فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 118 (آبان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/28
  • تعداد عناوین: 25
|
  • مقاله پژوهشی
  • سمانه افشار، سید رضا عقیلی، طاهره شکوهی*، ایمان حقانی، قاسم جان بابایی صفحات 1-10
    سابقه و هدف
    بروز پریتونیت قارچی در بیماران مبتلا به سرطان نادر است و اطلاعات در مورد شیوع آن نیز محدود می باشد. هدف از این مطالعه بررسی شیوع آن در مبتلایان به بدخیمی در دوره زمانی مشخص می باشد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه ای مقطعی طی دو سال، مایع آسیت جدا شده از 207 بیمار سرطانی مبتلا به پریتونیت، بستری در بیمارستان امام خمینی تهران بر اساس روش کشت در محیط بی فازیک، از نظر وجود عناصر قارچی مورد بررسی قرار گرفت. پس از شناسایی قارچ با روش های مرفولوژیک و فیزیولوژیک با انجام واکنش PCR ناحیه ITS rDNA و سپس تعیین سکانس و مقایسه با اطلاعات موجود در GenBank NCBI، گونه قارچ تعیین شد. نقش فاکتورهای مداخله گر با آزمون های کای 2 و t دانشجویی با فاصله اطمینان 95 درصد مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع 207 بیمار مورد بررسی در 8 مورد (9/3 درصد) مشارکت عوامل قارچی در پریتونیت تشخیص داده شد. در 4 مورد (9/1 درصد) از این بیماران همراهی ارگانیسم قارچی و باکتریایی در بروز پریتونیت دیده شد. کاندیدا گیلرموندی با فراوانی 5/37 درصد شایع ترین عامل مخمری شناسایی شده در بیماران بود. گونه های ک. ممبرانیفاسینس، ک. کارپوفیلا، ک. گلابراتا، ک. دفرمنس هر کدام با فراوانی 5/12 درصد شناسایی شدند. قارچ رشته ای آسپرژیلوس فومیگاتوس نیز در یک بیمار (5/12 درصد) از مایع آسیت جداسازی و شناسایی گردید. بیشترین موارد پریتونیت قارچی در مبتلایان به سرطان دستگاه تناسلی جنس مونث (5/62 درصد) و سرطان دستگاه گوارشی جنس مذکر (5/37 درصد) بود. از نظر آماری ارتباط معنی داری بین بروز پریتونیت قارچی و وجود تب، مصرف آنتی بیوتیک طی 6 ماه گذشته و سابقه ابتلا به پریتونیت باکتریایی مشاهده شد (05/0p<).
    استنتاج
    مطالعه حاضر همسو با مطالعات اخیر دیگران نشان داد، گونه های کاندیدا غیرآلبیکنس همچون ک.گیلرموندی در بروز عفونت های بیمارستانی وپریتونیت قارچی در مبتلایان به سرطان نقش فزاینده دارند. سرطان دستگاه تناسلی یا گوارشی و بروز پریتونیت باکتریایی و مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک در این بیماران زمینه ساز پریتونیت قارچی بوده، علاوه بر بروز عوارض مضاعف، میزان مرگ ومیر بیماران را افزایش می دهد. لذا انجام آزمایشات تشخیصی قارچ شناسی برای نمونه مایع آسیت در بیماران سرطانی با علامت پریتونیت امری ضروری است.
    کلیدواژگان: پریتونیت قارچی، سرطان، مایع آسیت، کاندیدا غیر آلبیکنس، آسپرژیلوس فومیگاتوس
  • شکوه امرایی، گیتا اسلامی*، آرزو طاهرپور، حسین گودرزی، علی هاشمی صفحات 11-20
    سابقه و هدف
    افزایش ظهور مقاومت چند دارویی در بین ایزوله های بیمارستانی کلبسیلاپنومونیه، گزینه های درمانی را برای درمان عفونت های ایجاد شده به وسیله این باکتری محدود کرده است که در این میان بتالاکتامازها به عنوان یکی از مکانیسم های مقاومت به آنتی بیوتیک ها در این باکتری محسوب می شوند. لذا هدف از این مطالعه، تشخیص فنوتیپی بتالاکتامازهای با طیف وسیع ESBLs)، (Amp-C و شناسایی ژن های پلاسمیدی FOX، MOX، ACT در میان ایزوله های کلبسیلا پنومونیه جدا شده از بیماران بستری در بیمارستان های شهر تهران در سال های 93–91 می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی بر روی 120ایزوله کلبسیلاپنومونیه جدا شده از بیماران بستری در بیمارستان های امام حسین(ع)، طالقانی و کودکان مفید شهر تهران انجام شده است. تست های حساسیت ضد میکروبی با استفاده از روش های دیسک دیفیوژن و میکرودایلوشن براث بر اساس رهنمودهای CLSI انجام گردید و تشخیص فنوتیپی آنزیم های Amp-C و ESBL با استفاده از کیت شرکت Mast مورد بررسی قرار گرفت. شناسایی ژن های پلاسمیدی FOX، MOX، ACT با استفاده از روش های PCR و Sequencingانجام گردید.
    یافته ها
    از 120ایزوله کلبسیلا پنومونیه (20 درصد) 24 حاوی آنزیم Amp-C و (56.8 درصد)68 از ایزوله ها حاوی بتالاکتاماز با طیف وسیع(ESBL) بودند. در این مطالعه کلیستین و تیجیسیکلین بهترین اثر را داشتند. در بین ایزوله ها (13 درصد) 16 دارای ژن ACT، (38.33 درصد) 46 دارای ژن FOX و (35.83)43 دارای ژن MOX بودند.
    استنتاج
    شیوع آنزیم های مقاومت به آنتی بیوتیک در این مطالعه موجب نگرانی است، از این رو برای کنترل عفونت و جلوگیری از گسترش باکتری های مقاوم به دارو، نیاز به مدیریت دقیق در تجویز دارو و شناسایی ایزوله های مقاوم می باشد.
    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونیه، بتالاکتاماز با طیف وسیع، Amp، C، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • مرضیه همتی فارسانی*، مهسا قزلباش، سید محمدرضا دربانی، عبدالله اسلامی مجد، محمود سلطان الکتابی صفحات 24-32
    سابقه و هدف
    غلات از اجزای مهم رژیم غذایی سالم و مناسب به شمار میرود. برنج یکی از پرمصرفترین غلات در جهان و یکی از اجزای اصلی سبد غذایی مردم ایران است. هدف از این مطالعه معرفی یک روش جدید آنالیز عنصری برای بررسی عناصر ضروری و فلزات مضر موجود در تعدادی از انواع برنج ایرانی با استفاده از روش بینابنمایی فروشکست القایی لیزری میباشد.
    مواد و روش ها
    شش نوع برنج پرمصرف تولیدی در سال 1392 که در نقاط مختلف کشور کشت شده اند، از بازار جمع آوری گردید. هرکدام از انواع برنج ها هفت بار با استفاده از سیستم LIBSCAN100 تحت آنالیز طیفی قرار گرفت. سپس طیفهای ثبت شده توسط نرم افزار Plasus Specline مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه عناصر ضروری و فلزات مضر موجود در نمونه ها مورد آنالیز قرار گرفت. میانگین میزان غلظت روی 66/93، فسفر 666/87، آهن 348، پتاسیم 166/379، کلسیم 666/343، فلور 22، کروم 3 ظرفیتی 848/24 و منیزیم 833/1071 میلی گرم بر کیلو گرم تعیین گردید. در حالی که این میانگین در مورد عناصر مضر سرب، جیوه، نیکل، کروم 6 ظرفیتی و آرسنیک به ترتیب 095/6، 733/0، 963/0، 391/2 و 940/0 میلی گرم بر کیلو گرم محاسبه گردید. درهیچ یک از نمونه ها کادمیوم یافت نشد. آنالیزهای فوق به صورت جداگانه برای هرکدام از انواع برنجها انجام شد.
    استنتاج
    نتایج آنالیز بیانگر این بود که در میان عناصر ضروری، منیزیم بیشتر ازسایر عناصر موجود بود. در میان انواع برنج های مورد آزمایش برنج لنجان اصفهان ازنظر عناصر ضروری، غنیتر میباشد. از نظر آلودگی به فلزات مضر، عنصر کروم 6 ظرفیتی بیش از همه در نمونه ها یافت شد و هچنین برنج نوع طارم محلی نسبت به سایر انواع برنجها، سالم تر بود. تکنیک بینابنمایی فروشکست القایی لیزری روشی سریع، غیر مخرب، دارای توانایی آنالیزی همزمان چند عنصری و بدون نیاز به آمادهسازی نمونه بوده که کاربردهای فراوانی در آنالیز تولیدات صنایع غذایی دارد.
    کلیدواژگان: برنج ایرانی، بینابنمایی فروشکست القایی لیزری، فلزات مضر، عناصر ضروری
  • یوسف عظیمی، محمد تقی هدایتی*، آتوسا درودی نیا، بیتا موسوی، اختر احمدی، علیرضا خلیلیان صفحات 33-41
    سابقه و هدف
    آسپرژیلوس ها از جمله قارچ هایی هستند که در همه جا حضور دارند. این قارچ بسته به وضعیت ایمنی میزبان موجب ایجاد طیف وسیعی از بیماری ها بویژه آسپرژیلوزیس تنفسی مهاجم وحادمی شود. از بین گونه های مختلف آسپرژیلوس گونه فومیگاتوس مهم ترین عامل بیماری آسپرژیلوزیس تنفسی می باشد در بیمارانی که ریه آن ها به علل مختلف، مانند توبرکلوزیس تنفسی، حفره ایجاد شده است آسپژیلوس می تواند در داخل حفر ه ها کلونیزه و رشد کند و به IgG شکل آسپرژیلومای ریوی در آید. در مطالعه حاضر بیماران مبتلا به توبرکلوزیس ریوی از نظر کلونیزاسیون قارچی و اختصاصی سرمی علیه آسپرژیلوس فومیگاتوس مورد ارزیابی قرار گرفته اند.
    مواد و روش ها
    در طول یکسال 124 بیمار مبتلا به توبرکلوزیس مراجعه کننده به بیمارستان مسیح دانشوری تهران وارد 20 درصد و هم چنین کشت نمونه از نظر قارچ KOH مطالعه شده اند. خلط این بیماران باروش میکروسکوپی مستقیم با آنالیز شدند. خصوصیات رادیوگرافی وکلینیکی یا گزارش سی تی اسکن از تمامی بیماران ثبت شد. همه بیماران از نظر اختصاصی بر علیه آسپرژیلوس فومیگاتوس با استفاده از کیت الایزا غربالگری شدند. نتایج براساس دستورالمعل IgG بیش تر از 12 واحد در میلی لیتر) مثبت در نظر گرفته شد. IgG) شرکت سازنده کیت
    یافته ها
    از 124 بیمار با سابقه توبرکلوزیس 66 نفر مرد بودند و محدوده سنی آن ها 10 تا 91 سال بود. 54 بیمار یافته های 38 درصد) حفره را نشان داد (31 نفر در لوب / غیر طبیعی رادیو گرافی داشتند. یافته های رادیوگرافی قفسه سینه در 48 بیمار (7 6 درصد) توده یافت شد. آزمایش مستقیم 10 بیمار از نظر / راست و 10 نفر در لوب چپ و 7نفر در هر دو لوب). در 6 بیمار (8 برعلیه آسپرژیلوس IgG 44 درصد) از نظر / وجود هایف قارچی با دیواره عرضی مثبت بود. از 124 بیمار 55 نفر (3. (p<0/ سرم وجود داشت (05 IgG فومیگاتوس مثبت شدند. ار تباط معنی داری بین کشت مثبت، آزمایش مستقیم و
    استنتاج
    کلونیزه شدن آسپرژیلوس ها در حفره ریوی حاصل از توبرکلوزیس، یکی از فاکتورهای خطر در ابتلا به شکل ویژه ای از بیماری یعنی آسپرژیلوما می باشد.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوس فومیگاتوس، کلونیزاسیون، توبرکلوزیس، آسپرژیلوما
  • کتایون حسن زاده، آرمان رحیمی، کامبیز حسن زاده* صفحات 40-48
    سابقه و هدف
    شواهد زیادی در دست است که نشان می دهند مسیرهای التهابی نقش مهمی در بروز و پیشرفت بیماری پارکینسون دارند. از طرفی نیز خواص ضد التهابی ترکیب ان - استیل سیستئین در بسیاری از مطالعات به اثبات (TNF-α) رسیده است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ان - استیل سیستئین بر ع لایم حرکتی و میزان در مسیر نیگرواستریاتال در مدل حیوانی بیماری پارکینسون به انجام رسید. tumor necrosis factor alpha 400 گرم و سن ±
    مواد و روش ها
    به منظور ایجاد مدل، موش های صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 50 2/5) با فواصل زمانی 48 ساعت یک بار به صورت زیر جلدی و به مدت 20 روزدریافت mg/kg) 10 تا 12 ماه، سم روتنون 25 یا 50) یک ساعت قبل از تزریق روتنون تجویز می شد. تست mg/kg/48h) نمودند. ان- استیل سیستئین با دوزهای در نواحی توده سیا ه و جسم مخطط TNF-α رفتاری روتارود جهت سنجش علایم حرکتی و تایید مدل انجام شد. میزان مغز توسط تکنیک الایزا سنجش شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ان- استیل سیستئین قادر است از افت عملکرد حرکتی و افزایش میزان فاکتور التهابی در این مدل حیوانی جلوگیری کند. TNF-α
    استنتاج
    از نتایج حاصله چنین بر می آید که ان- استیل سیستئین قادر است از بروز و پیشرفت بیماری پارکینسون در مدل حیوانی روتنون پیشگیری نموده که این اثر را می توان به ویژگی ضد التهابی آن نسبت داد.
