فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام
پیاپی 21 (تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/08/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمید احمدی*، یاسمن یاری صفحه 7
    هدف این مقاله، بررسی زندگی سیاسی سعد زغلول، رهبر مصر در انقلاب 1919م، و نقش این مبارز ملی گرا در نهضت ناسیونالیستی این کشور است. مطالعه فعالیت سیاسی زغلول که با انقلاب عربی پاشا آغاز شد و 9 سال پیش از استقلال کامل مصر در سال 1936م به پایان رسید، جریان مبارزه ناسیونالیستی مصر را در این برهه زمانی مرور می کند. نهضتی که هدف آن کوتاه نمودن دست استعمارگران انگلیسی از دامان مصر بود. مطالعه این دوران و بررسی کنش سیاسی سعد زغلول، بدون شناخت زمینه تاریخی دورانی که سعد در آن می زیست، امکان پذیر نیست. در این راستا بایستی، وضعیت استعمار جهانی و تاثیر آن بر جریان ناسیونالیسم مصر، مورد بررسی قرار گیرد. این کنکاش خود، فرصتی برای مطالعه تاریخ استعمار در این برهه زمانی را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: سعد زغلول، استعمار بریتانیا، جنگ جهانی اول، نهضت ناسیونالیسم
  • مهران اسماعیلی* صفحه 29
    مدینه نخستین پایتخت جهان اسلام یکی از شناخته شده ترین شهرهای جهان اسلام است. جغرافیای زیستی مدینه تابع عوامل گوناگون تاریخی اعم از اقتصادی و سیاسی است. تصور رایج از مدینه این است که شهری به نام یثرب وجود داشته که پیامبر نام آن را به مدینه تغییر داد و این شهر طی سده ها به حیات خود ادامه داد و در دوره معاصر نیز همچون دیگر شهرها گسترش یافت. این در حالی است که امروزه از یک سو برخی سکونتگاه های پیشین این منطقه همچنان خالی از سکنه است و از سوی دیگر ساخت و سازهایی در مناطقی که پیش ازاین مسکونی نبودند صورت گرفته است. این مقاله در صدد پاسخ به این پرسش است که جغرافیای زیستی این منطقه در دوره های یثرب کهن، پیش از اسلام، صدر اسلام، سده های میانی، دوره جدید و دوره معاصر چه تحولات بنیادینی به خود دیده است.
    کلیدواژگان: مدینه، یثرب، جغرافیا، جغرافیای زیستی، جغرافیای تاریخی
  • الهام امینی کاشانی*، قنبرعلی رودگر صفحه 47
    کوره معرب خوره پهلوی اصطلاحی است که اعراب آن را از ایرانیان وام گرفتند. کاربرد کوره در تقسیمات کشوری دوره اسلامی - به عنوان واحدی کلان که سایر واحدهای دیگر زیر مجموعه آن قرار می گرفتند- به سرعت فراگیر شد، چندان که نه تنها در سرزمین های شرقی جهان اسلام که در مصر و شمال افریقا و حتی اندلس نیز مورد استعمال قرار گرفت. اصطلاح کوره از لحاظ ظاهری و معنایی در طول سده های متمادی و در سرزمین های اسلامی کاربردی کمابیش یکسان داشته؛ اما در برخی دوره ها، جغرافیدانانی، خاصه ایرانیان این اصطلاح را در معانی دیگر به کار برده یا بر جای آن از معادل های دیگری استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: خوره، استان، ولایت، سرزمین های اسلامی، تقسیمات اداری
  • حسین حاتمی*، سید هاشم آقاجری صفحه 61
    در پژوهش ها و مطالعات تاریخی بارها به اصطلاحات و مفاهیمی بر می خوریم که کاربرد فراوانی در ادبیات تاریخی، جغرافیایی، سیاسی، فقهی و ادبی ما دارد. این مفاهیم و اصطلاحات هر کدام به فراخور بار معنایی که در بردارند، از تاریخی کم و بیش شناخته شده برخوردارند. اما تعدادی از این اصطلاحات به رغم کاربرد و اهمیت تاریخی فراوان از گذشته ای روشن و شناخته شده بی بهره اند. یکی از این مفاهیم، اصطلاح پرکاربرد «بیضه اسلام» است که با وجود استعمال قابل ملاحظه اش در ادبیات تاریخی، فقهی و سیاسی ما به ویژه در دو سه سده اخیر، به نظر می رسد هنوز تحقیق جامع و مشخصی پیرامون تطور تاریخی، خاستگاه اصلی و چرایی و چگونگی استعمالش صورت نگرفته است. از همین رو در پژوهش پیش رو تلاش گردیده با تکیه بر ریشه شناسی این اصطلاح و بهره گیری از منابع تاریخ ایران باستان، کتب فقهی فقهای برجسته شیعه، متون نظم و نثر فارسی و منابع دست اول تاریخ معاصر ایران و ارائه دیدگاهی بدیع و البته قابل انتقاد و بحث و بررسی بیشتر گامی در جهت شناخت بهتر تطور تاریخی و خاستگاه اصلی این مفهوم فقهی سیاسی برداشته شود.
