فهرست مطالب

تحقیقات غلات - سال چهارم شماره 2 (تابستان 1393)

فصلنامه تحقیقات غلات
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره ولی زاده صومعه*، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی، بابک ربیعی صفحات 89-101
    در این مطالعه، تنوع مرفولوژیک و ژنتیکی 32 ژنوتیپ برنج با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره پیوسته با QTLهای کنترل کننده صفات تحمل به خشکی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تعداد کل نوارهای تولید شده به وسیله هر یک از نشانگرها در محدوده 3 نوار در مکان RM317 تا 8 نوار در مکان های RM3، RM228 و RM231 متغیر بود. نشانگر RM317 از نظر تعداد آلل موثر، تنوع ژنی نی، شاخص اطلاعات شانون و محتوای اطلاعات چند شکل (PIC)، دارای بالاترین مقادیر در بین نشانگرهای مورد مطالعه بود. ژنوتیپ های مورد بررسی بر اساس صفات مرفولوژیک در شرایط بدون تنش و تنش 4- بار و نیز بر اساس داده های مولکولی به سه گروه تفکیک شدند. در مجموع نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که با توجه به معیارهای محاسبه شده در گروه های مختلف برنج، تنوع ژنتیکی مناسبی بین گروه های مختلف و نیز بین ارقام هر گروه وجود دارد. واکنش ارقام مورد مطالعه به تنش 4- بار نیز نشان داد که رقم شیرودی و لاین های 44 و 831 دارای بیشترین طول ریشه و بیشترین میزان تحمل به تنش خشکی بودند، در حالی که ارقام بینام، دم زرد و صدری کمترین طول ریشه و بیشترین حساسیت به تنش خشکی را داشتند. در بین نشانگرها نیز نشانگرهای RM153، RM317 و RM325 با داشتن بیشترین تعداد آلل موثر و بالاترین میزان تنوع، ارقام برنج را بهتر از سایر نشانگرهای مورد مطالعه از نظر خصوصیات بررسی شده در شرایط تنش تفکیک کردند که در صورت تایید نتایج در آزمایش های تکمیلی دیگر، می توان از آنها در برنامه های انتخاب به کمک نشانگر در شرایط تنش خشکی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: برنج، تحمل به خشکی، تنوع ژنتیکی، صفات مرفولوژیک، نشانگرهای ریزماهواره ای
  • امیر قلی زاده، حمید دهقانی*، جان دوراک صفحات 103-114
    به منظور تعیین برخی شاخص های پایداری مرتبط با عملکرد دانه گندم در شرایط تنش شوری، 41 ژنوتیپ گندم نان در دو شرایط نرمال و تنش شوری در مزرعه تحقیقاتی مرکز ملی تحقیقات شوری واقع در استان یزد مورد ارزیابی قرار گرفتند. شوری آب آبیاری در شرایط نرمال و تنش شوری به ترتیب 2 و 10 دسی زیمنس بر متر بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس حاکی از اختلاف معنی دار بین عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ ها در شرایط نرمال و تنش شوری بود. در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه، ژنوتیپ های روشن و بومی یزد به ترتیب با متوسط عملکرد دانه 3791/25 و 3764/47کیلوگرم در هکتار، بیشترین عملکرد دانه را در دو شرایط نرمال و تنش دارا بودند. برآورد ضریب همبستگی بین شاخص ها و میانگین عملکرد ژنوتیپ ها در دو شرایط آزمایشی نشان داد که مناسب ترین شاخص ها برای گزینش ژنوتیپ های متحمل به تنش شوری، شاخص های میانگین حسابی و هندسی بهره وری و شاخص تحمل به تنش می باشند. نمودار سه بعدی ژنوتیپ ها بر مبنای مقادیر این شاخص ها و عملکرد دانه در شرایط نرمال و تنش شوری نیز نشان داد که ژنوتیپ های روشن و بومی یزد از عملکرد دانه بالایی در هر دو شرایط نرمال و تنش شوری برخوردار بودند و به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ ها نسبت به تنش شوری انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: تنش شوری، شاخص های تحمل، عملکرد دانه، گندم نان
