فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 54 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رحیم داوری، فتح الله بهنود* صفحات 322-330
    زمینه و هدف
    انحراف سپتوم یا تیغه بینی یکی از علل شایع انسداد یکطرفه یا دوطرفه مجرای هوایی بینی است که ممکن است به دنبال تروما به بینی و قسمت میانی صورت ایجاد شود. بیمارانی که از انسداد بینی شکایت داشته و این شکایت آنها با یافته های معاینه فیزیکی داخل بینی تطابق دارد، اغلب کارشان به سپتوپلاستی و جراحی شاخک می انجامد. انحراف شدید سپتوم بینی منجر به انسداد کامل بینی می شود و عبور هوا از مجرای بینی را مختل می کند ولی نقش انحراف تیغه بینی و درمان جراحی آن بر روی عملکرد شیپور استاش و فشار گوش میانی هنوز مورد سوال است و در حالی که عده ای از جراحان اعتقاد ندارند که انجام عمل سپتوپلاستی در کل تاثیرقابل توجهی بر روی فشار گوش میانی داشته باشد و بنابر این انجام آن را قبل از اعمال جراحی گوش ضروری نمی دانند عده ای دیگر معتقدند انجام عمل سپتوپلاستی بر روی فشار گوش میانی تاثیرقابل توجهی دارد و بنا براین انجام این عمل را قبل از اعمال جراحی گوش مثل تمپانوپلاستی ضروری می دانند.
    روش کار
    مطالعه حاضر به صورت توصیفی تحلیلی آینده نگر بر روی 70 بیمار بین 18 تا 65 سال که در طی سال 1391 با شکایت گرفتگی بینی مراجعه کرده و با تشخیص انحراف سپتوم بینی تحت عمل جراحی سپتوپلاستی قرار گرفتند انجام شده است. فشار گوش میانی و عملکرد شیپوراستاش در سمت انحراف سپتوم و در سمت مخالف انحراف قبل از عمل جراحی سپتوپلاستی و بعد از عمل جراحی سپتوپلاستی (3 تا 6 ماه بعد) توسط تیمپانومتری و تست عملکرد لوله استاش (تست Toynbee) یا ETFT اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بر اساس این تحقیق مشخص شد که در مقایسه میان میانگین فشار هوای گوش میانی در سمت انحراف تیغه بینی و در سمت مخالف انحراف، قبل و بعد از عمل جراحی سپتوپلاستی تفاوت معنی داری دیده نشد (0/05< P). همچنین در مقایسه میان عملکرد لوله استاش در سمت انحراف تیغه بینی و در سمت مخالف انحراف، قبل و بعد از عمل جراحی سپتوپلاستی تفاوت معنی داری دیده نشد (0/05< P).
    نتیجه گیری
    انجام عمل جراحی سپتوپلاستی در بیماران دچار گرفتگی بینی به علت انحراف تیغه بینی که فاقد پاتولوژی گوش میانی بودند پس از 6-3 ماه تاثیر قابل توجهی بر عملکرد لوله استاش و فشار گوش میانی نداشت و می توان نتیجه گیری کرد تاکید بر انجام عمل جراحی تصحیح انحراف تیغه بینی قبل از انجام اعمال جراحی گوش بخصوص تیمپانوپلاستی ضرورتی ندارد.
    کلیدواژگان: سپتوپلاستی، تیمپانومتری، شیپوراستاش
  • مهدی سعادتی*، ماهدخت طاهری، محمد هادی بهادری صفحات 331-339
    زمینه و هدف
    ناباروری معضلی جهانی است و میلیون ها مرد و زن را در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه تحت تاثیر قرار داده است. در این راستا لقاح آزمایشگاهی((In-vitro fertilization (IVF) نقش حیاتی بازی می کند. مطالعات انجام شده در لقاح آزمایشگاهی نشان داده است که فقدان لانه گزینی دلیل اصلی نتایج ناموفق لقاح آزمایشگاهی می باشد. ملاتونین می تواند میزان زنده ماندن جنین و میزان موفقیت لقاح آزمایشگاهی را افزایش دهد و این کار را با حذف رادیکال های آزاد و از بین بردن گونه های فعال اکسیژن((oxygen reactive species (ROS) انجام می دهد. این مطالعه به منظور بررسی اثر غلظت های متفاوت ملاتونین برروی میزان نوزادان زنده متولد شده حاصل از انتقال جنین های دوسلولی موش سوری طراحی شد.
    روش کار
    در این مطالعه، با تزریق 5/7 واحد هورمون گنادوتروپین سرم اسب باردار (pregnant mares serum gonadotropin) (PMSG)) و سپس همین میزان هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی human chorionic gonadotropin) (hCG)) 48) ساعت بعد بصورت داخل صفاقی، تخمک گذاری در موش های ماده ی 8-6 هفته ای نژاد NMRI تحریک شد. 48 ساعت بعد از آن جنین های دوسلولی از لوله های رحمی موش های ماده بدست آمد. جنین های دوسلولی به موش های سوری حامله ی کاذب از نژاد مشابه از طریق جراحی و به صورت دوطرفه انتقال داده شدند. به هر لوله 14-8 جنین انتقال داده شد. مطالعه شامل 4 گروه آزمایش و یک گروه کنترل (6 موش در هر گروه) می باشد. گروه های آزمایش با تزریق زیرجلدی ملاتونین با غلظت های 100 میکرومولار، 10 میکرومولار، 1 میکرومولار و 100 نانومولار تیمار شدند. بعد از سزارین در روز 18 بارداری، درصد تولدهای زنده مشخص شدند. نتایج با استفاده از آزمون آماری مجذور کای (chi-square test) ارزیابی شد و تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار ver 16/0 SPSS انجام گرفت. درصد تولدهای زنده محاسبه و با گروه کنترل مقایسه شد.