    کلیدواژگان: بیضه، ویج، اسلام، ایران
  • محمدحسین رفیعی* صفحه 81
    عبدالرحمن بن حسن جبرتی(1168-1240/1756-1825) با نگارش تاریخ عجائب الآثار فی تراجم و الاخبار حوادث و تحولات دوره حساس و تاثیرگذاری از تاریخ متاخر اسلام را ثبت و ضبط کرده است. نخستین حضور استعمارگران اروپائی، بروز نخستین تمایلات استقلال طلبانه مصریان در برابر سلطان عثمانی و ظهور جریان وهابیت در حجاز، از حوادث بسیار مهمی هستند که او با دید ناقدانه و موشکافانه خود به تحلیل و ثبت آن ها پرداخته است. اما تاکنون به زبان فارسی، پژوهش قابل اعتنایی در باب جبرتی و جایگاهش در تاریخ نگاری اسلامی تالیف نشده است. بنابراین در پژوهش حاضر به معرفی و تبیین مواضع خاص جبرتی در تاریخ نگاری مصر و تحلیل آن پرداخته شده است. همچنین تلاش نگارنده در بخش مرتبط با تاریخ وهابیت بر آن بوده تا علاوه بر اعتنا به روایات جبرتی، به کمک اسناد و مکتوبات موجود در آرشیو عثمانی(ترکیه) از منظر تازه ای به حوادث تاریخ دولت اول سعودی بنگرد.
    کلیدواژگان: عبدالرحمن جبرتی، تاریخ نگاری مصر، مصر در عهد عثمانی، وهابیت، حجاز، دولت سعودی اول
  • محمد علی رنجبر*، مهدی دهقان حسام پور صفحه 115
    : تحولات اروپا در سده نوزدهم میلادی همه شئون زندگی را در جوامع مرتبط با آن تغییر داد. اقتصاد ایران نیز از این تحولات مصون نماند و در مواجهه با اقتصاد نوظهور سرمایه داری از یک اقتصاد درون زا و سنتی به یک اقتصاد برون زا تغییر یافت. اقتصاد ایران در شکل جدید خود، در طول نیم سده به الگوی استعمار کلاسیک نزدیک و به یکی از تولیدکنندگان اصلی مواد خام برای بازار جهانی تبدیل شد. تریاک به عنوان ماده خام، که در اقتصاد سنتی ایران یک کالای غیر تجاری و متناسب با ویژگی های اقتصاد معیشتی به مصرف خانوادگی و محلی می رسید، از نیمه دوم سده نوزدهم با تغییر شکل اقتصاد ایران، در چارچوب اقتصاد وابسته، تریاک به یک کالای تجاری تبدیل شد.
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که تریاک در نیمه سده نوزدهم و به طور مشخص در دهه شصت میلادی به یکی از اقلام صادراتی ایران تبدیل شد و تاثیر زیادی در تجارت خارجی ایران گذاشت. این ماده خام یک روند صعودی نوسان دار تا سال (1880م/1297ق) که اوج تولید تریاک ایران بود، پشت سرگذاشت. دهه هشتاد میلادی صادرات تریاک ایران ثابت و دارای شیب نزولی کمی بود.
