فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 45 (بهار 1393)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 45 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود اخوان کاظمی، صفی الله شاه قلعه ترجمه: حسین معسودی صفحه 7
    جنبش های اسلامی معاصر، در روند تحولات منطقه خاورمیانه جایگاه ویژه ای دارند. در این میان، انقلاب شیعیان بحرین، به ویژه محورهای اساسی آن به مثابه نیروهای اجتماعی، تشکل ها و اشخاص و گروه های مستقل معارض، در تقابل با نظام سلطنتی حاکم بر این کشور، در تحول ژئوپلیتیک شیعه نقش درخور توجهی یافته است.
    هدف این پژوهش، تبیین و تحلیل ژئوپلیتیک شیعه و جایگاه آن در تحولات جهانی و منطقه ای، به ویژه در جنبش ها و انقلاب های اخیر در سرزمین های اسلامی، با تاکید بر انقلاب بحرین است. شیعیان بحرین، با اینکه اکثریت جمعیت این کشور را تشکیل می دهند و عمدتا از طبقه کارگر و کم درآمدند، در مقابل اقلیت سنی که جمعیت شهری ثروتمند را تشکیل می دهند و قدرت حکومتی را در دست دارند، از لحاظ اجتماعی و سیاسی به حاشیه رانده شده اند. تلاش برای دستیابی به حقوق سیاسی و اجتماعی مناسب و تغییر نظام استبدادی سلطنتی حاکم بر بحرین، باعث شکل گیری انقلابی مردمی، به ویژه در میان شیعیان این کشور در برابر خاندان حاکم آل خلیفه شده است. این انقلاب به رغم برخورداری از ویژگی هایی همچون مردمی بودن و دموکراسی خواهی، با سکوت و حتی واکنش منفی کشورهای غربی و عکس العمل شدید نظامی حکومت عربستان مواجه شده است. این نوشتار درصدد است تا دلایل برخورد دوگانه غرب را در این تحولات، با استناد به بازتعریفی از تحول ژئوپلیتیک شیعه بررسی و تحلیل کرده، به ویژه جایگاه انقلاب بحرین را در این فرایند ارزیابی و تبیین کند.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، ژئوپلیتیک شیعه، حکومت آل خلیفه، بحرین
  • نعمت الله صفری فروشانی، سید علیرضا عالمی صفحه 35
    از منظر نگارنده، تحمیل مفهوم ژئوپلیتیک بر مقوله معرفتی و عقیدتی شیعه از ابتکارات و بدعت های کتاب ژئوپلیتیک شیعه، نوشته فرانسوا توال است. وی کوشیده است مفاهیم قدیمی تر اسلام ایرانی و اسلام عربی را در دایره ای محدود تر بر شیعه گری ایرانی و شیعه گری عربی تطبیق دهد. هدف اصلی او در این کتاب آن است تا ژئوپلیتیک شیعه را با هارتلند (مرکزیت) ایران ترسیم کند. نویسنده برای رسیدن بدین مقصود، بسیاری از واقعیت های جوامع شیعی را نادیده گرفته و خبط و خطاهای وی در گزارش دهی از تاریخ تشیع و شیعیان نیز کاملا مشهود است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، شیعی گری، روحانیت، اقلیت ها، شیعی گری ایرانی، شیعی گری عربی
  • سید حسین اطهری، لیلا دستغیب صفحه 77
    با رسمی شدن مذهب شیعه اثناعشری در دوره صفویه، رویه ای دوسویه در قبال قدرت در دستگاه دینی نمودار شد. هم زمان با آنکه مشروعیت بخشی به حکومت در زمره اختیارات علما قرار گرفت، با گسترش مناسک و شعایر، نقد و نفی قدرت در زمره نماد های محوری شعایر اصلی شیعه، یعنی عاشورا و محرم درآمد.
