فهرست مطالب

طب توانبخشی - سال سوم شماره 4 (زمستان 1393)

فصلنامه طب توانبخشی
سال سوم شماره 4 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • زهرا سلطانی نژاد، وحید نجاتی*، حامد اختیاری صفحه 1
    مقدمه و اهداف
    در افراد مبتلا به نقص توجه و بیش فعالی، کنترل مهاری که به معنای توانایی کنترل رفتارها یا پاسخ های نامناسب و یکی از مولفه های اصلی کارکرد اجرایی است، دچار نقص است. هدف از مطالعه حاضر بهبود توانایی بازداری از طریق تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه (tDCS) بر روی افراد دارای نشانگان نقص توجه و بیش فعالی است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش20 نفر از دانش آموزان هنرستان سیدالشهداء استان کرمان از طریق پرسشنامه های وندریوتا و کانرز که نشانگان اختلال نقص توجه و بیش فعالی را در بزرگسالی و کودکی می سنجند، انتخاب شدند. همچنین از پرسشنامه SCL-25 برای سنجش سلامت عمومی روانی آزمودنی ها استفاده شد. آزمودنی ها در موقعیت تحریک آند و شرایط شبه تحریک از طریق آزمون های استروپ و برو/ نرو که برای سنجش کنترل مهاری هستند مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد تحریک آند بر روی شکنج پیشانی تحتانی راست، دقت مهار را در مرحله اجرای مهار محرک های هدف پیشین به طور معناداری افزایش می دهد.
    بحث و نتیجه گیری
    تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه بر روی شکنج پیشانی تحتانی راست (rIFG) افراد دارای نشانگان نقص توجه و بیش فعالی، می تواند کنترل مهاری را در مهار محرک های هدف پیشین بهبود ببخشد.
    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه (tDCS)، کنترل مهاری، نقص توجه و بیش فعالی
  • بهرام خسروی، محمد آقازاده امیری، سید مهدی طباطبایی، رضا ایرانی رشید آباد* صفحه 10
    مقدمه و اهداف
    برای کاهش خیرگی ناتوان کننده روش های مختلفی وجود دارد. در این مطالعه اثر عدسی های ضد انعکاس، فتوکرمیک ضد انعکاس و پلاستیک سفید بر خیرگی ناتوان کننده در بیماران نزدیک بین، آستیگمات و نزدیک بین آستیگمات مرکب انجام شده است. هدف از این مطالعه مشخص کردن عدسی بود که خیرگی ناتوان کننده را بیشتر از دیگر عدسی ها کاهش دهد.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت نیمه تجربی با اندازه گیری های مکرر انجام شد و اثر عدسی های ضد انعکاس، فتوکرمیک ضد انعکاس و پلاستیک سفید بر خیرگی مقایسه شد. این مطالعه بر روی 34 نفر انجام گردید و خیرگی ناتوان کننده با بررسی اثر نور چراغ جلوی اتومبیل بر روی حساسیت تباین در شرایط بینائی روز (فتوپیک) و شرایط بینائی بینابینی (مزوپیک) اندازه گیری شد.
    یافته ها
    هیچ تفاوت قابل ملاحظه ای در ارتباط با اثر عدسی ها بر روی خیرگی ناتوان کننده مشاهده نشد به استثنای حالت فرکانس فضائی 18 سیکل بر درجه که در این حالت عدسی پلاستیک سفید عملکرد بهتری را نشان داد.
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد عدسی های ضد انعکاس، فتو کرومیک ضد انعکاس و پلاستیک سفید اثر مشابه ای بر روی خیرگی ناتوان کننده در حالت بالاتر از آستانه دارند و لزومی برای تجویز عدسی های ضد انعکاس و فتو کرمیک ضد انعکاس به منظور کاهش خیرگی ناتوان کننده وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خیرگی ناتوان کننده، حساسیت تباین، نزدیک بینی
  • پروین دیباج نیا*، مریم مقدسین، علیرضا ظهیرالدین صفحه 17
    مقدمه و اهداف
    ارتباط بین اختلال کمبود توجه و بیش فعالی و صرع در مطالعات زیادی کانون توجه قرار گرفته است. مطالعات جمعیتی نشان داده که 12-15% کودکان مبتلا به صرع ملاک های اختلال کمبود توجه و بیش فعالی را در مقایسه 3-7% در جمعیت عادی کودکان نشان می دهد. هدف این مطالعه بررسی مقایسه ای علائم اختلال کمبود توجه و بیش فعالی در کودکان ایرانی مبتلا به صرع با کودکان سالم می باشد.
    مواد و روش ها
    تعداد 100 کودک مبتلا به صرع مراجعه کننده به درمانگاه دولتی و خصوصی در شهر تهران با 100 کودک سالم که از نظر سنی و جنسی همتا شدند؛ مورد بررسی قرار گرفتند. معا ینه کلینیکی کودکان توسط روانپزشک انجام شد و کودکان مبتلا به عقب ماندگی ذهنی، اختلال اتیسم، فلج مغزی، بیماری های داخلی مثل آسم و سایر بیماری های نورولوژی و افرادی که تحت درمان داروهای ضد تشنجی و داروهایی که علایم شبه اختلال کمبود توجه و بیش فعالی ایجاد می نمایند ازمطالعه حذف شدند.
