فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال شانزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن ادیب حاج باقری*، محمد سجاد لطفی، فاطمه سادات حسینی صفحات 9-18
    زمینه و هدف
    برخی از مطالعات ارتباط استرس شغلی را با بهره وری سازمان ها و ایجاد عوارض جسمی و روانی در کارکنان سازمان ها و نیز در پرستاران نشان داده اند، اما به ارتباط آن با مسائل خانوادگی و رضایت زناشویی پرستاران کمتر توجه شده است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی رابطه استرس شغلی و رضایت زناشویی پرستاران انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی بر روی 200 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران که به صورت دو مرحله ای (خوشه ای- تصادفی) انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار پژوهش دارای سه بخش اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه استرس شغلی و رضایت زناشویی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل و آنالیز واریانس و رگرسیون چندمتغیره از طریق SPSS-16 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره استرس شغلی و نیز رضایت زناشویی پرستاران شرکت کننده در مطالعه به ترتیب 42/16±104/11 و 28/38±169/65 بود. بین استرس شغلی با رضایت زناشویی رابطه معنی دار مشاهده شد (0/517-=r و 0/001>p). بر اساس مدل رگرسیونی مشخص گردید که مولفه های سازگاری نقش به میزان 0/758، ابهام نقش به میزان 0/123-، روابط با مافوق به میزان 0/136- و عوامل ارگونومی به میزان 0/095- در تبیین رضایت زناشویی نقش دارند.
    نتیجه گیری
    استرس شغلی ارتباط معنی داری با رضایت زناشویی پرستاران داشت. اطلاع از شیوه های مدیریت استرس در محیط های کاری می تواند باعث سازگاری بهتر پرستاران با محیط کار شود و بر رضایت زناشویی آن ها نیز تاثیر داشته باشد.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، رضایت زناشویی، پرستار
  • محبوبه احمدی، صفورا جهان آر*، بابک معینی، ملیحه نصیری صفحات 19-31
    زمینه و هدف
    امروزه مادران تحت تاثیر عواملی شیردهی را قطع کرده و تغذیه مصنوعی یا کمکی را برای کودک خود آغاز می کنند. این مسئله باعث صدمات جسمی و روانی بر کودکان و آسیب های اقتصادی و اجتماعی در جوامع می شود. این تحقیق با هدف تاثیر برنامه آموزشی بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده بر آگاهی و عملکرد شیردهی در زنان باردار نخست زا مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر همدان انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه مداخله ای و نیمه تجربی می باشد که بر روی 87 زن باردار انجام شد. در گروه مداخله 44 نفر و در گروه کنترل 43 نفر مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس 4 منطقه بهداشتی و درمانی شهر همدان از هر منطقه به صورت تصادفی دو مرکز انتخاب شده و سپس مراکز جهت نمونه گیری گروه مداخله و کنترل به صورت تصادفی انتساب شدند. آموزش بر اساس اجزای تئوری رفتار برنامه ریزی شده و اهداف رفتاری مشخص و در طی چهار جلسه آموزشی 45 تا 55 دقیقه ای در طول 4 هفته صورت گرفت. میزان آگاهی و عملکرد شیردهی مادران با استفاده از پرسشنامه ها و چک لیست بررسی شیر مادر ارزیابی گردید. اطلاعات حاصل با استفاده از spss-16 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی نظیر تی مستقل، من ویتنی و کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد در میانگین نمره آگاهی، کنترل رفتار درک شده، هنجارهای ذهنی و عملکرد شیردهی بین زنان گروه های مداخله و کنترل بعد از انجام مداخله آموزشی تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (p<0.05). از نظر میانگین نمره های نگرش، قصد رفتاری و رفتار بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش اجرا شده بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده قادر است سبب افزایش آگاهی و بهبود عملکرد شیردهی مادران شود. لذا طراحی و اجرای برنامه های آموزشی برای افزایش میزان آگاهی و بهبود عملکرد شیردهی بر اساس تئوری های تغییر رفتار پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: رفتار برنامه ریزی شده، شیردهی، آگاهی، آموزش
