فهرست مطالب

مجله تولیدات دامی
سال شانزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم متقی نیا، همایون فرهنگ فر، محسن احمدی شاهرخت، عبدالاحد شادپرور، مجید جعفری صفحات 1-9
    اثر ضریب همخونی بره و والدین بر وزن پشم با استفاده از 10868 رکورد وزن پشم مربوط به 3244 راس بره ایران بلک (1633 نر و 1611 ماده) حاصل از 96 قوچ و 995 میش جمع آوری شده طی سال های 1362 تا 1385 در مرکز اصلاح نژاد دام شمال شرق کشور (ایستگاه عباس آباد، واقع در در کیلومتر 25 سرخس مشهد) بررسی شد. اثر سال و ماه پشم چینی، ضریب همخونی بره و مادر، جنس، و تیپ تولد بره بر وزن پشم معنی دار بود. 6/92 درصد حیوانات موجود در شجره، هم خون بودند. میانگین و انحراف معیار ضریب همخونی بره، پدر، و مادر در کل جمعیت به ترتیب 1/6±1/8 و 1/6±5/6 و 8/5±3/5 و در جمعیت هم خون 7/5±0/9 و 1/6±0/7 و 8/5±7/5 درصد بود. حداقل و حداکثر ضریب همخونی بره به ترتیب صفر و 4/36 درصد بود. افزایش هر یک درصد ضریب همخونی بره، سبب کاهش وزن پشم به مقدار 9/26 و 8/4 و 3/4 و 1/13 گرم در بره های نر چهارقلو، ماده دوقلو، ماده سه قلو، و ماده چهارقلو شد. با افزایش هر یک درصد ضریب همخونی مادر، وزن پشم بره ها به میزان 4/1 گرم کاهش یافت. روند تغییرات سالانه ضریب همخونی برای کل حیوانات و حیوانات هم خون به ترتیب 02/0±2/0 و 02/0±1/0 درصد و معنی دار بود. برای کاهش تاثیرات زیان بار هم خونی، لازم است برنامه تلاقی کنترل شده درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: بره های همخون، گوسفند ایران بلک، مدل مختلط، وزن پشم، همخونی
  • مهدی دهقانی سانیج، احمد افضل زاده، کامران رضایزدی، محمدعلی نوروزیان صفحات 11-20
    تاثیر جایگزینی یونجه با علوفه کنگرفرنگی بر گوارش پذیری، فراسنجه های تولید گاز جیره های آزمایشی، عملکرد، و خصوصیات لاشه بره های ماده لری بختیاری در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار و هفت تکرار بررسی شد. بره های گروه شاهد، جیره ای حاوی 30 درصد یونجه، 15 درصد کاه جو، و 55 درصد مواد متراکم دریافت کردند و در جیره بره های تیمار آزمایشی، علوفه کنگر به طور کامل جایگزین یونجه شد. مصرف خوراک جیره حاوی علوفه کنگر بیشتر بود (05/0>P) ولی اختلاف در میزان افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذا بین تیمارها معنی دار نبود. نرخ تولید گاز بین تیمارهای آزمایشی معنی دار نبود، اما تولید گاز از بخش دیرتخمیر در جیره حاوی کنگر بیشتر بود (05/0P<). گوارش پذیری ماده خشک و ماده آلی جیره حاوی علوفه کنگر از جیره حاوی یونجه بیشتر بود (05/0P<)، در حالی که گوارش پذیری پروتئین و فیبر نامحلول در شوینده خنثی در جیره حاوی یونجه بیشتر از جیره حاوی کنگر به دست آمد (05/0P<). اثر جیره های آزمایشی بر فراسنجه های لاشه و وزن نسبی اندام های داخلی معنی دار نبود. براساس نتایج این تحقیق می توان از علوفه کنگر در جیره بره های پرواری استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بره های لر ی، بختیاری، خصوصیات لاشه، عملکرد، علوفه کنگرفرنگی، گوارش پذیری
  • محمد روستایی علی مهر، مرضیه غمگسار، محمود حقیقیان رودسری صفحات 21-29
    آزمایش به منظور بررسی اثر ساف مانان بر عملکرد تولیدی و فلور میکروبی روده با استفاده از 180 قطعه جوجه گوشتی یک روزه انجام شد. در روز ششم جوجه ها به پنچ گروه (تیمار)، و هر گروه به سه زیرگروه (تکرار) 12 قطعه ای تقسیم شدند. مقدار 3/0 گرم در کیلوگرم پریمکس لینکومایسین، صفر (شاهد)، 5/0 (S0.5)، و یک (S1) گرم در کیلوگرم ساف مانان برای کل دوره به جیره چهار تیمار اول و همچنین ساف مانان به مقدار 75/0 گرم در کیلوگرم برای دوره آغازین و 25/0 گرم در کیلوگرم برای دوره رشد به جیره غذایی تیمار پنجم (S0.75-0.25) اضافه شد. جمعیت باکتری های