    پس از تکمیل فرم رضایت شخصی پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه علائم مر ضی کودکان (CSI4) مقیاس مربوط به علایم اختلال کمبود توجه و بیش فعالی و نافرمانی توسط والدین تکمیل شد و داده ها بررسی و توسط نرم افزار SPSS19 مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    متوسط سنی کودکان مبتلا به صرع 7/47 (SD= 0/94) و کودکان سالم 6/39 (SD= 2/41) بدست آمد. اختلاف معنی دار آماری بین دو گروه در مقیاس بی توجهی (0/0001= p)، مقیاس پرتحرکی و رفتارتکانه ای(0/024= p) بدست آمد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص گردید که علائم بی توجهی، پرتحرکی و رفتارهای تکانه ای در کودکان ایرانی مبتلا به صرع شایعتر است.
    کلیدواژگان: کودکان، صرع، کمبود توجه، بیش فعالی
  • سید مجید حسینی، فاطمه رضاییان*، خسرو خادمی کلانتری، سید مهدی طباطبایی، نسرین صالحی دهنو صفحه 24
    مقدمه و اهداف
    گریپ عمل اصلی دست در گرفتن و جابجایی اشیاء است. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر تیپینگ ساعد بر روی حداکثر قدرت و تحمل گریپ در دانشجویان دختر بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه با استفاده از دینامومتر و زمان سنج، قدرت و تحمل گریپ دست غالب 45 شرکت کننده در سه گروه «1- گروه شاهد (بدون کینزیوتیپ)، 2- کینزیوتیپینگ Y پایه بالا، و3- کینزیو تیپینگ Y پایه پایین» قبل و 24 ساعت پس ازکینزیوتیپینگ عضلات فلکسور ساعد اندازه گیری شد.
    یافته ها
    به دنبال کینزیوتیپ ساعد، حد اکثر قدرت گریپ درگروه سه (نیوتن 10/25±61/40) افزایش یافت (P<0.002). در حالیکه گروه دو (نیوتن 12/53±58/93) و گروه یک (نیوتن 8/36±60/40) هیچ افزایش قدرت گریپ را نشان ندادند (P<0.551) و (P<0.069). از نظر حداکثر تحمل گریپ، گروه یک هیچ افزایش معنی داری (ثانیه 14/92±52/36) نشان نداد (0/391< P) در حالی که در گروه دو (ثانیه 22/62 ±58/46) و سه افزایش معنی دار (ثانیه 68/28±00/64) تحمل گریپ مشاهده شد (P<0.019 و P<0.002). آنالیز post hoc تفاوت معنی داری بین گروه ها به دنبال مداخله نشان نداد.
    بحث و نتیجه گیری
    بعد از 24 ساعت کینزیوتیپینگ به روش Y پایه پایین بر روی سطح فلکسوری ساعد حداکثر قدرت و تحمل گریپ در دانشجویان دختر افزایش یافت.
    کلیدواژگان: کینزیوتیپینگ، قدرت گریپ، تحمل گریپ
  • مینو خلخالی زاویه*، فاطمه اسفندیار پور، مژگان رحمتی پور، علیرضا اکبرزاده صفحه 34
    مقدمه و اهداف
    کاهش فرکانس فیدبک افزوده باعث افزایش یادگیری حرکتی می شود. اینکه این یافته در افراد مبتلا به سکته مغزی، که احتمالا دچار اختلال در مکانیسم های فیدبک داخلی هستند، قابل استفاده باشد به درستی مشخص نیست. هدف از مطالعه حاضر تعیین این نکته است که آیا آسیب مغزی متعاقب سکته مغزی استفاده از فیدبک های افزوده را تحت تاثیر قرار می دهد و آیا این بیماران از تمرین با کاهش فرکانس فیدبک سود خواهند برد؟
    مواد و روش ها
    شرکت کنندگان شانزده بیمار در دامنه سنی 65-45 سال (میانگین: 6/47± 57/56)، مبتلا به سکته مغزی از نوع درگیری شریان مغزی میانی (زیر 6 ماه) بودند که به شکل تصادفی در دو گروه 8 نفره جای گرفتند. به گروه اول فیدبک آگاهی از نتیجه با فرکانس 100% و به گروه دوم با فرکانس 25% در مورد میزان نیروی گریپ تولید شده ارائه شد. افراد در طول 6 بلوک تمرین 48 بار تکلیف بازسازی نیروی گریپ را با دست غیر مبتلا انجام دادند. سپس در روز بعد آزمون ابقا را بدون دریافت فیدبک انجام دادند. دقت و پایداری در پاسخ در مرحله کسب و یادگیری مهارت ارزیابی، و نتایج بین دو گروه مقایسه گردید.
    یافته ها
    در گروه 25% فیدبک کاهش معنی دار در خطای متغیر در مرحله کسب مهارت (0/004 ≥p) و یادگیری مهارت (0/001 ≥p) دیده شد. همچنین خطای کل در این گروه در مرحله کسب مهارت کاهش معنی دار (0/016 ≥p) نشان داده است. در این متغیرها در گروه 100% فیدبک اختلاف معنی داری مشاهده نشد. مقایسه بین دو گروه نشان دهنده کاهش معنی دار مقادیر خطای مطلق (0/035 ≥p) خطای متغیر(0/058 ≥p) و خطای کل (0/039 ≥p) در گروه 100% فیدبک در مقایسه با گروه 25% فیدبک در مرحله کسب مهارت بوده است. اگرچه تفاوت معنی داری بین دو گروه در مرحله یادگیری مهارت مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    در طول مراحل آزمون در گروه %25 فیدبک، پایداری در پاسخ بیشتری مشاهده شد اما در بلوک آخر تمرین، گروه 100% فیدبک بطور معنی داری دقت و پایداری در پاسخ بیشتری را نسبت به گروه دیگر نشان دادند. در مرحله یادگیری مهارت بین دو گروه اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. در مطالعه حاضر افراد مبتلا به آسیب مغزی متعاقب سکته مغزی در مرحله کسب مهارت، نتایج بهتری را از تمرین با فرکانس 100% بدست آورده اند.