  • واحد علایی، مهری سیدجوادی*، راحله محمدی، بتول هاشمی بی ریا، رویا نیکجو صفحات 32-39
    زمینه و هدف
    مطالعات حاکی از آن است که کودکان مهدکودک در مقایسه با کودکان تحت نگهداری در خانه به میزان دو تا سه برابر بیشتر دچار بیماری های عفونی می شوند. این مطالعه با هدف بررسی میزان بروز و مقایسه علائم شایع عفونت های تنفسی و گوارشی در این دو گروه از کودکان شهر اردبیل انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی گذشته نگر است که داده ها بر اساس گزارش والدین در طی یک سال جمع آوری شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل دو بخش اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات مربوط به علائم بیماری های عفونی بود. واحدهای مورد پ‍ژوهش 600 کودک در گروه سنی 3 تا 6 سال بودند که به روش تصادفی طبقه ای از 20 مهدکودک و 20مرکز بهداشتی در سطح شهر انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از spss-16 و روش های آماری توصیفی و تحلیلی مانند کای دو استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که در طی یک سال گذشته 99/3% کودکان مهدکودک و 97/7% کودکان تحت نگهداری در خانه حداقل یک دوره سرماخوردگی داشتند. میانگین تعداد دفعات ابتلا در کودکان مهدکودک 0/18± 5/3 بود که نسبت به کودکان نگهداری شده در خانه با میانگین 0/1± 3/4 بیشتر بود. از نظر ابتلا به دفع خلط، تنگی نفس متعاقب سرماخوردگی، سابقه بستری ناشی از عوارض عفونت های تنفسی، تعداد مبتلایان به اسهال، بستری به همین علت تفاوت آماری معنی دار بود (p<0.05)، ولی از نظر دفعات ابتلا به سرفه، تب، گلودرد و عفونت های چشم تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بروز برخی از بیماری های عفونی از جمله عفونت های تنفسی و گوارشی در کودکانی که ساعاتی از روز را در مهد کودک نگهداری می شوند بالا ست.
    کلیدواژگان: کودکان پیش دبستانی، مهدکودک، بیماری های عفونی
  • حیدرعلی عابدی، سمیرا قویمی، منصوره کریم اللهی*، احسان قویمی صفحات 40-48
    زمینه و هدف
    سندرم های تالاسمی گروهی از اختلالات هتروژن هستند که با کاهش یا فقدان سنتز زنجیره های آلفا یا بتاگلوبین همراهند. وجود یک کودک مبتلا به تالاسمی در خانواده بر تمام جوانب زندگی والدین از جمله کار، سلامت روانی و اجتماعی و روابط خانوادگی و اجتماعی آن ها تاثیر می گذارد و چنانچه والدین از حمایت کافی برخوردار نباشند، دچار مشکلاتی در ابعاد مختلف زندگی می شوند. این پژوهش با هدف بررسی تجربه حمایت در زندگی والدین کودکان مبتلا به تالاسمی انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش با رویکرد کیفی پدیده شناسی و جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق انجام شد. سپس داده ها از طریق روش کلایزی مورد تحلیل قرار گرفت. 12 نفر از والدین کودکان مبتلا به تالاسمی ماژور به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. شرکت کنندگان والدینی بودند که در بخش تالاسمی بیمارستان بوعلی شهرستان اردبیل به همراه کودک خود جهت انجام رویه های درمانی در سال 1392 حضور داشتند.
    یافته ها
    مفهوم اصلی در این پژوهش نداشتن حامی و پشتوانه شامل سه زیرمفهوم بی پناهی و درماندگی، مشکلات مالی و انگ بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که والدین کودکان مبتلا به تالاسمی طیف وسیعی از مشکلات از جمله بی پناهی و درماندگی و انگ والدین را تجربه می کنند که نیاز به حمایت های عاطفی و روانی و اجتماعی مناسب را جهت داشتن جامعه ای سالم گوشزد می کند.
    کلیدواژگان: تجربه، تالاسمی، والدین، پدیده شناسی
  • غلامحسین اتحاد، زهرا تذکری*، شهرام حبیب زاده، صدیقه پاشاپور، مینا نهامین، عدیله عالی، مهسا مهری، رویا نیکجو، سعید مهری صفحات 49-54
    زمینه و هدف
    عفونت های ادراری بیش از40 درصد از عفونت های بیمارستانی را شامل می شوند که حدود 80 درصد این عفونت ها بدنبال جاگذاری کاتتر ادراری بروز می نماید. هدف از این مطالعه تعیین اثرات پروفیلاکسی آمیکاسین بر پیشگیری از عفونت های ادراری ناشی از جاگذاری کاتتر ادراری بود.
