فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1393)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/21
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم کلهرنیا گلکار*، شکوه سادات بنی جمالی، هادی بهرامی، حمیدرضا حاتمی، حسن احدی صفحات 1-11
    مقدمه
    فشار خون بالا یکی از بیماری های مزمنی است که به علت تاثیر بر سایر اختلالات و افزایش مرگ و میر در زندگی بشر، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان ترکیبی مبتنی بر آموزش مدیریت استرس و معنویت درمانی بر فشارخون، اضطراب و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به فشارخون بالا بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر شبه تجربی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است.جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به فشار خون بالای تحت پوشش مراکز بهداشتی-درمانی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه بود. نمونه آماری شامل 30 نفر بود که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای انتخاب افراد از شیوه نمونه گیری در دسترس استفاده شد.کلیه افراد، دارای اضطراب بالا و کیفیت زندگی پایین بودند.برای سنجش اضطراب، کیفیت زندگی و فشارخون، به ترتیب از پرسشنامه های اضطراب، کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت و دستگاه فشارسنج عقربه ای استفاده شد. افراد در گروه آزمایشی علاوه بر درمان دارویی، ترکیب آموزش مدیریت استرس با معنویت درمانی را نیز دریافت کردند اما افراد گروه کنترل تنها درمان دارویی را دریافت نمودند. فشارخون، اضطراب و کیفیت زندگی افراد قبل و بعد از آموزش، اندازه گیری و ثبت شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش مدیریت استرس همراه با معنویت درمانی، در پس آزمون باعث کاهش نمرات اضطراب، فشار خون سیستولیک و افزایش کیفیت زندگی بیماران شده است؛ اما تاثیر معناداری بر فشار خون دیاستولیک نداشته است.
    نتیجه گیری
    اعمال مدیریت استرس به همراه معنویت درمانی می تواند به منزله یک روش مداخله ای مفید در بهبود اضطراب،کیفیت زندگی و فشارخون بیماران مبتلا به فشارخون بالا به کار رود.
    کلیدواژگان: مدیریت استرس، معنویت درمانی، فشار خون، اضطراب، کیفیت زندگی
  • محمد نریمانی، سمیه تکلوی*، عباس ابوالقاسمی، نیلوفر میکائیلی صفحات 13-22
    مقدمه
    هدف مطالعه حاضر بررسی اثر بخشی آموزش تن آرامی کاربردی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی-رفتاری بر ابعاد حساسیت اضطرابی زنان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود.
    روش
    با استفاده از طرح شبه آزمایشی پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری، 60 زن مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل جایگزین شدند. آزمودنی ها به پرسشنامه های اختلال اضطراب فراگیر و حساسیت اضطرابی پاسخ دادند. آزمودنی های گروه های آزمایش به مدت 16 جلسه تحت آموزش قرار گرفتند. در پایان آموزش و سه ماه بعد، آزمودنی ها مجددا به پرسشنامه ها پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش کاهش در زیر مقیاس های ترس از واکنش اضطرابی و ترس از عدم کنترل شناختی(در تن آرامی کاربردی و درمان شناختی رفتاری) و ترس از علائم قلبی-عروقی و تنفسی(فقط درتن آرامی کاربردی) بعد از روان درمانی ها در مرحله پس آزمون و پیگیری را نشان داد. همچنین یافته ها نشان داد که روان درمانی ها در زیر مقیاس ترس از واکنش اضطرابی، بالاترین ضریب تاثیر را داشتند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج تحقیق نشان داد که حساسیت اضطرابی عامل شخصیتی مهمی است که به واسطه آموزش تغییر می کند. همچنین نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تغییر در حساسیت اضطرابی به دنبال آموزش تن آرامی کاربردی و درمان شناختی رفتاری در کاهش علائم اختلال اضطراب فراگیر تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: آموزش تن آرامی کاربردی مبتنی بر ذهن آگاهی، درمان شناختی رفتاری، اختلال اضطراب فراگیر، حساسیت اضطرابی
  • محمد علیجانزاده*، شاهرخ مکوندحسینی، فرحناز کیان ارثی صفحات 23-32
    مقدمه
    با توجه به اینکه پرخاشگری پیامدهای زیانباری برای نوجوان و اطرافیان آنها دارد، این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی گروهی (مبتنی بر آموزش مهارت ها) بر پرخاشگری نوجوانان انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی به صورت پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل می باشد. نمونه آماری شامل 24 نوجوان پرخاشگر (با توجه به نمره حاصله از پرسشنامه پرخاشگری باس و پری) بودند که از بین مدارس شبانه روزی انتخاب شدند و پس از موافقت با شرکت در پژوهش، به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابزار این پژوهش، پرسشنامه پرخاشگری باس و پری بوده. معیار ورود به پژوهش، کسب نمره یک انحراف استاندارد بالای میانگین در این مقیاس بود. روش درمانی پژوهش، شامل هشت جلسه درمانی بر اساس دستورالعمل اجرایی میلر و همکاران بود.
