فهرست مطالب

زن و جامعه - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1393)

فصلنامه زن و جامعه
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خدیجه سفیری، راضیه ذاکری هامانه صفحات 1-30
    در این پژوهش با اتخاذ رویکرد استقرایی و اکتشافی، ادراکات و معانی اعتماد به همسر در فضای مجازی در بین زنان شهر یزد مطالعه شده است. روش پژوهش کیفی و از نوع نظریه پردازی مبنایی می باشد. تکنیک گردآوری داده ها، روش گروه متمرکز و مصاحبه عمیق نیمه ساخت یافته با 22 نفر از زنان ساکن شهر یزد بود، که براساس نمونه گیری نظری و مطابق با منطق اشباع نظری جزء نمونه تحقیق قرار گرفتند تا معانی ذهنی، تجربیات و دیدگاه های آنان مورد اکتشاف قرار گیرد؛ هم چنین اطلاعات حاصل از اشتراک مطلب در شبکه های اجتماعی نظیر فیس بوک، وایبر و... نیز از دیگر منابع تحقیق بود. پس از کدگذاری داده ها، مقولات در راستای سه سوال ادراک پاسخگو از پدیده (مقولات محوری: آرامش ذهنی و روانی و صداقت گفتاری و عملی)، عوامل موثر بر آن پدیده (مقولات محوری: تطابق گفتار و رفتار؛ روابط عاطفی و اخلاقی و شناخت و شاخصه های همسر) و استراتژی های برخورد با آن (مقولات محوری: اعتراض؛ اختلال در روابط و گرایش به روابط اجتماعی جدید، اضطراب، تردید و نگرانی و برخورد مثبت و منطقی) از دید زنان تنظیم و مدل پارادایمی ترسیم گردید. حاصل تحلیل و واکاوی متون مصاحبه ها 282 مفهوم، 94 مقوله و 9 مقوله محوری بود.
    کلیدواژگان: صداقت، آرامش ذهنی، اعتماد، زنان، فضای مجازی، نظریه مبنایی
  • راضیه جمال زاده*، محمود گلزاری صفحات 31-48
    جمعیت سالمندان دنیا در حال افزایش است. کشور ما نیز از این امر مستثنی نیست. سپردن سالمندان به مراکز نگهداری سیر صعودی دارد. مطالعات نشان می دهد که اختلالات خلقی و روانی در میان سالمندان ساکن در مرکز سالمندان نسبت به سالمندان ساکن در منزل شایع تر است. با توجه به این مهم، این تحقیق با هدف بررسی اثربخشی امیددرمانی در افزایش شادکامی و رضایت از زندگی در زنان سالمند مستقر در مرکز سالمندان با انتخاب جامعه آماری مرکز سالمندان امین بروجن انجام شد. در طی پژوهش نیمه آزمایشی پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل 30 زن به صورت نمونه گیری در دسترس از بین 120 نفر انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند، سپس پیش آزمون با استفاده از پرسشنامه شادکامی آکسفورد و رضایت از زندگی داینر در هر دو گروه آزمایش و کنترل اجرا شد. گروه آزمایش در 8 جلسه 5/1 ساعته تحت مداخله امیددرمانی قرار گرفتند. بعد از اتمام جلسات، پس آزمون اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون لوین، کالموگروف- اسمیرنف و تحلیل کواریانس استفاده شد. تحلیل کواریانس نشان داد تفاوت معناداری بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل وجود دارد و مداخله امیددرمانی شادکامی و رضایت از زندگی را در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل افزایش داده است و می توان گفت امیددرمانی در افزایش شادکامی و رضایت از زندگی زنان سالمند ساکن در سرای سالمندان موثر است.