    یافته ها
    701 جنین دوسلولی به یک گروه کنترل و 4 گروه آزمایش موش سوری انتقال داده شدند. نتایج نشان داد که تعداد و درصد نوزادان متولد شده در غلظت های 100 میکرومولار، 10 میکرومولار ملاتونین و گروه کنترل به ترتیب 21 (15/55%)، 13 (9/15%) و 9 (6/47%) بود و در غلظت های 1 میکرومولار و 100 نانومولار، هیچ نوزاد زنده ای متولد نشد. بیشترین میزان تولد زنده در غلظت 100 میکرومولار بدست آمد و تفاوت معنی داری با گروه کنترل نشان داد (p≤0.0001). میزان تولدهای زنده در غلظت 10 میکرومولار و گروه کنترل تفاوت معناداری را نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که تزریق زیر جلدی ملاتونین روند رشد جنین دو سلولی موش و تکامل پس از جایگزینی موش سوری را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: ملاتونین، جنین دوسلولی، تولد زنده، موش سوری
  • اکبر عطادخت*، سجاد بشرپور، ندا رحیمی، الناز نوری، پرویز مولوی صفحات 340-349
    زمینه و هدف
    بیماران روانی مزمن، نه تنها خودشان به عضو غیرفعال جامعه تبدیل می شوند، بلکه هزینه ی سنگین نگهداری و توانبخشی آنها بر دوش جامعهو خانواده می افتد.این مطالعه با هدف تبیین نشانگان مثبت و منفی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بر اساس حمایت اجتماعی ادراک شده انجام شد.
    روش کار
    روش این مطالعه توصیفی همبستگی بود و جامعه ی آماری آن را بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بستری در بیمارستان روانپزشکی ایثار و مراکز توانبخشی اردبیل در سه ماه آخر سال 1392 تشکیل می دادند. از بین جامعه ی آماری، 124 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و با استفاده از مقیاس نشانگان مثبت و منفی (PANSS)، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS) و چک لیست محقق ساخته ویژگی های جمعیت شناختی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با ابزارهای آماری تحلیل رگرسیون چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران مورد بررسی 9/09 ± 36/34 بوده و بیش از نیمی از آنها (58%) از نظر تحصیلی دارای تحصیلات ابتدایی یا بیسواد بودند. نتایج نشان داد که شاخص علایم مثبت بیماران با حمایت اجتماعی خانواده، حمایت افراد مهم و نمره ی کل حمایت اجتماعی رابطه ی منفی داشته (0/01> p) و شاخص علایم منفی نیز با حمایت اجتماعی دوستان، حمایت افراد مهم و حمایت اجتماعی کل رابطه ی منفی دارد (0/05> p). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که 11% از واریانس علایم مثبت و منفی بیماران با حمایت اجتماعی ادراک شده تبیین می شود(0/01> p).
    نتیجه گیری
    حمایت اجتماعی ادراک شده با نشانگان مثبت و منفی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی مرتبط است. بنابراین اتخاذ تدابیری برای افزایش منابع حمایت اجتماعی و ارتقاء حمایت اجتماعی ادراک شده می تواند به عنوان مداخله ای اثربخش مورداستفاده متخصصان بالینی، خانواده ها و بیماران روانی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، حمایت اجتماعی ادراک شده، علایم مثبت، علایم منفی
  • نسرین فولادی، فرهاد پورفرضی*، جلال تقی زاده، حسین علی محمدی، راحله محمدی صفحات 350-359
    زمینه و هدف
    اعتیاد عامل تهدید جدی ساختارهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی می باشد. برای کاهش رفتارهای پرخطر ناشی از اعتیاد تزریقی، باید شناخت دقیقی از رفتارها و ویژگی های معتادین داشت. این پژوهش با هدف ارزیابی این ویژگی ها صورت گرفت.
    روش کار
    مطالعه مقطعی مقایسه ای بر روی دو گروه 360 نفری شامل 180 معتاد با و 180 معتاد بدون تزریق مشترک با استفاده از پرسشنامه راهنمای مصاحبه انجام گرفت. نتایج با نرم افزار SPSS نسخه 16 و روش های آماری توصیفی (انحراف معیار و میانگین) و تحلیلی شامل تی تست، آنالیز واریانس و همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که جنس، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال، سن شروع اعتیاد، سن شروع تزریق، تواتر تزریق مواد مخدر، دفعات تزریق در روز، محل دریافت سرنگ برای تزریق، نوع شرکای جنسی در چند ماه اخیر، بین معتادین تزریقی با تزریق مشترک و معتادین تزریقی بدون تزریق مشترک، تفاوت معناداری نداشت. ولی معتادین با تزریق مشترک، سطح تحصیلات پایین تر داشتند (0/037 =P)، تعداد سرنگ نو دریافتی شان در ماه کمتر بود (0/001 =P)، احتمال ابتلا به ایدز را در خود بیشتر دانسته اند (0/001 =P)، مذاکره با شریک جنسی در مورد استفاده از کاندوم و نیز استفاده از کاندوم در آخرین رابطه جنسی خود را کمتر ذکر کرده اند (0/001 =P)، میانگین تعداد شرکای جنسی خود در 3 ماه اخیر را بیشتر ذکر کرده اند (0/003 =P). همچنین بین درک از خطر و نیز استفاده از کاندوم درمعتادین تزریقی با تزریق مشترک ارتباط معناداری وجود داشت (0/001 =P).
