فهرست مطالب

Journal of Kermanshah University of Medical Sciences
Volume:18 Issue: 8, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/08/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات پژوهشی
  • محمدحسین اسماعیلی *، هاشم حق دوست، محمد صوفی آبادی، ایدا لطفی، مهشید نجفی، منا حسنی، مریم آشوری آقابابایی، ربابه امانی گورجی، فائزه موسوی صفحات 435-442
    زمینه
    با وجود این که بتاکاربولین های اندوژن (موجود در خون) و اگزوژن (موجود در سیگار) اثرات نوروتوکسیک از خود نشان می دهند به تازگی مشخص شده که بعضی از این ترکیبات بر روی سیستم دوپامینرژیک اثر تحریکی دارند و ضمن افزایش سطح دوپامین هیپوکامپ باعث بهبود حافظه می شوند. هدف این تحقیق بررسی اثرات تزریق حاد نوروهارمان به عنوان اگونیست معکوس گیرنده بنزودیازپینی بر یادگیری و حافظه فضایی در ماز آبی بود.
    روش ها
    40 موش ماده و 40 موش نر صحرایی 250-200 گرمی به 5 گروه کنترل و الکل و نورهارمان (1، 2 و 4 میلی گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. گروه الکل و نورهارمان در روز پنجم آموزش، 30 دقیقه قبل از آزمون و در روز هشتم 30 دقیقه قبل از آزمون، پروب الکل اتانول (0/2 میلی لیتر) و نورهارمان را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. تمام موش ها به کمک ماز آبی تحت آزمون یادگیری و حافظه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تزریق حاد نورهارمان به هر دو جنس (نر و ماده) در دوز کم 1 و 2 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت وابسته به دوز یادگیری و حافظه را بهبود می بخشد درحالی که در 4 میلی گرم بر کیلوگرم یادگیری و حافظه را مختل می کند.
    نتیجه گیری
    اثرات نورهارمان بر حافظه و یادگیری وابسته به دوز است و ارتباطی با جنس ندارد. گرچه نورهارمان در دوز کم برای یادگیری و حافظه مفید است ولی در دوز بالا یادگیری و حافظه را مختل می کند.
    کلیدواژگان: بتاکاربولین، نورهارمان، یادگیری، حافظه فضایی
  • شهلا جنگی قوجه بیگلو *، علیاکبر شیرآبادی، سروین انصارحسین، جابر علیزاده گورادل صفحات 443-451
    زمینه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی نقاشی درمانی در کاهش پرخاشگری کودکان مبتلا به اختلال سلوک انجام گرفت.
    روش ها
    طرح این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل) بود. نمونه آماری شامل 30 کودک مبتلا به اختلال سلوک بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از بین کلیه دانش آموزان 12-8 ساله مبتلا به اختلال سلوک که در سال تحصیلی 93-1392 در شهر پارس آباد مشغول به تحصیل بودند، انتخاب شدند. سپس نمونه ها با روش تصادفی ساده به دو گروه مساوی آزمایش و کنترل تقسیم شدند. آزمون هوشی ریون، پرسشنامه علایم مرضی کودکان و آزمون پرخاشگری آیزنک، ابزارهای مورد استفاده جهت گردآوری اطلاعات بودند. گروه آزمایشی طی 12 جلسه تحت نقاشی درمانی قرار گرفتند و هر جلسه 40 دقیقه به طول می انجامید. جهت تحلیل داده ها، از آزمون آماری تحلیل کوواریانس یک راهه و آزمون t استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون t نشان داد که از لحاظ میزان پرخاشگری بین دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون تفاوت معناداری وجود ندارد. تحلیل کواریانس نیز نشان داد که نمرات پرخاشگری در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون و مرحله پیگیری نسبت به گروه کنترل به طور معنا داری کاهش یافته است (0/05>P).
    نتیجه گیری
    روش نقاشی درمانی، روش موثری در کاهش سطح پرخاشگری کودکان مبتلا به اختلال سلوک می باشد.
    کلیدواژگان: نقاشی درمانی، پرخاشگری، کودکان، اختلال سلوک
  • سالار فرامرزی، سوران رجبی *، پیمان ولدبیگی صفحات 452-461
    زمینه
    مساله پرخاشگری دانش آموزان در مدرسه، توجه بسیاری از متخصصان و پژوهشگران را به خود مشغول داشته است. این پژوهش با هدف بررسی اثر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش پرخاشگری دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان کرمانشاه انجام گرفت.