  • ایمان قدیه زرین آبادی، پرویز احسان زاده* صفحات 115-125
    جهت بررسی خصوصیات کیفی سه ژنوتیپ گندم دوروم (Osta/Gata، Dipper-6 وPI40100) تحت تراکم های مختلف کاشت، آزمایشی با استفاده از طرح کرت های خرد شده، در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. ژنوتیپ های گندم دوروم، عامل اصلی و تراکم های کاشت (200، 275، 350، 425 و 500 بذر در متر مربع) به عنوان عامل فرعی آزمایش در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ های مختلف در رابطه با عملکرد دانه و خصوصیات کیفی (به جز حجم رسوب SDS) تفاوت معنی داری وجود داشت. ژنوتیپ های Osta/Gata و PI40100 به ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد دانه (4422 در مقابل 2657 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد پروتئین دانه (279 در مقابل 154 کیلوگرم در هکتار) و وزن هکتولیتر (84 در مقابل 80 کیلوگرم) را دارا بودند. در رابطه با محتوای پروتئین دانه، گلوتن مرطوب و خشک، ژنوتیپ PI40100 بیشترین مقادیر (به ترتیب 17/1%، 45/3 گرم و 17/4 گرم) و ژنوتیپ های Osta/Gata و Dipper-6 از مقادیرکمتری برخوردار بودند. همچنین بین عملکرد دانه، عملکرد پروتئین دانه و وزن هکتولیتر همبستگی مثبت بالایی وجود داشت، در حالی که هر کدام از این صفات با محتوای پروتئین دانه و وزن خشک گلوتن همبستگی منفی و معنی داری را نشان دادند. نتایج این آزمایش نشان داد که با افزایش تراکم کاشت، عملکرد دانه (18 درصد)، وزن هکتولیتر (2 درصد) و عملکرد پروتئین (28 درصد) افزایش و از مقدار پروتئین دانه (8 درصد) و وزن مرطوب (21درصد) و خشک (20درصد) گلوتن کاسته شد که با توجه به همبستگی های بین این صفات، نتایج حاصل منطقی به نظر می رسند. با توجه به تفاوت های مشاهده شده بین خصوصیات کمی و کیفی ژنوتیپ ها و تراکم های مورد استفاده در این آزمایش، انجام آزمایش های بیشتر برای حصول اطمینان از تفاوت این ژنوتیپ ها و پاسخ آنها به تراکم کاشت پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، تراکم کاشت، عملکرد دانه، گلوتن مرطوب و خشک، گندم دوروم
  • سمیه بیات، علی سپهری* صفحات 127-139
    اثر مواد ضد تعرق بر میزان انتقال مجدد مواد از اندام های ذرت تحت تنش رطوبتی، طی آزمایشی به صورت کرت های خردشده در سال زراعی 1388 در همدان بررسی شد. آبیاری شامل60، 90 و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A در کرت های اصلی و مواد ضد تعرق شامل سالیسیلیک اسید و پاکلوبوترازول (به ترتیب در غلظت 0/5 میلی مولار و 50 میلی گرم در لیتر) به همراه شاهد در کرت های فرعی قرار گرفتند. رقم ذرت مورد مطالعه هیبرید SC500 بود و مواد ضد تعرق در دو زمان 6 و 8 برگی روی گیاهان پاشیده شدند. نتایج نشان داد که سالیسیلیک اسید در تیمار 90 میلی متر تبخیر، انتقال مجدد از ساقه و برگ را به ترتیب 20/15 و 34/59 درصد و در تیمار 120 میلی متر تبخیر، به ترتیب 23/55 و 37/95 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. مصرف پاکلوبوترازول نیز در تیمار 90 و 120 میلی متر تبخیر، انتقال مجدد از ساقه را به ترتیب به میزان 13/33 و 16/51 درصد و از برگ به ترتیب 27/38و 29/96درصد نسبت به شاهد افزایش داد. کارایی و مشارکت انتقال مجدد مواد نیز با مصرف سالیسیلیک اسید و پاکلوبوترازول در تیمارهای 90 و 120 میلی متر تبخیر افزایش