    یافته ها
    با توجه به یافته های پژوهش، رفتار درمانی دیالکتیک باعث کاهش پرخاشگری نوجوانان گردید. در بررسی ابعاد پرخاشگری شامل رفتاری(فیزیکی و کلامی)، شناختی و هیجانی بر اساس آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری، آثار بین آزمودنی های فقط بعد هیجانی پرخاشگری به سطح معنا داری آماری رسید.
    نتیجه گیری
    رفتار درمانی دیالکتیکی گروهی مبتنی بر آموزش مهارت ها، از طریق اثرگذاری بر بعد هیجانی پرخاشگری باعث بهبودی پرخاشگری نوجوانان می گردد. با وجود این، رفتار درمانی دیالکتیک گروهی طی یک دوره درمانی 8 جلسه ای برای کاهش ابعاد رفتاری و شناختی پرخاشگری نوجوانان کافی نیست. این امر لزوم یک مداخله جامع تر برای کاهش دو بعد دیگر را یادآور می سازد.
    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، آموزش مهارت ها، پرخاشگری، نوجوانان
  • کلثوم الله قلیلو *، عباس ابوالقاسمی، عادل زاهد صفحات 33-41
    مقدمه
    فرایندهای زیستی و روانشناختی زیادی می تواند در سوء مصرف مواد می تواند اثر گذار باشد. هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط مهارتهای ذهن آگاهی و باورهای فر اشناختی با واکنش پذیری بین فردی سوء مصرف کنندگان مواد بود.
    روش
    آزمودنی های پژوهش شامل 100 نفر بودند که از میان سوء مصرف کنندگان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهرستان اردبیل، از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند؛ برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مهارتهای ذهن آگاهی، فراشناخت و شاخص واکنش پذیری بین فردی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مهارتهای ذهن آگاهی و باورهای فراشناختی با واکنش پذیری بین فردی رابطه معنی داری دارند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد که باورهای مثبت در مورد نگرانی، خودآگاهی شناختی و باورهای منفی در مورد مورد کنترل ناپذیری افکار و خطر پیش بینی کننده های واکنش پذیری بین فردی سوءمصرف کنندگان مواد هستند. از میان مولفه های ذهن آگاهی، مشاهده کردن و پذیرش بدون قضاوت، از قوی ترین پیش بینی کننده های واکنش پذیری بین فردی سوءمصرف کنندگان مواد می باشند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که باورهای فراشناختی و مهارتهای ذهن آگاهی، نقش متوسطی در پیش بینی واکنش پذیری بین فردی سوء مصرف کنندگان مواد دارند؛ این نتایج تلویحات مهمی در آسیب شناسی روانی سوء مصرف مواد دارد؛ بر این اساس، متخصصان بالینی بایستی از راهبردهای فراشناختی و مهارتهای ذهن آگاهی برای مقابله با سوء مصرف مواد استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، مهارتهای ذهن آگاهی، باورهای فراشناختی، واکنش پذیری بین فردی
