فهرست مطالب

حقوق بشر - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه حقوق بشر
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نسرین مصفا، وحید قربانی صفحه 3
    آثار چندرسانه ای از جدیدترین محصولات فکری فن آورانه در دو دهه اخیر محسوب می شوند که توانسته اند به علت خلاقیت و نوآوری بالا، در مدتی کم بازارهای بین المللی را به طور موفقیت آمیزی به قبضه خود درآورند. این آثار که ناشی از تراوش فکری افراد هستند به یقین ذیل چتر حمایتی نظام حقوق مالکیت فکری قرار می گیرند؛ اما مسئله اصلی تعیین نوع نظام حمایتی حاکم بر این آثار است. در این مقاله سعی شده است تا ضمن تاکید بر مطالعه تطبیقی، اولا ماهیت حقوقی و فنی این آثار فکری جدید و عواملی که باعث انفکاک آن ها از سایر آثار فکری موجود می شود مشخص گردد و سپس فرآیند حمایت از آثار چندرسانه ای مورد بررسی قرار گیرد و مشخص شود آیا امکان حمایت از آثار چندرسانه ای با توجه به قوانین کنونی مالکیت فکری در کشورهای مختلف وجود دارد یا خیر؟
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، حقوق بشر، کرامت انسانی، آزادی، برابری، مدارا
  • هیبت الله نژندی منش، سیدعلی حسینی آزاد، مسعود احسن نژاد صفحه 27
    با بررسی مسائل حقوق بین الملل خصوصی در زمینه قراردادها از منظر حقوق تطبیقی، همگرایی نظام های حقوقی بزرگ رومی - ژرمنی و کامن لا در خصوص پذیرش اصل حاکمیت اراده برای تعیین قانون حاکم بر قرارداد، آشکار می شود. با این حال، هیچ کدام از این دو نظام حقوقی اعمال مطلق اصل حاکمیت اراده را نپذیرفته و محدودیت های مهمی بر آزادی انتخاب طرفین وارد نموده اند. از جمله اینکه، هر دو نظام حقوقی شروط انتخاب قانون را در قراردادهای خاص محدود کرده اند. این محدودیت ها معمولا مربوط است به قراردادهایی که در آن یکی از طرفین قرارداد در موقعیت ضعیف تری نسبت به طرف دیگر قرار دارد که مهم ترین آن ها قراردادهای مصرف کننده، قراردادهای استخدامی و قراردادهای بیمه است. در این قراردادها اولویت قوانین حمایتی نسبت به آزادی اراده طرفین در جهت رفع نابرابری معاملاتی طرفین قرارداد، امری ضروری است.
    کلیدواژگان: حاکمیت، اسناد حقوق بشری، حقوق بشر، احترام و اجرای قواعد حقوق بشری
  • سیدصادق حقیقت صفحه 51
    حقوقدانان تعهد بیمه گر به جبران خسارت حاصل از حوادث خودرو را اثر قرارداد با بیمه گذار می دانند و بر این مبنا مسئولیت بیمه گر را تحلیل می کنند. به نظر می رسد قرارداد، مبنای ظاهری مسئولیت مدنی بیمه گر است. مسئولیت او در واقع بر توزیع معقول خسارات استوار شده و قرارداد، وسیله ای است برای گردآوری سرمایه لازم به منظور جبران خسارات. تحلیل مسئولیت بیمه گر بر این مبنا فهم قانون را آسان و اجرای آن را روان می سازد و از پدیدآمدن گره های ناگشودنی جلوگیری می نماید؛ و چون این امر سازمان یافته و خودگردان است، می توان آن را «سامانه مسئولیت مدنی جمعی» نامید. این مقاله کوشش می کند دو دیدگاه مزبور را بیان، و اثر هر یک را در موضوع های درگیر نشان دهد و حاصل کار را با حقوق انگلیس مقایسه کرده و نتیجه را گزارش نماید.