    روش ها
    در این پژوهش آزمایشی از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. از میان دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهرستان کرمانشاه با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای تعداد 400 نفر به تصادف انتخاب شدند و از بین آن ها 40 نفر که نمره بالاتر از میانگین در پرسشنامه پرخاشگری باس و پری داشتند به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت هشت جلسه، هفته ای یک بار به صورت گروهی تحت درمان به شیوه شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت. شرکت کنندگان پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992) را در دو نوبت (پیش از درمان و پس از درمان) تکمیل کردند. برای بررسی آماری داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که پس از حذف تاثیر پیش آزمون، گروه آزمایش در کل مقیاس پرخاشگری (F=1059.531; P<0.001)، کاهش معناداری نسبت به گروه کنترل داشته است. همچنین پس از حذف تاثیر پیش آزمون، گروه آزمایش در خرده مقیاس احساس پرخاشگرانه (F=639.936; P<0.001)، در خرده مقیاس افکار پرخاشگرانه (F=154.240; P<0.001) و در رفتار پرخاشگرانه (F=502.836; P<0.001)، کاهش معناداری را نسبت به گروه کنترل داشته است.
    نتیجه گیری
    شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، موجب کاهش پرخاشگری در هر سه مولفه رفتار پرخاشگرانه، احساس پرخاشگرانه و افکار پرخاشگرانه در دانش آموزان می شود.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، پرخاشگری
  • مریم کلهرنیا گلکار *، شکوه سادات بنی جمالی، هادی بهرامی، حمیدرضا حاتمی، حسن احدی صفحات 462-470
    زمینه
    فشارخون بالا مهم ترین عامل خطر برای ابتلا به بیماری های قلبی عروقی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی معنویت درمانی بر فشارخون، اضطراب و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به فشارخون بالا می باشد.
    روش ها
    روش این تحقیق شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. 30 زن مبتلا به فشارخون بالا به صورت در دسترس از بین بیماران مبتلا به فشارخون بالا مراجعه کننده به مرکز بهداشتی- درمانی شهر کنگاور در استان کرمانشاه انتخاب شدند. این افراد به طور تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده عبارت بود از پرسشنامه اضطراب کتل، پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (فرم کوتاه) و دستگاه فشارسنج عقربه ای. پس از تخصیص افراد به دو گروه، افراد در گروه آزمایشی علاوه بر درمان دارویی معنویت درمانی را نیز دریافت کردند اما افراد گروه کنترل تنها درمان دارویی را دریافت نمودند.
    یافته ها
    معنویت درمانی در پس آزمون باعث کاهش نمرات اضطراب و فشارخون سیستولیک شد. همچنین روش مذکور کیفیت زندگی را در بیماران افزایش داد. این در حالی است که معنویت درمانی تاثیر معناداری بر فشارخون دیاستولیک نداشت.
    نتیجه گیری
    اعمال معنویت درمانی می تواند به منزله یک روش مداخله ای مفید در بهبود اضطراب، کیفیت زندگی و فشارخون بیماران مبتلا به فشارخون بالا به کار رود.
    کلیدواژگان: معنویت درمانی، فشارخون بالا، اضطراب، کیفیت زندگی
  • فایق مولودی *، پیمان قجربیگی، اشرف حاجحسینی بابایی، اصغر محمدپوراصل صفحات 471-478
    زمینه
    اسیدهای چرب یکی از ترکیبات مهم موجود در روغن های خوراکی هستند. از طرف دیگر پایداری روغن ها به ترکیب اسید چرب آن ها بستگی دارد، لذا این مطالعه با هدف تاثیر ترکیب اسیدهای چرب بر روی پایداری اکسایشی روغن های زیتون فوق بکر در طی فرایند حرارتی انجام گرفته شد.
    روش ها
    در این تحقیق هشت نوع روغن زیتون فوق بکر مورد آزمایش قرار گرفت. به منظور ارزیابی پایداری حرارتی، روغن ها در دمای 120 درجه به مدت 4 ساعت حرارت داده شدند و نمونه برداری با فواصل 2 ساعته انجام گرفت. ترکیب اسیدهای چرب، اندیس پراکسید، اندیس آنیزیدین و اندیس توتوکس طبق استاندار ملی ایران انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد بین پالمیتولئیک و اندیس توتوکس در ساعت دوم (r=0.786) و چهارم (r=0.762) و بین لینولئیک و اندیس توتوکس در ساعت دوم (r=0.643) و چهارم (r=0.786) به صورت مستقیم رابطه معنادار وجود دارد، ولی بین اولئیک اسید و اندیس توتوکس در ساعت چهارم (r=-0.833) رابطه به صورت معکوس معنادار است.