    نویسندگان مقاله حاضر بر اساس رهیافت کارکردگرایی دینی، این ادعا را مطرح می سازند که به نظر می رسد در یک فراگشت تاریخی، با گسترش مناسک و شعایر، مذهب شیعه از مشروعیت بخشی حکومت، به نفی آن میل کرده است. بخش عمده ای از این فراگشت، متاثر از گسترش نمادین نفی قدرت سیاسی در مناسک و شعایر دینی بوده است. پادشاهان ایرانی در طول دوره صفویه و قاجاریه در جهت افزایش قدرت خود، به گسترش مناسک شیعی روی آوردند؛ اما با اقبال مردم به این مناسک، به تدریج نقد و نفی قدرت مطلقه پادشاهی، به مثابه مهم ترین نماد شعایر شیعی درآمد.
    کلیدواژگان: نقد قدرت، مذهب شیعه، مناسک، عاشورا، قدرت مستقر، علما، صفویه، قاجار
  • دکترقاسم جوادی، سید محمد جمال موسوی صفحه 107
    شیعیان در تمام دنیا همه ساله یاد و خاطره شهیدان کربلا را زنده نگه می دارند و در ماه محرم به سوگ می نشینند. شیعیان افغانستان نیز اهتمامی ویژه به برپایی عزاداری های حسینی دارند و این امر، قدمتی به پیشینه حضور تشیع در این کشور دارد.
    نوشتار زیر در دو بخش به این موضوع پرداخته است: بخش نخست اشاره ای کوتاه به سیر تاریخی عزاداری های حسینی در افغانستان، به ویژه کابل دارد؛ در بخش دوم به چگونگی برگزاری این مراسم، مانند سبک عزاداری، علایم و نمادها، زنانه خوانی، ساختار تکیه خانه، نحوه اجرای مراسم طی یک روز و... در شهر کابل پرداخته شده است. این بخش بیشتر به مشاهدات نویسنده و مصاحبه با افراد مطلع متکی است.
    کلیدواژگان: شیعیان کابل، عزاداری حسینی، تکیه خانه، بارسینه خوانی
  • پریسا شادقزوینی صفحه 131
    گسترش فرهنگ و باور شیعی در طول تاریخ و در میان اقوام و مناطق مختلف ایران، راه های متفاوتی را پیموده است. در گیلان، به واسطه حکومت های دیالمه و آل کیا، رشد و نفوذ عقاید شیعی در میان مردم منطقه، قدمت و عمق بیشتری دارد. یکی از برجسته ترین نمادهای شیعی، واقعه کربلاست که از عمیق ترین و جان گدازترین حوادث مذهبی تاریخ بشر به شمار می آید. بازتاب این واقعه در جوامع شیعی، در طول تاریخ به گونه های مختلف رخ نموده است.
    مردم گیلان در تجلی علایق شیعی خود، با گردهمایی در بقاع متبرک امامزادگان و سادات، به خاندان نبوت توسل می جستند و آیین ها و مناسک شیعی را در این اماکن برگزار می کردند. ایشان همچنین به منظور پاسداشت حماسه عاشورا، مضامین این واقعه عظیم را بر دیوارهای بقاع نقش می زدند. شیعیان منطقه، مصایب کربلا را متعلق به خود می دانستند و در پیوندی عمیق با آن، در به تصویر کشیدن مجالس آن همت می گماشتند. نقش زدن بر در و دیوار بقعه، نوعی حرمت گذاری و ارادت به صاحب بقعه، و در جهت بیان باورهای پاک و بی غش مردم است. سنت نقش زدن مضامین مذهبی بر در و دیوار و ستون بقعه ها، رسمی کهن در منطقه است که حدود دو قرن قدمت دارد. پرداختن به مضامین حماسه جاودانه عاشورا در دیوارنگاره های بقاع، از سر عشق و دلدادگی انجام شده است و فاقد سند تاریخی است. در این دیوارنگاره ها بیشتر، ابعاد عاطفی واقعه کربلا به تصویر آمده است. این دیوارنگاره ها برای مردم جنبه ای مقدس داشته و در پرورش باورهای شیعی و آیین های سنتی ایشان، نقشی موثر ایفا می کرده است.
    مقاله پیش رو بر این مطلب تاکید دارد که بازتاب مضامین عاشورایی دیوارنگاره های بقاع متبرک، نشان دهنده علاقه و باور مردم منطقه به اهل بیت و تاثیرگذاری آن بر باور شیعی مردم گیلان بود. غالب مضامین عاشورایی این دیوارنگاره ها را می توان با نگاه نمادین و اسطوره پردازانه عوام ارزیابی کرد؛ زیرا در ارتباط با فرهنگ شیعی عامه است.
