فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 71 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرهاد خدادادکاشی، نرگس رزبان* صفحات 5-28
    بخش مسکن طی چند دهه اخیر با دوره های رونق و رکود تورمی و افزایش بی رویه و جهش وار قیمت همراه بوده است. بروز نوسان های ادواری در این بخش باعث ایجاد معضلات ساختاری و بعضا اجتماعی گردیده و به این دلیل تحلیل نوسان های بازار همواره مورد توجه سیاستگذاران قرار گرفته است. در این مقاله در پی بررسی اثر سفته بازی بر نوسان های بازار مسکن در ایران طی دوره 17 ساله (1387-1370) با استفاده از معادله تعادلی قیمت و تکنیک شبیه سازی می باشیم. در این بررسی برای تخمین ضرایب معادلات از تکنیک ژنتیک الگوریتم استفاده شده و نتایج با برنامه نویسی در نرم افزار Matlab شبیه سازی شده است. نتایج حاکی از آن است که انگیزه سفته بازی نتیجه انتظارات قیمتی و تحلیل روند قیمت دوره های گذشته توسط سرمایه گذاران بوده که به صورت تقاضای سفته بازانه در بازار نمود می یابد. تقاضای سفته بازی تاثیر قابل ملاحظه ای در ایجاد نوسان های قیمتی در بازار مسکن دارد و موجب بروز دوره های رونق و رکود قیمتی در این بازار می گردد، همچنین با بررسی کشش قیمتی عرضه می توان نتیجه گرفت که افزایش سرعت تولید و تقویت سمت عرضه می تواند فاکتور اساسی در کنترل نوسان های بازار با پاسخگویی به تقاضای سفته بازی باشد.
    کلیدواژگان: قیمت مسکن، نوسان های بازار مسکن، انتظارات قیمتی، سفته بازی، کشش قیمتی عرضه
  • علی خورسندیان*، عباس مرادپور، مرجان شعبانی صفحات 29-52
    با توجه به اهمیت بانکداری اخلاقی و رواج آن در ادبیات بانکی در سال های اخیر تدوین الگویی به منظور رتبه بندی شاخص ها و تعیین جهت گیری های اساسی در این نوع بانک ها ضروری می باشد. هدف اصلی این مقاله اولویت بندی شاخص های اساسی تعریف شده مربوط به بانک های اخلاقی در دنیا و مقایسه آن با دیدگاه مدیران بانکی در ایران و ارائه الگویی برای بانک های اخلاقی است. هدف دیگر مقاله بررسی اختلاف دیدگاه مدیران بانک های دولتی و خصوصی در نظام بانکی ایران در رتبه بندی شاخص هاست. به این منظور، پرسشنامه ای با 30 پرسش طراحی و توسط مدیران بانک های دولتی و خصوصی تکمیل شده است، سپس از آزمون تحلیل واریانس برای بررسی معناداری اختلاف بین میانگین شاخص ها استفاده شده است. نتایج تحقیق بیانگر آنست که از دید مدیران بانکی دو معیار رعایت اخلاق در برخورد با کارکنان و سهامداران و مشتری مداری از اهمیت ویژه ای برخوردارند و اهمیت سایر معیارها نسبت به این دو کمتر می باشد. همچنین نتایج حاکی از آنست که بین نظرات مدیران بانک های دولتی و خصوصی در رتبه بندی شاخص ها تفاوت خاصی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بانکداری اخلاقی، بانکداری اسلامی، موسسات تامین مالی خرد، قرض الحسنه، تحلیل واریانس
  • محمود باغجری*، ابراهیم حسینی نسب، رضا نجارزاده صفحات 53-78
