فهرست مطالب

شعر پژوهی (بوستان ادب) - سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1393)

فصلنامه شعر پژوهی (بوستان ادب)
سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره احمدی پوراناری صفحات 1-20
    در ادب غنایی، از معشوق با نامهای گوناگونی یاد شده که اصلیترین آنها عبارت است از: معشوق، یار، دوست و جانان. علاوه بر این نامهای اصلی، معشوق در شعر غنایی با عنوانهای تشبیهی، استعاری و وصفی، خطاب شده یا دربارهی او سخن گفته شدهاست که بررسی آن با توجه به درونمایه، سبک و فضای معنایی کلام، سودمند به نظر میرسد. در این تحقیق، سیر کلی نامهای معشوق در غزل، بررسی می شود تا ضمن شناسایی انواع نامهای معشوق از نظر ساخت، مشخص گردد آیا درونمایهی غزل بر انتخاب نام معشوق تاثیر داشته است؟ شاید در نگاه اول پنداشته شود که «معشوق»، «یار»، «دوست»، «جانان» و «شاهد» معنا، مفهوم و کاربرد یک سانی در غزل دارند، اما این پژوهش نشان خواهد داد که در موارد زیادی، این نامها، به صورت مترادف به کار برده می شوند، اما هریک کاربرد معنایی خاصی دارند. در این تحقیق، نام های معشوق، در غزلهای تعدادی از غزل سرایان برجسته و صاحبسبک، بررسی شده، اما بررسی معنایی نامهای اصلی معشوق، به غزلهای «انوری»، «سنایی»، «عطار»، «مولوی»، «سعدی» و «حافظ» محدود شده است.
    کلیدواژگان: غزل، نامهای معشوق، دوست، یار، جانان، شاهد
  • مراد اسماعیلی، حسین حسن پورآلاشتی صفحات 21-44
    سبک هندی یکی از سبک هایی است که با سبک های قبل از خود، یعنی خراسانی و عراقی، تفاوتهای آشکاری دارد و اغلب متخصصان و منتقدان، این سبک را به منزلهی نوعی گسست ادبی میدانند که به سبب آن، شعر فارسی یک دورهی متمایز و قیاسناپذیر از دوره های قبل را تجربه کرده است. نویسندگان این مقاله بر این باورند که این موضوع، یعنی تمایز و قیاسناپذیری این سبک را میتوان از چشم انداز نظریهی تامس کوهن، فیلسوف برجستهی علم، تبیین کرد و به چگونگی و چرایی این تمایز پاسخ داد. با این رویکرد، سبک هندی را نمیتوان ادامه و دنبالهی سبک عراقی دانست؛ بلکه این سبک، دارای پارادایم خاص خود است و شاعران این سبک به مجموعهای از اصول و موازین مشترک پایبندند که با موازین دوره های قبل، قابل مقایسه نیست و بر این اساس، مفاهیم، روش ها و مشاهدات شاعران این دوره، با دیگران متفاوت است و بدین سبب، این سبک با سبک های دیگر قابل قیاس نیست.