    روش کار
    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی دو سوکور بود. تعداد 60 بیمار مرد از بیمارستان فاطمی اردبیل بطور تصادفی انتخاب، به 2 گروه 30 نفره مداخله و کنترل تخصیص یافتند، بیمارانی که دارای عفونت ادراری بودند و آنتی بیوتیک مصرف می کردند، از مطالعه حذف شدند. گروه مداخله نیم ساعت قبل از جاگذاری کاتتر ادراری مقدار 500 میلی گرم آمیکاسین وریدی و گروه کنترل پلاسبو دریافت کردند. جهت تعیین نوع میکروارگانیسم از محیط کشت های ساده و انتخابی (نظیر نوترینت آگار، EMB آگار) و جهت تشخیص میکروارگانیسم ایزوله شده تست های افتراقی اختصاصی مربوطه نظیر تست کوآگولاز، تست مانتیول آگار و تست های IMVIC انجام گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی- تحلیلی با SPSS-16 بررسی شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که میانگین روزهای داشتن کاتتر ادراری در گروه مداخله 1/01 ±7/06 و در گروه کنترل 0/4± 7/5 روز بود. شیوع باکتریوری در گروه مداخله 6/6 درصد و در گروه کنترل 26/6درصد و خطر نسبی برآورد شده 4/03 بود (p≤0.04). شایع ترین میکروارگانیسم جدا شده اشرشیاکلی 13/33 درصد و کلبسیلا 13/33درصد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه می توان گفت که استفاده از یک دوز آمیکاسین می تواند در کاهش باکتریوری ناشی از جاگذاری کاتتر ادراری موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: آمیکاسین، پیشگیری، عفونت های ادراری ناشی از کاتتر ادراری
  • مینا محسنی، طاهره خالقدوست محمدی*، معصومه ادیب، زهرا محتشم امیری، شاهرخ یوسف زاده، لیلا کوچکی نژاد، زهرا حقدوست صفحات 55-65
    زمینه و هدف
    سیستم اورژانس پیش بیمارستانی بخش مهمی از سیستم ارائه خدمات بهداشتی است که می تواند با ارائه به موقع مراقبت های مناسب در صدمات سیستم عصبی، موجب پیشگیری از مرگ، ناتوانی، افزایش هزینه های بیمارستانی و تحمیل صدمات اقتصادی به جامعه شود. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت مراقبت های عصبی اورژانس پیش بیمارستانی و عوامل مرتبط با آن در بیماران تروماتیک انجام شد.
    روش کار
    در یک مطالعه توصیفی- مقطعی وضعیت اقدامات عصبی اورژانس 115 و عوامل مرتبط با آن در 577 بیمار ترومایی انتقال داده شده به مرکز آموزشی درمانی پورسینا از20 آبان تا پایان اسفندماه سال 1391 با استفاده از چک لیست پژوهشگرساخته به شیوه نمونه گیری آسان و با استفاده از spss-16 مورد بررسی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تی تست، آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین مراقبت ارائه شده مربوط به کنترل سطح هوشیاری (36/2%) و کمترین آن به ترتیب مربوط به استفاده از تخته پشتی (12/2%) و کولار گردنی (15/6%) بود. به طور متوسط اقدامات ارائه شده سیستم عصبی 2/005±81/33درصد بود. بین مراقبت های ارائه شده سیستم عصبی با معابر ترافیکی (p<0.03) و نوع شیفت کاری پرسنل (p<0.04) ارتباط معنی دار مشاهده شد، یعنی مراقبت در راه های روستایی و در شیفت صبح بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش اقدامات مربوط به ثابت سازی ستون فقرات (استفاده ازتخته پشتی و کولار گردنی) از بیشترین مواردی بود که علی رغم ضرورت، انجام نشده بود. لذا نتایج این پژوهش می تواند اطلاعاتی از وضعیت اورژانس پیش بیمارستانی در اختیار مسئولین و مدیران قرار دهد تا با تدوین پروتکل های استاندارد و آموزش پرسنل جهت ارتقاء این امر مهم گام بردارند.