    کلیدواژگان: TNF، α، ان، استیل سیستئین، بیماری پارکینسون، مسیرهای التهابی
  • زهرا بختیاری*، رسول شهروز، عباس احمدی، فرهاد سلطانعلی نژاد صفحات 45-59
    سابقه و هدف
    استرس اکسیداتیو ناشی از عوارض جانبی شیمی درمانی با سیکلوفسفامید موجب آسیب پذیری اسپرماتوزوئیدها و کاهش توان باروری می شود. لذا در این مطالعه تاثیر کروسین (عصاره زعفران) بر بهبود این عوارض بررسی شد.
    مواد و روش ها
    موش سوری نر بالغ در 3 گروه مساوی قرار گرفتند. گروه کنترل سرم فیزیولوژی (cc،day،IP2/0)، گروه سیکلوفسفامید CP (mg/kg/week، IP15) و گروه سیکلوفسفامید+کروسین (CP+Cr) علاوه بر سیکلوفسفامید روزانه کروسین (mg/kg/day،IP200) را به مدت 35 روز دریافت نمودند. سپس حیوانات آسان کشی شده و میزان مالون دی آلدئید بیضه ها اندازه گیری شد. پس از استحصال اسپرم از دم اپیدیدیم میزان شکسته شدن DNA توسط رنگ آمیزی آکریدین اورنج محاسبه شد. پس از تحریک تخمک گذاری در تعداد 72 سر موش ماده بالغ، تخمک های جدا شده در محیط کشت HTF حاوی BSA مورد لقاح داخل آزمایشگاهی با اسپرم های ظرفیت یافته قرار گرفتند. میزان لقاح و رشد جنینی گروه ها طی 120 ساعت ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتایج بررسی درصد لقاح داخل آزمایشگاهی اسپرم ها نشان از افزایش لقاح، جنین های دوسلولی و بلاستوسیست ها در گروه CP+Cr نسبت به گروه CP داشت (05/0 p<). هم چنین کروسین در گروه CP+Cr توانست از افزایش تعداد کل جنین های متوقف شده و درصد جنین های متوقف شده تیپ I و II و III در مقایسه با گروه CP جلوگیری نماید (05/0 p<). کاهش میزان مالون دی آلدئید و اسپرم های با DNA آسیب دیده نیز در گروه CP+Cr نسبت به گروه CP مشاهده شد(05/0 p<).
    استنتاج
    نتایج این مطالعه توانایی کروسین در بهبود توان باروری و روند رشد جنین اولیه در حیوانات دریافت کننده سیکلوفسفامید را نشان داد.
    کلیدواژگان: سیکلوفسفامید، کروسین، آسیب DNA، لقاح داخل آزمایشگاهی، مالون دی آلدئید
  • فاطمه نهاوندی*، وحید نجاتی، غلامرضا نجفی تازه کند صفحات 60-70
    سابقه و هدف
    استرس مزمن به عنوان حالتی شناخته شده است، که هومئوستاز بدن را به هم می زند و شامل تغییرات رفتاری و هورمونی قابل توجه است. در این مطالعه تغییرات هورمون های استروژن، پروژسترون، کورتیزول و تستوسترون و تغییرات بافتی ناشی از استرس بی حرکتی در شاخ رحم و نقش حفاظتی ژل رویال مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش 40 راس موش سوری ماده در 5 گروه 8 تایی شامل 1- کنترل 2- موش هایی که به مدت 63 روز، روزانه 2 ساعت تحت استرس بی حرکتی قرار گرفتند. گروه های 3، 4 و 5 که علاوه بر استرس بی حرکتی ژل رویال را به ترتیب در دوزهای 50، 100 و 200 mg/kg وزن موش به صورت خوراکی دریافت کردند، تقسیم شدند. در پایان تیمار موش ها آسان کشی شده و سرم جدا و سطح سرمی هورمون های کورتیزول، استروژن، پروژسترون و تستوسترون توسط روش الایزا مورد سنجش قرار گرفت. قسمت شاخ رحم نیز جدا و پس از تهیه مقاطع بافتی و رنگ آمیزی H&E توسط میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    سطح سرمی هورمون های استروژن، کورتیزول و تستوسترون در گروه استرس بی حرکتی نسبت به گروه کنترل افزایش و میزان پروژسترون کاهش یافت. درگروه های دریافت کننده ژل رویال میزان استروژن، کورتیزول و تستوسترون کاهش و پروژسترون افزایش یافت. بررسی های بافتی شاخ رحم نیز نشان دهنده تغییرات بافتی در گروه استرس نسبت به گروه کنترل بود که در گروه های تیمار شده با ژل رویال این تغییرات کم و بافت رحم به گروه کنترل شبیه بود.
    استنتاج
    ژل رویال باعث بهبود تغییرات هورمونی و بافتی ناشی از استرس بی حرکتی در موش های سوری ماده می شود.
    کلیدواژگان: استرس، ژل رویال، موش سوری، شاخ رحم
  • هاله اخوان نیاکی، طیبه شمالی، محسن آسوری، سید محمدباقر هاشمی سوته، حامد حقی، محمد خورشیدی، رامین عطایی*، علی اصغر احمدی، سعید کاووسیان، گالیا امیر بزرگی صفحات 73-80
    سابقه و هدف
    استئوپروز بیماری چندگانه ای است که مشخصه آن کاهش توده استخوانی و استحکام آن است. این کاهش در زنان یائسه به علت کاهش هورمون استروژن بارزتر است. ویتامین D3 با اتصال به رسپتور استروئیدی هسته ای نقش محوری در متابولیسم اسکلتال بازی می کند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین پلی مورفیسم (2228570rs) FokI با پوکی استخوان در خانم های یائسه انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه91 بیمار استئوپروتیک و 82 خانم سالم (گروه شاهد) از میان زنان یائسه در محدوده سنی 45تا60 سال بین سال های 90تا91 انتخاب شدند. پس از استخراج DNA ژنومی از خون محیطی، پلی مورفیسم (2228570rs) FokI ژن گیرنده ویتامین D با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز به روش هضم آنزیمی بررسی شد و ارتباط آن با تراکم استخوانی، T-scoreوZ-score سنجیده شد.
    یافته ها
    داده های مطالعه حاضر ارتباطی بین پلی مورفیسم 2228570rs و استئوپروز نشان نداد. هم چنین نتایج این بررسی نشان داد در میزان تراکم استخوان بین دو گروه بیمار و کنترل اختلاف معنی داری وجود دارد(001/0>p).
    استنتاج
    با توجه به یافته ها، ارتباط بین پلی مورفیسم های ژنوتیپ های ویتامین D3و استئوپروز هنوز ناشناخته است و احتمال دارد پلی مورفیسم دیگری بر روی تراکم استخوان تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: رسپتور ویتامین 3D، زنان یائسه، استئوپورز، FokI
  • لیلا حاجی مرادی، زهرا رحمانی* صفحات 81-89
    سابقه و هدف
    اختلالات افزایش فشار خون در حاملگی شایع هستند و مسئول بسیاری از موارد مرگ مادران باردار می باشند. وجود فشار خون بالا و پروتئینوری و یا ادم در حاملگی بعد از هفته 20 حاملگی را پره اکلامپسی می گویند که با افزایش مورتالیتی مادر و جنین همراه است. در برخی از مطالعات اختلالات پارامترهای آهن و ابنرمالیتی های هماتولوژیک در پره اکلامپسی گزارش شده است. هم چنین سطوح افزایش یافته فریتین سرم که بازتاب اولیه از وضعیت آهن بدن است در پره اکلامپسی در مقایسه با بارداری طبیعی گزارش شده است. مطالعاتی نیز نتایج متناقضی را گزارش کرده اند.
    مواد و روش ها
    ما در این مطالعه مورد- شاهدی، آهن سرم و پارامترهای آن و اندکس های هماتولوژیک مانند هموگلوبین و هماتوکریت را در بیماران مبتلا به پره اکلامپسی در مقایسه با بارداری های نرمال، بر روی مادران باردار مراجعه کننده به واحد مراقبت های بارداری و بخش زایمان بیمارستان امام خمینی (ره) شهر ساری بررسی کردیم.
    یافته ها
    سطح سرمی آهن در بیماران پره اکلامپتیک به طور معنی داری بالاتر از بارداری نرمال بوده است (001/0p<). سطح فریتین سرم نیز به طور معنی داری در بیماران پره اکلامپتیک بالاتر بوده است (001/0< p). مقدار TIBC نیز در بیماران پره اکلامپتیک به طور معنی داری پایین تر از بارداری نرمال بوده است (001/0< p). تعداد گلبول قرمز، درصد هماتوکرین و غلظت هموگلوبین در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت.
    استنتاج
    با توجه به یافته های این مطالعه و مطالعات مشابه قبلی به نظر می رسد که سطح پروفایل آهن شامل سطح آهن سرم، سطح فریتین سرم و میزان اشباع ترانسفرین در بیماران پره اکلامپسی بالاتر از افراد نرمال است.
    کلیدواژگان: آهن سرم، فریتین سرم، پره اکلامپسی
  • معصومه معتمدی جویباری، همایون خزعلی* صفحات 90-98
    سابقه و هدف
    گرلین به طور عمده از معده، در زمان گرسنگی ترشح می شود. این نوروپپتید در تخمدان نیز وجود دارد. با این که اثر کاهش وزن و محدودیت غذایی بر سیستم تولید مثلی اثبات شده است اما مکانیسم دخیل در این فرایند کاملا مشخص نیست. بنابراین هدف از این آزمایش بررسی اثر بالانس انرژی منفی بر بیان گرلین، رسپتور گرلین و ژن های درگیر در استروئیدوژنز تخمدان در فازهای مختلف جنسی می باشد.
    مواد و روش ها
    48 عدد موش صحرایی ماده باکره نژاد ویستار (250-300 گرم) به دوگروه تقسیم شدند. در یگ گروه، رت ها تحت محدودیت غذایی 50 درصد به مدت 10 روز قرار گرفتند. رت های گروه دوم در این مدت دسترسی آزادانه به غذا داشتند. در روز آزمایش، حیوانات هر گروه بر اساس فاز استروس خود توسط تست واژینال اسمیر به چهار گروه (پرواستروس، استروس، دی استروس 1 و دی استروس2) تقسیم شدند. سپس موش های صحرایی بیهوش شده و تخمدان آن ها خارج شد. میزان بیان گرلین و رسپتور گرلین، آروماتاز و StAR توسط روش real-time PCR اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که بیان mRNA گرلین و رسپتور گرلین در موش های صحرایی که در محدودیت غذایی 50 درصد قرار داشتند به طور معنی داری از رت های نرمال پایین تر است در حالی که بیان mRNAآروماتاز و StAR در برخی فازها نسبت به موش های صحرایی نرمال بالاتر است.
    استنتاج
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که کاهش وزن می تواند اثری متفاوت و مستقل بر بیان گرلین تخمدان داشته باشد.