    کلیدواژگان: سبک هندی، تامس کوهن، شعر، قیاسناپذیری، پارادایم
  • محمدحسین امانت، محمدحسین کرمی صفحات 45-72
    انسان موجودی اجتماعی است و کار و پیشه وجه اشتراک و شرط لازم زندگی انسان در جامعه است. از سوی دیگر، یکی از ساده ترین و در دسترس ترین ابزاری که می تواند دست مایه ی آفرینش هنری یک شاعر قرار بگیرد همین پیشه ها است. خاقانی با به کار بردن نزدیک به 200 پیشه در دیوان اشعار خود، نشان داده که با اکثر پیشه های دوران خود آشنایی کامل داشته است. خاقانی برای آفرینش صور خیال به کمک پیشه ها، شگردهای متنوعی را به کار گرفته است. در این مقاله برای بازیابی و روشن شدن این شگردها، هشت پیشه ی ساده و مردمی به طور جامع و دقیق از سه منظر معنایی، هنری و اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه ی به دست آمده نشان می دهد که خاقانی علاوه بر استعاره، تشبیه، تلمیح، مراعات نظیر، ارسال المثل و اسلوب معادله که آرایه هایی معمول و شناخته شده هستند؛ شگردهای ویژه ای نیز دارد که عبارتند از: تداعی های شاعرانه، هنجارگریزی، سمبل آفرینی، استفاده از تضاد یا هماهنگی و تشابه میان پیشه ها، بهره بردن از پیشه های اسطوره ها، ساخت ترکیب های تازه، بهره گیری از ضرب المثل های ساخته شده از پیشه ها، استفاده از هنجارهای پیشه ها و آفرینش هنری با پیشه های خانوادگی. از منظر اجتماعی و روان شناسی نیز می توان گفت دیدگاه شاعر نسبت به پیشه ها متاثر از دیدگاه جامعه است اما در مواردی شاعر با توجه به تجربه های شخصی، دیدگاه مخصوص به خود را دارد.
    کلیدواژگان: اشعار خاقانی، کارکردهای هنری پیشه ها، آهنگر، خیاط، زرگر، قصاب
  • هادی جوادی امام زاده ای، محمدامیر عبیدی نیا صفحات 73-92
    شریعت شاعری، مبتنی بر اصول، عناصر و راهبردهای هنری شاعران است و عناصر این شریعت در دوره های مختلف تاریخی و ادبی، بنا به شرایط اجتماعی، ابعاد شخصیتی و الگوهای مختلف فکری- هنری هر یک از شاعران، جنبهی نسبی و متغیر پیدا کرده است. با توجه به شرایط درباری حاکم بر جامعهی انوری و نیز افکار و الگوهای مادیگرایانهی وی، این شاعر ترجیح میدهد که تنها، شخصیت مداح و هجاگوی خود را رونمایی کند و بر این اساس، شریعت آغازین شاعری خود را بر دو محور «گدایی های شاعرانه» و توجه انحصاری به نوع ادبی «مدیحه سرایی»- آن هم از نوع ستایشهای ناسالم و غیرمنطقی- قرار میدهد؛ اما با آشفتگی و نابسامانی پیشآمده از هجوم ترکان غز و در پی آن، حذف حمایتهای وابستهساز حاکمان سلجوقی، اولین نشانه هایتحول در شخصیت و شریعت شاعری انوری پدیدار می شود که شامل پشیمانی و سرخوردگی این شاعر از عناصر پیشین شریعت شاعری خود، همراه با نکوهش شعر (مدح) و شاعری (مدیحهسرایی) است. در این برهه، انوری با رونمایی از شخصیت نوظهور خود با عنوان «شخصیت واعظ و ناقد»، عناصر سازندهی شریعت نوپای خود را- در نقطهی مقابل شریعت پیشین- بر پرهیز از گدایی های شاعرانه، توصیه به عقلگرایی (برای مقابله با طمعورزی)، اهمیت دادن به سن کارآمدی شاعران (برای پرهیز از هذیانگویی های شاعرانه)، لزوم نقشپذیری و نقشآفرینی شاعر در جامعه، و پرهیز از بردگی فکری (بهویژه با دوری از خدمت درباریان) استوار میسازد.