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط معنادار بین درک از خطر و استفاده از کاندوم در معتادین تزریقی با تزریق مشترک، باید جهت افزایش استفاده از کاندوم در میان معتادین تزریقی، اطلاع رسانی مناسبی به معتادان شود.
    کلیدواژگان: رفتارهای پر خطر، معتادین تزریقی، سرنگ مشترک، ویژگی های فردی، اردبیل
  • محمدرضا بهورز، مسعود ملکی*، محمدرضا مشایخی صفحات 360-370
    زمینه و هدف
    سلولهای بنیادی بالغ سلولهایی تمایز نیافته اند که در مراحل خاصی از زندگی فرد یا در هنگام بروز آسیب به بدن فعال شده و سلولهای مرده و آسیب دیده را جایگزین می کنند. سلو ل های بنیادی بالغ در بخشهایی از بدن فرد بالغ وجود دارند و فولیکول مو نیز از جمله مناطقی است که دارای ذخیره ای از سلولهای بنیادی بالغ است که نقش مهمی در چرخه زندگی مو بر عهده دارند. هدف از این مطالعه جداسازی سلولهای بنیادی از فولیکول موی سر انسانی و بررسی بیان آنتی ژنهای سطحی سلولهای بنیادی مزانشیمی، توسط سلولهای بنیادی فولیکول مو است.
    روش کار
    فولیکول مو از پوست سر انسان با استفاده از روش میکروپانج جداسازی شد و در آزمایشگاه پس از جداسازی کپسول، فولیکولها در فلاسک کشت در داخل محیط کشت DMEM-F12+ FBS کشت داده شدند. پس از رشد به بیرون سلولهای بنیادی فولیکول مو از ناحیه برجستگی فولیکول ها، بیان نشانگرهای سلول های بنیادی با استفاده از فلوسایتومتری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    آنالیز نتایج فلوسایتومتری نشان داد که سلولهای بنیادی فولیکول مو به میزان (Stro-1 25.26%، 50.85% CD90، 45.24% CD105، 61.20% CD44، 8.20% CD45، 11.86% CD146، 2.72% CD106، 7.21% CD166، 26.74% CD19) را بیان می کنند.
    نتیجه گیری
    سلولهای بنیادی جداسازی شده این مطالعه، برخی از نشانگرهای سطحی سلولهای بنیادی مزانشیمی را به طور قابل توجهی بیان می کنند. ویژگی های خاصی که این نشانگرها به سلول می دهند، سلولهای بنیادی فولیکول مو را به عنوان گزینه ای مناسب برای سلول درمانی، مهندسی بافت و پزشکی ترمیمی معرفی می کنند.
    کلیدواژگان: فولیکول مو، سلول بنیادی مزانشیمی، فلوسایتومتری
  • یوسف محمدی کبار، الهام نژاد سیفی*، حسن قبادی مراللو، فیروز امانی صفحات 371-378
    زمینه و هدف
    پروکلسیتونین، پیش هورمون کلسیتونین است که از 116 اسید آمینه تشکیل شده و در سلولهای نورو آندوکرین تیرویید ساخته میشوداما در شرایطی مثل شوک سپتیک، کانسر های متاستاتیک و عفونتهای باکتریال و قارچی از سلولهای نورو آندوکرین ریه، سلولهای کبدی و لکوسیتها ترشح میشود. این پروتئین به عنوان یک پروتئین واکنش دهنده فاز حاد در پروسه های التهابی نقش دارد. از این رو در این مطالعه به بررسی پروکلسیتونین سرم و مایع پلور در انواع شایع افیوژن پلور پرداخته شده است.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع مقطعی Case-series بوده که بر روی 60 بیمار با پلورال افیوژن انجام شد. در این مطالعه موارد افیوژن ناشی از سل، بدخیمی، افیوژن متعاقب پنومونی و نیز ترانسودا وارد مطالعه شدند و سایر علل افیوژن پلور از مطالعه خارج گردید. پس از جمع آوری نمونه ها، سطح پرو کلسیتونین در مایع پلور و سرم بیماران اندازه گیری و سپس به مقایسه آماری آنها با توجه به اتیولوژی اولیه افیوژن پرداخته شد.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر 60 بیمار (10 بیمار مبتلا به TB، 10 بیمار مبتلا به بدخیمی، 10 بیمار مبتلا به افیوژن پاراپنومونیک و 30 بیمار افیوژن پلورال ترانسوداتیو) شرکت نمودند که 61/7% مرد و 38/3% زن (0/204 =P) و میانگین سنی آنها 19/38± 62/68سال بود. نتایج نشان داد میانگین پروکلسی تونین در مایع پلور بیماران با افیوژن اگزوداتیو ng/ml 0/74 (در بدخیمی ng/ml 0/63، درتوبرکلوز ng/ml 0/42 و پاراپنومونیک ng/ml 1/51) و بیماران ترانسوداتیو ng/ml 0/42 و نیز در سرم بیماران با پلورال افیوژن اگزوداتیو ng/ml 0/74 (در بدخیمی ng/ml 0/65، در توبرکلوز ng/ml 0/40 و در پاراپنومونیک ng/ml 1/20) و در بیماران ترانسوداتیو ng/ml 0/43 بود. پس از تحلیل داده ها مشاهده شد که میان پروکلسیتونین مایع پلور (0/016 =P) و سرم (0/009 =P) بیماران مبتلا به پلورال افیوژن ترانسودا واگزودا تفاوت معنی داری وجود داشت. همچنین پس از حذف بیماران ترانسودایی درمیان بیماران اگزوداتیو نیز تفاوت معنی داری مشاهده شد به گونه ای که در گروه پارا پنومونیک هم میزان پرو کلسیتونین سرم وهم مایع پلور بیش از دو گروه توبرکلوز و بدخیمی بود.