    کلیدواژگان: بقاع گیلان، دیوارنگاری، عقاید شیعی، واقعه کربلا، جامعه شناسی شیعی، باور عامیانه
  • جلال درخشه، سید علی مرتضوی امامی زواره صفحه 157
    اسلام همیشه عنوان عنصر کلیدی در هویت فرهنگی مالزی را دارا بوده و پایدارترین و نفوذناپذیرترین خصیصه قومی را به وجود آورده است. درباره پیشینه پیدایش شیعه در مالزی، دو دیدگاه قدیم و جدید وجود دارد: برخی بر این باورند که با ورود اسلام به منطقه جنوب شرق آسیا توسط بازرگانان مسلمان ایرانی، عربی و هندی در اوایل قرن پانزدهم میلادی، ایالات مالاکا، به عنوان مرکز اسلامی در این منطقه، فعالیت خود را آغاز کرد؛ برخی دیگر بر این اعتقادند که پیشینه تشیع در مالزی، به اقدامات یک سید پاکستانی برمی گردد که با کتاب و جزوه های خود نهال شیعه را در مالزی کاشت. پیروزی انقلاب اسلامی ایران سبب توجه بسیاری از نخبگان به مذهب تشیع شد و پس از این رویداد، اقبال شدیدی به تشیع در مالزی اتفاق افتاد.
    بررسی جامعه شیعیان مالزی از لحاظ سیاسی، فرهنگی و اقتصادی، از مهم ترین دغدغه های این مقاله است.
    کلیدواژگان: مالزی، اسلام، شیعه، انقلاب اسلامی، امام خمینی
  • ریحانه هاشمی، حجت الاسلام رسول جعفریان صفحه 177
    در این مقاله به بررسی «سیر تحولات تاریخی حضور زنان در مساجد و اماکن اسلامی و تاثیر آن بر معماری مساجد» پرداخته شده است.
    در ابتدا حضور تاریخی زنان در مساجد در صدر اسلام و عملکرد پیامبر(ص) در تشویق زنان برای حضور در مسجد و نهی موردی آنان بررسی شده است. عملکرد خلفا پس از پیامبر(ص) با سنت ایشان متفاوت بوده و محدودیت هایی برای حضور زنان در مساجد قایل می شدند. ائمه(ع) بعد از پیامبر شیوه آن حضرت را ادامه داده، محدودیتی برای حضور زنان قرار نمی دادند؛ هرچند در مواردی نهی از طرف ایشان صادر شده است. علمای اهل سنت در پیروی از پیشوایان خود به سنت خلفا عمل کرده اند و این امر به تدریج بر معماری مساجد اهل سنت اثرگذاشته و جایگاه خاصی برای زنان در این مساجد در نظر گرفته نشده است؛ اما علمای شیعه با پیروی از اهل بیت(ع) به حضور زنان در مساجد اهمیت داده اند و این امر به تدریج باعث گسترش فضای اختصاص داده شده به بانوان در مساجد شده است.
    اختصاص بخش های ویژه به بانوان شیعه در مساجد و حسینیه ها، موجب پیشرفت زنان در امور مذهبی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی شده و تاثیرات تمدنی برای بانوان شیعه برجای نهاده است. تاثیر تمدنی حضور بانوان شیعه در مساجد، افزون بر تاثیرات مثبت در معماری مساجد شیعیان، موجب تغییراتی در مساجد اهل سنت شده است.