    کلیدواژگان: امیددرمانی، شادکامی، رضایت از زندگی، سالمندی
  • محمدحسن صیف، عباس ثابت مهارلویی*، احمد رستگار، احسان رکنی صفحات 49-68
    پرستاری نقش حیاتی در نظام مراقبت درمانی ایفا می کند. واقعیت های امروز جامعه پرستاری ایران، مانند حضور چشم گیر زنان سبب تجربه سطوح بالایی از تعارض کار- خانواده توسط آنان شده است. این تحقیق در پی یافتن عوامل سازمانی و روانشناختی موثر بر تعارض کار- خانواده پرستاران متاهل زن بیمارستان های خصوصی شهر شیراز می باشد. داده های لازم از طریق پرسشنامه ای ترکیبی که توسط یک نمونه 214 نفری تکمیل شده است، جمع آوری گردید. افراد نمونه از میان 481 نفر جامعه آماری از طریق یک روش چند مرحله ای نمونه گیری (خوشه ای، طبقه ای و تصادفی) انتخاب شدند. داده ها به کمک روش آماری تحلیل مسیر (به وسیله نرم افزار لیزرل8.50) و شاخص های نیکویی بر ارزش تحلیل شدند. نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد، حمایت سرپرستان سبب کاهش تعارض و ابهام نقش و نیز کاهش تعارض کار- خانواده می گردد. درگیری شغلی نیز اثر مشابهی بر تعارض و ابهام نقش داشته اما با تعارض کار- خانواده دارای ارتباط مستقیم می باشد. تعارض و ابهام نقش نیز، تعارض کار- خانواده را افزایش می دهند. اتخاذ سیاست های حمایتی مناسب توسط سرپرستان می تواند به طور مستقیم و غیر مستقیم (از طریق تعارض و ابهام نقش) سبب کاهش تعارض کار- خانواده شود. (هم اثر مستقیم و هم اثر غیر مستقیم نقش واسطه تایید شده است) از سوی دیگر هر چند تاثیرگذاری غیر مستقیم درگیری شغلی بر تعارض کار- خانواده منفی است، ولی شدت این تاثیرگذاری به حدی نیست که سبب منفی شدن اثر کل گردد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، تعهد سازمانی، رضایت شغلی، تعارض کار، خانواده، تحلیل مسیر
  • حسنعلی آقاجانی، حسین صمدی میارکلایی*، حمزه صمدی میارکلایی صفحات 69-90
    آموزش کارآفرینی سیاستی است که به طور مستقیم در کمیت و کیفیت عرضه کارآفرین در یک جامعه اثر می گذارد. به همین دلیل در بسیاری از کشورها بویژه در کشورهای پیشرفته که تا حدودی در آن موانع و مشکلات برطرف شده است، دولت ها به شکوفا کردن توان بلقوه مردم پرداختند. هدف از این تحقیق نیز، ارزیابی اثربخشی دوره های آموزشی کارآفرینی طرح های زودبازده بر کارآفرینان زن استان مازندران می باشد. جامعه آماری این تحقیق،850 نفر از زنان کارآفرین استان مازندران می باشد، که با توجه به محدودیت های خاص جمع آوری داده ها 120 نفر به عنوان نمونه انتخاب، برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده، و تجزیه و تحلیل داده ها بوسیله نرم افزارهای SPSS و LISREL انجام شده است. نتایج آزمون T-test نشان داده است که اثربخشی دوره های آموزش کارآفرینی و همه ابعاد مورد بررسی یعنی: تحریک انگیزه ها، پرورش ویژگی ها و آموزش مهارت ها، در وضعیت مطلوبی قرار نداشته و یافته ها مدل معادلات ساختاری بیانگر تایید کلیت مدل ها و ارتباط معنی داری مولفه ها با اثربخشی دوره های آموزش کارآفرینی بود. در پایان هم به مدیران پیشنهاد می شود که بیش از پیش به کیفیت برنامه های آموزشی خویش پرداخته، تا شاهد اثربخشی و کیفیت بیش تر این دوره ها باشیم.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، اثربخشی، دوره های آموزشی، طرح های زودبازده
