فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1394)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 48، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/05
  • تعداد عناوین: 20
|
  • نسرین پراشیده، ابراهیم علیزاده دوغیکلایی*، مهدی محمدی صفحات 1-12

    میگو از جمله مواد غذایی دریایی بسیار فساد پذیر است که حفظ کیفیت آن پس از صید از مسائل مهم صنعت فرآوری آبزیان می باشد. هدف این مطالعه، ارزیابی تاثیر یخ گذاری بر کیفیت و زمان ماندگاری میگوی پرورشی وانامی بود. میگو ها پس از برداشت در محلول متابی سولفیت سدیم غوطه ور شدند. سپس به دو تیمار یخ گذاری بلافاصله و با 2 ساعت تاخیر تقسیم شدند. فراسنجه های شیمیایی (PV، TBA، TVB-N)، میکروبی (PTC، MBC) و ارزیابی حسی در روز های صفر، 3، 6، 9، 12و 15 اندازه گیری شدند. میزان باکتری های سرمادوست و هوازی مزوفیل در نمونه های 2 ساعت تاخیر بالاتر از تیمار بلافاصله بود. در روز های اول نگه داری بار باکتریایی مزوفیل نسبت به سرما دوست بیشتر بود اما با گذشت زمان باکتر های سرما دوست روند افزایشی بیشتری را در مقایسه با بار باکتریایی مزوفیل نشان دادند. فراسنجه های شیمیایی در تیمار بلافاصله نسبت به تیمار 2 ساعت تاخیر با شیب کمتری افزایش یافت. شاخص های حسی هنگام نگهداری کاهش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد که یخ گذاری بلافاصله تاثیر معنی داری بر افزایش زمان ماندگاری میگوی پرورشی وانامی دارد. بطوریکه در تیمار 2 ساعت تاخیر و بلافاصله زمان ماندگاری میگو به ترتیب به 9 و 12 روز رسید.

    کلیدواژگان: زمان ماندگاری، میگوی وانامی، ارزیابی حسی، فراسنجه های میکروبی
  • اورنگ خادمی، ذبیح الله زمانی، یونس مستوفی، سیامک کلانتری، موسی رسولی صفحات 13-26
    اطلاعات چندانی در خصوص رفتار فیزیولوژیکی پس از برداشت ارقام خرمالوی تولید شده در منطقه کرج و نیز دمای مناسب انبارداری آنها وجود ندارد. در این پژوهش میوه خرمالو ’رقم کرج‘ در مرحله بلوغ فیزیولوژیکی برداشت و توسط تیمارهای آب گرم 45 و 50 درجه سانتی گراد هر یک در سه زمان 20، 30 و 45 دقیقه تیمار شد. همچنین به عنوان شاهد از تیمار آب 25 درجه سانتیگراد در مدت 30 دقیقه استفاده شد. سپس رفتار فیزیولوژیکی میوه های تیمار شده در طی چهار ماه نگهداری در انبار سرد در دماهای صفر، 2 و 5 درجه سانتی گراد ارزیابی شد. نتایج نشان داد که شدت علایمی مانند قهوه ای شدن سطح میوه، کاهش شدید سفتی بافت، شیوع آلودگی قارچی و کاهش خصوصیات رنگی L*، a*، b* در انبارهای 2 و 5 درجه سانتیگراد به مراتب بیشتر از انبار صفر درجه سانتی گراد بوده و بنابراین خرمالوی کرج به دمای صفر درجه سانتیگراد به منظور انبارداری مقاوم می باشد. از طرفی تیمارهای آب گرم 45 درجه سانتیگراد در زمان های 30 و 45 دقیقه و آب گرم 50 درجه سانتیگراد در زمان 20 دقیقه در مقایسه با شاهد و آب گرم 45 درجه سانتیگراد در زمان 20 دقیقه، سفتی بافت و خصوصیات رنگی میوه را در هر سه دمای انبارداری به خوبی حفظ و از شیوع آلودگی قارچی ممانعت نمودند. تیمارهای آب گرم 50 درجه سانتیگراد در زمان های 30 و 45 دقیقه، با وجود حفظ مناسب خصوصیات رنگی برخلاف سایر تیمارهای موثر آب گرم موجب بروز عارضه قهوه ای شدن سطح میوه گردیده و آلودگی قارچی قابل ملاحظه ای نیز نشان دادند. بنابراین تیمارهای آب گرم 45 درجه سانتیگراد در زمان های 30 و 45 دقیقه و آب گرم 50 درجه سانتیگراد در زمان 20 دقیقه تیمارهای قابل توصیه برای افزایش عمر پس از برداشت خرمالوی رقم کرج می باشند.
    کلیدواژگان: تیمار آب گرم، دمای انبارداری، سفتی بافت، قهوه ای شدن، رنگ
  • بهنام علایی، رضا امیری چایجان صفحات 27-36
    در این تحقیق یک دستگاه جدید آزمایشگاهی خشک کن خلا- خورشیدی برای بررسی رفتار خشک کردن حبه های انار در فشارهای مختلف خلا و با منبع حرارتی خورشیدی طراحی و ساخته شد. آزمایش های خشک کردن حبه های انار در چهار سطح فشارهای مطلق 10، 20، 40 و 60 کیلوپاسکال انجام شدند. تاثیر فشارهای مختلف خشک شدن بر رفتار کاهش رطوبت، ضریب نفوذ رطوبت موثر، رنگ و چروکیدگی حبه های انار در طی فرآیند خشک شدن در خشک کن خلا- خورشیدی مورد بررسی قرار گرفت. با تحلیل رگرسیونی برای مدل های مورد بررسی مشخص شد که مدل میدیلی بهترین برازش را با داده های تجربی به دست آمده نشان می دهد. نتایج نشان داد با کاهش فشار مطلق، زمان خشک شدن حبه های انار کاهش می یابد. کمترین زمان خشک شدن مربوط به فشار مطلق 10 کیلوپاسکال بود. ضریب نفوذ رطوبت موثر حبه های انار در خشک کن خلا- خورشیدی بین10-10× 09/3 تا 10-10× 13/4 مترمربع بر ثانیه به دست آمد. تغییرات کلی رنگ حبه های انار بین 2/17 تا 1/22و درصد چروکیدگی بین 58/67 % تا 45/74 % به دست آمد.