    فشار بازار ارز مفهوم مهمی است که کاربردهای متعددی دارد. یکی از این کاربردها استفاده جهت بررسی و تحلیل سیاست پولی می باشد. در این مقاله ضمن معرفی شاخص فشار بازار ارز به بررسی اینکه چگونه مقامات پولی ایران نسبت به فشار بازار ارز طی دوره فصل اول سال 1368 تا فصل چهارم 1391 واکنش نشان داده اند پرداخته شده است. برای این منظور از مدل پولی گیرتون و روپر جهت بیان تئوری و از روش خودرگرسیون برداری ساختاری (SVAR) جهت تخمین استفاده شده است. نتایج تخمین نشان می دهد که تئوری سنتی فشار بازار ارز در مورد ایران نیز صادق می باشد، به این معنا که اجرای سیاست انبساط پولی منجر به افزایش فشار بر نرخ ارز می گردد، همچنین تاثیر متغیر ضریب تکاثری پول بر فشار بازار ارز مثبت و تاثیر متغیرهای تولید داخلی و قیمت نفت خام بر فشار بازار ارز منفی شده است. نتایج تجزیه واریانس متغیر فشار بازار ارز نشان می دهد که در دوره اول حدود 95 درصد تغییرات این متغیر توسط خود متغیر توضیح داده می شود و دیگر متغیرها هر یک به نسبت اندک تغییرات این متغیر را توضیح می دهند. با گذر زمان و در دوره 10 از قدرت توضیح دهندگی خود متغیر تا حدودی کاسته شده است، به طوری که در این دوره حدود 79 درصد تغییرات فشار بازار ارز از طریق خود متغیر توضیح داده می شود. بین سایر متغیرها بیشترین توضیح دهندگی مربوط به متغیر ضریب تکاثری پول با قدرت توضیح دهندگی حدود 10 درصد می باشد. پس از این متغیر سایر متغیرها به ترتیب درآمد ملی با حدود 7/6 درصد، اعتبار داخلی با حدود 38/3 درصد و در نهایت قیمت نفت با 61/1 درصد از نوسان های فشار بازار ارز را توضیح می دهند.
    کلیدواژگان: بحران های ارزی، سیاست پولی، فشار بازار ارز، بردار خودرگرسیونی ساختاری
  • اعظم احمدیان*، مهران کیانوند صفحات 79-102
    بانک ها به رغم اهمیتی که دارند در برابر کمبود نقدشوندگی که موجب هجوم بانکی و ورشکستگی بانک ها می شود به شدت آسیب پذیرند؛ زیرا در برابر دارایی های با ضریب نقدشوندگی بسیار پایین حجم عظیمی از بدهی ها با ضریب نقدشوندگی بالا وجود دارد. این ریسک نقدشوندگی در زمان عادی مشکلات بسیاری برای بانک ها به وجود نمی آورد و به وسیله تامین مالی از طریق انتشار اوراق بهادار رفع می شود؛ اما در زمان بحران که شرایط خاص اقتصادی می باشد مشکلات فراوانی برای بانک ها به وجود می آورد که از آن به هجوم بانکی تعبیر می شود. در واقع، خروج ناگهانی سپرده ها و کاهش ناگهانی منابع باعث ایجاد شوک نقدینگی در بانک ها شده و اثر منفی بر ثبات و سلامت بخش بانکی و در نتیجه بر قدرت وام دهی بانک دارد. هدف این مقاله ساخت مدلی است که به سیاستگذار اجازه دهد احتمال رخداد هجوم بانکی را بررسی نماید. به این منظور، از روش لاجیت پانل استفاده شد. نتایج حاصل از بررسی بیانگر اهمیت سلامت بانکی و متغیرهای جایگزین سپرده نظیر نرخ ارز بر احتمال خروج ناگهانی سپرده است.
