فهرست مطالب

مهندسی آبیاری و آب ایران - پیاپی 17 (پاییز 1393)

مجله مهندسی آبیاری و آب ایران
پیاپی 17 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فریده سادات هاشمی نسب خبیصی*، محمد موسوی بایگی، بهرام بختیاری، محمد بنایان اول صفحه 1
    گندم از مهم ترین محصولات استراتژیک جهان میباشد که از اهمیت ویژهای در غذای مردم برخوردار است. در زراعت دیم گندم بارش یکی از ارکان اصلی است به طوری که این پارامتر به عنوان تنها منبع تامین آب در دیمکاری محسوب میشود. مطالعه حاضر بر روی 6 ایستگاه سینوپتیک در استان های خراسان شمالی، رضوی و جنوبی صورت گرفته است. در این پژوهش از 25 سال داده های هواشناسی 6 ایستگاه سینوپتیک خراسان بزرگ و عملکرد گندم از سالهای 1387-1362 استفاده شده است. در ابتدا به بررسی میزان بارش در طول دوره رشد گندم پرداخته شد و سپس با محاسبه شاخص رضایتمندی نیازآبی (WRSI) در منطقه رضایت محصول از بارش و تبخیر-تعرق مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصله میانگین دراز مدت این شاخص در ایستگاه بیرجند 72/44 درصد می باشد که در میان ایستگاه های مورد مطالعه دارای کمترین مقدار است و بر اساس این شاخص منطقه مورد مطالعه جهت کشت گندم دیم مناسب نمیباشد و کاشت آن همراه با ریسک بالایی خواهد بود. از میان ایستگاه های مورد مطالعه دو ایستگاه مشهد و قوچان با میانگین دراز مدت 87/92 و 27/92 درصد دارای بیشترین مقدار این شاخص بودند، بر این اساس، این مناطق برای کشت گندم دیم بسیار مناسب بوده و از ریسک بسیار پایینی برای کشت گندم دیم برخوردار میباشند.
    کلیدواژگان: بارش، خراسان، دیم، ریسک، شاخص رضایتمندی نیازآبی، عملکرد
  • روشنک بهرام نژاد، مهری صفاری* صفحه 14
    تنش آب یکی از عوامل موثر در جلوگیری از جوانه زنی، استقرار گیاهچه و رسیدن به حد مطلوب عملکرد، در گیاهان زراعی و داروئی است. روش های متعددی در به حداقل رسانیدن اثرات سوء تنش استفاده می شود. پیش تیمار کردن بذر (پرایمینگ) یکی از روش های رایج آبگیری برای افزایش کارایی بذر می باشد و از مهم ترین انواع آن، اسمو پرامینگ (قرار گرفتن بذر در محلول های با فشار اسمزی مختلف) و هورمو پرامینگ (قرار گرفتن ترکیبات هورمونی روی بذر) است. این آزمایش به منظور بررسی اثر پیش تیمارهای اسیدسالیسیلیک (آسپرین)، کلرید پتاسیم و کلرید سدیم بر برخی از ویژگی های مورفولوژیک و نیز بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه رازیانه (Foeniculam vulgar Mill.) در شرایط تنش خشکی در آزمایشگاه و در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال زراعی 1390 انجام شد. در آزمایشگاه بذرهای رازیانه در محلول سالیسیلیک اسید در چهار غلظت(0، 1/0، 5/0 و 1 میلی مولار)؛ کلرید پتاسیم در چهار سطح (0، 1-، 5/1-، 2- مگاپاسکال) و کلرید سدیم در چهار سطح (0، 1-، 5/1-، 2- مگاپاسکال) به مدت 24 ساعت در دمای °C 20 تیمار شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در بین سطوح اسید سالیسیلیک بکار رفته در آزمایش جوانه زنی بذور؛ سطح سوم (5/0 میلی مولار) بالاترین میانگین سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه را به خود اختصاص داد. در مقایسه بین سطوح کلرید پتاسیم؛ سطح دوم یعنی 1- مگاپاسکال بیشترین سرعت جوانه زنی و طول ریشه چه و ساقه چه را داشت. در مقایسه بین سطوح کلرید سدیم سطح سوم (5/1- مگاپاسکال) منجر به ایجاد بیشترین طول ریشه چه و ساقه چه شد. در مزرعه؛ با توجه به نتایج آزمایشگاه، طرحی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. آبیاری در دو سطح تنش آب و بدون تنش، به عنوان پلات های اصلی و انواع پرایمینگ (پیش تیمارهای پذیرفته شده در آزمایشگاه) در 4 سطح (آب خالص، کلرید سدیم با پتانسیل اسمزی 1- مگاپاسکال، کلرید پتاسیم با پتانسیلاسمزی 5/1- مگاپاسکال واسید سالیسیلیک با غلظت5/0 میلی مولار) پلات های فرعی را تشکیل دادند. نتایج نشان داد که اثر تنش آب و اثر پیش تیمارها در مورد صفات تعداد چتر در بوته، تعداد چترک در چتر، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک رازیانه معنی دار شدند، اما صفات ارتفاع بوته در زمان گلدهی و شاخص برداشت، معنی دار نشدند. در مورد وزن هزاردانه، تنها اثر متقابل تنش آب در پرایمینگ معنی دار شد. تنش آب باعث افزایش درصد اسانس شد؛ اما عملکرد اسانس در تنش آب کاهش یافت.