    نتیجه گیری
    اسید لینولئیک و پالمیتولئیک موجود در روغن های زیتون فوق بکر در ساعت دوم به بعد بر کاهش پایداری حرارتی تاثیرگذار است ولی اسید اولئیک در ساعت چهارم به بعد بر پایداری حرارتی تاثیر مثبت دارد، می توان گفت اسیدهای چرب تک غیراشباع به ویژه اسید اولئیک بر پایداری حرارتی در زمان های پایانی حرارت تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: پایداری حرارتی، ترکیب اسیدهای چرب، فوق بکر، روغن خوراکی
  • آرزو احمدپور *، محمدعلی اصلانخانی، حسن عشایری، زهرا جعفری صفحات 479-490
    زمینه
    هدف از مطالعه مقطعی حاضر، مقایسه عملکرد تعادلی کودکان کم شنوای استفاده کننده از کاشت حلزون و سمعک و کودکان هنجار بود.
    روش ها
    پژوهش حاضر بر روی 67 کودک کم شنوای شدید تا عمیق انجام شد. از بین آن ها 21 کودک با میانگین سنی 7 سال و 4 ماه (±1/7) از کاشت حلزون استفاده می کردند، 46 کودک با میانگین سنی 7 سال و 7 ماه (±1/7) از سمعک استفاده می کردند و 60 کودک هنجار با میانگین سنی 8 سال و یک ماه (±11 ماه) به عنوان گروه شاهد تعیین شدند. همه این کودکان با استفاده از زیرآزمون تعادل 9 مرحله ای آزمون برونینکس اوزرتسکی-2(BOT2) آزمون شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره کل آزمون برونینکس اوزرتسکی-2 در کودکان کم شنوا به طور معناداری کم تر از گروه هنجار بود (0/001≥P) و همچنین میانگین نمره کل آزمون، در مورد سه گروه با کاشت حلزون، با سمعک و گروه هنجار نشان داد که گروه کاشت حلزون نسبت به دو گروه دیگر ضعیف تر عمل کرد (0/001≥P).
    نتیجه گیری
    کودکان دچار آسیب شنوایی و خصوصا کودکان کاشت حلزون در معرض خطر نقص تعادلی هستند. کودکان کم شنوا خصوصا کودکان با کاشت حلزون باید برای تشخیص کم کاری سیستم وستیبولار غربالگری شوند.
    کلیدواژگان: تعادل، کودک کمشنوا، کاشت حلزون، سمعک، آزمون برونینکس اوزرتسکی، 2
  • ملیحه خلوتی*، ایوب نافعی، محمود سلطانی صفحات 491-497
    زمینه
    امروزه پدر و مادرها به طور چشمگیری در آموزش، پرورش و درمان کودکان خود با ناتوانی های پیشرفته مشارکت می کنند. با در نظر گرفتن محدودیت های مالی، تغییر ارزش ها و هنجارهای اجتماعی حاکم بر جامعه می توان گفت والدین در کنار نقش اصلی خود در مواردی، نمایندگی ابراز نیازهای خاص کودکان خود را نیز به عهده دارند. به هم پیوستن این نقش های متعدد توانمندسازی نامیده می شود، که عاملیت فعال پدر و مادر و احساس کنترل بر خود، فرزند و خانواده خود را منعکس می کند. پژوهش حاضر به بررسی رابطه میزان توانمندی والدین در کنترل میزان فنیل و پایبندی به برنامه های درمانی کودکان مبتلا به فنیل کتونوریا در استان فارس می پردازد.
    روش ها
    این مطالعه از نوع مطالعات همبستگی است. ابزار پژوهش شامل مقیاس توانمندی خانواده کرن، پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، چک لیست میزان فی در خون و پایبندی به برنامه های درمانی والدین توسط 80 خانواده تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 و با آزمون های همبستگی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین میزان توانمندی خانواده و کنترل متابولیک (r=0.724) و پایبندی به برنامه های درمانی (r=0.527) ارتباط معناداری وجود دارد (P<0.01) و 45 درصد تغییرات واریانس توانمندی والدین توسط تحصیلات مادر تبیین گردید.
