فهرست مطالب

سلامت اجتماعی و اعتیاد - پیاپی 2 (تابستان 1393)

فصلنامه سلامت اجتماعی و اعتیاد
پیاپی 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید صرامی صفحه 7
  • ربابه نوری* صفحات 9-28
    هدف مقاله حاضر مرور عامل های خطر خانوادگی ابتلا به اعتیاد در فرزندان والدین مصرف کننده مواد و الکل است. عامل های ژنتیک، خطر ابتلای به اعتیاد در فرزندان والدین مصرف کننده را افزایش می دهد. همچنین عامل های اختصاصی در چنین خانواده هایی نیز وجود دارد مانند دسترسی به مواد، نگرش مثبت به مواد، الگوگیری از والدین. سایر عامل های خطر غیراختصاصی خانوادگی نیز این کودکان و نوجوانان را در خطر بالای اعتیاد قرار می دهد مانند: خانواده آشفته، طلاق، اختلافات والدین، استرس های بالا، نظارت ناکافی بر رفتار فرزندان، خشونت و آزار و بدرفتاری روانی، ابتلای به بیماری های مختلف روانی. این در حالی است که مداخلات پیشگیرانه متعدد مبتنی برخانواده وجود دارند که اثربخشی آنها تایید و به اثبات رسیده است. در پایان مقاله به ضرورت ارائه مداخلات مبتنی برخانواده پرداخته شده است و تعدادی از مداخلات موثر به طور کوتاه معرفی شدند.
    کلیدواژگان: فرزندان، والدین معتاد، عامل های خطر خانوادگی، پیشگیری مبتنی بر خانواده
  • مسعود سلیمی* صفحات 29-40
    سوءمصرف مواد در میان افراد دارای بیماری روانی یک مشکل شایع است. از طرف دیگر بسیاری از مصرف کنندگان مزمن مواد مخدر به طورهم زمان از یک بیماری روانی جدی رنج می برند. در مورد رابطه این دو اختلال، فرضیه های گوناگونی (از جمله تقدم، وقوع هم زمان، رابطه علی یا دوگانه) مطرح شده است. پژوهش های انجام شده بیشتر این نتیجه گیری را تایید می کنند که این دو، اختلال های جداگانه ای هستند که هرکدام می تواند خطر ابتلا به دیگری را افزایش دهد و این، به این معنی نیست که یکی علت دیگری است.
    کلیدواژگان: سوءمصرف مواد، بیماری روانی، اعتیاد، اختلالات هم زمان
  • رامین حبیبی کلیبر*، ابوالفضل فرید، حسن غریبی صفحات 41-54
    هدف این مقاله، تبیین دیدگاه معتادان بهبودیافته درخصوص علل گرایش به اعتیاد و عامل ترک موفقیت آمیز آن است. این مطالعه به روش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی تاویلی صورت گرفت. بدین منظور مصاحبه های بدون ساختار با ده معتاد بهبودیافته 24 تا 49 ساله انجام شد که در طی آن معتادان، تجربه های خود را درخصوص این پدیده بیان کردند. سه مضمون از یافته ها استخراج شد که می توانند دیدگاه معتادان بهبودیافته را از علل گرایش به اعتیاد و عامل ترک موفقیت آمیز آن به تصویر بکشند. این مضمون ها عبارتند از: علل فردی اعتیاد، علل اجتماعی گرایش به اعتیاد و انزجار از وضع موجود زندگی. یافته های این تحقیق توانست تصویر روشنی از علل گرایش افراد به اعتیاد و عامل ترک موفق آن ارائه کند. عدم وجود ثبات شخصیتی، حس برتری جوئی، گرایش به لذت طلبی، نبود مهارت های اساسی زندگی،کنجکاوی، احساس خوشی کاذب به دنبال مصرف، شرایط محیطی نامناسب و برخورد نامناسب اعضای خانواده، مهم ترین عامل های گرایش افراد به اعتیاد و تداوم آن است. همچنین انزجار از وضع موجود، مهم ترین عامل ترک اعتیاد معتادان بهبودیافته است.
