فهرست مطالب

نشریه مطالعات تاریخی قرآن و حدیث
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 52، پاییز و زمستان 1391)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین بیرشک *، بهنام طالبی صفحه 7
    از جمله دیدگاه ها در تبیین رابطه میان امر خدا و فعل انسان، نظریه تکلیف است. بر پایه این دیدگاه، مشخصه بارز آموزه های دینی تکلیفی بودن آنهاست؛ این که انسانها به خاطر برخورداری از عقل، از جانب خداوند ملزم به انجام دادن یا ترک مجموعه ای از افعال شده اند. نظریه تکلیف تا بدانجا در فرهنگ اسلامی پذیرفته شده که مکلف بودن بندگان از اصول موضوعه علم فقه به شمار آمده است؛ چنان که حتی در تعریف علم فقه، موضوع آن را «افعال مکلفان» بیان می دارند. متکلمان مسلمان در تفکیکی کلی و کلان، تکالیف را از دو سنخ عقلی و شرعی دانسته اند. رابطه میان این دو سنخ تکلیف، شیوه عمل در فرض تعارض این دو با یکدیگر، و مسائلی دیگر از این دست، به پدید آمدن اختلاف نظرهای گسترده ای در میان عالمان مسلمان انجامیده است. این میان، عالمان مکتب شیعی فقی هان متکلم بغداد، خوانشی خاص خویش از نظریه تکلیف ارائه کرده اند. بناست که در این مطالعه بعد بازشناسی ارکان نظریه تکلیف، خوانش خاص دو فقیه و متکلم برجسته مکتب فقهی متکلمان بغداد شیخ مفید و سید مرتضی را از نظریه تکلیف، و هم، تمایز نگرشهای آن دو را به مسئله بازکاویم.
    کلیدواژگان: حسن و قبح، عقل و سمع، شیخ مفید، سید مرتضی، شیخ طوسی، ابوالصلاح حلبی، مکتب فقهی متکلمان بغداد
  • مژگان سرشار* صفحه 31
    میقات موسی (ع) با خدا از جمله حکایات یاد شده در قرآن کریم درباره قوم بنی اسرائیل است؛ حکایتی که از یک سو در عهد عتیق نیز با قدری تفاوت بازتاب یافته، و از دیگر سو، در ادبیات تفسیری جهان اسلام به تفصیل مورد توجه واقع شده است. مقایسه تحلیلی میقات موسی (ع) در قرآن، عهد عتیق، و تفاسیر اسلامی، موضوع این مطالعه است. مباحثی چون شیوه طرح بحث قرآن و عهد عتیق درباره دو میقات موسی و تفاوت رویکردهای بازتابیده در این دو متن مقدس، رویدادهای خاص میقات، از جمله مدت زمان اعتکاف، تکلم خدا با موسی، تقاضای رویت، اعطای الواح و گزینش هفتاد تن از مشایخ بنی اسرائیل، بافت اصلی این مطالعه را تشکیل می دهد. بناست که از رهگذر این مقایسه تحلیلی، میزان تاثیر منقولات توراتی را بر برخی از اهم مفسران مسلمان بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی قرآن و عهدین، اسرائیلیات، نقد حدیث، بنی اسرائیل، قصص قرآن، تاریخ تفسیر، رویت خدا
  • مهدی ایزدی*، علی مهمان نواز صفحه 59
    سنت، مفهومی به قدمت تاریخ اسلام است و همچون همه مفاهیم کهن دیگر، جا دارد پرسیده شود گذشت زمان چه اثری بر تغییر معنای آن داشته است. به نظر می رسد عمده تحولات احتمالی معنای آن در دو سده نخست هجری و به ویژه، سده دوم عصر شکل گیری علوم اسلامی روی داده، و بعدها معنای این اصطلاح کلیدی در علوم اسلامی مختلف، از پایداری بیشتری برخوردار گردیده است. برای درک بهینه این مفهوم لازم است که تحولات آن در دو سده نخست هجری، و هم، رابطه میان مفهوم متاخر اصطلاح با مفاهیم پیشین آن کاویده شود؛ همچنان که باید جریانهای اجتماعی مختلفی را شناسایی کرد که چنین تحولاتی را پدید آوردند، یا از آنها حمایت کردند. بدین منظور، بناست که در این مطالعه مفهوم و جایگاه سنت نبوی را در نظام فکری اصحاب اثر، اصحاب حدیث متقدم، اصحاب رای، و مکتب فکری امام صادق (ع) از رویکرد تاریخ انگاره ها بازشناسیم. اثر این مکاتب فکری بر تحول مفهوم سنت از آن رو شایان توجه است که همه این مکاتب در سده 2ق و عصر پایه گذاری علوم مختلف اسلامی ظهور کردند و مفهوم تثبیت شده سنت که در عصرهای بعد رواج کامل یافت، از کوششهای فکری و تعاملات آنها اثر پذیرفت.
