی بیوتیکی در فصل تابستان (37/50%) در مقایسه با نمونه های شیر فصل بهار (20/83%) بالاتر بود (P<0.05). درصد آلودگی نمونه های شیر خام (30/76%) به باقیمانده آنتی بیوتیکی در مقایسه با نمونه های شیر پاستوریزه (22/20%) به طور معنی داری بالاتر بود (P<0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به عوارض سوء حاصل از مصرف شیرهای آلوده به بقایای آنتی بیوتیک ها و همچنین ضررها و زیان های متعدد حاصل از آن در صنایع لبنی، به نظر می رسد که نیاز به مطالعات جامع تری برای تعیین دقیق نوع باقیمانده آنتی بیوتیک در شیرهای مصرفی در این منطقه وجود دارد.
    کلیدواژگان: ایلام، باقیمانده آنتی بیوتیک، شیر، تست شیر کوپن
  • سارا امامقلی، سید محمد علی خاتمی فیروزآبادی، سلیمه گوهری نژاد، نایب فدایی ده چشمه، علی حیدری نژاد، محمد ازمل* صفحات 890-897
    زمینه
    یکی از موضوعات اساسی در بیمارستان ها بررسی میزان کارایی است. با سنجش شاخص های عملکردی ارزیابی و مقایسهی بیمارستانها امکان پذیر می شود. هدف این مطالعه، مقایسه ی عملکرد بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بوشهر از منظر شاخص های عملکردی با استفاده از مدل گرافیکی پابون لاسو بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی توصیفی حاضر به صورت مقطعی در سال 1391 انجام گرفت. عملکرد هفت بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در طی سالهای 1388 تا 1390ارزیابی شدند. شاخص های منتخب این مقایسه با استفاده از مدل گرافیکی پابون لاسو مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    سه بیمارستان شامل زینبیه، سوانح و سوختگی (چرومی) و بقیه الله در هر سه سال در ناحیه اول و بیمارستان امام خمینی(ره) نیز در ناحیه دوم قرار داشت. بیمارستان فاطمه زهرا به ترتیب در نواحی سه، چهار و در مرز سه وچهار بود. بیمارستان 17 شهریور در سال اول در ناحیه دو و در سال های بعد به ناحیه سه منتقل گردید. بیمارستان امیرالمومنین نیز در ناحیه دو و سه بود و دوباره به ناحیه دو جابجا گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه با ناکارایی بیمارستان هایی که در ناحیه یک قرار می گیرند، اتخاذ استراتژی های مناسب کاهش خدمات می تواند سودمند باشد. بیمارستان هایی که در ناحیه کارای سه قرار گرفته اند نیز بهتر است وضع موجود را حفظ نمایند و در نهایت بیمارستان های ناحیه دو و چهار نیز می توانند با اعمال مدیریت صحیح و بهبود شاخص های عملکردی، به ناحیه کارا نزدیک گردند.
    کلیدواژگان: ارزیابی کارایی، شاخص های عملکردی، مدل گرافیکی، پابون لاسو
  • رقیه بایرامی*، حسین ابراهیمی پور صفحات 898-902
    تاثیر آوای قرآن کریم بر درد زایمان و سایر فاکتورهای مادری و نوزادی در زنان اول زا چکیده روش های غیردارویی تسکین درد بدلیل نداشتن عوارض بر روی مادر و جنین و سهولت کاربرد، در فرایند زایمان کاربرد دارد. تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر آوای قران کریم بر شدت درد و برخی متغیرها طی مرحله اول زایمان، در زنان نخست حامله بستری در بیمارستان قمر بنی هاشم شهر خوی انجام شده است. این پژوهش که یک مطالعه تجربی است، بر روی 60 نفر از زنان نخست حامله که به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شده بودند، صورت گرفت. بلافاصله بعد از ورود به اتاق لیبر شدت درد پایه با استفاده از مقیاس بصری و علائم حیاتی کنترل و ثبت شد. سپس برای گروه آزمون در طول فاز فعال مرحله اول زایمان، آوای قران کریم با صدای استاد عبدالباسط به صورت متناوب از طریق هدفون به مدت 0.5 ساعت پخش و پس از آن شدت درد و علائم حیاتی اندازه گیری و ثبت شد. در گروه کنترل بدون انجام مداخله این متغیرها اندازه گیری می شد. آزمونهای آماری به کار گرفته شده t2 و t test و کای اسکوئر بودند. P< 0.05 سطح معنی داری اختلافها در نظر گرفته شد. اکثر نمونه ها در گروه سنی 20-24 سال قرار داشتند. بین شدت درد در طول فاز فعال زایمان، در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معنی داری مشاهده شد (P<0.05). بین تعداد نبض، فشار خون و تنفس در دو گروه شاهد و آزمون اختلاف آماری معنی داری وجود داشت(p<0.001). طول مرحله اول زایمان در گروه آزمون کوتاهتر از گروه کنترل بود(p<0.001). نمره اپگار نوزاد در دو گروه آزمون و کنترل اختلاف آماری معنی دار داشت(p<0.03). می توان از استماع آوای قران کریم بعنوان روش غیر دارویی در تسکین درد، کوتاه کردن طول مرحله اول، بهبود علائم حیاتی و آپگار نوزاد استفاده نمود.