    کلیدواژگان: ترک اعتیاد، پدیدارشناسی، گرایش به اعتیاد، معتادان بهبودیافته
  • علیرضا درستکار* صفحات 55-72
    اعتیاد پدیده ای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که عامل های مختلفی از جمله فردی، خانوادگی، محیطی و اجتماعی در رشد و گسترش آن دخالت دارد. در وقوع اعتیاد به عنوان یک آسیب اجتماعی عظیم، نقش و اهمیت عامل های اجتماعی، فقر، مهاجرت، رشد سریع جمعیت، جهل، ناآگاهی، بی سوادی و...، برجسته تر از سایر علل بروز می کند. بررسی این مشکلات با توجه به افول جمعیت جوان و نیل هرم جمعیتی کشور به میان سالی و پیری اهمیت دوچندانی می یابد.
    در این مقاله به روش کتابخانه ای به بررسی زمینه ها و آسیب های اعتیاد در جامعه دانشجویی کشور پرداخته شده است. یافته ها نشان می دهد که مجموعه ای از عامل های خطر، قبل و حین تحصیل، ضعف های شخصیتی، بی معنایی در انجام کارها، نداشتن قدرت بدنی مناسب، بیزاری فرهنگی، از خودبیزاری، بالارفتن سن ازدواج، فشار درس و...، از عامل های بروز اعتیاد در بین دانشجویان هستند. گسترش اعتیاد در بین دانشجویان باعث تضعیف نیروهای کار توانمند، هدر رفتن سرمایه، به خطر افتادن آینده کاری بخش های تولید، صنعت و خدمات کشور شده و در کنار آن، ناهنجاری هایی مانند طلاق، گسترش فساد و خودفروشی، سرقت، زورگیری، پرخاشگری و آسیب های روانی و اجتماعی گسترده را در پی دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد، دانشجو، آسیب شناسی، جامعه، دانشگاه های ایران
  • بهرام نیک بخش* صفحات 73-96
    با استفاده از اصطلاحات تخصصی جامعه شناسی، از جمله نگرش «دیده بان مشرف بر صحنه» به مفهوم «پیشگیری» و «حین گیری» پرداخته و پیشنهاد شد که مهم ترین راهکار برچسب اجتماعی در جامعه نسبت به مفهوم «حین گیری» اعتماد است. ضرورت توجه به بهبود سلامت فردی و نسلی، تولد نوزادی را به نام ورزش در دامن نهادهای ثانویه اجتناب ناپذیر می سازد که در جامعه دارای کارآمدی است و به عنوان یک «اجتماع قهرمان» علاوه بر افزایش روحیه نشاط و شادابی فردی و اجتماعی در مقابله با اعتیاد تهدید و تحدیدکننده است و مانند یک سوپاپ اطمینان از روحیه تخریب گرایی در جامعه جلوگیری می کند. در ادامه عامل های زمینه ساز اعتیاد و راه های مقابله با آن با استفاده از نظریه پنجره های شکسته و از خود بیگانگی و همچنین روش های پیشگیرانه از اعتیاد با نگاه اولویت بندی با استفاده از نظریه نظم اجتماعی و پیوند افتراقی مورد تفسیر قرار گرفته شد. سپس نقش ورزش در کاهش نرخ اعتیاد با استفاده از نظریه سرمایه اجتماعی و هراس اجتماعی و سرانجام مزایای اجتماعی و فردی ورزش کردن و اثرات آن بر اعتیاد با استفاده از یک روش ترکیبی و مفهومی به نام«خوشه های پیشگیرانه»، مورد تحلیل قرار گرفت. هدف تحقیق حاضر نگاه پیشگیرانه به اعتیاد و جایگاه ورزش در این مسیر با استفاده از نظریه های جامعه شناختی است. این تحقیق از نوع توصیفی و کتابخانه ای است و در آن سعی شده علاوه بر بسط و بهبود نظریه های موجود، از زاویه ای تازه و از منظر اجتماعی بدان پرداخته شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، ورزش، سرمایه اجتماعی، برچسب اجتماعی و مواد مخدر
  • عباسعلی اکبری* صفحات 97-114
    سیاست جنایی هر کشور در سطوح مختلف تقنینی، قضایی، اجرایی و مشارکتی انعکاس می یابد که در این میان سیاست جنایی تقنینی و قضایی سهم عمده و اساسی در ترسیم سیاست کیفری دارند. مطالعه سیاست تقنینی و قضایی ایران در قبال جرائم مواد مخدر، امکان ارزیابی و آسیب شناسی آن را فراهم می آورد. در این تحقیق مسئله این است که سیاست جنایی تقنینی و قضایی ایران در قبال جرائم مواد مخدر با چه آسیب هایی مواجه است؟ و اصول حتمیت و قطعیت مجازات ها در سیاست جنایی ایران چه جایگاهی دارند؟ بعد از کنکاش به این نتیجه رسیدیم که سیاست جنایی تقنینی دایر بر سرکوب، تشدید مجازات و تعیین مجازات های نامتناسب در جرائم مواد مخدر مورد پذیرش و اقبال سیاست جنایی قضایی قرار نگرفته است و به دنبال آن اصول حتمیت و قطعیت مجازات ها در رویکرد قضایی به دلایل عدیده ازجمله استفاده بی رویه و بی ضابطه از نهادهای فردی کردن مجازات مختل شده است.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی تقنینی، سیاست جنایی قضایی، مجازات نامتناسب، حتمیت و قطعیت مجازات، شدت مجازات
  • حمید صرامی*، راهب دشتی، محمود مینویی صفحات 115-132
