فهرست مطالب

نشریه پترولوژی
پیاپی 19 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سلیمه سادات کمیلی، محمود خلیلی، هوشنگ اسدی هارونی، هاشم باقری، فریماه آیتی* صفحات 1-20
    کانسار کهنگ در کمربند آتشفشانی ارومیه-دختر قرار گرفته است. سنگ های آذرین منطقه شامل: آندزیت، آندزیت بازالت، داسیت و کوارتز مونزونیت (به صورت ولکانیک و ساب ولکانیک) است. رخداد دگرسانی فیلیک، آرژیلیک و پروپیلتیک حضور سیالات گرمابی را درمنطقه نشان می دهد. آمفیبول ها دارای ترکیب چرماکیت و فروادنیت است. تغییر ترکیب از آهن-منیزیم-منگنز در مرکز تا کلسیک در حاشیه نشان دهنده تغییر شرایط فیزیکوشیمیایی ماگما در آخرین مراحل تبلور است. بیوتیت ها با داشتن مقادیر Fe/(Fe+Mg) بیشتر از 33/0 درصد از نوع بیوتیت های آهن دار، اولیه و محصول تبلور ماگما هستند. کلریت ها با میزان آهن 56/6 تا 76/6 درصد و سیلیسیم 19/5 تا 61/5 درصد در محدوده رپیدولیت قرار می گیرد. پایین بودن میزان Al+Fe+3 در اسفن ها نشان دهنده بالا بودن درجه حرارت محیط در زمان تشکیل این کانی (شرایط ماگمایی) است. مقدار پتاسیم ژاروسیت های کانسار کهنگ به مراتب بیشتر از مقدار سدیم است که نشان از منشا ماگمایی-گرمابی این ژاروسیت ها دارد.
    کلیدواژگان: دگرسانی فیلیک، دگرسانی گرمابی، مس، مولیبدن پورفیری، کهنگ، ارومیه، دختر
  • سید نعیم امامی*، زهرا الیاسی صفحات 21-36
    سنگ های نیمه عمیق بازیک شمال شهرکرد واقع در پهنه زمین ساختی سنندج-سیرجان به صورت مجموعه ای از دایک ها و استوک ها رخنمون یافته اند که به دلیل نفوذ و جایگیری در مجموعه سنگ های آتشفشانی-رسوبی ژوراسیک فوقانی، سن این سنگ ها پس از این دوره و شاید تا اوایل کرتاسه باشد. این سنگ ها واجد ترکیب دولریتی هستند و بافت های اینترگرانولار، اینترسرتال و افیتیک را نشان می دهد. کانی های اصلی تشکیل دهنده دولریت ها، پلاژیوکلازهای کلسیک (لابرادوریت) که به دلیل اسپیلیتی شدن به آلبیت تبدیل شده و کلینوپیروکسن از نوع اوژیت و دیوپسید است. کانی های ثانویه شامل: کلریت، کلسیت و به میزان کمتر اپیدوت و کلینوزوئیزیت بوده و کانی های فرعی مشتمل بر: آپاتیت، مگنتیت، تیتانومگنتیت، ایلمنیت و اسفن در این سنگ ها حضور دارد. بر اساس شواهد ژئوشیمیایی و کانی شناسی، دولریت ها در دو گروه مجزا قرار می گیرد. گروه اول، دارای ماهیت توله ایت با سنگ منشا لرزولیت فوقانی است و در یک محیط کشش متعاقب فرورانش و به عبارتی در ادامه فرورانش تشکیل شده اند. گروه دوم، با ماهیت قلیایی و تحولی در محیط بازالت های میان صفحه اقیانوسی شکل گرفته و دارای سنگ منشا اکلوژیت است.