    کلیدواژگان: خشک کن خلا، خورشیدی، حبه ی انار، رنگ، چروکیدگی، ضریب نفوذ رطوبت موثر
  • لاله رومیانی، نوردهر رکنی صفحات 37-46
    استرپتوکوکوس اینیایی یک پاتوژن زئونوز است که برای صنعت آبزی پروری خطری جدی محسوب می شود. این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات ضدباکتریایی نیسین و اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum) به تنهایی و توام در کنترل استرپتوکوکوس اینیایی (Streptococcus iniae) بر اساس تکنولوژی ترکیبی در فیله قزل آلای رنگین کمان در سال 1392-1391 صورت گرفت. اثر غلظت های مختلف نیسین (0، 25/0 و 75/0 میکروگرم بر میلی لیتر) و اسانس زیره سبز (0، 005/0، 135/0 و 405/0 درصد) بر رفتار رشد باکتری فوق در دمایc o 4 طی 15 روز با استفاده از تکنولوژی ترکیبی بررسی گردید. نتایج نشان داد که رشد باکتری در غلظت های مختلف اسانس زیره و نیسین به تنهایی تا روز نهم و در ترکیب با هم تا روز سوم به تاخیر افتاد. همچنین تاثیر اسانس زیره سبز در کنترل باکتری مورد نظر بیشتر از نیسین و از اختلاف معنی دار برخوردار بود (p<0.05). غلظت های مختلف اسانس زیره سبز و نیسین برای کنترل رشد باکتری در دمای فوق با نمونه های شاهد دارای اختلاف معنی دار آماری بودند (p<0.05) ولی غلظت های بالای اسانس زیره (135/0 و 405/0 درصد) در کنترل رشد باکتری از اختلاف معنی دار برخوردار نبودند (p>0.05) درحالیکه غلظت های نیسین بکار رفته در جلوگیری از رشد باکتری تفاوت معنی دار آماری نشان دادند (p<0.05). اثرات مناسب بازدارندگی برای رشد باکتری استرپتوکوکوس اینیایی در فیله قزل آلا در غلظت های 135/0 و 405/0 درصد اسانس زیره سبز با 75/0 میکروگرم بر میلی لیتر نیسین مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس اینیایی، اسانس زیره سبز، نیسین، قزل آلای رنگین کمان
  • اسماعیل خزایی پول، فخری شهیدی، سیدعلی مرتضوی، محبت محبی صفحات 47-59
    ایران چهارمین تولید کننده عمده کیوی در دنیا می باشد اما ضایعات پس از برداشت این میوه ارزشمند بسیار بالاست. از طرفی ریزجلبک ها منابع مغذی طبیعی و فوق العاده ای هستند که می توانند در تولید مواد غذایی عملگر مورد استفاده قرار بگیرند. هدف از این پژوهش فرمولاسیون فراورده ای نوین و ماندگار بر پایه کیوی و غنی سازی آن با ریز جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس و همچنین بررسی برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی این فراورده بود. در این پژوهش اثر ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس در چهار سطح (0، 25/0، 5/0 و 1درصد)، هیدروکلوئیدهای آگار در سه سطح (25/0، 5/0، 1 درصد) و گوار در سه سطح (25/0، 5/0 و 1درصد) بر روی میزان فعالیت آب، ویژگی بافتی صمغی بودن و پارامترهای رنگی پاستیل میوه ای بر پایه پوره کیوی مورد بررسی قرار گرفت. بهترین نمونه به لحاظ پذیرش کلی انتخاب شد و ویژگی های تغذیه ای آن از جمله میزان ویتامین C، خاکستر تام، پروتئین، چربی، فیبر، عناصر آهن و کلسیم اندازه گیری شد. طبق نتایج اثر هر سه متغیر (اسپیرولینا، آگار و گوار) روی فعالیت آب نمونه ها معنی دار بود. همچنین نتایج رنگ سنجی به روش پردازش تصویر نشان داد اثر آگار و گوار روی پارامترهای رنگی L*، a* و b* معنی دار نبود اما اثر اسپیرولینا روی پارامترهای رنگی معنی دار گردید. نتایج آنالیز بافت نشان داد که آگار و اسپیرولینا روی صمغی بودن بافت نمونه ها اثر معنی داری دارند. طبق نتایج آنالیز حسی نمونه حاوی 25/0 درصد اسپیرولینا، 25/0 درصد آگار و 1 درصد گوار دارای بالاترین امتیاز پذیرش کلی بود.
    کلیدواژگان: آگار، اسپیرولینا پلاتنسیس، پاستیل کیوی، پارامترهای رنگی، صمغی بودن بافت، گوار
  • نیره کریمی، لاله مشرف * صفحات 61-70

    بسته بندی فعال یکی از مفاهیم نوین دربسته بندی مواد غذایی است که جهت کنترل پارامترهای محیطی مانند میزان رطوبت داخل بسته مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطالعه خصوصیات کیفی و کمی قارچ دکمه ای شامل رنگ، اندیس رسیدگی، باز شدن کلاهک و کاهش وزن پس از نگهداری در دمای یخچال (2±5 درجه سلسیوس) مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل پوشش بسته بندی در دو سطح (پلی وینیل کلرید کشسان و پلی وینیل کلرید شفاف)، جاذب الرطوبه در 4 سطح و زمان نگهداری در 5 سطح (صفر، 4، 8، 12 و 16 روز) بودند. چهار تیمار جاذب الرطوبه شامل تیمار اول سیلیکاژل به میزان 25/1 گرم، تیمار دوم سیلیکاژل به میزان 5/2 گرم، تیمار سوم تنها ابر اسفنجی و تیمار چهارم شامل سیلیکاژل 25/1 گرم و ابر اسفنجی بودند. بررسی ها نشان داد میزان باز شدن کلاهک و کاهش وزن قارچ ها در پوشش پلی وینیل کلرید کشسان نسبت به پوشش پلی وینیل کلرید شفاف کمتر بود. تیمارهای سیلیکاژل(25/1 گرم) و همچنین ابر اسفنجی به همراه پوشش پلی وینیل کلرید کشسان دارای کمترین میزان باز شدن کلاهک بودند. نتایج حاصل از ارزیابی حسی قارچ دکمه ای نشان داد که از نظر اندیس رسیدگی تفاوت معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد. از نظر رنگ سطح کلاهک، تیمارهای پلی وینیل کلرید کشسان به همراه سیلیکاژل(5/2 گرم) و پلی وینیل کلرید شفاف به همراه سیلیکاژل (25/1 گرم) توسط داوران بهترین امتیاز را کسب نمودند.

    کلیدواژگان: بسته بندی فعال، پلی وینیل کلرید، سیلیکاژل، ابر اسفنجی، قارچ دکمه ای
  • کمیل رشیدی، مرتضی مشایخ، امیر محمد مرتضویان، زهره امیری صفحات 71-78
    تولید و صادرات دوغ به عنوان یک نوشیدنی تخمیری بومی ایران در سالهای اخیر افزایش روبه رشدی داشته است. یکی از معایبی که باعث فساد و افزایش ضایعات دوغ می شود آلودگی ناشی از فعالیت کپکها و مخمرها می باشد. از روش های رایج نگهداری مواد غذایی و افزایش ماندگاری (دوغ)، خشک کردن و تبدیل آن به پودر با استفاده از خشک کن پاششی و کاهش حجم و هزینه های حمل آن می باشد. در پژوهش حاضر نمونه های دوغ با چربی (5/0 و 5/1 درصد)، ماده خشک بدون چربی بدون نمک (5/3 و 5/4 درصد) و نمک 7/0 درصد با استفاده از خشک کن پاششی آزمایشگاهیابتدا در آزمایشات مقدماتی با استفاده از تیمارهای ترکیبی شامل دمای ورودی (100،150 و 200 درجه سانتی گراد)، دبی سیال (5، 10 و 15 میلی لیتر در دقیقه) و دبی هوای ورودی (400، 600 و 800 لیتر در ساعت) خشک شدند. بر اساس بیشترین میزان حلالیت، بهترین شرایط مشخص و سپس جهت خشک کردن نمونه های بعدی مورد استفاده قرار گرفت. میزان چربی و ماده خشک اثر قابل توجهی بر ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و میکروبی پودر دوغ داشتند. بیشترین و کمترین میزان حلالیت به ترتیب مربوط به نمونه پودر فرمول اول (دوغ با چربی 5/0 و ماده خشک بدون چربی بدون نمک 5/3 درصد و نمک 7/0 درصد) و سوم (دوغ با چربی 5/0 و ماده خشک بدون چربی بدون نمک 5/4 درصد و نمک 7/0 درصد) و برابر 62/0±11/82 در دمای oC 25 و 33/0±18/63 در دمای oC 15 بود. افزایش میزان چربی موجب کاهش حلالیت پودر دوغ، اندازه ذرات و افزایش میزان باکتری های آغازگر زنده مانده در دوغ شد.
    کلیدواژگان: دوغ، چربی، ماده خشک، خشک کردن پاششی
  • صونا کلته، ابراهیم علیزاده دوغیکلایی، مصطفی یوسف الهی صفحات 79-88
    هدف این مطالعه، بررسی تاثیر پوشش خوراکی ژلاتین بر خصوصیات کیفی و زمان ماندگاری فیش فینگر کپور نقره ای طی نگهداری در یخچال می باشد. فیش فینگرها در محلول پوششی ژلاتین 4% غوطه ور و پس از خشک شدن، بسته بندی و در یخچال (C ̊4) قرار گرفتند. فراسنجه های شیمیایی (رطوبت، پروتئین، چربی، خاکستر، pH،PV، TBA و TVB-N) و میکروبی (PTC و TVC) در روز های صفر، 3، 6، 9، 12، 15، 18و 21 اندازه گیری شدند. با افزایش زمان نگهدای میزان رطوبت و چربی کاهش و میزان pH افزایش معنی داری داشت (05/0> P). در صورتیکه میزان خاکستر نمونه پوشش داده شده با ژلاتین تفاوت معنی داری با شاهد نداشت (05/0> P). میزان پراکسید و تیوباربیتوریک اسید نمونه پوشش داده شده با ژلاتین نسبت به شاهد کمتر بود. میزان TVB-N نمونه شاهد و پوشش داده شده با ژلاتین در روز 12 به 80/27 و 46/27 میلی گرم نیتروژن در 100 گرم گوشت ماهی رسیدند که بیشتر از حداکثر میزان قابل قبول بود. میزان بار باکتریایی کل (TVC) و سرما دوست (PTC) فیش فینگرها هنگام نگهداری در یخچال بطور معنی داری افزایش یافت (05/0> P). بنابراین می توان گفت که پوشش ژلاتینی باعث کاهش اکسیداسیون شد اما تاثیری در کاهش بار باکتریایی نداشت.