    کلیدواژگان: یادگیری حرکتی، فیدبک افزوده، فرکانس آگاهی از نتیجه، سکته مغزی
  • صدیقه کوهکن، عباس رحیمی*، مهری قاسمی، صدیقه سادات نعیمی، علیرضا اکبر زاده باغبان صفحه 42
    مقدمه و اهداف
    در دوره ی بارداری تغییرات فیزیولوژیکی و پوسچرال گسترده ای در بدن ایجاد می شود. این تغییرات به ویژه در نخستین بارداری بسیار چشمگیر می باشد و به دنبال آنها، تغییراتی در راه رفتن، تعادل، اندام های تحتانی و گاهی مشکلات نورولوژیکی ایجاد می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی تغییرات پوسچرال ستون فقرات کمری، پشتی و تیلت لگن طی نخستین بارداری می باشد.
    مواد و روش ها
    قبل از مطالعه اصلی، تکرارپذیری خط کش انعطاف پذیرو دستگاه شیب سنج لگنی روی 5 فرد غیرباردار و 5 فرد باردار سالم انجام شده و مورد تایید محققین قرار گرفت. مطالعه اصلی از نوع طولی آینده نگر مشاهده ای بوده و در آن 30 زن باردار با نخستین بار حاملگی در هفته های 10، 21 و 32 بارداری (مشخصه سه ماهه اول، دوم و سوم بارداری)، و 18 زن سالم غیرباردار به عنوان گروه کنترل در هفته های 10 و 32 (ابتدا و انتهای ارزیابی گروه باردار) مورد بررسی قرار گرفتند. معیارهای مورد بررسی اندازه گیری قوس های کمری و پشتیبا استفاده از خط کش انعطاف پذیرو اندازه گیری تیلت لگن توسط دستگاه شیب سنج لگنی بود.
    یافته ها
    مطالعه آزمایشی حاکی از تکرارپذیری بالای خط کش انعطاف پذیرو دستگاه شیب سنج لگنی بود. آنالیز آماری نمونه ها حاکی از افزایش معنا دار قوس کمری، تیلت لگن و نیز قوس پشتی در مقایسه با گروه کنترل همزمان با افزایش دوره بارداری بود (P<0.05). نتایج نشان داد که هر چند متوسط زاویه قوس های کمری و پشتی در سه ماهه اول بارداری با گروه کنترل تفاوت معناداری نداشت، در سه ماهه دوم و سوم بطرز معناداری افزایش پیدا کرد (P<0.05). متوسط زاویه تیلت لگن در هر سه ماهه بارداری حاکی از افزایش معنادار این زاویه در زنان باردار بود (P<0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر افزایش قوس کمری، پشتی و تیلت قدامی لگن را مرتبط با افزایش زمان بارداری دانست. بدون شک این تغییرات پوسچرال مربوط به تغییرات خاص دوره ی بارداری می باشد. با توجه به تناقضات موجود در نتایج مطالعات انجام شده نیاز به مطالعات بیشتر در این زمینه احساس می شود. نتایج این تحقیق احتمالا در تجویز ورزشهای حین و پس از بارداری کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: نخستین بارداری، قوس های ستون فقرات، تیلت لگن، خط کش انعطاف پذیر_ شیب سنج لگنی
  • قدسیه جوینی، پروین راجی، احمدرضا باغستانی، فاطمه پرویزی صفحه 53
    مقدمه و اهداف
    فلج مغزی اختلالی غیر پیشرونده است اما سیستم عضلانی اسکلتی می تواند به مرور دچار ناهنجاری های ثانویه شود. از جمله ی این ناهنجاری ها کانترکچر ها و انحرافات ستون فقرات هستند که تاثیری منفی بر مهارت های حرکتی، مهارتهای مراقبت از خود و فعالیت های روزمره ی زندگی بیماران می گذارد، به طوریکه غالبا قسمتی از برنامه های درمانی بیماران فلج مغزی، بر پیشگیری از کانترکچرها و انحرافات ستون فقرات و تاثیرات ثانویه آنها و یا تصحیح انحرافات تمرکز دارند. (Spinal Alignment and Range of Motion Measure(SAROMM ابزاری است که به منظور تخمین کلی انعطاف پذیری و پوسچر مبتلایان به فلج مغزی با هدف تعیین حیطه های درمانی مناسب و جلوگیری از ایجاد ناهنجاری های ثانویه مانند کانترکچرها توسط Bartlett و همکارانش در سال 2005 ابداع شد. هدف از این مطالعه، بررسی تکرارپذیری این مقیاس در این جمعیت می باشد.
    مواد و روش ها
    در این نوع مطالعه توصیفی مقطعی 27 کودک و نوجوان فلج مغزی 5 تا 15 ساله (9دخترو 18پسر) با میانگین سنی 4/9 و انحراف معیار 6/2 به صورت غیر تصادفی از مراکز توانبخشی و مدارس جسمی حرکتی انتخاب شدند. پس از کسب رضایت از والدین و آشنایی آزمودنی ها با آزمون، ارزیابی بین آزمونگر در یک جلسه و در یک روزتوسط آزمونگران انجام شد. ترتیب ارزیابی توسط آزمونگران تصادفی بود. جهت ارزیابی درون آزمونگر آزمودنی ها یک هفته بعد مجددا توسط مجری اصلی مورد ارزیابی قرار گرفتند.این تحقیق باحمایت مالی دانشگاه علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی تهران انجام شده است.