  • ذکیه فتاحی صفحات 91-110
    از نگاه عارفان همه ی موجودات در عالم هستی مظاهر اسماء الهی اند؛ بنابراین زن نیز ظرف وجودی اسمی از اسماء و صفات خداوند می باشد؛ عرفا نیز زن را مظهر اسم جمال، خالق و اسم رب می دانند؛ به ویژه ابن عربی درباره ی زنان، از آن جهت که آینه ی جمال حق هستند نظری خاص دارد؛ وی پس از بیان حدیث نبوی: «حبب الی من دنیاکم ثلاث: النساء و الطیب و جعلت قره عینی فی الصلاه»، استدلال می کند که تاویل این سخن به نوعی بیانگر منزلت حقیقی زن بوده وحب زنان را کمال عارفان وحب الهی می شناسد. دراین مقاله سعی بر آن است که منزلت حقیقی زن از دیدگاه عرفان اسلامی و ادبیات عرفانی را تبیین و روشن نماید؛ ابن عربی بیش تر از هرکس به شان معنوی زن پرداخته است؛ این مقاله مطالبی از ابن عربی و شواهدی از «مثنوی» در باب منزلت زن را تحلیل می کند؛ سعی نگارنده این است که یکی از پیوندهای فکری مولانا با ابن عربی را در این خصوص به صورت توصیفی- تطبیقی روشن نماید.
    کلیدواژگان: زن، اسماء، صفات، جمال، خالق، ابن عربی، مولانا
  • رضا زارعی، عبدالمجید اورنگی صفحات 111-132
    این مقاله مبتنی بر پژوهشی توصیفی و از نوع پیمایشی است. هدف از این پژوهش بررسی وضعیت عملکرد مربیان تربیتی زن در دبیرستان های شهرستان داراب از جنبه علمی، مذهبی، الگو بودن، تعامل با دانش آموزان، اوقات فراغت و نگرش نسبت به آنان از نظر مدیران، معلمان و مربیان تربیتی بود. جامعه آماری در این پژوهش تمامی اولیاء دبیرستان های زن شهرستان داراب بودند که با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. حجم نمونه مورد بررسی در این پژوهش120 نفر بودند که با استفاده از جدول مورگان محاسبه شد. از این تعداد 101 نفر در این مطالعه شرکت نمودند. داده های این پژوهش متناسب با شاخص های فوق با استفاده از یک پرسشنامه 24 سئوالی گردآوری شدند. برای تامین اعتبار محتوایی پرسشنامه از منابع علمی موجود و نظر متخصصین موضوعی استفاده شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرنباخ برابر 0.86 برآورد گردید داده های حاصل از این مطالعه با استفاده از شاخص های آماری میانگین، انحراف استاندارد، چولگی و آزمون های تی، تحلیل واریانس، ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که؛ مربیان تربیتی ذیل شاخص های عمل به وظایف، وضعیت علمی، رضایتمندی، دادن اطلاعات مذهبی و نگرش، به ترتیب با 0.245، 0.182، 0.175، 0.093 و 0.013 میزان چولگی، ارزیابی پایینی را به خود اختصاص داده اند. این نتایج در سطح (P<0.000) معنادار می باشند. هم چنین از جنبه علمی بودن، مدیران ارزیابی مثبت تری از عملکرد مربیان در این زمینه نسبت به خود مربیان داشته اند (P<0.025).