    کلیدواژگان: کپور نقره ای، پوشش ژلاتینی، فیش فینگر، زمان ماندگاری
  • ثمانه حاتمی، مسعود یاورمنش، علی محمدی ثانی صفحات 89-97
    هدف ازانجام این پژوهش بررسی اثرضدباکتریایی عصاره آبی دانه کرچک (دوواریته مشهد واصفهان) روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوسATCC25923، اشرشیاکلی ATCC25922 و لیستریااینوکوآATCC33090 به عنوان پاتوژن های شاخص غذایی می باشد. حساسیت این ریزسازواره ها به عصاره های کرچک به روش انتشار دیسک و کمترین غلظت بازدارندگی(MIC) و کشندگی (MBC) به روش براث میکرودایلوشن مورد بررسی قرار گرفت. در روش آزمون انتشار دیسک، باکتری های گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا اینوکوآ مقاومترین و اشرشیاکلی حساس ترین باکتری تعیین شد. ازآنتی بیوتیک های اریترومایسین، جنتامایسین، کلرامفنیکل به عنوان کنترل مثبت روی لیستریااینوکوآ، استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی به ترتیب استفاده شد و اثر بازدارندگی این آنتی بیوتیک ها با عصاره های مورد آزمون مقایسه گردیدکه قطر هاله آنها mm 12، mm22، mm30 بود. براساس رقت های تهیه شده در آزمایش، محدوده کمترین غلظت بازدارندگی عصاره آبی کرچک واریته مشهد برای لیستریااینوکوآ، استافیلوکوکوس اورئوسو اشرشیاکلی بین mg/ml 160-40 و محدوده عصاره آبی دانه کرچک واریته اصفهان روی لیستریا اینوکوآبین mg/ml40-20 و برایاستافیلوکوکوس اورئوس بین mg/ml 80-40 و روی اشرشیاکلی بینmg/ml80-20 محاسبه شد. درآزمون کمترین غلظت کشندگی، عصاره های آبی دانه کرچک واریته مشهد و اصفهان در غلظت mg/ml160موجب غیر فعال شدن باکتری ها شدند. نتایج نشان داد که عصاره های آبی دانه کرچک واریته مشهد و اصفهان هر دو دارای ویژگی ضد باکتریایی قوی بوده اما عصاره آبی دانه کرچک واریته اصفهان ویژگی بازدارندگی قوی تری نسبت به عصاره آبی دانه کرچک واریته مشهد از خود نشان داد. همچنین عصاره این دو واریته از لحاظ ویژگی ضد باکتریایی می تواند با آنتی بیوتیک اریترومایسین برابری کند.
    کلیدواژگان: عصاره آبی دانه کرچک، حداقل غلظت بازدارندگی، حداقل غلظت کشندگی، انتشار دیسک
  • زهره معصومیان، مسعود یاورمنش، مصطفی شهیدی نوقابی، محمود صادقی، محمد سهرابی بالسینی صفحات 99-114
    در این تحقیق، مدل سازی با شبکه عصبی مصنوعی و از نوع پرسپترون (الگوریتم طبقه بندی ورودی) چند لایه به منظور ارزیابی استفاده از اسید سیتریک در کاهش تولید آفلاتوکسین در نان های خشک ضایعاتی در سطح شهر مشهد استفاده شد. از آن جا که نان های ضایعاتی به عنوان ماده اصلی تغذیه حیوانات هستند و به دلیل فراهم بودن شرایط محیطی مناسب جهت رشد قارچ ها، این نان ها به شدت به مایکوتوکسین و به ویژه آفلاتوکسین آلوده بوده و نگرانی هایی برای بشر و حیوانات به وجود می آورند. به همین علت آلودگی غذاها با مایکوتوکسین، از طریق زنجیره ی غذایی باید به دقت کنترل گردد. نتایج نشان داده اند که مدل سازی با شبکه عصبی مصنوعی روش مناسبی خصوصا در صنایع غذایی است. هم چنین نتایج نشان می دهند که افزودن زئولیت نسبت به اسید سیتریک کاهش آفلاتوکسین بیشتری را به همراه دارد. هم چنین استفاده توام از زئولیت و اسید سیتریک نسبت به زمانی که از هر یک از مواد به تنهایی استفاده می شود کاهش بیشتری در میزان آفلاتوکسین را به همراه دارد. براساس نتایج حاصل از به کار گیری شبکه عصبی مصنوعی مدل شبکه عصبی مصنوعی برای داده های زئولیت با یک لایه مخفی،تابع انتقال تانژانت هیپربولیک، قاعده یادگیری لیونبرگ و تعداد 3 نرون٬ با 60% برای زیر گروه آموزشی و 20% برای هر یک از زیر گروه های ارزیابی و آزمایشی با ضریب همبستگی 973/0 بهترین برازش را به همراه داشت. نتایج مدل سازی مبین سازگاری بالابین مقادیر آفلاتوکسین اندازه گیری شده و پیش بینی شده می باشد.
    کلیدواژگان: رشد کپک، آفلاتوکسین، ضایعات نان، شبکه عصبی مصنوعی
  • طاهره نریمانی، علیرضا تاری نژاد، محمد امین حجازی صفحات 115-128
    پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های زنده ای هستند که وقتی به مقدار کافی مصرف شوند سلامتی را به میزبان اعطا می کنند. باکتری های لاکتیک اسید، متداول ترین نوع باکتری هایی هستند که به عنوان پروبیوتیک معرفی شده اند و در محصولات لبنی سنتی وجود دارند. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی باکتری های پروبیوتیک از فلور موجود در شیر گاوی و ماست سنتی شهرستان خوی می باشد. برای رسیدن به این هدف، سویه های جدا شده توسط روش های فنوتیپی (مورفولوژی، رنگ و پیگمان کلنی، رنگ آمیزی گرم، تست کاتالاز، تست های بیوشیمیایی شامل رشد در دماهای 10، 15 و 45 درجه سانتیگراد و غلظت های 4% و 5/6% نمک و نیز تخمیر 17 نوع قند) جداسازی و شناسایی شدند و پتانسیل پروبیوتیکی آن ها (مقاومت به اسید معده و نمک های صفراوی) مورد ارزیابی قرارگرفت. سپس برای شناسایی دقیق تر با جفت آغازگرهای اختصاصی، ژن 16S rRNA باکتری های لاکتوباسیلوس تکثیر داده شد و بعد از خالص سازی محصول PCR، ژن مورد نظر برای توالی یابی ارسال گردید. در مجموع 14 سویه لاکتوباسیلوس به عنوان فلور میکروبی طبیعی دارای پتانسیل پروبیوتیکی در منطقه خوی گزارش شد که کیفیت محصولات لبنی این منطقه را تامین می نمایند و پتانسیل کاربرد در محصولات لبنی تولید شده در صنعت را دارا می باشند.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، ژن 16S rRNA، لاکتوباسیلوس
  • اکرم عربستانی، مهدی کدیور، محمد شاهدی، سید امیر حسین گلی صفحات 129-138
    هدف از این تحقیق بررسی پتانسیل تهیه یک فیلم زیست تخریب پذیر از پروتئین دانه گاودانه و تعیین برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن بود. فیلم از کنسانتره پروتئینی دانه گاودانه (5 گرم در 100 میلی لیتر آب قلیایی) و گلیسرول (50 درصد وزنی / وزنی کنسانتره پروتئینی) تهیه شد. میزان رطوبت، رنگ، استحکام کششی، کشش پذیری تا نقطه شکست، میزان نفوذپذیری به رطوبت و میزان آبگریزی (هیدروفوبیسیتی) فیلم انداز گیری شد. فیلم پروتئینی گاودانه با میزان رطوبت 69/27%، استحکام کششی 04/5 مگاپاسکال و میزان نفوذپذیری به رطوبت 72/0 (گرم میلی متر بر کیلو پاسکال ساعت مترمربع) قابل مقایسه با فیلم های پروتئینی دیگر بود اما اندیس های قرمزی (41/22= a) و زردی (20/37= b) رنگ و کشش پذیری تا نقطه شکست (118%) آن از دیگر فیلم های پروتینی بیشتر به دست آمد. میزان آبگریزی آن (83/49 درجه) در مقایسه با فیلم های پروتینی سویا و کازئینات سدیم بیشتر و از برخی فیلم های پروتینی مانند فیلم لوبیا قرمز کمتر بود. به طور کلی با توجه به نتایج حاصل به نظر می رسد که فیلم پروتئینی حاصل از گاودانه پتاسیل خوبی جهت استفاده در کاربردهای بسته بندی دارد.