    مقاله برگرفته از پایان نامه کارشناسی ارشد
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، اسانس، اسید سالسیلیک، پیش تیمار (پرایمینگ)، تنش آب، جوانه زنی، رازیانه (Foeniculam vulgar Mill، )، عملکرد، کلرید پتاسیم، کلرید سدیم
  • کمال امیدوار، رضا ابراهیمی *، فاطمه راستی صفحه 30
    خشکسالی پدیده ای طبیعی می باشد که به صورت دوره ای، در هر منطقه و با هر شرایط اقلیمی، اتفاق می افتد و بخش های مختلف زندگی بشر را دستخوش تاثیرات منفی فراوانی می سازد. تاکنون تعاریف بسیار زیادی از خشکسالی شده است. عدم وجود یک تعریف جامع از خشکسالی و متفاوت بودن معنی آن، از دیدگاه های مختلف، مانع از درک مفهوم خشکسالی شده است. بدین منظور از شاخصهای خشکسالی برای بیان کمی این پدیده استفاده میگردد. در این تحقیق تعداد وقوع و گستره خشکسالی مورد بررسی قرار گرفته است. برای تعیین وقوع خشکسالی و میزان اثر آن بر نواحی مختلف منطقه مورد مطالعه، شاخص های PNPI، MPNPI، DI و RAI در نقاط مختلف منطقه محاسبه شده و پهنه بندی خشکسالی با استفاده از نرم افزار ARC GIS انجام گرفته است. برای رسیدن به این هدف، آمار مربوط به 32 ایستگاه باران سنجی و سینوپتیکی که از پراکنش مناسبی در منطقه برخور دارند، در یک دوره 30 ساله (از سال 1981 تا سال 2010) جمع آوری گردید. توزیع مکانی شاخص های خشکسالی با استفاده از روش های زمین آماری کریجینگ معمولی (OK) و زیر مدل های کروی، نمایی، خطی و گوسی و روش عکس فاصله (IDW) با توان 1 تا 5 محاسبه شد و پهنه بندی خشکسالی انجام گرفت. سپس روش های زمین آماری مختلف با استفاده از معیارهای RMSE و MAE ارزیابی و باهم مقایسه گردید. نتایج نشان میدهد که روش کریجینگ معمولی (OK) مدل گوسی مناسب تر از روش عکس فاصله (IDW) بوده و از دقت بالاتری بر خوردار است. لذا پیشنهاد می شود که برای تهیه نقشه خشکسالی منطقه از این روش بهره گرفته شود.