    کلیدواژگان: جماعت گرایی، لیبرالیسم، حقوق بشر فربه، حقوق بشر نحیف، دین، خود، سنت، خاص گرایی، جهانشمول گرایی
  • محمود شفیعی صفحه 67
    قرارداد استصناع، امروز گسترش بسیار یافته است و تحقیقات بسیاری هم در مورد آن سامان یافته است. پس از تعیین ماهیت قرارداد استصناع، تعیین زمان انتقال مالکیت کالا به سفارشدهنده، مهم ترین مسئله در عقد استصناع است. آیا انتقال مالکیت در زمان انعقاد قرارداد صورت میگیرد، یا همزمان با ساخت کالا مالکیت آن به تدریج به سفارشدهنده منتقل میگردد؟ و یا با تسلیم کالای ساختهشده، مالکیت آن نیز منتقل خواهد شد؟ انتقال ضمان معاوضی، استحقاق عوض، به وجود آمدن حق عینی و به تبع آن به وجود آمدن حق حبس برای سازنده، مالکیت منافع از زمان ساخت تا زمان تسلیم و همچنین هزینه های نگهداری و انبارداری و... همه مسائلی است که با تعیین زمان انتقال کالا در قرارداد استصناع روشن میشود. نظر به قانون «پیش فروش ساختمان مصوب 1389»، در حقوق ایران گرایش غالب بر بیع بودن استصناع است و برخی هم آن را مقاوله (پیمان) دانستهاند. حقوق افغانستان، مصر و عراق استصناع را مقاوله (پیمان) میدانند. از نظر این تحقیق تردید در ماهیت این قرارداد و تصحیح آن به روش های مختلف کما اینکه بسیاری از محققان کردهاند نه تنها به حل مسائل مطرح شده کمک نمیکند، بلکه در عمل موجب مشکلات، حیرت و سردرگمی میشود. تحقیق حاضر، در پی آن است که راه حل عملی واحدی را برای تعیین زمان انتقال مالکیت در عقد استصناع بیابد، که هم با عدالت و نیازهای زمانه سازگار بوده و هم با مبانی حقوقی در این زمینه منطبق باشد. فرضیه تحقیق بر این مطلب استوار است که عقد استصناع، نه بیع است و نه مقاوله (پیمان)؛ بلکه عقد مستقلی است که در آن زمان انتقال مالکیت زمان تکمیل ساخت و به وجود آمدن کالا میباشد.
    کلیدواژگان: حاکمیت خدا، حاکمیت مردم، قاعده آزادی، قاعده عدم ولایت، حکم و موضوع
  • سید حسن اسلامی صفحه 81
    در حقوق کشورها یا قوانینی خاص در خصوص شرایط موجهه بودن فعل زیانبار مقام صالح قانونی و مامور به تصویب رسیده است یا قواعد و اصول مسئولیت مدنی اجرا می شود. به هر حال، برای توجیه فعل زیانبار مقام صالح قانونی و مامور، باید چهار شرط وجود داشته باشد که شامل شرایط مامور عمومی، مقام صالح قانونی، دستور قانونی و رعایت احتیاط می شود، از جمله مسئله مبنایی در نظام های حقوقی مختلف، ضابطه سنجش و معیار مسئولیت مامور در اجرای دستور غیرقانونی است؛ یعنی ضابطه ای که تعیین می نماید در چه مواردی در اجرای چنین دستوری، مامور مسئول است و در چه مواردی مقام صالح قانونی. بر این اساس، در پاره ای کشورها مانند فرانسه، دادگاه باید ارزیابی نماید که آیا یک مامور با احتیاط و متعارف، در همان اوضاع و احوال خاص مامور، از دستور غیرقانونی مقام صالح قانونی اطاعت می کند یا خیر؟ که در صورت اطاعت، چنین ماموری مسئولیت نخواهد داشت. ولی در دسته ای دیگر از کشورها مانند مصر، سوریه و عراق، اصولا مامور باید ضرر وارد به دیگری را جبران نماید، مگر اینکه به مشروعیت دستور غیرقانونی اعتقاد داشته و نیز در اجرای چنین دستوری احتیاط را رعایت کرده باشد. با توجه به قوانین فعلی ایران، می توان گفت، ضابطه سنجش و معیار مسئولیت مامور در اجرای دستور غیرقانونی، رفتار یک مامور با احتیاط و هوشیار است و در صورت اجرای چنین دستوری به وسیله مامور با احتیاط و متعارف، مامور از جبران خسارت وارد به دیگری معاف خواهد بود. همچنین، در خصوص شرایط موجهه بودن فعل زیانبار مقام صالح قانونی و مامور در حقوق ایران، می توان به نظریه عمومی دست یافت. لذا تلاش نویسندگان آن بوده است که با مطالعه این مقاله، خواننده با حدود و قلمرو شرایط موجهه بودن فعل زیانبار مقام صالح قانونی و مامور، ضمن یک مطالعه تطبیقی آشنا گردد.