    کلیدواژگان: اکلوژیت، لرزولیت فوقانی، دولریت، شمال شهرکرد، پهنه سنندج، سیرجان
  • اشرف ترکیان*، نفیسه صالحی صفحات 37-52
    Print در شمال شرق استان کردستان، تعداد زیادی مخروط آتشفشانی وجود دارد که ترکیب آنها بازالتی است. بررسی های پتروگرافی مشخص می کند در این سنگ ها کلینوپیروکسن و الیوین به صورت فنوکریست و پلاژیوکلاز و پیروکسن به شکل ریزبلور هستند و فضای بین آنها را کانی های اپاک و شیشه قهوه ای رنگی پر کرده است. پیروکسن های دارای منطقه بندی ترکیبی و بافت غربالی در آنها نشانه هایی از آلایش پوسته ای و ناتعادلی ماگمایی محسوب می شود. سرشت ماگمایی این سنگ ها آلکالن است و در نورم 5 تا 14 درصد نفلین دارد. نمودارهای هارکر بیانگر وقوع فرآیند تبلور تفریقی است. به طوری که کاهش MgO با کاهش CaO، Cr، FeO، Ni و TiO2 و افزایش SiO2 سازگار است. ویژگی های ژئوشیمیایی نظیر: غنی شدگی از LILE، محتوای بالای LREE، آنومالی منفی Nb، Ta و Y، آنومالی مثبت Ba، Pb و Th، غنی شدگی در Th/Yb، گویای آن است که این گدازه های بازالتی از یک منبع گوشته ای لیتوسفریک غنی شده در نتیجه عملکرد سیالات فرورانشی منشا گرفته اند. با تکیه بر نمودارهای متمایز کننده محیط تکتونیکی، سنگ های آتشفشانی مطالعه شده در یک محیط کشش درون قاره پس از برخورد قرار گرفته اند. مقادیر بالای (Tb/Yb)N و (La/Yb)N و مقادیر ناهنجاری Nb (بین 37/0 تا 98/0) نشان می دهد این ماگما از یک منبع گارنت لرزولیتی به وجود آمده است.
    کلیدواژگان: بازالت، آلکالن، آلایش پوسته ای، آتشفشان، درون قاره ای، قروه، کردستان، پهنه سنندج، سیرجان
  • زهرا داودی، محمد رهگشای*، ایمان منصف صفحات 53-66
    مجموعه افیولیتی نیریز با روند شمال غرب-جنوب شرق، به موازات راندگی اصلی زاگرس و درخارج از پهنه تراست اصلی، رخنمون دارد. سکانس گوشته ای این مجموعه افیولیتی شامل: سنگ های هارزبورژیتی و به مقدار کمتر لرزولیت و غلاف های دونیت و کرومیت است. کانی های اصلی پریدوتیت ها در مطالعات پتروگرافی، ارتوپیروکسن، الیوین و کلینوپیروکسن است و همچنین، کروم اسپینل در این سنگ ها به عنوان کانی فرعی حضور دارد. بررسی های ژئوشیمیایی بر روی پریدوتیت ها بیانگر غنی شدگی در عناصر دیرگداز است. در نمودار عنکبوتی نورمالیز شده نسبت به گوشته اولیه، عناصر لیتوفیل بزرگ یون (LILE) نسبت به عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) غنی شدگی نشان می دهد. در نمودارهای تمایز محیط تکتونیکی، پریدوتیت های نیریز در محدوده های جزایر قوسی و پهنه بالای فرورانش قرار می گیرد. این ویژگی ها علاوه بر تاکید بر منشا تهی شده این سنگ ها، از ویژگی های ماگما های شکل گرفته در حوضه حاشیه ای واقع در پهنه بالای فرورانش است.
    کلیدواژگان: پریدوتیت، سکانس گوشته ای، پهنه بالای فرورانش، حوضه حاشیه ای، مجموعه افیولیتی نیریز، روراندگی زاگرس
  • علی اصغر سپاهی گرو*، نسرین اسدی، صدیقه سلامی صفحات 67-86
    در مجاورت توده پلوتونیک الوند، انواع سنگ های دگرگونی ناحیه ای و مجاورتی درجه پایین تا بالا وجود دارد. این سنگ ها، نخست متحمل دگرگونی دیناموترمال ناحیه ای و سپس در مرحله بعدی تحت تاثیر حرارت توده و سیالات منشا گرفته از آن، متحمل دگرگونی مجاورتی شده اند. پروتولیت هورنفلس های موجود در حاشیه شرق و شمال شرقی الوند، رسوبی و از نوع شیل است. در هورنفلس های مطالعه شده ترکیب گارنت بیشتر در قطب آلماندین، ترکیب بیوتیت ها در محدوده سیدروفیلیت و ترکیب پلاژیوکلاز از آلبیت تا آندزین متغیر است. بر اساس ترمومتری با روش تبادل کاتیونی زوج کانی گارنت-بیوتیت، دمای تشکیل هورنفلس های بدون کردیریت با استفاده از کالیبراسیون های مختلف در حدود 580 درجه سانتیگراد و برای هورنفلس های کردیریت دار حدود 566 درجه سانتیگراد به دست آمد. در فشارسنجی با سامانه GPBQ، فشار به دست آمده برای هاله دگرگونی که هورنفلس ها در آن شکل گرفته اند، بیشترین تطابق را با فشار به دست آمده از منحنی های تعادلی چندگانه برای این سنگ ها دارد و بین 9/2 تا 6/3 کیلوبار تخمین زده می شود. دما و فشار به دست آمده با ترکیب حاشیه کانی های در حال تعادل در سنگ های دارای کردیریت و آلومینوسیلیکات دار، با منحنی های تعادل چندگانه و نرم افزار ترموکالک، نشان دهنده محدوده دمای حدود 650 درجه سانتیگراد و فشار حدود سه کیلوبار است.