    کلیدواژگان: زایمان، درد، قران کریم، مطالعه تجربی
  • حمیدرضا زنده طلب* صفحات 903-910
    رفتار تغذیه ای مناسب نقش مهمی در ارتقاء سلامت جسمی و روانی دانش آموزان دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر یک برنامه مداخله ای مبتنی بر تئوری رفتار برنامه ریزی شده بر ارتقاء رفتارهای تغذیه ای دانش آموزان بود. این مطالعه نیمه تجربی شاهددار تصادفی شده، به صورت قبل و بعد، بر روی 67 دانش آموز کلاس پنجم در دو دبستان ابتدایی شهر مشهد در سال 1391 انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی در دو گروه آزمون (32 نفر) و شاهد (35 نفر) قرار گرفته و برنامه مداخله در طی چهار جلسه برای گروه آزمون به اجرا درآمد. 2 هفته بعد داده ها با استفاده از پرسشنامه طراحی شده بر اساس سازه های «تئوری رفتار برنامه ریزی شده» جمع آوری و با نرم افزار آماری SPSS-13 و آزمون های تی مستقل و زوجی و کای دو در سطح معنی داری 95% تجزیه و تحلیل شدند. قبل از مداخله، اختلاف معنی داری در سازه های تئوری بین گروه آزمون و شاهد، وجود نداشت (p>0.05). اما پس از مداخله، در نمرات نگرش (p<0.01، t = 3.51)، هنجارهای انتزاعی (p<0.01، t = 6.98) و کنترل درک شده (p<0.01، t = 3.84) اختلاف معنی داری بین گروه آزمون و شاهد وجود داشت. با توجه به یافته های حاصل می توان گفت؛ برنامه های ارتقاء سلامت مبتنی بر تئوری رفتاری برنامه ریزی شده نقش موثری در ارتقاء رفتارهای تغذیه ای در بین دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، رفتار تغذیه ای، دانش آموز
  • محسن احمدی طهور سلطانی*، حسن زارع، طیبه محمدی، محمدرضا ذوقی پایدار صفحات 911-919
    مقدمه
    با ظهور روانشناسی مثبت توجه روانشناسان از بیماری های روانی به سمت پیش بین های سلامت روان و راهکارهای ارتقاء آن تغییر جهت یافت. هدف پژوهش حاضر ارائه یک مدل جهت تبیین سلامت روان دانشجویان بر اساس متغیرهای جهت گیری هدفی، امیدواری و بهزیستی معنوی است.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه پژوهش تعداد 374 نفر(150 زن و 224 مرد) با دامنه سنی 18 تا 50 سال و میانگین 24/67 و انحراف استاندارد 6/72 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای از بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی همدان انتخاب، و به پرسشنامه های، جهت گیری هدفی، امیدواری، بهزیستی معنوی و سلامت روان پاسخ دادند. داده ها به وسیله نرم افزارهای spss.16 و LISREL.8/5 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج ضریب همبستگی نشان داد که بین جهت گیری هدفی با امیدوای و بهزیستی معنوی رابطه معنادار وجود دارد، همچنین بین امیدواری با بهزیستی معنوی و سلامت روان و بهزستی معنوی با سلامت روان. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که مدل طراحی شده جهت تبیین سلامت روان با داده ها برازش دارد(AGFI=0.98, RMSEA=0.00, NFI=0.98). در مدل برازش شده جهت گیری هدفی به طور مستقیم روی امیدواری و بهزیستی، امیدواری به طور مستقیم روی بهزیستی معنوی و غیر مستقیم روی سلامت روان در نهایت بهزیستی نیز به طور مستقیم روی سلامت روان تاثیر گذار هستند.
