فهرست مطالب

معرفت فلسفی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، تابستان 1393)

فصلنامه معرفت فلسفی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، تابستان 1393)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/10/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نخستین سخن
    صفحه 7
  • احمد سعیدی صفحه 11
    با پذیرش حرکت در جوهر و ذات نفس می توان برای بسیاری از مشکلات عقلی و نقلی راه حل های دقیق تر یا آسان تری یافت. نحوه حدوث نفس مجرد، کثرت نفوس مجرد، بقای نفس پس از ترک بدن، و مرگ طبیعی تنها برخی از مواردی هستند که با این نگاه ویژه به نفس، تحلیل و تبیین بهتری می یابند. در این مقاله کوشیده ایم برخی از نقاط ابهام در موارد مزبور را با بهره گیری از تصریحات و تلویحات صدرالمتالهین برطرف سازیم و به این ترتیب بخشی از دستاوردهای آموزه حرکت جوهری نفس را در حوزه های عقلی و نقلی برجسته کنیم.
    کلیدواژگان: حرکت جوهری، دستاوردهای عقلی و نقلی، نفوس مجرد
  • محمدعلی محیطی اردکان صفحه 39
    علامه طباطبائی، از فیلسوفان و مفسران برجسته شیعه، شعور همگانی موجودات را بر اساس ادله نقلی و عقلی پذیرفته و درصدد تبیین آن برآمده است. نویسنده با مراجعه به آثار علامه طباطبائی و با محوریت تفسیر المیزان، همراه با توصیف و تحلیل دیدگاه ایشان درباره سریان ادراک در همه موجودات، بر اساس ادله نقلی و عقلی، به بررسی این دیدگاه پرداخته است. به نظر می رسد هرچند بر اساس آیات و روایاتی که مرحوم علامه بدانها استناد کرده، می توان شعور همگانی موجودات را اثبات کرد، درستی تبیین و دلیل عقلی ایشان بر مسئله، کانون تردید است؛ علاوه بر اینکه به نظر می رسد مدعای ادله نقلی در مسئله شعور مادیات بیش از آن چیزی است که علامه طباطبائی بر اساس مبانی فلسفی خویش پذیرفته است. بنابراین ادله اصلی در این بحث، ادله نقلی اند که با توجه به تواتر معنوی نیاز به بررسی سندی مستقل ندارند.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، تفسیر المیزان، شعور موجودات، عقل، نقل
  • یحیی نورمحمدی نجف آبادی، محمدرضا نورمحمدی نجف آبادی صفحه 71
    دیدگاه های بسیاری در حدوث یا قدم و همچنین جسمانیه الحدوث یا روحانیه الحدوث بودن نفس مطرح شده است. مشائیان نفس را جوهری مجرد می دانند که با حدوث بدن حادث شده و در عین حال مستقل از بدن است و ترکیبش با بدن، ترکیبی انضمامی است و براین اساس، با بدن ارتباطی تدبیری و تاثیر و تاثر متقابل دارند؛ اما به اعتقاد صدرالمتالهین حدوث نفس به صورت مجرد نیست، بلکه ماده در ذات و جوهریت خود اشتداد می یابد. این روند چنان پیش می رود که نفس از نظر ویژگی های فیزیولوژیک، علاوه بر مراتب نباتی و تجرد مثالی، یعنی مرتبه حیوانی، به جایی می رسد که شایستگی نفس ناطقه شدن را پیدا می کند و به حسب آن مرتبه، تجرد عقلانی می یابد. استاد فیاضی، حدوث نفس را پیش از بدن و به صورت مجرد می داند. نفس در جهت استکمال خود، بر بدن مسلط شده، آن را در اختیار و تحت ولایت خود می گیرد. علاقه و محبتی که میان نفس و بدن برقرار می شود، سبب تاثیر و تاثر میان آنها می گردد. ایشان به دلیل ناکارآمدی عقل در این مسئله، برای اثبات و تبیین دیدگاه خود، بیشتر بر ظهورات نقل تکیه می کند.