    کلیدواژگان: انوری، بردگی فکری، شریعت شاعری، مدح، نکوهش شاعری
  • ساناز رجبیان، مهدی نیک منش صفحات 93-116
    امروزه بررسی متون گذشته از منظرهای نوین، یکی از محورهای بنیادین مطالعات ادبی است. در این میان، نقد اسطورهشناختی یا کهن الگویی که رویکردی تلفیقی از علومی چون روانشناسی و انسان شناسی است، از اهمیتی ویژه برخوردار است. این نوع رویکرد، بر پایهی اندیشهی کارل گوستاو یونگ شکل گرفت. او پس از مطالعه اسطوره های ملل مختلف، به منشا آنها توجه و «ناخوداگاه جمعی» -که حاوی کهن الگوهاست- را به عنوان خاستگاه مشترک اسطوره های بشری، معرفی کرد. به زعم یونگ، لازمهی «تفرد»و یکپارچگی شخصیت قهرمان این است که «قهرمان» بتواند پس از تمام دشواری ها، «سایه» را مقهور کند و خود را از سلطهی آن نجات دهد. در این جستار تلاش شد داستان گرشاسب، به روایت اسدی، به روش توصیفی-تحلیلی مورد مطالعه قرارگیرد. در این تحقیق، علاوه بر معرفی شخصیت گرشاسب حماسی، نقبی هم به شخصیت اساطیری گرشاسب زده شد تا ضمن معرفی این شخصیت، به بیان شباهتها و تفاوتهای دو روایت اساطیری و حماسی پرداخته و همچنین علت این تفاوتها تبیین شود. در اساطیر و متون پهلوی نابودی نهایی ضحاک به دست گرشاسب صورت میگیرد و قهرمان ما الگوی «نبرد قهرمان و سایه» را تکمیل میکند. اما در حماسه گرشاسبنامه، گرشاسب مطیع ضحاک و در سیطره اوست و نبرد فرجامین او، که مطابق با الگوی اسطورهای نبرد با ضحاک است، محقق نمیشود؛ بنابراین به سبب مسکوت ماندن این موضوع و سلطه «سایه» بر «قهرمان»، «فرایند فردیت» روان و خودشناسی قهرمان در این حماسه رخ نمیدهد.
    کلیدواژگان: گرشاسب، اسطوره، کهنالگو، یونگ، نوزایی
  • علی صباغی صفحات 117-134
    مسمط «یادآر ز شمع مرده یادآر» اثر طبع دهخدا، یکی از اشعار مدرن فارسی است که مورد توجه پژوهش گران حوزه ی ادبیات معاصر واقع شده است. این مقاله بر آن است تا با بهره گیری از رویکرد ترامتنی که از جمله رویکردهای جدید نقد ادبی به شمار میرود، به نقد و خوانش نوینی از مسمط دهخدا بپردازد. پرسشهای پژوهش حاضر آن است که چرا این مسمط از اشعار مدرن به شمار آمده است؟ پیوندهای شعر دهخدا با شعر گذشته و حال فارسی، چگونه نمود یافته است؟ یادداشتهای دهخدا درباره ی این شعر چه تاثیری در نقد و خوانش آن داشته است؟ آیا تنها منبع الهام دهخدا در سرودن مسمط مورد بحث، شعر اکرم رجایی زاده است یا وی در سرودن این مسمط، تحت تاثیر منابع دیگری نیز بوده است؟ به منظور دستیابی به پاسخ، مسمط دهخدا بر اساس رویکرد ترامتنی و به شیوه ی توصیفی تحلیلی در پنج محور، مورد بررسی قرار گرفت. حاصل پژوهش، بیانگر آن است که شعر دهخدا بینامتنی است که از شعر گویندگان پیشین مایه گرفته، در اشعار گویندگان معاصر و پس از خویش، تاثیر گذاشته است و جست وجوی منبع الهام واحد برای شعر دهخدا، راه به جایی نمیبرد. منابع الهام مسمط دهخدا، بیشتر شعر و ادبیات کلاسیک فارسی است؛ او اندیشه ی نو و تجددخواه خویش را در قالب مسمط و در زیر مجموعه ی نوع ادبی مرثیه عرضه کرده است.