    یافته ها
    از آزمون ضریب همبستگی جهت بررسی همبستگی بین نمرات داده شده توسط دو آزمونگر استفاده شد. توافق در یک آزمونگر (P= 000/0، ICC=0/99) و همچنین توافق در دو آزمونگر (P= 000/0، ICC=0/98) عالی بود.
    بحث و نتیجه گیری
    مقیاس SAROMMتکرارپذیری بالایی برای برای اندازه گیر ی انعطاف پذیری ستون فقرات و دامنه حرکتی در کودکان و نوجوانان فلج مغزی 5 تا 15 سال را دارد.
    کلیدواژگان: مقیاس انعطاف پذیری ستون فقرات و دامنه حرکتی (SAROMM)، فلج مغزی، دامنه حرکتی
  • نرگس قمری، نرگس شفارودی*، سید علیرضا درخشان راد، محبوبه قمری، عصمت قمری صفحه 62
    مقدمه و اهداف
    دارا بودن انگیزه کار در جهت دهی به انگیزه های سالم یکی از ضرورت ها در کاربرد صحیح منابع انسانی است. شناسایی نیازهای واقعی منابع انسانی به منظور ایجاد انگیزه ضروری است بطوری که اگر نیازهای واقعی منابع انسانی کشف و شناسایی نگردند و به موقع به آن نیازها پاسخ داده نشود، احتمال کناره گیری از شغل وجود خواهد داشت. لذا در این پژوهش نیاز های انگیزشی و ارتباط آن با توان بالقوه انگیزش حرفه کاردرمانی مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی در سال 1390 انجام گرفته است. جامعه آماری شامل 97 نفر از کاردرمانگران شرکت کننده در شانزدهمین کنگره کادرمانی ایران می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه معتبر ویژگی های شغل جان واگنر و پرسشنامه نیاز ها طراحی شده توسط گوردن می باشد. برای اندازه گیری پایایی از روش محاسبه ی آلفای کرونباخ و برای تعیین روایی پرسشنامه ها از روایی محتوا استفاده شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج بدست آمده از دو پرسشنامه مربوط به نیاز ها، افراد شرکت کننده ترجیح می دادند در شغل خود به ترتیب نیاز به امنیت، خود شکوفایی، احترام، نیاز اجتماعی و نیاز به استقلال برایشان تامین گردد در حالی که حرفه کاردرمانی به ترتیب نیاز اجتماعی، نیاز به خود شکوفایی، نیاز به استقلال، نیاز به احترام و نیاز به امنیت را در بین کاردرمانگران تامین کرده است. بعلاوه از بین متغیرهای مورد بررسی، فقط بین متغیرهای نیاز های تامین شده در حرفه کاردرمانی و توان بالقوه انگیزش رابطه معنادار وجود داشت(0/05> p).
    نتیجه گیری
    با توجه به توان بالقوه انگیزش متوسط حرفه کاردرمانی در این مطالعه و ارتباط آن با نیازهای تامین شده در حرفه کاردرمانی و همچنین عدم همبستگی بین نیازهای افراد از شغل و نیازهای تامین شده در حرفه کاردرمانی می توان نتیجه گرفت که نیازهای افراد از شغل در حرفه کاردرمانی به خوبی برآورده نشده است. لذا تحقیقات بیشتر در رابطه با علل وعوامل تاثیرگذار بر ارضا نیازهای شغلی کاردرمانگرها در این بستر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: نیاز های انگیزشی، توان بالقوه انگیزش، حرفه کاردرمانی
  • خسرو خادمی کلانتری، فاطمه رحیمی*، سید مجید حسینی، علیرضا اکبر زاده باغبان صفحه 73
    مقدمه و اهداف
    هدف از این مطالعه بررسی الگوی کلی فعالیت عضلانی اندام تحتانی در راه رفتن روی تردمیل و مقایسه آن با الگوی راه رفتن روی زمین در طول مرحله ایستایی بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه بر روی 25 نفر از دانشجویان دختر سالم 19 تا 25 سال انجام شد. الکترومیوگرافی سطحی از عضلات گاستروکنمیوس خارجی، همسترینگ داخلی و خارجی، واستوس داخلی و خارجی و گلوتئوس مدیوس ثبت شد. نمونه ها بر روی زمین (درمسیر 6 متری) با 3 سرعت متفاوت (سرعت آهسته، راحت و سریع خود) و بر روی تردمیل با سرعتهای مطابقت داده شده راه رفتند. الگوی کلی فعالیت عضلانی شامل شاخص تشابه و بزرگی در هرسرعت راه رفتن بر روی زمین و تردمیل از زمان برخورد پاشنه اندام غالب تا زمان برخورد پاشنه مقابل با سطح محاسبه و مقایسه شد.
    یافته ها
    هر دو اثر اصلی شرایط راه رفتن (0/001< P) و سرعت (0/001< P) و همچنین اثر متقابل شرایط راه رفتن و سرعت (0/001< P) بر بزرگی فعالیت عضلانی معنی دار شد. برای متغیر شاخص تشابه عضلانی هیچیک از دو اثر اصلی شرایط راه رفتن و سرعت و نیز اثر متقابل شرایط راه رفتن و سرعت معنی دار نشد.
    نتیجه گیری
    الگوی فعالیت عضلانی حین راه رفتن روی زمین و تردمیل مشابه می باشد ولی راه رفتن روی تردمیل باعث فعالیت بزرگتری در عضلان اندام تحتانی می شود. نتایج این مطالعه در ارزیابی و برنامه ریزی استفاده از تردمیل در افراد و گروه های مختلف با در نظر گرفتن خستگی عضلانی ایجاد شده و خطر صدمات اسکلتی عضلانی کمک کننده است.