معنی داری نسبت به تیمار شاهد داشتند، اما در تیمار 60 میلی متر تبخیر، مقدار، کارایی و سهم انتقال مجدد از ساقه، برگ و برگ بلال در تیمار سالیسیلیک اسید کاهش و در تیمار پاکلوبوترازول افزایش یافت. سالیسیلیک اسید در تیمار60، 90 و 120 میلی متر تبخیر عملکرد دانه را به ترتیب 15/84، 20/82و 29/74 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش داد، اما بیشترین عملکرد دانه با 10267 کیلوگرم در هکتار از محلول پاشی سالیسیلیک اسید در تیمار 60 میلی متر تبخیر به دست آمد. در مقابل، پاکلوبوترازول در شرایط 60 میلی متر تبخیر سبب کاهش عملکرد دانه و مصرف آن در 90 و 120 میلی متر تبخیر باعث افزایش عملکرد دانه به ترتیب به میزان 17/52 و 21/65 درصد نسبت به شاهد شد. بنابراین، استفاده از مواد ضد تعرق مانند سالیسیلیک اسید و پاکلوبوترازول برای کاهش آثار تنش کم آبی در ذرت پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: انتقال مجدد، پاکلوبوترازول، تنش خشکی، ذرت، سالیسیلیک اسید
  • زینب محمدی، عاطفه صبوری*، راویه حیدری، حسین صبوری، حسین علی فلاحی، احمدرضا دادرس، صدیقه موسی نژاد صفحات 141-154

    کاهش تنوع ژنتیکی موجب آسیب پذیری شدید محصولات زراعی در برابر تنش های محیطی، آفات و بیماری ها و در نتیجه کاهش عملکرد می شود. در این آزمایش تنوع ژنتیکی 77 ژنوتیپ جو با استفاده از هفت جفت آغازگر AFLP بررسی شد. در مجموع 245 نوار ایجاد شد که از بین آنها 227 نوار چندشکل بودند و میانگین تعداد نوارهای چندشکل، 32/42 نوار در هر نشانگر بود. میانگین درصد چندشکلی و محتوای اطلاعات چندشکل نیز به ترتیب 92/37 درصد و 0/43 بود. بررسی کلی آماره های تنوع ژنتیکی از جمله تعداد آلل موثر، تنوع ژنی نی و شاخص شانون نشان داد که از بین هفت ترکیب آغازگری، سه ترکیب E90-M160، E100-M160 و E100-M150 نسبت به سایر ترکیب ها مقادیر بالاتری را به خود اختصاص دادند و در حقیقت در تمایز ژنوتیپ ها نقش بارزتری ایفا نمودند و از این رو، این ترکیب ها برای مطالعات بعدی روی جو با استفاده از نشانگرهای AFLP پیشنهاد می شوند. تجزیه خوشه ایبا استفاده از روش اتصال همسایه ها، ژنوتیپ ها را به شش گروه تقسیم کرد که با تقسیم بندی ژنوتیپ ها از لحاظ تیپ سرد، گرم یا معتدله مطابقت نسبی داشت، اما این مطابقت جامع نبود. از سوی دیگر، تجزیه ساختار ژنتیکی ژنوتیپ ها با استفاده از نرم افزار STRUCTURE نشان داد که ساختار جمعیت به دو زیرجمعیت اصلی قابل تفکیک است. بر این اساس 21 و 35 ژنوتیپ به ترتیب به گروه 1 و 2 منتسب و 21 ژنوتیپ نیز به عنوان مخلوط شناخته شدند. ژنوتیپ های مربوط به هر زیر جمعیت از لحاظ ساختار و فراوانی آللی بیشترین شباهت را با هم داشتند و متفاوت از سایر گروه ها بودند. اطلاعات حاصل از پژوهش حاضر را می توان در برنامه های اصلاحی بعدی همانند مکان یابی ارتباطی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آماره های تنوع ژنتیکی، ترکیبات آغاگری، ساختار ژنتیکی
  • سید سعید موسوی*، مهدی زاهدی نو، مهرداد چایچی، محمدرضا عبداللهی صفحات 155-173