    کلیدواژگان: ترامتنی، دهخدا، ژرار ژنت، مسمط دهخدا، مناسبات بینامتنی
  • رضا غفوری صفحات 135-156
    بیژن، پسر گیو و فرزندزاده ی رستم دستان، یکی از پهلوانان نامدار ایران است. گذشته از شاه نامه ی فردوسی، در بسیاری از منظومه های حماسی دیگر نیز به هنرنمایی های بیژن اشاره شده است؛ آن چنان که می توان گفت بیژن یکی از چهره های بی باک و متهور روایت های حماسی ایران است. اهمیت بیژن در منظومه های حماسی ایران آن چنان است که در یکی از منظومه ها، اژدهاکشی نیز بدو نسبت داده اند و این دلاوری بیژن سبب آن می شود که او را یکی از پهلوانان اژدرکش روایات حماسی ایران به شمار آوریم. با این حال، منظومه ای مستقل درباره ی پهلوانی های بیژن بر جای نمانده است؛ تنها منظومه ی بیژن نامه به دست ما رسیده که آن نیز بنابر باور برخی پژوهشگران، انتحالی از داستان بیژن و منیژه ی شاه نامه ی فردوسی است و نوآوری ندارد. این مقاله شامل دو بخش است: در بخش نخست، عمده ترین پهلوانی های بیژن را در روایت های حماسی ایران نشان می دهیم و چهره و شخصیت او را در این روایت ها بررسی می کنیم. در بخش دوم، به بخش های برافزوده ی منظومه ی بیژن نامه نگاهی می اندازیم، سپس نکاتی را درباره ی گوینده ی بیژن نامه و زمان سرایش این منظومه، یادآور می شویم.
    کلیدواژگان: بیژن، بیژن نامه، برزونامه ی جدید، عطایی
  • احمد گلی، مهدی رمضانی صفحات 157-178
    شاعران و عارفان، به لحاظ برخورداری از پشتوانهی غنی فرهنگی – ادبی و برای اجتناب از تکرار و ملال آوری کلام و همچنین برای اظهار فضل، برای بیان مطالب و مافی الضمیر خود از مضامین گوناگونی بهره میبرند. یکی از این مضامین– که با قید احتیاط میتوان گفت که ریشه در فرهنگ کهن ایرانی دارد- استفاده از اصطلاحات بازی شطرنج است. بسامد استخدام و مضمونآفرینی با این بازی، در قرنهای ششم تا نهم – که در سبکشناسی مقارن با سبک آذربایجانی و عراقی است- بستر مناسبی برای عرضهی ظرایف و دقایق این بازی بوده است. نوشتهی حاضر بر آن است تا با بازخوانی دقیق آثار بزرگان شعر و عرفان، به تحلیل روش درست این بازی و پیچیدگی ها و ظرایف آن بپردازد. حاصل پژوهش نشان میدهد که در سبک آذربایجانی، بیش از سبک عراقی به جزییات و دقایق این بازی پرداخته شده است؛ دقایقی که شاید در طول تاریخ ادبیات بیسابقه باشد. ضمنا در این میان، مولوی و خاقانی از این جهت، یک سر و گردن بالاترند.
    کلیدواژگان: شطرنج، سبک آذربایجانی، سبک عراقی، مولوی، خاقانی، شعر فارسی
|
  • Z. Ahmadi Pouranari Pages 1-20
    In lyrics، «Mashuq» assumes various names of which the chief are: «Mashuq» (beloved)، «Yar» (companion)، «Dust» (friend)، «Janan» (dear) and «Delbar» (sweetheart). Additionally، the term «Mashuq» is addressed or described using similes، metaphors and adjectives، a point that seems a rewarding study given its content، style and semantic sphere. This article addresses the trajectory of names associated with «Mashuq» in sonnet form so as to specify these names in terms of structure and to determine if there is any influence of theme on these names. At first glance، «Mashuq»، «yar»، «dust»، «janan» and «shahed» seem to have equal meanings and functions، but this research will clarify that although they are often used interchangeably، they have peculiar semantic applications. In this study، a general discussion concerns the terms for Mashuq in works of famous sonneteers and then a semantic investigation limits this endeavor to works of Anvari، Sanai، Attar of Nishapur، RumiSadi، and Hafez.
