فهرست مطالب

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 105، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • یوکابد اسمعیل پور اخلمد، خدیجه پشمی*، علیرضا پورخباز صفحات 2-9
    گوشت و بعضی از اندامهای بز و گوسفند به علت خوش مزاجی و طعم و مزه خوب، یکی از مهمترین و پرمصرف ترین منابع تغذیه ایی انسان می باشند. بنابراین پایش سطوح غلظت فلزات در بافت های حیوانات برای ارزیابی اثر آلودگی روی سلامت حیوان و ایمنی تولیدات با منشا حیوانی مهم هستند. این مطالعه به منظور تعیین سطوح فلزات مس، روی و کروم در بافت-های ماهیچه، کبد و کلیه گوسفندان و بزهای کشتار شده در شهرستان بیرجند با توجه به جنبه های بهداشتی و سم شناسی انجام گردید. مقادیر عناصر موجود در بافت های مختلف بز و گوسفند با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی شعله تعیین گردید. آنالیز آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام و اختلاف معنی دار در سطح 0/05 محاسبه شد. نتایج این مطالعه نشان داد که کبد و کلیه ها دارای بیشترین و ماهیچه ها دارای کمترین مقدار فلزات فوق بودند. همچنین از نظر سطوح فلزات بین بافت های یکسان بزها و گوسفندان اختلاف آماری معنی دار (0/05>p) مشاهده شد. با توجه به نتایج، تمام مقادیر مس و روی در نمونه های مورد مطالعه پایین تر و مقدار کروم بیشتر از حد مجاز تعیین شده توسط ANZFAبودند.
    کلیدواژگان: عناصر کمیاب، بز، گوسفند، بیرجند
  • حمیده قدرتی آزادی*، داور شاهسونی، مجید فرهودی صفحات 10-16
    ضایعات جلدی در ماهیان بدلیل عوامل باکتریایی، انگلی، شیمیایی، مکانیکی و ویروسی بسیار شایع است و پیشرفت سریع عفونت و افزایش مرگ و میر در آنان، توجه خاص به درمان سریعی را می طلبد.
    موسیر(Allium hirtiofolium)، گیاهی بومی سرزمین ایران می باشدکه بدلیل داشتن ساپونین در مهار و کشتن سلول های سرطانی نقش داردو هم چنین دارای اثرات ضد آلرژی، آنتی باکتری، ضد التهاب و ضد ویروس می باشد. در مطالعه حاضر تعداد 120 عدد ماهی کپور(10±60 گرم) با محلول کلرور سدیم 3% به مدت 15 دقیقه ضد عفونی شدند. در همه ماهیان تحت آزمایش ابتدا یک برش به طول 5/1 سانتیمتر و به عمق 2 میلیمتر در قسمت پشتی (سمت چپ ماهیان) ایجاد گردید. سپس ماهیان به 3 گروه 40 عددی تقسیم گردیدند. گروه 1 به عنوان کنترل و دو گروه دیگر به عنوان گروه های تحت درمان با دوز های mg/lit 5 فنی توئین(گروه2) و mg/lit 5 موسیر (گروه 3)در نظر گرفته شدند. در روزهای های0، 3، 6، 14 و 20 آزمایش و در هر مرحله تعداد 7 عدد ماهی از هر گروه به صورت تصادفی انتخاب شده و از آنها نمونه خون و همزمان از محل ضایعه نمونه های بافتی تهیه گردید. نتایج تغییرات بیوشیمیایی نشان دادکه تغییرات کلسترول و آنزیم های آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) و آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) و تری گلیسیرید در گروه 3 نسبت به گروه 1 معنی دار بوده(P<0.05)، ولی در مورد فاکتورهای گلوکز تغییرات معنی داری بین گروه تحت موسیر و کنترل مشاهده نشد. نتایج هیستوپاتولوژی بین گروه ها بیانگر پیشرفت وسرعت روند التیام در ماهیان گروه 2 در مقایسه با گروه 1و 3بوده و گروه 3نیز نسبت به گروه 1 ازروند التیام سریعتری برخوردار بود. نتایج مشخص نمود که فنی توئین سدیم و موسیر به روش حمام در روند التیام زخم های جلدی ماهی تاثیر مثبتی داشته اند که می توان با افزایش دوز موسیر به نتایج بهتری نیز دست یافت.