    کلیدواژگان: مراقبت سیستم عصبی، اورژانس پیش بیمارستانی، صدمات تروماتیک
  • مریم نمادی وثوقی*، زهرا تذکری، عقیل حبیبی، قاسم ابوطالبی دریاسری، رافت کاظم زاده صفحات 66-73
    زمینه و هدف
    صلاحیت بالینی از موضوعات بحث انگیز در حوزه سلامتی است که در حیطه های پرستاری از جمله آموزش، عملکرد و مدیریت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پرستاران تازه کار به عنوان بخشی از نیروی انسانی در مراکز درمانی، نیازمند مراقبت و توجه خاص بوده و ارزیابی صلاحیت بالینی آنان نقش مهمی در مدیریت فرایند ارائه مراقبت و تعیین نیازهای آموزشی آنان دارد. هدف مطالعه حاضر تعیین صلاحیت بالینی تازه دانش آموختگان از دیدگاه خود و سرپرستاران است.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 70 دانش آموخته کارشناسی پرستاری و 35 سرپرستار شاغل در مراکز آموزشی و درمانی اردبیل به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته صلاحیت بالینی بود که سوالات آن در 7 حیطه عملکردی تنظیم گردید. توصیف و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی از طریق SPSS-16 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین ارزیابی صلاحیت بالینی از دیدگاه دانش آموختگان در کلیه حیطه ها به جز تدابیر مراقبتی و پیشرفت و تکامل حرفه ای بالاتر از میانگین ارزشیابی از دیدگاه سرپرستان بود (p<0.05). از دیدگاه دانش آموختگان بیشترین درصد فراوانی صلاحیت ها در سطوح خوب تا عالی، به ترتیب مربوط به حیطه امنیت و آسایش مددجو و خانواده (83/8%) و همکاری با سایر اعضای تیم درمانی (82/8%) و کمترین درصد مربوط به حیطه پیشرفت و تکامل حرفه ای (45%) بود. از دیدگاه سرپرستاران، بیشترین و کمترین درصد فراوانی صلاحیت ها، به ترتیب مربوط به همکاری با تیم درمان (6/66%) و مدیریت و رهبری (43/7%) بود.
    نتیجه گیری
    صلاحیت های بالینی دانش آموختگان در حیطه های پیشرفت و تکامل حرفه ای و مدیریت و رهبری مناسب نبود. به نظر می رسد برنامه های آموزشی رایج فرصت لازم برای ارتقای صلاحیت بالینی دانش آموختگان را نداشته و بازنگری برنامه های درسی دوره کارشناسی، بکارگیری شیوه های نوین آموزشی و سازماندهی آموزش «رایزنی» توسط مدیران پرستاری به منظور آشنا سازی پرستاران تازه کار پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: صلاحیت بالینی، پرستار، دانش آموختگان، دیدگاه
  • علی صفری مراد آبادی، لاله حسنی، امین قنبرنژاد، عبدالحسین مدنی، مینو رجایی، سکینه دادیپور* صفحات 74-83
    زمینه و هدف
    زایمان سزارین در ایران 4-3 برابر استاندارد جهانی است و 75 درصد سزارین های انجام شده در ایران بدون اندیکاسیون طبی و بصورت انتخابی بوده است. با توجه به نقش آموزش بعنوان یک عنصر کلیدی در افزایش سازگاری با زایمان طبیعی و کاهش سزارین های غیرضروری، پژوهش حاضر با هدف تاثیر برنامه آموزشی بر میزان آگاهی و ترجیح نوع زایمان در زنان نخست زا انجام گرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر مطالعه ای مداخله ای با دو گروه مداخله و کنترل بود که بر روی 70 نفر (35 نفر گروه مداخله، 35 نفر گروه کنترل) از زنان باردار نخست زا (با قصد زایمان به روش سزارین) در مراکز بهداشتی درمانی شهر بندرعباس در سال 1392 انجام گرفت. روش نمونه گیری ترکیبی ازخوشه ای و تصادفی ساده بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته بود. داده ها با استفاده از spss-16 و از طریق آزمون تی مستقل و تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین نمره آگاهی (0/001>p) و خودکارآمدی (0/001>p) بعد از انجام مداخله آموزشی در دو گروه اختلاف معنی داری دیده شد. پس از مداخله آموزشی در گروه مداخله 16 نفر (45/4%) از مادران زایمان طبیعی را بعنوان روش ترجیحی انتخاب نمودند. بعد از پیگیری های تلفنی 11 نفر (31/42%) زایمان طبیعی انجام دادند.