    در اواخر سده نوزدهم میلادی صادرات تریاک ایران با یک شیب تند تنزل پیدا کرد و در اوایل سده بیستم جایگاه استراتژیک خود را در صادرات ایران از دست داد و فرش، جای آن را گرفت. هم چنین، چین بزرگ ترین وارد کننده تریاک ایران و انگلستان در رتبه دوم بود و مصر، عثمانی، ایتالیا و برخی کشورهای عربی و اروپایی دیگر در رده های بعدی قرار داشتند.
    کلیدواژگان: قاجار، تریاک، صادرات، بارانداز، بازار جهانی، چین
  • مهناز عباسی* صفحه 139
    از رخدادهای بزرگ تاریخ ایران، ظهور و گسترش اسلام، در سده های نخستین هجری بود. چگونگی اسلامی شدن شیوه زندگی مردم، به ویژه فرهنگ تطهیر، مسئله پژوهش حاضر می باشد. مقاله پیش رو به دنبال فهم تحول نظام معنایی تطهیر، نخست الگوهای فرهنگی بهداشت فردی، در ایران دوره پیشااسلامی را بررسی نموده، آن گاه چارچوب های تئوریکی که درقالب مفاهیم (نجس و پاک) نظام معنایی اسلامی را می سازد، شناسانده، سپس به بازنمایی نوع تعامل مردم ایران پرداخته تا در انتها فرایند تولید نظام معنایی «تطهیر» را فهم کند.
    بررسی موضوع فرایند اسلامی شدن الگوی فرهنگی تطهیر، با تاکید بر رویکرد تاریخ فرهنگی، پژوهش را به بهره گیری از دیدگاه تفسیری و معناکاوانه «کلیفورد گیرتز» رهنمون ساخته، تا طی آن، با دیدن دین به مثابه فرهنگ و نظام معنائی دانستن آن، و کاربست روش فرایندی، تحول فرهنگی سده های نخستین ایران دوره اسلامی را در مفاهیم نمادین فرهنگ و از جمله تطهیر، بازآفرینی و بررسی کند.
    با ورود اسلام، مفهوم سازی جدیدی از پاکی و پلیدی ارائه می شود که طی آن مفاهیم و کاربردهای نجس و پاک گاه تغییر یافته، گاه توسعه یافته و گاه محدود شده اند. کنش و رفتار مردم ایران در برابر مفاهیم و آموزه های جدید -که بدون شک متاثر از همگرائی ها و همسازی هاو زمینه های قبلی موجود در ایران بود- فرهنگ نوین و نظام معنائی جدیدی را خلق کرد که با نام فرهنگ ایرانی- اسلامی تطهیر مورد بررسی مقاله حاضر خواهد بود.
    کلیدواژگان: اسلامی شدن، ایران، تحول نظام معنائی، تطهیر، الگوی فرهنگ
  • مریم معزی* صفحه 167
    کتاب روضهالتسلیم، روضه تسلیم یا تصورات از معدود کتاب های بازمانده از دوران الموت به شمار می رود. این کتاب دربردارنده باورهای نزاریان، به ویژه آموزه قیامت است و تاکنون دوبار به چاپ رسیده است. هر دو مصحح، آن را به خواجه نصیرالدین طوسی نسبت داده اند. در حالی که کم تر پژوهشگری این انتساب را به طور کلی مردود دانسته است بلکه اکثریت این نسبت را پذیرفته اند و فقط برای تبرئه خواجه از نگارش کتابی مطابق مذهب اسماعیلیه، مسئله اضطرار وی را مطرح کرده اند. اینک با به دست آمدن نسخه قدیمی تری که در چاپ دوم، نسخه اساس قرار گرفته است می توان به یقین این انتساب را رد کرد. این مقاله به شیوه نقد درونی و بیرونی راوی و روایت می کوشد تا صحت و سقم این انتساب را معلوم گرداند.