    کلیدواژگان: گرلین، رسپتور گرلین، آروماتاز، StAR، تخمدان
  • زینب کریمی ایرج، علیرضا پورخباز، مهدی حسن پور، محمدحسین سینکاکریمی* صفحات 99-111
    سابقه و هدف
    توجه به کیفیت بهداشتی ماهی به عنوان بخش مهمی از منابع پروتئینی افزایش پیدا کرده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان فلزات کروم، نیکل، روی و مس را در بافت عضله و پوست دو گونه ماهی خوراکی آلوزا (Alosa Caspica) و کیلکای معمولی (Clupeonella cultiventris caspia) درحوضه جنوبی دریای مازندران در سال 1391 و نیز ارزیابی خطر غذایی ناشی از مصرف این گونه ها صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    پس از زیست سنج، ماهی های کیلکای معمولی (50 نمونه) و آلوزا (17 نمونه) به روش هضم اسیدی برای آنالیز آماده شدند. غلظت فلزات مورد مطالعه در نمونه های هضم شده با استفاده از دستگاه جذب اتمی Thermo Electron (GFS97، Cambridge، UK) قرائت شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون های آماری نشان داد که میزان کروم در بافت پوست آلوزا بیش تر از کیلکای معمولی بوده است (05/0>p). میزان روی در بافت پوست ماهی های کیلکای معمولی و آلوزا بیش تر از بافت عضله و نیز میزان کروم در بافت عضله کیلکای معمولی بیش تر از بافت پوست بود (05/0>p). میزان فلزات کروم و نیکل در گونه های مورد مطالعه از میزان مجاز ارائه شده توسط (WHO) world Health Organization تجاوز کرد.
    استنتاج
    ارزیابی خطر غذایی مصرف گونه های مورد مطالعه نشان داد که مصرف آن ها با میزان کنونی خطری را متوجه مصرف کنندگان آن از نظر فلزات کروم، نیکل، روی و مس نخواهد کرد.
    کلیدواژگان: آلوزا، فلزات سنگین، کیلکای معمولی، THQ، EDI
  • ذبیح الله یوسفی، رضا صفری، شهاب الدین سروی، رضاعلی محمدپور تهمتن، احسان رستمعلی* صفحات 111-122
    سابقه و هدف
    هیدروکربن های چند حلقه (PAHS) آلاینده های زیست محیط یاند که عموما در اثر ای آروماتیک فعالیت های انسانی ایجاد و به عنوان ترکیبات سرطان زا و جهش زا مورد ملاحظه قرار می گیرند. آنتراسن یک نوع از این آلاینده خطرناک است. باکتری های زیادی توانایی حذف این آلاینده را دارند. هدف از این مطالعه جداسازی باکتری های مربوطه از مصب رودخانه تجن و استفاده از آنها جهت تجزیه بیولوژیکی آنتراسن می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش کاربردی است. نمونه ها از مصب رودخانه تجن اخذ و به محیط کشت مصنوعی تلقیح شد. چهار گونه باکتری از فرآیند کشت جداسازی شدند و سپس برای دفع آنتراسن در شرایط مختلف برای مطالعه رشد باکتری ها و غلظت HPLC زمان، دما و غلظت آنتراسن بکار رفت. اسپکتروفوتومتر و، pH محیطی مثل باکتری ها مورد استفاده قرار گرفت. دمای 30 درجه سانتی گ راد و دوز باکتری، pH=
    یافته ها
    نتایج نشان داد شرایط بهینه برای دفع آنتراسن عبارت از 7 تلقیحی 107 کلنی در میلی لیتر بودند. غلظت آنتراسن 100 میلی گرم در لیتر بود. راندمان دفع آنتراسن درحضور گون ه های 45 و 48، 43، به ترتیب 51 sp باکتری سودوموناس پوتیدا اگروباکتریوم هماتوفیلوم، کلبسیلا اکسیتوکا، انتروکوکوس sp درصد به دست آمد. گونه سودوموناس پوتیدا دارای بیش ترین کارآیی دفع آنتراسن بوده است و گونه انتروکوکوس نیز از کم ترین راندمان برخوردار بود.
    استنتاج
    روش بیولوژیکی روشی ارزان و موثر است که می تواند برای حذف آنتراسن مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آنتراسن، تجزیه بیولوژیکی، رودخانه تجن
  • مجید عزمی، فروزان قاسمیان رودسری* صفحات 123-135
    سابقه و هدف
    سرب جانشین کلسیم هیدروآپاتیت مینای دندان شده و به عنوان شاخص پایش آلودگی به کار می رود. استان زنجان از مناطق مستعد تجمع عنصر سرب است. هدف این تحقیق مقایسه مقادیر سرب در دندان های شیری و دائمی افراد جهت ارزیابی و تعیین ریسک آلودگی به سرب در مناطق شهری و روستایی است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه تجربی حاضر 95 دندان شیری و دائمی به طور تصادفی از مناطق شهری و روستاهای جنوب شهرستان زنجان جمع آوری شد. مقادیر سرب دندان ها پس از آماده سازی اولیه و هضم اسیدی توسط دستگاه ICP-OES تعیین گردید.
    یافته ها
    میانگین مقدار سرب دندان های شیری و دائمی مناطق روستایی به ترتیب 78/36 و 81/45 میکروگرم بر گرم و در منطقه شهری به ترتیب 44/54 و 10/75 میکروگرم بر گرم بود. تفاوت معنی داری بین مقدار سرب دندان های شیری مناطق شهری و روستایی مشاهده شد (05/0>p). غلظت سرب دندان های دائمی منطقه شهری 5/1 برابر بیش تر از دندان های دائمی منطقه روستایی بود. غلظت سرب در دندان های دائمی افراد منطقه شهری با منطقه روستایی تفاوت معنی دار داشت. مقدار سرب دندان های دائمی به طور معنی داری از دندان های شیری بیش تر بود. غلظت سرب دندان های دائمی مناطق روستایی و شهری با سن افزایش یافت. تاثیر سن بر غلظت سرب دندان های دائمی معنی دار بود.
    استنتاج
    دندان ها به عنوان بهترین شاخص زیستی برای تعیین غلظت عناصر سنگین هستند. غلظت سرب دندان ها در این تحقیق تابع جنسیت، سن و محل زندگی است. غلظت سرب دندان دختربچه ها و زنان مناطق روستایی کم تر از غلظت سرب دندان پسربچه ها و مردان منطقه شهری است. خطر آلودگی به سرب مناطق شهری بسیار بیش تر از مناطق روستایی است
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، زنجان، ICP، OES، شناساگرهای زیستی
  • علی غنجال*، گیتی ترکمان، مژده قبایی، اسماعیل ابراهیمی، منیره متقی صفحات 136-150
    سابقه و هدف
    سکته مغزی موجب ایجاد اختلالات متعدد حسی، حرکتی، ادراکی و عاطفی در زندگی روزمره افراد مبتلا شده و محدودیت هایی درانجام فعالیت های فانکشنال آن ها به وجود می آورد. هدف این مقاله بررسی اثر مشاهده و تقلید حرکت بر بهبود فعالیت های عملکردی در اندام های تحتانی بیماران همی پارزی بر اساس تئوری نورون های آئینه ای بود.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک کارآزمایی بالینی یک کورسویه بود که درمورد 36 مرد و زن داوطلب مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک که برای اولین بار دچار سکته می شدند ودر محدوده سنی60 تا 45 سال قرار داشتند انجام شد. نمونه ها بر اساس ترتیب مراجعه به صورت تصادفی در3 گروه 12 تائی مشاهده کننده فیلم فانکشنال، غیرفانکشنال(سمبل)، و کنترل تقسیم شدند. توانبخشی صورت گرفته برای هر 3 گروه یکسان بود. از تست های استاندارد زمان برخاستن از صندلی و راه رفتن، شش دقیقه راه رفتن، شاخص بارثل و معیار تعادل برگ استفاده شد.
    یافته ها
    مقادیر قبل و بعد کلیه شاخص های فعالیت عملکردی در هر 3 گروه معنی دار بود و روند بهبودی را نشان می داد. درصد تغییرات شاخص فعالیت های عملکردی در گروه مشاهده کننده فیلم فانکشنال نسبت به دو گروه دیگر معنی دار بود (زمان برخاستن ازصندلی و راه رفتن (001/0p=)، شش دقیقه راه رفتن (003/0p=)، فعالیت های عملکردی بارثل (006/0p=)، تعادل برگ (000/0p=).
    استنتاج
    مشاهده و تقلید حرکت، همراه با انجام فعالیت های عملکردی (از طریق تحریک روند پلاستیسیتی مغزی) تاثیر مثبتی در بهبود شاخص فعالیت های عملکردی بیماران پس از ابتلا به سکته مغزی دارد. شماره ثبت کارآزمایی بالینی: 1 N 2014091319135IRCT
    کلیدواژگان: نورون های آئینه ای، مشاهده حرکت، تقلید حرکت، فعالیت های عملکردی، سکته مغزی
  • مقداد پیرصاحب، شهرام نادری، بهاره لرستانی، طوبی خسروی، کیومرث شرفی* صفحات 151-157
    سابقه و هدف
    کیفیت شیمیایی آب ورودی به دستگاه دیالیز بیماران همودیالیزی به ویژه از نظر فلزات سنگین از اهمیت بالایی برخوردار است. دراین مطالعه غلظت فلزات سنگین(سرب،کروم،کادمیوم و روی) آب ورودی دستگاه دیالیز بیمارستان های استان کرمانشاه در سال 1393 سنجش شد و با استانداردهای Extractable Petroleum Hydrocarbon و Association for the advancement of medical instrumentation (AAMI) مقایسه شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 42 نمونه از آب خام ورودی به سیستم اسمز معکوس و 42 نمونه از آب خروجی از سیستم اسمزمعکوس (آب ورودی به دستگاه دیالیز) از بیمارستان های استان کرمانشاه برداشت شد. نمونه های برداشت شده از نظر غلظت فلزات سرب، کروم، کادمیوم و روی با استفاده از دستگاه طیف سنج پلاسمای جفت شده القایی طبق روش های استاندارد آزمایش های آب و فاضلاب مورد سنجش قرار گرفت. در نهایت میانگین نتایج حاصله با استفاده از آزمون آماری تی تست با استانداردهای AAMI و EPH مقایسه شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصله، میانگین غلظت فلزات سرب، کادمیوم، کروم و روی در آب خروجی از سیستم اسمز معکوس به ترتیب 32/14±81/18، 53/0±719/0، 46/2±25/84 و ppb 4/19±39/43 بود. راندمان سیستم های اسمز معکوس قبل از دستگاه دیالیز، در حذف فلزات روی و کروم به ترتیب 5/61 درصد و 1/2 درصد بوده ولی در حذف فلزات سرب و کادمیوم موثر نبوده است.
    استنتاج
    میانگین غلظت فلزات سرب و کروم در آب خروجی از سیستم اسمز معکوس در تمامی بیمارستان های مورد بررسی استان کرمانشاه از استاندردهای مجاز اعلام شده با اختلاف معنی داری بیش تر و میانگین غلظت کادمیوم و روی با اختلاف معنی داری کم تر است و سیستم اسمز معکوس قبل از دستگاه دیالیز تنها توانسته است میزان روی را در حد متوسط و کروم را در حد پایینی کاهش دهد و در حذف بقیه فلزات تاثیر چندانی نداشته است. در نتیجه برای بهبود این وضعیت، باید نسبت به شست و شو و تمیز نمودن ادواری غشای سیستم های اسمز معکوس و یا تعویض آن اقدام نمود.
    کلیدواژگان: سیستم اسمز، کادمیوم، کروم
  • رمضانعلی دیانتی تیلکی، سپیده کاویانی*، سید کریم حسنی نژاد درزی، جمشید یزدانی صفحات 158-169
    سابقه و هدف
    تکنیک های جذب سطحی به طور گسترده برای حذف آلودگی ها از فاضلاب به کار می روند به خصوص آن دسته از آلاینده هایی که به آسانی قابل تجزیه بیولوژیکی نیستند از جمله رنگ ها. زئولیت های طبیعی نیز به عنوان یک جاذب کم هزینه و قابل دسترسی زیاد و آسان می تواند برای حذف رنگ از پساب رنگی مورد استفاده قرار گیرد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه جذب سطحی سه نوع رنگ آزو شامل، دو رنگ کاتیونی BR-46، BR-18 و یک رنگ ری اکتیو RR-198 به وسیله کلینوپتیلولایت با انجام آزمایشات ناپیوسته مورد مطالعه قرار گرفت. تاثیر عواملی چون میزان دوز جاذب، غلظت اولیه رنگ، pH و زمان جذب مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از داده های حاصل از آزمایشات، ایزوترم و سنتیک جذب تعیین گردید. اندازه گیری غلظت رنگ باقیمانده بر اساس روش استاندارد با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر انجام شد.