    کلیدواژگان: مربیان تربیتی، شاخص های عملکردی، مذهبی، الگو، اوقات فراغت، نگرش، روابط
  • محسن بابایی، یاسر مدنی، مسعود لواسانی صفحات 133-150
    این تحقیق با هدف بررسی اثر بخشی آموزش گروهی شناختی رفتاری برمعیارهای ارتباطی غیر واقعی و صمیمیت زناشویی زنان انجام گرفته است. روش این پژوهش نیمه آزمایشی و از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و جایگزینی تصادفی استفاده شد. جامعه پژوهش را تمامی زنان مراجعه کننده به مرکز مشاوره خانواده بهزیستی شهرستان هرسین تشکیل دادند که پس از اعلام عمومی برگزاری دوره 30 نفر از افراد واجد شرایط انتخاب شدند که 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر دیگر درگروه کنترل به شیوه تصادفی ساده جایگزین شدند و از هردو گروه پیش آزمون (مقیاس صمیمیت واکر وتامپسون و پرسشنامه معیارهای ارتباطی ویژه بوکام و همکاران) به عمل آمد و گروه آزمایش در معرض 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش گروهی شناختی رفتاری قرار گرفت و سپس با آزمون های مذکور پس آزمون به عمل آمد. یافته ها حاکی از تفاوت معنادار میانگین دو گروه (آزمایش و کنترل) در پس آزمون و تاثیرآموزش شناختی رفتاری در کاهش معیارهای ارتباطی غیر واقعی و هم چنین افزایش صمیمیت زناشویی زنان بود. نتایج نشان داد که کاهش معیارهای ارتباطی غیر واقعی از طریق آموزش مولفه های رویکرد شناختی رفتاری موجب افزایش صمیمیت زناشویی زنان می شود.
    کلیدواژگان: آموزش شناختی رفتاری، معیارهای ارتباطی غیر واقعی، صمیمیت زناشویی، زنان
  • عاطفه حیرت، مریم سادات فاتحی زاده، سیداحمد احمدی، عذرا اعتمادی، فاطمه بهرامی صفحات 151-164
    از جمله متغیرهای مهم در مطالعات خانواده، سازگاری زناشویی است. هدف از این پژوهش بررسی رابطه سبک زندگی زوجی اسلامی با سازگاری زناشویی زوجین بود. نمونه تحقیق150 نفر از والدین دانشجویان دانشگاه اصفهان بودند که با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه سبک زندگی زوجین با رویکرد اسلامی و فرم کوتاه پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپانیر بود. داده ها با روش های آمار توصیفی و استنباطی (همبستگی، رگرسیون، آزمون تی و معادلات ساختاری) و با استفاده از نرم افزارهای AmosوSPSS تحلیل شد. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد که سبک زندگی زوجی اسلامی بر سازگاری زناشویی تاثیر معنادار دارد. هم چنین طبق نتایج مدل رگرسیون از بین ابعاد سبک زندگی، بعد ساختاری و بعد رفتاری، سازگاری زناشویی را به طور معناداری پیش بینی کردند. هم چنین بین ابعاد سبک زندگی با رویکرد اسلامی و سازگاری زناشویی همبستگی مثبت و معناداری وجود داشت. بنابراین چنانچه زن و شوهر تلاش کنند سبک زندگی خود را به سوی اسلامی تر شدن سوق دهند سازگاری زوجی آنها ارتقا خواهد یافت.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، زوجین، سازگاری زناشویی
|
  • Pages 1-30
    This paper seeks the perceptions and meanings of trust in spouse in virtual space by inductive and exploratory approach among the women living in Yazd. Research method was Qualitative with Grounded Theory. Data was collected through focus groups and in-depth semi-structured interviews in 2014. A Sample of 22 women was selected through theoretical sampling. In addition، the information shared on social networking sites such as Facebook، Viper and etc. formed another source for our study. After coding the data، categories were adjusted in the form of three main questions of research from the perspective of the women: the women''s perception of phenomena (Central issues: mental calmness and sincerity of speech and action)، effective factors on the phenomena (central issues: matching words and deeds; emotional and moral relations، understanding and characteristics of partner) and strategies for dealing with it (the central issues: protests، disturbances in relationships and trends in social relationships، anxiety، doubt and worry and positive and logical dealing). Then paradigmatic models were drawn. The result of analysis and exploration of interviews was 282 Concept، 94 categories and 9 central issues.