    کلیدواژگان: هجوم بانکی، سلامت بانکی، دارایی و بدهی بانک
  • قهرمان عبدلی، زینب ایرانشاهی* صفحات 103-124
    تحقیقات مختلف نشان می دهند که تغییرات شدت انرژی با قیمت انرژی رابطه معکوس دارند، همچنین سطوح فناوری می توانند شدت انرژی را کاهش دهند. در تحقیق حاضر به بررسی عوامل کلیدی موثر بر بهبود شدت انرژی در تمام صنایع فعال در بورس تهران که اطلاعات مورد نیاز برای انجام این تحقیق در فاصله زمانی (1390-1385) را به طور کامل ارائه نموده اند در قالب روش پانل دیتا پرداخته شده است. نتایج تحقیق حاضر بیانگر اهمیت بیشتر متغیرهای شدت شبه دارایی های ثابت، شدت نیروی کار، شدت سرمایه و شدت مواد اولیه و قیمت این نهاده ها نسبت به سطح این متغیرها (شبه دارایی های ثابت، نیروی کار و سرمایه) در بهبود شدت انرژی در صنایع مختلف کشور است. همچنین با توجه به معنا دار شدن ضریب متغیر شبه دارایی های ثابت (نشان دهنده انباشت سرمایه و تجهیزات تولید که به بهبود کیفت تولیدات و در نتیجه انرژی اندوزی آنها منجر می شود) این نتیجه حاصل شده است که افزایش تجهیزات سهم انرژی در تولید را در صنایع مختلف کاهش داده است. همچنین در بررسی میزان کشش سایر نهاده ها با نهاده انرژی این نتیجه حاصل گردید که رابطه نهاده انرژی با سایر نهاده ها در اغلب صنایع از نوع رابطه جانشینی است، بنابراین در این صنایع افزایش قیمت انرژی با تغییر قیمت های نسبی نهاده ها می تواند موجب جانشینی سایر نهاده ها به جای انرژی و بهبود شدت انرژی گردد.
    کلیدواژگان: بهبود انرژی، شدت انرژی، پانل دیتا، خلاقیت نوآورانه، جانشینی انرژی
  • محمد غفاری فرد*، مهدی صادقی شاهدانی، اکبر کمیجانی، محمد هادی زاهدی وفا صفحات 125-142
    در ادبیات اقتصادی تئوری های تمرکززدایی مالی در جهت افزایش کارایی و بهره وری بخش عمومی و گسترش تعادل و توازن منطقه ای مورد توجه قرار گرفته است. با ایجاد نظام درآمد- هزینه استانی به همراه تشکیل نهادهای اداری و مالی در استان ها طی سال های برنامه سوم و چهارم توسعه تلاش هایی در جهت گسترش تمرکززدایی مالی در ایران برداشته شد. با توجه به اهمیت موضوع در این مقاله درصدد برآمدیم تا تاثیر تمرکززدایی مالی که با دو شاخص تمرکززدایی از مخارج عمرانی ملی و تمرکززدایی درآمدی تعریف شده است بر رشد اقتصادی استان ها با استفاده از روش اقتصادسنجی فضایی ارزیابی نماییم. نتایج تحقیق نشان می دهد بین تمرکززدایی مالی و رشد اقتصادی استان ها رابطه مثبتی وجود دارد و معناداری متغیر وابستگی فضایی نشان دهنده آثار مثبت سرریز ناشی از رشد اقتصادی در مناطق می باشد.