    یافته ها
    با افزایش زمان تماس و دوز جاذب، میزان جذب رنگ ها افزایش یافت. برای رنگ های BR-18 وRR-198 زمان تماس بهینه 90 دقیقه و برای رنگ BR-46 زمان تماس بهینه 120 دقیقه به دست آمد. با افزایش دوز جاذب برای رنگ های کاتیونی، راندمان حذف تا 99 درصد افزایش یافت. بهترین pH برای حذف رنگ های کاتیونی برابر 9 به دست آمد. با کاهش غلظت رنگ ها، میزان حذف افزایش یافت. هم چنین ایزوترم جذب در هر سه رنگ از معادله لانگ موئیر تبعیت نموده و سرعت جذب نیز، سنتیک جذب شبه درجه دو به دست آمده است.
    استنتاج
    زئولیت برای حذف رنگ های کاتیونی بسیار موثر است. با توجه به ارزان قیمت بودن و دسترسی آسان استفاده از این زئولیت برای حذف کامل رنگ های کاتیونی توجیه پذیر است.
    کلیدواژگان: زئولیت، رنگ نساجی، جذب سطحی
  • معصومه منتظری، محمد رحیم شاهبداغی*، محمد کمالی صفحات 170-179
    سابقه و هدف
    تحقیقات در زمینه لکنت حاکی از وجود تفاوت های حسی و حرکتی بین افراد دارای لکنت و افراد طبیعی است. از جمله آن ها می توان به تفاوت در توانایی های حسی- حرکتی در ناحیه دهان و صورت اشاره نمود. ارزیابی و درمان ناتوانی های حسی حرکتی نقش مهمی در درمان کودکان دارای لکنت ایفا کند. به این منظور وجود ابزار استاندارد شده ضروری است. مطالعه حاضر با هدف تهیه نسخه فارسی و بررسی روایی و پایایی ابزار ارزیابی توانایی های دهانی- صورتی (The Movement، Articulation، Mandibular and Sensory awareness (MAMS)) در کودکان دارای لکنت و بدون لکنت صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در اولین مرحله پژوهش ترجمه و معادل سازی ابزار ارزیابی دهانی صورتی M AMS به زبان فارسی صورت گرفت. سپس روایی محتوایی و صوری این ابزار بر اساس نظر صاحب نظران تعیین شد. در مرحله بعد 20 کودک (10 کودک دارای لکنت و 10 کودک بدون لکنت) مورد مطالعه قرار گرفتند و به منظور بررسی پایایی، از شیوه های باز آزمون و ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد.
    یافته ها
    تمامی سوالات موجود در ابزار دارای ترجمه آسان و 93 درصد ان ها دارای کیفیت مطلوب ترجمه بودند. کیفیت مطلوب و روایی محتوایی و صوری با اعمال تغییرات اندکی به طور کامل حاصل شد. همبستگی درونی کل ابزار برای همه کودکان 95/0 وگروه دارای لکنت و بدون لکنت به ترتیب 89/0 و 97/0 بود. ضریب آلفای کرونباخ برای کل ابزار 4/71 به دست آمد.
    استنتاج
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که نسخه فارسی و معادل سازی شده ابزار ارزیابی توانایی های دهانی صورتی از روایی و پایایی قابل قبولی برای کودکان فارسی زبان برخوردار است.
    کلیدواژگان: لکنت، روایی، پایایی، ابزار ارزیابی توانایی های دهانی، صورتی
  • علی احمدی*، حمید سوری، محمود مباشری، کورش اعتماد، ارسلان خالدی فر صفحات 180-188
    سابقه و هدف
    نارسایی قلب یک چالش جدی در بهداشت عمومی و نظام سلامت است. ارزیابی، پایش مرگ و میر و عوامل مرتبط با آن یکی از ضرورت های اساسی در برنامه های درمانی و نظام سلامت است. این مطالعه با هدف تعیین بروز نارسایی قلب و فاکتورهای مرتبط با آن در ایران اجرا شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه دو نوع طراحی مستقل شامل تحلیل کوهورت و مورد شاهد لانه گزیده انجام گردید. 1691 بیمار مبتلا به نارسایی قلب به عنوان گروه مورد به صورت سرشماری و 6464 بیمار بدون نارسایی قلب به عنوان گروه کنترل به صورت تصادفی از بیماران ثبت شده در سامانه ملی ثبت سکته قلبی در ایران در سال 2012 تحلیل قرار گرفتند. از رگرسیون لجستیک شرطی و رگرسیون کاکس برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    میزان بروز نارسایی قلب در یک صد شخص سال و حدود اطمینان 95 درصد (5/8-7/7: 1/8) بود. نارسایی قلبی در زنان (4/9-9/7: 6/8) بیش تر از مردان(3/8-5/7: 9/7) بود. بیش ترین میزان بروز در استان های خوزستان و گیلان با 05/9 و 5/7 در یک صد شخص سال و کم ترین بروز در استان های زنجان، کهگیلویه و بویر احمد با 47/0 در یک صد شخص سال دیده شد. مهم ترین تعیین کننده های مرگ در بیماران مبتلا به نارسایی قلب، سکته قلبی با بالا رفتن قطعه s، فیبریلاسیون دهلیزی، جراحی عروق قلب و تاکیکاردی بطنی بود. سن، سکته مغزی، دیابت نوع دو، فشارخون بالا و ابتلا به بیماری در فصل سرما تعیین کننده های بروز نارسایی قلب بودند.
    استنتاج
    یافته های مطالعه ما نشان داد توزیع نارسایی قلب در استان های ایران متفاوت بود. در این مطالعه با تعیین مهم ترین فاکتورهای مرتبط با بروز نارسایی قلب و مرگ ناشی از آن زمینه برای برنامه ریزی و مراقبت نارسایی قلب فراهم گردید.
    کلیدواژگان: نارسایی قلب، پیامد
  • عالیه زنده دل، رزیتا هدایتی*، امیر هوشنگ بختیاری، مجید میرمحمدخانی، عبدالحمید حاجی حسنی صفحات 189-204
    سابقه و هدف
    وضعیت قوس طولی داخلی پا همواره با صدمات اندام تحتانی WBV اعمال نوسانات. پا مرتبط است بر گشتاور عضلات whole body vibration (WBV) مکانیکی سینوسی برکل بدن است. هدف از این تحقیق، بررسی اثر اینورتور و اورتور در مچ پای افراد با قوس کاهش یافته کف پا می باشد.
    مواد و روش ها
    40 بزرگسال جوان و غیر ورزشکار (زن و مرد) با پای صاف در این مطالعه شرکت کردند. افراد به 70/00±12/ 23 سال، میانگین وزن 94 /85±3 / طور تصادفی در یکی از دو گروه، ویبریشن (20 زن و مرد، میانگین سن 15 24 کیلوگرم بر سانتی متر) و کنترل (20 زن و مرد، میانگین سنی /85 ±3/ کیلوگرم، میانگین شاخص توده بدنی 69 24) قرار گرفتند. گشتاور ایزوکینتیک /59±3/ 72، میانگین شاخص توده بدنی 99 /40±12/ 22/8±، میانگین وزن 53 1/73 عضلات اورتور و اینورتور مچ پا در سرعت زاویه ای 30 و 120 درجه بر ثانیه قبل و بعد از شش هفته مداخله و دوره پیگیری بعد از چهار هفته به وسیله دستگاه ایزوکینتیک مورد ارزیابی قرار گرفت. درصد تغییر ات حداکثر گشتاورکانسنتریک و اکسنتریک عضلات اورتور و اینورتور مچ پا محاسبه گردید. و آنالیز واریانس با رویکرد تکرار مشاهدات نشان داد که در گروه مداخله، میانگین t-test
    یافته ها
    نتایج آزمون درصد تغییرات حداکثر گشتاور کانسنتریک اورتورها در سرعت زاویه ای 30 و 120 درجه بعداز مداخله درمانی افزایش. (p>0/ واثر مداخله بعد از چهار هفته ماندگار است (05 (p <0/ معنی داری نسبت به گروه کنترل داشته (05 می توان جهت تقویت عضلات در افراد با قوس کاهش یافته پا استفاده کرد. WBV
    استنتاج
    از IRCT201110255112 N شماره ثبت کارآزمایی بالینی: 4
    کلیدواژگان: پای صاف، گشتاور ایزوکنیتیک، اورتور، اینورتور، WBV
  • عارف ریاحی، حسن صیامیان*، امین زارع، رضا علیزاده نوایی، محمدرضا حق شناس صفحات 205-213
    سابقه و هدف
    تولیدات علمی به عنوان شاخص بسیار مهمی از فعالیت های نظام علمی کشورها، امروزه در کانون توجه سیاست گذاران و تصمیم گیران در عرصه های ملی و بین المللی قرار گرفته است. بسیاری از تصمیم گیری ها در حوزه های تحقیق و توسعه، در دنیای امروز، بر مبنای تولیدات علمی کشورها صورت می گیرد. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی میزان تولیدات علمی و نیز همکاری های علمی پژوهشگران ایرانی در حوزه میکروب شناسی و ایمنی شناسی در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس و در طی سال های 2012-2000 است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، پیمایشی- توصیفی و با رویکرد علم سنجی صورت گرفته است. ایران (وابستگی سازمانی)، ایمنی شناسی و میکروب شناسی(حوزه موضوعی) و2012-2000 (سال) در سه مرحله در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس جست وجو شده اند و مدارک و مقالات علمی پژوهشگران حوزه های فوق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. اطلاعات به دست آمده از پژوهش توسط نرم افزار Excel و برای ترسیم نقشه ها از نرم افزار NodeXL استفاده شده است.
    یافته ها
    سهم تولیدات علمی، پژوهشگران ایمنی شناسی و میکروب شناسی ایران، 7/2 درصد از کل تولیدات علمی ایران طی سال های 2012-2000 بوده است. دانشگاه های علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه تهران به عنوان پرکارترین مراکز و موسسات تولید کننده مدارک علمی شناخته شده اند. بخش قابل توجهی از این مدارک به زبان انگلیسی بوده و «افراد هسته» و «مجلات هسته» در حوزه های میکروب شناسی و ایمنی شناسی شناسایی شده اند.
    استنتاج
    با عنایت به سهم تولیدات علمی، پژوهشگران ایمنی شناسی و میکروب شناسی ایران، نشان دهنده اهمیت بسیار زیاد این حوزه موضوعی و نیز مشارکت و فعالیت بسیار بالای پژوهشگران حوزه های موضوعی مورد بررسی است. علاوه بر این، تعاملات و ارتباطات علمی با پژوهشگران سایر کشورها، تاثیرات زیادی در رشد و توانمند سازی پژوهشگران کشورمان خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تولیدات علم، علم سنجی، میکروب شناسی، ایمنی شناسی، پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس
  • شبنم نوروززاده، مجید سعیدی*، رضا عنایتی فرد، کتایون مرتضی سمنانی، جعفر اکبری صفحات 214-219
    سابقه و هدف
    احتمال انتقال آلودگی و خطرات ناشی از آن در فرآورده های آرایشی، به ویژه محصولات غیراستاندارد که به صورت قاچاق در کشور توزیع می شود، بسیار زیاد است. در این مطالعه کیفیت میکروبی و وضعیت آلودگی برخی از کرم پودرهای موجود در بازار و نمونه ای از کرم پودرهای موجود در بازار رسمی به عنوان نمونه شاهد مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 6 نوع از کرم پودرهای موجود در بازار غیر رسمی و یک نمونه از کرم پودرهای موجود در بازار رسمی به عنوان شاهد، از دیدگاه محتوای میکروبی (شمارش کلی میکروارگانیسم های هوازی، شمارش کلی کپک ومخمر و حضور میکروارگانیسم های ممنوع سودومونا آئروژینوزا، استافیلوکوک طلایی و انتروباکتر) به دو روش Pour Plate و لوله های متعدد ارزیابی شد.