    کلیدواژگان: پهنه بندی خشکسالی، شاخص های خشکسالی، روش های زمینآماری، کرینجیگ معمولی، ARC GIS، DI، MPNPI، PNPI، RAI، _ SIAP
  • مهدی یاوری*، جواد امیدوار، کامران داوری، علیرضا فرید حسینی، محمد اینانلو صفحه 44
    با توجه به محدود بودن منابع آب در کشور، مدیریت منابع آب راهکاری مناسب و ضروری برای حل بحران میباشد. برای مدیریت صحیح و علمی بر منابع آب نیاز به فهم بهتر و دانستن مجموعه ی پیچیده ی تعاملات مرتبط با آب در بیلان آب یک حوضه است. تبخیر و تعرق یکی از اجزای مهم بیلان آب می باشد که اندازه گیری مقدار واقعی آن نسبتا مشکل و روش های تعیین آن محدود می باشد. در این تحقیق سعی شد تا با استفاده روش سنجش از راه دور (سبال) برآوردی دقیقی از تبخیر و تعرق واقعی در مقیاس حوضه- سال به دست آید. برای انجام این کار ابتدا با استفاده از داده های هواشناسی و شاخص SPI این سالها (84-83، 85-84، 87-86) به ترتیب به عنوان سال تر، نرمال و خشک تعیین گردید. سپس با استفاده از روش سبال و تصاویر ماهوارهای مودیس تبخیر و تعرق واقعی برای دشت نیشابور در مقیاس حوضه – سال محاسبه شد. نتایج به دست آمده با نتایج مدل SWAT مقایسه گردید که دقت خوبی را نشان میداد. با توجه به این که هدف از این تحقیق ارائه روشی دقیق، ساده و مقرون به صرفه برای برآورد تبخیر تعرق واقعی در مقیاس حوضه- سال بود، از بین روابط واسنجی شده معادله یانگ با 3/28 = RMSE میلیمتر و 90/0= R2 برای کل حوضه و رابطه abcd با 24/16= RMSE میلیمتر و 90/0= R2 برای دشت و رابطه یانگ با 37/19 = RMSE میلیمتر و 90/0= R2 برای کوه بهترین جواب را برآورد کرده است. البته نتایج روابط ژانگ و فو نیز بسیار مشابه یانگ بوده و اختلاف کمی با یکدیگر دارند.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق واقعی، سبال، معادلات تجربی، حوضه نیشابور
  • خیرالله خادمی*، محمود شفاعی بجستان، حسین خزیمه نژاد صفحه 56
    تاکنون تحقیقات زیادی در خصوص شناخت مکانیزم آبشستگی، کنترل و کاهش آن در محل پایه و تکیه گاه پل ها انجام شده است. البته مطالعات انجام شده در خصوص تکیه گاه کمتر بوده و تمرکز تحقیقات بیشتر بر روی پایه ی پل ها بوده است. همچنین در دو دهه ی گذشته صفحات مستغرق جهت تثبیت بستر و حفاظت سواحل رودخانه ها، کاهش فرسایش سواحل در محل قوس رودخانه و نیز برای جلوگیری از ورود رسوبات بار بستر رودخانه به سازه های آبگیری و اصلاح مقطع رودخانه در مجاورت پایه های پل مورد استفاده قرار گرفته اند؛ اما تاکنون تحقیقی در خصوص استفاده از صفحه یا صفحات مستغرق در کاهش آبشستگی اطراف تکیه گاه پل ها انجام نشده است، لذا در تحقیق حاضر، عملکرد صفحه ی مستغرق متصل به تکیه گاه در کاهش آبشستگی پیرامون تکیه گاه پل با شکل مستطیلی مورد بررسی قرار گرفت، نتایج نشان داد، زاویه ی نصب صفحه، تاثیر قابل ملاحظه ای بر میزان کاهش آبشستگی پیرامون تکیه گاه دارد. در ادامه ی این تحقیق مولفه های سه بعدی سرعت جریان پیرامون تکیه گاه در حالت نصب صفحه با استفاده از سرعت سنج الکترومغناطیس تعیین و برای رسم الگوی جریان مورد استفاده قرار گرفتند و با توجه به آن دلایل نقش موثر صفحه بر کاهش آبشستگی پیرامون تکیه گاه مورد بررسی قرارگرفت. بررسی الگوی جریان در حالت نصب صفحه ی مستغرق متصل به تکیه گاه نشان داد که این سازه با ایجاد منطقه ی کم سرعت پیرامون تکیه گاه و مهار گرداب های اولیه، نقش موثری در کاهش آبشستگی دارد.