    به منظور ارزیابی تنوع و شناسایی مهمترین صفات موثر بر عملکرد 20 لاین امید بخش جو، دو آزمایش جداگانه تحت شرایط عدم تنش و تنش رطوبتی آخر فصل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان انجام شد. لاین ها در هر دو شرایط رطوبتی، از نظرکلیه صفات دارای تنوع و تفاوت معنی دار بودند. در شرایط تنش رطوبتی، لاین های 9، 6 و 4 دارای بیشترین و لاین های 13، 16و 17 دارای کمترین عملکرد دانه بودند. در این شرایط رطوبتی، افزایش عملکرد لاین شش ردیفه 9، بیشتر از طریق صفات وزن دانه در سنبله و وزن هزار دانه و در لاین های دو ردیفه 4 و 6 از طریق صفات تعداد سنبله در متر مربع و وزن هزار دانه بود. در شرایط عدم تنش رطوبتی، صفت تعداد سنبله در متر مربع و در شرایط تنش رطوبتی، صفات تعداد سنبله در متر مربع و وزن هزار دانه، دارای بیشترین همبستگی ساده مثبت و معنی دار با عملکرد دانه بودند. لاین های 2، 4 و 10 کمترین و لاین های 1، 13 و 18 بیشترین تغییرات عملکرد را داشتند. صفت تعداد سنبله در متر مربع به عنوان مهمترین صفت موثر بر عملکرد دانه در هر دو شرایط رطوبتی شناسایی شد. بعد از این صفت، صفات وزن دانه در سنبله و وزن پدانکل در شرایط عدم تنش و صفات وزن دانه در سنبله و وزن هزار دانه در شرایط تنش رطوبتی به عنوان مهم ترین صفات موثر بر عملکرد دانه بودند. بیشترین و کمترین تنوع ژنتیکی به ترتیب مربوط به صفات تعداد سنبله در متر مربع و طول ریشک در شرایط عدم تنش و صفات تعداد سنبله در متر مربع و طول ساقه در شرایط تنش رطوبتی بود. بیشترین و کمترین وراثت پذیری عمومی نیز به ترتیب برای صفات تعداد دانه در سنبله و طول ریشک به دست آمد. نتایج این آزمایش نشان داد که تعداد سنبله در متر مربع، ضمن داشتن بالاترین تنوع، مهم ترین صفت موثر بر عملکرد دانه در هر دو شرایط عدم تنش و تنش رطوبتی انتهای فصل بود و به عنوان موثرترین صفت برای اصلاح عملکرد لاین های جو مورد مطالعه در هر دو شرایط پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: جو، تنش رطوبتی، تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی، عملکرد دانه
  • منیر میری کندری، سید ابوالقاسم محمدی*، علی بنده حق صفحات 175-184
    شوری یکی از مهم ترین تنش های غیر زیستی است که تولید محصولات کشاورزی را در خاک های مناطق خشک و نیمه خشک کاهش می دهد. برای بررسی تاثیر شوری بر خصوصیات ریشه، ارقام جو Sahara 3771 (متحمل به شوری) و Clipper (حساس به شوری) در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار تحت شرایط عادی و تنش شوری 100 میلی مولار NaCl در کشت هیدروپونیک ارزیابی شدند. تیمار شوری پس از استقرار گیاهچه ها و در مرحله سه برگچه ای اعمال شد و تا مرحله ساقه دهی (5 هفتگی) ادامه پیدا کرد. به این ترتیب که، در روز اول اعمال تنش از 500 میلی لیتر NaCl به همراه نصف غلظت محلول هوگلند و از روز دوم به بعد از 1000 میلی لیتر NaCl همراه با غلظت کامل هوگلند استفاده شد. صفات طول، حجم، وزن تر و خشک ریشه، میزان فلورسانس کلروفیل برگ و میزان یون های K+ و Na+ در سه مرحله 24 ساعت بعد از اعمال تنش در مرحله سه برگی، سه هفته بعد از اعمال تنش در مرحله پنجه زنی و پنج هفته بعد از اعمال تنش در مرحله ساقه دهی اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس داده ها و مقایسه میانگین ها نشان داد که شوری 100 میلی مولار در مقایسه با شرایط عادی باعث کاهش معنی دار وزن تر ریشه و نسبت +K+/Na شد. بین مراحل رشدی از نظر وزن تر و خشک ریشه تفاوت معنی دار وجود داشت و با پیشرفت مراحل رشدی میزان این صفات افزایش یافت. ارقام از نظر وزن تر و حجم ریشه در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنی داری نشان دادند. بیشترین طول و حجم ریشه مربوط به رقم Sahara 3771 در مرحله ساقه دهی بود و تنش شوری باعث کاهش بیشتر وزن تر ریشه و نسبت +K+/Na در رقم حساس (Clipper) در مقایسه با رقم متحمل (Sahara 3771) شد.