    کلیدواژگان: شیمی کانی، هورنفلس، دگرگونی مجاورتی، دما، فشارسنجی، پروتولیت، الوند، پهنه سنندج، سیرجان
  • سیدمحسن طباطبایی منش*، اکرم سادات میرلوحی، گلوریا کارگران، مرتضی شریفی صفحات 87-106
    مونزوگرانیت قیدو در جنوب شرق خمین، بخشی از مجموعه سنگی پهنه سنندج-سیرجان شمالی را تشکیل داده است. این توده در درون میکاشیست های ژوراسیک نفوذ کرده و سبب ایجاد هاله دگرگونی در اطراف خود شده است. آنکلاوهای میکروگرانولار فلسیک و نیز آنکلاوهای پرمیکا (سورمیکاسه) و رگه های آپلیتی و پگماتیت های تورمالین دار از جمله سنگ های مشاهده شده در منطقه است. فلدسپار پتاسیم (ارتوکلاز و میکروکلین)، پلاژیوکلاز اسید (آلبیت- الیگوکلاز در مونزوگرانیت، الیگوکلاز در آنکلاو فلسیک)، کوارتز و میکای سیاه (آنیت) از کانی های اصلی و تورمالین (شورل)، گارنت، میکای سفید (فنژیت)، سیلیمانیت، کیانیت، زیرکن، آپاتیت و ایلمنیت از جمله کانی های فرعی این توده به شمار می آید. ترکیب شیمیایی بیوتیت ها نشان می دهد که این کانی غنی از FeO و Al2O3 و به نسبت فقیر از TiO2 است. بیوتیت ها، ماگمایی و اولیه بوده و دمای حدود 660 تا 690 درجه سانتیگراد را نشان می دهد. ترکیب بیوتیت های موجود در آنکلاو و مونزوگرانیت قیدو، سری ماگمایی کالک آلکالن، پرآلومین و محیط کوهزایی برخوردی را نشان می دهد که شاخص گرانیت های نوع S نیز است. همچنین، ترکیب بیوتیت و وجود ایلمنیت مشخص کننده پایین بودن فوگاسیته اکسیژن و شرایط احیایی تبلور ماگماست. بر اساس شواهد موجود، می توان تشکیل این سنگ ها را مربوط به برخورد قاره ای و پس از فرورانش صفحه عربی به زیر صفحه ایران دانست.