    تحول «دانش پیشگیری» باعث ارتقاء پژوهش در حوزه سوء مصرف مواد شده است. به گونه ای که گاهی، به جای اولویت دادن و برجسته کردن عامل های محافظ به طور آشکارا بر عامل های خطر تاکید کرده است. در دهه ی 1980 میلادی، آنتونفسکی الگوی جدید «خاستگاه سلامت» را پیشنهاد داد که پایه ی نظری و عملی متفاوتی برای ساختن و ارزیابی کردن برنامه های پیشگیری را فراهم ساخت. طبق مدل خاستگاه سلامتی، برنامه های پیشگیری باید چنان گسترش یابند که عامل های حمایتی موجبات ارتقاء افزایش قابل درک بودن، قابل کنترل بودن و معنی دار بودن و همچنین سیستم هایی که جوانان در آن زندگی می کنند را شامل شود. این مطالعه برنامه ها و تحقیقات خاستگاه سلامت محور را تشریح می کند و با کمک این نظریه پیشرفت اجراء و تحقیق در حوزه ی سوءمصرف مواد را مورد بحث و بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سوءمصرف مواد، نوجوانان، خاستگاه سلامتی، پیشگیری
|
  • Robabeh Noury* Pages 9-28
    The aim of the article is to review family risk factors for addiction in offsprings of parents who use substance or alcohol. Genetic factors increase the risk of addiction in offsprings of addicted parents. Also, there are specific factors in these families: availability to substance, positive attitude to drugs, role modeling of such parents. Other unspecific family risk factors, also, increase the risk of addiction in these children like: disorganized families, divorce, parents conflicts, high stresses, inadequate monitoring, child abuse and mental disorders. In this matter, different family-based preventive interventions are designed which effectiveness is confirmed. At the end of the article, the necessity of family-based prevention is reviewed and some of the interventions, briefly introduced.
    Keywords: offspring, addicted parents, family risk factors, family, based prevention
  • Masoud Salimi* Pages 29-40
    substance abuse is a common problem among individuals with mental illness and so Many chronic drug abusers often simultaneously suffer from a serious mental disorder. Several hypotheses about the relationship between these two disorders (such as Priority,co-occurrence, Causal or dual relationships)has been proposed.Most research evidence supports the conclusion that these two disorders are separate and Eachof thesecan increase the risk of another. This does not mean that one causes the other.
    Keywords: substance abuse, mental illness, addiction, dual disorders
  • Ramin Habibi Kaleybar *, Abolfazl Farid, Hasan Gharibi Pages 41-54
    This study aims to investigate recovered addicts’ view on the factors for tendency to addiction and predisposing factors for its successful treatment. This study is qualitative using Phenomenology method. For this purpose, unstructured interviews with 10 recovered addicts at the age range of 24-49 years old were conducted through which the addicts mentioned their experience about this phenomenon.Three results were achieved from the findings regarding recovered addicts’ view on the reasons for tendency to addiction and predisposing factors for its successful treatment.They included personal reasons for addiction, social reasons for tendency to addiction, and hatred toward present life status.Findings of this study offer a vivid picture of people’s tendency to addiction and predisposing factors for its successful treatment. The lack of personal consistency, supremacy–seeking feeling, tendency to hedonism, the lack of basic life skills, curiosity, false pleasure feeling after drug usage, improper environmental conditions, and unsuitable treatment of family members with them were the most important factors of people’ s tendency to addiction and its consistency. Hatred toward present status was the most important factor in treating addicts.