    کلیدواژگان: شاخص تشابه، شاخص پاسخ ارادی، الگوی فعالیت عضلانی، راه رفتن، تردمیل
  • لیلا شیخی*، بهزاد کرمی متین، جمیله چوپانی، سارا هوکری، بتول فلاح صفحه 81
    مقدمه و اهداف
    خواب از دو حالت فیزیولوژی حرکت سریع چشم و حرکت غیر سریع چشم تشکیل یافته است. اختلال خواب در سالمندان می تواند زمینه ساز عوارض متعددی مانند سقوط، افسردگی، اختلالات حافظه ای، تحریک پذیری، خستگی، اشکال در تمرکز و دمانس شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت کیفیت خواب در بین سالمندان شهر کرمانشاه صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که در بین 100 نفر از سالمندان شهر کرمانشاه در سال 1392 صورت گرفت. آزمودنی ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده از بین سالمندان ساکن در خانه سالمندان مهرگان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل دو بخش اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد الگوی خواب پینزبورگ بود که به صورت مصاحبه با شرکت کنندگان تکمیل گردید. اطلاعات به وسیله نرم افزار SPSS ویرایش 16 تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سن شرکت کنندگان 66/7 با انحراف معیار 2/7 سال بود. اکثریت شرکت کنندگان (67 درصد) تحصیلات زیر دیپلم داشتند؛ نیمی از شرکت کنندگان زن و نیم دیگر مرد بودند.77/6 درصد از شرکت کنندگان متاهل و بقیه آنها مجرد، بیوه یا از همسر خود جدا شده بودند. 10/2 درصد از سالمندان سابقه بیماری های روانی و 4/1 درصد از شرکت کنندگان در سابقه مصرف مواد مخدر را گزارش کردند. بر اساس اطلاعات بدست آمده از پرسشنامه، 39/8 درصد از سالمندان از نظر کیفیت خواب مشکل متوسط و 24/5 مشکل شدید داشتند.
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از شیوع بالای کیفیت نامناسب خواب در بین سالمندان می باشد که می تواند مشکلات زیادی را به دنبال داشته باشد، لذا شناسایی عوامل موثر بر کیفیت خواب سالمندان و طراحی مداخلات مناسب بر اساس آن عوامل در جهت بهبود کیفیت خواب سالمندان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سالمندان، کیفیت خواب، کرمانشاه
  • فواد فیض الهی، محمدعلی آذربایجانی* صفحه 89
    مقدمه و اهداف
    از آنجا که سازگاری های تمرینی از اصل ویژگی پیروی می کنند؛ ممکن است تعادل در رشته های مختلف ورزشی تفاوت داشته باشد. لذا هدف از این مطالعه بررسی ویژگی تعادل بود.
    مواد و روش ها
    72 دانشجوی مرد شرکت کننده در المپیاد دانشجویان کشور آزمودنی های این مطالعه را تشکیل دادند. این آزمودنی ها از رشته های فوتبال، بسکتبال، کشتی، ژیمناستیک، هنرهای رزمی و وزنه برداری انتخاب شدند. همه آزمودنی ها در ساعت 14 و به صورت گروه های ورزشی مختلف در 6 روز متوالی، در محل برگزاری آزمون آماده شدند. پس از 5 دقیقه گرم کردن و انجام حرکات کششی، آزمون های تعادل ایستا با استفاده از سیستم امتیازدهی خطای تعادل و تعادل پویا به وسیله دستگاه تعادلی وای انجام شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون توکی نشان داد که از نظر تعادل ایستا رشته ژیمناستیک از همه رشته ها بهتر بود و پس از ژیمناستیک، ورزشکاران رشته های ورزشی رزمی، فوتبال، کشتی، وزنه برداری و بسکتبال، به ترتیب نمرات بهتری را کسب کردند؛ با این وضع، اختلاف بین رشته های بسکتبال- وزنه برداری، بسکتبال- کشتی، فوتبال- کشتی، فوتبال- رزمی، وزنه برداری- کشتی و رزمی- ژیمناستیک معنی دار نبود و از نظر تعادل پویا به ترتیب رزمی، کشتی، فوتبال، ژیمناستیک، وزنه برداری و بسکتبال قرار داشتند؛ اگرچه این اختلاف بین گروه های ورزشی فوتبال- کشتی، فوتبال- رزمی، فوتبال- ژیمناستیک، کشتی- رزمی، کشتی- ژیمناستیک و گنگ فو- ژیمناستیک معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد تعادل نیز همانند بسیاری از عملکردهای ورزشی اختصاصی بوده و تابعی از نوع رشته ورزشی می باشد.
    کلیدواژگان: تعادل، اصل ویژگی، سازگاری های عصبی، عضلانی، گیرنده های عمقی
|
  • Zahra Soltaninejad, Vahid Nejati*, Hamed Ekhtiari Page 1
    Background And Aim
    Inhibitory control which is defined as the ability to control the improper responses or behaviors is one of the main components of executive function. Its deficiency in people who have Attention deficit and hyperactive disorder has been shown. The purpose of this study was to improve inhibitory control through transcranial direct current stiFmulation (TDCS) in people with attention deficit and hyperactive disorder syndrome.
    Materials And Methods
    In this study، 20 technical school students were selected through Wender Utah Rating Scale and CAARS questionnaires which measure attention deficit and hyperactive disorder syndrome in childhood and adulthood as well as SCL-25 questionnaire which measures general psychological health. All the subjects were tested by Stroop and Go-no-Go tests which measure inhibitory control، under anodal stimulation، and sham conditions.