    Keywords: Mashuq Names, Sonnet, Yar (companion), Dust(friend), Janan(dear), Shahed (gay partner)
  • M. Esmaeeli, H. Hasanpour Alashti Pages 21-44
    Indian style has obvious differences in comparison with previous styles (i. e. Iraqi and Khorasani)، and most experts and critics regard Indian style as a break in literary development whereby Farsi tradition experienced a distinct and incomparable period. The authors of the present article believe that incommensurability and distinction of Indian style can be clarified through the theory of Thomas Kuhn، eminent philosopher of science، and its nature and its causes can be accounted for. Thus، Indian style cannot be taken as a sequel of Iraqi style; rather، it has its own paradigm and its practitioners obey a certain set of shared rules and principles different from previous periods. Accordingly، themes، methods and observations of these poets differ from their predecessors، making this style incommensurable with other styles.
    Keywords: Indian Style, Thomas Kuhn, Poetry, Incommensurability, Paradigm
  • M. Amanat, M. Karami Pages 45-72
    The human is a social creature and occupation is the common element and necessary ingredient of human life. On the other hand، professions are one of the easiest and most accessible themes used by poet for artistic creations. Khaghani drew upon nearly 240 professions in his poetry، signifying a close familiarity with most of professions of his time. Khaghani has used different techniques in making images based on occupations. To reconstruct and clarify these techniques، 8 simple and popular professions have been comprehensively and accurately investigated from semantic، artistic and social perspectives in this paper. The results indicate that in addition to common Farsi literary tropes i. e. metaphor، simile، allusion، cluster images، paroemia and equivalent lines، Khaghani adopts special techniques that include poetic associations، de-normalization، symbolization، contrast and harmony and the similarity between occupations، Utilizing mythic occupations، new compounds or portmanteau، using professional proverbs، usage of professional norms and artistic use of private professions. From social and psychological point of view، it can be said that the poet''s view of professions is shaped by public perceptions but in some cases، poet has his own viewpoint based on personal experience.
    Keywords: Ironsmith, Khaghani Poetry, Goldsmith, Tailor, Butcher, Artistic Application of Professions
  • H. Javadi Emamzadei, M. Obaydinia Pages 73-92
    Poetics is based on principles، elements، and artistic approaches that poets use. Its elements vary according to different historical and literary periods and to social circumstances، and poets’ personalities and their different patterns of thought and art. Given the courtly nature of Anvari’s time and his materialistic mindset، the poet tends to show only his encomiastic and epigrammatic sides. Accordingly، he founds his early poetical principles on two axes: “poetic beggary” and an exclusive regard for genre of “eulogy” especially of the immoral and irrational adulation type. But with the turmoil made by invasion of Oghuz Turks that led to abolition of patronage of Seljuki rulers، the first changes appeared in Anvari''s character and poetics، namely، his regret for his former poetics along with condemnation of eulogy and eulogistic writing. Unveiling his newfound character as preacher and critic in this period، Anvari constructs his new poetics upon avoiding poetic beggary، insistence on reason (as opposed to greed)، emphasizing the age of efficacy in poets، the necessity of playing and creating roles by poets in society، and abstaining from intellectual servility.
    Keywords: Anvari, Intellectual Servility, Poetics, Eulogy, Caustic Epigram
  • S. Rajabian, M. Nikmanesh Pages 93-116
    Today، reading old writings from new perspectives is one of the fundamental issues in literary studies. Mythical or archetypal criticism، which is integrated of psychology and anthropology، is an important school of criticism. This kind of approach is based on Carl Gustav Jung’s theories; after studying myths from different nations، Jung noted their origins and proclaimed that ‘collective unconscious’ – comprised of archetypes – is the chief origin of all human myths. According to Jung، “hero” must first fight problems، win over the “shadow” and free himself from its yoke and then achieve individualization. In this research، character of Garshasp، as narrated by Asadi، was studied according to descriptive- analytical method. in addition to introducing it as an epic character، this study offers a look into the mythical Garshasp so that the similaritie and differences between these two as well as relevant causes would be clarified. Pahlavi myths and literature recount that the final destruction of Zahhāk is brought about by Garshasp who thus completes «battle-hero-shadow» trio. But the Epic of Garshasp depicts Zahhāk as submissive and dominated by Garshasp and his ultimate battle، which is in accordance with the mythical account، never happens. Due to this and also to the dominance of «shadow» over «hero»، the «process of individuation» never occurs for hero.