    کلیدواژگان: اعلامیه اسلامی حقوق بشر، حقوق بشر، برابری زن و مرد، تغییر دین، حقوق اسلامی، سازمان کنفرانس اسلامی
  • دلایل موجهه اولویت های استخدامی ایثارگران و کهنه سربازان در حقوق ایران و امریکا
    علی اکبر گرجی ازندریانی، علیرضا زارع شحنه، یونس فتحی صفحه 111
    از زمان اولین پرواز با هواپیما تاکنون یک قرن می گذرد و در این مدت هواپیما خاصه هواپیمای کشوری به عنوان وسیله ای که مهم ترین ویژگی آن سرعت است، توانسته جایگاه منحصر به فردی در حمل و نقل کالا و مسافر پیدا نموده و صنعت هوا نوردی را به عنوان یکی از محورهای اصلی توسعه اقتصادی در جهان مورد توجه قرار دهد. به دنبال این مهم دغدغه کشورها و مجامع بین المللی در خصوص تامین و حفظ امنیت پرواز هواپیما در قالب تصویب قوانین و مقررات داخلی و بیش از 23 کنوانسیون و پروتکل بین المللی خود را نشان داده است. در عرصه حقوق داخلی قانون «مجازات اخلال کنندگان در امنیت پرواز هواپیما و خرابکاری در وسایل و تاسیسات هواپیمایی» مصوب 1349، به صورت ویژه در خصوص حفظ امنیت هوانوردی همگام با اسناد بین المللی به تصویب رسیده و در عین مختصر بودن بسیاری از اعمال را جرم انگاری و تشریح نموده است. مفاد قانون فوق الذکر هنوز هم قابلیت اجرایی دارد و منشا تصمیم گیری قضات و مطالعه حقوقدانان می باشد. با مقایسه میان این قانون و حقوق بین الملل به رغم مشاهده نقاط اشتراک، نقاط افتراق و خلاءهایی در آن مشاهده می گردد؛ گر چه برخی از این کاستی ها در قوانین سال های بعد نظیر قانون «مجازات اخلالگران در صنایع» مصوب 1353 و قانون «مجازات اسلامی» مصوب 1375 مورد توجه قرار گرفته، لکن ضروری است قوانین پراکنده حقوق هوایی خاصه امنیت پرواز هواپیما تجمیع شده و متناسب با شرایط و مقتضیات زمان از نظر عناوین مجرمانه و تعیین مجازات تدوین گردد.
    کلیدواژگان: برابری، تبعیض روا، تبعیض ناروا، ایثارگران، اولویت استخدامی، شایسته سالاری، کهنه سربازان
|
  • Saeed Habiba*, Majid Hosseinzadeh Page 3
    Multimedia works are conceived as the newest technological products in recent decades and because of their high innovation and resourcefulness, they have had the ability to capture international markets in a short time. Such works that stem from intellectual efforts of human being is certainly protected by intellectual property law, however the main issue is to determine a legal regime for the protection of these works. Adopting a comparative approach, this article is to firstly specify the legal and technical nature of such new works and the factors caused them to be separated from other existing intellectual works and secondly to investigate the process of protecting multimedia works to be finally discerned whether or not there is the possibility to protect multimedia works based on current intellectual property laws in different countries.
    Keywords: Multimedia Works, Intellectual Efforts, Intellectual Property Law, Innovation, Resourcefulness, Intellectual Property Legal Regime
  • Seyyed Hassan Vahdati Shobeiri, Marzieh Afzali Mehr Page 27
    By analyzing issues in the private international law of contracts from a comparative perspective, the convergence of two legal systems, Romano-Germanic and Common Law, in adhering to party autonomy for determining the applicable law, will be clarified. Although, party autonomy has emerged as a dominant principle in private international law of both legal systems, neither grants unlimited party autonomy and a number of restrictions on the freedom of choice are in place. Both common and civil law restrict choice-of-law clauses when it comes to certain contracts. These restrictions usually refer to contracts in which one party is perceived to be in weaker position, most importantly consumer contracts, employment contracts, and insurance contracts. So, in these kinds of contracts the priority of protective laws over the freedom of choice is necessary to avoid inequality of transaction power of the parties.