    کلیدواژگان: اصحاب حدیث، اصحاب اثر، اصحاب رای، امام صادق (ع)، تاریخ انگاره ها
  • عنایت الله فاتحی نژاد*، حمید عابدی فیروزجایی صفحه 83
    از دیرباز قرآن پژوهان به مسئله اختلاف قرائات عطف نظر کرده و با کاربرد شیوه های گوناگون برای سنجش قرائات مختلف و بازنمودن قرائات اصیل و پذیرفته از قرائات شاذ، کوشیده اند. آنان هر یک از رویکردی متفاوت به بحث نگریسته، و مکتبها و نظریه های مختلفی را در این باره پدید آورده اند. بسیاری از این رویکردها به دانش زبان شناسی نیز پیوند خورده اند. از همین رو، نمی توان دیدگاه برخی زبان شناسان کهن را که در حوزه علوم قرآن هم اشخاصی خبره بوده اند نادید انگاشت. حمزه اصفهانی یکی از این شخصیتها به شمار می آید که در کتاب التنبیه علی حدوث التصحیف خویش، قرائتهایی شاذ را بازنموده است؛ قرائتهایی که به نظر می رسد نمی توانشان در هیچ یک از گزارشهای تاریخی درباره روایات شاذ قرائت قرآن کریم، بازجست. در این مطالعه کوشش می شود با مطالعه گزارشهای حمزه و دیگر شواهد کهن تاریخی از دوران زندگی و حیات علمی وی، مبانی او در سنجش قرائات قرآن کریم در قیاس با قاریان بزرگ عصرش تبیین گردد.
    کلیدواژگان: حمزه بن حسن اصفهانی، قرائات سبع، تاریخ قرائات، اختلاف قرائات، قرائات شاذ، تصحیف
  • محسن قاسم پور*، مرتضی سلمان نژاد صفحه 102
    پی جویی نگرش بازتابیده در قرآن کریم به موضوع ادراک و فهم، با حوزه معنایی گسترده ای روبه رو می شویم که در آن مفاهیم متعددی به یکدیگر پیوند خورده اند. از مفاهیم بنیادین این حوزه، «تدبر» است. افزون بر آیات متعدد قرآن که با کاربرد تعابیر مختلف از لزوم تدبر گفته اند، در چهار آیه از قرآن کریم نیز با کاربرد هم ریشه های واژه تدبر، از این عمل همچون یک تکلیف، یا حتی غایت نزول قرآن یاد می شود. بناست که در این مطالعه، با کاربرد روش های معناشناسانه این مفهوم قرآنی را بازشناسیم؛ مفهومی که از دیرباز مفسران مختلف به بحث درباره اش پرداخته اند و البته، میزان توجهات بدان در سده اخیر افزایشی چشمگیر دارد. بدین منظور، نخست با مروری بر آیات تدبر و سنت تفسیری، تصویری اجمالی از جایگاه این مفهوم در قرآن کریم بازخواهیم نمود. آن گاه از رویکرد معناشناسی ساخت گرا و با تحلیل واژگان همنشین و جانشین «تدبر» در قرآن کریم، برای شناخت مولفه های معنایی بنیادین این واژه قرآنی کوشش خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: معناشناسی ساختارگرا، مفهوم قرائت، مفهوم تلاوت، مفهوم سمع، مفهوم قلب
  • احمد پاکتچی* صفحه 125
    شیعیان از دیرباز در بومهای مختلف جهان اسلام زندگی می کرده، و حلقه های درس و بحث علمی هم داشته اند. گاه این حلقه های درس در امتداد زمان توسعه می یافته، و به پایگیری زنجیره های استاد و شاگردی می انجامیده، و تعالیمی را پدید می آورده که نسل اندر نسل منتقل می شده است. بدین سان، حوزه هایی علمی پدید می آمده که گاه مدتی طولانی استمرار داشته، و مکاتبی متمایز و شاخص را در خود جای می داده است؛ مکاتبی که بسیارشان هم اکنون کمتر شناخته شده اند. برخی از این حوزه های علمی مشهور، و بر جریانهای فرهنگی جهان تشیع بسی اثرگذار بوده اند؛ آن سان که درباره کوفه و قم چنین می توان گفت. به نظر می رسد جایگاه برجسته این قبیل حوزه ها سبب شده است عالمان نسلهای بعد و نیز، محققان معاصر در تحلیلهای خویش از تاریخ علوم و معارف شیعی، کمتر به حوزه های دیگر توجه کنند و کارکرد آنها را بجویند. بناست که در این مطالعه، با مروری بر مهمترین بومهای شیعه نشین در جهان اسلام، حوزه های فرعی و کم شناخته فرهنگ شیعی، گرایشهای فکری غالب در هر یک، و شخصیتهای اثرگذار در هر بوم را بازشناسیم. این کوشش، مدخلی خواهد بود برای شناخت مکاتب فکری کم شناخته شیعی، امتداد تاریخی هر یک، و البته آموزه های متمایزی که هر یک داشته اند.