    Keywords: Garshasp, Myth, Archetype, Jung, Rebirth
  • A. Sabaghi Pages 117-134
    Multiple - Poem «yad ar ze sham'' e morde yad ar»، composed by Dehkhoda، is one of Persian modern poems which has caught attention of critics of contemporary literature. This article seeks to use Transtextuality (one of new approaches in literature critics) to criticize and interpret the poem. The questions raised in this article include: What makes the pearl-stringed poem a modern work? How are the connections between Dehkhoda''s poem and old and contemporary poetic traditions are reflected? How have Dehkhoda''s notes born upon criticism and reading of the poem? Was Akram Rajai Zadeh’s poetry the only inspiration for Dehkhoda''s or was he under the impression of others? In order to find the answers، Dehkhoda’s pearl-stringed poem was studied in five distinct perspectives based on descriptive-analytical methods and Transtextuality. Result of research shows that Dehkhoda''s poem is intertextual drawing from older poets and had effects on contemporary poets and those who succeeded him and thus، the search for a single inspiration is irrelevant. The chief inspiration for Dehkhoda''s pearl-stringed poem is Persian classics. He represented his modern and progressive mind in form of a pearl-stringed poem، categorized as elegy.
    Keywords: Transtextuality, Dehkhoda, Genette, Dehkhoda's Pearl, Stringed Poetry, Intertextual relations
  • R. Ghafouri Pages 135-156
    Bijan، Giw''s son and Rostsm''s grandson، is one of the famous warriors of Iran. In addition to Shahnameh: the Epic of the Persian Kings (written by Ferdowsi)، many other epic poems refer to Bijan and his demeanor. Apparently، he is a fearless and courageous figure in different Iranian epic narratives. His significance in Iranian epics is so great that he''s named «Dragonkiller» and his braveness and audacity made him remembered as a ‘serpent killer’ in these epics. However، no single epics about Bijan''s championship has been known or survived so far. We only have Epic of Bijan which some scholars have refuted as derivative from ‘Bijan and Manijeh’ story and thus without creativity. This article has two parts. The first recounts Bijan’s chief adventures in epic narratives and investigates his personality and characteristics as these works tell us. The second part is about some parts added later and then we talk about the narrator of Bijan Nameh and the era that it was written in.
    Keywords: Bijan, Bijan Name, New Borzu Nama, Ataee
  • A. Goli, M. Ramezani Pages 157-178
    Due to their rich cultural-literary backgrounds and to avoid redundancy and boredom and also to show their virtues، poets and mystics draw on different themes to express their mind and consciousness. One of these themes، which can cautiously be said to have its roots in the ancient Iranian culture، is the use of chess terms. Frequent usage and adaptation of chess themes from 6th to 9th centuries – stylistically concurrent with the Azerbaijani and Iraqi styles – furnished the opportunity for presenting the intricacies and delicacies of this game. The present paper aimed at a careful study of the works of the great poets and mystics to analyze correct rules and ways of playing this game together with its complexities and delicacies. The results show that the Azerbaijani style entails more attention to details and intricacies of the game than Iraqi does، probably unparalleled in the history of literature. In addition، Rumi and Khaghani outdo the rest of the poets and mystics in this respect.
    Keywords: Chess, Azerbaijani Style, Iraqi Style, Rumi, Khaghani, Persian Poetry