    Keywords: Private International Law, Contracts, Party Autonomy, Conflict of Laws, Priority of Protective Laws
  • Seyyed Hossein Safaii*, Hassanali Orak Bakhtiari Page 51
    The jurists believe that the reparation of vehicle accident damages by insurer is based on contract. They analyze the insurer’s liability on this foundation. But this approach faces some difficulties and contradictions. In our opinion, at least compulsory liability insurance is not founded on contract, but on loss distribution. The contract is only an instrument for collecting the necessary capital for reparation. Resolving problems on this basis becomes easy, and it would make it convenient to understand the law and facilitates its implementation. This liability may be better organized under the term of “Collective Civil Liability System”. This idea avoids irresolvable difficulties. This paper tries to explain the two foundations and set forth their effects on important problems, and to compare its outcome with English Law, and then report the result.
    Keywords: Insurance Contract, Compulsory Third Party Liability of Vehicle Keepers, Loss Distribution, Collective Civil Liability System
  • Seyyed Ali Alavi Ghazvini, Abdollah Shafaee* Page 67
    The most important question in connection with future goods (Istisna’), the passing of property, will be dealt. When dose the passing of title take place: the time the contract is made or goods is manufactured or the manufactured goods is delivered? Undoubtedly, identifying the nature of Istisna’ contract has direct impact on the passing of property.The dominant tendency in Iranian law is that the Istisna’ is a sale contract, and some of the jurists say that it is an enterprise contract. The Pre-sell Building Act (2010) has not clarified the issue. The Afghan Civil Code has expressly provided that Istisna’ is an enterprise contract which is taken from Egypt Civil Code.In this article, our aim is to study the time of passing of the title by examining both of the above mentioned assumptions, and also to explain the exact nature of Istisna’. Our idea is that the Istisna's nature is a combination of sale and employment contracts. That means, Istisna’ is an independent contract; not just a sale contract or an employment contract.
    Keywords: Istisna', Manufacturing, Future Goods, Passing of Property, Nature of Contract, Double Sale
  • Disruption of Flight Security from National and International Law Perspective
    Mahmoud Malmir, Marzieh Gharakhani Bani*, Asghar Ahmadi Movahed Page 111
    It has been over a century since the first flight by an airplane and ever since, civil aircraft have been recognized as vehicles whose most outstanding feature has been their speed giving them a key position in transportation industry. Aviation industry, therefore, plays a crucial role in economic development in the world. This has caused many states and international bodies to be concerned about providing and preserving safety and security of the flights. This concern has been allayed by some domestic laws and regulations as well as over 23 international conventions and protocols. The law of “punishment for violating safety of aircraft and sabotaging the equipments and facilities of aircraft” passed in Iran in 1970 has defined and criminalized many offenses in spite of its brevity. The provisions of the abovementioned act are still applicable and have been a reliable source for judges and lawyers. Comparing this act with international laws, despite some similarities in between, there are some differences and gaps as well. Although some of these gaps have been bridged in the following years by such laws as “punishment for violators of industry” passed in 1974 and “Islamic Penal Code” in 1996, it is still necessary to gather the scattered acts regarding the subject matter of flight safety and security and recodify them considering current needs and requirements of offences and punishments.
    Keywords: Flight Security, Flight Security of Aircraft, Disruption of Flight Security, Aircraft in Flight, International Law
  • The European Convention on Human Rights: The Right to Freedom of Expression and Information restricted by Duties and Responsibilities in a Democratic Society
    Dirk Voorhoof Page 1
    One of the aspects of legal protection of literary and artistic works is the legal remedies available to the right-holder. The variety of moral and economic rights of the author may have an impact of civil remedies. However, some remedies are common for the infringement of both moral and economic rights such as the issuance of interim order to prevent the continued violation of the right, restitution and the community-based remedies. The most important difference in the moral rights between Common Law and Iranian Law, in terms of the remedies, is the monetary offset. According to Iranian Law, due to non–financial nature of these rights, monetary compensation is not available. However it is important how to assess damages for monetary compensation in the case of economic rights violation.There are three criteria: reasonable royalty, lost profits and account of profits that each of them can be used in special cases.