    Keywords: Honesty, Mental Relaxation, Trust, Women, Cyberspace, Grounded Theory
  • Pages 31-48
    The elderly population the in the world is increasing and our country is not an exception with regard to this matter. Leaving the elderly to nursing home shows an ascending trend. Moreover behavioral and psychological disorders are more prevalent among the elderly in the nursing home. Regarding this important issue، the present research was performed with the aim of evaluation of hope therapy effectiveness on happiness increases and life satisfaction among the elderly women resided in the nursing homes. The current research is a semi experimental pretest-posttest style with control group. The community of the research includes all the elderly resided at Amin elderly center of Boroujen from whom 30 people are selected and replaced by random in two experimental and control groups. Then the Oxford happiness and Diener life satisfaction questionnaire were completed for each group. The hope therapy program was performed during 8 sessions for 1:30 hours while no intervention was done in the control group. After finishing the sessions of hope therapy program، the posttest was performed. The results of accumulated data showed that hope therapy education approach meaningfully increases the happiness and life satisfaction in the experimental group in the comparison with control group.
    Keywords: Hope Therapy, Happiness, Life Satisfaction, Elderly
  • Pages 49-68
    Nursing plays a vital role in a health care system. Realities of today''s nurses in Iran like the remarkable presence of women in this profession cause the experience of high levels of work – family conflict. Current study attempts to determine the organizational and psychological factors affecting on the work – family conflict among married female nurses working in Shiraz private hospitals. Necessary data was collected through a combined questionnaire that has been filled out by a sample of 214 people. The sample was selected from a statistical population of 481 by using a multi-stage methodology (cluster، stratified and random sampling). Data were analyzed using LISREL 8. 50 through path analysis and Goodness–of–Fit–indices. Findings from path analysis indicate that supervisors’ support reduces the role conflict and role ambiguity as well as work – family conflict. Job involvement has a similar effect on the role conflict and role ambiguity، but it has direct relationship with work–family conflict. This study also found that role conflict and role ambiguity increase work–family conflict. Results demonstrate that selecting appropriate supporting policies by supervisors directly and indirectly decreases work–family conflict (through role conflict and role ambiguity). It should be noted that although indirect effect on work – family conflict of job involvement is negative، but the magnitude of this effect is not strong enough to make the total effect negative.
    Keywords: Work – Family Conflict_Organizational Commitment_Organizational Justice_job Satisfaction_Path Analysis
  • Pages 69-90
    Entrepreneurial teaching is a policy that influences on quality and quantity of supplying the entrepreneurs within a society. That is why the governments attempt to actualize people’s potential abilities، in many countries especially in advanced countries in which barriers and difficulties are partly obviated. The purpose of the present research is to evaluate the effectiveness of the curriculums about entrepreneurial quick return plans on Mazandaran female entrepreneurs. Statistical population in this research includes 850 persons of Mazandaran female entrepreneurs. Due to particular limitations of data collection، 120 persons were selected as a sample. A questionnaire is used for data collection، and data analysis was done by SPSS and LISREL software. The results of T-test demonstrated that the effectiveness of entrepreneurial curriculums and all studied dimensions (provoking motivations، nurturing features and training skills) are not placed in desirable status. But the results of the structural equation model confirmed the totality of models and showed a significant relationship between components and the effectiveness of the entrepreneurial curriculums. Finally، it is suggested that managers pay more attention to the quality of their own curriculums to increase the effectiveness and quality of these curriculums
    Keywords: Entrepreneurship, Effectiveness, Curriculums, Quick Return Plans
  • Pages 91-110
    In mystics'' view، all creatures in this world are the representatives of divine names; therefore the women are the symbols of God’s names and attributes. The mystics know the woman as divine، epiphany beauty and the name of lord. Ibne Arabi has a specific idea about women due to being the mirror of Divine’s beauty. saying the prophet Hadith «I like three things of your world، women، fragrant (good smell) and praying which is the delight of one’s eye»، he argues that its hermeneutic interpretation somehow shows the real status of a woman and he considers loving a woman as attainment to mystics'' perfection and the Divine’ s love. This study attempts to verify women’s real statusfrom the perspective of Islamic mysticism and mystical literature. Ibne-Arabi discusses the woman''s spiritual degree more than others. In fact، this article surveys some subjects of Ibne-Arabi and some evidences of Masnavi about woman’s dignity. The author has tried to clarify one of the mental relationships between Moulana and Ibne-Arabin comparatively and descriptively.