اشریشیاکلی و لاکتوباسیلوس در محتویات انتهای ایلئوم پرندگان، در روز های 18، 28، و 38 بررسی شد. نتایج نشان داد پرندگانی که از جیره های حاوی ساف مانان تغذیه کردند، ضریب تبدیل بهتری در مقایسه با پرندگان شاهد داشتند (05/0P<). در روز 18 و 28، جمعیت اشریشیاکلی در محتویات ایلئوم پرندگانی که در جیره خود ساف مانان دریافت کردند، کمتر از پرندگان گروه شاهد و تیمار آنتی بیوتیک بود (05/0P<). در روز 28، جمعیت لاکتوباسیلوس ها در محتویات ایلئوم پرندگانی که یک گرم ساف مانان در جیره دریافت کردند، از پرندگان سایر تیمارها بیشتر بود (05/0P<). با توجه به نتایج تحقیق حاضر، افزودن 5/0 گرم بر کیلوگرم ساف مانان به جیره جوجه های گوشتی احتمالا ازطریق بهبود جمعیت میکروبی روده، افزایش وزن روزانه، و ضریب تبدیل، خوراک را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، ساف مانان، عملکرد، فلور میکروبی، لینکومایسین
  • زینب یوسفی، طاهره محمدآبادی*، مرتضی چاجی، محمد بوجارپور صفحات 31-41

    این آزمایش به منظور بررسی هضم پذیری و فراسنجه های تخمیر جیره های حاوی برگ، غلاف با دانه، و گل درخت برهان در گوسفند با روش های هضم دومرحله ای و تولید گاز انجام شد. جیره های آزمایشی شامل سطوح صفر، 25، 50، 75، و 100 درصد برگ، غلاف، و گل برهان بودند. نتایج نشان داد بیشترین قابلیت تولید گاز مربوط به جیره حاوی 50 درصد برگ بود (05/0P<). نرخ تولید گاز در جیره حاوی 75 درصد گل از سایر جیره ها بیشتر بود (05/0P<). عامل پارتیشنینگ، تولید توده میکروبی، و بازده توده میکروبی در جیره حاوی 100 درصد برگ و سطوح متفاوت غلاف بالاترین بود (05/0P<). قابلیت هضم ماده خشک در جیره های حاوی سطوح مختلف برگ، 50 درصد گل، و 25 درصد غلاف برهان، و قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی در جیره های حاوی سطوح مختلف گل و 25 درصد غلاف برهان در مقایسه با جیره شاهد بالاتر بود (05/0P<). کمترین غلظت نیتروژن آمونیاکی مربوط به جیره های حاوی 100 درصد برگ و غلاف با دانه برهان بود (05/0P<). براساس این نتایج، می توان از برگ، گل، و غلاف با دانه برهان به جای یونجه در جیره گوسفند استفاده کردد و هضم پذیری و تخمیر شکمبه ای جیره را افزایش داد.

    کلیدواژگان: تخمیر، تولید گاز، عامل پارتیشنینگ، قابلیت هضم، گیاه برهان
  • علیرضا حسنی بافرانی، سیدضیاالدین میرحسینی، فرید حیدری صفحات 43-51
    سلول های بینادی اسپرماتوگونی بنیان گذار و نقطه شروع اسپرماتوژنز هستند و تنها سلول های بنیادی در بدن به شمار می آیند که می توانند اطلاعات ژنتیکی را از والدین به نتاج منتقل کنند. این تحقیق به منظور بررسی روش دسترسی به منبع قابل اطمینانی از این نوع سلول ها از بافت بیضه بز، در طی چهار مرحله جمع آوری و آماده سازی بافت بیضه، هضم آنزیمی بافت، عبور سلول ها از صافی سلولی، و کاشت سلول های بینادی اسپرماتوگونی روی فیبروبلاست انجام شد. نشانگرهای ژنی خاص پرتوانی چون (NANOG)Homeobox transcription factor، (SOX2) Sex determining region Y-box 2، و (OCT4)Octamer-binding transcription factor 4 در سلول های پرتوان جداشده از بیضه بز بیان شدند. تست نشانگرهای پروتئینی مانند واکنش آلکالین فسفاتاز در این سلول ها مثبت بود. این سلول ها در شرایط کشت هم زمان با سلول های فیبروبلاستی جنینی بز، برای چندین پاساژ بدون وقوع تمایز یا تغییر شکل، تکثیر شدند. افزون بر آن این سلول ها قابلیت نگهداری در دمای 70- سانتی گراد را به مدت یک ماه با استفاده از دی متیل سولفواکساید (DMSO) داشتند. نتایج نشان داد که روش به کار گرفته شده برای جداسازی و تکثیر این سلول ها از بافت بیضه بز مناسب است و سلول های حاصل افزون بر توانایی بیان ژن های پرتوان می توانند برای مدتی طولانی و در مقادیر قابل قبول و بدون تمایز در محیط کشت تکثیر شوند.