    نتیجه گیری
    پروکلسیتونین سرم و مایع پلور به عنوان یک مارکر در پاسخ به التهاب افزایش می یابد. اگرچه در بیماران با عفونت باکتریال وپنومونی افزایش آن قابل توجه می باشد ولی در بیماران دچار التهاب ثانویه به توبرکلوز ویا بدخیمی نیز میتواند افزایش یابد و از آن میتوان به عنوان یک مارکر التهابی در بررسی بیماران مبتلا به پلورال افیوژن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پرو کلسیتونین، مایع پلور، افیوژن پاراپنومونیک پلور
  • حسن قبادی مراللو، نسرین مهرنوش*، غلامرضا حمیدخلق، فیروز امانی صفحات 387-379
    زمینه و هدف
    امروزه مفهوم کیفیت خدمات در مراقبتهای بهداشتی اهمیت ویژه ای یافته است. رضایت مشتری از یک خدمت را می توان از طریق مقایسه انتظارات او از خدمات با برداشت او از خدمات ارائه شده، تعریف نمود. نظر به اهمیت موضوع، هدف این مطالعه بررسی کیفیت ارائه خدمات از دیدگاه بیماران مراجعه کننده به کلینیک ویژه کوثر دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با استفاده از الگوی سروکوآل (SERVQUAL) می باشد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 650 بیمار سرپایی مراجعه کننده به کلینیک کوثر شهر اردبیل از تیر تا پایان شهریور ماه 1392 با استفاده از پرسشنامه استاندارد سروکوآل (1988) که روایی و پایایی آن مورد تایید بوده است انجام گرفت. در پایان از آزمون تی زوجی و آزمون فریدمن با کمک نرم افزار SPSS به منظور تحلیل داده های جمع آوری شده استفاده گردید.
    یافته ها
    56/1% از مراجعین مرد و 43/9% از آنها زن بودند. میانگین سنی بیماران 11/91 ± 33 بود. 68/9% مراجعین از شهر اردبیل بودند و 27/3% از آنها لیسانس و بالاتر بودند. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری میان ادراک و انتظار بیماران پیرامون ابعاد پنجگانه کیفیت خدمات (عوامل محسوس، قابلیت اطمینان، تضمین، پاسخگویی و همدلی) در درمانگاه مورد مطالعه وجود داشت (P < 0.001. ) بالاترین شکاف مربوط به بعد همدلی و کمترین شکاف مربوط به بعد تضمین بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اختلاف کیفیت مشاهده شده، مدیران و برنامه ریزان باید به ارزیابی دقیق تر از عملکرد خود و برنامه ریزی بهتر برای اقدامات آتی بپردازند. در حقیقت تلاش برای کاهش شکاف و فاصله میان انتظار و ادراک بیماران منجر به رضایت بیشتر آنها و در نهایت وفاداری و مراجعات مجدد به سازمان خواهد بود.
    کلیدواژگان: بیماران سرپایی، کلینیک، کیفیت خدمات، الگوی سروکوال
  • سعادت جلیلی، موسی آقایی کوهساره، اکرم سادات سعید مهدوی* صفحات 397-388
    زمینه و هدف
    امروزه بازار مراقبت سلامت به یک بازار رقابتی تبدیل شده وعوامل متعددی دربهره مندی از مراقبتهای بیمارستانی و انتخاب بیمارستان توسط بیماران موثرواقع می شوند. پژوهش حاضر به منظور بررسی عوامل موثر بر انتخاب نوع بیمارستان دولتی یا خصوصی از دیدگاه بیماران غیر اورژانس در بیمارستانهای منتخب استان اردبیل درسال 1391 انجام شده است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی و همبستگی از نوع مقطعی می باشد که جامعه آماری آن را بیماران الکتیو دو بیمارستان خصوصی و چهار بیمارستان دولتی شهر اردبیل در سال 1391 تشکیل داده اند. تعداد نمونه آماری این مطالعه 598 نفر بود که با استفاده از روش تخصیص متناسب به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای محقق ساخته بوده که روایی و پایایی آن با ضریب همبستگی 92% تایید شده و ازآمار توصیفی و جداول فراوانی و نیزآزمون رگرسیون لجستیک برای تحلیل داده ها استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان دادکه بین عوامل اجتماعی، خدمات بیمارستانی و امکانات بیمارستان با انتخاب نوع بیمارستان با ضریب اطمینان 95% همبستگی مستقیم وجود دارد؛طبق آزمون رگرسیون انجام گرفته و مقدار (EXP(B از میان سه متغیر مذکور خدمات بیمارستانی اولویت اول بیماران و پس ازآن عوامل اجتماعی و امکانات بیمارستانی به ترتیب اولویتهای بعدی بیماران در انتخاب بیمارستان بوده اند.
    نتیجه گیری
    مهمترین عامل جذب بیماران به بیمارستانهای بخش دولتی پایین بودن هزینه های بیمارستان و در بخش خصوصی توصیه پزشک معالج بوده است. نقش به سزای این دو عامل منجر به کم رنگ شدن تاثیر سایر عوامل مورد بررسی در این مطالعه شده است.