    کلیدواژگان: شیمی، کانی، مونزوگرانیت، آنکلاو، قیدو، پهنه سنندج، سیرجان
  • عافیه خواجه، سید محمد پورمعافی، سید سعید محمدی* صفحات 107-122
    منطقه مورد مطالعه در شمال خوسف در استان خراسان جنوبی و در مرز پهنه زمین درز سیستان با بلوک لوت واقع شده است. در این محدوده گدازه های متعلق به ترسیر شامل: آندزیت، کوارتز آندزیت، داسیت و ریولیت رخنمون دارد. بافت غالب در بیشتر نمونه های مطالعه شده پورفیری و گلومروپورفیری است. کانی های اصلی تشکیل دهنده سنگ های آندزیتی شامل: پلاژیوکلاز، آمفیبول و پیروکسن است که در بعضی نمونه ها در خمیره میکرولیتی قرار گرفته اند. در کوارتز آندزیت و داسیت های منطقه نیز پلاژیوکلاز، بیوتیت، آمفیبول و کوارتز به صورت فنوکریست وجود دارد. ریولیت ها از کوارتز، آلکالی فلدسپار و پلاژیوکلاز تشکیل شده اند. وجود بافت غربالی، منطقه بندی، حاشیه رشد مجدد و ماکل های ترکیبی و ناقص در فنوکریست های پلاژیوکلاز، خوردگی خلیجی و گردشدگی در بلورهای کوارتز و حاشیه واکنشی در آمفیبول ها نشان دهنده عدم تعادل حین انجماد ماگما است. سنگ های مورد بررسی از نظر ژئوشیمیایی، کالک آلکالن پتاسیم متوسط تا بالا هستند که دارای غنی شدگی در LILE و آنومالی منفی Nb، Ta و Ti بوده و نشان دهنده ماگمای مرتبط با فرورانش و متعلق به حاشیه فعال قاره ای است. در نمودار عناصر نادر خاکی بهنجار شده با کندریت، غنی شدگی گروه LREE نسبت به HREE مشاهده می شود که نشان می دهد ماگمای مادر این سنگ ها از ذوب بخشی گوشته غنی شده به وسیله سیالات مرتبط با رسوبات فرورونده منشا گرفته است.
    کلیدواژگان: سنگ های آتشفشانی ترسیر، کالک آلکالن، حاشیه فعال قاره، شمال خوسف، بلوک لوت
  • روح الله میری بیدختی، محمدحسن کریم پور، سید احمد مظاهری* صفحات 123-138
    محدوده ماهور در 135 کیلومتری جنوب غرب نهبندان و در بخش مرکزی بلوک لوت واقع شده است. این محدوده شامل: سنگ های آتشفشانی و آذرآواری با سن ائوسن است که توده های نفوذی با ترکیب عمدتا دیوریتی به صورت استوک و دایک در آن نفوذ کرده اند. بر اساس رده بندی شیمیایی، واحدهای نفوذی منطقه شامل: گابرو دیوریت، دیوریت، مونزودیوریت و تونالیت است. این گرانیتوئیدها کالک آلکالن پتاسیم بالا و با ماهیت متاآلومینوس هستند. پذیرفتاری مغناطیسی (به طور میانگین SI 5-10×1485)، ترکیب کانی شناسی و ویژگی های ژئوشیمیایی نشان می دهد گرانیتوئیدهای ماهور به سری مگنتیت (نوع I) تعلق دارد. غنی شدگی LREE نسبت به HREE و غنی شدگی LILE نسبت به HFSE و همچنین، بی هنجاری Nb، Ta و Ti شواهد مهمی است که نشان می دهد گرانیتوئیدهای ماهور در کمربند ماگمایی پهنه فرورانش تشکیل شده اند. عنصر Eu ناهنجاری منفی نشان می دهد. و مقدار *Eu/Eu از 65/0 تا 88/0 در تغییر است. ناهنجاری منفی Eu شاید به علت حضور کانی پلاژیوکلاز در سنگ منشا ماگما باشد. مطالعات ژئوشیمیایی این پژوهش نشان می دهد که گرانیتوئیدهای ماهور هم خاستگاه بوده و درپهنه فرورانش و در ارتباط با کمان های آتشفشانی کالک آلکالن حاشیه فعال قاره تشکیل شده اند. کانی سازی به شکل افشان و رگه ای در ارتباط با توده های مونزونیت و دیوریت پورفیری است.
    کلیدواژگان: پترولوژی، ژئوشیمی، پهنه فرورانش، ماهور، نهبندان، بلوک لوت
  • محمد سعادت، محسن نصرآبادی*، عباس آسیابانهای رضایی صفحات 139-154
    در منطقه اسالم، شمال غرب رشت، مجموعه ای از سنگ های دگرگونی شامل: انواع شیست سبز، میکاشیست و سرپانتینیت برونزد دارد. در این پژوهش برای نخستین بار سنگ های رخساره شیست آبی از این مجموعه دگرگونی گزارش می شود. پاراژنز کانی شناسی شیست های آبی متابازیتی شامل: گلوکوفان، اپیدوت، کلریت و فنژیت است. در حالی که در انواع متاپلیتی، گارنت، فنژیت، کلریتوئید و فلدسپار وجود دارد. شرایط دگرگونی محاسبه شده به وسیله نرم افزار ترموکالک، محدوده پایداری کانی ها و ترموبارومترهای قراردادی، دمای 350 تا 550 درجه سانتیگراد و فشار 7 تا 12 کیلوبار را نشان می دهد. شرایط دما و فشار دگرگونی و تنوع سنگ مادر (متاپلیت، مرمر، متابازیت، سرپانتینیت) این مجموعه دگرگونی بیانگر تشکیل آنها در منشورهای بهم افزوده نوع اقیانوس آرام (شیست آبی نوع B) است. شاید این مجموعه دگرگونی در امتداد منشورهای بهم افزوده زمین درز پالئوتتیس و در نتیجه آغاز فرورانش حوضه اقیانوسی پالئوتتیس به زیر حاشیه جنوبی اوراسیا در زمان کربونیفر به وجود آمده باشد.