  • علی نوروزی*، سید محمدرضا تقوی صفحات 43-53
    مقدمه
    سوگیری توجه به تصرف توجه توسط یک محرک هنگام رقابت چندین محرک مختلف اشاره دارد. ادبیات پژوهشی بر اهمیت سوگیری توجه نسبت به محرک های مرتبط با اعتیاد در ادامه ی مصرف و همچنین عود افراد ترک کننده صحه می گذارد. در پژوهش حاضر به بررسی اثر اصلاح سوگیری توجه در کاهش سوگیری توجه افراد سیگاری پرداخته شد؛ همچنین شرطی سازی عامل برای اولین بار با فرآیند اصلاح سوگیری توجه ترکیب شده است.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع آزمایشی بوده است. سه گروه 20 نفره (کنترل، اصلاح سوگیری توجه و اصلاح سوگیری توجه به همراه تقویت و تنبیه) در سه مرحله زمانی (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری) از لحاظ میزان سوگیری توجه مورد سنجش قرار گرفتند. بین پیش آزمون و پس آزمون، گروه کنترل مداخله ای خنثی دریافت کرد؛ درحالی که گروه اصلاح سوگیری توجه، با روش اصلاح سوگیری توجه متداول، و گروه دیگر، از طریق اصلاح سوگیری توجه با تقویت و تنبیه مورد مداخله قرار گرفتند. برای سنجش و اصلاح سوگیری توجه و اصلاح سوگیری توجه به همراه تقویت و تنبیه از تکلیف پروب دات استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن بود که هر سه گروه از لحاظ میزان سوگیری توجه در پس آزمون به طور معناداری با یکدیگر تفاوت داشتند، به طوری که گروه اصلاح سوگیری توجه به همراه تقویت و تنبیه دارای کمترین سوگیری توجه و گروه کنترل دارای بیشترین سوگیری توجه بودند. همچنین در مرحله ی پیگیری مشخص شد که میزان سوگیری توجه گروه کنترل از دو گروه دیگر به طور معناداری بیشتر است؛ اما بین دو گروه آزمایشی تفاوت معناداری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    از این مطالعه می توان نتیجه گرفت که اصلاح سوگیری توجه یک مداخله موثر و کارآمد است؛ به علاوه شرطی سازی عامل می تواند به گونه ای موفق به روش های کلاسیک اضافه شود. در مقاله تلویحات پژوهشی و بالینی این روش ذکر گردیده اند. پیشنهاد می شود در مطالعات آینده به بررسی این روش مداخله جدید در سایر اختلالات مصرف مواد مبادرت گردد.
    کلیدواژگان: اصلاح سوگیری توجه، شرطی سازی عامل، تکلیف پروب دات، مصرف کنندگان سیگار
  • افضل اکبری بلوطبنگان *، علی محمد رضایی صفحات 55-68
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر ساخت و اعتباریابی مقیاسی جهت سنجش خودیابی بر اساس نظریه های مختلف شخصیت در دانشجویان دانشگاه سمنان بود.