    کلیدواژگان: نفس، حدوث، قدیم، مجرد، مادی، مشاء، حکمت متعالیه، استاد فیاضی
  • محمدحسن یعقوبیان صفحه 97
    بحث شادی که از مباحث فلسفی یونان آغاز شده بود، در فلسفه اسلامی دنبال شد. ماهیت شادی ترکیبی از ابعاد شناختی و تجربه احساسی دانسته می شد که با تعاریف امروزین در روان شناسی شادی تطبیق پذیر است. توجه به دو سطح شادی هیجانی و شادی معنوی با دو اصطلاح فرح و بهجت در مباحث ابن سینا و پیوند شادی و معنویت، از دستاوردهای معرفتی فلسفه اسلامی است. در مباحث روان شناسی مثبت نگر و فرقه هایی چون لامائیزم، ارتباط شادی با هدفمندی و معناداری زندگی چنان تنگاتنگ شده است که شادی به منزله هدف زندگی همه انسان ها و مولفه اصلی معناداری معرفی می شود؛ اما در تحلیلی عمیق تر روشن می شود که شادی معلول هدفمندی و نه علت آن است و زمانی می تواند در معناداری زندگی دخیل شود که با معنویت و اهداف کمالی برتر پیوند یابد و به منزله نتیجه و میوه این پیوند کانون توجه قرار گیرد. مباحث رویکرد هدف ساز شادی، تنها فرمالیزمی از شادی ارائه کرده و بعد غایت شناختی آن را بدون توجه به ساحت ارزش شناختی کانون توجه قرار داده است.
    کلیدواژگان: شادی، فلسفه، معناداری، هدفمندی
  • علی فتحی صفحه 119
    هیدگر در آثار خود به کرات از پایان فلسفه سخن گفته است. در این مقاله برآنیم تا ریشه های گذشت از مابعدالطبیعه و پایان فلسفه را با عنایت به رهیافت تاریخی متاثر از دیلتای و تمنای او برای رسیدن به خوانشی ناب از آموزه های مسیحیت نشان دهیم. از فحص در آثار او می توان چنین استنباط کرد که فلسفه از دید او دو معنا دارد: در معنای نخست او فلسفه را مرادف با متافیزیک می گیرد و معتقد است که تاریخ متافیزیک با غفلت از وجود و پرداختن به موجودات آغاز شده است و نیست انگاری ای که بشر غربی در دام آن گرفتار آمده، نیز چیزی جز غفلت از حقیقت وجود نیست؛ اما در معنای دوم فلسفه را مرادف تفکر قرار می دهد و معتقد است هرچند فلسفه به معنای متافیزیک به پایان راه رسیده است، فلسفه به معنای تفکر و نسبت جدید با وجود می تواند روزنه ای برای بشر ایجاد کند. در این مقال، بیشتر معنای نخست ادعای هیدگر مورد بررسی قرار گرفته است تا ادعای غامض او وضوح بیشتری یابد و در پایان، مقاله با ملاحظات انتقادی کوتاهی بر دیدگاه او پایان یافته است.
    کلیدواژگان: پایان فلسفه، گذشت از متافیزیک، وجود، غفلت از وجود، تفکر
  • مهدی همازاده ابیانه، مهدی ذاکری صفحه 147
    در این مقاله، نظریه «محقق سازی» که توسط فیزیکالیست های طرفدار نظریه «کارکردگرایی» ارائه شده از دیدگاه میزان توفیق در حل معضل «علیت ذهنی» کانون بررسی قرار گرفته است. نویسندگان نشان می دهند که تقریرها و ویرایش های مختلف از ایده مزبور، همچنان نتوانسته اند معضل علیت ذهنی را برطرف کنند؛ بلکه یا به این همانی نوعی و تحویل گرایی بازگشت کرده اند و یا به تعین علی مضاعف دچار شده اند.