    کلیدواژگان: روضهالتسلیم، نصیرالدین طوسی، اسماعیلیه، نزاریه، حسن محمود کاتب
  • منیرالسادات میرهادی* صفحه 187
    پروین اعتصامی از مشهورترین زنان شاعر معاصر ایران است؛ شاعری که در شعرهایش دغدغه های اجتماعی و نگاه نقادانه به جامعه اش را نشان داده است. از جمله این دغدغه ها، اعتقاد به ضرورت تحول در نقش و جایگاه زن ایرانی است. در این زمینه، او را باید فرزند زمان خویشتن دانست: دوران گذار از سنت به تجدد، از جامعه استبدادزده به ایران پسامشروطه. اشعار پروین در موضوع زن، تحت تاثیر اندیشه های مشروطه خواهانی است که ورود زنان به عرصه های اجتماعی را خواستار بودند. در میان این اندیشه ها، نگرش پدرش، میرزا یوسف آشتیانی (اعتصام الملک)، نقش مهمی در شکل گیری افکار پروین داشته است. آنچه در این مقاله آمده، تلاشی است برای نشان دادن این تاثیر است.
    کلیدواژگان: پروین اعتصامی، یوسف آشتیانی (اعتصام الملک)، مشروطه، جایگاه و نقش اجتماعی زنان
  • سید علیرضا واسعی* صفحه 213
    در ذیحجه سال 63 هجری، به دنبال شورشی در مدینه، کارزاری میان سپاه یزید و مدنیان در شرق مدینه رخ داد که به اعتبار محل وقوع آن، واقعه حره نامیده شد. این واقعه هزینه های سنگینی، به ویژه برای مردم مدینه در برداشت. گذشته از تخریب، غارت و کشتار وحشتناکی که صورت گرفت، هتک حرمت و رفتار غیر اخلاقی بی سابقه ای سر زد که به آسانی توجیهی برای آن نمی توان یافت. خشونت های اعمال شده از سوی شامیان، تنها در زمان درگیری نبود، بلکه حتی پس از شکست مدنی ها، هم چنان ادامه داشت. این که به راستی چه علل و عواملی موجب بروز این واقعه گردید و چرا شامیان به رفتاری روی کردند که نه تنها با هیچ یک از موازین دینی، اخلاقی و انسانی هم سازی نداشت، بلکه با سنت های عربی نیز توجیه پذیر نبود؟ در این مقال کوشش می شود تا علت یا علل واقعی رخداد حره واکاوی شود و طبعا منطق رفتار شامیان نیز تا حدی ذیل آن مفهوم می گردد، هر چند این سخن به معنای تایید عمل آنان نیست. فرضیه اصلی نوشتار آن است که عمیق شدن فاصله میان انتظار مردم مدینه و آن چه در اختیار داشتند، موجب شورش آنان و به دنبال آن شکل گیری واقعه حره گردید و در نگاه شامیان این اعتراض، سر بر آوردن رقابت کهن عربی بود که سرسختانه می بایست سرکوب شود.
    کلیدواژگان: واقعه حره، شورش مدینه، شامیان، یزید، مسلم بن عقبه، عبدالله بن حنظله
|
  • Hamid Ahmadi*, Yasaman Yari Page 7
    The purpose of this paper is to analyze the political life`s Saad Zaghloul, the leader of Egypt's 1919 Revolution and the role of this militant nationalist in the nationalist movement in the country. The study of the political activity of Zaghloul that began with the Urrabi Revolution and ended 9 years before the full independence of Egypt, breviews the nationalist struggle in Egypt in this period. The Goal of this movement was to cut off the presence of the British in Egypt. It is impossible to study this period and research the political actions of Saad Zaghloul without understanding the historical context that Saad lived in. So colonial status at the international level and its impact on Egyptian nationalism should be examined. This search provides opportunities for studying the colonial history in this period.
    Keywords: Saad Zaghloul, Great Britain colonialism, World War I, Nationalist movements, Eygpt
  • Mehran Esmaeili* Page 29
    Medina, the first capital of Islam, is one of the most well-known cities of the Muslim World. The settlement geography of Medina depends on various historical factors including both economic and political. The common understanding of Medina is that it was a city by the name of Yathrib, which was changed by the Prophet(s) to Medina, and that it survived during centuries and developed continuously till the contemporary periods, like other cities. On the one hand, nowadays, some of the preceding settlements of this region remain unpopulated, and from the other hand some structures have been built in some areas which were not residential before that. This paper tries to answer this question of fundamental transformation has confronted the settlement geography of this region during the following eras: the ancient Yathrib, before Islam, the beginning of Islam, Middle Ages, modern, and contemporary periods.