    یافته ها
    33/83 درصد از نمونه ها و نمونه شاهد دارای آلودگی خارج از محدوده قابل قبول از دیدگاه تعداد میکروارگانیسم های هوازی بودند. آلودگی غیر قابل قبول قارچی در 8/42 درصد از کل نمونه ها مشاهده گردید. تمامی نمونه ها آلوده به میکروارگانیسم های بیماری زا و استافیلوکوک طلایی فروان ترین ارگانیسم جدا شده از نمونه ها بود.
    استنتاج
    بالا بودن میزان آلودگی کرم پودرهای مورد بررسی، تهدیدکننده سلامت مصرف کننده و مطرح کننده آلودگی بالای مواد اولیه در تهیه این فرآورده ها، روند و جایگاه ساخت و یا بسته بندی و عدم کارایی سیستم تضمین کیفیت در تولید فرآورده های مزبور می باشد.
    کلیدواژگان: فرآورده آرایشی، کرم پودر، آلودگی میکروبی، سودومونا ائروژینوزا، استافیلوکوک طلایی
  • سید محمد عابدی، احمد رضا بابایی، مهدی صادقی، نورالله صادق زاده* صفحات 220-224
    سابقه و هدف
    تکنسیم-m99، رادیونوکلئیدی است که به طور وسیع در پزشکی هسته ای و در تحقیق استفاده می شود. محلول های حاصل از شویش دو نوع ژنراتور در سال 91-92 از نظرکیفیت ارزیابی شدند. در این مطالعه خلوص رادیونوکلئیدی از نظر مولیبدن-99، خلوص رادیو شیمیایی، pH و خلوص شیمیایی اندازه گیری شدند.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، محلول شویش دونوع ژنراتور، ده بار در ده هفته متوالی هر صبح بعد از دریافت، هم چنین سه ژنراتور در سه هفته متوالی 72ساعت بعداز شویش اول ارزیابی شدند. تعیین آلودگی مولیبدن-99 در محلول با استفاده از یک دوز کالیبراتور ویک شیلد سنجش مولیبدن-99 مطابق با استاندارد انجام شد. برای اندازه گیری پرتکنتات به فرم احیا شده و هیدرولیز شده تکنسیم -m99 از TLC و حلال استن روی سیلیکاژل استفاده شد. pH محلول ها با استفاده از نوار pH متر اندازه گیری گردید. یون های آلومینیوم با استفاده از روش رنگ سنجی سنجش شدند.
    یافته ها
    حضور مولیبدن-99 در محلول های حاصل از دوشیدن ژنراتور مشاهده گردید. در این مطالعه یک هفته میزان مولیبدن-99 بیش ترین مقدار اما کم تر از حد مجاز (15/0 میکروکوری مولیبدن-99 در هر میلی کوری تکنسیم-m99) بود. فرم احیا شده و هیدرولیز شده تکنسیم-m99 در هیچ یک از محلول های حاصل از شویش مشاهده نگردید. همه محلول ها pH بین 5 تا 7 داشتند و در همه محلول ها مقدار یون آلومنیوم کم تر از 10 میکرو گرم در هر میلی لیتر (کم تر از 10 ppm) بود.
    استنتاج
    انجام کنترل کیفی به ویژه از نظر خلوص رادیونوکلئیدی در هر مرکز پزشکی هسته ای مهم بوده و توصیه می گردد که هر ژنراتور جدید بعد از تحویل از نظر محلول حاصل از اولین دوشیدن و رسوخ مولیبدن-99 بررسی شود.
    کلیدواژگان: کنترل کیفی، تکنسیم، m99، مولیبدن، 99، ژنراتور
  • فاطمه زهره وند، افشین تکدستان*، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد، زهرا رمضانی، کامبیز احمدی انگالی، حوریا غریبی، عادل نظر زاده صفحات 225-230
    سابقه و هدف
    فلزات سنگین به دلیل غیر قابل تجزیه بودن و اثرات فیزیولوژیکی که بر موجودات زنده دارند، دارای اهمیت ویژه ای هستند. این عناصر به علت تحرک کم به مرور در خاک انباشته شده و در نهایت وارد چرخه غذایی می شوند و سلامت انسان و سایر موجودات را تهدید می کنند. بنابراین اندازه گیری و پایش مستمر غلظت فلزات سنگین ضروری است. این تحقیق با هدف بررسی غلظت سرب در آب آبیاری، خاک و سبزیجات اراضی کشاورزی شهر اهواز مرکز استان خوزستان در جنوب غربی ایران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    سبزی های مورد بررسی شامل ریحان، ترب و خرفه بود. نمونه برداری در طی سه ماه خرداد، تیر و مرداد 1392 از آب، خاک و سبزیجات اراضی کشاورزی شهر اهواز صورت گرفت. 70 نمونه از سبزیجات پس از جمع آوری و آماده سازی توسط دستگاه اسپکتروفتومتر جذب اتمی کوره مطابق با روش استاندارد مورد اندازه گیری قرار گرفت. هم چنین نمونه های آب و خاک پس از آماده سازی مطابق با روش های استاندارد مورد آنالیز قرار گرفت. مقدار فلز سنگین آنالیز شده در سبزیجات، آب و خاک با رهنمودهای (WHO) Word Health Organizationو (FAO) Food and Agriculture Organization مقایسه گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین سرب در ریحان، ترب و خرفه به ترتیب 81/6 ±7/9، 39/1±61/10 و 65/9 ±13/11 میلی گرم بر کیلوگرم بود. میانگین غلظت سرب در آب و خاک به ترتیب 47/0 میلی گرم در لیتر و 19/10 میلی گرم بر کیلوگرم بود. مقایسه نتایج با حد مجاز تعیین شده توسط FAO/WHO نشان داد که مقدار سرب در سبزیجات بالاتر از میزان توصیه شده است.
    استنتاج
    غلظت بالای سرب در سبزیجات می تواند به دلیل تجمع بالای این فلزات در خاک باشد. بنابراین پایش مستمر فلزات سنگین در خاک و آب کشاورزی نقش مهمی در کاهش خطرات محیطی تهدید کننده سلامت انسان خواهد داشت.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، سبزیجات، آب آبیاری، خاک کشاورزی
  • گزارش مورد
  • آذین حاج علی بیگ، محمدصادق رضایی*، سید عبدالله موسوی صفحات 231-234
    تزریق نفت در زیر پوست باعث علائمی از قبیل تحریک پوستی خفیف تا میو نکروز و فاسئیت نکروزان می شود. تا به حال گزارش تزریق نفت در کودکان و از روی کنجکاوی در مقالات یافت نشد. پزشکان از برخورد سلیقه ای برای درمان این بیماران استفاده کردند. در این مقاله ما به گزارش یک مورد تزریق نفت به ساعد یک کودک توسط خودش از روی کنجکاوی و شیوه برخورد با این بیمار می پردازیم. در برخورد با بیمارانی که تزریق هیدروکربن ها را در نسج نرم دارند، باید بیمار را بستری نمود و هیدراسیون کافی انجام داد، عضو را بالا نگه داشت و آنتی بیوتیک تجربی برای بیمار شروع نمود و در صورت بروز عوارض اقدام به جراحی و درناژ و دبریدمان نمود.
    کلیدواژگان: نفت، تزریق زیر جلدی، کودکان، هیدروکربن، جراحی
  • نامه به سردبیر
  • حمیدرضا بهنام وشانی، فاطمه نسیمی*، حسن بسکابادی، دامون کتابی صفحات 235-236
    سردبیر محترم مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران: Neonatal Intensive-Care Unit (NICU) سروصدا در به وسیله فن انکوباتورها، دستگاه ونتیلاتور، گریه بچه ها، سروصدای پرسنل، تلفن ها و آلارم مرتب دستگاه ها ایجاد می شود که می تواند درحدود 80 تا 90 دسی بل حتی درون انکوباتور تولید سروصدا نماید (1). آکادمی اطفال آمریکا توصیه می کند که متوسط شدت صوت در بخش در طول روز حدود 45 دسی بل و در شب حدود 35 دسی بل باشد(2). در صورتی که سطح سروصدا بیش تر از سطوح توصیه شده باشد، ممکن است اثرات نامطلوبی از جمله کاهش میزان اشباع خون شریانی، افزایش تعداد ضربان قلب، تعداد تنفس، فشارخون و فشار داخل جمجمه 4). نارس بودن سیستم خود تنظیمی عروق مغز، داشته باشد(3 در نوزاد، به طور غیرمستقیم باعث کاهش خونرسانی و اکسیژن رسانی به مغز و بروز بی قراری، گری ه و تغییرات. (رفتاری می شود(5 این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1393 در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان آموزشی قائم (عج) شهر مشهد برای ارزیابی سطح سروصدا و منابع تولید سرو صدا انجام شد. در مطالعه حاضر سطح سروصدا در 24 ساعت به صورت تصادفی از ساعات 7 ص بح تا 11 شب در دو روز عادی و تعطیل (شنبه و جمعه) و در سه نوبت صبح، عصر و شب با استفاده از و ICU در بخ شهای TES دستگاه صداسنج مدل 1358 به روش ایستگاه بندی شبکه ای منظم در POST ICU 100 ایستگاه اندازه گیری شد. نتایج مطالعه نشان داد که متوسط تراز فشار صوت در روز عادی (شنبه) در زمان های صبح، ICU در بخش 61/ 65 و 70 /90، 66/ عصر و شب به ترتیب برابر با 35، 65/ دسی بل و در روز تعطیل (جمعه) به ترتیب برابر با 30 در روز POST ICU 59 دسی بل و در بخش / 63/90 و 94 عادی (شنبه) در زمان های صبح، عصر و شب به ترتیب 58 دسی بل و در روز تعطیل / 64 و 73 /25، 65/ برابر با 15 55 دسی بل / 62 و 40 /60، 63/ (جمعه) به ترتیب برابر با 25 اندازه گیری شد. بیش ترین متوسط تراز فشار صوت 66 دسی بل) و / در صبح شنبه (35 ICU مربوط به بخش در شب POST ICU کم ترین مقدار مربوط به بخش 55 دسی بل) بود. نتیجه آزمون تی زوجی / جمعه (40 نشان داد که متوسط تراز فشار صوت بین روزهای جمعه تفاوت معنی داری POST ICU و ICU و شنبه در بخش همچنین آزمون. (p=0/ و 53 p=0/ وجود ندارد (32 اندازه های تکراری نشان داد که متوسط تراز فشار صوت بین زمان های اندازه گیری (صبح، عصر و شب) در بخش تفاوت معنی داری وجود دارد POST ICU و ICU بیش ترین سطح سروصدا در شیفت صبح. (p<0/05) بوده است؛ که منطبق با اوج کاری پرستاران، حضور دانشجویان پزشکی، پرستاری و مادران می باشد. به ICU همچنین بیش ترین سطح سروصدا در بخش علت وجود ونتیلاتورها، پمپ انفوزیون و مانیتورها و در به علت حضور مادران بود. POST ICU بخش براساس یافته های این مطالعه، سطح سروصدا در بخش مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان قائم (عج) بالاتر از حد استاندارد می باشد. صدای آلارم مانیتورها، ونتیلاتورها و سروصدای پزشکان و پرستاران از اجزای مهم سروصد ا هستند. علاوه بر این، پرستاران NICU در بخش می توانند با اجرای سیاست های جدید سطح سروصدا را کاهش دهند. نتایج این مطالعه می تواند یرای ایجاد یک پروتکل کاهش سطح سروصدا مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: بررسی میزان آلودگی
|
  • Samaneh Afshar, Seyed Reza Aghili, Tahereh Shokohi*, Iman Haghani, Ghasem Janbabaei Pages 1-10
    Background and
    Purpose
    The prevalence of fungal peritonitis (FP) in cancer patients is rare and the information about it is limited. The aim of this study was to determine the prevalence of FP in patients with malignancy in a specific period.
    Material And Methods
    In a cross sectional study، all cancer patients with symptoms of peritonitis admitted to Imam Khomeini Hospital، Tehran for treatment were studied to identify fungal peritonitis between October 2012 and September 2013. Ascites samples from 207 patients were cultured in biphasic brain heart infusion media in order to detect fungal causative agent based on morphological characteristics and sequencing of the ITS-r DNA region of yeasts. The role of effective factors was evaluated by X2 and the t- test with 95% confidence level.