    نتیجه گیری
    دانشجویانی که هدفمند هستند از امیدواری بالاتر و دانشجویان امیدوار تر از بهزیستی معنوی بالاتر و به طبع آن از سلامت روان بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: امیدواری، بهزیستی معنوی، جهت گیری هدفی، سلامت روان
  • مهدیه سادات خشوعی*، نسیمه فرهادی صفحات 920-926
    هدف این پژوهش، مقایسه استرس شغلی، رویدادهای استرس زای زندگی و سبک های مقابله در کارکنان نوبت کار و غیر نوبت کار بود. این پژوهش از نوع مقایسه ای می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان یکی از کارخانه های صنعتی در شهر اصفهان بود. از این جامعه، تعداد 90 نفر (45 نفر نوبت کار و 45 نفر غیرنوبت کار) با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. سپس مقیاس استرس شغلی با ابعاد محیط فیزیکی، تعارض نقش و ابهام نقش (هلریگل و سولکام، 1996)، مقیاس درجه بندی سازگاری مجدد اجتماعی (هلمز و راهه، 1967) و مقیاس سبک مقابله ای با ابعاد سبک مقابله ای کارآمد و ناکارآمد (کارور شیر و وینتراب، 1989) توسط کارکنان تکمیل گردید. یافته ها با استفاده از آزمون مانوا تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین کارکنان نوبت کار و غیرنوبت کار از نظر استرس شغلی، ابعاد آن، رویدادهای استرس زای زندگی، سبک های مقابله ای کارآمد و ناکارآمد تفاوت معنی داری وجود دارد. بدین ترتیب که کارکنان نوبت کار، از نظر استرس شغلی، ابعاد آن، رویدادهای استرس زای زندگی و سبک های مقابله ای نمره هایی بیشتر از غیرنوبت کارها کسب کرده و این نشانگر اهمیت رابطه نوبت کاری با استرس است.
    کلیدواژگان: استرس، مهارت مقابله، نوبت کاری
  • مهناز صلحی*، بهرام آرمون، داوود شجاعی زاده، حمید حقانی صفحات 927-934
    میزان استفاده از اینترنت و میزان شیوع اعتیاد به اینترنت در دانش آموزان و دانشجویان درحال افزایش است. در سال های اخیر پدیده ای با عنوان «اعتیاد به اینترنت» به وجود آمده است. هدف مطالعه حاضر مشخص کردن تعیین کننده های اختلال اعتیاد به اینترنت براساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده در دانشجویان پسر ساکن خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1391 است. دراین مطالعه توصیفی- تحلیلی که با روش نمونه گیری خوشه ایروی150 نفر از دانشجویان پسر ساکن خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد، ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن کسب شد. پرسشنامه شامل سوالات زمینه ای، سوالات سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده و تست اختلال اعتیاد به اینترنت یانگ بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری spss (نسخه 16) و به کمک آزمون های آماری کای دو و آزمون ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل شد.میانگین نمره اختلال اعتیاد به اینترنت 49/48 با انحراف معیار 14/56 بدست آمد. 86/66 درصد از دانشجویان رفتار اعتیاد به اینترنت (با درجات خفیف، متوسط و شدید) داشتند. میان نمرات سازه نگرش فردی و اختلال اعتیاد به اینترنت رابطه معنا دار مشاهده شد(p<0.008).میان نمرات سازه ی کنترل رفتاری درک شده و اختلال اعتیاد به اینترنت رابطه معنی دار بدست آمد(p<0.004). با توجه به یافته های این مطالعه تئوری رفتار برنامه ریزی شده به علت دارا بودن سازه های قصد رفتاری، نگرش، هنجارهای انتزاعی و کنترل رفتاری درک شده الگویی مناسب برای بررسی اختلال اعتیاد به اینترنت است و طراحی مداخلات ارتقایی براساس این تئوری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، اختلال اعتیاد به اینترنت، دانشجویان
  • محمد شاکرمی، رضا داورنیا*، کیانوش زهراکار، امین حسینی صفحات 935-943
    بهزیستی روانشناختی به کیفیت تجربه شده ی زندگی اشاره می کند و منعکس کننده عملکرد و تجربه روانشناختی مطلوب است. ما زندگیمان را بصورت خوب یا بد ارزیابی می کنیم اگر این ارزیابی برای ما حس دستیابی به پتانسیل کامل روانشناختی شخصی فراهم کند، منجر به بهزیستی روانشناختی می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی سرمایه روانشناختی، سخت رویی روانشناختی و هوش معنوی بعنوان عوامل پیش بین بهزیستی روانشناختی در دانشجویان می باشد. پژوهش از نوع توصیفی–همبستگی است. جامعه پژوهش تمامی دانشجویان دانشگاه های خوارزمی، آزاد و پیام نور کرج در سال تحصیلی 92-1391 و نمونه 377 نفر می باشند که به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب گردیدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های بهزیستی روانشناختی ریف، پرسشنامه سرمایه روانشناختی، پرسشنامه زمینه یابی دیدگاه های شخصی و مقیاس خود ارزیابی هوش معنوی کینگ استفاده گردید و تحلیل داده ها به روش تحلیل رگرسیون چندگانه همزمان صورت گرفت. نتایج حاکی از آن بود که سرمایه روانشناختی، سخت رویی و هوش معنوی 58/8%از تغییرات بهزیستی روانشناختی دانشجویان را پیش بینی می کنند. عوامل سرمایه روانشناختی، سخت رویی و هوش معنوی، تغییرات بهزیستی روانشناختی دانشجویان را پیش بینی می کنند و روان درمانگران می توانند با دستکاری این عوامل باعث افزایش بهزیستی دانشجویان گردند.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، سخت رویی روانشناختی، سرمایه روانشناختی، هوش معنوی
  • مرضیه سادات سجادی نژاد*، حسین مولوی، کریم عسگری، پیمان ادیبی صفحات 944-954
    مقدمه
    سازگاری با بیماری های مزمن سازه ای پیچیده و چند بعدی است که می تواند به بیمار در کنار آمدن با تغییرات عمیق ناشی از بیماری کمک نماید. کولیت اولسراتیو با سیر ناتوان کننده و غیر قابل پیش بینی خود،در بین بیماری های مزمن بیماری چالش برانگیز است که راجع به نقش سازگاری روانشناختی بیماران با آن اطلاعات اندکی در دسترس است. هدف این مطالعه شناسایی عوامل تعیین کننده سازگاری روانشناختی بیماران کولیت اولسراتیوو نیز بررسی نقش میانجی آن ودیگر عوامل پیش بینی کننده در پیش بینی کیفیت زندگیاین بیماران بود.