    کلیدواژگان: هیستوپاتولوژی، بیوشیمیایی، ماهی کپور، التیام، موسیر، فنی توئین سدیم
  • علیرضا صادقی*، وحید رضایی پور، مجید مختاری سنگ چشمه صفحات 17-24
    به منظور بررسی شیوع سرمی و تع یین کانون اشاعه بیماری بروسلوز در جمعیت دامی مناطق مختلف استان مازندران، در مدت پنج سال (1389 - 1385)، از 4845 راس گوسفند و بز شهرستان های مختلف استان خون گیری به عمل آمد. با توجه به شرایط اقلیمی، تراکم و پراکندگی جمعیت دامی استان، اطلاعات مربوط به دامدارانی که به دلیل بروز بیماری و یا عوارض ناشی از آن در دام جهت تشخیص، مداوا و یا دریافت غرامت به شبکه های دامپزشکی شهرستان های مختلف استان مراجعه کرده بودند، جمع آوری و از همه دام های بیمار و به صورت تصادفی از دیگر دام های موجود در اطراف کانون آلودگی، نمونه خون اخذ شد. پس از جداسازی سرم، آزمایش رزبنگال به عنوان آزمون اولیه تشخیصی بر روی تمام نمونه ها انجام و سپس جهت تشخیص قطعی بیماری، آزمایشات رایت و دو مرکاپتواتانول بر روی سرم های مثبت انجام شد. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد تعداد 457 نمونه و یا به طور میانگین 44 / 9 درصد از کل سرم های آزمایش شده، در تست تکمیلی مثبت می باشند. در بین مناطق مختلف استان، شهرستان ساری با 35 / 15 درصد آلودگی، بیشترین میزان دام حامل را به خود اختصاص داده و کانون اصلی شیوع بیماری در استان می باشد. شهرستان های نور، نوشهر- چالوس و بابل هم به ترتیب با 09 / 14، 02 / 13 و 01 / 12 درصد در رتبه های بعدی آلودگی قرار داشته و البته در این مدت، شهرستان جویبار حداقل آلودگی (84 / 0 درصد) را داشته است. به نظر می رسد بالا بردن سطح آگاهی دامداران و جلوگیری از واردات و کشتار غیر مجاز دام آلوده، پوشش کامل واکسیناسیون و مطالعه اثر بخشی آن در حیوانات تلقیح شده، نقش بسزایی در پیشگیری و کنترل این بیماری در جمعیت دامی استان ایفا نماید.
    کلیدواژگان: بروسلوز، گوسفند و بز، سرولوژی، مازندران
  • سهیلا رضایی *، احمدعلی محمدپور صفحات 25-31
    باتوجه به ارزش اقتصادی بسیار بالای شترمرغ، برای ارتقای هرچه بیشتر صنعت پرورش این حیوان و افزایش بهره وری، داشتن اطلاعات کافی در زمینه های مختلف علمی از جمله شناخت دقیق ساختارهای بافتی ارگان های بدن این حیوان ضروری به نظر می رسد. چشم شتر مرغ از نظر قرنیه نزدیک ترین چشم به انسان است و بعلت خصوصیات آناتومیکی مشابه می تواند در پیوند قرنیه انسان از قرنیه شتر مرغ استفاده شود.
    جهت این تحقیق از تعداد 12 عدد تخم شترمرغ نطفه دار سالم در سنین 22، 26، 30و 36 روزگی جنینی و سه قطعه جوجه یک روزه استفاده شد. جهت بررسی بافت شناسی مقاطعی از کل چشم گرفته شد و به روش هماتوکسیلین ائوزین و ماسون تری کروم رنگ آمیزی گردید. سپس در سنین مختلف لایه های مختلف صلبیه و قرنیه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان دادکه در 22 روزگی جنینی هر سه لایه اصلی چشم (فیبروزی، عروقی و عصبی) تشکیل شده است. همچنین در صلبیه علاوه بر بافت همبند مزانشیمی، غضروف شفاف هم مشاهده گردید. با افزایش سن در سنین بالاتر قطر این غضروف افزایش یافته بود و بصورت بند بند در اطراف چشم مشاهده گردید در قسمت قدامی صلبیه، در محل اتصال آن به قرنیه بافت استخوانی وجود داشت که این بافت در شترمرغ در سن 30 روزگی مشاهده و در سنین بالاتر تکمیل گردیده بود.
    در سن 22 روزگی قرنیه از بافت پوششی نازکی تشکیل شده بود که بافت آن از نوع سنگفرشی غیر کراتینه و چند لایه بنظر می رسید. تعداد لایه های بافت پوششی حداکثر 2 تا 3 لایه بنظر می رسید که با افزایش سن بر تعداد لایه های آن افزوده گردید. استرومای قرنیه بسیار وسیع بود و غشای بومن نامشخص بود. غشای دسمه در سن 22 روزگی بطور ضعیفی مشخص بود که بصورت چین خورده دیده شد. همچنین داخلی ترین لایه قرنیه که اندوتلیوم می باشد مشاهده شد که از نوع مکعبی ساده تعیین گردید.با افزایش سن اپیتلیوم قرنیه ضخیم تر و بر تراکم الیاف استروما افزوده شده بود و غشاهای بومن و دسمه مشخص شده بودند.
    کلیدواژگان: بافت شناسی، قرنیه، صلبیه، تکامل، جنین شترمرغ
  • علیرضا صادقی*، حمید رسولی زاده، فریده نبی زاده صفحات 32-36
    در این تحقیق تعداد 180 کندوی زنبور عسل مربوط به یک زنبورستان واقع در روستای اراء استان مازندران به علت تلفات و کاهش تولید مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند. این روستا در منطقه ییلاقی تلمادره از توابع بخش چهاردانگه شهرستان ساری واقع شده که در ماه های گرم سال بدلیل شرایط مطلوب اقلیمی، پوشش گیاهی متنوع و چشمه های طبیعی، جایگاه مناسبی جهت پرورش زنبور عسل بشمار می رود. طی بررسی های بعمل آمده در بخش انگل شناسی آزمایشگاه مرکزی اداره کل دامپزشکی مازندران، تعداد زیادی لارو انگل خارجی از سطح بدن زنبور های عسل جدا و از روی شکل سر، چشم ها، آرواره ها، شاخک ها و تارهای موجود در آخرین بند شکمی مشخص گردید 40 درصد زنبورهای مورد آزمایش، آلوده به لارو سوسک تاول زا گونه ملوئه واریگاتوس (Meloe variegatus) می باشند که در این استان برای اولین بار گزارش می شود.