    کلیدواژگان: زنان، نحوه حضور، مساجد و اماکن، تحولات تاریخی، نماز جماعت، معماری مساجد
  • سیدمیرحسین علامه صفحه 211
    فتح ری توسط سلجوقیان، باعث از دست رفتن موازنه قدرت بین بساسیری و رئیس الروسا ابن مسلم وزیر عباسی در بغداد می شود. هم زمان، اختلاف بین بساسیری و ملک رحیم، آل بویه را تضعیف کرده، پس از تسلط سلاجقه بر ایران، زمینه را جهت تحقق سیاست توسعه طلبانه آنان برای ورود به عراق، و اجابت دعوت القائم خلیفه عباسی فراهم می سازد. بساسیری نیز برای حفظ موقعیت سیاسی نظامی خود، به دعوت مویدالدین شیرازی پاسخ می دهد؛ اما مشکلات اقتصادی فاطمیان، بی اعتمادی آنها به بساسیری، مخالفت ابن مغربی با حرکت بساسیری، و نوع نگاه تغییر نیرو در برابر سلاجقه، باعث قطع کمک به بساسیری می شود.
    داعی الدعاه شیعیان اسماعیلی، مویدالدین شیرازی هم هرچند مخفیانه به قاهره می رود، اما وجود همراهان ناپایدار بساسیری و تغییر پیاپی مواضع آنها بین بساسیری و سلاجقه، و عدم وفاداری کامل آنها به شیعیان اسماعیلیه، به همراه مشکلات ایجادشده برای یازوری، وزیر مستنصر فاطمی، بن مایه قطع ارتباط داعی الدعاه با بساسیری می شود. بساسیری نیز اگرچه اختصاصات خلیفه را به مصر می فرستد و به نام مستنصر خطبه می خواند، اما خلیفه عباسی را به منزله برگ برنده در حدیثهالفرات، نزد همراه اصلی خودش در فتح بغداد، یعنی قریش بن بدران، نگاه می دارد. حرکت بساسیری و اعلام خلافت فاطمیان؛ بیش از آنکه معلول وفاداری به شیعیان اسماعیلیه باشد، تقسیم و تسهیم منافع و قدرت سیاسی است. در عهدنامه ای که برای بساسیری به عنوان صاحب الجیش نوشته شده است، هیچ اشاره ای به تعهد شیعه اسماعیلیه ندارد. همچنین یک سان انگاری امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) با المستنصر فاطمی برای بیان همکاری تعدادی از شیعیان امامیه با بساسیری، افزون بر نقض گزارش ابن اثیر، بیش از آنکه معلول تطابق اعلان یک امام حی در زمان خاص باشد، ناشی از ارتباط نسبی و طایفه ای بین مزید بن صدقه و بساسیری است. بنابراین، نظر برخی از مستشرقان همچون گرهارد هافمن، تی کانارد، و ناگل در این خصوص قابل تصحیح و تکمیل است.
    کلیدواژگان: بساسیری، فاطمیان، عباسیان، عراق، امامیه
|
  • Dr. Masoud Akhwan Kazemi, Safiullah Shah Qala, Translated: Hosein Masoodi Page 7
    The contemporary Islamic movements have a special status in evolutions in Middle East. Among them, the revolution of Bahrani people, especially the main axes of it, have had a considerable role in Shiite geopolitics and as the social forces, groups, individuals and independent opposing groups in conflicting the royal regime governing that country.The present article aims at explaining and analyzing the Shiite geopolitics and its status in regional and global evolutions, especially in recent movements and revolutions in Islamic countries, with an emphasis on the revolution of Bahrain. The Shi’as of Bahrain, while they form the major part of the population of Bahrain and are mainly low-paid workers, have been socially and politically marginalized in comparison to the urban rich minority of Sunnis who have the governmental power. An attempt to obtain proper political and social rights as well as changing the autocratic royal regime governing Bahrain has led to formation of the public revolution, especially among the Shi’as of this country as opposed to the ruling Āl-e Khalifa. In spite of having features such as publicity and seeking democracy, this revolution has faced with silence and even negative reaction from western countries as well as the severe military reaction from Arabia. The present article is seeking to analyze the reasons for western’s dual dealing with these evolutions while adducing a redefinition of the geopolitical evolution of Shiism, especially the status of revolution of Bahrain in this process.
    Keywords: geopolitics, Shiite geopolitics, Āl, e Khalifa's rule, Bahrain
  • Dr. Nematullah Safari Foroushani, Sayyid Ali Reza Alami Page 35
    For the author, imposing the notion of “geopolitics” on the Shiite epistemological and doctrinal discourse is among the innovations of the Francois Thual’s book entitled Shiite Geopolitics. Francois has attempted to adjust the older notions of Iranian Islam and Arabic Islam to Iranian Shiism and Arabic Shiism in a narrower circle. His main goal in this book is to display the Shiite geopolitics with Iran’s heartland. To do so, he has ignored many of the realities of the Shiite societies, and his errors in reporting the Shiite history are quite obvious.