    کلیدواژگان: تاریخ تشیع، مکاتب بومی، تاریخ کلام شیعه، قم، نجف، بصره، واسط، حلب، طرابلس، بلاد جزیره
|
  • Hoseyn Birashk*, Behnam Talebi Page 7
    Among the views explaining the relationship between God and human action, is the theory of assignment. Based on this view, the distinct characteristic of religious teachings is their assigning nature, according to which human beings enjoying the gift of wisdom have been assigned by God to practice or avoid certain kinds of acts. The theory of assignment is a widely accepted view in Islamic culture in a way that it is considered a preliminary principle of jurisprudence. The general theme of jurisprudence has been introduced by the scholars as "The Acts of religiously assigned Muslims" Muslim theologians have divided the human tasks into two kinds of intellectual and religious. The relations between these two kinds of tasks and the practical solutions in case they contradict each other, are the subjects which have caused widespread divergences among Muslim scholars. Meanwhile, the Baghdad Shiite theologians and jurists have offered special reading toward this theory. In this essay after introducing the foundations of the theory of assignment, the particular reading of the two Shiite scholars of this school namely Sheikh Mufid and Sayyed Murtaza about the theory and their disagreement will be elaborated.
    Keywords: Good, Evil, Wisdom, Hearing, Sheikh Mufid, Sayyed Murtaza, Sheikh Tusi, Abu al Salah Halabi, Jurisprudential Scholl of Baghdad Theologians
  • Mozhgan Sarahar* Page 31
    Moses's appointment with God is one of the anecdotes narrated in holy Quran about the children of Israel, the story which has been reflected in the Old Testament with a slight difference and has been elaborated in details in the Muslim exegetical literature. The subject of this essay is to do a comparative analysis of the story in Quran, Old Testament and Islamic exegeses. The article includes the themes such as: the methods followed by Quran and Old Testament in mentioning the two Moses's appointments and their different approaches, the narration of the special features of the appointment like the duration of the Moses's retreat, his talk with God, his request to see God, his receiving of the holy tablets and his designation of seventy elderly nobles of Israelis. The essay is aimed at noting the influence of biblical narrations about this anecdote on the most important Muslim exegeses.