    روش
    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. بدین منظور تعداد 350 نفر از دانشجویان به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به ابزارهای محقق ساخته خودیابی، عزت نفس روزنبرگ، افسردگی و اضطراب بک پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی، ضریب آلفای کرونباخ و همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی نشان داد که مقیاس محقق ساخته خودیابی چهار عامل خودآگاهی، مجذوبیت، استعلا و رشد شخصی را اندازه گیری می کند. همچنین نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که خودیابی با عزت نفس، اضطراب و افسردگی رابطه معناداری دارد. علاوه بر آن اعتبار مقیاس خودیابی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 0/89 و هر کدام از خرده مقیاس ها شامل خودآگاهی 0/89، مجذوبیت 0/89، استعلا 0/84 و رشد شخصی 0/88 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش بیانگر این است که مقیاس SDS در جامعه دانشجویان از خصوصیات روانسنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر درپژوهش های روانشناختی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: خودیابی، ساخت، روایی، پایایی، تحلیل عاملی
  • سارا سادات سیدطاهری، امید شکری*، احمد گودرزی صفحات 69-79
    مقدمه
    در مطالعات آسیب شناسی روانی تحولی در دوره نوجوانی، تمرکز بر کنش وری روزانه نوجوان از اهمیت زیادی برخوردار است. با توجه به عدم دسترسی به ابزاری غیرسودار، روا و پایا و همچنین آسان برای اجرا به منظور اندازه گیری کنش وری روزانه نوجوان، مطالعه حاضر با هدف آزمون ساختار عاملی نسخه فارسی مقیاس چندبعدی کنش وری نوجوان انجام شد.
    روش
    479 نوجوان (234 پسر و 245 دختر) که با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند به نسخه فارسی مقیاس چندبعدی کنش وری نوجوان پاسخ دادند. به منظور آزمون ساختار عاملی مقیاس چندبعدی کنش وری نوجوان از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که در نمونه نوجوانان ایرانی، ساختار سه عاملی مفروض مقیاس چند بعدی کنش وری نوجوان، شامل کنش وری عمومی، کنش وری مربوط به خانواده و کنش وری مربوط به همسالان با داده ها برازش خوبی داشت. همچنین، همسانی درونی سه زیرمقیاس پرسشنامه چندبعدی کنش وری نوجوان خوب بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع، یافته های مطالعه حاضر درباره ویژگی های روان سنجی مقیاس چند بعدی کنش وری نوجوان نشان می دهد که نسخه فارسی مقیاس چندبعدی کنش وری نوجوان، برای گستره وسیعی از کاربردهای تحقیقاتی آتی بویژه وقتی یک شاخص چندبعدی و غیرسودار درباره کنش وری بهنجار نوجوان ایرانی نیاز است، مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: مقیاس چندبعدی کنش وری نوجوان، تحلیل عاملی تاییدی، ساختار عاملی، روایی سازه، تحلیل روان سنجی
  • علی زینالی* صفحات 81-93
    مقدمه
    هدف از مطالعه حاضر رواسازی پرسشنامه استعداد اعتیاد برای جمعیت نوجوانان ایران است. بدین منظور پرسشنامه استعداد اعتیاد تحلیل عاملی اکتشافی شد و پایایی آن برآورد شد تا سازه های نظری پرسشنامه، قابلیت اعتماد و به کارگیری آن برای جمعیت نوجوانان ایران برآورد شود.
    روش
    شرگت کنندگان در پژوهش 5884 دانش آموز دبیرستانی بودند که دامنه سنی بین 14 تا 20 سال داشتند و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، از 5 مرکز استان های ایران(ارومیه، تهران، اهواز، مشهد و زنجان) انتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، 50 ماده پرسشنامه در 10 عامل نارضایتی درونی، رفتارهای مخاطره آمیز، غیر قابل اعتماد بودن، خودنمایی، افکار مثبت نسبت به مواد، نارضایتی از خانواده، ایمان و معنویت پایین، انحراف از هنجار، خود محوری، روابط مخاطره آمیز با دوستان بارگزاری شد و بارهای عاملی آنها بین 0/30 تا 0/80 است. پایایی عامل های پرسشنامه بین 0/68 تا 0/83 برآورد شد.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه استعداد اعتیاد- ویراست نوجوانان، به واسطه داشتن روایی سازه و همسانی درونی مطلوب پرسشنامه ای قابل اعتماد برای اندازه گیری استعداد اعتیاد در جمعیت نوجوانان است. این ابزار جهت استفاده در زمینه های بالینی، آموزشی و پژوهشی و همچنین مطالعات نوجوانان از هر دو جنس مناسب است.
