فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میلاد سبزه آرای لنگرودی*، مصطفی محمدی، یدالله مهری، علی طالعی صفحات 1-17
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین سلامت روانی و حرمت خود آشکار و پنهان با اضطراب امتحان، و همچنین بررسی وضعیت سلامت روانی، حرمت خود و اضطراب امتحان میان دانش آموزان مدارس استعدادهای درخشان و عادی بود. تعداد 112 دانش آموز پسر مدرسه استعدادهای درخشان و 96 دانش آموز پسر مدرسه عادی در خراسان رضوی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابتدا جهت سنجش اضطراب امتحان، سلامت روانی و حرمت خود آشکار، شرکت کنندگان به سه مقیاس اضطراب امتحان (TAS)، سلامت عمومی-12 (GHQ-12) و حرمت خود پپ (PSES) پاسخ دادند. در مرحله بعد نیز برای بررسی حرمت خود پنهان، از آنها با استفاده از یک نرم افزار رایانه ای، آزمون تداعی پنهان (IAT) به عمل آمد. نتایج نشان داد که بین اضطراب امتحان با حرمت خود آشکار و سلامت روانی دانش آموزان همبستگی منفی وجود داشت. بین اضطراب امتحان و حرمت خود پنهان دانش-آموزان رابطه معناداری دیده نشد. علاوه بر این، بین اضطراب امتحان دانش آموزان مدارس استعدادهای درخشان و عادی نیز تفاوت معناداری مشاهده نشد. مشکلات روانشناختی (شامل اضطراب و افسردگی و فقدان اطمینان) دانش آموزان مدرسه استعدادهای درخشان از دانش آموزان مدرسه عادی کم تر بود و حرمت خود بالاتری را نیز گزارش دادند. نتایج این مطالعه نشان داد که محیط تحصیلی و اجتماعی دانشآموزان در تعیین میزان سلامت روانی و ابعاد مختلف حرمت خود آنها و غلبه بر چالش-های تحصیلی و از این رو، کاهش اضطراب امتحان آنها با اهمیت است.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، سلامت روانی، حرمت خود آشکار، حرمت خود پنهان
  • فاطمه زیباکلام مفرد*، حمدالله محمدی صفحات 19-38
    پرورش تفکر انتقادی یکی از اهداف مهم تعلیم و تربیت است و پیش نیاز این امر، داشتن معلمانی فکور و دارای مهارت تفکر انتقادی است. برای پرورش تفکر انتقادی مدل های مختلفی ارائه شده است که در دو گرایش عمده ی روانشناختی و سیاسی- اجتماعی هستند. در این مقاله، تفکر انتقادی از دیدگاه روانشناختی رابرت انیس و دیدگاه سیاسی- اجتماعی هنری ژیرو با نظر به کاربرد آنها برای اصلاح تربیت معلمان مورد تطبیق قرار گرقته است. نتایج نشان می دهد که رابرت انیس با وجود اینکه به صورت عملیاتی به پرورش تفکر انتقادی پرداخته است، ولی توجه کمی به عمل نشان داده است. در مقابل ژیرو هدف تفکر انتقادی را عمل اجتماعی می داند که در راستای تحقق عدالت اجتماعی رخ می دهد. از منظر ژیرو، تفکر انتقادی با فرهنگ، اخلاق و سیاست در هم آمیخته شده است و معلمان به عنوان روشنفکران تحول آفرین، رسالت عظیمی در پرورش تفکر انتقادی در مدرسه و همچنین گسترش آن در جامعه به عهده دارند. بر اساس تفکر ژیرو و انیس، استقرار نظام مدیریتی پویا و مشارکتی، تحول در محتواهای آموزشی، پرورش مهارت های تفکر انتقادی، ایجاد امکان گفت وگوی معلمان با سیاست گزاران تربیتی و نهادهای دانشگاهی و تاکید بر مطالعات فرهنگی از جمله راهکارهای اصلاح نظام تربیت معلم در ایران است.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، رابرت انیس، هنری ژیرو، تربیت معلم، تعلیم و تربیت انتقادی