    کلیدواژگان: بیمارستان دولتی، بیمارستان خصوصی، بیمار غیر اورژانسی، اردبیل
  • مژگان میرغفوروند، فهیمه صحتی شفایی، ژاله وثوقی نیری* صفحات 398-411
    زمینه و هدف
    زایمان به عنوان پر استرس ترین حادثه فیزیکی و ذهنی برای زنان بر شاخص های فیزیولوژیکی و روانی آن ها در طول زایمان تاثیر می گذارد. مطالعهحاضر به منظور بررسی تاثیر استفاده از روش های غیردارویی کاهش درد زایمان بر استرس ادراک شده مادران در مرکز آموزشی درمانی علوی اردبیل در سال 92-91 انجام شد.
    روش کار
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده دو سوکور، 320 زن مراجعه کننده با روش بلوک بندی به دو گروه مداخله(158 نفر) و کنترل(162 نفر)اختصاص یافتند. مداخله شامل استفاده از حرکات ویژه لگنی با استفاده از توپ تولد، استفاده از وضعیت های مختلف در طول فاز فعال تا زمان زایمان، دوش گرفتن، رایحه درمانی با اسطوخودوس به شکل استنشاقی و موسیقی بود. میزان استرس ادراک شده در شروع فاز فعال و قبل از مداخله، شش ساعت و هشت هفته بعد از زایمان در دو گروه با استفاده از مقیاس استرس درک شده (PSS=Perceived Stress Scale) اندازه گیری شد. از مدل خطی عمومی برای آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره کلی استرس درک شده به طور معناداری در گروه مداخله در شش ساعت بعد از زایمان (0/01- تا 1/9-: ، 95% confidence interval -1/0: (adjusted difference کمتر از گروه کنترل بود. ولی هیچ تفاوت معنی داری در هشت هفته بعد از زایمانبین دو گروه مداخله و کنترل وجود نداشت (0/692= p).
    نتیجه گیری
    روش های غیر دارویی کاهش درد زایمان مداخله ای موثر برای کاهش سطح استرس ادراک شده مادران در زمان زایمان بوده و استفاده از مداخلات فوق توسط ماماها در طی لیبر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: درد زایمان، استرس ادراک شده، روش های غیردارویی کاهش درد
  • پرویز مولوی*، نیلوفر میکائیلی، ندا رحیمی، سعید مهری صفحات 412-423
    زمینه و هدف
    ترس اجتماعی یکی از شایع ترین اختلالات اضطرابی است، که شامل ترس از آن دسته از موقعیت های اجتماعی است که در آن ها نوعی مورد شرم و خجالت قرار گرفتن و یا تماس با غریبه ها مطرح می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش اضطراب و افسردگی دانش آموزان دارای ترس اجتماعی است.
    روش کار
    روش این مطالعه، آزمایشی از نوع با پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان دختر شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 93-1392 بود. به منظور انتخاب نمونه مرحله شیوع شناسی ابتدا 400 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از جامعه آماری انتخاب شدند. سپس از بین افراد دارای ترس اجتماعی (بر اساس نقطه برش)، 34 آزمودنی به صورت تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه 17 نفره (یک گروه آزمایشی و یک گروه کنترل) قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایشی به مدت 10 جلسه ی 90 دقیقه ای تحت درمان پذیرش و تعهد قرار گرفتند. آزمودنی های گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. با استفاده از پرسشنامه های اضطراب، افسردگی و ترس اجتماعی پیش آزمون و پس آزمون برای هر دو گروه اجرا شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده علاوه بر آمار توصیفی از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا) استفاده شد
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث کاهش اضطراب و افسردگی و ترس اجتماعی دانش آموزان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است (P< 0/001).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای دانش آموزان دارای ترس اجتماعی قابلیت کاربرد داشته و می تواند به عنوان یک مداخله ی روانشناختی در کنار سایر مداخلات مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ترس اجتماعی، اضطراب، افسردگی
  • فریبا کهنمویی اقدم، هاله شهلازاده*، مینا عطایی صفحات 424-429
    لنفوم غیر هوچکین در حاملگی بسیار نادر است. شیوع آن 0/8 در 100000 زن باردار گزارش شده است. این گزارش در مورد زن 19 ساله با حاملگی اول که در هفته 14 بارداری داخل رحمی تشخیص لنفوم غیر هوچکین سلول بزرگ با نمونه برداری از بافت تیرویید داده شده است. این زن بعد از ختم بارداری، با رژیم درمانی 6 دوره ای (سیکلوفسفامید، دوکسوروبیسین، وینکریستین، پردنیزون) تحت درمان قرارگرفت.
    کلیدواژگان: حاملگی، لنفوم غیر هوچکین، کموتراپی
|
  • Rahim Davari, Fathollah Behnoud * Pages 322-330
    Background and Objectives
    Deviation of the nasal septum is a common cause of unilateral or bilateral nasal airway obstruction and may follow nasal and midface trauma. Patient complaints of airway obstruction that are consistent with intranasal physical findings often lead to septoplasty and turbinate surgery. Severe nasal septal deviation leads to complete nasal obstruction and disturbs air passage from nostrils، however the effect of septal deviation and nasal obstruction surgery (septoplasty) on Eustachian tube function and middle ear pressure is controversial and isn’t clear. Whereas many of surgeons do not believe the considerable effect of septoplasty on Eustachian tube function and middle ear pressure، so they do not recommend this procedure before middle ear surgery. On the other hand، some have an idea that septoplasty has significant effect on middle ear pressure suggesting this procedure before ear surgery like tympanoplasty.