    کلیدواژگان: رواسازی، پرسشنامه، استعداد اعتیاد، نوجوانان
  • آوازه سادات یوسفی نمینی*، باقر غباری بناب، سعید حسن زاده، محسن شکوهی یکتا صفحات 95-107
    مقدمه
    در پژوهش حاضر، هدف پژوهشگر تدوین برنامه مدیریت رفتاری برای مادران کودکان ناشنوای دارای مشکلات رفتاری و بررسی اثربخشی آن بر کاهش تنیدگی مادران بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران کودکان ناشنوای کاشت حلزون شده دارای مشکلات رفتاری بود که تحت پوشش خدمات درمانگاه های توان بخشی و کاشت حلزون شهر تهران بودند. نمونه آماری، شامل20 نفر از مادران کودکان ناشنوای دارای مشکلات رفتاری بودکه به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه جای گرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات در زمینه مشکلات رفتاری کودکان، از فرم والدین سیاهه مشکلات رفتاری پیش دبستانی آخن باخ و رسکورلا و همچنین مصاحبه نیمه ساختار یافته و در زمینه تنیدگی مادران، از فرم بلند شاخص تنیدگی والدینی ابیدین استفاده گردید. تدوین برنامه مدیریت رفتار، بر اساس نظریه رفتارگرایی و با استفاده از اطلاعات به دست آمده از مصاحبه با مادران انجام گرفت. مادران گروه آزمایشی در جلسات آموزشی مدیریت رفتار که در ده جلسه دو ساعته تنظیم گردید، شرکت نمودند و مادران گروه گواه صرفا برنامه های توان بخشی شنیداری را دریافت کردند؛ پس از مدت دو ماه، آزمون پیگیری به عمل آمد تا پایداری اثر مداخله مورد بررسی قرار گیرد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد که بین گروه آزمایشی و گواه در زمینه تنیدگی مادران، در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاوت معنادار وجود دارد. بدین معنا که در گروه آزمایشی، تنیدگی در مادران کاهش معناداری داشته و این کاهش در طول زمان نیز حفظ شده است.
    نتیجه گیری
    با آموزش بسته مدیریت رفتاری حاضر می توان به مادرانی که دارای کودکان ناشنوا با مشکلات رفتاری هستند، در کاهش میزان تنیدگی والدینی کمک نمود و همچنین شاهد پایداری این تاثیر در طول زمان بود.
    کلیدواژگان: مدیریت رفتار، کودکان ناشنوا، مشکلات رفتاری، تنیدگی والدینی
|
  • Kalhornia, Golkarm.*, Banijamali, Sh., Bahramih., Hatami, H.R., Ahadi Pages 1-11
    Introduction
    High blood pressure is one of chronic diseases that has much considered because of efficacy on other disorders and increase of mortality in life of human.The purpose of this study was evaluating of efficacy of mixed therapy of stress management training with spiritual therapy on blood pressure, anxiety and quality of life in patients with high blood pressure.
    Method
    This study research design was quasi-experimental and the plan was pre-test post-test with control group. The study population consisted all of patients with high blood pressure of Kermanshah Health Therapeutic centers. The statistical sample included 30 cases that located by two groups of experimental and control randomly. To select cases, available sampling manner used. All of samples had high anxiety and low quality of life. To assess anxiety, quality of life and blood pressure used Cattle’s Anxiety scale, World Health Organization Quality of Life and manometer respective. Experimental group received mixed of 8 educating session stress management training with spiritual therapy in addition to pharmaceutical Therapy but control group continued pharmaceutical Therapy. Anxiety, quality of life, systolic and diastolic blood pressure recorded before and after training.
    Results
    The data analyzed by MANCOVA and ANCOVA showed that stress management training with spiritual therapy reduced systolic blood pressure, anxiety and increased quality of life but it didn’t efficacy on diastolic blood pressure of patients with high blood pressure significantly.