  • بهرام علی قنبری هاشم آبادی*، هوشنگ گراوند، محسن دهقانی نیشابوری صفحات 39-53
    اولویت بندی اهداف، سلامت روانی و باورهای غیرمنطقی از جمله مفاهیمی هستند که امروزه توجه زیادی را به خود جلب کرده اند. هدف پژوهش حاضر، مقایسه نسبت اولویت بندی اهداف دانشجویان و رابطه آن با سلامت روانی و باورهای غیرمنطقی آن ها بود. نمونه شامل 216 نفر (120 دختر، 96 پسر) از دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی بودند.پرسشنامه های اهداف و آرزوها (GAQ)، سلامت روانی (GHQ) و باورهای غیرمنطقی (4IBFA) توسط دانشجویان تکمیل شد. آزمون خی دو نشان داد که بین اولویت اول اهداف کل دانشجویان تفاوت معناداری وجود دارد، اما بین دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد این تفاوت معنادار نبود. همچنین نتایج تحلیل واریانس نشان داد که بین اولویت بندی اهداف و نمره کلی مقیاس سلامت روانی و باورهای غیرمنطقی رابطه معناداری وجود ندارد، اما در مولفه های نشانه های افسردگی و درماندگی در برابر تغییر بین دانشجویان با اولویت بندی اهداف متفاوت، تفاوت معنادار وجود داشت. با توجه به میانگین داده ها کسانی که اهداف خودبرتری را در اولویت قرار داده اند از لحاظ سلامت روانی و باورهای غیرمنطقی بهتر از کسانی هستند که اولویت آن ها مربوط به اهداف فیزیکی است.
    کلیدواژگان: باور، هدف، سلامت
  • محمدرضا کرامتی* صفحات 55-70
    این مطالعه وضعیت دانش آموختگان رشته روانشناسی را در دو دانشگاه بزرگ در ایران و کانادا در قالب دو مطالعه به روش آمیخته و کیفی بررسی کرد. جامعه آماری در مطالعه اول شامل دانش آموختگان گروه روانشناسی سال های 1380 تا 1387 دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران بود. نتایج نشان داد میزان اشتغال دانش آموختگان سال 1380 بیشتر از سال 1387 است، وضعیت اشتغال دانش آموختگان از نظر میزان اشتغال، تناسب شغلی، نوع اشتغال و اجبار برای ادامه تحصیل رضایت بخش است، طول دوره بیکاری دانش آموختگان بین 1 تا 3 سال است، حقوق سالانه آنها بین 4 تا 6 هزار دلار و شبکه های دوستی مهمترین راهبرد شغل یابی است. نتایج مصاحبه آنلاین نیز این نتایج را تایید نمود. نمونه های پژوهش در مطالعه دوم از بین دانش آموختگان مقطع کارشناسی رشته روانشناسی دانشکده علوم انسانی دانشگاه آلبرتا در سال های 2004 تا 2010 انتخاب شدند. عدم تناسب شغلی و تمایل به اشتغال در بخش خصوصی و عدم اجبار برای ادامه تحصیل مشهود بود. طول دوره بیکاری حدود 2 سال، چشم انداز شغلی نسبتا عالی و میانگین حقوق سالانه بین 70 تا 80 هزار دلار بود. شبکه های دوستی مهمترین راهبرد شغل یابی و کار پاره وقت و داوطلبانه مهمترین عامل اشتغال بود.