    Methods
    This prospective analytical-descriptive study was conducted on seventy patients from 18 to 65 years of age who underwent septoplasty due to severe septal deviation leading to nasal obstruction in Beesat Hospital during one year (2012-2013). Middle ear pressure and Eustachian tube function on the septal deviated side and contralateral side before and after septoplasty (3 to 6 months later) were measured through tympanometry and Eustachian tube function test (Toynbee test). The comparison between pre- and postoperative ETF tests and middle ear pressures was assessed using Paired –T test and p-value of less than 0. 05 was considered as statistically significant.
    Results
    This study revealed that comparison between mean values of pressure in the deviated and contralateral side has no significant statistical difference before and after septoplasty. Also comparison between Eustachian function in the deviated side and contralateral side showed no significant difference before and after septoplasty.
    Conclusion
    The septoplasty didn’t have considerable effect on Eustachian tube function and middle ear pressure three to six months after surgery، and on the basis of pre- and post operative measurements it was stated that surgical correction of a nasal septal deviation before ear surgery such as tympanoplasty is not justified.
    Keywords: Septoplasty, Tympanometry, Eustachian Tube
  • Mahdi Saadati *, Mahdokht Taheri, Mohammad Hadi Bahadori Pages 331-339
    Background and Objectives
    Infertility is a global problem affecting millions of men and women in developed and developing countries. In this regard, in-vitro fertilization (IVF) plays an important role in improving the quality of life in infertile patients. However, studies have shown that the implantation failure in IVF is the main challenge of this procedure. Melatonin can increase the survival rate of embryos and IVF success rate through eliminating free radicals and removing reactive oxygen species. So, this study is conducted to investigate the effects of different concentrations of melatonin on the rate of newborns of mice following transfer oftwo-cell embryos.
    Methods
    In this study, female mice with average age of six to eight weeks were superovulated by administering pregnant mares serum gonadotropin (PMSG) intraperitoneally (7.5 IU. ip), and followed after 48h by human chorionic gonadotropin (hCG) (7.5 IU. ip). Two-cell mouse embryos were obtained from female mice oviduct after 48 h. The embryos transferred bilaterally into pseudopregnant mice of the same strain through surgical procedure and 8-14 embryos were transferred to each tube. The study included 4 treatment groups and one control group (6 mice in each group). The treatment groups were exposed to subcutaneous injection of concentrations of 100 µm, 10 µm, 1 µm and 100 nm of melatonin. After the cesarean on 18th day of pregnancy, the percentage of live births was assessed. The outcomes of the live birth rate were as­sessed using the chi-square test and statistical analyses were carried out using SPSS version 16.0. Percentage of live birth was calculated and compared with the control group.
    Results
    A total of 701 two-cell mouse embryos were transferred into one control group and four experimental groups. The number and percentage of live births at concentrations of 100 µm and 10 µm of melatonin and the control groups were 21 (15.55%), 13 (9.15%) and 9 (6.47%), respectively. No infant was born at the concentrations of 1 µM and 100 nM of melatonin. The highest rate of live births was obtained at the concentration of 100 µM and showed a significant difference with the control group (p ≤ 0.01). There was no significant difference in live births at the concentration of 10 µm and control group.
    Conclusion
    The results of this study indicated that subcutaneous injection of melatonin improves the two-cell mouse embryo growth and post implantation development of mice.
    Keywords: Melatonin, Live birth, 2, cell embryo, Mouse
  • Akbar Atadokht *, Sajjad Basharpoor, Neda Rahimi, Elnaz Nouri, Parviz Molavi Pages 340-349
    Background and Objectives
    Chronic psychiatric patients not only become inactive members of community but also the heavy costs of their maintenance and rehabilitation burden on society and their family. According to importance of subject, this study aimed to investigate the role of percieved social support in predicting positive and negative syndrome in patients with schizophrenia.
    Methods
    In this descriptive-correlational study, 124 patients have been selected among patients with schizophrenia hospitalized in Issar Psychiatric Hospital and Rehabilitation Centers in first 3 mounths of 2014 in Ardabil, Iran and completed Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) and a researcher made demographic checklist. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis on SPSS-16 software and P values less than 0.05 were considered statistically significant.
    Results
    The mean age of participants was 36.34±9.09 and their education level was mostly (58%) primary or illiterate. Results showed that there is a negative relationship between patients positive symptoms index and their family, some others and total social support (p<0.01) and also between negative symptoms index and patients friends, some others and total social support (p<0.05). Results of multivariate regression analysis showed that 11% of positive and negative symptom syndrome are explained by percieved social support in patients with schizophrenia (p<0.01).
    Conclusion
    Percieved social support has relationship with positive and negative syndrome of patients with schizophrenia and measures to increase resources of social support and promotion of patients percieved social support can be used as an effective intervention by clinicians, patients and their family.
    Keywords: Negative Symptoms, Percieved Social Support, Positive Symptoms, Schizophrenia
  • Nasrin Fouladi, Farhad Pourfarzi *, Jalal Tagizadeh, Hosein Alimohammadi, Raheleh Mohammadi Pages 350-359
    Background and Objectives
    Addiction is one of the problems in world threating the social, economic and culture factors. It is essential to have an accurate knowledge about the characteristics of drug users in order to diminish the high-risk behaviors of intravenous drug addicts. This research has been done to assess relationship between individual characteristics and high risk behavior in intravenous drug addicts.
    Method
    In this descriptive-analytic research, 360 drug users were selected from different places in Ardabil city and interviewed by a prepared questionnaire. The data were analyzed using descriptive and analytical tests including t-test, Pearson correlation and ANOVA with SPSS statistical software.