    کلیدواژگان: حجم ریشه، کلروفیل، کلرید سدیم، مراحل رشد رویشی، نسبت +K+، Na
|
  • Zohreh Valizadeh Soumeh, Habibollah Samizadeh Lahiji*, Babak Rabiei Pages 89-101
    In this study, the morphologic and genetic diversity of 32 rice varieties were studied using 15 microsatellite (SSR) markers linked to QTLs controlling drought tolerance characteristics. The total number of alleles generated by each marker ranged from 3 alleles at RM317 locus to 8 alleles at RM3, RM228 and RM231 loci. The RM317 had the highest values for effective number of alleles, Nei’s gene diversity, Shannon’s information index and polymorphic information content (PIC) among the all studied markers. The studied genotypes were classified into 3 groups based on morphological characteristics under non-stress and -4 bar stress conditions and based on molecular data. Totally, results of current research showed that there was a suitable genetic diversity between and within the different rice groups. Furthermore, reaction of the studied varieties to -4 bar stress indicated that the variety Shiroudi and the Lines 44 and 831 had the highest root length as well as the highest tolerance while the varieties Binam, Domzard and Sadri had the lowest root length and the highest sensitivity to drought stress. Among the used markers, the RM153, RM317 and RM325 markers with the most number of effective alleles as well as the highest diversity criteria were the best markers to separate the rice varieties. Therefore, these SSR markers can be utilized in marker-assisted selection programs under drought stress condition after confirmation of the obtained results in other complementary experiments.
    Keywords: Drought tolerance, Genetic diversity, Morphological characteristics, Rice, SSR markers
  • Amir Gholizadeh, Hamid Dehghani*, Jan Dvorak Pages 103-114
    To determine some of stability parameters related to grain yield in salinity condition, 41 bread wheat genotypes were evaluated under two non-stress and stress conditions in research field of the National Salinity Research Center (NSRC) in Yazd province. The salinity of irrigation water was 2 and 10 ds.m-1 for normal and salt conditions, respectively. Result of analysis of variance showed significant differences between genotypes for grain yield and yield components in both normal and salt stress conditions. Roshan and Yazd local varieties with the average grain yield of 3791.25 and 3764.47 kg.ha-1 respectively, had the highest grain yield in normal and salt stress conditions. Evaluating the correlation coefficients between indices and average grain yield in both experimental conditions showed that the three indices of mean productivity, geometric mean productivity and stress tolerance index were the best criteria for the selection of tolerant genotypes to salinity stress. Also, the three-dimensional diagrams derived from each index and grain yield in normal and salt stress conditions confirmed that the Roshan and Yazd local varieties had the highest grain yield in normal and salinity conditions and were the most tolerant genotypes to salinity stress.