    کلیدواژگان: اشتغال، دانش آموخته، روانشناسی، دانشگاه تهران، دانشگاه آلبرتا
  • محسن پاک نژاد*، محمدعلی اصغری مقدم، عباس رحیمی نژاد، رضا رستمی، آرمان طاهری صفحات 71-94
    مقیاس نشانگان اضطراب درد PASS-20 برای سنجش ترس و اضطراب افراد مبتلا به انواع درد مزمن توسط مک کراکن و دیهینگرا (2002) منتشر شده است. این مقیاس نسخه کوتاه از نسخه چهل سوالی توسعه یافته در سال 1992 است. هدف از مطالعه حاضر وارسی ساختار عاملی مقیاس و نیز رواسازی آن بود. به این منظور مقیاس PASS-20 به همراه مقیاس-های DASS-21، ترس از حرکت تمپا، فاجعه آمیزی درد، خودکارآمدی درد و رفتار درد در بین 310 نفر از کارگران سانحه دیده شغلی یک واحد تولیدی بزرگ پس از یک هفته (به طور متوسط) از سانحه شغلی اجرا شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی مولفه های اصلی با چرخش متمایل ساختار سه عاملی را با 30/55 درصد از تبیین واریانس آشکار کرد. عامل-ها به ترتیب فرار-اجتناب، ترس از درد و نشانگان جسمی نامیده شد. تحلیل عاملی تائیدی شاخص-های نیکویی برازش مناسب تری برای ساختار سه عاملی در مقابل ساختار چهار عاملی نسخه اصلی و ساختار تک عاملی نشان داد. روایی همگرا مقیاس با مقیاس های افسردگی و اضطراب، ترس از حرکت، فاجعه آمیزی درد و رفتار درد از نظری آماری معنی دار بود. وارسی روایی واگرای مقیاس با خودکارآمدی درد نشانگر همبستگی منفی معنی داری بود. در مجموع مقیاس دارای خصوصیات روانسنجی مناسبی برای سنجش اضطراب درد با اهداف درمانی و پژوهشی در بین افراد جامعه ایرانی می باشد.
  • حلیمه ابراهیمی*، احمد خامسان، مجید پاکدامن صفحات 95-110
    سیگار رایج ترین ماده مصرفی اعتیارآور، و درگاه اصلی سوء مصرف سایر مواد است. از مشکلات اساسی برنامه های ترک سیگار بازگشت مجدد فرد به مصرف است. خودکارآمدی پرهیز از سیگار عاملی است که در جلوگیری از اعتیاد، یا بازگشت مجدد به آن پس از ترک سیگار نقش اساسی ایفا می کند. هدف این پژوهش، ساخت و اعتبار یابی مقیاس خودکارآمدی پرهیز از سیگار است. برای ساخت این ابزار با استفاده از چهار مقیاس معتبر خارجی، مقیاسی 52 سوالی تهیه شد. این مقیاس روی 200 دانشجوی سیگاری دانشگاه بیرجند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، اجرا گردید. با توجه معنادار شدن آزمون کرویت بارتلت (0/88=KMO)، تحلیل عاملی اکتشافی روی این مقیاس انجام شد. با استفاده از تحلیل عاملی با روش چرخش واریماکس و روش تحلیل گزینه ها 23 سوال انتخاب شدند. با تحلیل عاملی تاییدی، مقیاسی 13 سوالی با 2 عامل استخراج گردید. روایی همزمان با پرسشنامه باورهای خودکارآمدی عمومی (10-GSE) محاسبه شد. نتایج نشان داد بین پرسشنامه خودکارآمدی پرهیز از سیگار و پرسشنامه باورهای خودکارآمدی عمومی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. مقیاس 13 سوالی پرهیز از سیگار برای جامعه ایرانی می تواند به عنوان ابزاری معتبر در زمینه پیشگیری یا ترک سیگار مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی پرهیز، سیگار، اعتیاد
  • فرشته جوادی، سعید حسن زاده، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 111-125
  • رقیه موسوی*، عبدالله جمالی، امین نجاتی صفحات 127-143
    هدف پژوهش حاضر اثربخشی برنامه گروهی مداخلات مبتنی بر رابطه والد–کودک بر کاهش نشانه های مرضی کودکان 11-8 ساله مبتلا به اختلال ADHD است. این مطالعه یک تحقیق نیمه آزمایشی بر اساس طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بوده و جامعه پژوهش شامل تمامی مادران کودکان 11-8 ساله مبتلا به ADHD است که در سال 1390 به درمانگاه مرکز طبی اطفال و کلینیک های ونک و راه سبز مراجعه کرده بودند. به روش نمونه گیری در دسترس، نمونه ای مرکب از مادران 30 کودک مبتلا به ADHD انتخاب، و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت آموزش برنامه گروهی مداخلات مبتنی بر رابطه والد– کودک بر اساس الگوی لندرث قرار گرفتند. ابزار پژوهش مقیاس درجه بندی کانرز فرم والدین (کانرز،1978) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده از آزمون یومن ویتنی استفاده شد. نتایج نشان داد اجرای برنامه گروهی مداخلات مبتنی بر رابطه والد– کودک منجر به کاهش معنی دار نشانه های ADHD در کودکان گروه آزمایش شده است. با توجه به یافته ها می-توان چنین نتیجه گرفت که برنامه گروهی مداخلات مبتنی بر رابطه والد–کودک در درمان پاره ای از نشانگان ناشی از ADHD سودمند است.