    Results
    The results showed that the age, gender, material status, job position, age of addiction start, age of injection start, injection frequency, injection frequency per day, syringe supply place and the partner’s gender during recent few months had no significant difference compared to drug users with needle sharing and without needle sharing. The educational level of drug users with needle sharing was lower (P=0.037) and the number of new syringe usage per month was also lesser (P=0.001). They predicted to be more likely infected with AIDS (P=0.001) and had a less argument with their partner about using condom, also mostly have not used condom at their last sexual relationship (P=0.001). The average number of their partners during last three months was high (P=0.003) and there was a meaningful relationship between true sense of peril and using condom in drug users with needle sharing group (p=0.001).
    Conclusion
    There is a significant relationship between the true sense of danger and the using condom. It is necessary to have an appropriate advertising to increase using condoms among injecting drug users.
    Keywords: High Risk Behaviors, Intravenous Drug Addicts, Needle Sharing, Individual Characteristics, Ardabil
  • Mohammadreza Behvarz, Masoud Maleki *, Mohammadreza Mashayekhi Pages 360-370
    Background and Objectives
    Adult stem cells are undifferentiated cells that replace dead or injured cells. There are adult stem cells in some regions of human tissues and hair follicle is one of the tissues that have adult stem cell source and these cells have an important role in hair life cycle. In this study, we investigated the isolation of hair follicle stem cells (HFSCs) and expression of mesenchymal stem cell markers on the isolated cells.
    Methods
    Human hair follicles obtained from men scalp tissue by micro punch technique. Hair follicles isolated and cultured in culture flasks in DMEM-F12 + FBS. After outgrowth of stem cells from hair bulges, they analyzed by flow cytometry for detection of stem cell markers.
    Results
    23 to 27 days after isolation and culture of HFSCs in uncoated cell culture flasks, cell surface markers expression studied by flow cytometry. Flow cytometric analysis showed 25.26% Stro-1, 50.85% CD90, 45.24% CD105, 61.20% CD44, 8.20% CD45, 11.86% CD146, 2.72% CD106, 7.21% CD166 and 26.74% CD19 expression in HFSCs.
    Conclusion
    In this study, isolated stem cells significantly expressed some of the mesenchymal stem cell markers higher than other markers. These markers give certain characteristics to HFSCs, and introduce the cells as an alternative option for cell therapy, tissue engineering and regenerative medicine.
    Keywords: Hair Follicle, Mesenchymal Stem Cells, Flow Cytometry
  • Yousef Mohammadi Kebar, Elham Nejadseyfi *, Hasan Ghobadi, Firouz Amani Pages 371-378
    Background and Objectives
    Procalcitonin (PCT) is a precursor of calcitonin hormone, comprising 116 amino acids, which is produced in thyroid neuroendocrine cells. However, in conditions such as septic shock, metastatic cancers, bacterial and fungal infections PCT is secreted by lung neuroendocrine cells, liver cells, and leukocytes. PCT is involved in acute phase of inflammatory process as a reactant protein. Hence, in this study serum and pleural fluid PCT was evaluated in common types of pleural effusion.
    Methods
    This is a cross-sectional case-series study carried out on 60 patients with pleural effusion. In this study, effusion cases due to tuberculosis, malignancy, effusion followed by pneumonia, and also transudate were investigated. Other cases of pleural effusion were excluded from this study. After collecting the samples, PCT levels in pleural fluid and serum of patients were measured and compared statistically with respect to the primary etiology of effusion.
    Results
    Sixty patients (10 patients with TB, 10 patients with malignancy, 10 patients with para-pneumonic, and 30 patients with transudative pleural effusion) participated in this study in which 61.7% were men and 38.3% women (p=0.204). The mean age of participants was 62.68 ±19.38 years. Results showed that mean of PCT in pleural fluid of patients with exudative effusion was 0.74 ng/ml (0.63 ng/ml in malignancy, 0.42 ng/ml in TB and 1.51 ng/ml in para-pneumonic) and in patients with transudative was 0.42 ng/ml. In addition, mean of PCT in the serum of patients with exudative pleural effusion was 0.74 ng/ml (0.65 ng/ml in malignancy, 0.40 ng/ml in TB and 1.20 ng/ml in para-pneumonic) and in patients with transudative was 0.43 ng/ml. The analyzed data showed that there was a significant difference in the pleural fluid (p=0.016) and serum PCT (p=0.009) of patients with pleural effusion transudate and exudates. After excluding patients with transudative, a significant difference was also observed among patients with exudative in such a way that in the para-pneumonic group the amount of PCT level in the serum and pleural fluid was more than tuberculosis and malignancy groups.
    Conclusion
    Serum and pleural fluid PCT is increased as a marker in response to inflammation. Although its increase in patients with bacterial and pneumonia infection is significant, it can be increased in patients with secondary inflammation of tuberculosis or malignancy and consequently can be used as an inflammatory indicator in the evaluation of patients with pleural effusion.
    Keywords: Procalcitoni, Pleural Fluid, Pleural Parapenomic Effusion
  • Hasan Ghobadi, Nasrin Mehrnoush *, Gholamreza Hamidkholgh, Firouz Amani Pages 387-379
    Background and Objectives
    Today, the concept of q uality of services is particularly important in health care and customer satisfaction can be defined by comparing the expectations of the services with perception of provided services. The aim of this study was to evaluate the quality of services provided for outpatients in clinic of Ardebil city based on the SERVQUAL model.
    Methods
    This descriptive study was conducted on 650 patients referred to outpatient clinic since July to September 201 3 using a standardized SERVQUAL questionnaire (1988) with confirmed reliability and validity. The paired t-test and Friedman test were used for analysis of data by SPSS software.