    روش
    شرکت کنندگان 58 بیمار زن مبتلا به کولیت اولسراتیو از بین مراجعین به یک درمانگاه گوارشی سرپایی بودند. همه شرکت کنندگان مجموعه ای از پرسشنامه ها را تکمیل کردند که ادراک بیماری، میزان فعالیت بیماری، کیفیت زندگی و سازگاری روانشناختی را می سنجید.سازگاری روانشناختی به صورت ترکیبی از افسردگی، اضطراب، استرس ادراک شده، روان رنجور خویی و راهبردهای مقابله هیجان مدار سنجیده شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی تاییدی،تایید مدل سازگاری روانشناختی را از ترکیب افسردگی، اضطراب، استرس ادراک شده، روان رنجور خویی و راهبردهای مقابله هیجان مدار نشان داد. تفاوت سازگاری روانشناختی بیماران کولیت اولسراتیو با افراد بهنجار معنادار بود.سپس اثرات مستقیم و غیر مستقیم سن، سطح تحصیلات، فعالیت بیماری، و بازنمایی شناختی بیماری با میانجی گری سازگاری روانشناختی بر کیفیت زندگی مورد بررسی قرار گرفت.در مدل نهایی نقش میانجی سازگاری روانشناختی مورد تایید قرار گرفت و از بین متغیرهای دیگر، بازنمایی شناختی بیماری قویترین پیش بینی کننده کیفیت زندگی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج بر اهمیت سازگاری روانشناختی در کنار آمدن با بیماری های مزمنی مانند کولیت اولسراتیو صحه می گذارد و به درک بهتر ادراک بیماری و نیز ایجاد درمانهای مکمل مناسب برای این بیماری کمک می نماید.
    کلیدواژگان: کولیت اولسراتیو، سازگاری روانشناختی، کیفیت زندگی، ادراک بیماری
  • سیده هاجر حسینی*، زهرا بهرامی نژاد صفحات 955-961
    کوشش برای شناخت تاثیر حمایتی پیوندهای اجتماعی بر نتایج بهداشتی از جمله وضعیت سلامت عمومی و میزان بهره گیری از خدمات درمانی در بین سالمندان، هدف اصلی این مطالعه می باشد. مطالعه توصیفی- همبستگی به صورت مقطعی برروی نمونه 356 نفری که در سال 1390 با روش خوشه ایچندمرحله ای و تکنیک طبقه بندی نسبی از جمعیت آماری 4777 نفری سالمندان60سال وبالاتر شهر بیجار انتخاب شده بود، انجام گرفته است. کلیه اطلاعات با ابزار پرسش نامه به شیوه خودگزارش دهی از طریق ملاقات در منزل جمع آوری شده است. یافته های تحقیق، بیانگر اثرگذاری پیوندهای حمایت کننده بر سلامت و بهره گیری از خدمات سلامت هستند. بین پیونداجتماعی و حمایت-اجتماعی(0/001=P) رابطه مستقیم و معناداری دیده شد، رابطه چشم گیرتر مربوط به بعدپیوندقوی و حمایت اجتماعی(0/000=P)است. حمایت اجتماعی رابطه مستقیم و معناداری با سلامت عمومی سالمند دارد(0/000=P) که دراین میان حمایت عاطفی تاثیر قوی تری بر سلامت روان(0/000=P)برجای می-گذارد. تعدد منابع حمایتی با سلامت درارتباط بوده(0/000=P) و از انواع منابع، رابطه تاهلی و دریافت حمایت از همسر، تاثیر قوی تری بر سلامت(0/000=P) دارد. پیوند اجتماعی(0/040=P) به ویژه پیوندقوی(0/011=P) با بهره گیری از خدمات مراقبت ثانویه رابطه معکوس و معناداردارد. حمایت اجتماعی و سلامت هردو با میزان بهره گیری از خدمات درمانی با رابطه معکوس و معنادار (0/000=P)همراه اند. پیوندهای اجتماعی، حمایت اجتماعی را به دنبال آورده و حمایت اجتماعی با ارتقاء سلامت بر کاهش هزینه های خدمات درمانی سالمندان تاثیر می-گذارد. از آنجاکه خانواده و گروه خویشاوندی مهمترین عرصه های برقراری پیوند و حمایت هستند، لذا مداخلات جهت بهبود سلامت سالمندان و کاهش وابستگی آنان به مراقبتهای رسمی می تواند در این واحدها انجام گیرد. مداخلات با تکیه بر عناصر و ابزارهای فرهنگی(مذهبی)-اجتماعی به منظور توسعه شبکه طبیعی پیوندهای حمایت کننده در خانواده، خویشاوندی و دوستی و نیز ایجاد گروه ها و انجمن های داوطلبانه به عنوان شبکه مصنوعی پیوندهای اجتماعی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پیوند اجتماعی، حمایت اجتماعی، خدمات درمانی، سالمندان، سلامت عمومی
|
  • Ahmad Ebrahimi Atri, Nahid Khoshraftar Yazdi, Hosein Hoseini, Samane Mahdavi Moghadam* Pages 863-870
    the variety of the bags in the marhet, persudes students to use variable bags, irrespective of their muscle of physical complications. Researches show that various methods for educational devices carrying, have different effects on student physical pain perception and muscles, skeletal, cardio vascular, respiratory and metabolism performances. This research is conducted to review the school common bags carrying (hand bag, shoulder bag and backpack) on elementary school girl students body muscles electrical activity. this study is from semi-empirical kind. This research subjects are selected (one school randomly) from hamedan city elementary grade girl students. Their body muscles electrical activities include: spine erectro muscle(ES), rectus abdominis (RA), upper trapiziuse (UT) and pectoralise major(PM) bilateral are recorded for each student by using EMG unit after carrying each one of these bags that weight about 10 percent of their body weight for 15 minutes on treedmile with a speed of 1/1 m/s and one minute standing. Finding showed that shoulder bag carrying result in dissimilar activities of left and right parts of four ES, RA, UT, PM muscles.