    نتیجه گیری
    طراحی و اجرای برنامه های آموزشی پیوسته و سیستماتیک توسط کارکنان بهداشتی تاثیر بسزایی در زمینه تشویق مادران باردار به انجام زایمان طبیعی و کاهش سزارین داشت.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، آگاهی، نخست زا، روش زایمان
|
  • M. Adib-Hajbaghery * Lotfi_Fs Hosseini Pages 9-18
    Background and Objectives
    Some studies have shown the relationship between occupational stress and organizational productivity، physical and psychological complications in employee including nursing staffs. However، its relationship with family matters and marital satisfaction of nurses has been less investigated. This study aimed to evaluate the association between occupational stress and marital satisfaction in nurses.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted with 200 nurses working in selected hospitals of Shahid Beheshti University of Medical Sciences، Tehran. The participants were selected using a clustered random sampling method. The instrument had three sections: demographic data، occupational stress and marital satisfaction questionnaires. In order to data analysis the descriptive statistics، Pearson correlation coefficient، multivariate regression analysis، t-test and ANOVA performed using SPSS v. 16. 0.
    Results
    The mean scores of occupational stress and marital satisfaction were 104. 11 ± 16. 42 and 169. 65 ± 28. 38، respectively. Significant correlation was observed between occupational stress and marital satisfaction (r=-0. 517، p<0. 001). Based on the regression model، the role compatibility could to define 0. 758 of the marital satisfaction، while role ambiguity، relationships with superiors and ergonomic factors defined -0. 123، -0. 136 and -0. 095 of the marital satisfaction، respectively.
    Conclusion
    Occupational stress was significantly associated with marital satisfaction of nurses. Nurses’ knowledge of stress management in work settings may help them to cope better with the work environment and it also has an influence on marital satisfaction.
    Keywords: Occupational Stress, Marital Satisfaction, Nurse
  • M. Ahmadi, S. Jahanara *, B. Moeini, M. Nasiri Pages 19-31
    Background and Objectives
    Nowadays, mothers have ceased to breastfeed due to several factors and resort to bottle-feeding or other forms of complementary feeding of their children. This results in physical and emotional problems for children and socio-economic harms in communities. The purpose of this study was to determine the impacts of an educational program based on the theory of planned behavior on breastfeeding knowledge and behavior in Primiparous pregnant women were referred to the Hamadan health centers.
    Methods
    This quasi-experimental study was carried out with the participationof 87 pregnant women. In the intervention group 44 patients and in the control group 43 patients were studied. Based on Hamadan’s four health regions, two of them were randomly selected from each region. Case and control groups were selected randomly. Interventions were designed for 4 sessions each lasting 45 to 55 minutes during 4 weeks. Breast feeding knowledge and behaviors were assessed by questionnaire and breastfeeding control list. The analysis was performed by SPSS v.16 using parametric and nonparametric statistical tests such as t-test, Mann-Whitney and Chi square.
    Results
    Results showed that there were significant differences in mean knowledge, perceived behavioral control, subjective norms and practice of breastfeeding among women in the intervention and control groups after intervention (p<0.05). There were no significant differences in mean scores of attitude, behavioral intention and behavior between the two groups.
    Conclusion
    The results showed an educational program based on the theory of planned behavior is able to increase knowledge and improve breast feeding behavior in pregnant women. Therefore, we recommend implementing training programs based on the theory of planned behavior to increase knowledge and improve breast feeding behavior in pregnant women.
    Keywords: Planned Behavior, Breastfeeding, Knowledge, Education
  • V. Alaei, M. Seyedjavadi *, R. Mohammadi, B. Hashemi Biria, R. Nikjou Pages 32-39
    Background and Objectives
    Studies show the children attending child care centers in comparison with children under family care acquire infectious diseases 2 to 3 times higher. This study aimed to investigate the incidence and symptoms of respiratory and GI infections in preschool children at child day care centers and family care in Ardabil.