    کلیدواژگان: تمرکززدایی مالی، رشد اقتصادی، اقتصادسنجی فضایی، استان های کشور
  • منصور خلیلی عراقی، رقیه سلیمی شندی* صفحات 143-156
    مطالعه حاضر به بررسی رابطه سرمایه گذاری مستقیم خارجی، توسعه مالی و رشد اقتصادی با استفاده از داده های پانل 16 کشور آسیایی طی دوره (2008-1980) می پردازد. آثار توسعه مالی بر اساس داده های سالانه بررسی شده است. برای این کار از شاخص های مختلف توسعه مالی و از متغیرهای کنترلی نرخ تورم، متوسط سال های تحصیل، باز بودن تجاری و تولید ناخالص داخلی سرانه اول دوره استفاده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده اثر ترکیبی سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی برای کشورهای با درآمد بالا که از سطح توسعه مالی بالاتری برخوردارند بیشتر از کشورهای با درآمد پایین و متوسط می باشد می توان نتیجه گیری نمود توسعه مالی باعث افزایش تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، توسعه مالی، رشد اقتصادی، داده های پانل
  • سیدعلی سبحانی ثابت*، داود منظور صفحات 157-172
    در دنیای کنونی به دلیل مصرف زیاد حامل های انرژی و تولید آلاینده های زیست محیطی به وسیله برخی از آنها مطالعه و بررسی متغیرهای موثر بر تقاضا و مصرف انرژی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مقاله با استفاده از تابع هزینه ترانسلوگ 4 نهاده ای (سرمایه، نیروی کار، انرژی الکتریکی و سایر حامل های انرژی) و برای داده های سری زمانی (1386- 1377) سهم های هزینه ای برای نهاده های تولید برآورد می گردد، سپس از آنها برای محاسبه کشش های جانشینی قیمتی و متقاطع آلن و موریشما استفاده می شود. بر اساس نتایج به دست آمده از برآوردهای این پژوهش مقدار کشش قیمتی موریشیما برای سرمایه و انرژی الکتریکی 588/1 و کشش های قیمتی آلن برای دیگر حامل های انرژی برابر 698/0 می باشد که هر دو بیانگر جانشین بودن نهاده سرمایه و انرژی در دوره مورد مطالعه است، همچنین مقدار کشش متقاطع قیمتی بین دو نهاده انرژی الکتریکی و سایر حامل های انرژی بجز انرژی الکتریکی برابر (363/1-) بوده است که نشان می دهد این دو نهاده در دوره مورد بررسی مکمل یکدیگرند.
    کلیدواژگان: جانشینی سرمایه و انرژی، کشش آلن، کشش موریشیما، سیستم معادلات همزمان
  • کیومرث شهبازی، داود حمیدی رزی* صفحات 173-198
    امروزه شدت انرژی هم از جهت جنبه های توسعه پایدار و هم از بعد امنیت انرژی شاخصی استراتژیک برای کشورها محسوب می شود. هدف اصلی این مطالعه بررسی همگرایی شدت انرژی بین کشورهای عضو اوپک طی دوره زمانی (2010-1971) می باشد. به این منظور، از روش های آزمون دوجانبه همگرایی پسران (2007) و همگرایی سیگما استفاده شده است. نتایج آزمون دوجانبه همگرایی پسران وقوع واگرایی در شدت انرژی بین کشوری را تایید می نماید. شرط لازم همگرایی دوجانبه با احتمال کمتری پذیرفته شده است، اما در مقابل شرط کافی همگرایی برآورده نمی شود. بررسی پویایی انحراف معیار مقطعی طی زمان نیز حاکی از وقوع واگرایی سیگما در روند شدت انرژی بین کشورهای اوپک می باشد، همچنین نتایج نشان دهنده واگرایی شدت انرژی ایران از متوسط شدت انرژی کشورهای عضو اوپک می باشد. بر اساس نتایج این تحقیق در راستای پیگیری اهداف زیست محیطی و سیاست های بهره وری انرژی بین کشورهای عضو اوپک می بایست فرض را بر مبنای واگرایی شدت انرژی بین این کشورها در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: شدت انرژی، همگرایی دوجانبه، آزمون ریشه واحد، اوپک، توسعه پایدار
|
  • Farhad Khodadad Kashi, Narges Razban * Pages 5-28
    Housing sector has been witnessing some periods of boom and stagflation and huge increase of prices during recent decades. The periodical volatilities in this sector have led to some structural and sometimes sociological problems، so the analysis of market volatilities always has been in the attention point of policy makers. In this article using equilibrium equation and simulation technique، we are going to investigate the effects of speculation on the housing market volatilities، in Iran during a 17-year period from 1991 to 2008. Using genetic algorithms method and matlab software، the model has been estimated and simulated. The outcomes indicate that speculation’s motivation has been resulted from price expectations and analysis of price trends by investors in past periods which create a form of speculation demand on market. The demand for speculation has a significant effect on the creation of fluctuation in the housing market and causes some periods of booms and recession in this market. Also، by investigation the price elasticity of supply it can be concluded that the speeding up the rate of production and strengthen the supply side can be key factor in controlling volatilities of the market to meet demand of speculation.