    کلیدواژگان: رابطه والد - کودک، اختلال نقص توجه، بیش فعالی، نشانه های مرضی
  • مهدی غفوری*، یاسر مدنی، محمد خبیری صفحات 145-171
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی راهبردهای آماده سازی روانی دروازه بانان نخبه فوتبال ایران بود. برای این منظور از روش پژوهش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی استفاده شد. در ادامه با هفت نفر از دروازه بانان نخبه فوتبال ایران که سابقه حضور در تیم های ملی یا حضور در لیگ برتر فوتبال را داشتند، مصاحبه کیفی با رویکرد عمقی، پایان باز و نیمه ساختار یافته به عمل آمد. در این پژوهش راهبردهای مورد نظر در بازه های زمانی روزهای قبل از یک رقابت و روز رقابت دسته بندی و گزارش شدند. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از روش کدگذاری باز و محوری و روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده گردید. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مهم ترین راهبردهای آماده سازی روانی و رفتارهای دروازه بانان نخبه در روزهای قبل از یک رقابت شامل شش مورد تمرین مفید و موثر، راهبردهای ایجاد اعتماد به نفس، هدف گذاری، تصویرسازی، برنامه ریزی رقابت و راهبردهای ایجاد انگیزه بودند. همچنین راهبردهای آماده سازی مورد استفاده در روز بازی نیز شامل شش مورد کنترل هیجانات، راهبردهای آماده سازی حواس پرتی، راهکارهای ایجاد انگیزه، تصویرسازی، کنترل افکار و روتین قبل از بازی بودند. با توجه به ماهیت ویژه و اختصاصی نیازها و راهبردهای آماده سازی روانی ورزش های گوناگون، شناسایی و فهم عمیق این نیازها می تواند نقطه شروعی برای مشاوره موثر و برنامه ریزی برای طراحی مداخلات و برنامه های روان شناختی متناسب با نیاز ورزشکاران باشد.