    کلیدواژگان: مازندران، زنبور عسل، ملوئه واریگاتوس، لارو
  • عیسی دیرنده*، طناز صابری فر، حمید دلدار صفحات 37-43
    هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر استرادایول بر بیان نسبی ژن های گیرنده (FSH (FSHR، گیرنده (LH (LHRو آنزیم های استروژنیک و پروژستاژنیک (Progestagenic) در سلول های گرانولوزای کشت داده شده گاو هلشتاین بود. به طور خلاصه، فولیکول های دو تا پنج میلی متری از تخمدان گاوهای بالغ از کشتارگاه جمع آوری شدند، پس از جدا کردن سلول های گرانولوزا در محیط DMEM/F12 به مدت شش روز در در پلیت هایی 24 تایی کشت داده شدند و به منظور شمارش تعداد سلول ها از رنگ تریپان بلو 0/4 درصد استفاده شد. تیمارها شامل 1) 500 هزار سلول گرانولوزا در ml 500 محیط کشت، 2) 500 هزار سلول گرانولوزا در ml 200 محیط کشت،3) 500 هزار سلول گرانولوزا در ml 500 محیط کشت و استرادیول 4) 500 هزار سلول گرانولوزا در ml 200 محیط کشت و استرادیول بودند. برای اندازه گیری استرادیول محیط های کشت در روز شش جمع آوری شدند بر اساس روش رادیوایمونواسی (RIA)، غلظت استرادیول اندازه گیری شد. سلول ها بوسیله ترایزول جمع آوری شدند و تا زمان استخراج RNA در 80- درجه سانتیگراد نگهداری شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار JMP مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد افزودن استرادیول به محیط کشت سلول های گرانولوزای گاو، از یک سو با افزایش بیان ژن آنزیم های کلیدی در تبدیل اندروژن به استرادیول (آنزیم های استروژنیک) غلظت استرادیول تولید شده به وسیله سلول های گرانولوزا را افزایش داد. از سوی دیگر مسیر ساخت پرژوسترون را با کاهش بیان ژن آنزیم های کلیدی در تبدیل کلسترول به پروژسترون (آنزیم های پروژستژانیک) مهار کرد و در نهایت سبب کاهش لوتئینه شدن و بهبود سلامت فولیکول شد.
    کلیدواژگان: سلول گرانولوزا، استرادیول، کشت سلول، بیان ژن، گاو
  • عیسی دیرنده*، علی رضایی رودباری صفحات 44-49
    هدف از مطالعه حاضر شناسایی گاوهای مبتلا به کبد چرب با استفاده از تست پروفیل متابولیکی و بررسی عملکرد تولیدی و سلامت آن ها در مقایسه با گاوهای فاقد این ناهنجاری بود. بدین منظور 96 راس گاو هلشتاین آبستن براساس پیش بینی زایش انتخاب شدند. در فاصله یک هفته قبل از زایش و یک هفته بعد از زایش از سیاهرگ دمی دام ها خونگیری شد و با استفاده از دستگاه اتوآنالایزر غلظت NEFA و BHBA مشخص گردید. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد 41/6 درصد از گاوها در دوره پس از زایش دارای ناهنجاری کتوز تحت بالینی بودند. در دام هایی که دارای کتوز تحت بالینی بودند نسبت به گروهی که فاقد این ناهنجاری بودند درصد وقوع جفت ماندگی، متریت و ورم پستان به صورت معنی داری بیشتر بود. فاصله زایش تا اولین تلقیح و روزهای باز در گاوهای مبتلا به کتوز تحت بالینی نسبت به گاوهایی که فاقد این ناهنجاری بودند به صورت معنی داری بیشتر بود در حالیکه درصد گیرایی حاصل از اولین تلقیح در گاوهایی که دارای کتوز بالینی نسبت به گروهی که فاقد این ناهنجاری بودند به صورت معنی داری کاهش نشان داد. به طور کلی می توان از این پژوهش نتیجه گیری کرد کتوز تحت بالینی می تواند سلامت دام را به خطر انداخته و با افزایش حساسیت دام نسبت به بیماری ها و ناهنجاری های متابولیکی زمان زایمان و دوره پس از زایش، برای آینده تولیدی و تولیدمثلی گاوها خطر محسوب می شود.