    Methods
    This research is a retrospective cross-sectional study. The data were collected based on parental reports during one year. Tools for data collection were a questionnaire consisted of two parts: demographic characteristics and information about symptoms of infectious diseases. Subjects were parents of 600 children aged 3 to 6 years were selected by stratified-random sampling method from 20 day care and 20 health care centers. The home day care children were selected from health care centers in neighborhood day care centers. For data analysis descriptive and analytical statistical methods such as χ² were used by SPSS V.16.
    Results
    Findings showed 99.3 percent of day care centers’ children and 97.7 percent of children in family care have experienced common cold at least one time. The average number of infections in day care centers’ children was 5.3± 0.18 which was more than children in family care with the mean 3.40± 0.1. There were significant differences between two groups in sputum and dyspnea, hospitalization related to respiratory infections, diarrhea, and hospitalization related to diarrhea (p<0.05). There were no significant differences between two groups in symptoms of coughing, fever, and sore throat and eye infections.
    Conclusion
    Occurrence of some infectious diseases including respiratory and digestive system infections among children in day care is high.
    Keywords: Preschool Children, Day Care Center, Infectious Illnesses
  • Ha Abedi, S. Ghavimi, M. Karimollahi *, E. Ghavimi Pages 40-48
    Background and Objectives
    β-Thalassemia major is a disorder characterized by defective production of hemoglobin and excessive destruction of red blood cells. Having a child with thalassemia impacts all aspects of parents’ life consisting work, psychosocial life and family and social relationships and all aspects of their life would be affected if they have not enough support. This study was conducted to explore experiences of support in parents of children with thalassemia.
    Methods
    The research has done with phenomenology and data collected using deep interviews. Then data analyzed using Colaizzi method. Twelve parents of children with thalassemia were selected by purpose-based approach to sampling. The participants of this study were the parents of children with thalassemia in BuAli Hospital (Ardabil) at 2013.
    Results
    Lack of support was the main concept found and consisted of helplessness, economical problems and stigma as subthemes.
    Conclusion
    The results of this research indicated that these parents experience a wide range of problems such as helplessness and stigma, which recommend need to adequate emotional, psychological and social support of these parents to have healthy community.
    Keywords: Life Experiences, Thalassemia, Parents, Phenomenology, Chronic Illness
  • Gh Ettehad, Z. Tazakori*, Sh Habibzadeh, S. Pashapour, M. Nahamin, A. Aalie, M. Mehri, R. Nikjou, S. Mehri Pages 49-54
    Background and Objectives
    Urinary tract infections account for about 40% of hospital acquired (nasocomial) infections, and about 80% of them are associated with urinary catheters. This study was conducted to determine the prophylactic effect of one-dose Amikacin on acquired infection related to catheterization.
    Methods
    A double blind, clinical-controlled trial of prophylactic one dose (500 mg) Amikacin IV was performed on selected groups of 60 patients of Fatemi Hospital in Ardabil, who had bladder catheter. Patients were randomly assigned to receive Amikacin and placebo (n=30 cases in each group) and were adjusted for age as much as possible. Before and after intervention the urine sample was taken from all patients and to determine the type of microorganisms the simple and selective culture media (such as nutrient agar, EMB agar) and differential tests for the detection of specific isolated microorganisms (Coagulase test Garv Manitol IMVIC were performed. The data analyzed using descriptive-analytical statistics by SPSS statistical software v.16.
    Results
    The findings showed that the mean urinary catheter days in the intervention group were 7.06 and in control group was 7.5 days. The prevalence of bacteriuria was 6.6% in the intervention group and 26.6% in the control group [RR: 4.03] (p≤0.04). The most common microorganisms isolated were E. coli 13.3 3% and Klebsiella 13.33%.
    Conclusion
    There was some evidence that one dose of Amikacin prophylaxis can reduce the rate of bacteriuria.
    Keywords: Amikacin, Prophylaxis, Catheter Related Urinary Infection
  • M. Mohseni, T. Khaleghdoost Mohammadi *, M. Adib, Z. Mohtasham, Amiri, Sh Yosefzadeh, L. Kuchakinejad, Z. Haghdoost Pages 55-65
    Background and Objectives
    Pre-hospital emergency system is an important part of the health care system, so that an appropriate and timely care in nervous system injures can prevent death, disability, medical costs and economic losses to society. This study was conducted to determine the quality of pre-hospital emergency care and its related factors in traumatic patients.