    کلیدواژگان: شیست آبی، منشورهای بهم افزوده، پالئوتتیس، مجموعه دگرگونی اسالم، البرز
|
  • Salimeh Sadat Komeili, Mahmoud Khalili, Hooshang Asadi Harooni, Hashem Bagheri, Farimah Ayati * Pages 1-20
    The study area is located in the Uromieh-Dokhtar volcanic belt and composed of andesite-basalt، andesite، dacite and quartz-monzonite as volcanic and subvolcanic. The occurrence of phyllic، argillic and propyllitic alterations point to the presense of hydrothermal fluids. The studied amphiboles have tschermakite and ferro-edenite composition. The compositional changes from core (Fe-Mg-Mn) to rim (calcic) refer to the variation of physico-chemical condition of magma in the last stage of crystallization. The biotites are assumed to be primary، their Fe/Fe+Mg ratio is over than 0. 33% and they are iron enriched. The composition of the chlorites plotted in the repidolite field with Fe and Si in the range of 6. 56% to 6. 76% and 5. 19% to 5. 61% respectively. The low content of Al+Fe3+ in sphene، can be the result of high temperature of its formation. The potassium content of the Kahang jarosites is more than that of the sodium indicating the hydrothermal-magmatic condition of these phases formation.
    Keywords: Phyllic alteration, Hydrothermal alteration, Cu, Mo porphyry, Kahang, Mineral chemistry
  • Sayyed Naeim Emami *, Zahra Eliasi Pages 21-36
    Subvolcanic basic rocks have been exposed in the north of Shahrekord، as a part of Sanandaj-Sirjan structural zone in the form of stocks and dykes in post Jurassic to early Cretaceous owing to their intrusion and emplacement into upper Jurassic volcano-sedimentary suite. These rocks are dolerites and show subvolcanic particular textures such as intergranular، intersertal and ophitic. The main constituent minerals of dolerites are plagioclase (Labradorite) which has altered to albite due to spilitization and clinopyroxene including augite and diopside. Secondary minerals are chlorite، calcite، epidote، clinozoisite and some minor minerals such as apatite، magnetite، titanomagnetite، ilmenite and sphene. Dolerites، based on geochemical and mineralogical signitures، are classified into the two distinct groups. The first group with tholeiitic affinity originated from an upper lherzolith source rock in a post subduction tension environment. The second group with alkaline and transitional nature generated from an eclogite source rock in an oceanic intraplate basalts environment. Dolerites have been formed after upper Jurassic or early Cretaceous due to their intrusion and translocation in the upper Jurassic volcano-sedimentary rocks.
    Keywords: Eclogite, Upper lherzolith, Dolerite, North of Shahrekord, Sanandaj, Sirjan zone
  • Ashraf Torkian *, Nafiseh Salehi Pages 37-52
    In the northeastern part of Kurdistan province، there are many volcanic cones that are basaltic in composition. Petrographic investigations reveal these rocks are dominated by clinopyroxene and olivine phenocrysts and plagioclase and pyroxene micro crystals، while space between them is filled by opaque mineral and brown glass. The presence of zoned pyroxenes and sieve texture in these rocks are evidences of crustal contamination and magmatic unequilibrium. The studied rocks with 5-14% normative nepheline are alkaline nature. On Harker diagrams fractional crystallization is indicated by MgO decreasing while CaO، FeO، Ni، TiO2 and Cr and SiO2 increase. On discriminated diagrams the tectonic environment of the samples is inter continental extensional zone. Geochemical characteristics such as LILE، LREE enrichment، Nb، Ta and Y negative anomalies، positive anomalies of Ba، Pb، Th and Th/Yb enrichment suggest that the basaltic lavas studied derived from lithospheric mantle that contaminated by subduction fluids. Also، Zr/Hf and Hf/La ratios are evidence for upper crustal contamination. High (Th/Yb) N، (La/Yb) N and high Nb anomaly (0. 37-0. 98) show that the magma generated from a garnet lherzolitic source.