    کلیدواژگان: شاخص های متابولیکی، کتوز تحت بالینی، متریت، ورم پستان، جفت ماندگی، گاو هلشتاین
  • افشین فلاح اسکندرپور، آریا اشجع آردلان، لیدا سلیمی* صفحات 50-56
    در این تحقیق مقدار و نوع هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای (PAHs) درسه گروه سنی سه، پنج و هفت ساله ماهی کیلکای معمولی سواحل استان گیلان(بندرانزلی) که به جهت پایش زیستی منطقه و قرار داشتن در زنجیره غذایی انسان بسیار حائز اهمیت می باشد بررسی گردید. نمونه برداری در تیر ماه 1391 در تنها صیدگاه استان گیلان (بندر انزلی) صورت گرفت. حدود دو کیلوگرم از ماهی کیلکای صید شده بطور کاملا تصادفی از مخزن مخصوص حمل ماهی جدا و پس از کد گذاری سریعا منجمد و جهت انجام مراحل بیومتری شامل، اندازه گیری طول چنگالی، وزن و سن نمونه ها و پس از آن تعیین PAHs به روش HPLC به آزمایشگاه منتقل شد. طبق نتایج بدست آمده در ماهیان سه ساله از مجموع 16 ترکیب مورد آزمایش در جدول (EPA)، شش ترکیب نفتالن، ایندنو(1،2،3-cd) پایرن، پایرن، فلورن، آنتراسن و دی بنزو (a،h)آنتراسن به ترتیب با مقادیر 67/90، 19/7575/19، 8/4242/8، 5/9393/5، 30/33/30 و37/0 0/37 (ppb)، در ماهیان پنج ساله نفتالن، ایندنو(1،2،3-cd) پایرن و فلورن به ترتیب با مقادیر 74، 14/25 و 3/96 (ppb) و در ماهیان هفت ساله هیچ آلاینده آروماتیک شناسایی نگردید. نتایج نشان داد که در ترکیبات نفتالن، فلورن، آنتراسن، پایرن، ایندنو (1،2،3-cd) پایرن، دی بنزو (a،h) آنتراسن با افزایش سن ماهیان روند کاهشی معنی داری وجود دارد (P<0/05). همچنین نتایج آزمایشات نشان داد که خوشبختانه در حال حاضر میزان غلظت PAH ها در سنین مختلف کیلکای معمولی کمتر از حد استاندارد می باشد.
    کلیدواژگان: PAHs، ماهی کیلکا، بندر انزلی، دریای خزر
  • معصومه آریایی، سهیل ایگدری، امیرحسین حمیدیان*، سهراب اشرفی صفحات 57-67
    آلاینده های اکوسیستم های آبی از جمله فلزات سنگین همواره سبب تغییرات آسیب شناختی در ماهیان می شوند. از آنجایی که اثرات آلاینده ها تحت تاثیر ویژگی های شیمیایی آب می باشد، از این رو این پژوهش با هدف مقایسه تاثیرات هیستوپاتولوژیکی دو فلز سنگین Cd و Asبر بافت آبشش ماهی بومی Aphanius sophiae انجام شد. در مجموع تعداد 350 قطعه ماهی در طی دو فصل بهار و تابستان 1390 از رودخانه شور اشتهارد نمونه برداری گردیدند. برای آب شور، 7 تیمار حاوی غلظت های 5، 10 و 20 ppm آرسنیک و 5، 10 و 20 ppm کادمیوم به همراه یک تیمار شاهد در آکواریوم های شیشه ای 30 لیتری با سه تکرار طراحی شدند. در هر آکواریوم تعداد 25 ماهی معرفی گردید. طرح مشابه نیز برای آب شیرین با استفاده از آب شهری کلرزدایی شده طراحی و اجرا گردید. پس از 18 روز دوره مواجهه، از هر یک از تیمارهای آب شور و شیرین تعداد 3 ماهی در محلول بوئن تثبیت و سپس آبشش سمت چپ آنها برای بافت شناسی جداسازی گردید. تاثیرات در مراحل اولیه هر دو تیمار مورد بررسی شامل جداشدن لایه اپیتلیال، افزایش تعداد سلول های موکوسی و چسبیدن لاملاهای ثانویه بود. نتایج نشان داد که در تیمار آب شیرین شدت این تغییرات بیشتر از آب شور بود. نکروزه شدن سلول های آبششی، گرزی شدن سر تیغه های آبششی، هیپرپلازی و به هم چسبیدن تیغه های اولیه و ثانویه با شدت بیشتری در تیمار آب شیرین مشاهده شد. داده های حاصل براساس آنالیز چند متغیره Two-way NPMANOVA در نرم افزار Pastمورد تحلیل قرار گرفتند. با توجه به نتایج این تحقیق می توان نتیجه گیری نمود که کاهش غلظت نمک و به دنبال آن کاهش سختی آب تلفات را به میزان 11/4 برابر افزایش می دهد و منجر به افزایش اثرات آسیب های بافتی می گردد.
    کلیدواژگان: آسیب های بافتی، ماهی گورخری، رودخانه شور، اکوتوکسیکولوژی، فلزات سنگین
  • نگین سلامات، خدیجه خلیفی*، ایلیا اعتمادی، یعقوب محمدی، عبدالعلی موحدی نیا صفحات 68-76
    هدف
    این تحقیق جهت بررسی غلظت فلزات سنگین سرب، قلع و روی در بافت های کبد و عضله 60 عدد ماهی فیتوفاگ(silver carp) در ایستگاه های مختلف تالاب انزلی واقع در جنوب غربی دریای خزر شامل: پیربازار، انزلی، خزرویلا، بشمن، سنگاچین و آبکنار درفروردین 1390 انجام شد.
    مواد و روش ها
    نمونه ها طبق روش استاندارد (MOOPAM، 1999) آماده سازی و با کمک دستگاه جذب اتمی میزان فلزات در نمونه ها اندازه گیری شد.