    Results
    The findings show that anodal stimulation on right Inferio Frontal Gyrus increases the accuracy of inhibition in prepotent stimulus inhibition stage significantly.
    Conclusion
    TDCS on right Inferio Frontal Gyrus of the people with attention deficit and hyperactive disorder syndrome can improve the inhibitory control in prepotent stimulus inhibition.
    Keywords: Transcranial direct current stimulation (TDCS), Inhibitory control, attention deficit, hyperactive disorder
  • Bahram Khosravi, Mohammad Aghazadeh Amiri, Seyed Mehdi Tabatabayee, Reza Irani Rashid Abad* Page 10
    Background And Aim
    Some methods are proposed in the literature to decrease disability glare. In this study the effect of CR-39, antireflective and photochromic antireflective lenses on disability glare was measured in simple myopic, simple astigmatism and compound myopic astigmatic participants. The aim of the study was to find a lens which decreases the disability glare more than others.
    Materials And Methods
    The quasi experimental repeated measure study was designed to compare the effect of the CR-39, antireflective and photochromic antireflective lenses on disability glare. This study was performed on 34 participants. Disability glare was measured with car head light effect on contrast sensitivity under photopic and mesopic condition.
    Results
    There was no statistical difference in contrast sensitivity between the lenses except for 18 Cycle/Degree frequencies under mesopic condition in which CR-39 lens show better result than other lenses.
    Conclusion
    This study showed that CR-39 lenses, anti -reflective and photochromic anti-reflective lenses have identical effect on disability glare in suprathereshold condition, and there is not any reason to prescribe anti-reflective and photochromic lens to decrease disability glare.
    Keywords: Disability glare, contrast sensitivity, myopia
  • Parvin Dibajnia*, Maryam Moghadasin, Alireza Zahirrodin Page 17
    Background And Aim
    The association between attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and epilepsy has been the focus of numerous studies published recently.Population studies suggest that 12–17% of children with epilepsy meet the criteria for ADHD compared to 3% to 7% of the general pediatric population. The purpose of this study was to evaluate ADHD symptoms in Iranian epileptic children.
    Materials And Methods
    One hundred Epileptic Children who were referred to a governmental or private neurological clinic in Tehran and 100 healthy children matched for age and sex participated in this study.Clinical evaluation of children were done by a psychiatrist. We excluded children with mental retardation, cerebral pulsy, other medical and neurological disorders, pervasive developmental disorder and children who were using antiepileptic and other drugs that associated with ADHD like side effect. After signing the informed consent, parents of epileptic children completed Persian version of CSI 4 Test for evaluation of ADHD symptoms in children. The data were transferred to the designed sheets and analyzed by SPSS 19 software.
    Results
    Mean age of participants was 7. 47 (SD=0.94) in epileptic patients and 6.39 (SD=2.41) in normal children. There was a significant difference between the two groups in inattention (p = 0.0001) and hyperactivity-impulsivity (p = 0.024 (scales.
    Conclusion
    The present study showed that inattention, hyperactivity and impulsivity symptoms were common in Iranian epileptic children.
    Keywords: Children, Epilepsy, Inattention, Hyperactivity
  • Seyed Majid Hosseini, Fateme Rezaiian*, Khosro Khademi Kalantari, Seyed Mehdi Tabatabaei, Nasrin Salehi Dehno Page 24
    Background And Aim
    Background And Aim
    Grip is the main function of the hand. The aim of the present study was to investigate the effect of forearm kinesiotaping on maximum power grip and endurance among female students.
    Materials And Methods
    In this study a hand dynamometer and a chronometer were used to evaluate pre and post maximum power grip and endurance in three groups after 24 hours of forearm kinesiotaping. Forty five healthy female students were investigated in three groups: “1-without taping (control group), 2- with upY taping, and 3- down Y taping”.
    Results
    Following the taping a significant increase was found for maximum power grip in group three (61.40±10.25 N, P<0.002). Meanwhile no significant differences were seen for power grip in groups one and two (60.40±8.36 N, P<0.069 and 58.93±12.53 N, P<0.551). Regarding grip endurance, there was no difference was seen in group one (52.36±14.92 Sec, P<0.391. However, in groups two and three a significant increase was seen for grip endurance (58.46±22.62 Sec, P<0.019 and 64.00±28.86 Sec, P<0.002). Post hoc analysis showed no significant differences among groups.
    Conclusion
    The findings of the present study showed that after 24 hours of forearm taping, maximum power and endurance grip increased in healthy females.
    Keywords: Grip power, grip endurance, kinesiotape
  • Minoo Khalkhali Zavieh*, Fatemeh Esfandiarpour, Mojgan Rahmatipour, Alireza Akbarzadeh Page 34
    Background And Aim
    Reduced augmented feedback leads to motor learning. However, it is unknown whether these findings can be applied in stroke patients who may have impaired internal feedback mechanisms. The purpose of this study was to determine if stroke-related brain damage affects the use of extrinsic feedback and if these patients benefit from practice with reduced frequency of knowledge of results.
    Materials And Methods
    Participants were sixteen patients aged 45-65 years (mean: 57.56 ± 6.47 years) with middle cerebral artery (MCA) stroke (under 6monthes). They were randomly assigned in two groups of 8. Group one received 100% knowledge of results (KR) and group two received 25% KR about their actual force. During 6 blocks of acquisition (48 trials), participants practiced a grip force production task with upper limb ipsilateral to the lesion. Then performed retention test on the next day without receiving KR. Accuracy and consistency were assessed over acquisition and retention and compared between groups.