    Conclusion
    Based on research findings, stress management training with spiritual therapy as a useful method of improvement of anxiety, quality of life and blood pressure in patients with high blood pressure.
    Keywords: Stress Management Training, Spiritual Therapy, Blood Pressure, Anxiety, Quality of Life
  • Narimanim., Taklavis. *, Abolghasemia., Mikaili, N Pages 13-22
    Introduction
    The purpose of this study was to examine the effectiveness of Applied Relaxation Training based on Mindfulness and Cognitive-Behavioral Therapy on Anxiety Sensitivity of women with Generalized Anxiety Disorder.
    Method
    The participants were 60 women who were suffering from generalized anxiety disorder. They were placed in experimental and control groups following the experimental design of pre-test and post-test with a control group. The participants of groups responded to Generalized Anxiety Disorder Questionnaire—IV and GAD-7 and anxiety sensitivity Inventory. The experimental groups received the training for 16 sessions. At the end of treatment period and three month after that، the participants of groups again responded to Questionnaires. To analyze research data، Mixed Repeated Measures were used.
    Results
    The results showed that decrease in Fear of Publicly Observable Anxiety Reaction and Fear of Cognitive Discontrol (AR and CBT)، Fear of Cardiovascular Symptom and Fear of Respiratory (only AR) subscales were observed after psychotherapies in post-test and follow up phase. Also finding showed psychotherapies in fear of publicly observable anxiety reaction had highest partial eta squared.
    Conclusion
    These results provide strong evidence for changes in anxiety sensitivity during CBT and AR influence in generalized anxiety disorder symptoms. Overall the results of research showed anxiety sensitivity is as an important factor of personality that changes with training.
    Keywords: Applied Relaxation Training based on Mindfulness, Cognitive Behavioral Therapy, Generalized Anxiety Disorder, Anxiety Sensitivity
  • M. Alijanzadeh *, Sh Makvand, Hosseini, F. Kianersi Pages 23-32
    Introduction
    As aggression has destructive consequences on aggressive adolescents and their relatives, this study aimed to investigate the effectiveness of Dialectical Behavior Therapy (DBT) on aggression reduction in adolescents.
    Method
    The design was Quasi-experimental with pretest-posttest groups. The statistical sample included 24 aggressive adolescents who were selected from the boarding schools, using their scores in Aggression Scale Buss and Perry (AG) and then, were randomly divided between two control and experimental groups. The instrument applied in this research was a 29-items questionnaire, which assesses dimensions and total aggression. The criteria for being included in the study were an aggression score, one standard deviation above the average score in adolescents and also the participation of adolescents in training sessions. The therapeutic method was an 8-session therapeutic program, according to Miller manual.
    Results
    According to the research findings, dialectical behavior therapy reduced global aggression in adolescents. The behavioral, cognitive and emotional dimensions of adolescents’ aggression were studied based on MANCOVA test; the only significant component was emotional dimension.
    Conclusion
    Group Dialectical Behavior Therapy reduces adolescent's aggression by affecting the emotional dimension. However, DBT isnt sufficient for decreasing behavioral and cognitive dimensions of aggression in 8-session period. It needs a comprehensive intervention for decreasing the other two dimensions. This issue notices planning and implementation of comprehensive interventions for aggressive adolescents.
    Keywords: Dialectical Behavior Therapy, Group Skills Training, Aggression, Adolescents
  • Alah, Gholilok. *, Abolghasemia., Zahed, A Pages 33-41
    Introduction
    Many biological and psychological processes could be effective in drug abuse. The aim of the present research was to determine the relationship of mindfulness skills and metacognitive beliefs with interpersonal reactivity of substance abusers.
    Method
    The research sample consisted of 100 who were selected from among the substance abuser that referred to clinical of addiction withdrawal through the available sampling method in the Ardabil city. To collect the data, Kentucky Inventory of Mindfulness, Meta-cognition Questionnaire and Interpersonal Reactivity Index were used.