    کلیدواژگان: اسپرماتوگونی، اسپرماتوگونیوم، بز، سلول های بنیادی اسپرماتوگونی، سلول های بینادی بالغ
  • شهناز ابراهیمی نژاد، حشمت الله خسروی نیا، مسعود علیرضایی صفحات 53-62
    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر افزودن اسانس مرزه خوزستانی به آب آشامیدنی بر اکسیداسیون لیپیدها، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و میزان کلسترول در گوشت خام ران جوجه گوشتی پس از شش ماه نگهداری در دمای بین 60- تا 80- درجه سلسیوس انجام شد. اسانس مرزه خوزستانی در پنج سطح صفر، 200، 300، 400 و 500 میلی گرم در لیتر و امولسیفایر پلی سوربات-80 به میزان 500 میلی گرم در لیتر تا سن 42 روزگی به آب آشامیدنی جوجه اضافه شد. افزودن اسانس مرزه به آب آشامیدنی جوجه میزان مواد واکنش دهنده با تیوباربیتوریک اسید در گوشت ران را به طور معنی داری کاهش داد (P)
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، اسانس مرزه، جوجه گوشتی، کلسترول، لیپید
  • فرزانه رحیمی نیت، شکوفه غضنفری، سید داود شریفی صفحات 63-73
    در این آزمایش، تاثیرات سطوح گوناگون اسانس درمنه دشتی (صفر، 100، 200، و 300 میلی گرم بر کیلوگرم جیره) و آنتی بیوتیک بر عملکرد و برخی فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی با استفاده از 200 قطعه جوجه یک روزه راس 308 در یک طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و چهار تکرار بررسی شد. در کل دوره، پرندگانی که جیره حاوی 300 میلی گرم بر کیلوگرم اسانس درمنه دشتی دریافت کردند، افزایش وزن بیشتری در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی داشتند (05/0P<). نامناسب ترین ضریب تبدیل متعلق به پرندگان شاهد بود و از این نظر، تفاوت معنی داری با پرندگان تغذیه شده با جیره های حاوی 100 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم اسانس درمنه دشتی داشتند (05/0P<). تعداد گلبول های سفید در پرندگانی که با جیره حاوی 100 میلی گرم بر کیلوگرم اسانس درمنه دشتی تغدیه شدند، در مقایسه با سایر پرندگان بالاتر بود (05/0P<). پرندگان تغذیه شده با جیره های حاوی 100 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم اسانس درمنه دشتی، گلبول های قرمز بیشتری در مقایسه با سایر پرندگان داشتند (05/0P<). در این تحقیق، افزودن اسانس درمنه دشتی به میزان 300 میلی گرم بر کیلوگرم به جیره جوجه های گوشتی موجب بهبود عملکرد می شود و می تواند جایگزینی مناسب برای آنتی بیوتیک های محرک رشد در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان اسانس درمنه دشتی؛ جوجه های گوشتی؛ خصوصیات لاشه؛ عملکرد؛ فراسنجه های خونی
    کلیدواژگان: اسانس درمنه دشتی، جوجه های گوشتی، خصوصیات لاشه، عملکرد، فراسنجه های خونی
|
  • Ghasem Motaghinia, Homayoun Farhangfar, Mohsen Ahmadi Shahrakht, Abdolahad Shadparvar, Majid Jafari Pages 1-9
    Effects of lamb and parents coefficient of inbreeding (CI) on wool weight were studied using 10،868 wool records belonging to 3،244 Iran Black lambs (1،633 males and 1،611 females) representing 96 rams and 995 ewes collected during 1983-2006 from Animal Breeding Station of Abbas Abad. Year and month of shearing، CI of lamb and dam، sex and birth type had significant affect on wool weight Among 3،244 pedigree animals، 3،005 heads (92. 6 percent) were found to be inbred. Mean and standard deviation of CI of lamb، sire and dam in whole population were 8. 1±6. 1، 6. 5±6. 1 and 5. 3±5. 8 percent، respectively. The corresponding figures in inbred population were 9. 0±5. 7، 7. 0±6. 1 and 5. 7±5. 8 percent، respectively. Minimum and maximum CI of lamb was 0 and 36. 4 percent، respectively. Increase of CI by one percent was accompanied with a decrease of 26. 9 g (quadruplet male)، 4. 8 g (twin female)، 4. 3 g (triple female) and 13. 1 g (quadruplet female) in wool weight. A decrease of 1. 4 g in wool weight of lamb was observed as the CI of dam was increased by one percent. Statistically significant annual change trend were estimated to be 0. 2±0. 02 percent and 0. 1±0. 02 percent for whole and inbred populations، respectively. A controlled mating is needed to reduce deleterious effects of inbreeding.