    در این مقاله به طور ویژه «نظریه زیرمجموعه» که شومیکر آن را در سال 2007 ارائه کرده و «نظریه تعین بخشی» که یابلو در سال 1992 مطرح ساخته است تبیین شده اند که در واقع، دو تقریر از نظریه محقق سازی هستند. نویسندگان نشان می دهند که ارائه دهندگان دو دیدگاه مزبور، سعی در اثبات اصالت و عینیت ویژگی هایی ذهنی (فرار از تحویل گرایی) و ارائه تصویری از اعمال نیروی علی توسط این ویژگی ها دارند؛ اما در ادامه، با طرح انتقادات کیم و دیگران، استمرار معضل محرومیت علی و درافتادن در دام تحویل گرایی در هر دو تقریر، نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: علیت ذهنی، محرومیت علی، تعین علی مضاعف، شبه پدیدارگرایی، محقق سازی
  • عباس نیکزاد صفحه 169
    در شماره دهم مجله گران سنگ «معرفت فلسفی» مقاله ای با عنوان «بازسازی برهان آنسلم در اثبات هستی خدا» چاپ شده است. نویسنده محترم این مقاله درصدد دفاع از این برهان و پاسخ گویی به اشکالات وارده بر آن برآمده است (عشاقی، 1384). نگارنده در عین سپاسگزاری از نویسنده محترم و با اعتذار از ایشان، هم دفاعیه ایشان از این برهان و هم پاسخ های وی بر اشکالات وارده را ناتمام می داند. در این نوشتار، مطالب آن مقاله نقد و بررسی شده است. در این بررسی، هم ناتمامی برهان آنسلم و هم ناتمامی تقریر نویسنده محترم از این برهان، و هم ناتمامی پاسخ های ایشان بر اشکالات وارده بر برهان آنسلم روشن گردیده است.
    کلیدواژگان: برهان آنسلم، بازسازی برهان آنسلم، موجود برترین، خلف، تناقض
  • الخلاصه
    صفحه 185
|
  • Ahmad Saeedi Page 11
    By accepting motion in the substance and the essence of the soul، we may find more precise solutions for many of the rational and transmitted difficulties. The way the abstract soul emerges، the plurality of abstract souls، survival of the soul after leaving the corpus، and natural death are among the cases that may be explained and analyzed better through this special view of the soul. In the present article، we have sought to remove some of the ambiguous points in the abovementioned cases using the explicit and implicit statements of Mulla Sadra. In this way، we may highlight some of the achievements of the substantial motion of the soul in rational and transmitted domains.
    Keywords: substantial motion, rational, transmitted achievements, abstract souls
  • Muhammad Ali Mohiti Ardakan Page 39
    Allama Tabatabaie، one of the prominent philosophers and commentators، has accepted the common sense of all beings based on rational and transmitted arguments، trying to explain it. The writer has referred to the works written by Allama Tabatabaie (especially al-Mizan exegesis) to describe and analyze his view on perception in all beings، and to investigate that view based on rational and transmitted arguments. It seems that although we may prove the common sense in all beings based on the traditions and Quranic verses used by Allama، the explanation and rational argument used by him is to be questioned. Besides، it seems that the claims of transmitted arguments in common sense of material beings is much more than what Allama has accepted based on his own philosophical foundations. Thus، the main arguments in this discussion are narrative ones that need no further investigation about their chain of narrators، because of their consecutiveness.
    Keywords: Allama Tabatabaie, al, Mizan exegesis, Comprehensive Awareness, reason, Narrated tradition
  • Yahya Nur-Muhammadi, Muhammad Reza Nur-Muhammadi Page 71
    There have been numerous views on eternity or contingency of the soul as well as its being physically or spiritually originated. The Peripatetic philosophers have regarded the soul as an abstract substance originated along with the origination of the body while it is independent of the body. It is compounded with the body through an integrative addition. Accordingly، it has a correlation with the body. In Mulla Sadra’s view، however، the origination of soul is not as an abstract being; rather، it is the matter that is resonated in its essence. This goes on in a way that the soul، as far as the physiological features are concerned، in addition to vegetative orders and ideal abstraction، i. e. the animal order، reaches the level that deserves its becoming the rational soul and experiences intellectual abstraction. Master Fayyazi holds that the origination of the soul takes place before the body and as an abstract being. The soul، in order to be complete، dominates the body and governs it. The interest and affection established between the body and the soul results in mutual influence between them. He، due to non-efficiency of the intellect in this regard، relies more on transmitted traditions to prove his own view.