(p=0/001). Hand bag carrying results in increasing this dissimilarity in left and right parts of UT, RA, ES muscles (p=0/001), so that EMG activity level in RA, ES muscles opposite direction increased sighificantly (p=0/001) and it reduced significantly in the other direction(p=0/001). while in UT muscle significaticant increase in the other direction and reduction in the opposite direction is observed (p=0/001) left and right parts activity of PM muscle during handbag carrying is similar (p=0/068), during backpack carrying EMG activity of RA muscle is reduced in a significant and dissimilar way(p=0/001) and it reduces in a significant and similar way in PM, UT and ES muscles(p=0/001).so backpack is considered as the best schoolbag in comparison to the other reviewed bags because of similar activities and lower activities of right and left parts of the muscles.
    Keywords: bag carrying, electrical activity, trunk muscles, girl students
  • Shahla Khosravan, Mehri Alaviani *, Ali Alami, Jahanshir Tavakolizadeh Pages 871-877
    According to specified increasing in Aging Population in worldwide special in developing countries in 21 century. Aging and special conditions in elderly and providing phyciatrical and physical health are problems that should pay attention to them. This study is done with purpose of investigation of prevalence of loneliness and it’s Relationship with demographic factors in elderly women in Gonabad city. In this cross - sectional study, 500 elderly women with α≥ 60 years old, which attend to health and cure centers, with category sampling according to selected volume, are selected and necessary data are gathered with demographic and UCLA Questionnaire’s. Then, data were analyzed with 20version of Spss and descriptive statistics, ANOVA and chi-square. The prevalence of moderate and severe loneliness in this study was reported 50/4%, 39/4%. Indeed, there is significant relationship between loneliness and marital status (p=0/043), education (p=0/011) and family status (p=0/037). Results of this study are recommended to attention about loneliness in elderly, diagnosis of and aggravation conditions of factors in this feel and organizations of interventional programs to decrease of it.
    Keywords: Epidemiology, loneliness, elderly people
  • Massume Asadi *, Maimanat Hossaini, Soodeh Shahsavari Pages 878-883
    One of the most serious health threat, which in recent years as one of the most important problems in society is considered due to rapid changes in society, from health organizations, law enforcement and social policy makers, the prevalence of risky behaviors are adolescents. This study aimed to determine the prevalence of risky behaviors in adolescents in high school in 1390 was Ghorveh.
    Methods
    This was descriptive study and 500 public high schools students selected by multi-stage random sampling in the Ghorveh city. Data by2 part questionnaire: demographic characteristics and "high-risk behavior in adolescents in high school" were collected. Descriptive statistics, t test, ANOVA and Pearson correlation was used for data analysis.
    Results
    4/19 percent of teens are always a high-risk driving, 8/18 percent always violent behavior, 4/19 percent are substance abuse, 1/17 percent always alcohol, 1/15 percent always sexual behavior risk, 5/12 of suicidal thoughts and forever 7/14 percent always had bad nutrition.
    Discussion
    In this study, the prevalence of risky behaviors among adolescents was remarkable. This finding can be a guide for community health nurses and community health policy, education policymakers and school health units that have paid more attention to this matter.