    Keywords: Medina, Yathrib, historical geography, settlement geography
  • Elham Amini Kashani*, Qanbar Ali Roudgar Page 47
    Kura or khura –in Pahlavi- is a term which the Arabs borrowed from the Iranians. The function of Kura- as a macro unit which embodies other units - spread rapidly in the administrative divisions of the Islamic period; So that it was used not only inthe Eastern lands but also in Egypt, North Africa and Andalusia. Kura in terms of form and meaning had the same function in Islamic lands over the centuries, but in some periods Geographer’s specially Iranian ones, employed this term with other meanings or instead of other equivalents. This study attempts to present the changes of the concepts and meanings of this term, and also to determine the place of Kura in the Administrative system until the seventh century A.H.
    Keywords: Kura, Istan, Vilayat, Islamic lands, Administrative divisions
  • Hossein Hatami *, Seyyed Hashem Aghajari Page 61
    In historical studies & researches, there are terms and concepts that have often been used in historical, geographical, political, legal and literature. Most of the terms and concepts have suitable meanings, but some, in spite of their frequent usage and historical importance, are not clearly known. One of these tearms is “beyzeye Islam” (the principle of Islam) that haa a noticeable usage in historical, legal and political texts. In this research, we have tried to clarify the historical evolution and primary origin of the political - legal basis of these concepts based on etymology and the use of ancient Iranian historical sources, legal books of notable shiit jurists, prose and poetry texts, and primary sources of Iranian contemporary history, presenting new point of view.
    Keywords: beyze, Vij, Islam, Iran
  • Mohammad Hossein Rafiee* Page 81
    Abd al-Rahman Jabarti (1168-1240/1756-1825) described the very delicate and important period of pre-modern Islamic history in his book “Aja’ib al-Athar fi’l al-Tarajim wa’l-Akhbar”. The very First colonial activities of Europeans, the appearance of independence tendencies in Egypt, against the Ottomans and the advent of Wahabism in Hijaz, are the main issues which have been critically analyzed and documented by Jabarti. Unfortunately, there is no detailed and relible study on this issue in Persian. Thus, in this article, we introduce and analyze the specific opinions of Jabarti in the context of the historiography of Egypt. Also, our purpose in the second part of article, which deals with the Wahabi history, is to irradiate a new concept on history of First Saudi State with careful analyzis of the documents of Ottoman Archive in Turkey.
    Keywords: Abd al Rahman Jabarti, Historiogarphy of Egypt, Egypt under ottoman rule, Wahhabism, Hijaz, First Saudi State
  • Mohammad Ali Ranjbar*, Mahdi Dehghan Hesampoor Page 115
    During the 19th century European developments changed conventionalities in all of society. These developments influenced the economiy of Iran and based on the mentioned situation it changed from endogenous to exogenous. During half a century, in the new condition, it became close to classical colonialism and became one of the important producers of crude materials in the world market. Opium as a crude material in traditional economy of Iran was regarded as a non-commercial good and consumed correspondingly in its economical character at the family and local level. The second half of the nineteen century Iran’s economy changed to dependent economy and opium became as commercial merchandise.The results of this research show that from the 1860s opium became one of Iran's exports with a huge impact on Iran's foreign trade. This raw material as a trend swinger year (1880/1297 AH. G.) which was Iran's opium production peak.Opium exports in the eighties was fixed and slightly sloping downward.Iran's opium exports in the late 19th and the early 20th centuries, had a steep fall and lost its strategic position and was replaced by carpets. China was the largest importer of opium from Iran, Britain, was in the second place, followedly Egypt, Ottoman Empire, Itali and some Arab and other European countries.