    Keywords: Basalt, Alkaline, Crustal contamination, Volcano, Intra, continental, Qorveh, Kurdistan, Sanandaj, Sirjan zone
  • Zahra Davodi, Mohammad Rahgoshay *, Iman Monsef Pages 53-66
    The Neyriz ophiolitic complex with NW-SE trend، is located parallel to and out of the Main Zagros Thrust. Mantle sequence of this ophiolitic complex، is comprising predominantly of harzburgite and minor lherzolite، dunitic sheaths and chromite pods. Base on petrographic studies، the essential minerals of these rocks are orthopyroxene، clinopyroxene and olivine; and chrome spinel is present as secondary phase. Geochemical studies show that these samples are enriched in refractory elements. On spider diagram normalized with the primitive mantle، large ion lithophile elements (LILE)، show enrichment relative to the high field strength elements (HFSE). On petrogenesis diagrams، the studied samples lie on island arc and supra-subduction zone environment. These features suggest a depleted source for these rocks، and are characteristics of magmas that formed at a marginal basin in a supra subduction zone environment.
    Keywords: Peridotite, Mantle sequence, Supra Subduction Zone (SSZ), Marginal basin, Neyriz ophiolitic complex, Main Zagros Thrust
  • Ali Asghar Sepahi Gerow *, Nasrin Asadi, Sedigheh Salami Pages 67-86
    There are various contact and regional metamorphic rocks، from low to high grade in contact of the Alvand plutonic body. These rocks have undergone regional dynamothermal metamorphism and in the later stage due to heat and fluids derived from the body have been subjected to contact metamorphism. Hornfelses from the east and the north-eastern part of the Alvand aureole have sedimentary protolith of shale type. In the studied hornfelses، garnets are almandine-rich; composition of biotite is sidrophyllite and of the plagioclase varies from albite to andesine. Based on thermometric cation-exchange method of garnet-biotite pair، using different calibrations، the obtained temperature for cordierite-free hornfels، is about 580 °C and for the cordierite-bearing hornfels 566 °C. In barometry with GPBQ system، calculated pressure for hornfelses is strongly consistent with pressure obtained from multiple equilibrium curves for these rocks and was estimated to be about 2. 9 to 3. 6 Kbar. The obtained temperature and pressure using composition from rim of minerals in cordierite- and aluminosilicate-bearing rocks، with multiple equilibrium curves and THERMOCALC software represent temperature of about 650 °C and pressure of 3 Kbar.
    Keywords: Mineral chemistry, Hornfels, Contact metamorphism, Thermobarometry, Protolith, Alvand, Sanandaj, Sirjan zone
  • Seyed Mohsen Tabatabaei Manesh *, Akram Sadat Mirlohi, Gloria Kargaran, Mortaza Sharifi Pages 87-106
    The Ghaidou monzogranite in the southeast of Khomein constitute a part of rock complex from the northern part of the Sanandaj-Sirjan zone. This body intruded into the Jurassic micaschists and created a metamorphic aureole. Also، aplitic veins، tourmaline bearing pegmatitic dikes، felsic microgranular enclaves and surmicaeous enclaves are observed in this area. The predominant minerals of these rocks are K-feldspar (orthoclase and microcline)، Na-plagioclase (Albite- oligoclase in the monzogranite and oligoclase in the felsic microgranular enclaves)، quartz and black mica (Annite) -as the main minerals- with minor amount of tourmaline (schorle)، garnet، white mica (phengite)، sillimanite، kyanite، zircon، apatite and ilmenite. On the basis of biotites mineral chemistry، these phases are enriched in FeO and Al2O3 and relatively low in TiO2. These minerals are magmatic and primary and thermometry results yielded 660-690 ºC. According to the chemical composition of primary igneous biotites in the enclaves and monzogranites، these rocks have calc-alkaline، peraluminous and an orogenic continental collision affinity characteristics of S-type granites. Also، the biotite composition and the presence of ilmenite point to low oxygen fugacity and redox conditions during magma crystallization. Based on the available data، the generation of these rocks can be related to Arabian-Eurasia collision zone.