    نتیجه گیری
    توانمندی خانواده نگرش، دانش و رفتار خانواده را در حوزه ارتباط خانواده با فرزند، سیستم خدمات و جامعه شرح می دهد. این مفهوم می تواند به عنوان منبع روانی و حمایتی در مراقبت از کودکان مبتلا به اختلالات متابولیک و ناتوانی های پیشرفته به حساب آید.
    کلیدواژگان: پایبندی به درمان، توانمندسازی، خانواده، فنیل کتونوری، کنترل متابولیک
|
  • Mohammad Hossein Esmaeili*, Hashem Haghdost, Mohammad Sofiabadi, Aida Lotfi, Mahshid Najafi, Mona Hasani, Maryam Ashorea Aghababaei, Robabea Amaniea Gorgi, Fatemea Mosavi Pages 435-442
    Background
    Although endogenous and exogenous β-Carbolines, which have been found in blood and tobacco, have neurotoxic effects,, some of these compounds have been shown to have a stimulating effect on the dopaminergic system and to increase dopamine levels in hippocampus, leading to memory improvement. The aim of the present study was to determine the effects of acute injection of norharmane as a benzodiazepine receptor inverse agonist on learning and spatial memory in water maze.
    Methods
    40 female and 40 male Wistar rats (200-250 gr) were divided into 5 groups: control, ethanol and norharmane (1, 2 and 4 mg/kg, i.p.). Norharmane and ethanol groups respectively received norharmane and ethanol (0.2ml) intraperitoneally on the 5th day 30 min before the test and on the 8th day 30 min before the probe test. All rats were examined in terms of learning and spatial memory in the water maze.
    Results
    The results showed that acute injection of norharmane in both males and females improved learning and spatial memory in low doses (1, 2 mg/kg, i.p.) but attenuated learning and spatial memory retention in high doses (4 mg/kg, i.p.).
    Conclusion
    According to the findings, the effects of norharmane on learning and spatial memory were dose-dependent not sex-dependent. Although norharmane is useful for learning and memory at low doses, it can impair learning and memory in high doses,
    Keywords: β Carboline, norharmane, learning, spatial memory
  • Shahla Jangi*, Aliakbar Shirabadi, Sarvin Ansarhosein, Jaber Alizadeh Ghoradel Pages 443-451
    Background
    The present study was carried out to examine the effectiveness of painting therapy in reducing aggression in children with conduct disorder.
    Methods
    This study was a semi-experimental research (pretest-posttest with control group design) in which the statistical population consisted of thirty 8-12 year-old children with conduct disorder who were studying in Parsabad city in the academic year of 2013-2014 and were selected through convenience sampling method. Then, they were divided into two equal groups (experimental and control) using sample random sampling. The instruments for data collection consisted of Raven's intelligence test, child symptom inventory-4 and Eysenck aggression inventory. The experimental underwent painting therapy for 12 sessions and every session lasted 40 minutes. The obtained data were analyzed by ANCOVA and t-test for dependent and independent groups.
    Results
    There was not a significant difference between the mean aggression scores of experimental group in the post-test and follow up compared with pre-test. Also, a significant difference was reported between the mean aggression scores of experimental and control groups in post-test and follow up phases (P<0.05).
    Conclusion
    Painting therapy is an effective method in reducing aggression in children with conduct disorder.
    Keywords: Painting therapy, aggression, children, conduct disorder
  • Salar Faramarzi, Soran Rajabi*, Peyman Valadbaygi Pages 452-461
    Background
    Students’ aggression at schoolshas attracted the attention of many professionals and researchers. The purpose of this study was to analyze the effect of mindfulness-based cognitive therapy on the reduction of male secondary student's aggression in Kermanshah.
    Methods
    In this experimental study, a pretest-posttest control group design was used. A total of 400 students were randomly selected from among the high school male students in Kermanshah using multistage sampling. Of these, 40 students who had a higher mean score were randomly divided into control and experimental groups. The experimental group underwent with mindfulness-based cognitive therapy once a week for eight sessions. The subjects completed Buss and Perry Aggression Questionnaire (1992) twice, one before treatment and another after treatment. The data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA).
    Results
    The results of multivariate analysis of covariance showed that after removing the effect of pretest, the experimental group indicated a significant reduction compared to the control group in the total aggression scale (F=1059.531; P<0.001). Also, after removing the effect of the pretest, the experimental group experienced a significant decrease compared to the control group at the micro scales of aggressive feeling (F=639.936; P<0.001), the subscales of aggressive thoughts (F=154.240; P<0.001), and aggressive behaviors (F=502.836; P<0.001),.