    Results
    FP was diagnosed in 8 (3. 9%) of the patients. The association of fungi with bacteria was seen in 4 cases (1. 9%). Candida guilliermondii was the most common agent of FP 37. 5%). Other species of Candida such as C. membranifaciens، C. carpophila، C. glabrata and C. deformans were identified with the frequency 12. 5% for each case. Aspergilus fumigatus was isolated and identified from one patient (12. 5%). The most frequent FP was found in genitourinary cancer in women 62. 5%) and in gastrointestinal cancer in men (37. 5%). There was a significant relationship between having fever، use of antibiotics during the past 6 months and the history of bacterial peritonitis (P<0. 05).
    Conclusion
    This study، like recent studies showed that Non-albicans candida species such as C. guilliermondii have an active role in nosocomial infection and FP in cancer patients. Genitourinary or gastrointestinal cancer and the outbreak of bacterial peritonitis and long-term usage of antibiotics can lead to FP. It increases the mortality in patients as well as additional complications. So، it is necessary to perform mycological diagnostic tests of ascites fluid sample in cancer patients with peritonitis sign.
    Keywords: Fungal peritonitis, cancer, ascites fluid, Non, albicans Candida, Aspergillus fumigatus
  • Shokouh Amraei, Gita Eslami*, Arezou Taherpour, Hossein Goudarzi, Ali Hashemi Pages 11-20
    Background and
    Purpose
    An increasing emergence of multidrug resistance among Klebsiella pneumoniae nosocomial isolates has limited the therapeutic options for treatment. The beta-lactamases are the major defense of gram-negative bacteria against antibiotics. The aim of this study was the detection of ESBLs and Amp-C enzymes and MOX، FOX، and ACT genes in K. pneumoniae strains isolated from hospitalized patients in Tehran hospitals during 2011-2013.
    Materials And Methods
    This study was conducted in 120 K. pneumoniae isolates from Imam Hossein، Taleghani and Mofid Children''s hospitals in Tehran، Iran. Antibiotic susceptibility tests were performed using Kirby-Bauer disc diffusion and Broth Microdilution methods. The detection of Amp-C and ESBLs enzymes was carried out according to CLSI guidelines. The MOX، FOX، and ACT genes were detected by PCR and sequencing methods.
    Results
    Among 120 K. pneumoniae strains، 24 (20%) and 68 (56. 8%) were Amp-C and ESBL positive، respectively. In this study colistin and tigecycline were found more active than other antibiotics. ACT، FOX، and MOX genes were detected in 16 (13%)، 46 (38. 33%) and 43 (35. 83%) of the isolates، respectively.
    Conclusion
    The prevalence of antibiotic resistance genes detected in this study is of great concern and highlights the need for infection control measures including antibacterial management and identification of resistant isolates.
    Keywords: Klebsiella pneumoniae, Extended, Spectrum, beta, lactamase, Amp, C, antibiotic resistance
  • Marzieh Hemati Farsani*, Mahsa Ghezelbash, Seyyed Mohammd Reza Darbani, Abdollah Eslami Majd, Mahmood Soltanolkotabi Pages 24-32
    Background and
    Purpose
    Cereals are the most important components of a healthy diet. Rice is one of the most common consumed grains in the world and a staple food of people in everyday meals. This study aimed at introducing a novel analytical approach in investigation of harmful metals and necessary elements in some types of Iranian rice by using Laser Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS) method.
    Materials And Methods
    Six types of consumed rice produced in different parts of the country have been collected from the market in 2013. All types of rice have been analyzed for seven times using LIBSCAN100 system and then spectra recorded have been analyzed by Plasus Specieline software.
    Results
    In this study، necessary elements and harmful metals have been analyzed in all samples. The average concentrations of zinc، phosphorus، iron، potassium، calcium، fluorine، chromium (III)، and magnesium were 93. 660mg/kg، 87. 666mg/kg، 348mg/kg، 379. 166mg/kg، 343. 66 mg/kg، 22mg/kg، 24. 848mg/kg 1071. 833mg/kg، respectively. This average content for harmful metals were 6. 095mg/kg for lead، 0. 773mg/kg for mercury، 0. 963mg/kg for nickel، 2. 391mg/kg for chromium (VI)، and 0. 940mg/kg for arsenic. No samples were found with cadmium.
    Conclusion
    The results indicate that، the concentration of magnesium was higher in necessary elements and that Isfahan Lenjan rice contained higher content of necessary elements. Chromium (VI) was the most common harmful metal among all samples. Furthermore، the local Tarom rice was found to be the safest in all samples. Laser Induced Breakdown Spectroscopy technique could be used as a fast، nondestructive، multi elemental analyzer that does not need initial preparation.
    Keywords: Iranian rice, Laser Induced Breakdown Spectroscopy, necessary elements, harmful metals
  • Yousef Azimi, Mohammad Taghi Hedayati*, Atosa Doroudinia, Bita Mousavi, Akhtar Ahmadi, Alireza Khalilian Pages 33-41
    Background and
    Purpose
    Aspergillus is a ubiquitous fungus، which causes a wide spectrum of infections including invasive pulmonary aspergillosis (IPA)، depending on the patient’s immune status and underlying lung disease. Among the Aspergillus spp، A. fumigatus remains the predominant agent of IPA. In patients with a preexisting lung cavity from a variety of causes، such as pulmonary tuberculosis (TB) Aspergillus can colonize and grow into the cavity to form a pulmonary aspergilloma. In this present study we assessed TB patients for aspergilloma based on culture and non-culture based methods.
    Materials And Methods
    During one year، we studied 124 patients with TB at Massih Daneshvari hospital from Tehran، Iran. Sputum specimens were analyzed by direct microscopic examination (DME) with 20% potassium hydroxide. These samples were also processed for fungal culture. The clinical and radiological features or CT-scan report of all patients were recorded. All patients were screened for serum specific IgG against A. fumigatus، using Aspergillus IgG ELISA Kit (Genesis Diagnostics Ltd، Cambridgeshire، UK). The results are expressed in U/mL. IgG 12 U/mL was considered as positive result based on kit manufacturer instruction.
    Results
    Out of 124 patients with tuberculosis (66 male، 58 female، age range: 10-91 years)، 54 had abnormal chest radiographic findings. Chest X-ray findings showed that 48 patients 38. 7%) exhibited residual cavities (31 cases in right lobe، 10 in left lobe and 7 in both lung). Round shaped mass lesion was detected only in 6 patients (6. 8%). DME of sputum was positive in 10 patients for septate fungal hyphae. A. fumigatus was grown from 14 samples of TB patients. Out of 124 TB patients، 55 (44. 3%) cases were positive for specific serum IgG against A. fumigatus. There was a significant relationship between positive culture، DME and serum IgG profile level (P< 0. 05). Totally، three patients (2. 4%) met criteria for aspergilloma
    Conclusion
    Colonization with Aspergillus in preexisting lung cavity produced by TB should be considered as a risk factor for aspergilloma.
    Keywords: Aspergillus fumigatus, Colonization, tuberculosis, aspergilloma
  • Katayoun Hassanzadeh, Arman Rahimmi, Kambiz Hassanzadeh* Pages 40-48
    Background and
    Purpose
    Accumulated evidences indicate that the inflammatory pathways have an important role in both the initiation and progression of Parkinson’s disease. On the other hand the anti-inflammatory properties of N-acetylcysteine (NAC) have been proven in many studies. Therefore، this study aimed to evaluate the effect of NAC on motor symptoms and TNF-α level of substantia nigra and striatum in animal model of Parkinson’s disease.
    Materials And Methods
    In order to induce Parkinson’s disease model، male Wistar rats weighting 400±50g (10-12 months) received rotenone (2. 5 mg/kg/48h sc) for 20 days. Pretreatment with NAC (25 and 50 mg/kg/48h ip) was administered one hour before the rotenone injection. For behavioral assessment، rotarod test was run in order to measure motor symptoms and certifying the model. The TNF- α level in substantia nigra and striatum region of brain was determined using ELISA technique.
    Results
    The results showed that N-acetylcysteine prevented both failure of motor performance and increasing of TNF-α level.
    Conclusion
    This study found that N-acetylcysteine prevented the development of rotenone model of Parkinson’s disease. This effect might be related to the anti-inflammatory characteristics of Nacetylcysteine.
    Keywords: Parkinson's disease, inflammatory pathways, TNF, α N, acetylcysteine
  • Zahra Bakhtiary, Rasoul Shahrooz, Abbas Ahmadi, Farhad Soltanalinejad Pages 45-59
    Background and
    Purpose
    Oxidative stress induced by cyclophosphamide (CP)، a chemotherapeutic agent، causes vulnerability of sperm and declining the fertility power. Then in this study the effect of crocin (saffron extract) on amelioration of these side effects was investigated.
    Materials And Methods
    In this study 24 adult male mice were divided in three groups (n 8). Control group received normal saline (0. 2 ml/day، IP)، CP group received cyclophosphamide (15 mg/kg/week، IP)، and CP+Cr group received crocin (200 mg/kg/day، IP) along with CP for 35 days. Then the animals were euthanized and malondialdehyde (MDA) in testis was assayed. After collection of sperm from caudate of epididymis، the rate of DNA damage was calculated by acridine orange staining. After stimulation of ovulation in 72 female adult mice، oocytes were collected and transferred in HTF medium that contained BSA. Then، in-vitro fertilization (IVF) was done with capacitated sperms. The rate of fertilization and primitive embryonic growth were evaluated for 120 hours.
    Results
    The results showed increase in fertilization، two cell embryos and blastocysts in CP+Cr group compared to those of the CP group (P<0. 05). Also، the crocin in CP+Cr group prevented the increase of total number of arrested embryos and percentage of arrested embryos type I، II، and III (P<0. 05). Decrease in MDA assay and sperms with damaged DNA were observed more in CP+Cr group (P<0. 05).
    Conclusion
    This study showed the efficiency of crocin in amelioration of fertility and growth of primitive embryo in animals that received CP.
    Keywords: Cyclophosphamide, crocin, DNA damage, in vitro fertilization, malondialdehyde
  • Fatemeh Nahavandi*, Vahid Nejati, Gholamreza Najafi Pages 60-70
    Background and
    Purpose
    Chronic stress is known as a state that disrupts the body homeostasis that could cause significant behavioral and hormonal changes. In this study the changes in estrogen، progesterone، cortisol، and testosterone hormonal level and histological changes in uterus tissue induced by immobilization stress were studied. Also، the protective effect of royal jelly was investigated.
    Materials And Methods
    In this study، 40 female mice were divided into 5 groups of 8 including: 1- control، 2- mice subjected to 63 days of 2 hour immobilization stress daily، Groups 3، 4، and 5 that were subjected to immobilization stress and received royal jelly orally at the dose of 50، 100 and 200 mg/kg body weight، respectively. At the end of treatment، the mice were sacrificed، serum was separated and the level of serum cortisol، estrogen، progesterone and testosterone was measured using ELISA method. The uterine horn was also removed and after preparing tissue sections and performing H&E staining they were studied by light microscopy.
    Results
    The levels of serum estrogen، cortisol and testosterone hormones of stressed group increased compared to those of the control group، while the amount of progesterone decreased. In royal jelly- treated groups، the levels of estrogen، testosterone and cortisol reduced but the level of progesterone increased. Also، the study of uterine horn tissue indicated histological changes in stressed group compared to those of the controls. In groups treated with royal jelly، these changes were lower and the uterine tissue was similar to that of the control group.
    Conclusion
    Royal Jelly improved the hormonal and histological changes due to immobilization stress.
    Keywords: Mice, royal jelly, stress, uterine horn
  • Haleh Akhavan Niaki, Tayebeh Shomali, Mohsen Asouri, Seyed Mohammad Bagher Hashemi, Hamed Haghi, Aminjan, Mohammad Khorshidi, Ramin Ataee*, Ali Asghar Ahmadi, Saeid Kavosian, Galia Amirbozorgi, Ahad Alizadeh, Hashem Hashempoor Pages 73-80
    Background and
    Purpose
    Osteoporosis is a multiple disease that is characterized by decrease in bone mass and bone strength. This decrease is more common in postmenopausal women due to decreased estrogen levels. Vitamin D3 plays a pivotal role in skeletal metabolism by binding to nuclear steroid receptors (receptors for vitamin D (VDR)). This study aimed at investigating the relationship between Vitamin D3 receptor polymorphism and estrogen levels in postmenopausal women with severe osteoporosis.