    کلیدواژگان: فیلم زیست تخریب پذیر، گاودانه، خصوصیات فیزیکوشیمیایی
  • اعظم ایوبی، ناصر صداقت، مهدی کاشانی نژاد، محبت محبی، نجمه یوسف تبار صفحات 139-151
    کشمش از جمله مهم ترین محصولات صادراتی کشور بوده و جایگاه خاصی را در تجارت خارجی کشور دارا می باشد. در طی دوره نگهداری، کشمش به علت تراوش شربت و از دست دادن رطوبت چسبنده و سخت می شود. پیشنهاد می شود که استفاده از پوشش خوراکی می تواند کمک خوبی به رفع این مشکل بنماید. پوشش های خوراکی می توانند با افزایش مقاومت لایه مرزی، زمان ماندگاری محصول را افزایش دهند. در این بررسی، برای ارزیابی ماندگاری و ویژگی های حسی (بافت، رنگ، طعم و پذیرش کلی) کشمش از روش تسریع شده استفاده شد. کشمش با پوشش های خوراکی لییپیدی (گلیسریل منواستئارات و موم کارنوبا) همراه با ppm 150 اسانس آویشن تیمار شد و در دماهای 20، 35 و 50 درجه سانتیگراد برای مدت 12 هفته نگهداری شد. در طی مدت نگهداری، ویژگی های حسی ارزیابی شد و زمان ماندگاری کشمش تخمین زده شد. نتایج نشان داد که پوشش دهی به طور معنی داری بر بافت و رنگ تاثیر گذاشت و سبب افزایش زمان ماندگاری کشمش شد. دما و زمان نگهداری نیز اثرات معنی داری را بر تمامی صفات حسی نشان دادند. حداکثر زمان ماندگاری (394 روز) بر اساس پذیرش کلی برای پوشش خوراکی موم کارنوبا و اسانس آویشن در دمای 20 درجه سانتیگراد به دست آمد و رگرسیون خطی و تابع درجه دوم با 94/0≤ R2 بهترین برازش را برای تمامی تیمارها داشتند.
    کلیدواژگان: کشمش، پوشش خوراکی، زمان ماندگاری، ارزیابی حسی
  • فاطمه شکرالهی، مسعود تقی زاده، آرش کوچکی، محمدحسین حداد خداپرست صفحات 153-161
    فیبر رژیمی یکی از اجزای مهم غذایی است که علاوه بر اثرات مثبت بر سلامتی، خصوصیات کاربردی مناسبی نیز دارد.در میان منابع گیاهی، هسته ی خرما ماده ای است که علاوه بر فراوانی وقیمت پایین، غنی از فیبر نیز می باشد. در این تحقیق، ابتدا هسته ی خرما به دو بخش بیرونی (پوسته) و درونی (مغز) تفکیک شد و سپس چربی زدایی از هر دو بخش انجام شد. پودر حاصل از چربی زدایی پوسته و مغز به ترتیب فیبر پوسته و فیبر مغز هسته ی خرما نامیده شد. آنالیز شیمیایی نشان داد که میزان پروتئین، فیبر رژیمی نامحلول و فیبر رژیمی کل در مغزبه طور معنی داری بیشتر از پوستهبود. چربی پوسته به طور معنی داری بیشتر از مغز بود. همچنین مشخص شد که فیبر رژیمی در هر دو بخش پوسته و مغز به مقدار زیادی وجود دارد (به ترتیب 68/70 و 17/74 درصد). ظرفیت نگهداری آب و ظرفیت نگهداری روغن فیبر مغز (80/2 و 29/1 گرم بر گرم) به ترتیب بیشتر و کمتر از فیبر پوسته (66/2 و 40/1 گرم بر گرم) بود. فیبر مغز دارای رنگی روشن تر از فیبر پوسته بود. هر سه پارامتر ظرفیت نگهداری آب، ظرفیت نگهداری روغن و روشنایی، در مقایسه با بسیاری از ضایعات کشاورزی و فیبرهای تجاری از مقدار قابل قبولی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: تفکیک، خواص فیزیکوشیمیایی، فیبر رژیمی، هسته ی خرما
  • آسیه علی پور، آرش کوچکی، رسول کدخدایی، مهدی وریدی صفحات 163-174
    هدف از این پژوهش بررسی اثر مخلوط لیوفیلیزه شده صمغ قدومه شیرازی–پروتئین آب پنیر تغلیظ شده در نسبت های 1:3 و 1:1 و 3:1 بر ویژگی های فیزیکو شیمیایی امولسیون روغن ذرت در آب بود. کشش بین سطحی و ویژگی های امولسیون نظیر توزیع اندازه ذرات، پتانسیل زتا، رفتار جریان، گرانروی و رویه بستن بررسی گردید. نتایج نشان داد که با افزایش نسبت صمغ، کشش بین سطحی افزایش یافت اما از نظر آماری این تفاوت معنی دار نبود (05/0
    کلیدواژگان: صمغ قدومه شیرازی، پروتئین آب پنیرتغلیظ شده، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، امولسیون، پایداری
  • عیسی جاهد، محمدحسین حداد خداپرست، محمد الهی صفحات 175-190
    در این تحقیق، از متدولوژی سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی صاف به منظور بررسی تاثیر متغیرهای مستقل شامل غلظت بنتونیت (gr/li 5-5/1)، غلظت ژلاتین (gr/li 08/0-02/0) و زمان (80-30 دقیقه) در دما و pH ثابت بر رنگ، کدورت، درجه خلوص اصلاح شده، خاکستر و قند انورت شربت خام تصفیه شده با بنتونیت و ژلاتین به منظور تولید مستقیم قند مایع انورته و بهینه سازی عملیاتی فرآیند تصفیه شربت استفاده شد. از مدل چند جمله ای درجه دوم برای پیش بینی میزان متغیرهای وابسته استفاده شد. ضرایب تبیین مدلهای رگرسیونی برازش شده برای پارامترهای رنگ، کدورت، خاکستر، درجه خلوص اصلاح شده و قند انورت در فرآیند تصفیه شربت به ترتیب 90/0، 84/0، 90/0، 92/0 و 99/0 تعیین شدند. آنالیز واریانس اثر کلی متغیرهای فرآیند در مدل های رگرسیونی نشان داد که پارامترهای تصفیه شربت خام عمدتا تحت تاثیر زمان واکنش و سپس غلظت ژلاتین و بنتونیت قرار دارد. شرایط بهینه تصفیه برای به حداقل رساندن میزان رنگ، کدورت و خاکستر شربت و هم چنین به حداکثر رساندن میزان درجه خلوص اصلاح شده و قند انورت از نظر غلظت بنتونیت، غلظت ژلاتین و زمان واکنش در دمای ̊C75 و pH برابر 5/4 به ترتیب gr/li55/1،، 04/0 گرم برلیتر و 6/68 دقیقه به دست آمد. شربت تصفیه شده با این شرایط دارای حداقل مقدار رنگ یعنی 1973 (ICU)، کدورت 06/1 (NTU) و خاکستر 54/0 درصد با حداکثر مقدار درجه خلوص اصلاح شده معادل 4/91 درصد و قند انورت 95/1 درصد بود.