    نتایج
    براساس نتایج میزان تجمع سرب و قلع به طور معنی داری در بافت عضله بیش از بافت کبد بود. درحالی که میزان تجمع روی با اختلاف معنی دار در کبد بیشتر از عضله بود. به طور کلی میزان غلظت سه فلز برای هر دو بافت تابع الگوی Zn>Sn>Pb و نیز برای ایستگاه های نمونه برداری تابع الگوی آبکنار ≤ خزرویلا < سنگاچین ≤ بشمن ≤ پیربازار ≤ انزلی بود. نتایج حاصل از مطالعه حاضر با معیارهای استاندارد مقایسه شد.
    نتیجه نهایی: میزان سرب در کبد در همه ایستگاه ها از میزان استاندارد WHO پایین تر بود، ولی در عضله در همه ایستگاه ها به جز آبکنار بالاتر از این میزان بود. میزان قلع و روی در هردو بافت در همه ایستگاه ها کمتر از استانداردهای جهانی بود.
    کلیدواژگان: تالاب انزلی، فلزات سنگین، کپور نقره ای، کبد، عضله
  • رحیم پیغان*، آناهیتارضایی، نسترن زادپرور صفحات 77-84
    به منظور مطالعه تاثیر عصاره خام سیر بر میزان رشد و هیستوپاتولوژی کبد، کلیه و حباب روده ای، 120 عدد ماهی کپور معمولی با میانگین وزنی 22±95 گرم به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. ماهی ها بترتیب با مقادیر0، 10، 20 و 40گرم عصاره سیر خام به ازاء هر کیلوگرم غذا به مدت یک ماه تغذیه شدند. پس از اتمام دورهی پرورش، ماهیان از نظر افزایش وزن مورد مقایسه قرار گرفتند و از کبد، کلیه و حباب رودهای آنها نمونه گیری شده و پس از تهیهی مقاطع بافتی و رنگ آمیزی هماتوکسیلین–ائوزین؛ لامها با میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد مصرف سیر تاثیر معنی داری بر افزایش وزن ماهی ها نداشته است. نتایج هیستوپاتولوژی نشان داد، در گروه هایی که سیر مصرف کرده بودند، در کلیه ها مواردی از تغییرات دژنراتیو و نکروزی، وجود داردمشاهده گردید. در کبد ماهیان هر چهار گروه، آسیب دژنرسانس سلولی خفیف مشاهده شد. با اینحال شدت ضایعات کبدی بین گروه های آزمایشی و گروه شاهد تفاوت معنی داری نداشت. در حباب رودهای ماهی های مورد آزمایش در چهار گروه مورد مطالعه هیچ ضایعهای مشاهده نشد. نتایج این تحقیق نشان داد در صورت که مصرف عصاره سیر به عنوان یک افزودنی در ماهی کپور، تاثیری بر رشد نداشته و به جز آسیب مشاهده شده در کلیه، ایجاد آسیب قابل توجهی در ماهی کپور نمی کند.
    کلیدواژگان: حباب رودهای، سیر، کپور معمولی، کبد، کلیه
  • اصغر افشاری، غلامرضا حبیبی*، کسری اسماعیل نیا، پرویز شایان صفحات 85-95
    تیلریوز گرمسیری بیماری انگلی ناشی از تک یاخته تیلریا آنولاتا بوده و بوسیله کنه های جنس هیالوما منتقل می شود. تشخیص بیماری معمولا«با مشاهده انگل در گسترش های خون محیطی، طحال و غدد لنفاوی صورت می گیرد. امروزه روش های ملکولی با حساسیت و ویژگی بالائی به منظور تشخیص و شناسائی عامل بیماری در دام های مبتلا و ناقل، مطالعات همه گیری شناسی و بررسی های فیلوژنی مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به حضور تیلریوز گاوی در کشور، مطالعه فیلوژنی تیلریا آنولاتا با استفاده از بررسی توالی ژن 18S rRNA و نواحی ITS شامل (ITS1، 5.8S rRNA، ITS2) مربوط به دو جدایه استان البرز به همراه رده سلولی سویه واکسن تیلریوز گاوی مورد توجه قرار گرفت. توالی های مورد نظر ابتدا با PCR تکثیر شده و تعیین توالی گردید. درخت فیلوژنی بر اساس توالی های ناحیه ITS و ژن 18S rRNA ترسیم شد. نتایج این مطالعه نشان داد که ژن 18S rRNA دارای ارزش شناسائی در حد جنس و توالی ITS در حد گونه می باشد. یافته های حاصل از بررسی درخت فیلوژنی توالی کامل ژن 18S rRNA نشان داد گونه های بیماریزای تیلریا آنولاتا، تیلریا لستوکاردی و تیلریا پاروا در یک خوشه و مستقل از سایر گونه های تیلریا قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: فیلوژنی، تیلریا، 18SrRNA، ITS
|
  • Ukabed Esmailpor, Khdijeh Pashmi, Alireza Pourkhabbaz Pages 2-9
    Owing to its wholesomeness and good taste، meat of goats and sheep is the most important human food resource. So، monitoring levels of mineral concentrations in animal tissues is important for assessing the effect of contamination on animal health and safety of animal origin products in human nutrition. This study was performed to monitor the metals levels of copper، zinc and chromium in liver، kidney and muscle of goats and sheep slaughtered in the city of Birjand with attention given to hygienic and toxicological aspects. The elements content in different tissues of goats and sheep were determined using flame atomic absorption spectrophotometer. Statistical analysis of data were performed with SPSS software and significance difference were considered with P value below 0. 05. The results of this study showed that the liver and kidney had the highest levels of metals while the muscles were in the lowest levels metals. Also، a difference was observed between same tissues of goats and sheep in terms of the amount of metals. With attention to results all the copper and zinc values in the all samples were below and chromium content in the all samples was higher than the permissible limit set by ANZFA.