    Keywords: soul, origination, eternal, immaterial, material, Peripatetic, transcendental philosophy, Fayyazi
  • Muhammad Hassan Yaqubiyan Page 97
    The discussion on happiness، originated from Greek philosophy، continued in Islamic philosophy. The nature of happiness was thought to be a composition of cognitive dimensions and the emotional experience. This would conform to the modern definitions of delight in psychology. Considering the two levels of emotional happiness and spiritual happiness (using the terms bahjat and farah) in Avicenna’s discussions as well as a relationship between happiness and spirituality are among epistemological achievements of Islamic philosophy. In positive views of psychology such as Lamaism، the relationship between happiness and meaningfulness of life has become so close that happiness is introduced as the goal of life for all human beings and the main element of meaningfulness of life. In a deeper analysis، however، it is clarified that happiness is the effect of meaningfulness and not its cause. It may involve in meaningfulness of life when it is linked with spirituality and higher goals of perfection، and when it is considered as the fruit of such a link. The discussions on viewing happiness as the goal of life present just a formalism of happiness، considering its teleological dimension without considering the epistemological domain.
    Keywords: happiness, philosophy, meaningfulness, goal, directedness
  • Ali Fathi Page 119
    In his works، Heidegger has frequently referred to the end of philosophy. In the present article، we seek to show the roots of passing metaphysics and the end of philosophy with a look at the historical approach influenced by Diltai and his wish to reach a pure reading of Christian doctrines. By searching in his works، we may infer that philosophy، in his view، has two meanings: in the first meaning، he regards philosophy as the synonym for metaphysics. He holds that the history of metaphysics has started by neglecting the existence and dealing with the beings and what the western human has indulge in is nothing except neglecting the reality of existence. In the second meaning، however، he regards philosophy as the synonym for thought and holds that although philosophy in the meaning of metaphysics has ended، philosophy in the meaning of thought and its new relationship with existence may be a new window for humans. In the present article، we have dealt more with the first meaning of philosophy in Heidegger’s view so that we may clarify his complex claim. And at the end، the article deals with some short critical considerations regarding his view.
    Keywords: end of philosophy, passing metaphysics, existence, neglecting existence, thought.
  • Mahdi Humazade Abyane, Mahdi Zakeri Page 147
    In the present article، the theory of “realization” put forward by physicalists adherent to functionalism، has been investigated from the viewpoint of the extent to which it has been successful in solving the problem of mental causation. The authors show that various versions and editions of that idea have not managed to solve the problem of mental causation; rather they have recessed to typical identity and reductionism، or have involved in double causal determination. In the present article، Shoemaker’s “subset theory” presented in 2007 and Yablo’s theory of “particularism” presented in 1992 have been explained، both of them as versions of realization theory. The authors have shown that the two theorists have sought to prove the originality and objectivity of mental features (an escape from reductionism) and to present a picture of exerting a causal force by those features. Afterwards، however، by presenting the criticisms of Kim and others، they show the continuity of the problem of causal deprivation and involvement in reductionism in both readings.
    Keywords: mental causation, causal deprivation, double causal determination, quasi, phenomenalism, realization
  • Abbas Nikzad Page 169
    In Ma’rifat-i Falasafi 10، an article is published which is entitled “Reconstructing Anselm’s Argument in Proving God’s Existence”. The author of that article had sought to defend that argument and to answer related objections (Ushaqi، 1384). Respecting views presented in that article، the present article regards both defense and answers to objections incomplete. It reviews and criticizes the abovementioned article. Therein، the deficiencies of Anselm’s argument، the insufficiency of that article’s reading of it، and the incompleteness of the answers to objections have been discussed.
    Keywords: Anselm's argument, reconstructing Anselm's argument, the Supreme Being, contradictory argument, contradiction.