    کلیدواژگان: تصفیه شربت، بنتونیت، ژلاتین، بهینه سازی، شربت خام
  • نفیسه واحدی، مصطفی مظاهری طهرانی، سید محمدعلی رضوی صفحات 191-201
    در این پژوهش، تولید کره کم چرب بر پایه آرد سویا و کازئینات سدیم به عنوان فراورده ای جدید مورد مطالعه قرار گرفت. تیمارهای اعمال شده شامل نسبت آب به کره، نسبت آرد سویا به کازئینات سدیم و میزان امولسیفایر بودند که تاثیر آنها بر ویژگی های رئولوژیکی کره کم چرب نظیر سختی، گسترش پذیری، چسبندگی، الاستیسیته و قوام مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی فاکتورهای آزمایشی و بهینه سازی فرمولاسیون از روش سطح پاسخ در قالب طرح آزمایشی مرکب مرکزی استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش نسبت آب به کره به عنوان فاکتور اصلی تاثیرگذار بر خصوصیات محصول، میزان سختی، چسبندگی، الاستیسیته، قوام و گسترش پذیری کاهش می یابد. در نهایت با ارزیابی نتایج، فرمول بهینه ای که دارای نسبت آب به کره برابر با 03/1 (50 درصد آب و 5/48 درصد کره)، نسبت آرد سویا به کازئینات سدیم برابر با 57/1 (5 درصد آرد سویا و 2/3 درصد کازئینات سدیم) و میزان امولسیفایر برابر با 66/0 بود تعیین شد. محصول نهایی یک امولسیون آب در روغن بود که جدا از کم کالری بودن، دارای اثرات عملکردی و تغذیه ای ناشی از حضور ترکیبات پروتئینی نیز بود و ویژگی های محصول نهایی قابلیت رقابت با کره معمولی را داشتند.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، امولسیون آب در روغن، ویژگی های رئولوژیکی، کره کم چرب، ترکیبات پروتئینی
  • شهین زمردی، نجمه آبرون، اصغر خسروشاهی اصل صفحات 203-214
    در این تحقیق تاثیر فیبر سیب و انگور در غلظتهای مختلف بر قابلیت زنده مانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و خواص فیزیکوشیمیایی، حسی و رئولوژیکی ماست سین بیوتیک در طول 29 روز نگهداری در دمای 1±5 درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در تعداد لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در نمونه شاهد و نمونه حاوی 5/0 درصد فیبر به ترتیب با یک و 5/0 سیکل لگاریتمی کاهش به 6 و 85/6 سیکل لگاریتمی رسید در حالی که نمونه حاوی 1 درصد فیبر با 25/0 سیکل لگاریتمی افزایش از 33/7 به 6/7 سیکل لگاریتمی رسید. این افزایش در نمونه های حاوی فیبر گندم به طور غیر معنی داری بیشتر از فیبر سیب بود. همچنین افزایش مقدار فیبر موجب افزایش گرانروی و کاهش هم افزایی نسبت به نمونه های فاقد فیبر گردید. (P<0.05) فیبر گندم در مقایسه با فیبر سیب گرانروی را بیشتر افزایش داد. (P<0.05) همچنین با افزایش مقدار هر دو فیبر امتیاز رنگ و طعم نمونه های ماست بطور معنی داری کاهش یافت که این کاهش در تیمارهای حاوی فیبر سیب بیشتر بود. در کل بین تیمارهای حاوی فیبر، ماست حاوی نیم درصد فیبر گندم بهترین تیمار از نظر رنگ و طعم بود. لذا استفاده از فیبر گندم با غلظت نیم درصد علاوه بر بهبود ویژگی های بافتی و شیمیایی ماست، رضایت مصرف کننده را نیز می تواند به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: فیبر گندم، فیبر سیب، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، ماست پروبیوتیک
  • محمد مهدی حیدری، سید مهدی نصیری صفحات 215-229
    در این تحقیق تغییرات رطوبت نسبی هوای خشک کن کابینتی (قفسه ای) در دهانه ورودی و خروجی طی تغییر کردن دما و سرعت هوای خشک کن و رفتار خشک شدن نمونه های گلابی رقم شاه میوه در خشک کن قفسه ای بر اساس مدل های ریاضی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها در سه سطح دما (40، 50 و 60 درجه سانتی گراد) و سه سطح سرعت هوای (5/0، 1 و 5/1 متر بر ثانیه) خشک کن انجام گرفت. کمترین میزان رطوبت نسبی در دهانه ورودی خشک کن (پس از رسیدن دمای هوا به دمای هوای خشک کن) در دمای خشک کردن 60 درجه سانتی گراد با میانگین 73/1 درصد و بیشترین آن در دمای 40 درجه سانتی گراد با میانگین 88/9 درصد بود. هشت مدل ریاضی خشک شدن بر داده های آزمایش برازش شد و انتخاب بهترین مدل بر اساس شاخص های آماری ضریب تبیین (R2) و مربع کای (2χ) صورت گرفت. به منظور ارزیابی مدل ها از شاخص های آماری ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE)، میانگین خطای سوگیری (MBE) و درصد میانگین خطای نسبی (ARE) محاسبه شده برای داده های جدید استفاده شد. مدل تقریب انتشار با بیشترین مقدار ضریب تبیین (998/0) و کمترین مقادیر مربع کای (0001/0)، ریشه میانگین مربعات خطا (01/0)، میانگین خطای سوگیری (0008/0) و میانگین خطای نسبی (2/5%) بهترین مدل برای بیان رفتار گلابی رقم شاه میوه طی فرآیند خشک شدن بود.
    کلیدواژگان: رطوبت نسبی هوا، رگرسیون غیرخطی، محتوای رطوبتی، مدل سازی ریاضی، میوه گلابی
  • محمد هادی روزگار، محمد شاهدی، ناصر همدمی صفحات 231-244
    دانه بزرک از جمله دانه های روغنی است که به علت داشتن خواص تغذیه ای و سلامتی بخش در ترکیب مواد غذایی استفاده می شود. در این مطالعه به منظور تولید نان تافتون فراسودمند، دانه های بزرک آسیاب شد و برای کاهش ترکیبات ضد تغذیه ای سیانوژنیک گلیکوزید، در دمای 30 درجه سانتی گراد حرارت داده و به مدت دو دقیقه و نیم با توان 600 تحت تاثیر امواج مایکروویو قرار گرفت. دانه های فرآیند شده در سه سطح 5، 15 و 25 درصد جایگزین آرد گندم شدند. نتایج نشان داد که میزان ترکیبات سیانوژنیکی 6/84 درصد کاهش یافت. نتایج آزمون رئولوژیکی خمیر نشان داد که با جایگزینی آرد گندم با دانه بزرک، جذب آب و افزایش حجم خمیر در طی تخمیر کاهش و زمان پایداری خمیر افزایش یافت و در سطح احتمال 1 درصد اختلاف آنها معنی دار بود. نتایج آزمون تنش بافت نشان داد که با جایگزینی آرد گندم با دانه بزرک، خمیر رفتار ویسکوالاستیک جامد را نشان می دهد. نتایج آزمون اکسیداسیون نشان داد که با جایگزینی آرد گندم با دانه بزرک عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید افزایش یافت و بیشترین مقدار در سطح 15 درصد جایگزینی بود و در سطح احتمال 1 درصد دارای اختلاف معنی دار بود. نتایج نشان داد که نان حاوی دانه بزرک، رنگ تیره تر و بافت نرم تر دارد و روند بیاتی در آن آهسته تر است. نتایج آزمون ارزیابی حسی نشان داد که نان حاوی بزرک از نظر ارزیاب ها، عطر، طعم، بافت و پذیرش بهتری داشت اگرچه از نظر رنگ، نان حاوی بزرک در سطح 15 و 25 درصد جایگزینی، مقبولیت کمتری داشت.
    کلیدواژگان: بزرک، نان تافتون، اکسیداسیون، رئولوژی خمیر
|
  • Nasrin Parashideh, Ebrahim Alizadeh Doughikollaee, Mahdi Mohhamadi Pages 1-12

    Shrimp is one of the highspoilage seafood that keeping its quality after harvesting is the most important problems to aquatic product industry. The aim of this study is to evaluate the effect of icing on the quality and shelf lifeof Litopenaeus vannamei. After harvesting, shrimp was dipped in sodium metabisulphite solution. Then, divided in immediately icing and 2 hours delay icing treatments. Microbial (MBC, PTC), chemical parameters (PV, TBA, TVB-N) and sensory analysis were measured at 0, 3, 6, 9, 12 and 15 days. The psycrotrophic bacteria and mesophilic counts of 2 hours delay were more than those of the immediately treatment. The mesophilic counts were more than psycrotrophic bacteria in the first days of storage but the psycrotrophic bacteria more increase in comparison to mesophilic during storage. Chemical parameters of immediately icing treatments had a slower growth than the 2 hours delay. Sensory index reduced during storage. Results of this research show that immediately icing was significantly effect on shelf life of Litopenaeus vannamei. Then the shelf life of shrimp was 9 and 12 days in 2 hours delay and immediately treatments respectively.