    Keywords: Trace elements, goat, sheep, Birjand
  • Hamideh Ghodrati Azadi*, Davar Shahsavani, Majed Farhodi Pages 10-16
    Cutaneous lesions of fish from viral، bacterial، parasitic and chemical and mechanical factors are common. The rapid progress of infection and the mortality of fish need more attention. Allium hirtiofolium is a native plant in Iran which contains saponins، it has a role in inhibiting and killing cancer cells with anti-allergenic، anti-bacterial، anti-inflammatory and anti-virus effects. In this Study 120 Common Carp (10 ± 60 g) with 3% NaCl solution was sterilized for 15 minutes. At the beginning of the test a long cut 1. 5 cm and in depth of 2 mm in the rear (left side) of all of the fish was created. Afterward they were divided into 3 groups (n=40 in each)، Group 1 (control)، group2 (treated with5 mg / lit Sodium phenytoin) and group3 (treated with 5 mg / lit Allium hirtifolium). Days 0، 3، 6، 14 and 20 tests، seven fish from each group were randomly selected after that blood and tissue samples were taken from the site of the lesion. The results of the biochemical changes showed that difference in cholesterol and liver enzymes aspartate amino transferase (AST) and alanine amino transferase (ALT) in group3 compared to the control group was significant (P <0. 05)، in triglyceride was found a significant difference and it was higher in groups 3 and 1 (p <0. 05)، but No significant difference in blood glucose between groups were observed in any of the test days Between group1 and 3. Histopathology results obtained from 3 groups showed that in the group treated with phenytoin sodium healing was in less time than in group3. According to the results، further studies are recommended.
    Keywords: Histopathology, Biochemistry, Common Carp, Healing, Allium hirtifolium, Phenytoin Sodium
  • Alireza Sadeghi*, Vahid Rezaeipour, Majid Mokhtari Sangcheshmeh Pages 17-24
    To consider of seroprevalence and to determine the focus of Brucellosis propagation in domestic animal population of different regions of Mazandaran Province، within 5 years (2006- 2010)، blood samples of 4845 numbers of sheep and goats of different districts of the province were taken. Due to continental situations، aggregation and dispersion of domestic animal population of the province، we gathered information from ranchers who had come to veterinary networks of different districts of the province to diagnosis، treatment and the get the compensation for accession and complication of the disease. We also took blood samples from all sick animals and we did random sampling for other livestock existing around contamination focus point. After serum separation، Rose Bengal test was done for all samples as the primary recognizing test، and then Right and 2-Mercaptoethanole test were done on positive serums to make the final diagnosis. The results obtained from this research showed that 457 of all tested serum samples (9. 44 %) were positive in supplementary test. Among all regions of the province، Sari district with 15. 35 % of contamination، allocates the most amounts of reactor livestock to itself، and is the main focus point of disease outbreak in the province. Districts such as Noor، Nowshahr- Chaloos and Babol with 14. 09، 13. 02 and 12. 01 percent are in next ranks of contamination، respectively. Also، at this time، Juibar district had the least contamination (0. 84 %). It seems that ranchers raise awareness and prevent the import and impermissible slaughter of contaminated animals، vaccination for all domestic animals and studies its portion effect in vaccinated animals، have an important role in control and prevention of brucellosis disease in domestic animal population of Mazandaran province.
    Keywords: brucellosis, sheep, goat, Serology, Mazandaran
  • S. Rezaei., A.A. Mohammadpour* Pages 25-31
    Due to the high economic value of ostrich and the farming industry to further promote increased productivity، knowledge in different fields of science، including detailed knowledge of tissue structures vital organs from this animal looks. Ostrich''s eye is the cornea closest to the human eye because of the same anatomical features of the human cornea، corneal transplantation can be used ostrich. In this study، 12 healthy fertile ostrich eggs، ostrich farms in Mashhad birch ages 22، 26، 30 and 36 days of embryonic and three-day-old chicks were collected and sent to the histology lab. Histological evaluation of the whole eye sections were stained by hematoxylin and eosin and masson trichrome. The sclera and cornea were studied at different ages in different layers. The results showed that the three main layers of the eye at embryonic day 22 (fibrosis، vascular and nerve) was formed. In addition to the scleral tissue were also observed in mesenchymal hyaline cartilage. At older ages، the cartilage thickness increased with age and was found as articulated around the eyes. There was bone tissue in anterior part of the sclera at the junction of the cornea. It was observed in age of 30 days old and was developed in older. At the age of 22 days، the corneal epithelium was composed of a thin tissue of non-keratinized stratified squamous seemed. Up to 2 to 3 layers of the epithelium layer seemed to increase with age the number of layers that have been added. Stroma was extensive and Bowman''s membrane was uncertain. Descemet membrane at 22 day of age was weakly identified and was seen as folded. Corneal endothelium was the innermost layer، which is seen as a simple cuboidal epithelium. With increasing age، the corneal epithelium was thicker and the fiber density was increased in stoma and Bowman and Descemet membranes were identified.