    Keywords: high risk behaviors, adolescent, high school
  • Razzagh Mahmoudi, Kiomars Amini, Mahtab Vahabzadeh, Hamed Mir, Reza Vaghef * Pages 884-889
    Introduction
    The presence of antibiotic residues in food products of animal origin, especially milk and meat, and their consumption can cause serious side effects for human health. The purpose of this study was to monitor antibiotics residues in raw and pasteurized milk produced in Elam province of Iran during the spring and summer of 2012.
    Material And Methods
    For this purpose, 9 industrial dairy farms, 4 local milk collection centers and 3 dairy processing plants were randomly selected. Raw and pasteurized milk samples were collected in 3 replications. Residual antibiotic of milk samples were monitored by Copan Milk Test.
    Finding
    The results showed that 28 of all milk samples (29.16%) showed detectible antibiotic residues. Significant differences (P<0.05) observed between antibiotic residues in spring and summer milk samples, So that, the milk samples contains antibiotic residues in summer season (37.50%) was higher than compared with spring milk samples (20.83%). Contamination of raw milks (30.76%) with antibiotic residues was significantly (P<0.05) higher than compared with pasteurized milk samples (22.20%). Discussion &
    Conclusion
    According to the adverse effects of contaminated milk antibiotic residues, which can be considered an important factor threatening human health and numerous losses that would caused in the milk industry, There seems to be a need for more studies to determine the exact type of antibiotic residue in milk consumption in this province.
    Keywords: Ilam, Antibiotic residue, Milk, Copan Milk Test
  • Sara Imamgholi, Seyed Mohammad Ali Khatami Firouzabadi, Selime Goharinezhad, Nayeb Fadaei Dehcheshmeh, Ali Heidarinejad, Mohammad Azmal * Pages 890-897
    Background
    Efficiency assessment is one of the fundamental issues in hospitals. It is possible to evaluate and compare hospitals with measuring performance indicators. The aim of this study was to compare the performance of affiliated hospitals in Bushehr University of Medical Sciences from the viewpoint of performance indicators by using the graphical Pabon Lasso model.
    Materials And Methods
    This cross-sectional descriptive study was conducted in 2012. Seven hospitals affiliated to Bushehr University of Medical Sciences during 2009 to 2011 were evaluated. Selected indicators for this comparison were analyzed by using the graphical Pabon Lasso model.
    Results
    Three hospitals consist of Zainabieh, Choromi and Baghiatollah was located in first region and Imam Khomeini hospital was in the second region during these three years. Fatemeh Zahra hospital was in 3, 4 and 3-4 borderline regions, respectively. 17 Shahrivar Hospital was in second region in the first year and in the later years was shifted to third region. Amiralmomenin hospital was in 2, 3 regions and was moved back to second region again.
    Conclusion
    Adopting appropriate strategies to reduce services for hospitals in the first region because of inefficiency can be beneficial. Hospitals which are located in the third region are better to maintain the current situation. And finally, hospitals in second and fourth regions can be approached to efficient region by adopting an appropriate management and improving the performance indicators.
    Keywords: efficiency assessment, performance indicator, graphical model, pabon lasso
  • Roghieh Bayrami *, Hossien Ebrahimipour Pages 898-902
    The Effect of Holley Quran s Song on labor pain and other maternal and neonatal factors in first stage of delivery in prim gravid women Bayrami R*, Ebrahimipour H Non pharmacological pain reduction drugs due to lack of complications on mother and fetus and easy to use are used in labor process. The present study is a experimental study carried out on nulliparus women who were admitted to the delivery room in Khoy city to investigate the Holy Quran sound effects on the intensity of pain and other maternal and neonatal factors in first stage of delivery in prim gravid women. This research was conducted on 60 prima gravid women who were selected randomly and divided in two equal experimental and control groups. After being admitted in delivery room in initial stages, the intensity of labor pain and vital signs in the two groups were measured and recorded by a ruler and then the experimental group during the active phase of delivery were allowed to hear holey Quran sound by head phone for 30 minutes followed by 30 minutes of silence repeatedly during which time their pain intensities and vital signs were also measured and recorded. Data were analyzed with t2, t test and x2 test in spss software. In Control group intensity of pain and vital sings were measured without any intervention. P<0.05 was considered significant. Results showed that majority of subjects were 20-24 years old. There was significant difference between the experimental and control groups in terms of pain intensity (p<0.005) so that the average pain intensity during the first stage in the control group was higher than in the experimental group. There were significant difference between The hurt rate, respiration and blood pressure in the experimental and control group(p<0.001). In the experimental group duration of first stage shorter than control group(p<0.001). There was significant difference in Neonatal Apgar score between two groups(p<0.03). On the bases of the above findings, hearing to Holey Quran sounds can be used for reduction labor pain and duration of first stage and improve other outcomes such as vital signs and neonatal apgar score.