    Keywords: Shelf life, Litopenaeus vannamei, Sensory analysis, Microbial parameter
  • Orang Khademii, Zabihalah Zamani, Yunes Mostofi, Siyamak Kalantari, Moosa Rasuli Pages 13-26
    There is not enough information about postharvest physiological behavior and optimum storage temperature of cultivated persimmons in Karaj region of Iran. In this study, persimmon fruit, cv. Karaj, was harvested at mature stage and was treated with hot waters at 45 and 50°C for 20, 30 and 45 min. Besides, one lot of fruit was bathed at 25°C for 30 min as control treatment. The physiological behaviors of treated fruits were monitored during 4 months storage at 0, 2 and 5°C. Results showed that severity of symptoms, such as; skin browning index, fruit softening, fungal disease incidence and loss of color indices (L*, a*, b*), were higher in storage at 2 and 5°C than storage at 0°C. Therefore, ʻKarajʼ persimmon was tolerant to 0°C for storing purpose. On the other hand, hot water treatments at 45°C for 30 and 45 min and 50°C for 20 min maintained fruit firmness and color properties, and controlled disease incidence better than that of control and hot water treatment at 45°C for 20 min. However, hot water treatment at 50°C for 30 and 45 min, in spite of maintaining suitable colour properties, contrary with other effective treatments caused to fruit skin browning and had notociable fungal disease. Therefore, hot water treatments at 45°C for 30 and 45 min and 50°C for 20 min are the recommendable treatments for increasing postharvest life of Karaj persimmon.
    Keywords: Hot water treatment, Storage temperature, Flesh firmness, Browning, Color
  • Behnam Alai, Reza Amiri Chayjan Pages 27-36
    In this research a new laboratory solar-vacuum dryer was designed and fabricated to study drying behavior of pomegranate arils with heat source of solar energy. Drying of the samples was implemented at the absolute pressures of 10, 20, 40 and 60 kPa. Impact of different absolute pressures on moisture loss trend, effective moisture diffusivity, color and shrinkage of pomegranate arils, dried in solar-vacuum dryer was studied. With regression analysis of the applied models, proved that the Midilli model had supremacy in drying behavior prediction of pomegranate arils. Results indicated that with decreasing absolute pressure, drying time was decreased. Minimum drying time was related to the absolute pressure of 10 kPa. Effective moisture diffusivity of the pomegranate arils was estimated at the ranges of 3.09×10-10 to 4.13×10-10 m2/s.Total color changes and shrinkage percent of the pomegranate arils were estimated at the ranges of 17.4 to 22.1 and 67.58% to 74.45%, respectively.
    Keywords: Solar, vacuum dryer, Pomegranate aril, Color, Shrinkage, Effective moisture diffusivity
  • Laleh Romiyani, Nor Dahr Rokni Pages 37-46
    The aquatic zoonotic bacterial Streptococcus iniae represents a threat to the worldwide aquaculture industry. This study was carried out to evaluate the antibacterial activity Cuminum cyminum essential oil and nisin for control of S.iniae in fillets of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) in 4 Cº on basis hurdle technology between 2012 and 2013.The effect of different concentrations of nisin (0, 0.25 and 0.75 µg/ml) and Cuminum cyminum (0, 0.005, 0.135 and 0.405 %) were conducted on growth of S.iniae GQ850377 for 15 days. The results showed that growth of bacterial delayed in samples treated with nisin and essential oil singly to 9 days and together to 3 days. Samples treated with essential oil showed a significant decrease on the growth of the bacteria compared with nisin and control sample (P<0.05). No significant different was observed on the growth of S.iniae in samples treated with higher concentrations of C.cyminum (0.135 and 0.405 %) (p>0.05), but different concentrations of nisin was statistically significant (p<0.05). Synergistic effects were observed at concentration of 0.405% C.cyminum and 0.75 µg/mL nisin.
    Keywords: Streptococcus iniae, Nisin, Cuminum cyminum L. essential oil, Oncorhynchus mykiss
  • Esmaeel Khazai Pool, Fakhri Shahidi, Seyed Ali Mortazavi, Mohabat Mohebi Pages 47-59
    Iran is the fourth main producer of kiwi fruit in the world but the post-harvest wastage of this valuable fruit is considerable. On the other hand, the microalgae are natural and extraordinary nutritional sources that can be used in the production of functional food. The purpose of this study was the formulation of an innovative product of kiwifruit with high durability and its enrichment with Spirulina platensis algae and investigation of some of physicochemical and sensory properties of this product. In this study, the effects of different levels of Spirulina Platensis micro-algae in four levels (0%, 0.25%, 0.5% and 1%), agar hydrocolloids in three levels (0.25%, 0.5% and 1%) and guar in three levels (0.25%, 0.5% and 1%) on water activity, textural feature and color parameters of kiwi puree- based fruit pastille were studied and the best formulation been selected considering total acceptance and nutritional characteristics including vitamin C, total ash, protein, fat, fiber and iron and calcium content. The results showed that three variable (Spirulina Platensis, agar and guar) significant effect on water activity. Additionaly, the results of coliremetre using Image processing techniques showed that the effects of agar and guar on "a*", "l*" and "b*" were not significant but Spirulina has a significant effect on color parameters on fruit pastilles. Texture analysis showed that agar and spirulina changed gumminess of the samples significantly. According to the sensory analysis, the 0.25% Spirulina, 0.25% agar and 1% guar obtained the highest score of total acceptance.
    Keywords: Agar, Spirulina Platensis, Kiwi pastille, Color parameter, Gummness of the tissue, Guar
  • Nayereh Karimi, Laleh Moshref Pages 61-70

    Active packaging is one of the innovative concepts in food packaging that has been used for controlling environmental parameters such as moisture content in the package. In this study the quality and quantity characteristics of button mushroom were investigated by color, maturity index, opening caps and weight loss after the storage at refrigerator temperature (5 ±2 ° C). The treatments included packaging film at two levels: (clear PVC box and stretch PVC), moisture absorber at four levels: and storage time at five levels: (0, 4, 8, 12 and 16 days). Four moisture absorber treatments were included: the first treatment containing silica gel 1.25 g, the secondary treatment silica gel 2.5 g, the third treatment only spongy foam, the forth treatment containing silica gel 1.25 g and spongy foam. The analyses showed that the stretch PVC in comparison to clear PVC films had the lowest open cap mushroom and weight loss. Silica gel (1.25g) treatment and only foam treatment with stretch PVC film had the lowest open cap. The sensorial evaluation showed there was no significant difference between treatments in terms of maturity index. In terms of cap color, judges preferred button mushrooms treatments by silica gel (1.25 g) with clear PVC box and Silica gel (1.25g) with stretch PVC treatments and there were significant differences between them and other treatments.

    Keywords: Active packaging, Polyvinyl chloride, Silica gel, Spongy foam, button mushroom
  • Komeil Rashidi, Morteza Mashayekh, Amir Mohammad Mortazavian, Zohreh Amiri Pages 71-78
    Production and export of Doogh as a Iranian fermented national drink have increased. Contamination of Doogh by yeasts and molds is one of the defects that results in spoilage and increasing the waste of the product. Drying and convertion of Doogh to its powder by spray dryer is one of the method for increasing the shelf life and decreasing the volume and the costs of transportation. In this study Doogh samples with fat content (0.5% and 1.5%), dry matter without fat and salt (3.5% and 4.5%) and 0.7% salt were first dried in preliminary tests including inlet air temperature (100, 150 and 200 oC), liquid feed flow rate (5,10 and 15 mL min˗1) and drying air flow rate (400, 600 and 800 L h˗). Best condition were adjusted accordingto the best results of solubility test and were conducted to drying the samples. fat content and dry matter had significant effect on physical, chemical and microbial characteristics of Doogh powder. First and forth formula had highest and lowest solubility. The solubility of first and forth formula was 82.11±0.62% at 25 oC and 63.18±0.33% at 15 oC respectively. Increasing the fat content results in decreasing the solubility, increasing the particle size and the rate of viable starter counts.
    Keywords: Doogh, Fat, Solid matter, Spray drying
  • Sona Kalteh, Ebrahim Alizadeh Doughikollaee, Mostafa Yousef Elahi Pages 79-88
    The aim of this study was to evaluate the effect of edible gelatin coating on the quality characteristics and shelf life of fish finger of Hypophthalmichthys molitrix during refrigerated storage. Fish fingers were immersed in coating solutions of gelatin 4% and then dried, packed and stored in refrigerator (4˚C). Chemical (moisture, protein, fat, ash, pH, PV, TBA and TVB-N) and microbial parameters (TVC and PTC) were measured at 0, 3, 6, 9, 12, 15, 18 and 21 days. According to the obtained results by increasing of storage time moisture and fat content decreased and pH value were significantly increased (P < 0.05). While there was no significant difference between the ash content of control and coated samples (P < 0.05). Peroxide value and thiobarbitoric acid of coated samples were lower than the control. The TVB-N value of control and coated samples were 27.80 and 27.46 mg N/100g of flesh fish in 12 days of storage that higher than acceptable value. The total viable count (TVC) and psychrotrophic count (PTC) of fish fingers were significantly increased (P < 0.05) during refrigerated storage. The results of this research indicate that the gelatin coating reduces the oxidation, but has no effect in reducing the value of microbial count.