    Keywords: Bread wheat, Grain yield, Salt stress, Tolerance indices
  • Iman Ghodyeh Zarinabadi, Parviz Ehsanzadeh* Pages 115-125
    To evaluate quality attributes of three durum wheat genotypes, Osta/Gata, Dipper-6 and PI40100, under five seed densities, 200, 275, 350, 425 and 500 seed.m-2, a spilt plots experiment in randomized complete block design with four replications was carried out in research farm of Isfahan University of Technology. Genotypes were considered in main-plots and seed densities in sub-plots. Results indicated that the genotypes had significant diffrences for grain yeild and quality attributes except for SDS sedimentation volume. Osta/Gata and PI40100 genotypes had the highest and lowest grain yeild, protein yeild and test weight, respectively, but the highest values of protein content and wet and dry gluten were observed in PI40100 and the lowest values in Osta/Gata and Dipper-6 genotypes. Results of correlation coefficients showed that there were the positive significant correlations among the grain yeild, protein yeild and test weight, while the negative significant correlations were observed between the grain yeild, protein yeild and test weight with grain protein contant and dry gluten weight. Results from this stuidy indicated that increasing plant desity increases the grain yeild, protein yeild and hectoliter weight and decreases grain protein contant and wet and dry gluten weight.
    Keywords: Durum wheat, Grain protein, Grain yeild, Plant densities, Wet, dry gluten
  • Somayyeh Bayat, Ali Sepehri* Pages 127-139
    The effect of anti-transpiration substances on dry matter remobilization of maize cv. SC 500 under water stress, a split plot experiment in randomized complete block design with three replications was conducted in Hamedan during 2009 growing season. Three irrigation treatments including irrigation after 60, 90 and 120 mm evaporation and anti-transpiration substances including 0.5 mM salicylic acid (SA), 50 ppm paclobutrazol (PBZ) and control were considered as main- and sub-plots, respectively. The anti-transpiration substances were sprayed on plants at 6 and 8 leaf stages. Results showed that SA under irrigation after 90 mm evaporation increased 20.15% and 34.59% and under 120 mm evaporation increased 23.55% and 37.95% of the remobilization of dry matter from stem and leaf, respectively, compared with control treatment. PBZ treatment also increased 13.33% and 16.51% of the remobilization of dry matter from stem and 27.73% and 29.96% from leaf under 90 and 120 mm evaporation, respectively, compared with control. Furthermore, dry matter translocation efficiency and contribution significantly increased under both 90 and 120 mm evaporation than the control, but under 60 mm evaporation, SA treatment decreased and PBZ treatment increased the rate, efficiency and contribution of the remobilization of dry matter from stem, leaf and spathe. SA increased 15.84%, 20.82% and 29.74% of the grain yield under 60, 90 and 120 mm evaporation compared with control, respectively, but the highest grain yield (10267.36 kg.ha-1) was achieved by SA under the 60 mm evaporation. In contrast, PBZ under the 60 mm evaporation decreased and under the 90 and 120 mm evaporation increased grain yield (17.52% and 21.65%, respectively), compared to control. Therefore, the application of salicylic acid and paclobutrazol anti-transpiration substances are recommended for alleviating effects of water stress in maize plants.
    Keywords: Drought stress, Maize, Paclobutrazol, Remobilization, Salicylic acid
  • Zeynab Mohammadi, Atefeh Sabouri*, Raviyeh Heydari, Hossein Sabouri, Hossein Ali Falahi, Ahmadreza Dadras, Seddigheh Mousanejad Pages 141-154

    Reduction in genetic diversity caused extreme vulnerability of crops to pests, diseases and environmental stresses will result in reduced yield. The genetic diversity of 77 barely genotypes were evaluated using seven AFLP combination primers. A total of 245 bands were generated which 227 were polymorph with average of 32.42 polymorphic band per marker. Average percentage of polymorphism and polymorphic information content were 92.37% and 0.43, respectively. General evaluation of the genetic diversity statistics including the number of effective alleles, Nei’s gene diversity and Shannon’s index showed that three primer combinations of E90-M160, E100 M160 and E100-M150 had higher values than the other combinations and had a more obvious role in distinguishing of the studied genotypes. Therefore, these primers are recommended to further studies on barely using AFLP makers. Cluster analysis using the neighbor joining method assigned genotypes to six groups. This type of grouping was nearly consistent with grouping of the genotypes in term of cold, warm or temperate climate, but not as comprehensive accordance. The analysis of population genetic structure using STRUCTURE software showed that population structure is separable into two main sub-populations with 21 and 35 genotypes, respectively, and 21 genotypes were identified as mixed genotypes. Genotypes of each sub-population had most similarity for allele frequencies and genetic structure and are different from the other groups. Results from this research can be used in future breeding programs such as association mapping.