    Keywords: Woman, Divine, Beauty, Epiphany, Attributes, Ibne, Arabi, Molavi
  • Pages 111-132
    This article is based on descriptive research and survey. The purpose of this study is to evaluate the performance of female educational coaches in Darab city at high schools from the aspects of science، religion، modeling، leisure time، interaction with students and attitudes of the administrators، teachers and educational coaches towards them. Statistical population in this study was included all female high school staff in Darab. A sample size of 120 people selected and studied by cluster sampling was calculated by Morgan table and finally 101individuals participated in this study. The data was collected by a questionnaire of 24 questions fitted by the above criteria. Available scientific sources and the experts'' opinions were used to assure content validity. The reliability of questionnaire was calculated by Cronbach''s Alpha coefficient estimated 0. 86. The data was analyzed by statistical mean، standard deviation، T- test، analysis of variance، correlation and multiple regression analysis cases were analyzed. The results showed that educational coaches have low assessments in the indicators of practicing their duty، scientific status، satisfaction، religious information and attitudes with skewed levels 0. 245، 0. 182، 0. 175، 0. 093 and 0. 013 respectively. These results are significant in the level of P <0. 000. Moreover، managers had a more positive assessments from scientific performance than their own coaches (P <0. 025).
    Keywords: Educational Coaches, Indicators of Performance, Religious, Model, Leisure Time, Attitudes, Relationships
  • Pages 133-150
    The aim of this research was to evaluate the effectiveness of cognitive behavioral group training on unrealistic relationship standards and marital intimacy of women. The method of research was quasi-experimental and pretest-posttest with control group design and random assignment was used. The research population was all women referred to the Family Counseling Center of Welfare in Harsin city after the public announcement of holding the training period، 30 members qualified for participating were selected and with simple randomly sampling 15 members in the experimental group and 15 others in the control group were replaced. The experimental group received 90 minute cognitive behavioral group training in 8 sessions. All participants completed the inventory of specific relationship standards and intimacy scale in pretest post-test stage. Findings showed that significant difference in post-test between groups (experimental and control) and effect of cognitive behavioral training in reducing unrealistic relationship standards as well as increasing marital intimacy. Results showed that reducing unrealistic relationship standards by training components of cognitive behavioral approach enhances marital intimacy among women.
    Keywords: Cognitive Behavioral Training, Unrealistic Relationship Standards, Marital Intimacy, Women
  • Pages 151-164
    Marital adjustment is regarded as one of the important factors in family studies. The purpose of this study was to investigate the relationship between marital adjustment and Islamic lifestyle. 150 students'' parents of Isfahan University were selected by cluster sampling who filled out the Islamic lifestyle questionnaire (ILSQ) and short form of Spanier''s couple adjustment questionnaire. The data was analyzed using descriptive and inferential statistical method (correlation، regression، t-test and structural equation). The results of structural equation modeling showed that the Islamic lifestyle has a significant impact on marital adjustment. Also the results of the regression model indicated that structural and behavioral aspects of Islamic lifestyle can significantly predict the marital adjustment. In addition، there was a significant positive correlation between Islamic lifestyle aspects and marital adjustment. Therefore couples'' marital adjustment will improve in the case of practicing Islamic commandments in their lifestyle.
    Keywords: Lifestyle, Islamic Lifestyle, Marital Adjustment