    Keywords: Hypophthalmichthys molitrix, Gelatin coating, Fish finger, Shelf life
  • Samaneh Hatami, Masoud Yavarmanesh, Ali Mohammadi Sani Pages 89-97
    The aim of this study was to evaluate antibacterial activity of aqueous extract of castor seeds (two varieties, Mashhad and Isfahan) on Staphylococcus aureus ATCC25923, Escherichia coli ATCC25922 and Listeria innocua ATCC33090 as food borne pathogens. The sensitivity of the microorganisms was evaluated using disc diffusion, minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC). According to disc diffusion method the most resistance was observed by gram positive bacteria (Listeria innocua, Staphylococcus aureus) where as, the most sensitivity was observed by Escherichia coli.In disc diffusion method as a positive control Erythromycin, Gentamicin and chloramphenicol were used on Listeria innocua, Staphylococcus aureus and Escherichia coli in which deterrence diameters were 13mm, 22mm, 30mm, respectively. The experiments of MIC, MBC were performed in triplicate. According dilutions which were prepared in MIC experiment the ranges of aqueous extract of castor from Mashhad on Listeria innocua and Staphylococcus aureus was between 40 to 160 mg/ml. This range for Escherichia coli was less than 40 mg/ml. But for aqueous extract in castor seeds from Isfahan was between 20 to 40 mg/ml on Listeria innocua, between 40 to 80 on Staphylococcus aureus and between 20 to 80 mg/ml on Escherichia coli. Also MBC test were measured around 160 mg/ml in castor seeds of Mashhad and Isfahan. The both of aqueous extract of castor seeds from Mashhad and Isfahan had strong antibacterial activity and aqueous extract from Isfahan had more inhibitory effect than the aqueous extract of Mashhad.
    Keywords: Aqueous Extract of Ricinus Communis L, Minimum Inhibitory Concentration, Minimum Bactericidal Concentration, Disc diffusion
  • Zohreh Masumiyan, Masoud Yavarmanesh, Mostafa Shahidi Noghabi, Mahmud Sadeghi, Mohammad Sohrabi Balsini Pages 99-114
    In this research, the modeling with Artificial neural network and Multilayer – Perceptron were used in order to evaluate the zeolite and citric acid's usage in reducing of Aflatoxin's production in stale dry breads across the Mashhad. Since, the stale breads are the main sources of the livestocks's feeding, and because of the availability of proper environmental conditions for growing molds, these breads are severely contaminated by mycotoxin and especially Aflatoxin, and this make some anxieties about the human being and animal's life. So, the foodstuff's contamination by mycotoxin, should be controlled accurately through the food chain. The results have shown that modelling with ANN is a suitable method especially in food industries, and also the addition of zeolite as compared with Citric Acid, cause the َAflatoxin to reduce more. In this manner, the interaction of zeolite and citric acid caused the Aflatoxin to decrease more, than when zeolite or citric acid are being used alone. Based on these results, Artificial neural network model for zeolite with one hidden layer, hyperbolic tangent function as the transfer function, Levenberg-Marquardt method as the learning rule, 3 hidden neurons, %60 for training subset and %20 for each of validation and test subsets with the correlation coefficient 0/973 had the best overfiting. The modeling results indicate that there is an excellent compatibility between the experimental and predicted values of Aflatoxins.
    Keywords: Mold growing, Aflatoxin, Bread wastage, artificial neural network
  • Tahereh Narimani, Ali Reza Tari Nejad*, Mohammad Amin Hejazi Pages 115-128
    Probiotics are live microorganisms which when consumed in adequate amounts, can have a beneficial effect on the host. Lactic acid bacteria are the most common type that have been introduced as probiotics and are present in dairy products. The aim of this study was to isolate and identify the probiotics from microbial flora of cow milk and its traditional yogurt in Khoi area. To achieve this goal, the lactic acid bacteria were isolated by phenotypic methods (cellular morphology, colony pigmentation, Gram staining, catalase test, biochemical tests including growth in different temperatures 10°C, 15 °C and 45 °C, various concentrations 4 % and 6.5 % of salts and fermentation of 17 types of sugar) and their probiotic potential (resistant to stomach acid and bile salts) were evaluated. Then, to identify more accurately, the 16S rRNA gene of Lactobacilli were replicated with pairs of specific primers and then the purified PCR product was sent for gene sequencing. At the end, 14 strains of Lactobacilli were reported as the natural microbial flora with probiotic potential in Khoi area. These bacteria provide the good quality of the dairy products in those areas and can be used as the starter culture in industrial manufacture of dairy products.
    Keywords: Probiotic, Lactobacillus, 16S rRNA gene
  • Akram Arabestani, Mahdi Kadivar, Mohammad Shahedi, Seyed Amir Hossein Goli Pages 129-138
    This work was aimed to investigate the potential preparation of an biodegradable film preparation from bitter vetch seed protein and determine some of its physicochemical properties. The film was cast from bitter vetch protein concentrate (BPC) (5 g/ 100 ml alkaline water) and glycerol (50% w/w of BPC). The moisture content (MC), color, tensile strength (TS), elongation to break (EB), water vapor permeability (WVP) and surface hydrophobicity of the film were measured. The film with MC of 27.69%, TS 5.04 MPa and WVP 0.72 (gmm/KPa.h.m2) ws comparable with other protein films but its red and yellow indices in color (a=22.41 and b=37.20) and EB were higher than other protein based-films. Its surface hydrophobicity (49.83°) was higher than that of soy and sodium caseinate protein films and lower than red bean protein film. In general, according to the results, it seems that the film obtained from BPC has a good potential to be used in packaging applications.
    Keywords: Biodegradable film, Bitter vetch, Physicochemical properties
  • Azam Ayobi, Naser Sedaghat, Mehdi Kashani Nejad, Mohebat Mohebi, Najmeh Yousef Tabar Pages 139-151
    Raisin is a principal traditional export product of Iran and has occupied a special position in the foreign trade of the country. During storage period, the product turns sticky and hard due to exudates syrup and moisture loss. To overcome this problem the application of edible coating suggests being of proper assistance. Edible coating may enhance the boundary layer resistance resulting enhanced shelf life of product. In this research the method of Accelerated Shelf Life Testing (ASLT) used for evaluation of storage and sensory properties (texture, colorو taste and overall acceptability) of raisin. Raisin was treated with coating materials based on lipid (glyceryl monoestearate and carnauba wax) with 150 ppm essential oil of thyme (thymus vulgaris) and stored at 20, 35 and 50oC for 12 weeks. During this period of storage sensory properties were evaluated and estimate the modeling shelf life of raisin. Results showed that coating, affect on texture and color significantly and caused increasing shelf life of raisin. Temperature and storage time also showed significant effects on total sensory attributes. Maximum shelf life (394 days) determined at 20 oC for carnauba wax coating with essential oil of thyme based on overall acceptability and linear regression and second order function had best fit with R2≥0. 94 for all of treatments.
    Keywords: Raisin, Edible coating, Shelf life, Sensory evaluation
  • Fatemeh Shokrolahi, Masoud Taghi Zadeh, Arash Kocheki, Mohammad Hossein Hadad Khoda Parast Pages 153-161
    Dietary fiber is one of the important components in diet which possesses positive effects on health, in addition tohaving appropriate functional properties. Among plant sources, date seed is an abundant and inexpensive as well as rich source of dietary fiber. In this research, date seed was first fractionated into two parts including outer part (crust) and inner part (core) and then both parts were defatted. The two kinds of powders obtained from defatting crust and core were named crust fiber and core fiber. Chemical analysis showed that the amount of protein, insoluble dietary fiber and total dietary fiber in core were significantly higher than crust. Fat of crust was significantly higher than core. Also it was understood that the amount of total dietary fiber in both crust and core parts was high (70.68% and 74.17%, respectively). Water retention capacity and oil binding capacity of core fiber (2.80 and 1.29 gram/gram, respectively) were respectively higher and lower than crust fiber (2.66 and 1.40 gram/gram, respectively). Core fiber was lighter than crust fiber. The value of all the three parameters including water retention capacity, oil binding capacity and L* were acceptable in comparison with most of the agricultural by-products and commercial fibers.