    Keywords: geopolitics, Shiism, clerics, minorities, Iranian Shiism, Arabic Shiism
  • Dr. Sayyid Hussein Athari, Leyla Dastghayb Page 77
    With the establishment of Twlever Shiism under Safawids, there emerged a dual procedure as for the power in religious system. As soon as legitimizing the government went under the scholars, and with the diffusion of rites and rituals, criticism and negation of power came under the main symbols of Shiite rites in Āshūrā and Muharram.The writers of the present article claim, based on the approach of religious functionalism, that it seems that in a historical change, with diffusion of rites and rituals, Shiism has shifted from legitimizing the government into negating it. A great part of this change has been affected by the symbolic diffusion of negating political power in religious rites and rituals.Iranian kings in Safawid and Qajar periods would help to diffuse Shiite rites to enhance their own power. However, with the people’s attention to these rites, criticism and negation of the king’s absolute power turned into the most important symbol of Shiite rites.
    Keywords: criticizing the power, Shiism, rites, Ashura, established power, scholars, Safawids, Qajars
  • Dr. Qasem Jawadi, Sayyid Muhammad Jamal Musawi Page 107
    All over the world, Shi’as would hold the ceremony in memory of Karbala Martyrs in Muharram. The Afghan Shi’as would also hold this ceremony in mourning for martyrs of Karbala, and this has been done since the Shiism came to this country.The present article has dealt with this in two parts: the first is a short mention of the historical course of mourning for Imam Hussein in Afghanistan and especially in Kabul. In the second part, we have dealt with the style of mourning, the signs and symbols, females’ mourning, the structure of Tekyas (the buildings dedicated to mourning for Imam Hussein), and the way people hold this ceremony in Kabul. This part is based on the writer’s observations and his interviews with informants.
    Keywords: Shias in Kabul, mourning for Imam Hussein, Tekya, mourning
  • Dr. Parisa Shad Qazwini Page 131
    Diffusion of the Shiite culture and beliefs throughout history among various regions and peoples of Iran has covered different paths. In Gilan, because of government of Diālama and Āl-e Kia, the growth and diffusion of Shiite beliefs among the peoples of the region has been more long-lasting and deeper. One of the most prominent Shiite symbols is the incident of Karbala, an incident among the deepest and the most disastrous religious incidents in human history. The reflection of this incident in Shiite societies has been variously found throughout history.In the manifestation of their Shiite interests, the people of Gilan would gather in holy shrines of Imams’ children and those of Sayyids to implore the Prophet’s Household while holding Shiite rites in those places. Besides, to protect the epic of Āshūrā, they would inscribe the themes of this great incidence on the walls of those shrines. The Shi’as of the region would regard the disaster of Karbala as their own disaster, attempting to display it in their paintings. These inscriptions are the instances of respecting the one buried there as well as restating the pure beliefs of the people. This tradition of drawing portraits on the walls of holy shrines is an old tradition with two centuries of antiquity. Dealing with religious themes of the everlasting epic of Āshūrā in inscriptions of holy shrines has been done with love and affection towards them, without any historical documentation. Here, the emotional aspects have been dealt with. The inscriptions have had a sacred dimension, with an effective role in nurturing their Shiite beliefs and their traditional rites.The present article is emphasizing the fact that reflection of Āshūrā’s themes in inscriptions of holy shrines shows those people’s affection towards and their belief in the Prophet’s Households as well as its effect on the Shiite beliefs of Gilan’s people. Most of the inscriptions can be evaluated with a symbolic and mythological view of the people since they are related to the folklore of the Shiite culture.