    مقاله برگرفته از تز دکتری دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشکده ی مهندسی علوم آب
    کلیدواژگان: آبشستگی، الگوی جریان، پل، تکیه گاه، صفحه ی مستغرق، مقطع مستطیلی
  • ایمان آقاملایی*، غلامرضا لشکری پور، محمد غفوری صفحه 67
    احداث سدهای زیرزمینی یکی از راهکارهای مفید و موثر در تامین آب در مقیاس کوچک، جهت مصارف مختلف میباشد. این سازه ها در اقلیم های خشک و نیمه خشک برای تامین آب و مقابله با بحران کم آبی و خشکسالی در بسیاری از دره ها و خشک رودها با هزینه کم قابل اجرا هستند. احداث این سدها می تواند به بهبود وضعیت آبخوان ها و حفظ محیط زیست منجرگردد. در این پژوهش فاکتورهای مورد نیاز جهت انتخاب یک مکان مناسب برای احداث سد زیر زمینی در رودخانه میان رود شهرستان راور در استان کرمان مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از مطالعات دفتری بر روی اطلاعات موجود و بررسی های صحرایی استفاده شده است. پس از بررسی های اولیه بر روی سایت، مطالعات ژئوالکتریک جهت اطلاع از شرایط عمقی زمین شامل ضخامت و نوع رسوبات در محل محور و مخزن سد انجام گردید. با انجام حفاری دستی و بررسی های ژئوتکنیکی، علاوه بر بررسی وضعیت نوع رسوبات و سنک کف در محل محور، عمق سطح آب مشخص و میزان جریان زیر سطحی اندازه گیری گردید. علاوه براین در حد فاصل شهر راور تا محل سایت، روند تغییرات کیفی آب زیرقشری ناشی از انحلال رسوبات بستر رودخانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که سایت انتخابی از وضعیت مناسبی برای احداث سد زیر زمینی برخوردار میباشد.
    مقاله برگرفته از مطالعات پژوهشی نویسندگان
    کلیدواژگان: سد زیرزمینی، جریان زیربستری، راور، اقلیم خشک
  • امین مهدوی میمند*، جواد احدیان، محمد احترام صفحه 83
    هوادهی به جریان عبوری از سرریزها توسط هواده ها یکی از روش های موثر در کاهش دادن خسارت ناشی از کاویتاسیون در این سازه ها می باشد. در این تحقیق جهت برآورد هوای مورد نیاز هواده ها از سه روش شبکه عصبی مصنوعی (مبتنی بر الگوریتم لونبرگ- مارکواد)، ترکیبی عصبی- فازی (ANFIS) و رابطه تجربی فیشر استفاده شد. پارامتر های h0 (عمق جریان در ابتدای سیستم هواده)، Qwater (دبی جریان عبوری از سریز)، s (ارتفاع پله)، α (زاویه رمپ) و hs (اختلاف فشار بین اتمسفر و فشار زیر جت جریان عبوری از روی سیستم هواده) به عنوان عوامل موثر بر میزان جریان هوای مورد نیاز هواده در نظر گرفته شدند و مدلسازی بر اساس این پارامترها صورت گرفت. نتایج مدلسازی نشان داد که در صورت در نظر گرفتن همه پارامترها روش ANFIS نسبت به دو روش دیگر عملکرد مطلوبتری دارد. نتایج تحلیل حساسیت نشان داد که پارامتر اختلاف فشار مهم ترین پارامتر در مدلسازی با استفاده از هر دو روش عصبی و ANFIS است به گونه ای که در اثر حذف شدن این پارامتر در مدل سازی، ریشه میانگین مربعات خطا برای روش های شبکه عصبی و ANFIS به ترتیب در حدود 54/37 و 74/224 درصد افزایش می یابد. درصد افزایش ریشه میانگین مربعات خطا در اثر حذف شدن پارامتر ارتفاع پله برای روش شبکه عصبی و ANFIS به ترتیب در حدود 39/5 و 4/13 درصد میباشد که کمترین مقدار را در بین سایر پارامترها داشت و به عنوان کم اهمیت ترین پارامتر در مدلسازی با استفاده از هر دو روش شناخته شد.