    Keywords: Date seed, Dietary fiber, Fractionation, Physicochemical properties
  • Asiyeh Alipour, Arash Kocheki, Rasul Kadkhoda I., Mehdi Varidi Pages 163-174
    The purpose of this study was to investigate the effect of lyophilized Alyssum homolocarpum seed gum–whey protein concentrate (with the ratio of 1:1, 1:3 and 3:1) on physicochemical properties of corn oil–in–water emulsions. Interfacial tension and emulsion characteristics such as particle size distribution, zeta potential, flow behavior, viscosity and creaming were investigated. The results showed that with the increasing gum ratio in the mixture, the interfacial tension increased, but the difference was not statistically significant. In emulsions stabilized with gum–protein mixture, increasing gum content, increased the particles size, negative charge on droplets surface, consistency coefficient, yield stress and hysteresis between the forward and the backward diagrams. The particle size distribution curve was monomodal and emulsions stabilized with this mixture showed non–newtonian and psedoplastic behavior. No creaming was observed in all emulsions.
    Keywords: Alyssum homolocarpum, Whey protein concentrate, Physicochemical properties, Emulsions, Stability
  • Esa Jahed, Mohammad Hossein Hadad Khoda Parast, Mohammad Elahi Pages 175-190
    The present study deals with modeling the effects of bentonite (1.5-5 g/lit) and gelatin concentrations (0.02-0.08 g/lit) along with time (30-80 min) at constant temperature and pH on color, turbidity, adjusted purity, ash and invert sugar content of purified raw sugar-beet juice through face-centered central composite design of response surface methodology and to optimize these key parameters of the process. Our main goal was focused around the possibility to produce invert sugar directly from raw sugar-beet juice in conjunction with an alternate purification process in comparison with the conventional lime process used industrially. In this connection, second-order polynomial models were developed for dependent responses using least-square fit of regression analysis. The correlation coefficients of the developed response surface models were determined to be 0.90, 0.84, 0.90, 0.92, and 0.99 respectively for color, turbidity, ash content, adjusted purity, and invert sugar value of purified juice. The results of analysis of variance (ANOVA) revealed that all three independent parameters investigated have significant influence on raw beet-juice purity indexes. The optimum conditions were based on minimization of color, turbidity and ash content and maximization of invert sugar and adjusted purity at a constant temperature (75˚C) and pH (4.5) and it was found to be at bentonite concentration of 1.55g/lit, gelatin concentration of 0/04g/lit and reaction time of 68.6 min. At this optimum point, color, turbidity, ash, adjusted purity and invert sugar content were found to be 1973 ICU420, 1.06 NTU, 0.54 %, 91.4 %, and 1.95 %, respectively.
    Keywords: Raw sugar, beet juice, Purification, Gelatin, Bentonite, optimization
  • Nafiseh Vahedi, Mostafa Mazaheri Tehrani, Seyed Mohammad Ali Razavi Pages 191-201
    In this research, the production of low fat butter, as a novel product, based on full-fat soy flour and sodium caseinate was studied. Water: butter ratio, soy flour: sodium caseinate ratio and emulsifier content were the designed factors and their effects on rheological properties of low-fat butter such as hardness, spreadability, adhesiveness, elasticity and consistency were evaluated. The Central Composite Design (CCD) and Response Surface Methodology (RSM) were employed as experimental design and statistical analysis. By increasing water to butter ratio, as a principal factor affecting on product characteristics, hardness, adhesiveness, elasticity, consistency and spreadability were reduced. The final product was w/o emulsion which was low-calorie, had functional and nutritional effects due to protein components and also its properties could be compared with ordinary butter. Based on final results, the optimum formulation for low-fat butter were: water: butter ratio as 1.03 (50% water and 48.5% butter), soy flour: sodium caseinate as 1.57 (5% soy flour and 3.2% sodium caseinate) and 0.66% emulsifier.
    Keywords: Optimization, W, O emulsion, Rheological properties, Low, fat butter, Protein components
  • Shahin Zomorodi, Najmeh Aberun, Asghar Khosro Shahi Asl Pages 203-214
    The effect of apple and wheat fibers was studied on viability of Lactobacillus acidophilus in symbiotic yogurt and its physicochemical, sensory and rheological properties during 29 days storage at 5±1 ºC. The results of analysis showed that the number of Lactobacillus acidophilus in control and sample containing 0.5% fiber were reduced by 1 and 0.5 log cycle respectively and reached to 6 and 6.85 log cycle respectively at the end of storage period. But the sample containing 1% of fiber showed 0.25 log cycle increase in the number of Lactobacillus acidophilus at the same time and reached to 7.6 log cycle. This increase was higher in samples containing wheat fiber in comparison with those containing apple fiber (p<0.05). The samples containing fiber showed higher viscosity and lower syneresis in comparison with those not containing any fiber. The effect of wheat fiber on viscosity was higher than the effect of apple fiber (p<0.05). Increasing the amount of both fibers also caused samples to gain lower score for their color and taste. This decrease was obvious in samples containing apple fiber. Totally the samples containing 0.5% wheat fiber where known as best color and taste point of view between samples containing fiber. So it was concluded that using wheat fiber at the rate of 0.5% not only improved texture and chemical properties of yogurt but it could also provide the consumer satisfaction.
    Keywords: Apple fiber, wheat fiber, Lactobacillus acidophilus, Probiotic yoghurt
  • Mohammad Mahdi Heydari, Seyed Mehdi Nasiri Pages 215-229
    In the present study variation of air relative humidity at the inlet and outlet of a cabinet dryer as well as drying kinetic of pear fruit in thin layer were studied. The experiments were conducted at three temperature levels of 40, 50 and 60oC and three air velocity levels of 0.5, 1 and 1.5 m/s. It was observed that the difference between input and output air relative humidity increased when drying temperature was increased. This difference followed declining trend at the same level of drying temperature when air velocity was increased. If drying at lower air temperature and higher velocity is desired, for optimum use of energy, a closed loop drying method is appropriate. Otherwise, increasing in air temperature and decreasing in air velocity is recommended. Eight mathematical models were fitted on drying data and the best one was selected according to coefficient of determination (R2) and Chi-square (χ2) statistics for 70 percent of data. The model then validated by statistics of root mean square of error (RMSE), mean bias of error (MBE) and mean relative error (ARE) for 30 percent of remaining data. The approximation of diffusion model with highest R2 (0.998), and lowest χ2 (0.0001), RMSE (0.01), MBE (0.0008) and ARE (5.2%) was found an appropriate model for estimating the kinetics of thin layer drying of pear cubes drying in a cabinet dryer.
    Keywords: Air relative humidity, Mathematical modeling, Moisture content, Non, linear regression, Pear fruit
  • Mohammad Hadi Ruzegar, Mohammad Shahedi, Naser Hamdami Pages 231-244
    Flaxseed is one of the oilseeds that use as ingredient in food product due to its considerable nutritional and beneficial health effects. In this study in order to produce functional Taftoon bread, ground flaxseed was incubated at 30 ºc and microwaved for 2.5 minutes in order to reduce cyanogenic glycosides compound. Wheat flour replaced with treated ground flaxseed at 5, 15 and 25 percent levels. Results showed that cyanogenic compound reduced 84/6%. Result of rheological properties test of dough showed that, with replacing wheat flour with ground flaxseed, water absorption of dough and expansion of dough during fermentation decreased and stability time of dough increased and the difference between them was significant (p<0.01). Results of stress relaxation test showed that addition of ground flaxseed to wheat flour, increases the viscoelasticity of dough. Results of oxidative stability test showed that with replacing wheat flour with ground flaxseed, peroxide and thiobarbituric acid value increased and highest value was at 15% ground flaxseed and had significant difference(p<0.01). Results showed that bread containing flaxseed had darker color and softer texture and staling of bread containing flaxseed was lower. Results of organoleptic test showed that bread containing flaxseed had better flavor, aroma, texture and overall acceptability by panelist, although color of bread had less acceptance at 15% and 25% level of replacing ground flaxseeds.
    Keywords: Flaxseed, Taftoon Bread, Oxidation, Rheology of Dough