    Keywords: Housing Price, Housing Market Volatility, Price Expectations, Speculation, Supply Price Elasticity
  • Ali Khorsandian *, Abbas Moradpoor, Marjan Shabani Pages 29-52
    Since the Ethical Banking has great importance and have been propagated in recent years، defining a model to rank indexes in these kinds of banks is necessary. The main goal of this paper is to rank basic indexes of the Ethical Banking and another purpose is to analyze different viewpoints of state and private banks’ managers in Iran. So a questionnaire with 30 questions filled out by bank’s managers. Then analysis of variance method has been used to evaluate significance of differences between means. Results show that respecting employees and shareholders and customers and observing ethical behavior are the most important indexes. Also results show that there is no difference between the viewpoints of state and private managers in ranking the indexes.
    Keywords: Ethical Banking, Islamic Banking, Small Financing Institutes, Qarz, e, Hasana, Analysis of Variance
  • Mahmoud Baghjari *, Ebrahim Hoseininasab Pages 53-78
    Exchange market pressure is an important subject which could be applied in different areas. For example it could be used in investigating and analyzing monetary policy. In this paper along with presenting exchange pressure index، we review how monetary authorities of Iran reflected against to EMP during the first quarter of 1368 to fourth quarter of 1391. In order to explain the theory، the Girton and Rober monetary model and in order to estimate the model، Structural Vector Auto Regressive approach (SVAR) have been used. The results indicate that traditional theory of EMP is also applied to Iran. This means that the implementation of monetary expansion policy leads to increasing exchange market pressure. They also show that the effect of variable of money multiplier coefficient on the EMP is positive and the effect of variables of domestic product and the oil price on EMP is negative. The results of decomposition of variance of EMP indicate that in the first period about 95% of changes in this variable are explained by itself. As time passes and during tenth period، the explanatory power of the variable is somewhat reduced so that in the tenth period، about 79% of EMP changes is explained by the variable. Among other variables، the money multiplier coefficient has the most explanatory power which is about 10%. The other variables explanatory powers are as follows: national income 6. 7% domestic credit 3. 38% and finally oil price 1. 61%.
    Keywords: Currency Crisis, Monetary Policy, Exchange Market Pressure, Structural Vector Autoregressive
  • Azam Ahmadian *, Mehran Kianvand Pages 79-102
    Despite the importance of banks they are extremely vulnerable in times of liquidity shortage، which causes withdrawal of bank and bank bankruptcies، because there are assets with low liquidity and much more debts with high liquidity. The liquidity risk in normal times does not cause a lot of problems for banks and could be solved by financeing through bonds issuance. But during economic crisis special conditions، it creates some problems for banks which called «bank run”. The sudden withdrawal of deposits and sudden drop in banks'' credit resources would lead to liquidity shocks and have a negative effect on banking stability soundness and on lending ability of banks. The purpose of this paper is to propose a model that allows policy-makers to consider the probability of bank run. So in order to do this، the panel logit method has been used. The results of the study indicate the importance and effect of the banking soundness and deposit substitute variables such as exchange rate on possibility of sudden withdrawal of deposits.
    Keywords: Banking Withdrawal, Banking Soundness, Banking Asset, Liability
  • Ghahreman Abdoli, Zeynab Iranshahi * Pages 103-124
    Different researches have shown that energy intensity changes have inverse relation to energy costs and also technological levels can decrease energy intensity. In the present research، using panel data method we investigate the key factors contribute to energy intensity improvement in all active industries in Tehran stock exchange that provided all the data need for this research during 2006-2011. The results suggest that intensity variance of fixed assets; work labor، capital and raw material and price of these factors have greater importance in comparison to level of these variances in energy intensity improvement in different industries of the country. Based on meaningfulness of variance index of fixed assets (showing R &D share for decreasing energy intensity index)، the results show that the improvement of Research and Development status has decreased the share of energy in manufacturing in different industries. Results also show that relation of energy factor and other factors in many industries is replacement one. Therefore in this industry، increasing price of energy through the changing relative price of factors leads to replacement of other factors to energy and improvement of energy intensity.