    کلیدواژگان: الگوریتم لونبرگ مارکواد، تحلیل حساسیت، شبکه عصبی، فازی، کاویتاسیون، هواده
  • مهدیه رشید سرخ آبادی*، علی شهیدی، عباس خاشعی سیوکی صفحه 96
    نیاز روزافزون بشر به غذا و آب منجر به افزایش روند پمپاژ آب های زیرزمینی و در نتیجه افت سطح ایستابی و تهی شدن سفره ها گردیده است که پیامدهای آن از جمله افزایش هزینه های استحصال آب، نشست زمین و کاهش کیفیت آب، امروزه به یک مشکل جهانی تبدیل شده است. در راستای مقابله با مسئله بحران کیفی آب، در این تحقیق به تعیین مناطق مناسب استحصال آب شرب در آبخوان دشت زاوه واقع در استان خراسان رضوی اقدام نمودیم. بدین منظور پارامترهای Cl، Ca، Mg، TDS، TH، So4، pH در محیط GIS بر اساس طبقهبندی شولر کلاسبندی گردیدند. سپس با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP و تلفیق آن با منطق ارزشدهی تدریجی فازی FAHP به تعیین مناسبترین مکان های استحصال آب شرب در دشت پرداخته شد. نتایج حاصل از هر دو فرآیند به یکدیگر نزدیک و مشابه بودند. مدل تهیه شده با چاهه ای آب شرب موجود در سطح آبخوان مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان دادند که بر طبق این دو روش حدود 25% مناطق شمالی و مرکزی آبخوان دشت دارای بالاترین کیفیت آب زیرزمینی بوده است. با حرکت به سمت مناطق غربی آبخوان، از کیفیت آب زیرزمینی کاسته شد به طوری که حدود 15% نقاط غربی تحت پوشش وضعیت کیفی ضعیف قرار گرفت.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، مکان یابی، منطق فازی، AHP
  • محمدتقی ستاری، وحدت احمدی فر*، رسول پاشاپور خلف انصار صفحه 110
    تلفات تبخیر از سطح آزاد آب یکی از پارامترهای مهم در مدیریت منابع آب است. در این تحقیق از مدل درختی M5 به عنوان یکی از شیوه های داده کاوی در برآورد تبخیر از سطح آزاد آب سد علویان مراغه استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد بهترین حالت مدل درختی M5 با ضریب همبستگی 851/0 و جذر میانگین مربعات خطا کمتر از 587/1 میلیمتر قادر به ارائه روابط خطی جهت مدل سازی مقدار تبخیر از سطح آزاد آب می باشد. روابط ارائه شده توسط روش درختی M5 از ترکیب پارامترهای مختلف اقلیمی که در اکثر روابط تجربی توسعه داده شده نیز موجود می باشند، به عنوان ورودی مدل در سناریوهای مختلف ایجاد شده اند. همچنین میزان تبخیر از سطح آزاد آب با استفاده از روابط مختلف تجربی نیز برآورد شد. نتایج به دست آمده نشان داد رابطه تجربی مایر با ضریب همبستگی 820/0 و جذر میانگین مربعات خطا کمتر از 962/1 میلیمتر نسبت به سایر روش های تجربی از دقت بالاتری جهت برآورد تبخیر از سطح آزاد آب در سد علویان مراغه برخوردار است. مقایسه روابط تجربی و روش درختی M5 نشان میدهد گرچه ضریب همبستگی هر دو روش اختلاف کمی با هم دارند اما روش درختی M5 جذر میانگین مربعات خطا کمتری نسبت به روش تجربی دارد و روابط خطی به دست آمده از روش درختی M5 سادهتر، قابل فهم تر و کاربردی تر است.
    کلیدواژگان: برآورد تبخیر، داده کاوی، رابطه تجربی مایر، مدیریت مخزن
  • هادی ثانی خانی *، رسول میرعباسی نجف آبادی، یعقوب دین پژوه صفحه 123
    به طور کلی توزیع احتمالاتی داده های تصادفی چند متغیره در مقایسه با حالت یک متغیره آن ها به دلیل وابستگی غیرخطی بین متغیرهای تصادفی، پیچیده تر است. یکی از روش های حل این مشکل استفاده از توابع مفصل می باشد که در سال های اخیر بیشتر مورد توجه محققین بوده است. در این مطالعه، وابستگی دما و بارش ایستگاه تبریز با استفاده از توابع مفصل مدل سازی شد. برای این منظور از داده های بارش و دمای ماهانه ایستگاه تبریز در دوره آماری 1387-1350 استفاده شد. ابتدا توزیع های تک متغیره مناسب برای بارش و دما بر مبنای تست کولموگروف-اسمیرنف به ترتیب نمایی و مقدار حدی تعمیم یافته (GEV) انتخاب شدند. سپس سه تابع مفصل کلایتون، گامبل و فرانک برای ایجاد توزیع دومتغیره بارش و دمای ایستگاه تبریز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عملکرد هر سه تابع مفصل نزدیک به هم بوده ولی با توجه به اینکه از بین سه تابع مفصل مورد بررسی، فقط مفصل فرانک قابلیت مدل کردن وابستگی های منفی را دارا می باشد، بنابراین به عنوان تابع مفصل مناسب جهت مدل کردن وابستگی بارش و دمای ایستگاه تبریز انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: بارش، تبریز، تحلیل دومتغیره، دما، مفصل
|
  • Farideh Sadat Hasheminasab*, Mohammad Mousavi Baygi, Bahram Bakhtiari, Mohammad Bannayan Page 1
    Wheat is the world's most important strategic products that are of particular importance in the diet. Wheat in rain fed agriculture is of main pillars so that these parameters can be fed as the only source of water. This study on 6 synoptic Station the provinces of North, Razavi and South Khorasan. In this study are used of 25 years of 6 synoptic stations meteorological data of Khorasan and wheat yield the years 1362 to 1387. First, Evaluation of rainfall data during wheat the growth period and water requirement satisfaction index (WRSI) in the area of precipitation and Evaluation evapotranspiration product. The results of the long-term average of Birjand station 44.72 percentage, that the lowest among the studied stations on the appropriate region of wheat planting is not dryland has been accompanied by high risk. The stations studied the long-term average of Mashhad and Ghochan 92.87 and 92.27% of the highest value of this index are based on these regions are highly suitable for dryland wheat and low risk are important for dryland cultivation of wheat.