    Results
    The results showed that mindfulness skills(r =-0.42) and metacognitive beliefs (r =-0.34) are related to interpersonal reactivity in substance abusers. The results of multiple regression showed positive beliefs about worry (B=- 0/346), cognitive self-consciousness (B=- 0/353), and negative beliefs about the uncontrollability of thoughts (B=- 0/301) found to be predictors for interpersonal reactivity in substance abusers. Between mindfulness skills subscales observation (B= 0/403) and accept without judgment (B= 0/346), were found to be the best predictors for interpersonal reactivity.
    Conclusion
    The findings of this study showed that the role of metacognitive beliefs and mindfulness skills predicted moderate reactivity to interpersonal reactivity in substance abusers. On based of this, clinicians must be use for coping with substance abuse of metacognition beliefs and mindfulness skills.
    Keywords: Substance Abuse, Mindfulness Skills, Metacognition Beliefs, Interpersonal Reactivity
  • Nowrouzia. *, Taghavi, M.R Pages 43-53
    Introduction
    Attentional bias refers to grasping of attention by a stimulus in competition with others. The literature emphasizes on importance of attentional bias to addiction-related cues in drug following and relapse. In this paper, attentional bias modification used for decreasing attentional bias in smokers. Besides, the operant conditioning was combined with attentional bias modification method for the first time.
    Method
    The design of this paper was experimental. Attentional bias of three groups (control, attentional bias modification and attentional bias modification with reinforcement and punishment) each consisting of 20 participant, was assessed in three times (pre-test, post-test and follow up). Between pre-test and post-test, the control group received a neutral training; while the second group received attentional bias modification training and the third group received attentional bias modification training with reinforcement and punishment, respectively. Dot-probe task was used for assessing, attentional bias modification and attentional bias modification with reinforcement and punishment.
    Results
    The results indicated that there was a significant difference between three groups in attentional bias at post-test, the group of attentional bias modification with reinforcement and punishment had the least of attentional bias and the group of control had the highest attentional bias. Also, there was a significant difference between control group and two experimental groups, but there was not any difference between attentional bias modification group and attentional bias modification with reinforcement and punishment group in attentional bias in follow up.
    Conclusion
    Basis on this paper, attentional bias modification is a significant and efficient intervention. Also, the operant conditioning could be added to classical method successfully. The research and clinical implications of this method was mentioned. This paper’s finding suggests more investigation on this new method for the other addiction disorders in future research.
    Keywords: Attentional Bias Modification, Operant Conditioning, Dot, probe Task, Smokers
  • Akbari, Balootbangana.*, Rezaei, A.M Pages 55-68
    Introduction
    The purpose of this study was to construction and validation of a scale to measure self-discovery based on different theories of personality in the students of Semnan College.
    Method
    The present study was descriptive and of correlation studie's type. For this purpose, 350 students were selected by multi-stage cluster sampling method & answered researcher-made instruments of self-discovery scale (SDS), Rosenberg Self-esteem, & Beck depression and anxiety. Factor analysis method, Cranach’s alpha coefficient and The Pearson correlation was used to analyze the data.
    Results
    The factor analysis results showed that the researcher- made scale (SDS) measures four factors including self-consciousness, attraction, Personal Growth and the transcendence. Also Pearson correlation results showed that the self-discovery has meaningful relationship with self-esteem (r=0.317 & p≤.01), anxiety (r=-0.266 & p≤.01) and depression (r=-0.380 & p≤.01). Furthermore, self-discovery scale validity obtained 0.89 by Cranach’s alpha coefficient for the total scale, and each of the subscales, including self-consciousness, 0.89, attraction, 0.89, Personal Growth, 0.88 and transcendence, 0.84.
    Conclusion
    The research Findings show that SDS has acceptable psychometrics properties in the student universe and can be used as reliable and valid instrument in psychological researches.