    Keywords: the shrines of Gilan, inscription, Shiite beliefs, Karbala incident, Shiite sociology, public belief
  • Dr. Jalal Darakhsha, Sayyid Ali Murtazawi Imami Zawara Page 157
    Islam has always been a key element in the cultural identity of Malaysia; it has created the everlasting and most influential ethnic characteristic. There are two views (old and new) on emergence of Shiism in Malaysia: some believe that with coming of Islam into the southeast Asia – brought by Iranian, Arab, and Indian Muslim merchants in the early years of 15th century – Malaca province started its activity as the Islamic center in this region. Some others hold that the background of Shiism in Malaysia goes back to the activities of a Pakistanian Sayyid who implanted the Shiism in Malaysia with his books and pamphlets. The victory of Islamic revolution of Iran attracted the attention of many elites to Shiism, after which much attention would be paid to Shiims in Malaysia. The present article focuses its attention to investigating the society of Shi’as in Malaysia from the political, cultural, and economic viewpoints.
    Keywords: Malaysia, Islam, Shia, Islamic revolution, Imam Khomeini
  • Reyhana Hashmi, Dr. Rasul Jafariyan Page 177
    In the present article, “the historical evolutions of presence of women in mosques and Islamic places and its effect on architecture of mosques” has been studied.First, we have investigated the presence of women in mosques in early Islam and the Prophet’s encouraging them to be present in mosques as well as some cases of forbidding them to do so. The caliphs after the Prophet behaved in a different way; they would set limits on women’s presence in mosques. The Imams after the Prophet followed his behavior and set no limitation for women; there were some cases of forbidding women as well. The Sunnite scholars followed their caliphs and would forbid women to enter the mosques; this has gradually affected the architecture of the mosques, and there is no place specific to women in Sunnite mosques. Shiite scholars, however, followed the Prophet’s Household and prepared the ground for women’s presence in mosques.Appropriating special places to Shiite women in mosques and Husseyniyas has resulted in women’s progress in religious, social, political and cultural affairs and affected them as far as civilization is concerned. This has resulted in positive changes both in architecture of Shiite mosques and Sunnite mosques.
    Keywords: women, presence, mosques, places, historical changes, congregational prayer, architecture of mosques
  • Dr. Sayyid Mir Hussein Allama Page 211
    The conquest of Rey by Saljūqs led to the loss of power balance between Basāsiri and Ibn Moslem, the Abbasid Vizier, in Baqdad. Meanwhile, the disagreement between Basāsiri and King Rahim led to the weakening of Āl Būya. After the domination of Saljūqs over Iran, this prepared the ground for realization of their policy of diffusing domination and their entering into Iraq as well as saying yes to invitation on the part of Abbasid caliph. To preserve his political-military situation, Basāsiri grants the request by Mu’ayyid al-Din Shirāzi; however, the followings result in cutting assistance to Basāsiri: Fatimids’ economic problems, no trust in Basāsiri, Ibn Maqrebi’s disagreement with Basāsiri’s movement, and the type of view in changing the force facing Saljūqs. The head of the Shiite missioners, Mu’ayyid al-Din Shirāzi, went to Cairo in secret, but the followings led to a cut between Basāsiri and the head of the missioners: Basāsiri’s impermanent companions, their change in position between Basāsiri and Saljūqs, no loyalty towards Isma’ilite Shi’as, as well as the problems raied for Yazūri, the Fatimid vizier Mustanser. Basāsiri sends gifts to caliph in Egypt and reads sermon in the name of Mustanser; however, he keeps the Abbasid caliph as his winning card in Hadithat al-Furāt with his real companion in conquest of Baqdad, Quraysh bin Badrān. Basāsiri’s movement and proclaiming the caliphate of Fatimids was a division of political power and interests rather than a result of loyalty to Isma’ilite Shi’as.In a treaty written for Basāsiri as the head of the troops, there is no mention of commitment of Isma’ilite Shi’as. Besides, identification of Imam Mahdi with Fatimid Mustanser to proclaim the association of some Imamiyya Shi’as with Basāsiri reverses Ibn Athir’s report and results from the relationship between Mazid bin Sadaqa and Basāsiri, rather than conformity of proclaiming a live Imam in a certain time. Thus, the views of some orientalists such as Gerhard Hoffman, T. Canard and Nuggle can be corrected and completed.
    Keywords: Basāsiri, Fatimids, Abbasids, Iraq, Imamiyya