    Keywords: Inbred lambs, Inbreeding, Iran Black sheep, Mixed model, Wool weight
  • Mehdi Dehghani Sanij, Ahmad Afzalzadeh, Reza Kamran Yazdi, Mohammad Ali Norouzian Pages 11-20
    The effect of replacing alfalfa by artichoke hay on nutrient digestibility، gas production parameters، performance and carcass characteristics of Lori-Bakhtiari lambs was studied. The lambs in control group received diet containing 30 percent alfalfa، 15 percent barley straw and 55 percent concentrate and in test group alfalfa hay was replaced with artichoke hay، completely. Dry matter intake was higher for test group lambs (P<0. 05)، but average daily gain and feed conversion ratio were not differed between experimental groups. Gas production rate was not differed between groups، but b fraction was higher for test group (P<0. 05). Replacing alfalfa by artichoke caused to increasing digestibility of dry matter and organic matter (P<0. 05). However، control diet had higher digestibility of crude protein and NDF (P<0. 05). After slaughter، there were no significant differences between groups in carcass characteristics and percentage of internal organs. Results of this study showed that artichoke hay could be replaced with alfalfa hay in finishing lambs diet.
    Keywords: Artichoke hay, Carcass characteristics, Digestibility, Lori, Bakhtiari lambs, Performance
  • Mohammad Roostaei, Ali Mehr, Marziyeh Ghamgosar, Mahmoud Haghighian Roodsari Pages 21-29
    Experiment was conducted to evaluate the effect of SAF-Mannan on productive performance and intestinal microflora by 180 day-old chicks. At six d، Chicks were divided to five groups (treatments) and each group was split into three replicates which included 12 birds. Amounts of 0. 3 mg/Kg lincomycin premix، 0 (control)، 0. 5 (A0. 5) and 1 (S1) g/Kg SAF-Mannan for total period were added to diet of the first four treatments and also 0. 25and 0. 75 g/Kg SAF-Mannan for starter and grower، respectively were added to diets of the fifth treatment (S0. 25-0. 75). Poupulation of E. coli and lactobacillus of ileal samples were assayed at 18، 28 and 38 d of age. The results showed that birds fed on SAF-Manan diets had lower feed conversion ratio compared to control group (P<0. 05). At 18 and 28 d، the E. coli count in the al content of SAF-Manan treatments was lower than controland lincomycin treatment (P<0. 05). At 28 d، lactobacillus count in ileal content of birds fed on dietd containing 1 g SAF-Manan was higher compared to other treatments (P<0. 05). It could be conclude that addition of 0. 5 g/Kg SAF-Manan to broiler diet improve weight gain and feed conversion ratio probably، by modifying of intestinal microflora.
    Keywords: Broiler, Linomycin, Micro flora, Performance, SAF, Mannan
  • Zeinab Yousefi, Tahereh Mohammadabadi, Morteza Chaji, Mohammad Bojarpour Pages 31-41

    This experiment was conducted to investigate the digestibility and fermentation parameters of diets containing flower، pod with seed and leaf of siris in sheep by two-step digestion and gas production methods. The experimental diets were including zero، 25، 50، 75 and 100 percent of Siris flower، pod and leaf. The result showed that gas production potential of diet containing 50 percent leaf was greater than other treatments (P<0. 05). Gas production rate of diet containing 75 percent flower showed significant increase compared with the other diets (P<0. 05). Partitioning factor، microbial biomass، biomass efficiency were the greatest for diets containing 100 percent leaf and different levels of pod (P<0. 05). Dry matter digestibility of diets including different levels of siris leaf، 50 percent siris flower and 25 percent siris pod and neutral detergent fiber digestibility of diets including different levels of siris flower and 25 percent Siris pod were higher compared to control diet (P<0. 05). The lowest concentration of ammonia nitrogen was belonged to diets containing 100 percent leaf and pod of Siris (P<0. 05). It could be concluded that Siris leaf، flower and pod with seed of siris can be used instaed of alfalfa in sheep diet and increase digestibility and diet ruminal fermentation.