    Keywords: Histology, Cornea, Sclera, Development, Ostrich embryo
  • Alireza Sadeghi*, Hamid Rasulizadeh Pages 32-36
    In this study، 180 apiaries have been studied related to an apiary located in the village called Era in Mazandaran due to the loss and production decline. This village is located in Telmadarre countryside of Sari-based Chahardange district that is considered as an appropriate location for breeding honey bee because of favorable climatic conditions، diverse vegetation and natural springs. By the analyses conducted at parasitology unit of Mazandaran central laboratory at veterinary organization، a large number of external parasite larvae have been isolated from honey bees body surface and from their head shape، eyes، mandibles، antennas and hairs at the last abdominal segment، it has been determined that 40 percent of the honey bees under study are infected by blister beetle larvae (Meloe variegates sp.) that is reported for the first time in this province.
    Keywords: Mazandaran, Honey bee, Meloe variegatus, Larvae
  • E. Diandeh*, T. Saberifar, H. Deldar Pages 37-43
    The objective of this study was to determine the effect of estradiol on mRNA levels encoding FSH receptor (FSHR)، LH receptor (LHR)، estrogenic and progestagenic enzymes. Briefly، follicles between 2 and 5 mm diameter were dissected from the ovaries of adult cows collected from a local abattoir، cells were collected by rinsing the follicle walls with Dulbecco Modified Eagle medium/F12 (DMEM/F12). A viable cell count was performed in the presence of 0. 4 % Trypan Blue and were cultured in 24-well plates for 6 days. Treatments were 1) 500،000 cell/500 ml، 2) 500،000 cell/200 ml، 3) 500،000 cell/500 ml and estradiol 4) 500،000 cell/ 200 ml and estradiol. To measure steroid secretion، the medium was removed for steroid assay on day 6 and measured by RIA. To measure mRNA abundance، cells were collected into Trizol and stored at −80 °C until RNA extraction. All data were analyzed by JMP (SAS). Results showed that addition of estradiol to granulosa cell culture medium was stimulated the E2 synthesis in granulosa cells by increasing key enzymes involved in the conversion of androgens to E2 (estrogenic enzyme) and also inhibited the progestin synthetic pathway by decreasing mRNA level of progestagenic enzyme involved in the conversion of cholesterol to P4 and finally decreasing luteinization and improve follicle healthy or oocyte developmental competence.
    Keywords: Granulosa cell, cell culture, Estradiol, cow
  • E. Diandeh, A. Rezaei Roodbari Pages 44-49
    The objective of this study was to determine cows with subclinical ketosis (SCK) with metabolic profile test and subsequent health and productive performances compared to cows without SCK. Ninety six Holstein dry cows were blocked within parity for similar expected calving dates. Blood samples were drawn from tail vein 1wk before calving and 1wk after calving. NEFA and BHBA concentrations were determined by computerized analyzer (RA-1000 Technicon، USA). Data were consider with VARIANCE analyze. Results showed 41. 6 percent of cows had SCK after calving. Incidence percentage of retained placenta، metrit and mastitis were higher in cows with SCK compare to cows without SCK (P < 0. 05). Day to first service (DFS) and open days (OP) were increased in cows with SCK compare to cows without SCK (P < 0. 05) whereas conception rate from first service in cows with SCK decreased. In conclusion SCK can affect animal health and with increased sensitivity to diseases and metabolic disorders during calving and after calving can be a threat for productive and reproductive performance of dairy cows.
    Keywords: Metabolical Parameters, Subclinical Ketosis, metrit, mastitis, retained placenta, Holstein cow
  • Eskandarpoura., Ashja Ardalan, Salimi, L.* Pages 50-56
    In the present study common kilka from Guilan province coastal area (Port of Anzali) and fish meal produced from it، have been examined to investigate the type and amount of polyaromatic hydrocarbons (PAHs). Bio monitoring is very important because these pollutants are carcinogenic and mutagenic compounds، if they enter human food chain. Sampling process was completed in Anzali fishing port. For sampling 2 kg of fishes randomly selected and sent to laboratory for biometric experiments including fork length (cm)، weight (g) and age (year) by inner ear otolith method. For determining PAH''s frozen samples were eventually sent to laboratory. HPLC was used and a total 16 PAH''s in EPA table were determined. For 3 year old fish، the compounds found were: Naphthalene، Indeno (1،2،3…cd) pyrene، Pyrene، Fluorene، Anthracene and Dibanzo (ah) anthracene with quantities of 90. 67، 19. 75، 8. 42، 5. 93، 3. 30 and 0. 37 (ppb)، respectively. For 5 year old fish the PAHs were Naphthalene، Indeno (1،2،3…cd) pyrene and Fluorene found with quantities of 74، 14. 25 3. 96 (ppb)، respectively، while for 7 year old one no PAHs were found. The results also showed that PAHs amounts in tissues of kilka are fortunetly below the standard levels.