    Methods
    In a cross-sectional study, the quality of neurological care by the EMS and its related factors in 577 traumatic patients were transported to Poursina Teaching Remedial Hospital from 20 October to the end of March 2012 was assessed. This study was done by a simple sampling method using researcher-made checklist. Data analyzed with ANOVA, Spearman and t-test in SPSS v. 16.
    Results
    The most provided care was the control of level of consciousness (36.2 %) and the lowest care was the use of back board (12.2%) and collar (15.6%), respectively. Mean of provided care in nervous system was 81.33 ± 2.00 percent. There were significant correlations between provided care in nervous system and traffic roads (p<0.03) and shift of working (p<0.04). This means care in rural ways and in the morning was more.
    Conclusion
    This study demonstrated fixation (use of back boardand collar) in most cases was not performed. This study could provide information on the status of pre-hospital emergency to officials and managers to develop standard protocols and staff training to enhance this important step.Keywords: Neurological System, Pre-Hospital Emergency, Trauma.
  • M. Namadi, Vosoughi *, Z. Tazakkori, A. Habibi, Gh Abotalebi, Daryasari, R. Kazemzadeh Pages 66-73
    Background and Objectives
    Clinical competency is a challenging subject in the field of health care which is important in different aspects of nursing such as educational, clinical and management. As a part of efficient manpower in medical centers, novice nurses need more attention and care. Assessing new graduate's clinical competency is important in managing care process and determining their educational needs. The aim of this study was to assess graduate nurse's clinical competency from the graduates’ and head nurses’ viewpoints.
    Methods
    In a descriptive - analytical study a total of 70 nursing graduates and 35 head nurses working in hospitals affiliated to Ardabil University of Medical Sciences were selected through a consensus method of sampling. Data collection tool included demographic information and clinical competency questionnaire designed by researchers to evaluate competencies in seven domains. Data were analyzed by SPSS v.16, using descriptive and inferential statistics.
    Results
    The mean score of clinical competencies perceived by graduates was significantly higher than those reported by head nurses in all domains, except caring and professional development (p<0.05); The patients and families׳s safety-comfort (83.8%) and team work (82.8%) were reported as the highest competencies (good and excellent) by graduates, and professional development (45%) was reported as the lowest competency by this group. From the viewpoints of head nurses, the highest and the lowest competencies in novice nurses were team work (66.6%) and leadership-management (43.7%).
    Conclusion
    The graduates′ clinical competency was not enough in professional development and leadership-management. It appears that current educational programs provide opportunity to improve graduates′ clinical competency but they are not enough. In order to meet professional needs, revising nursing curriculum, applying new teaching and clinical evaluation strategies are suggested. Also, organizing mentoring programs in order to orientation of newly qualified nurses are recommended.
    Keywords: Clinical Competency, Nurse, New Graduates, Head Nurses, Viewpoint
  • A. Safari Moradabadi_L. Hassani_A. Ghanbarnejad_A. Madani_I. M Rajae_S. Dadipoor * Pages 74-83
    Background and Objectives
    Cesarean section in Iran is 3 to 4 times higher than global standard. 75% of such deliveries are done without prior medical indication and merely based on mother’s option. Considering the effect of instruction on raising the adaptation to natural delivery and decreasing unnecessary surgical childbirth, the present study aimed to investigate the effect of instruction on awareness and self-efficacy of primiparous women and their choice of delivery type.
    Methods
    The present research was an interventional study having two groups: treatment and control. A total of 70 primiparous women were participated in this research that had opted for caesarian section. It was conducted in Medical Healthcare Centers of Bandar Abbas in 2013. The sampling was a combination of cluster and simple randomized type. The data gathering instrument was a researcher-made questionnaire. The data were analyzed using SPSS V.16. Independent sample t-test along with paired t-test was run to analyze the data.
    Results
    After the intervention, a significant difference was found between awareness score (p<0.001) and self-efficacy score (p=0.001) in the treatment group. No significant divergence was witnessed between the two groups in terms of performance (p=0.001). After the instructional intervention, in the case group, 16 persons (45.4%) of mothers opted for natural vaginal delivery as a preferred delivery type. After the follow-up phone calls, 11 persons (37.2%) were found to have had natural delivery.
    Conclusion
    The devisal and enactment of systematic and ongoing instructional programs by medical staff can have a dramatic effect on encouraging mothers to have natural delivery and less surgical childbirth.
    Keywords: Instructional Program, Awareness, Primiparous, Delivery Type