    Material And Methods
    The study population were 173 women including 91 postmenopausal women with osteoporosis and 82 women without osteoporosis (control group) aged 45 60 years of old. The study was carried out during 2011-2012. After extraction of genomic DNA from peripheral blood، FokI polymorphism (rs2228570) of the Vitamin D Receptor Gene (VDR) was investigated using polymerase chain reaction with restriction enzyme digestion (PCR-RFLP) method. Also، its relationship with bone mineral density (Bone Mineral Density) BMD، T-score، and Z-score was investigated.
    Results
    According to the results، there was no association between rs2228570 and osteoporosis. We observed significant differences in bone density between the two groups (P<0. 001).
    Conclusion
    According to the findings، the association between genotype polymorphisms of vitamin D3 and osteoporosis is still unknown and other polymorphisms might affect bone density.
    Keywords: Polymorphism, vitamin D3 receptor, postmenopausal women, osteoporosis, BMD
  • Leila Hajimoradi, Zahra Rahmani* Pages 81-89
    Background and
    Purpose
    High blood pressure is a common complication of pregnancy which is responsible for maternal morbidity and mortality. In some studies، abnormality in iron parameters has been reported in preeclampsia. Also، increased serum ferritin levels (that reflect body iron status) early in preeclampsia compared with normal pregnancy have been reported. Some researches، however، indicated different results.
    Materials And Methods
    This case-control study was performed in pregnant women attending prenatal care unit and hospital maternity at Imam Khomeini Hospital in Sari. We evaluated serum iron indices and hematological parameters such as hemoglobin and hematocrit concentrations in patients with preeclampsia and compared them with those of the women having normal pregnancies.
    Results
    There were significant differences in serum iron and ferritin levels in women with preeclampsia compared with those of the women with normal pregnancies، 113. 87 vs 73. 23، 63. 8 vs 22. 47، respectively. Also، TIBC level was significantly lower in preeclamptic women. No significant differences were found between the two groups in RBC count، hematocrit and hemoglobin values.
    Conclusion
    According to this study، it is believed that iron profile including iron and ferritin serum levels، and transferrin saturation is higher in women with preeclampsia.
    Keywords: Preeclampsia, serum Iron, ferritin
  • Masoumeh Motamedi Joibari, Homayoun Khazali* Pages 90-98
    Background and
    Purpose
    Ghrelin secreted mainly by stomach in food restriction. This neuropeptide is also expressed in ovary. Although effect of weight loss on reproductive system is obvious but the mechanism of this effect is not fully understood. The aim of this study was investigating the effect of minus energy balance on ghrelin، ghrelin receptor، aromatase، and StAR gene expression in different estrus cycle in female rat ovary.
    Materials And Methods
    In this study 48 intake female wistar rats (250-300g) were divided into two groups. In group 1، rats were 50% food restricted for 10 days. Rats in group 2 were remained intact. In study day، the rats in each group were divided based on their estrous phase (proestrous، estrous، diestrous1 and diestrous2) by vaginal smear test. Rats were anesthetized and their ovaries were isolated. Ghrelin، ghrelin receptor، aromatase and StAR gene expression was assayed by Quantitative Real Time PCR.
    Results
    Quantitative real-time PCR showed that ghrelin and ghrelin receptor mRNA expression in food restricted rats were significantly lower than that of the normal rats but aromatase and StAR mRNA significantly increased in group 1.
    Conclusion
    Our findings indicate that weight loss can have different and independent effect on ovarian ghrelin gene expression.
    Keywords: Ghrelin, ghrelin receptor, aromatase, StAR, ovary
  • Zeynab Karimi Iraj, Ali Reza Pourkhabbaz, Mehdi Hassanpour, Mohammad Hosein Sinkakarimi Pages 99-111
    Background and
    Purpose
    Health quality of fish as an important source of protein for human has received increasing attention. This study، examined the concentrations of chromium، nickel، zinc، and copper in the muscle and skin tissues of two edible fish species of Alosa Caspica and Clupeonella cultiventris caspia in the southern Caspian Sea in 2013. Also، the risk assessment of consumption of these species was done.
    Materials And Methods
    After biometric analysis، C. cultiventris caspia (n=50) and A. Caspia (n=17) were prepared for analysis by acid digestion method. Concentrations of the studied metals in digested samples were determined using an atomic absorption spectrophotometer (GF 97، Thermo Electron، Cambridge، UK).
    Results
    The results showed that the level of chromium in the skin tissue of A. Caspia was significantly higher than that of the C. cultiventris caspia (P<0. 05). In the C. cultiventris caspia and A. Caspia concentrations of zinc in the skin were higher than what has been found in the muscle. In the C. cultiventris caspia the muscle showed high concentrations of chromium than skin (P 0. 05). In the studied specimens the concentrations of chromium and nickel exceeded the WHO threshold
    Conclusion
    Human health risk assessment of heavy metals via consumption of studied species showed that consuming these species with current rate of contamination is not a risk for consumers
    Keywords: Alosa Caspia, Caspian Sea, Heavy metal, Clupeonella cultiventris caspia, THQ, EDI
  • Zabihollah Yousefi, Reza Safari, Shahabeddin Sarvi, Reza Ali Mohammadpour Tahmtan, Ehsan Rostamali* Pages 111-122
    Background and
    Purpose
    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHS) are environmental pollutants that are caused by human activity and considered as carcinogenic and mutagenic compounds. Anthracene is a hazardous substance causing serious health problems. There are many bacteria with the ability to remove this pollutant. The aim of of this study was isolation of some bacteria from Tajan river estuary and their use in biodegradation of Anthracene.
    Materials And Methods
    In this study the samples taken from estuaries were inoculated into a synthetic medium culture. Four species of bacteria were isolated in the culture process and applied for removal of Anthracene in different environmental conditions such as pH، time، temperature and concentration of Anthracene. Spectrophotometer and HPLC were used to study the growth of bacteria and Anthracene concentration، respectively.
    Results
    The results showed that، optimum condition for removal of Anthracene was pH= 7، temperature= 30 °C، and the dose of inoculated bacteria 107 cfu/ml. Anthracene concentration was 100 ppm. Efficiency of the Anthracene removal in the presence of Pseudomonas putida، Achrobactrum haematophilum، Klebsiella oxytoca، Enterococcus sp، was obtained 51، 45، 43 and 48 percent، respectively. Pseudomonas putida bacteria species had the highest efficiency in Anthracene removal and Enterococcus sp strains had the lowest efficiency.
    Conclusion
    The biological method is a cheap and effective method that can be used for Anthracene removal.
    Keywords: Anthracene, biodegradation, Tajan river
  • Majid Azmi, Forouzan Ghasemian Rodsari* Pages 123-135
    Background and
    Purpose
    Lead is a heavy metal، which has been replaced by calcium hydroxyapatite in tooth enamel. It is considered as an index of pollution assessment. Zanjan province is potential area for lead element accumulation. This study aimed at comparing the amount of lead in human deciduous and permanent teeth in order to evaluate and determine the risk of lead pollution in urban and rural regions in Zanjan (North West of Iran).
    Materials And Methods
    The samples were 95 deciduous and permanent teeth which were randomly collected from urban and rural regions in Zanjan. After primary preparation and acidic digestion، the lead content was measured in samples using ICP-OES.
    Results
    The mean concentrations of lead in deciduous and permanent teeth in rural regions were 36. 78 and 45. 81 μgg-1، respectively and in urban regions they were 54. 44 and 75. 10 μgg-1، respectively. Significant differences was observed in lead content of deciduous teeth in urban and rural regions (P<0. 05). Also، the concentration of lead in permanent teeth in urban regions was 1. 5 times higher than that of the rural regions. Lead content was significantly higher in permanent teeth compared to that of the deciduous teeth. In studied areas، lead concentrations of permanent teeth increased significantly with age.
    Conclusion
    Teeth are the best bioindicators for determining the concentration of heavy metals. This study demonstrated that lead concentration in teeth depended on sex، age، and place of residency. According to the results، in both regions the lead concentration in samples of female teeth was less than that of male subjects. We found higher level of lead contamination in urban areas compared to rural areas.
    Keywords: Risk assessment, Zanjan, ICP, OES, Bioindicator
  • Ali Ghanjal*, Giti Torkaman, Mojdeh Ghabaee, Esmaeil Ebrahimi, Monireh Motaqhey Pages 136-150
    Background and
    Purpose
    Stroke patients often suffer from several impairments such as sensory، motor، cognitive and emotional disorders. These conditions cause limitations in performing daily activities. This study sought to assess the effect of action observation and imitation on improvement of functional activity indices in hemiparetic patients based on mirror neuron theory.
    Material And Methods
    A single blind clinical trial was carried out including 36 men and women (aged 45 to 60 years) suffering from ischemic CVA for the first time. Subjects were randomly divided into 3 groups of functional film، non-functional (symbols) film and a control (that did not watch any film) group. Usual rehabilitation treatments were performed for all groups. Timed up and go، and sixminute walk were done and Barthel Index and Berg balance scale were applied.
    Results
    The differences in functional activity indices were statistically significant in all 3 groups before and after the intervention. However، these differences were more significant in group 1. (Timed up and go (P=0. 001)، six-minute walk (P=0. 003)، Barthel functional activities (P=0. 006)، and Berg balance (P=0. 000)).
    Conclusion
    Action observation and imitation with rehabilitation exercises and targeted motor activities (by stimulating the brain''s plasticity) had a positive effect on improvement of functional activity indices in post-stroke patients.
    Keywords: Mirror neurons, action observation, imitation, functional activity, stroke
  • Meghdad Pirsaheb, Shahram Naderi, Bahareh Lorestani, Touba Khosrawi, Kiomars Sharafi* Pages 151-157
    Background and
    Purpose
    The chemical quality of feed water to dialysis instrument is very important، especially in terms of heavy metals which could cause serious health problems for dialysis patients. This study aimed to determine the concentration of selected heavy metals (lead، cadmium، chromium and zinc) in feed water to dialysis instrument and compared that with EPH and AAMI standards in hospitals of Kermanshah province in 2014.
    Materials And Methods
    A total of 42 samples of feed water، and 42 samples of permeate water (feed water to dialysis instrument) of reverse osmosis systems were collected from Kermanshah province hospitals. The collected samples were analyzed and the concentrations of lead، chromium، cadmium and zinc were determined using ICP (DV-Optima2100 model) according to standard methods. Then، the mean concentrations were compared with AAMI and EPH standards.
    Results
    The mean concentration of lead، cadmium، chromium and zinc in permeate water of reverse osmosis system was 18. 81± 14. 32، 0. 719± 0. 53، 84. 25 ± 2. 46 and 43. 39± 19. 1 ppb، respectively. The efficiency of the settled reverse osmosis system before dialysis instrument was 61. 5 and 2. 1%، in removal of zinc and chromium، respectively. But this system was found inefficient in removal of lead and cadmium.
    Conclusion
    The mean concentrations of lead and chromium in the permeate water from the reverse osmosis system was higher than limited standards of AAMI and EPH، but the mean concentrations of chromium and zinc were lower than mentioned standards in all investigated hospitals. Therefore، the reverse osmosis system was able to decrease zinc in moderate and chromium in lower levels، but it was not effective in the removal of other heavy metals. So، periodic washing and cleaning or replacing the membrane of the reverse osmosis system is highly recommended.
    Keywords: Water quality, Dialysis instrument, Heavy metals, Hospitals, Kermanshah province
  • Ramezanali Dianati Tilaki, Sepideh Kavyani*, Seyyed Karim Hassani Nejad, Darzi, Jamshid Yazdani Cahrati Pages 158-169
    Background and
    Purpose
    Adsorption processes are widely used in removing pollutants from waste waters، particularly those that are not easily biodegradable such as dyes. In this study natural zeolite، which is easily found in many places، was used as a low-cost adsorbent for removal of dye from effluents.
    Materials And Methods
    Adsorption of Azo dyes including two basic and one reactive (Reactive Red 198(RR-198)، Cationic Red GTL (BR-18) and Cationic Red GRL (BR-46)) were studied by natural zeolite clinoptilolite. In batch experiments we evaluated sorbent dose، contact time، concentration of dyes and ph. The adsorption isotherm was also determined using the adsorption data. Kinetics of dye adsorption by zeolite was also studied. The remaining concentration of dyes was measured by spectrophotometer.