    Keywords: PAHs, Kilka, Naphthalene, Caspian Sea, Anzali Port
  • Masoumeh Ariyaee, Soheil Egdari, Amir Hossein Hamidian*, Sohrab Asharfi Pages 57-67
    In aquatic ecosystems، pollutants including heavy metals cause pathological alternations in fishes. Since، the impacts of pollutants are Affected by water chemical contents، this study was conducted to compare the histopathological effects of two heavy metals As and Cd on Gill structure of Aphanius sophiae. A total of 350 specimens were collected from the Shoor River of Eshtehard during the spring and summer of 2011. For saltwater experiments seven treatments including the 5، 10 and 20 ppm of As and 5، 10 and 20 ppm of Cd plus a control one were prepared in 30-L glass aquariums with three replicates. Twenty five fish specimens were introduced into each aquarium. Similar experiments were designed for freshwater treatments using dechlorinated tap water. After 18 days of exposure، three specimens were sampled from each treatment and fixed into Boein fixative solution and left gill were removed for histological preparation. The observations of prepared histological sections showed alterations including epithelial lifting، increasing goblet cells and fusion of secondary lamellae in both treatments. Result revealed that The severity of these changes in freshwater was more than saltwater treatment. Necrosis، hyperplasia، fusion of first and secondary lamellae had been intensively occurred in freshwater treatments. Data were analyzed by multivariate analysis Two-way NPMANOVA in Past software. It was concluded that decreasing salinity، which led to a decrease in water hardness can proliferate the losses rate of 11/4 times and histopathological effects as a result of As and Cd pollution.
    Keywords: Histopathology, Aphanius sophiae, Shoor River, Ecotoxicology, Heavy metals
  • Negin Salamat, Khadijeh Khalifi*, Eilia Etemadi, Yaghoob Mohammadi, Abdolali Movahedinia Pages 68-76
    Aim
    This study was conducted to investigate the accumulation of three heavy metals including lead، tin and zinc in the liver and muscle tissues of 60 silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) collected from different stations of the Anzali wetland (located at the west south of Caspian sea): Pirbazar، Anzali، Khazarvila، Beshman، Sangachin and Abkenar، in April 2011.
    Materials And Methods
    Samples were prepared according to standard method (MOOPAM، 1999) and amounts of three heavy metals were measured using atomic absorption spectrophotometer.
    Results
    Based on the results the concentrations of lead and tin in muscle were significantly higher than liver. In contrast، zink accumulation was significantly higher in the liver than muscle. The accumulation and distribution pattern of metals in the fish from different stations were as follow: Zn> Sn> Pb، and Abkenar ≤ Khazarvila < Sangachin ≤ Beshman ≤ Pirbazar ≤ Anzali.
    Conclusion
    the Pb concentration in the liver of fish from all stations was lower than permissible limit of WHO. However، the Pb accumulation in the muscles of fish collected from all stations (except Abkenar) were higher than permissible limit of WHO. The levels of tin and zinc in both tissues of all fish were lower than permissible limit of WHO.
    Keywords: Anzali wetland, heavy metals, silver carp, liver, muscle
  • Peyghan, R.*., Rezaie, A. Zadparvar, N Pages 77-84
    In order to study the effect of garlic crude extract on growth rate and histopathology of liver، kidney and intestinal bulb، 120 fishes with initial mean weight of 95±22 g were divided to four groups. They were fed with 0، 10، 20 and 40 g/kg garlic crud extract in food for 1 month. At the end of experimental period، the growth rate was estimated and samples from liver، kidney and intestinal bulb were taken. After using routine method for preparing the tissue section، they stained by H&E staining method. There was no significant difference between control and experimental group in body weight and growth indices. The histopathology results showed that cellular degeneration was seen in the livers of the all groups of fishes. Cellular degeneration and necrosis was also seen in the kidneys. There was cellular degeneration in each four groups of fishes، but the control group did not show the necrosis changes. The intestinal bulb of the fish in all four groups was normal and no injury was seen in this part of body. In conclusion our study showed that، garlic extract feeding in common carp cannot be regarded as completely safe additive. By feeding the common carp، some injuries were seen in the vital organs. Also garlic feeding had not positive effect on growth rate and، however، no deleterious effects on growth of the fish.
    Keywords: Garlic, Histopathology, Common carp, Liver, Kidney
  • Afsharia., Habibi, Gh.R.*, Esmaeilnia K., Shayan P Pages 85-95
    Tropical theileriosis is a tick-transmitted disease which caused by obligative intracellular protozoan Theileria annulata. Diagnosis is usually based on identification of parasite in Giemsa stained smears of peripheral blood، spleen or lymph nodes. Today، the molecular methods with high sensitivity and specificity are used for diagnosis of infected and carrier animals، epidemiological and phylogenetic studies. Due to the presence of bovine theileriosis in Iran، T. annulata phylogenetic analysis has been focused using 18S rRNA gene and ITS region sequences (ITS1، 5. 8S rRNA، ITS2) for two Alborz Theileria annulata isolates and bovine theileriosis vaccine strain S15 cell line. The target sequences were amplified by PCR and further PCR product sequencing. The phylogenetic tree were constructed based on 18S rRNA complete gene sequences and ITS region، then the sequences of Iranian isolates and registered Theileria sequences from other countries registered in GenBank were compared. The obtained results showed that the 18S rRNA gene and ITS sequence are valuable for detection and classification at the species and subspecies levels، respectively. Other important finding obtained from the present study was the result from phylogenetic tree of complete 18S rRNA gene sequences that revealed the highly pathogenic Theileria spp. (lymphoproliferative Theileria) including T. annulata، T. lestoquardi and T. parva were placed in a separate cluster away from the other Theileria spp.
    Keywords: Phylogeny, Theileria, 18S rRNA, ITS