    Keywords: pain, delivery, Holy Quran, experimental study
  • Hamid Reza Zendehtalab* Pages 903-910
    Appropriate nutritional behavior have an important role in promotion of the student's physical and mental health. The aim of current study was evaluating effect an interventional program based on the theory of planned behavior on improving nutritional behaviors of students. This was a quasi-experimental study, randomized controlled trials, using before and after design, on 67 students in the fifth grade of the primary school,, which was conducted in 2010, in Mashhad. Samples were randomly assigned in two groups: case (n=32) and control (n=35). Then, intervention program consists of 4 sessions carried out for case group. Two weeks later, data were collected using using a questionnaire based on structures of, "Theory of Planned Behavior". Data were analyzed with SPSS-13 statistical software, independent and paired t-test and chi-square, in the significant %95. Before of intervention, in the structures of the theory, there was no significant difference between case and control group (p>0. 05). But, after of intervention, in the scores of attitude (p<0. 01، t = 3. 51), subjective norms (p<0. 01، t = 6. 98) and perceived control (p<0. 01، t = 3. 84), there was significant difference between case and control group. Therefore health promotion programs, based on the theory of planned behavior, have effective influence in improvement of nutritional behaviors among students.
    Keywords: theory of planned behavior, nutritional behaviors, students
  • Mohsen Ahmadi Tahour Soltani *, Hassan Zareh, Tayebeh Mohammadi, Mohammad Reza Zoqi Pydar Pages 911-919
    Introduction
    With the emerging of positive psychology, the attention of psychologists shifted from mental illness towards the predictors of mental health and its promotion strategies. This study presents a model to explain student's mental health based on goal orientation, hope and spiritual well-being.
    Methods
    The study sample included 374 patients (150 females and 224 males) with an age range of 18 to 50 years, average 24.97 and SD 6.27 that were selected via multistage sampling method among Hamadan Islamic Azad University and responded to goal orientation, hope, spiritual well-being and mental health questionnaire. Data were analyzed using SPSS.16 and LISREL 8.5.
    Results
    the results showed that there is significant correlation between goal orientation with hope and spiritual well-being, also between hope with spiritual well-being and mental health and spiritual well-being with mental health. The results of path way analysis showed that the designed model for explanation of mental health was fit with data (AGFI=0.98, RMSEA=0.00, NFI=0.98). In fitted model goal orientation have direct impact on hope and well-being, hope have direct impact on spiritual well-being and indirect impact on mental health finally well-being have direct impact on mental health.
    Conclusion
    student's who are goal oriented have higher hope and hopeful student's have higher spiritual well-being as well as higher mental health.
    Keywords: Hope, Spiritual Well, being, Goal Orientation, Mental Health
  • Mahdieh Sadat Khoshouei *, Nasimeh Farhadi Pages 920-926
    The purpose of this study was to investigate job stress, stressful life events and coping styles among shift and non-shift workers. The present study was a comparative study. The Statistical population consisted of all workers in an industrial company in Isfahan. A sample 90 workers (45 shift workers and 45 non-shift workers) were selected via simple random sampling. Data was collected through administration of scales of job stress with three dimensions including physical environment, role conflict, and role ambiguity (Hellriegel and Slocum, 1996), Social Readjustment Rating Scale (Holmes and Rahe, 1967) and coping styles scale with dimensions including effective and ineffective coping styles (Carver, Scheier and Weintrub, 1989). Results were analyzed using MANOVA test. Results indicated that in job stress, its dimensions, stressful life events and coping styles between shift and non-shift workers there were significant differences (p<0.01). Based on this study, it was understand that shift workers scored significant higher in job stress, its dimensions, stressful life event and coping styles and indicated the importance of shift work in stress.
    Keywords: Stress, Coping Skill, Shift, Work
  • Mahnaz Solhi *, Bahram Armoon, Davood Shojaeizadeh, Hamid Haghani Pages 927-934
    The internet use and internet addiction is increasingly considerable among the students and university students. The current study aimed to determine the factors of internet addiction based on the planned behavior theory among boy students of the dormitories of Tehran University of Medical Sciences in 2012. In the descriptive-analytical study that was carried out by cluster sampling on 150 boy students of the dormitories of Tehran University of Medical Sciences. The data collection instrument were Young's internet addiction scale questionnaire and a manuscript questionnaire which its reliability and validity were obtained. Manuscript questionnaire was including background questions and the questions of planned behavior theory structures. The data were analyzed by SPSS software (version 16) by Chi-square test and Correlation Coefficient test.The mean of internet addiction (49.48 with standard deviation 14.56) was obtained. 86.66% of the students had internet addiction behavior (mild, moderate and severe). There was a significant relationship between attitudes and internet addiction scores (p<0.008). There was a significant relationship between perceived behavioral control and internet addiction scores (p<0.004).The planned behavior theory due to having behavioral intention, attitude, subjective norms and perceived behavioral control is a proper model to investigate internet addiction.