    کلیدواژگان: آماده سازی روانی، دروازه بان، نخبه، پژوهش کیفی، پدیدارشناسی
  • زهره مجدآبادی فراهانی*، مهرناز شهرآرای، فروزنده داورپناه، سیدیاسر جوادی صفحات 173-190
    هدف این پژوهش شناخت روابط کنش وری مدرسه، هویت شخصی و رفتار مشکل آفرین در نمونه ای متشکل از 564 دانش آموز (287 دختر، 277 پسر) 12 تا 13 ساله از مدارس راهنمایی دولتی بود. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری چند مرحله ای از مناطق آموزشی 1، 13، و 19 شهر تهران انتخاب گردیدند. کنش وری مدرسه بر حسب نشانگرهای پیوند با مدرسه، حمایت معلم، حمایت همسال و معدل نمرات تحصیلی، و رفتار مشکل آفرین با نشانگرهای رفتار پرخاشگرانه، رفتار نقض قانون و مشکلات توجه عملیاتی شدند. داده ها با روش معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که 39 درصد از کل رابطه (مستقیم و غیرمستقیم) بین کنش وری مدرسه و رفتار مشکل آفرین به واسطه دو متغیر هویت (انسجام هویت و سردرگمی هویت) عمل می کند و سردرگمی هویت به طور نسبی رابطه بین کنش وری مدرسه و رفتار مشکل آفرین را واسطه گری می کند. یافته ها مطرح ساختند که هم کنش وری مدرسه و هم هویت نقش مهمی در هدایت نوجوانان به سمت رفتار مشکل آفرین یا دور شدن آنها از چنین رفتارهایی دارند. بر اساس یافته های پژوهش، اجرای برنامه های مداخلاتی در قالب آموزش جامع بهداشت روانی (آموزش والدین، آموزش معلمان، آموزش نوجوانان) در محیط مدرسه و مداخلات موثر برای ارتقاء شکل گیری هویت پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: نوجوانی، هویت شخصی، کنش وری مدرسه، رفتار مشکل آفرین، واسطه گری
|
  • Milad Sabzehara Langaroudi*, Mostafa Mohammadi, Yadollah Mehri, Ali Talei Pages 1-17
    The aim of this study was to investigate the relationship between test anxiety with mental health and implicit-explicit self esteem. The comparison of these constructs between talented and normal schools students was assessed as well. 112 talented school male students and 96 normal school male students from Khorasan Razavi were selected by convenience sampling and completed the package of instruments including: Test Anxiety Scale (TAS; carver & shyer, 1981), General Health Questionnaire-12 (GHQ-12; Goldberg, 1972), Pope Self-Esteem Scale (PSES; Pope, 1989) and Implicit Association Test (IAT; Greenwald, McGhee, & Schwartz, 1998). Results showed a negative association between explicit self-esteem and mental health with test anxiety, but no significant association for test anxiety and implicit self-esteem. In addition, there was no significant difference between two schools in test anxiety and implicit self-esteem. But the mental health of talented school students was higher than the mental health of normal school students. The findings of this study showed that the academic and social context of students is essential for determination of their level of mental health and self-esteem and dominance on academic challenge and hence, reduce their test anxiety.
    Keywords: Test anxiety, Mental health, Explicit Self, esteem, Implicit self, esteem
  • Fateme Zibakalam Mofrad*, Hamdollah Mohammadi Pages 19-38
    Critical thinking is one of the major aims of education, and its prerequisite is to have thoughtful teachers with critical thinking viewpoints. There have been numerous models for critical thinking including two major psychological and socio-political ones. The present article has considered a comparative study of critical thinking from the viewpoints of Robert Ennis and Henry Giroux considering its application for the modification of teacher training system. Findings declare that although considering critical thinking, Robert Ennis has drawn a little attention to action. In contrast, Giroux claims that the target of critical thinking is social action occurring in parallel with social justice. From Giroux's viewpoint, critical thinking has been blended by culture, ethics and politics, and teachers as transformative intellectuals undertake a major mission in developing critical thinking training in pupil and, also, its expansion in society. According to Giroux and Ennis’s thinking, some of the policies of teacher training system in should be improved in the direction of: corporative and dynamic management, transformation of educational contents, critical thinking skills training, providing teachers with possibility of communication with educational policy makers, academic institutes and finally by putting some emphasis upon cultural studies.