    Keywords: addiction treatment, phenomenology, tendency to addiction, recovered addicts
  • Alireza Dorostkar* Pages 55-72
    Addiction is the phenomenon of political, economical, social and cultural that is involved in growth and development by many factors, including: individual - family, social and environmental. In the event of addiction as an Enormous social pathology, the role of social factors, poverty, migration, rapid population growth, ignorance, lack of awareness, illiteracy and other causes are more prominent. Investigation of this problem due to the decline of the young people and tend of population pyramid to adults and aging has double importance. This paper investigated of addiction backgrounds and pathologies among the country students society by library method. Results were shown that collection of factors in before or during of study are addiction accession factors such as: personality weakness, unmeaning at acts, physical power, cultural hatred, self hatred, increasing of marriage age, stress of study and …. Addiction development between students that are considered the young, educated, and future-maker and good-future layer in every country, have followed in addition to weakening the strong workforce, capital losses, is Compromising working future in production, industry and services sections and have followed many psycho-social pathology in side of very abnormalities such as divorce, corruption and prostitution, theft, Wring, aggression and other causes.
    Keywords: addiction, students, pathology, society, Iran universities
  • Bahram Nikbakhsh* Pages 73-96
    The subject of the article using the common sociological terminology.among We used the Foucauldian view based on the "panopticism" to address the concepts of "prevention" and "intervention" and in regard to the second concept; we proposed trust to be the most important solution for social label in the society The necessity of focusing on improving the personal and generational health makes it inevitable for sport to appear in secondary institutions will have function and effectiveness and as a "champion community" in society enhances the individual and social vitality and freshness while is threatening and limiting against addiction. As a safety valve, It also prevents vandalism in the society. More Underlying causes of addiction and how to deal with it by using the Broken Windows and Alienation theories and the preventive methods for addiction with the view of prioritizing using the Social Order and Differential Association theories have been developed. And too The role of sport in reducing addiction rate using the Social Capital, Human Capital and Social Anxiety theories.also The individual and social advantages of taking sport and its influences on addiction using an integrated and conceptual method called Preventive Clusters.have been hnterpreted. But the object of the present research is to see sports and its position in this direction with a preventive perspective using sociological theories. Since this research is typically descriptive and library related, we have attempted to improve and develop the existing theories while addressing them from a new social perspective. at the end, we refer to the object of writing this article again in the form of the conclusion, practical and management applications and future researching directions related to the subject to be followed and continued by other interested researchers.
    Keywords: drug addiction, sport, social capital, social label, drugs
  • Abbasali Ali Akbari* Pages 97-114
    Criminal policy in any country indicated in legical, judicial and administrative levels that in this article, legislation criminal policy and judicial criminal policy have important role in designing of Criminal policy. Studying of legislation criminal policy and judicial criminal policy of iran in fronting of drug crimes achieves the possibility of estimating of it. problem in this article is that what is the problems of legislation criminal policy and judicial criminal policy of Iran?what is valuation of pragmatism and indispensability principles in the criminal policy of iran. Conclusion in this article is that legislation criminal policy and of iran containing the repression and tensing of punishment is adversment with judicial criminal policy. in this reason, pragmatism and indispensability principles interrupted.
    Keywords: legislation criminal policy, judicial criminal policy, disproportionate punishments, certainty punishment, severity of punishment
  • Hamid Sarrami*, Raheb Dashti, Mahmood Minoei Pages 115-132
    The “science of prevention” approach has advanced research in the realm of drug abuse. Emphasis, however, was clearly accorded to risk factors rather than to uncovering protective factors. In the 1980s, Antonovsky proposed a new paradigm—salutogenesis—which provided a different theoretical and practical basis for constructing and evaluating prevention programs. According to the salutogenic model, prevention programs should relate to the extent that these protective factors advance youths—as well as the systems in which they live—towards promoting comprehensibility, manageability, and meaningfulness. The paper describes salutogenic directed programs and research, and discusses the contribution of the theory to advancement of both practice and research in the area of drug abuse.
    Keywords: drug abuse, adolescents, salutogenesis, prevention