    Conclusion
    This study showed that mindfulness-based cognitive therapy reduced aggression in all three components of aggressive behavior, aggressive thoughts and aggressive feelings in the students.
    Keywords: Cognitive therapy, mindfulness, aggression
  • Maryam Kalhornia Golkar*, Shokoh Sadat Banijamali, Hadi Bahrami, Hamid Reza Hatami, Hasan Ahadi Pages 462-470
  • Fayegh Molodi*, Peyman Qajarbeigi, Ashraf Haj Hosseini, Asghar Mohammadpoorasl Pages 471-478
    Background
    Fatty acids are one of the most important compounds in edible oils. Further, the stability of oils depends on the composition of fatty acids. So, this study was conducted to investigate the effect of fatty acid composition on the oxidative stability of extra virgin olive oils during the heating process.
    Methods
    In total, eight samples of extra virgin olive oil were studied. To evaluate their thermal stability, the oils were heated at 120 ° C for 4 h and sampling was carried out in 2-hour intervals. Then, fatty acid composition, peroxide value, anisidine value and totox value were evaluated according to Iranian national standards.
    Results
    Results showed a significantly direct correlation between Palmitoleic acid and Totox index in the second (r=0.786) and fourth hours (r=0.762), and between linoleic and Totox index in the second (r=0.643) and fourth hours (r=0.786). However, there was a significantly inverse relationship between oleic acid and Totox index in the fourth hour (r=-0.833).
    Conclusion
    Result indicated that linoleic and Palmitoleic acids had a reducing effect on thermal stability of extra virgin olive oil after the second hour. But, Oleic acid caused a positive effect on thermal stability after the fourth hour. Thus, it is concluded that unsaturated fatty acids especially oleic acid affect the thermal stability at final hours.
    Keywords: Thermal stability, fatty acid composition, extra virgin, edible oil
  • Arezo Ahmad Pour, Mohammad Ali Aslankhani, Hassan Ashayeri, Zahra Jafari Pages 479-490
    Background
    This cross-sectional study was carried out to compare balance performance between children with cochlear implants and post-aural aid and normal children.
    Methods
    The present study was done on 67 severe to profound hearing impaired children. Of these, 21 children with an average age of 7 years and 4 months (±1.7) wore cochlear implant, 46 children with an average age of 7 years and 7 months (±1.7) wore post-aural aid and 60 children with an average 8 years and one month (±11 months) were considered as a control group. All of the children were tested with the 9-stage balance subtest of Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency2 (BOT2).
    Results
    The mean total BOT2 score of hearing impaired children was significantly lower than the normal group (P≤0.001). The mean total BOT2 score among children with cochlear implant, post-aural aids and normal group showed that cochlear implant group significantly performed weaker than the other two groups (P≤0.001).
    Conclusion
    Hearing impaired children particularly children with cochlear implant are exposed to the risk of balance deficit. Hearing impaired children specially those who wear cochlear implants must be screened for vestibular hypofunction.
    Keywords: Balance, hearing impaired child, cochlear implantation, post, aural aid, Bruininks, Oseretsky Test, 2
  • Maliheh Khalvati*, Ayuob Nafei, Mahmoud Soltani Pages 491-497
    Background
    Nowadays, parents remarkably contribute to the education, training and treatment of their children with advanced disabilities. Considering the financial restrictions, changing the values and the social norms governing the society, it can be argued that besides their major roles, parents are also responsible for fulfilling their children’s specific needs. The joining of these different roles is called empowerment which reflects the parents’ active role as well as a sense of control over themselves, the child and the family. The current research studied the impact of family empowerment on controlling the phenyl level and adherence to treatment plans in children with phenylketonuria in Fars province.
    Methods
    This research was a correlational study. The research tools included Koren family empowerment scale, demographic data inventory, blood phe level check-list, and adherence to treatment programs which were filled in by 80 families. The data was analysed by means of SPSS20 software and correlation test.
    Results
    the findings of the study showed a significant relationship (P<0.01)between family’s empowerment and metabolic control (r=0.724), and commitment to treatment programs (r=0.527). Moreover, a 45-percent empowerment variation was explained by the mothers’ education.
    Conclusion
    Family empowerment explained the family attitude, knowledge and behaviour in the domain of family’s relation with children, services and society, which can be considered as a psychological source to support the children with metabolic deficiencies and advanced disabilities.
    Keywords: Adherence to treatment plans, empowerment, family, metabolic control, phenylketonuria