    Keywords: Performance, farming, water requirement satisfaction index, risk, Rainfall, Khorasan
  • R. Bahram Nejad, M. Saffari* Page 14
    Water stress is one of the inhibitors in crops and drug crops seed germination and seedling growth. There are different ways to minimize the harmful effects of water stress tensions. Seed priming is one of the popular and efficient techniques for increasing germination efficiency. The most important kind of priming is osmo priming (imbibing seeds in osmotic solutions with different osmotic pressure or potential); and hormo priming (to effect hormone compounds on seeds). This research was conducted to investigate the effects of salicylic acid (Aspirin), K CL, and Na Cl on some morphological aspects, yield, and yield components of fennel (Foenicilum vulgar Mill) in water stress condition in laboratory and on research farm, College of Agriculture, University of Shahid Bahonar, Kerman, Iran in 1390 crop year. In lab; an experiment, as randomized complete block (Factorial design) with 3 replications was conducted. Fennel seeds treated with salicylic acid in 4 levels (0, O.1, 0.5, 1 m. molar concentration); K CL in 4 levels (0,-1, -1.5, -2 M pascal osmotic potential); Na CL in 4 levels (0, -1, -1.5, -2 M Pascal osmotic potential) For 24 hours in 20◦C temperature. In salicylic acid treatments, the third level (0/5 m molar) had highest mean germination speed and seedling shoots and root length. In K CL treatments the second level (-1 Mp) had highest germination speed and seedling shoot and root length. In Na CL treatment -1.5 Mp treatment showed highest seedling shoot and root growth. In the farm experiment; the best priming treatments that were obtained in lab; were used and a randomized complete block in split plot design with 4 replications was conducted. Irrigation in 2 levels (no water stress, water stress) was as main plots; and different priming treatments in 4 levels (distilled water as control, Na CL with- 1Mp osmotic potential, K CL with -1.5 Mp osmotic potential, salicylic acid in 0.5 m. molar concentration) were used as subplots. The results showed that water stress and priming treatments, had significant effects on seed yield, biological yield, umbels number/pl, and umbellates number/ umbel in fennel; But plant height and harvest index were not significant. 1000 seed weight was affected by interaction effect of water stress × priming. Water stress increased water extract percent, but decreased total yield water extract.
    Keywords: Fennel (Foeniculum vulgar Mill), Water stress, Seed Priming, Germination, Yield, Yield components, Salisilic acid, K CL, Na CL, Water extract
  • Kamal Omidvar, Reza Ebrahimi*, Fateme Rasti Page 30
    Drought is a natural phenomenon that periodically, every region and every climate, occurs in different sectors of human life can be affected by many negative effects. So far, the drought has many definitions. The lack of a comprehensive definition of drought and the different means, from a different perspective, the drought has hampered. For this purpose the quantitative expression of drought This phenomenon is used. This research proposes four characteristics of drought intensity, duration, and extent of occurrence of drought has been studied. To determine the extent of drought and its effects on different parts of the study area, indicators PNPI, MPNPI, DI and RAI in different parts of the draft Zoning calculated using ARC GIS software have been conducted. To achieve this goal, the statistics for 32 meteorological stations and synoptic polls that are doing good distribution in the region, 30-year period (from 1981 to 2010) were collected. Spatial distribution of drought indices using ground ordinary kriging (OK) and the spherical model, exponential, linear and Gaussian and inverse distance method (IDW) Batvan 1 to 5 were calculated, and the area classified drought done were. Then the method ground by using various criteria to evaluate and compare the RMSE and MAE. The results show that the ordinary kriging (OK) Gaussian model is more appropriate than the inverse distance method (IDW) and has a higher accuracy. It is recommended that this method be used for mapping regional drought.