    Keywords: Comparative study of Quran, Bible, Israeli's Narrations, hadith Criticism, Quran Stories, the history of Exegeses, Sighting God
  • Mahdi Izadi*, Ali Mehman Nawas Page 59
    Tradition is a concept with a background as old as the history of Islam and like other ancient concepts needs to be investigated to know what sort of effects the passage of time has imposed on its meaning. It seems that the major evolution in its meaning has occurred during the first two centuries AH, the time in which most Islamic sciences were formed. Apparently later the term remained as a stable concept in all Islamic sciences. For a more efficient understanding of the concept, it is necessary to: analyze the concept evolutions occurred in the first two centuries and to trace the relation between its new and old meanings. Also different social currents by which such evolutions in meaning were imposed or supported ought to be identified. For this purpose, this essay is aimed at investigating the concept and function of the term prophetic tradition from the perspective of the schools like Partisans of Athar, old Partisans of Hadith, Partisans of intellectual reasoning and the intellectual school of Imam Sadiq, through an approach in history of ideas. The influence of such schools of thought on the evolution of the concept of tradition is significant due to the fact that all these schools were established during the second century AH, the century marked as the formative period of Islamic sciences. The more stabilized meaning of tradition in later centuries was the result of the efforts made by the scholars in the previous centuries.
    Keywords: Partisans of Hadith, Partisans of Athar, Partisans of intellectual reasoning, Imam Sadiq, History of Ideas
  • Enayatollah Fatehi Nwzhad*, Hamid Abedi Firuzjayi Page 83
    Since the early periods, Quran scholars have paid special attention to the issue of different ways of reading Quran. In this regard they have offered various methods to evaluate different readings and to identify the valid and irregular ones. They have tackled the issue from different angles and as a result, have created different schools and views most of which can be categorized under modern linguistics. For this reason, such ancient readings with special linguistic values are worthy of receiving scientific attention. Hamze Esfahani is one of the figures who has reflected some of the unknown readings of Quran in his book titled al-Tanbih Ala Huduth al-Tashif. Some of these readings cannot be found in any other works devoted to Quranic unknown readings. In this essay, relying on the Hamze Esfahani's accounts and other historical proofs reflecting his era, his principles in evaluating different Quranic readings in comparison with other Quran scholars of his time, have been extracted and then judged.
    Keywords: Hamza bin Hasan Esfahani, Seven Readings of Quran, History of the Readings of Quran, Difference in Readings, Unknown Readings, Distortion
  • Mohsen Qasempur*, Mortza Salman Nezhad Page 102
    In research of the Quranic attitude towards the notion of perception, we come across with a vast semantic field in which many Quranic concepts are linked to each other. One of the fundamental concepts in this field is "Tadabur" or contemplation. In addition to many Quranic verses in which the necessity of contemplation for human beings has been emphasized with different terms, there are specially four verses where the term "Tadabur" and its derivatives are used. In these verses the act of contemplation has been considered as a task or even the aim of revealing Quran. This research is aimed at discovering the meaning of this term using semantic approach. The meaning, however, has received much attention by the Muslim exegetes in the past and especially in recent century. For this purpose, after reviewing the verses including the term and paying special attention to the exegetical literature, a brief image of the meaning of the word and its position in Quran will be presented. Later, following the structural semantic and by analyzing the syntagmatic and paradigmatic terms for "Tadabur" in Quran we will try to extract the conceptual elements of this Quranic term.
    Keywords: Structural Semantics, The Concept of Reading, The Concept of Reciting, The Concept of Listening, The Concept of Heart
  • Ahmad Pakatchi* Page 125
    The Shiites have always dwelled in various areas all over Islamic territory and have held scientific circles there. Sometimes such academic circles expanded with passage of time leading to the creation of a long chain of teachers and students. As a result of such circles, special teachings would be created which were later transmitted to future generations. Through this method Islamic seminaries were merged, some of which lasted for a long time. Distinct schools of thought would be formed in such areas as well. Some of these schools are quite unknown while the others, such as schools of Qum and Kufa, are famous and have had great influence on cultural movements in Shiism. The high and prominent position of the latter seminaries has caused the scholars and contemporary researchers to pay less attention to other, less known Shiite seminaries and schools. This research is aimed at, first reviewing the most important Shiite cities in Islamic world especially the less known Shiite seminaries and then identifying the dominant intellectual trends and efficient figures in each of them. This study can be an entry to the identification of unknown Shiite intellectual schools, their later expansion, and the distinct teachings they have created.
    Keywords: The History of Shiism, Regional Schools, The History of Shiite Theology, Qum, Najaf, Basra, Vasit, Halab, Tripoli