    Results
    56.1 % of respondents were male and 43.9 % of them were female. The mean age of patients was 33 ± 11.91, 68.9 % of patients were in Ardabil and 27.3 % of them had bachelor's or higher. The results showed that there is a significant difference between perceptions and expectations of the patients about five dimensions of the service quality (tangibility, reliability, assurance, responsiveness, and empathy) in the studied clinic (P< 0.001). The highest mean gap and minimum gap were related to empathy and assurance, respectively.
    Conclusion
    Regarding to observed differences in quality, the managers and also planners have to evaluate their performance more accurately in order to have better planning for future actions. In fact, any efforts to reduce the gap between expectation and perception of patients result in greater satisfaction, loyalty and further visits to organizations.
    Keywords: Outpatient, Clinic, Service Quality, SERVQUAL Model
  • Saadat Jalili, Mousa Aghaei, Akraossadat Saeid Mahdavi * Pages 397-388
    Background and Objectives
    At the present time, health care services have been increasingly transformed to a competitive issue and many factors influence usage of hospital services and selection of a hospital by the patients. This study has been performed for surveying effective factors on selecting a public or private hospital among non-emergent patients of Ardabil hospitals in 2012.
    Method
    This research was a cross-sectional descriptive-correlational study and the statistical population was non emergent patients of four public and two private hospitals of Ardabil in 2012. The samples (598 patients) were collected by stratified random sampling method. Data-gathering tool was a researcher-made questionnaire and data were analyzed by descriptive statistics, frequency [distribution] tables, and logistic regression analysis.
    Results
    The results depicted a direct interdependence between selecting a hospital (public or private) and the three factors of social elements, hospital services, and hospital facilities with a confidence coefficient of 92%. Based on logistic regression analysis and Exp(B) coefficient, the patients’ priorities for hospital choosing were hospital services, social elements, and hospital facilities with Exp(B) of 1.932, 1.332, and 0.338, respectively.
    Conclusion
    The most important factor for choosing public hospitals was lower cost of services and for private hospitals was physician’s recommendation. The strong effects of these two factors have overshadowed other variables.
    Keywords: Public hospital, Private hospital, Non emergent patient, Ardabil
  • Mojghan Mirghafourvand, Fahimeh Sehhatieshafaie, Jaleh Vosoughi, Niri * Pages 398-411
    Background and Objectives
    Childbirth is the most stressful event for the women both mentally and physically affecting their physiological and psychological indicators during labour. The aim of this study was to assess the effect of non-pharmacological methods of labor pain relief in mothers’ perceived stress conducted in Alavi hospital of Ardabil, 2013.
    Methods
    In this double blind randomized controlled trial, 320 mothers were allocated into two groups by stratified block randomization. The intervention group (n=158) received continuous support throughout the labour process, positioning and movement, music, aromatherapy, showering andconsumption of a light diet or water.The control group received only a routine care. The perceived stress scale (PSS) was employed to collect data in three stages; at the beginning of the active phase, before the intervention, six hours after birth and then eight weeks postpartum. The two groupswere compared using General Linear Model with controlling the baseline scores.
    Results
    There were 14 participants loss to follow-up. The mean of perceived stress score in the intervention group was significantly lower than the control group at 6 hours [adjusted mean difference: -1.0 (95% confidence interval: -0.01 to -1.9]. However, there was no difference between two groups in terms of perceived stress score at 8 weeks postpartum (p=0.692).
    Conclusion
    Non-pharmacological methods of labor pain relief are an effective intervention for reducing perceived stress level in mothers during labor and therefore use of this intervention is recommended.
    Keywords: LabourPain, Perceived Stress, Non, pharmacological Pain Relief
  • Parviz Molavi *, Niloufar Mikaeili, Neda Rahimi, Saeid Mehri Pages 412-423
    Background and Objectives
    Social phobia is one of the common anxiety disorders characterized by fear of social situations, shame and embarrassment in communicating with unfamiliar people. The aim of this study was to examine the effectiveness of acceptance and commitment therapy in reducing anxiety and depression in students with social phobia.
    Methods
    An experimental pretest-posttest with control group design was used to conduct the study. The population consists of all female students in Ardabil city, 2013-2014 academic years. Using a multiple-stage cluster sampling method, a representative sample consists of 400 students was selected for the study. Then, among the students those with social phobia (based on the cut-off point), 34 participants were randomly selected and divided into two groups of 17 people (one experimental group and one control group). The participants in experimental group received acceptance and commitment therapy for 10 sessions of 90 minutes. The control group did not receive any intervention. Anxiety, depression and social phobia questionnaires were administered to the two groups before and after the intervention. Descriptive statistics and multivariate ANOVA (MANOVA) were used for data analysis.
    Results
    The results of data analysis showed that treatment based on acceptance and commitment therapy reduces anxiety, depression and social phobia of students in the experimental group compared with the control group (p<0.001).
    Conclusion
    The present study showed that acceptance and commitment therapy for students with social phobia can be used as a psychological intervention along with other intervention mechanisms.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Anxiety, Depression, Social Phobia
  • Fariba Kahnamuie Agdam, Haleh Shahlazadeh *, Mina Ataee Pages 424-429
    Primary Extra nodular non-Hodgkin lymphoma during pregnancy is rare with occurrence rate of 0.8 in 100000 pregnancy. In this report, the case of a 19-year-old woman during week 14 of her intrauterine pregnancy with primary extra nodular non-Hodgkin lymphoma is described. The staging consisted with thyroid open biopsy. After induced abortion the subject underwent chemotherapy with CHOP regimen (cyclophosphamide, doxorubicin, vincristine, and prednisolone) for 6 cycles.
    Keywords: Pregnancy, Non, Hodgkin Lymphoma, Chemotherapy