    Results
    A significant decrease in VE was found in the 25% group in acquisition (p: 0.004) and retention (p: 0.001). TE in the 25% group in acquisition phase was significant (p: 0.016) as well. There were no significant differences in these variables for the 100% group. Significant decrease of AE (p: 0.035), TE (0.039) and nearly significant decrease of VE (0.058) were found in the 100% group compared with the 25% group in acquisition. However, no significant difference between groups was found in retention.
    Conclusion
    Although group received 25% KR was more consistent during practice, group received 100% KR was significantly more accurate and consistent at the end of the practice in acquisition. In retention test there were no significant differences between groups of feedback condition. As a conclusion in our study, individuals with stroke related brain damage benefit from 100% KR, in acquisition phase.
    Keywords: motor learning, augmented feedback, knowledge of results frequency, stroke
  • Sedigheh Kouhkan, Abbas Rahimi*, Mehri Ghasemi, Sedigheh, Sadat Naimi, Alireza Akbarzadeh Baghban Page 42
    Background And Aim
    Research show extensive physiological and postural changes in pregnancy, particularly during the first pregnancy. These changes are in sense of balance, neurological and mechanical forms. The precise changes in postures of each parts of the body in primigravida women are still ambiguous. The current study aims to find out spinal and pelvic changes in these women in static standing.
    Materials And Methods
    The lumbar and thoracic curves and pelvic inclination angles of thirty primigravida women (age 25±1, BMI 23±1) in the first, second and third trimesters (Weeks 10, 21 and 32 of pregnancy) were recruited in this cohort study and were compared with 18 age-BMI matched non- pregnant women (age 24±1, BMI 23±1) in a static standing posture. The curvatures were measured with use of a flexible ruler and the pelvic inclination angle was measured by a pelvic inclinometer device. Before starting the main study, the reliability and repeatability of the flexible ruler and pelvic inclinometer were confirmed in this study (ICC>0.87).
    Results
    An increased curvature and inclination angles were shown simultaneously while pregnancy progresses. The results showed a significant increased lumbar and thoracic curvature angles in pregnant group only during the first and second trimesters (P<0.05). However, pelvic inclination angles significantly increased during all trimesters of the pregnancy (P<0.05).
    Conclusion
    The present study showed significant increases in both lumbar and thoracic curves (Sway back) and an increased pelvic tilt during pregnancy period. The results might help clinicians for prescribing suitable exercises during pregnancy and after the delivery. More research is recommended in this area.
    Keywords: Primigravida women, Spinal curvatures, Pelvic tilt, Flexible ruler, Pelvic inclinometer
  • Joveini Ghodsiyeh, Raji Parvin*, Baghestani Ahmad Reza, Parvizi Fatemeh Page 53
    Background And Aim
    Cerebral palsy is a non-progressive disorder, but status of these children could be worse due to progressive abnormalities especially in the musculoskeletal system. Among these abnormalities are contractures and spinal abnormalities which have negative effects on their motor skills, self-care, and activity of daily living; these are related to respiratory disorders, digestive and skin problems and sleep disorders.So, part of a treatment plan for patients with cerebral palsy is to prevent contractures and spinal distortions and their secondary effects as well as to correct distortions. SAROMM is a tool for estimation of flexibility and posture in patients with cerebral palsy to determine the appropriate treatment and prevent secondary disorders such as contractures. It is developed by Bartlett, et al (2005). Purpose of this study was assessing the reliability of SAROMM in this population.
    Materials And Methods
    In this descriptive, cross-sectional study, 27 cerebral palsy adolescent and children 5 to 15 years (9 girls and 18 boys) with a mean age of 4/9, SD 6/2, selected non-randomly (convenience) from rehabilitation centers and schools. Informed consent was obtained from parents and participants introduced to the evaluation. The examiners1&2 (interrater) reliability done in a one-day and the same session.The order of assessment by the raters were randomized. To evaluate intrarater reliability, subjects were evaluated by the examiner 1 a week later.
    Results
    The correlation coefficient test was used to evaluate the correlation between the scores given by the two raters. Intera rater agreement (000/0 = P, 99/0 = ICC), and also between examiner agreement (P= 000/0, ICC=0/98) were excellent.
    Conclusion
    There is the high reproducibility SAROMM scale for measuring spinal flexibility and range of motion in children and adolescent with cerebral palsy 5 to 15 years.
    Keywords: Spinal Alignment, Range of Motion Measure, Cerebral palsy, Range of Motion
  • Narges Ghamari, Narges Shafaroodi*, Seyed Alireza Derakhshanrad, Mahbobeh Ghamari, Esmat Ghamari Page 62
    Background And Aim
    Having job motivation in directing the intact motivation is necessary for the proper utilization of human resources. In order to motivate a person at work, it is essential to identify the real needs of human resources; so that if we do not discover the real needs of human resources and do not respond to them timely, it is likely to leave job. So; in this study Motivational needs and its relation to the power of potential motivation in occupational therapy profession was evaluated.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in 1390. The population included 97 people of occupational therapists participating in the 16th Congress of Iran occupational therapy. Data collection tools were John Wagner’s valid job characteristic model questionnaire and needs questionnaire which was developed by Gordon. For the last examination, Cronbach's alpha coefficient and the Content validity were used to determine its validity. Data analysis was performed using SPSS software.
    Results
    According to the results of two questionnaires related to the needs, participants referred their needs to safety, self-actualization, respect social needs and also need to independence to be met in their job. Whereas, occupational therapy has supplied social needs, need to self actualization, independence, respect and safety in order among occupational therapists. Among the studied variables, there was only a relationship between the variables provided for the needs in the occupational therapy profession and potential motivation (p<0.05).