    Keywords: The theory of planned behavior, internet addiction, students
  • Mohammad Shakarami, Reza Davarniya *, Kianosh Zahrakar, Amin Hosseini Pages 935-943
    Psychological well-being refers to the experienced quality of life and reflects optimal psychological functioning and experience. We evaluate our life as either good or bad and if the evaluation provides us the sense of achieving one’s full psychological potential then it leads to psychological well-being. The aim of this study is to investigate the variables of psychological capital, psychological hardiness and spiritual intelligence as predictor factors in psychological well-being in the students. This study is a descriptive–correlation study. The study population are all students of Kharazmi, Islamic-Azad and Payam_e_Noor universities of Karaj in the 1391-92 school-year and the sample consisted of 377 persons that were selected by multi stage cluster sampling. For data gathering was used from questionnaires such as Ryff’s Psychological Well-being, Psychological Capital Questionnaires, Personal Views Survey Questionnaires and King’s Spiritual Intelligence Self‐Report Inventory and data analysis was performed by using enter multiple regression method. Results showed that the variables of psychological capital, psychological hardiness and spiritual intelligence predict 58/8% of the psychological well-being. The variables of psychological capital, psychological hardiness and spiritual intelligence can predict students’ psychological well-being and psycho therapists can manipulate this factors for increase the students’ psychological well-being.
    Keywords: psychological well, being, psychological hardiness, psychological capital, spiritual intelligence
  • Marzieh Sadat Sajadinezhad *, Hossein Molavi, Karim Asgari, Peyman Adibi Pages 944-954
    Background
    Adjustment to chronic disease is a complex and multidimensional construct which can help the patients deal with profound changes in their personal life resulting from illness. Ulcerative Colitis (UC) with unpredictable and disabling course, among chronic diseases, can be challenging and little is known about the role of psychological adjustment of the patients toward it. The aims of this study were to identify determinants of psychological adjustment in UC patients, to examine its mediational role and the role of other predictors in predicting quality of life (QOL).
    Methods
    Participants were 58 female UC patients consecutively attending an outpatient gastroenterology clinic. All participants completed a set of questionnaires assessing illness perception, disease activity, QOL and psychological adjustment. Psychological adjustment was measured as a composite of depression, anxiety, perceived stress, neuroticism and emotion-focused coping strategies.
    Results
    The confirmatory factor analysis indicated that the constructed model of psychological adjustment to depression, anxiety, perceived stress, neuroticism and emotion-focused coping, filled the data. The difference between psychological adjustment of UC patients and normal subjects was significant (F=33.88; P<0.01). Then direct and indirect effects of age, level of education, disease activity, and cognitive representations of illness with mediating psychological adjustment on QOL were examined. In the final model, the mediating role of psychological adjustment was confirmed and among other variables cognitive representations of illness was the strongest predictor of QOL.
    Conclusions
    The results accentuate on the importance of psychological adjustment in dealing with the chronic conditions such as ulcerative colitis and help to better understand illness perceptions and develop appropriate complementary interventions for these patients.
    Keywords: Ulcerative Colitis, Psychological Adjustment, Quality of Life, Illness Perception
  • Seyede Hajar Hosseini *, Zahra Bahraminejad Pages 955-961
    Background And Objective
    Study the Effect of Supportive-Social Ties Onthe General Health of Elderlise; it’s an Introduction to Decrease use of health service in Elderlise by Social Approach's of Iran.
    Method
    this study is descriptive-analytical and cross-sectional survey on the statistical sample of 356Elderlise in1390 with the multistage cluster method and the relative category technique from elderlise of 60 and above60 yeare in Bijar city.
    Findings
    A considerable percent of the elderlise have a usual and worse than usual rate of General Health status(70/5%). All of the findings of the research indicate the affect of the supportive ties on the health and imparting of the health services. There is a direct and p=nificant relation between Social Ties and Social support(p=0/001).The more noticeable relation is the strang ties with social support(p=0/000). The social support has a direct and p=nificant relation with the elderlise General Health(p=0/000) and among them the effective support has the strongest influence on the psychical health(p=0/000).various supportive resources have relation whth the General Health(p=0/000), and emong the supportive resources, the marriage relation and receiving support from the wife has the strongest influence on his General Health(p=0/000).The Social Ties(p=0/040)specially the strong ties dimention(p=0/011)with imparting of the secondary care services, has a reverse and p=nificant relation. Both the social support and General Health have reverse and and p=nificant relation with the Expenditures therapeutic(p=0/000). Conclusion and
    Discussion
    Social Ties entrains the social support and social support with upgrading the General Health has negative influence on the elderlise Expenditures therapeutic decrease. Since the family and relative group are the most areas of establishing ties and social support, hence the interferes to improve the elderlise Health and decrease their dependency to the formal cares can be done in these units. The social interferes(with relying on the cultural and religious elements) in order to upgrading the natural ties and establishing the institutes civil for developing the supportive ties in the society are suggested.
    Keywords: Elderlise, General Health, Health service, Social support, Social