    Results
    Increase in sorbent dose and contact time increased adsorption rate. Optimal contact times for BR-18، RR-198 and BR-46 were 90، 90 and 120 minutes، respectively. By increasing the sorbent does for basice dyes، adsorption efficiency increased up to 99 percent. The best pH for basic dyes was found to be 9. The adsorption rate increased by decrease in dye concentration. It was found that adsorption isotherms for the examined three dyes fitted to the Langmuir isotherm. The kinetic studies indicated that the adsorption for dyes followed the pseudo-second-order.
    Conclusion
    Results indicate that clinoptilolite has good adsorption capacity for basic dyes. Natural zeolite is found easily in many places and could be used as acceptable and affordable for decontamination applications.
    Keywords: Zeolite, textile dye, reactive dye, surface adsorption
  • Masoumeh Montazeri, Mohammad Rahim Shahbodaghi*, Mohammad Kamali Pages 170-179
    Background and
    Purpose
    Some studies suggest motor and sensory differences between stuttering and normal subjects. One of these differences could be the difference in oral and facial sensorymotor abilities. Researches have shown that the assessment and treatment of motor and sensory disabilities can play a major role in helping stuttering children. This study aimed to investigate the validity and reliability of the Persian version of Orofacial Abilities Assessment procedure (MAMS) in children who stutter and non-stuttering children.
    Materials And Methods
    At first، the Orofacial Assessment Procedure (The Movement، Articulation، Mandibular and Sensory awareness (MAMS)) was translated into Persian and the content and face validity of MAMS was determined. Then 20 children (10 stuttering and 10 non stuttering) were included in the study. To evaluate the reliability، the test-retest and Cronbach''s alpha coefficient methods was used.
    Results
    All questions in MAMS had easy translation، and 93% were in ideal level. The ideal quality and content and face validity was achieved thoroughly by making slight changes. Significant correlation was seen in ICC for total score (P<0. 002) and in test-retest scores for each parts (P<0. 02). In addition، Cronbach''s alpha coefficients were calculated for each section and showed the internal reliability was 71. 7 to 1. Cronbach''s alpha coefficient of 71. 4 for the total parts was achieved.
    Conclusion
    The results of this study showed that the Persian version of MAMS has an acceptable level of reliability and validity in assessing Children speaking in Persian language.
    Keywords: Stuttering, validity, reliability, Orofacial Abilities Assessment Procedure
  • Ali Ahmadi*, Hamid Soori, Mahmood Mobasheri, Koorosh Etemad, Arsalan Khaledifar Pages 180-188
    Background and
    Purpose
    Heart failure (HF) is a serious issue concerning public health in all countries. Assessment and monitoring of mortality and influencing factors are of great importance in HF treatment programs. This study was conducted to determine the incidence of HF and the associated factors in Iran.
    Materials And Methods
    In this study، we did two main، independent analyses. One was a cohort analysis and the other a nested case-control. The study population included 1691 patients with HF (case group) and 6464 individuals without HF (control group). They were recruited from a hospital-based cohort in cardiology wards of hospitals across Iran in 2012.
    Results
    The incidence rate and the 95% confidence interval of HF was 8. 1:95%CI: 7. 7-8. 5 in study population (per 100 person-year). HF Incidence was higher in women than that of the men (95% 8. 6:7. 9-9. 4 and 95% CI: 7. 9:7. 5-8. 3، respectively). The highest incidence of HF was observed in Khouzestan and Guilan provinces (9. 05 and 7. 51، per 100 person-year، respectively) while the lowest incidence was found in Zanjan and Kohgiluyeh and Boyer Ahmad (0. 47 per 100 person year). We found atrial fibrillation (AF)، coronary artery bypass grafting، and ventricular tachycardia with highest contribution to mortality in patients with HF. Cerebral vascular attack، diabetes type II، hypertension، and the occurrence of disease in cold seasons were among the main determinants for HF incidence.
    Conclusion
    This study showed different distribution of HF in different parts of Iran. The study suggests that identifying the risk factors predicting the incidence of HF could play a major role in developing efficient programs to reduce the rate of mortality due to HF.
    Keywords: Heart failure, myocardial infarction, Iran
  • Aliyeh Zendeh Del, Rozita Hedayati*, Amirhooshang Bakhtiary, Majid Mirmohammadkhani, Abdolhamid Hajihasani Pages 189-204
    Background and
    Purpose
    Medial longitudinal arch (MLA) posture of the foot is usually associated with increased risk of lower extremity injury. This study investigated the effect of Whole Body Vibration (WBV) on torque of evertor and invertor muscles of ankle in low arched foot.
    Materials And Methods
    The participants were 40 young، untrained adults (male and female) with flat foot. The subjects were randomly divided into a vibration group (n=20m، mean age=23. 85±3. 15، mean weight=70. 00±12. 94، mean BMI=24. 85±3. 69 and a control group (n=20m، mean age=22. 8±1. 73، mean weight=72. 14±12. 53، mean BMI=24. 59±3. 99). Eversion and inversion isokinetic torque of ankle were measured at speeds of 30/s and 120/s before and after 6 weeks of WBV in both groups and 4 weeks after the end of last training session in intervention group. We also measured the maximum changes in concentric torque of invertor and evertor muscles of ankle.
    Results
    T-test and repeated ANOVA revealed significant increase in concentric torque of evertor muscles of ankle in 30/s and 120/s in interventional group compared with that of the control group (P<0. 05). But no significant difference was found in other contractions. The effect of intervention continued after four weeks (P>0. 05).
    Conclusion
    This study suggests that WBV training could enhance ankle evertor muscles strength in flat foot.
    Keywords: WBV, Flat foot, Isokinetic torque, Evertor, Invertor
  • Aref Riahi, Hasan Siamian*, Amin Zareh, Reza Alizadeh Navaei, Mohammad Reza Haghshenas Pages 205-213
    Background and
    Purpose
    Scientific production is considered as an important indicator of scientific activities in each country. This issue has received increasing interest by authorities in both national and international levels. Many decisions to enhance the quality of researches are made based on scientific productions. The purpose of this research was a quantitative evaluation of scholars’ scientific production in Iran in the fields of Immunology and Microbiology indexed in Scopus Database (2000- 2012).
    Material And Methods
    This descriptive study was performed based on scientometric approach. Scopus database was searched for words including Iran (as Affiliation)، Immunology and Microbiology (subject area) and 2000-2012 (coverage years). Documents and articles of Iranian scholars in studied areas were then analyzed. Microsft Excel and NodeXL software were used for data analysis
    Results
    This study showed that 2. 7% of scientific productions of scholars in Iran indexed in Scopus database were in immunology and microbiology during 200-2012. Tehran University of Medical Sciences، Islamic Azad University، and Tehran University are known as the most active scientific production centers in Iran. Most of the articles were in English language، and major authors and journals in immunology and microbiology were recognized.
    Conclusion
    Scientific productions of researchers in immunology and microbiology who are affiliated with Iranian universities indicate the importance of this subject area. Furthermore، scientific collaborations with researchers in other countries could play a major role in enhancing the level of knowledge of our researchers.
    Keywords: Scientific production, scientometrics, immunology, microbiology, Scopus, Iran
  • Shabnam Norouz, Zadeh, Majid Saeedi*, Reza Enayatifard, Katayoun Morteza, Semnani, Jafarakbari Pages 214-219
    Background and
    Purpose
    Risk of pathogen transmission through poor quality cosmetic products that are illegally smuggled is very high. In this study the microbial contamination of some foundation creams obtained from poor quality markets and a sample obtained from pharmacy were investigated.
    Materials And Methods
    In this study the microbial content (bacterial total count، fungal count، and presence of Pseudomonas aeruginosa، Staphylococcus aureus and Enterobacter) of all samples were evaluated using pour plate and multiple tube techniques
    Results
    The samples were 83. 33% contaminated. Fungal contamination in was observed in 42. 8% of total samples. All samples were found contaminated by pathogenic microorganisms and Staphylococcus aureus was observed to be the most preponderant.
    Conclusion
    High level of contamination in foundation creams، threatens the health of consumers. These results indicate that high levels of contaminants are found even in raw materials used for preparation of cosmetic products. Contaminations in all processes of producing، packing، and storing of such products call for a more active involvement of quality assurance system in cosmetic industry.
    Keywords: Cosmetic, foundation cream, microbial content, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus
  • Seyed Mohammad Abedi, Ahmad Reza Babaee, Mahdi Sadeghi, Nourollah Sadeghzadeh* Pages 220-224
    Background and
    Purpose
    99mTc is a widely used radionuclide in nuclear medicine and research nowadays. Two types of 99 Mo/99mTc generators were studied in 2013 and 2014 to test the quality of the eluates. In this study we measured the radionuclide purity for possible 99Mo breakthrough، the radiochemical purity، the pH، and the aluminum content of eluates.
    Materials And Methods
    Two type generators were eluted ten times for ten consecutive weeks، starting the morning after the generator had been received and evaluation of eluate of three generators was performed 72 hours after the first elution for three consecutive weeks. 99Mo quantity in pertechnetate was determined using dose calibrator and a 99Mo assay shield. Radiochemical purity (RCP) was evaluated by thin layer chromatography (TLC)، ITLC-SG strips and acetone. The pH was measured using pH usual indicator strips. Al3+ ion was measured colorimetrically.
    Results
    The presence of 99Mo was detected in all eluates examined. In this study the level of molybdenum، in all weeks were lower than 0. 15 μCi of 99Mo per mCi of 99mTc. Hydrolyzed reduced 99mTc was not found in any of the eluates examined. All of the eluates had pH values between 5-7. In all the eluates tested، the amount of aluminum was lower than 10 μg /ml.
    Conclusion
    Performing quality control procedures in nuclear medicine centers is very important. It is suggested to check each new generator prior use for the first eluate especially on 99Mo breakthrough.
    Keywords: Quality control, 99mTc, 99Mo, generator
  • Fatemeh Zohrehvand, Afshin Takdastan*, Neamat Jaafarzadeh, Zahra Ramezani, Kambiz Ahmadi Angali, Huria Gharibi, Adel Nazarzadeh Pages 225-230
    Background and
    Purpose
    Heavy metals due to non-biodegradability and having physiological effects on living organisms are particularly important. Due to the low mobility، these elements gradually accumulate in soil and eventually enter the food chain and threaten human and other organism’s health. Therefore، measurement and monitoring of heavy metal concentrations is necessary to. The aim of this study was to evaluate the concentration of lead in irrigation water، soil and vegetables in farmlands lands in Ahwaz (southwest of Iran).
    Materials And Methods
    The studied vegetables were basil، radish and purslane. The sampling was performed during June to August in 2013 on water، soil and vegetable in Ahwaz farmlands. Seventy samples of vegetables were collected and analyzed by furnace atomic absorption spectrophotometry according to standard methods. Also، samples of water and soil were analyzed according to standard methods. The concentration of lead in vegetables، soil and irrigation water were compared with the standard values recommended by WHO and FAO.
    Results
    Themean concentration of lead in basil، radish and purslane were 9. 7، 10. 61، and11. 13 mg/kg، respectively. Mean concentration of lead in water and soil were 0. 47 and 10. 19 mg/kg، respectively. The lead contents in vegetables were higher than standard values recommended by WHO/FAO.
    Conclusion
    High concentration of lead in vegetables could be due to high accumulation of this metal in soil. Therefore، continues monitoring of heavy metals in soil and irrigation water of farmlands plays an important role in reducing the environmental risks threating human health.
    Keywords: Heavy metals, vegetables, irrigation water, agricultural soil, Ahvaz
  • Azin Hajalibeig, Mohammadsadegh Rezai*, Seyyed Abdollah Mousavi Pages 231-234
    Subcutaneous injection of petroleum may produce symptoms such as irritation، mild myonecrosis، and necrotizing fasciitis. So far، no studies have been found on self-injection of oil in children due to curiosity. Management of these patients is controversial. We report a case with self injection of petroleum in soft tissue of left forearm due to curiosity. Management of patient with soft tissue injection consists of hospitalization، hydration، elevation of affected extremity and intravenous antibiotics. In case of complications surgical drainage or debridement is recommended.
    Keywords: Petroleum, subcutaneous injection, children, hydrocarbon, surgery
  • Hamidreza Behnam Vashani, Fatemeh Nasimi*, Hasan Boskabadi, Damon Ketabi Pages 235-236