    Conclusion
    By Considering the average potential motivation of occupational therapy profession in this study and its relevance to the needs supplied in occupational therapy profession and also the lack of correlation between individual’s needs for job and the supplied needs in occupational therapy, we can conclude that the individual’s needs of job in occupational therapy profession has not been well taken into consideration. Therefore, further investigations seem essential in relation to the effective factors on the fulfillment of the needs of occupational therapists.
    Keywords: motivational needs, Motivating Potential, occupational therapy profession
  • Khosro Khademi, Kalantari, Fatemeh Rahimi*, Majid Hoseini, Ali Reza Akbarzade Baghban Page 73
    Background And Aim
    The purpose of this study was to evaluate the overall lower limb muscular activity pattern during treadmill walking compared to on the ground walking during stance phase.
    Materials And Methods
    The study was conducted on 25 healthy female students (19 to 25 years). Surface electromyography was recorded from lateral gastrocnemis, lateral and medial hamstrings, medial and lateral vasti and Gluteus medius muscles. Subjects walked on the ground (along a 6-meter track) at 3 different speeds (slow, fast, and comfortable) and walked on treadmill with matched speeds. The overall pattern of muscle activity including muscle similarity index and magnitude were computed and compared between on the ground and treadmill walking from the heel strike of dominant foot until the heel strike of opposite foot.
    Results
    The main effect of walking conditions (P<0.001) and speed(P<0.001) as well as the interaction effect of walking speed and conditions (P<0.001) on magnitude of muscle activity were significant. The main effect of walking conditions and speed as well as the interaction effect of condition and walking speed were not significant for similarity index.
    Conclusion
    The pattern of muscular activity during walking on treadmil and on the ground was similar but walking on treadmill induced higher muscular activity in the lower limb musculature compared to on the ground walking. The results of this study are useful in assessment and planning of using treadmill in different groups of people considering the induced muscle fatigue and the risk of musculoskeletal injuries.
    Keywords: Similarity index, Voluntary response index, Pattern of muscular activity, Walking, Treadmill
  • Leila Sheikhy* Behzad Karami Mattin, Jamileh Chupani, Sara Hookari, Batul Fallah Page 81
    Background And Aim
    Sleeping is composed of two physiologic mode of slow and fast eye movement. Sleeping disorder in elderly people can cause different side effects such as falling, depression, mind disorders, irritability, tiredness, concentration problems, and so on. Current study was done with the aim of determining sleep quality among elderly people in Kermanshah.
    Materials And Methods
    This current survey is a cross-sectional descriptive study which was performed among 100 elderly people in Kermanshah in 1392.The sample was selected according to the simple random sampling among the elderly people settling in Mehregan Sanatorium of elderly. The tools used for data collection were a questionnaire consisted of two demographic information parts and a questionnaire of Pittsburgh sleep standards, which were completed after interviewing the participants. Data was analyzed using SPSS16 software.
    Results
    Mean age of participants was 66.7% ±2.7% years old. Most of the participants (67%), were undereducated. Half of them were women and the other half were men. 77.6% of participants were married and the others were single, widow, or got divorce. 10.2% reported having mental disorders history. 4.1% of participants in this study had used drugs before according to the achieved information from questionnaire. 39.8% of participants had moderate and 24.5% of them had severe sleep quality problems.
    Conclusion
    The findings show that prevalence of improper sleep quality among elderly people is increasing which can cause serious problems. So, identifying effective factors in sleep quality in elderly people and designing proper intervention based on those factors in the direction of improving the quality of elderly people are suggested.
    Keywords: Elderly people, sleep quality, Kermanshah
  • Foad Feizolahi, Mohammad, Ali Azarbayjani* Page 89
    Background And Aim
    Since training adaptations follows specificity principle, balance may be different in various sports. The aim of this study was to investigate the balance specificity.
    Materials And Methods
    The participants were 72 male collegiate that competed in Iranian Students Sport Olympiad. Subjects were selected from football, wrestling, gymnastics, martial arts and weightlifting sports. All subjects were ready for testing at 2 pm in various sports groups in six consecutive days. After 5-minute warm-up and doing stretching exercises, static and dynamic balance tests were done by ‘Balance Error Scoring System’ (SEBT) and ‘Y Balance test’ (YBT), respectively.
    Results
    The results of one-way ANOVA and Tukey TEST analyses showed that Gymnastics toped the groups in static balance scoring 7.87 ± 3.11, followed by martial arts (10.12 ± 1.62); soccer (14.16 ± 4.79); Wrestling (18.12 ± 6.20); Basketball (19.12 ± 2.34), and Weight lifting (20.25 ± 2.03). The differences between Basketball-Weight lifting; basketball-Wrestling; Soccer-Wrestling; Soccer-martial arts; Weight lifting-Wrestling; and martial arts-Gymnastics were not significant. The same analyses results for the dynamic balance ranked martial arts (352.10 ± 20.82); Wrestling (342.81 ± 15.28); Soccer (338.75 ± 19.55); Gymnastics (333.46 ± 18.45); Weight lifting (309.84 ± 4.89), and basketball (289.27 ± 10.76). The differences between Soccer-Wrestling; Soccer- martial arts; Soccer-Gymnastics; Wrestling- martial arts; Wrestling-Gymnastics, and martial arts-Gymnastics were not significant (α = 0/05).
    Conclusion
    The present study showed that balance performance similar to lots of other exercise performances is specific to the sport type.
    Keywords: balance, sport specificity, neuromuscular adaptation, proprioception