    Keywords: Digestibility, fermentation, gas production, partitioning factor, Siris
  • Alireza Hasani Bafarani, Seyed Ziaoddin Mirhoseini, Farid Heidari Pages 43-51
    The Spermatogonial Stem Cells (SSCs) are founder of spermatogenesis and they are the only stem cells that can transmit genetic materials to offspring’s. This research was conducted to achieving a reliable origin of SSCs from the goat testicular tissues according to a four steps procedure; a) Collection and preparing testicular tissues، b) Two enzymatic digestions، c) Using mesh and cell suspension and d) Culture the isolated SSCs on goat embryonic fibroblasts. ِDistinct markers of pluripotency such as NANOG، SOX2and OCT4 were expressed in the isolated SSCs and also in these cells، nonspecific alkaline phosphatase test was positive. These cells used for co-culturing with GEF for several passages without differentiation or changing the shape. It was also found out that by using DMSO، these cells can be held in -70°C for one month. The result showed that the used procedure was efficient and the cells not only can express distinct markers of pluripotency but also can be culture and proliferate for long period of time without differentiations.
    Keywords: Adult stem cells, Goat, Spermatogonia, Spermatogonial stem cells, Spermatogonium
  • Shahnaz Ebrahiminejad, Heshmatollah Khosravinia, Masoud Alirezaei Pages 53-62
    This study was carried out to investigate the effect ofadministration of Satureja khuzistanica essential oil (SkEO) in drinking water on performance، lipid oxidation، activity of antioxidative enzymes and cholesterol content of thigh meat using 720 one-day-old Ross 308 broiler chicks. The SkEO was added into drinking water at zero (control-)، 200، 300، 400 and 500 mg/L along with a treatment consisting polysorbate-80 (control+) at 500 mg/L. Inclusion of SkEO in drinking water significantly decreased water intake and improved production efficiency index of the birds during days one to 42 of age (P<0. 05). The concentration of thiobarbitoric acid reactive substances in thigh meat was significantly decreased by SkEO-treated water (P<0. 05). Addition of SkEO into drinking water significantly decreased superoxide dismutase as well as glutathione peroxidase activity in raw thigh meat of the birds (P<0. 05). Catalase activity was not influenced by SkEO-added water (P>0. 05). Lipid content and cholesterol level in thigh meat was significantly decreased in the birds received 500 and 200 to 400 mg/L SkEO through drinking، respectively (P<0. 05). It could be concluded that administration of Satureja khuzistanica essential oils into drinking water at minimum 200 mg/L promoted meat lipid stability. Cholesterol levels of thigh meat decreased by SkEO at 200 to 500 mg/L.
    Keywords: Antioxidative enzymes, Broiler chicken, Cholesterol, Lipid, Savory essential oil
  • Farzaneh Rahimi Niat, Shokoufeh Ghazanfari, Seyed Davood Sharifi Pages 63-73
    This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of Artemisia Sieberi oil (zero، 100، 200 and 300 mg/kg) and antibiotic on performance and blood parameters in broiler chicken. 200 day-old broiler chickens (Ross 308) were allocated to five treatments، four replications with a completely randomized design. In total period، broilers were fed dietary Artemisia Sieberi oil at level of 300 mg/kg had higher weight gain than other experimental treatments (P<0. 05). Control treatment had worse feed conversion ratio compared with broilers were fed dietary Artemisia Sieberi oil at levels of 100 and 300 mg/kg (P<0. 05). The level of 100 mg/kg of dietary Artemisia Sieberi oil significantly increased the white blood cell value compared with other treatments (P<0. 05). Red blood cell value significantly increased at levels of 100 and 300 mg/kg of dietary Artemisia Sieberi oils compared with other treatments (P<0. 05). In this study، dietary Artemisia Sieberi oil at levels of 300 mg/kg improve broiler performance and can be considered as an alternative to antibiotic growth promoter.
    Keywords: Artemisia Sieberi oil, Broiler chicken, Blood parameters, Carcass characteristic, Performance