    Keywords: Critical Thinking, Robert Ennis, Henry Giroux, Teacher Training, Critical Pedagogy
  • Bahram Ali Ghanbari Hashemabadi*, Hoshang Garavand, Mohsen Dehghani Neyshaboori Pages 39-53
    goals prioritization, mental health and irrational beliefs are concept much discussed nowadays. This study aims to compare the goals prioritization of the students and its relation to mental health and irrational beliefs. This study was designed and completed descriptively. The sample included 216 students of AllamehTabatabai University. Students completed the Goals and Aspirations, Mental Health and Irrational Beliefs questionnaires. Although there was no significant difference between the goals prioritization and total scale of mental health and irrational beliefs and just in the symptoms of depression and helplessness against the change subscales differences were significant and the number of people who had given priority to the physical goals, were significantly more than other people. According to the mean of data in terms of mental health and the irrational beliefs, people who had given priority to the self superiority goals, are better than those of their priorities is related to physical goals.
    Keywords: beliefs, goal, health
  • Mohammad Reza Keramati* Pages 55-70
    This research reviewed graduate employment in the course of Psychology in the form of mixed method and qualitative method at university of Tehran and university of Alberta as largest universities of Iran and Canada. Statistical society in study one was graduates of department of psychology in faculty of psychology and education at university of Tehran. Results in study one indicated percentage of employment in 2001 was approximately three times in 2008، while number of graduates was the most in 2008. Percent of unemployment، job fitness، and obligation for continuing more education was satisfaction. Duration of unemployment was 1-3 years. Annual salary was 4-6 thousand $ and Networks were the main strategy for job search. Statistical society in study two was graduates of department of psychology at university of Alberta. Results in study two indicated job fitness is not satisfied. Findings clarified willingness to private sector and continued for more education. Duration of unemployment was 2 years. Job prospectus of graduates was almost excellent. Annual salary was 70-80 thousand $. Networks were the main strategy for job search. Part time and volunteering work was important factors for employment.
    Keywords: employment, graduate, psychology, university of Tehran, university of Alberta
  • Mohsen Paknejad, Ali Asghari, Abbase Rahiminezhad, Reza Rostami, Arman Taheri Pages 71-94
    The Pain Anxiety Symptoms Scale (PASS-20) has been developed as a general measure of anxiety and fear in individuals with various chronic pain disorders by McCracken and Dhingra (2002). Short-Form scale of PASS-20 has been extracted from 40 items of DASS which published in 1992. This study aimed (1) to examine the factor structure of a Persian language version of the PASS-20 (IRPASS-20); (2) to examine reliability and construct validity of the IRPASS-20. With regard this objective، Persian version of PASS-20 along with The Tampa scale for Kinesiophobia TSK scale، pain catastrophizing scale (PCS)، depression and anxiety scales of DASS-21، pain self-efficacy beliefs and pain behavior questionnaire administrated amongst 310 injured worker at a big industrial company. A result of exploratory factor analysis with maximum likelihood extraction method and oblimin rotation has been showed a three factorial solation with 55. 3 percentage of variance. Confirmatory factor analyses showed that all the three-factor solutions tested met the minimum acceptable fit criterion. The results of correlation analysis among PASS-20 and its subscales TSK scale، PCS، scales of DASS-21، pain self-efficacy beliefs and pain behavior questionnaire support both the convergent and divergent validity. The findings provide preliminary support for the reliability and validity of the IRPASS-20.
    Keywords: Pain, related anxiety, PASS, 20, Chronic Pain, factor analysis, injured worker
  • Halime Ebrahimi*, Ahamad Khamesan, Majid Pakdaman Pages 95-110
    Smoking is the most common addictive drug and is the main gate for other substance abuse. Relapse is one of the main problems in smoking cessation programs. Smoking abstinence self-efficacy plays a basic role in preventing of re-addiction or relapse after quitting smoking. The aim of this study was to construct and validate smoking abstinence self-efficacy scale. At the first, a questionnaire with 52 questions was constructed based on four international scales. Two hundred students who had a history of smoking were randomly chosen at the University of Birjand and completed the questionnaire. Since Bartlett's test of sphericity was significance (KOM=. 88), a factorial exploratory analysis was applied on the scale. Using a factor analysis with Varimax rotation and method of items analysis, 23 questions were chosen. With factorial confirmatory analysis, a scale with 13 questions and in two factors derived. The concurrent validity of the scale was calculated with General Self-Efficay (GSE10). The results showed there was a significant positive correlation among them. These findings show the abstinence self-efficacy scale with 13 questions is a valid tool and can be used in smoking cessation and other drug abuse prevention programmes in Iran.