    Keywords: Qajar, Opium, exportation, world market, China
  • Mahnaz Abbasi* Page 139
    The rise and spread of Islam in the early Higri centuries were among the great events in Iranian history. Investigating the way people’s lifestyle, especially the culture of purification, was Islamized is the research objective of the present study. This article seeks by understanding of the semantic system of purification to first investigate the cultural patterns of individual hygiene of Iranians in pre-Islamic era, developing and introducing a theoretical frameworks in the form of Islamic semantic system’s concepts (i.e. impure and pure), and then representing Iranians’ interaction model to finally conceptualize the production process of semantic system of “purification”.Investigating the islamization process of the cultural pattern of “purification” with emphasis on the cultural history approach directed the research towards the employment of interpretive view and meaning analysis of “Clifford Geertz”; and then, by looking at religion as a semantic system and culture, and applying the process approach, cultural development of the early centuries of post-Islamic Iran is investigated and recreated in the context of symbolic concepts of culture, including purification.With the arrival of Islam, the concepts of “purity” and “impurity” were redefined, in which the concepts and applications of impure and pure were occasionally changed, developed, and limited. Actions and behavior of the Iranian people towards the new concepts and teachings – which undoubtedly were influenced by previous convergence, compatibility, and background of Iran – created a new culture and semantic system, which as Iranian-Islamic culture, are the subject of the present article.
    Keywords: Islamization, Iran, Development of semantic system, Purity, Cultural pattern
  • Maryam Moezi* Page 167
    Rowdatu’t- taslim, Paradise of Submissiom or Tassaworat is one of a few surviving books of the Alamut Period. The book contains Nazaris beliefs, especially the doctrine of the resurrection, and is published two times by different publishers. Both editions have attributed it to Khajeh Nasir al-Din Tusi. While few researchers have generally objected this attribution, the majority have accepted it, and just for exoneration of Khajeh, pointed to the needs of time. Now with an older version of this book at hand and the publication of the second to have written in support of the Ismaili Creed, this attribution can be certainly rejected. This paper tries to correct this attribution, by internal and external criticism of the narrator and narrative.
    Keywords: Hasan Mahmud Katib, Ismaili, Nasir al Din Tusi, Nazari, Rowdatut, taslim
  • Monirolsadat Mirhadi* Page 187
    Parvin E’tesami (1907-1941) should be viewed as one of the poets of the transitional period of the Iranian history from the Constitutional Revolution to modern era. Although she spent twenty years of her life in Reza Shah’s modernization time, but the deep effects of the Constitutional movement’s ideals on her poems can be recognized; ideals like freedom and equality which were embodied in people’s demands for the establishment of the court of justice, the rule of law, limiting the unlimited power of the rulers, and making them responsible to citizens. Among such demands, women’s demand for changing their social roles and status should not be ignored. As it will be seen, in many places in E’tesami’s poems, the idea of necessary changes in women’s social status is recognizable. The thoughts of her father, Mirza Yousef E’tesam al-Molk, had great influents on the formation of Parvin’s views, including her views on women’s rights. These as pects are discussed in the present paper.
    Keywords: Parvin Etesami, Yusef Ashtiani (Etesam al Molk), the Constitutional movement, women's social roles, status
  • Seyyed Alireza Vasei* Page 213
    Two years after the events of Ashura, a rebellion arose in Medina which led to the confrontation of the army of Yazid with the people of Medinians. The event became known Harreh because it happened in a place in the east of Medina called Harreh. This incident inflicted destruction; looting, terrifying massacre, unprecedented outrage and immoral behavior on the people of Medina, which couldn’t be easily justified. People of Sham continued their violent behavior even after defeating the people of Medina. The following questions are the main purpose of this research: what reasons did actually cause this occurrence? Why people of Sham committed such brutalities against the people of Medina, which couldn’t be justified according to religious, moral and human criteria or the Arabic tradition? This study tries to find an answer for the reason behind the behavior of the people of Sham without intending to approve it. Furthermore the research tries to find an answer and the logic for the wrong – doings committed by the people of sham. The main hypothesis of this research is that the اhuge gap between available resources and the expectations of the people of Medina provoked the rebellius and according to the people of Shamis point of view, this rebellion which was an old Arab rivalrly had to be strongly suppressed.
    Keywords: Harreh event, Shamiyan, Yazid Ibn Moawiyah, Muslim Ibn Oqbah, Abdullah Ibn Hanzaleh