    Keywords: Self, Discovery Scale (SDS), Structure, Validity, Reliability, Factor Analysis
  • Taheris., Shokrio. *, Goodarzi, A Pages 69-79
    Introduction
    Everyday functioning is an important outcome for studies of the developmental psychopathology of adolescence. An unbiased, well-validated, and easy-to-use instrument to specifically assess normal adolescent functioning is not yet available. The main purpose of the present study was to investigate factorial structure of Farsi version of the Multidimensional Adolescent Functioning Scale.
    Method
    479 adolescences (234 boys and 245 girls), who were selected through multistage sampling, completed the Multidimensional Adolescent Functioning Scale. The confirmatory factor analysis method was used to compute the MAFS factorial validity.
    Results
    The results of confirmatory factor analysis showed that the hypothesized 3-factor structure consisted on general functioning, family related functioning and peer related functioning fits well to the MAFS data. Internal consistency for the MAFS scales was good.
    Conclusion
    In conclusion, the MAFS is instrument with good psychometric properties, which could be suitable for a broad range of future research application, especially when a multidimensional and unbiased indication of normal adolescent functioning is required.
    Keywords: Multidimensional Adolescent Functioning Scale (MAFS), Confirmatory Factor Analysis, Factorial Structure, Construct Validity, Psychometric Analysis
  • Zeinali, A.* Pages 81-93
    Introduction
    The purpose of this study was validation of the Addiction Susceptibility Questionnaire (ASQ) by examining the factor structure and internal consistency with exploratory factor analysis in Iran adolescent's population.
    Method
    Participants were 5884 high school adolescents. The participants were 14-20 years of age and were chosen using cluster random sampling method from 5 Cities in Iran (Uremia, Tehran, Ahwaz, Mashhad and Zanjan).
    Results
    The results showed that 50 item of the questionnaires were loading in 10 factors of Inner Dissatisfaction, Risk behaviors, Non-reliability, Show off, Positive thoughts about substance, Dissatisfaction with family, Low Faith and Spirituality, Deviation from the norm, Self-centered, Risky relationships with friends With factor loadings between. 30 and. 80. The reliability of the questionnaire was estimated in range of. 68 to. 83.
    Conclusion
    Factor structure and reliability of internal consistency of the Addiction Susceptibility Questionnaire- adolescents Version (ASQ-AV) was suitable. The ASQ-AV to have highly reliable measure of addiction susceptibility by adolescents and it is appropriate for both female and male adolescents in clinical, educational and research settings.
    Keywords: Validation, Questionnaire, Addiction Susceptibility, Adolescents
  • Yousefi, Namini, A.S. *, Ghobari, Bonabb., Hassanzadehs., Shokoohi, Yekta, M Pages 95-107
    Introduction
    In the present study the behavior management program for mothers of deaf children with behavior problems has been developed. In addition, the effectiveness of this program on reduction of mothers stress has been investigated.
    Method
    Design of the current study was quasi experimental design-pretest-posttest with control group. The universe of population of the study was consisted of mothers of hearing impaired children with cochlear implantation who had aberrant behaviors. These children were under protection of center for cochlear implantation and rehabilitation in capital city of Tehran. Sample of study was 20 mothers of deaf children who had aberrant behaviors were selected by means of accessible sampling procedure. To gather information about children’s aberrant behaviors preschool from of Achenbach Behavior Problem Checklist was used. In addition parent stress index was used to measure parent’s stresses. Intervention protocol was developed using literature and interviews with mothers. Mothers in experimental group were assigned to treatment group of the session and each session lasted for two hours. Control group was assigned to the ongoing activities in the center. After two months follow up measures were administered to assess maintenance of the behavior change.
    Results
    The result of analysis with multivariate analysis and repeated measure indicated that there was a significant difference between means of experimental and control groups with respect to stress in mothers.
    Conclusion
    Parent stresses were reduced as a result of intervention and the reduction maintained across time. Therefore, by taking the research aims and objectives into consideration, we can apply this training program to reduce the deaf children mother’s stress.
    Keywords: Behavior Management, Deaf Children, Behavior Problems, Parenting Stress