    Keywords: Mineral chemistry, Monzogranite, Enclave, Ghaidou, Sanandaj, Sirjan zone
  • Afieh Khajeh, Seyyed Mohammad Pourmoafi, Seyyed Saeid Mohammadi * Pages 107-122
    The study area is located in the northern part of Khusf in Southern Khorasan province which borders the Sistan suture zone and the Lut block. Tertiary volcanic lavas outcropped in this area contain andesite، quartz andesite، dacite and rhyolite. These rocks are dominated by porphyric and glomeroporphyric textures. The essential minerals in andesitic rocks are plagioclase، amphibole and pyroxene set in microlitic groundmass in some samples. Rock forming minerals in quartz andesite and dacite include of plagioclase، biotite، amphibole and quartz phenocrysts. Rhyolites are composed of quartz، alkali feldspar and plagioclase. The presence of sieve texture، zoning، regrowthing rim، synthetic twinning in plagioclase crystals، rounded and embayed quartz and reaction rim in amphibole crystals refers to non-equilibrium condition during magma crystallization. Geochemically، the studied rocks are calc-alkaline and medium to high-K that are characterized by enrichment in LILE، the negative anomaly of Nb، Ta، Ti which indicate magma relation to subduction zone and active continental margin. Chondrite- normalized pattern shows LREE enrichment relative to HREE suggestsing the parental magma could have generated from partial melting of metasomatized mantle by fluid related to subducted sediments.
    Keywords: Tertiary volcanic rocks, Calc, alkaline, Active continental margin, North of Khusf, Lut block
  • Roohollah Miri Bydokhti, Mohammad Hassan Karimpour, Seyed Ahmad Mazaheri * Pages 123-138
    The Mahoor area is located، about 135 km south-west of Nehbandan in the center of Lut Block. The area comprises outcrops of Eocene volcanic and pyroclastic (Eocene) that were intruded by several intrusive rocks consist mainly of diorite as dykes and stocks. Chemical classification shows that plutonic rocks are gabbro-diorite، diorite، monzodiorite and tonalite. These granitoids are high-K calc-alkaline series and they are meta-aluminous. Magnetite suitability (1485×10-5 SI) mineralogical and geochemical features show that they belong to magnetite granitoid series (I type). Enrichment in LREE rather than HREE and enrichment in LILE rather than HFSE، and typical anomalies of Nb، Ta and Ti are important evidences that show the intrusions were formed in a mamgmatic belt of subduction zone. Eu element show negative anomaly and Eu/Eu* ratios are from 0. 65 to 0. 88. Negative anomaly of Eu is due to presence of plagioclase in magma source. Geochemical studies show that Mahoor granitoids are co-genetic and they formed in subduction zone and belong to calc-alkaline volcanic arc setting in active continental margins. Mineralization is present as disseminated and hydrothermal vein related to monzonite and diorite porphyry.
    Keywords: Petrology, Geochemistry, Subduction zone, Mahoor, Nehbandan, Lut Block
  • Saadat Mohammad, Mohsen Nasrabady *, Abbas Asiabanha Rezaei Pages 139-154
    A metamorphic complex containing green schist، mica schist and serpentinite exposed in the Asalem area (NW Rasht). The occurrence of blue schist facies rocks in this complex are reported here for the first time. Mineralogical paragenesis of metabasitic blueschists consists of glaucophane، epidote، chlorite and phengite while there are garnet، phengite، chloritoide and feldspar in the metapelitic rocks. The metamorphic conditions of these rocks calculated by THERMOCALC software، petrogenetic grids and conventional thermobarometrs، are 7 to 12 Kb and 350 to 550 ºC for pressure and temperature، Pressure and temperature conditions of metamorphism and protolith diversity (metapelite، marble، metabasite، serpentinite) of the Asalem metamorphic complex indicate that they were created in the Pacific Ocean-type accretionary prisms (B-type blueschists). The studied metamorphic complex likely originated along the Paleotethys suture zone، as a result of the subduction onset of the Paleotethys oceanic basin beneath the southern margin of Luarasia during Carboniferous.
    Keywords: Blueschist, Accretionary prisms, Paleotethys, Asalem metamorphic complex, Alborz