    Keywords: Abstinence Self, Efficacy, Smoking, Addiction
  • Roghayeh Mousavi*, Abdollah Jamali, Abdollah Jamali Pages 127-143
    This study examined the effectiveness of group interventions program based on the parent – child relationship of children (ages 8-11) On reducing the symptoms of attention-deficit/hyperactivity disorder among them. This is a trial study based on pretest -post test plan، the research population consisted of all mothers of children (ages 8-11) with ADHD calling on the centre of pediatrics، vanak and rahe sabz clinics during 2011-2012، by considering drop members. From all mothers referred centre of pediatrics، vanak and rahe sabz clinics the study samples included 30 mothers selected randomly and divided into control and experimental groups. The mothers of the experimental group have been trained during 10 sessions by group intervention program based on the parent–child relationship based on Landreth pattern. Data was collected via parent version of Conners Rating Scale (1978). Collected data was analyzed by U Mann-Whitney test. Results revealed program interventions based on the relationship of parent-child significantly reduced in ADHD symptoms in experimental group compared with control one. According to these findings we may concluded that group intervention program based on parent–child relationship can have beneficial treatment effects on some difficulties due to ADHD symptoms.
  • Mahdi Ghafouri*, Yaser Madani, Mohammad Khabiri Pages 145-171
    The purpose of this research was to study mental preparation strategies used by Iran''s elite soccer goalkeepers. Phenomenological approach in qualitative research was used. In this study، seven Iranian elite goalkeepers with experience of participation in national teams or super-league were interviewed using in-depth، open-ended، and semi-structured interviews. The goal of this research was to categorize and report specific strategies used during days leading to a competition. Data was analyzed using open and coaxial coding as well as hierarchical analytical methods. Results from data analysis showed that the most important strategies to prepare elite goalkeepers mentally and behaviorally just days before a competition included: a). effective and useful practice، b). self-confidence building strategies، c). goal-setting، d). planning competition، e). motivational strategies، and f). motivational strategies. In addition، preparation strategies used on the day of competition included: a). emotional monitoring & regulation، b). strategic utilization of distraction، c). strategies to create motivation، d). imagery، e). thought control، and f). pre-game routines. Considering differences in preparation strategies in various sports، it is important to obtain a deeper understanding of such needs in order to be able to design and implement effective counseling and psychological interventions that are appropriate to specific needs of athletes.
    Keywords: mental preparation, elite goalkeepers, competition, qualitative research, phenomenology
  • Zohreh Majdabadi Farahani*, Mehrnaz Shahraray, Foruzandeh Davarpanah, Seyed Yaser Javadi Pages 173-190
    The purpose of this research was to examine relationships among school functioning، personal identity and problem behavior in a sample of 564 (287 females، 277 males) students between the ages of 12 and 13 from middle schools of 1، 13، and 19 educational districts in Tehran city. The multiple-stage sampling method was used. School functioning was operationalized in terms of school bonding، teacher support، peer support، and GPA. Problem behavior was operationalized in terms of aggressive behavior، rule breaking behavior، and attention problems. The data were analyzed using the advanced statistical method of structural equation modeling. Structural equation models indicated that 39% of the total (direct and indirect) relationships between school functioning and problem behavior operated through identity variables (identity coherence and identity confusion)، and identity confusion partially mediates the relationship between school functioning and early adolescent problem behavior. The present findings indicated that both school functioning and identity may play important roles in directing young adolescents toward or away from problem behavior. The findings suggested implementation of comprehensive mental health education programs (parents education، teachers education، adolescents education) in school environment and effective intervention for improving identity formation.
    Keywords: adolescence, personal identity, school functioning, problem behavior, mediation