    Keywords: zoning classification of drought, drought indices, land statistical methods, normal
  • Mahdi Yavari*, Javad Omidvar, Kamran Davary, Alireza Farid Hossini, Mohammad Inanloo Page 44
    According to Limited water resources in the country, Management of water resources as a strategy, it is essential for the crisis. For correct and scientific management of water resources that are needed A better understanding and knowledge of the complex collection of interactions associated with water in a water balance catchment. Evapotranspiration is one of the most important components of the water balance that it is difficult to measure the actual rate And have limited methods. In this study tried to achieve accurate estimates of actual evapotranspiration in catchment-year scale by using remote sensing method (SEBAL). To accomplish this, firstly using meteorological data and the SPI Index Years 84-83, 85-84 and 87-86 Were determined As the wet, normal and dry years Respectively. Then it was calculated actual evapotranspiration for Neishabour plain in catchment-year scale by using MODIS satellite images and SEBAL method. The results were compared with the results of the SWAT model that is showed good accuracy. Due to the purpose of this study is to provide an accurate, simple and inexpensive estimate for actual evapotranspiration in catchment-year scale, from the calibration relationship, Young's equation for the entire basin with RMSE= 28.3 mm and R2 = 0.90 and abcd equation for the plain with RMSE= 16.24 mm and R2 = 0.90, and Young's equation for the mountain with RMSE= 19.37 mm and R2 = 0.90 estimate The best response. Of course The results of Zhang’s and Fu’s equations were similar to Young's equation and there are a few differences
    Keywords: Actual evapotranspiration, SEBAL, Nieshaboor watershed experimental, semi, experimental equations
  • Khademi Kheyrolah*, Shafai, Bejestan Mahmood, Khozeymehnezhad Hossein Page 56
    Already various studies have been done on the mechanism of scour around hydraulic structure especially bridges. In the field of scour around bridges, researches are more focus on scour of piers in compare with abutment. Also, in the two past decades, submerged vanes have been used to stabilization of bed, protection of Beach Rivers and reduction of scour beach in the bend of rivers and also for prevention of the sediment entry to intake structure and for improvement of the river section near the bridge piers. But so far no study has been done on reduction of scour around bridge abutment by submerged vanes. Therefore in this study, the performance of submerged vane attached to the rectangular abutment was investigated. The results showed that the setup angle had a significant impact on the performance of submerged vanes. Following this research, three-dimensional components of velocity were determined with electromagnetic velocimeter around abutment with attached submerged vane and used for drawing flow pattern and according to it, reasons of effective role of vane was investigated on reductions of bridge abutment scour. Investigation of flow pattern around bridge abutment in case of using submerged vane showed, this structure had the effective role on reduction of scour by creating a low velocity zone around bridge abutment and control of primary vortexes.
    Keywords: Scour, Flow pattern, Bridge abutment, Submerged vane, Rectangular section
  • I. Aghamolaie*, Gh. R. Lashkaripour, M. Ghafoori Page 67
    The construction of underground dams is one of the effective solutions for the providing of water for different consumptions in minor ratio. These constructions are used for preventing the crisis and scarcity of water in tropical and semi tropical zones. These dams can improve the condition of environment and aquifers. In this research the necessary factors for selecting an appropriate place for making underground dam in Miyanrud River in Ravar city of Kerman province are investigated. For this purpose the desk studies and field investigation are performed. After the elementary studies on site, geoelectric studies are performed for recognizing of depth condition of ground such as thickness and sediment of source of dam. By manual digging and geotechnical investigations the depth surface of water and amount of under surface current water are measured. With the geophysical exploration and geotechnical investigations in axis and reservoir of underground dam, Underpass flow measurement at the section of the river, Groundwater Quality Assessment and also the routing of Salinity of Subsurface flow, the proposed site of underground dams was investigated at the distance between Ravar city to margin of desert. Results showed that the selected site has relatively suitable condition to construct an underground dam.