    Keywords: Energy Improvement, Energy Intensity, Data Panel, Innovative Creativity, Energy Replacement
  • Mohammad Ghaffary Fard *, Mehdi Sadeghi Shahdani, Akbar Komijani, Mohammad Hadi Zahedei Vafa Pages 125-142
    In the economic literature، theories of fiscal decentralization have been taken into consideration in order to increase efficiency and productivity of the public sector and regional balance. Establishing provincial revenue – expenditure system and founding administrative and financial institutions in all provinces during the third and fourth development plans some great steps were taken towards fiscal decentralization in Iran. In this paper، we evaluate the impact of fiscal decentralization on economic growth with two index of fiscal decentralization (revenue decentralization and national expenditure decentralization) by using spatial econometric methods. The results show that there is linear positive relation between fiscal decentralization and provincial economic growth. Spatial dependence variable significance reflects the positive effects of economic growth in the region through overflow
    Keywords: Fiscal Decentralization, Economic Growth, Panel Data, Spatial Econometric Method, Provinces of Iran
  • Mansour Khalili Araghi, Roghayeh Salimi Shendi * Pages 143-156
    In the economic literature، theories of fiscal decentralization have been taken into consideration in order to increase efficiency and productivity of the public sector and regional balance. Establishing provincial revenue – expenditure system and founding administrative and financial institutions in all provinces during the third and fourth development plans some great steps were taken towards fiscal decentralization in Iran. In this paper، we evaluate the impact of fiscal decentralization on economic growth with two index of fiscal decentralization (revenue decentralization and national expenditure decentralization) by using spatial econometric methods. The results show that there is linear positive relation between fiscal decentralization and provincial economic growth. Spatial dependence variable significance reflects the positive effects of economic growth in the region through overflow.
    Keywords: Fiscal Decentralization, Economic Growth, Panel Data, Spatial Econometric Method, Provinces of Iran
  • Sayed Ali Sobhanisabet *, Dr Davood Manzoor Pages 157-172
    This paper examines elasticity of substitution among electricity، other energy materials and capital in IR. Iran chemical industry، using time series data between (1998-2007). This analysis uses Tran slog production and cost functions due to their economic properties and production inputs are categorized into four categories including capital، labor، electricity and other energy materials. This production function were used to estimate the own، cross price، Morishima and Alen elasticity. The Morishima elasticity for capital-electricity estimated 1. 588 and Alen elasticity for capital and other materials estimated 0. 698. Cross elasticity between electricity and other materials was equal to (-1. 363). So that the results of this paper indicate that capital، electricity and labor substitute each other. But electricity and other energy materials are found to be complements.
    Keywords: Substitution of Capital, Energy, Allen Elasticity, Morishima Elasticity, System of Simultaneous Equations
  • Kiumars Shahbazi, Davoud Hamidi Razi * Pages 173-198
    Nowadays، the energy intensity from the aspects of sustainable development and also energy security is a strategic indicator for countries. The main objective of this article is the investigation of energy intensity convergence among OPEC countries during 1971-2010. To this end، the pair-wise test of Pesaran (2007) and sigma convergence are used. The results of pair-wise test of Pesaran confirmed divergence of cross-country energy intensity. The necessary condition of pair-wise convergence was accepted with low probability، but، sufficient convergence condition was not met. Dynamics of cross-sectional standard deviation over time also suggests the occurrence of sigma divergence in energy intensity trend among OPEC countries. The results also indicate the divergence of energy intensity in Iran from the average energy intensity of OPEC countries. In conclusion، in the pursuit of international environmental targets and energy productivity policies among OPEC members should be regulated with respect to the non-convergence of energy intensity among them.
    Keywords: Energy Intensity, Pair, Wise Convergence Test, Unit Root Test, Sustainable Development, OPEC