    Keywords: Genetic diversity statistics, Genetic structure, Primer combinations
  • Sayyed Saeed Moosavi*, Mahdi Zahedi, No, Mehrdad Chaichi, Mohammad Reza Abdollahi Pages 155-173

    To evaluate the genetic diversity and detecting the most effective traits on yield of barley promising lines, two separate experiments were conducted based on randomized completely block design with three replications under non- stress and terminal moisture stress conditions. The lines had significant differences for all studied traits in both stress and non-stress conditions. In moisture stress condition, the lines 4, 6 and 9 had the highest and the lines 13, 16 and 17 had the lowest grain yield. Kernel weight per spike and 1000- kernel weight had the most important role for increasing of yield in the six rowed line number 9, while spike number per m2 and 1000- kernel weight were the most effective traits in two rowed lines 4 and 6. Spike number per m2 under non-moisture stress condition and spike number per m2 and 1000- kernel weight under terminal moisture stress condition had significant positive correlations with grain yield. The lines 2, 4 and 10 had the lowest and the lines 1, 13 and 18 had the highest variation for grain yield. Number of spike per m2 was detected as the most effective trait on grain yield in both moisture conditions. Furthermore, kernel weight per spike and peduncle weight under non- stress condition and kernel weight per spike and 1000 kernel weight under moisture stress condition were the most important traits on grain yield. Also, number of spike per m2 and awn length under non-stress condition and number of spike per m2 and stem length under moisture stress condition had maximum and minimum genetic diversity, respectively. The maximum and minimum heritability was also calculated for the number of kernel per spike and awn length, respectively. Results of this research showed that number of spike per m2 with the highest genetic diversity was the most effective trait on grain yield under both non-stress and moisture stress conditions and can be recommended to improve grain yield of the studied barley promising lines.

    Keywords: Barley, Moisture stress, Phenotypic, genotypic variation, Yield
  • Monir Miri Kondori, Seyyed Abolghasem Mohammadi*, Ali Bandehhagh Pages 175-184
    Salinity is one of the most important abiotic stresses that decreases agricultural production in arid and semi-arid soils. To study the effect of salinity on root characteristics, Sahara3771 (salt tolerant) and Clipper (salt-sensitive) cultivars were evaluated in a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications under 100 mM NaCl and normal conditions in hydroponic culture. Salinity treatment was applied at three leaves stages and continued for five weeks. To establish salinity stress, 500 mL of NaCl along with the half concentration of Hoagland solution was added at first day of stress treatment and after second day and onwards, 1000 mL NaCl and complete concentration of Hoagland was used. Root length, volume, fresh and dry weight, chlorophyll fluorescence and K+/Na+ ratio were measured at 24 hours, three weeks and five weeks after stress application. Analysis of variance and mean comparisons revealed that 100 mM NaCl compared with normal condition caused a significant reduction in root fresh weight and the K+/Na+ ratio. Significant differences were observed among growth stages for root fresh and dry weight and K+/Na+ ratio and with advanced of growth stages, the mean of studied traits was increased. Significant differences were found between cultivars for root volume and fresh weight at 1% probability level. Maximum root length and volume was observed in Sahara 3771 at shooting stage. Salinity stress caused more reduction in root weight and K +/Na+ in the susceptible cultivar (Clipper) compared with tolerant one (Sahara 3771).
    Keywords: K+, Na +, Root volume, Salt stress, Sodium chloride, Vegetative growth stages