    Keywords: underground dam, underpass flow, Ravar, arid climates
  • Amin Mahdavi Meymand*, Javad Ahadiyan, Mohammad Ehteram Page 83
    Aeration is one of the methods to reduce the cavitation damaged in spillways. The Aerators are designed in order adding air to flow. In this study, to estimate the required aerators air demand, three
    Methods
    neural network (based on Levenberg- Marquardt algorithm), ANFIS and the Fisher's experimental method was used. The parameters flow depth at the aeration system, flow discharge, Step height, Ramp angle and The pressure difference between atmospheric pressure and pressure under the flow jet in order to modeling was used. The Modeling results show that ANFIS method has better performance than the other two methods. In neural networks and ANFIS methods the pressure difference has the greatest impact on modeling. If this parameter is omitted in the modeling, root mean square error for ANN 37.54 and ANFIS 224.74 percent increases. In ANN and ANFIS methods Step height has the Minimum impact on modeling. If Step height parameter omitted in the modeling, root mean square error for ANN 5.39 and ANFIS 13.4 percent increases.
    Keywords: Aerated, ANFIS, Neural Network, Sensitivity
  • Mahdieh Rashid Sorkh Abadi*, Ali Shahidi, Abbas Khashei, Siuki Page 96
    Increasing in human requirements has led to increase groundwater pumping and consequently decrease groundwater-table and discharge aquifers, that nowadays its results including an increase in water exploration costs, subsiding the soil and decreased water quality have became an worldwide problem. in the direction of confronting with water quality crisis, in this study appropriate regions for drinking water pumping in the aquifer of Zaveh plain, located in Khorasan Razavi Province, were determined. To reach this purpose, according to Schuler classification, parameters including pH, So4, TH, TDS, Mg, Ca and Cl were classified using GIS. Then the best places for drinking water extraction in the plain were determined using Analytical Hierarchy Process (AHP) in combination with Fussy Analytical Hierarchy Process (FAHP). The results of both process were similar and close. Supplied model was compared with drinking water wells in the aquifer. The results showed that about 25% of northern and central area in the aquifer has the highest groundwater quality. Moving towards western areas in the aquifer, the quality of groundwater decreased so that about 15% of western areas are included in low quality conditions.
    Keywords: Location of drinking water, Quality elements, GIS, FAHP
  • Mohammad Taghi Sattari, Vahdat Ahmadifar*, Rasoul Pashapour Kholf Ansar Page 110
    Evaporation losses from water free surface is one of the important parameter in water resources management. In this study M5 tree model as a one of the data mining approaches has been used to estimate evaporation from Elaviyan reservoir water free surface in Maragheh. The results showed that M5 tree model has ability to present linear equations for modeling evaporation losses from free surface water with the highest correlation coefficient (0.851) along with lowest root mean square error (1.587 mm). Relations offered by M5 tree method The combination of climate parameters that are available in most empirical relationship has been developed, As model input have been created in scenarios. Also evaporation losses from free surface water estimated by using empirical equations. The results showed that the Meyer empirical equation with the high correlation coefficient (0.820) along with lowest root mean square error (1.962 mm) compared to other empirical methods could be estimate evaporation from free surface water with high accuracy. Comparison of empirical and M5 tree model results showed that both methods but have minimum difference between correlation coefficient also M5 tree model with lowest root mean square error could be present simple, understandable and applicable liner equations to estimate evaporation from Elaviyan reservoir free surface water in Maragheh.
    Keywords: Data mining, evaporation estimation, Meyer empirical equation, reservoir management
  • H. Sanikhani*, R. Mirabbasi Najaf Abadi, Y. Dinpashoh Page 123
    Because of nonlinear dependence between the random variables, probability distributions of multivariate random variables are generally more complex compared to their univariate counterparts. One approach to solve this problem is the use of copulas, which have more considered by researchers over recent years. In this study, the dependence of rainfall and temperature in Tabriz station was modeled using copulas. In this regard, monthly data of rainfall and temperature of Tabriz for a period of 1971-2008 was used. At the first step, by application of Kolmogorov–Smirnov test, exponential and generalized extreme value (GEV) distributions are selected as appropriate univariate distributions for rainfall and temperature, respectively. Then three type of copulas functions namely, Clayton, Gumbel and Frank are used for creating bivariate distribution of rainfall and temperature in Tabriz. The results indicated that the performances of all types of copulas are close together. However, an only Frank copula has capability to modeling the negative dependence between variables. Therefore, Frank function is selected as appropriate copulas for modeling dependence between rainfall and temperature in Tabriz station.
    Keywords: Rainfall, Tabriz, Bivariate analysis, Temperature, Copulas