فهرست مطالب

مجله بررسی مسائل اقتصاد ایران
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم التجایی، محمد ارباب افضلی* صفحات 1-26
    اتکای بیش از اندازه کشورهای صادرکننده نفت به درآمدهای نفتی و تک پایگی اقتصاد، از نظر اقتصاددانان پدیده ای نامطلوب به شمار می رود. نامطلوب بودن این پدیده عمدتا ناشی از برونزا بودن قیمت نفت برای این کشورها و تاثیرات عمیق افزایش یا کاهش ناگهانی قیمت نفت در بازار های جهانی بر اقتصاد این کشورهاست. در این مقاله، آثار بروز تغییرات پیش بینی نشده و برونزا در قیمت های جهانی نفت، که از آن به عنوان شوک نفتی یاد می شود، روی چهار متغیر کلان اقتصادی ایران شامل نرخ رشد اقتصادی، نرخ تورم، نرخ رشد مخارج عمرانی دولت و نرخ رشد مخارج جاری دولت، با استفاده از الگوی خود رگرسیون برداری ساختاری طی دوره 1369 تا 1387 و مبتنی بر داده های فصلی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل در خصوص فرضیه اصلی تحقیق مبنی بر عدم تقارن تکانه های مثبت و منفی، دلالت بر آن دارد که تاثیرات تکانه های منفی به صورت کاهش رشد اقتصادی به مراتب بیشتر از تاثیرات تکانه های مثبت به صورت افزایش رشد اقتصادی بوده است. همچنین، متغیر نرخ تورم و نرخ رشد مخارج جاری دولت نیز در پاسخ به شوک های مثبت و منفی، رفتار کاملا نامتقارن از خود نشان می دهند، به گونه ای که شوک منفی قیمت نفت در مقایسه با شوک مثبت، اثر بیشتری بر این متغیرها دارد. اما، در خصوص متغیر نرخ رشد مخارج عمرانی دولت، نتایج از اثرگذاری بیشتر شوک های مثبت بر رفتار این متغیر نسبت به شوک های منفی حکایت دارد.
    کلیدواژگان: شوک نفتی، تاثیرات نامتقارن، الگوی واریانس ناهمسانی شرطی GARCH، مدل خودرگرسیون برداری ساختاری، تابع واکنش آنی، تجزیه واریانس خطای پیش بینی
  • سید محمدرضا امیری طهرانی صفحات 27-48

    نسبت نظریه های علوم اجتماعی و از آن جمله اقتصاد با مبانی فرهنگی و ارزشی، از موضوع های بحث انگیز در فلسفه علوم اجتماعی بوده که در نظام آموزش عالی کشور نیز پس از پیروزی انقلاب اسلامی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله ابتدا به بررسی اجمالی نقش ارزش های اخلاقی در علم اقتصاد و تحلیل صورت گرا از ساختار علم اقتصاد پرداخته می شود. سپس با معرفی روش اصل موضوعه سعی می شود با کاربست این روش، حق معاش به عنوان یکی از حقوق اساسی انسان و اصل موضوعه اقتصاد اسلامی، از مبانی جهان بینی اسلام استنتاج شود. سرانجام، اجزا و جوانب حق معاش و نسبت آن با مفاهیم سطح معیشت و تفاوت افراد در رزق و روزی، بر اساس تحلیلی از نظام جامعه از دیدگاه اسلام بررسی می شود.

    کلیدواژگان: معاش، اصل موضوعه، اقتصاد اسلامی، سطح معیشت، رزق، نیاز فردی، ضرورت اجتماعی
  • رسول بخشی دستجردی، سیدعقیل حسینی، مهدی محمدی، عبدالمحمد کاشیان صفحات 49-80
    برخی از اقتصاددانان مسلمان کوشیده اند نشان دهند که بهره طبیعی متفاوت از ربا و در نتیجه در اسلام تایید شده است و از این حیث اساسا تفاوتی بین نظام اقتصادی سرمایه داری و نظام اقتصادی اسلام نیست. این دسته از اقتصاددانان معتقدند که در صورت نبود بهره طبیعی، سازوکار تخصیص منابع ابتر می ماند؛ ضمن آن که ارزش مازاد در قرارداد اجاره و دیگر عقود اسلامی را نمی توان توضیح داد. از نظر آنان، مشروعیت تفاوت قیمت در بیع نسیه، خود دلیلی بر عقلی و مشروع بودن ارزش زمانی پول و نرخ بهره طبیعی در نظام اقتصادی اسلام است.
    در این مطالعه قصد بر آن است که دیدگاه نظری مذکور بررسی و نقد شود. فرضیه اصلی تحقیق این است که بین بهره طبیعی و ربا تفاوت ماهوی وجود ندارد. نتیجه بررسی این فرضیه، تایید نبود تفاوت بین بهره طبیعی و ربا است؛ همچنین، قرارداد اجاره ماهیتا متفاوت از قرارداد رباست و دلیل اختلاف قیمت در بیع نسیه نه به خاطر ترجیح زمانی، بلکه به دلیل فاصله ای است که بین خرید و فروش ایجاد می شود.
    کلیدواژگان: بهره طبیعی، ربا، اجاره، بیع نسیه، ترجیح زمانی
  • عباس حاتمی صفحات 81-107
    جامعه شناسی اقتصادی از زمان پیدایش در اواخر دهه 1890 تا دوره معاصر تحولات چشمگیری داشته است. جامعه شناسان اقتصادی این تحولات را در قالب سه دوره زمانی دسته بندی کرده اند: 1890 تا اواخر 1920 یا دوره ظهور، 1930 تا 1960 یا دوره افول، و پس از دهه 1970 یا دوره نوزایش جامعه شناسی اقتصادی. درحالی که این دسته بندی در جامعه شناسی اقتصادی تاحدی مرسوم است، بحث درباره علل و عوامل افول و نوزایش یا وجوه تبیینی جامعه شناسی اقتصادی نامشخص و نیازمند بررسی دیده شده است. در این مقاله، با تمرکز بر همین نیاز، اولا علل افول و نوزایش جامعه شناسی اقتصادی بررسی و در این باره در حوزه های گوناگون بحث شده، ثانیا در فرایند این بررسی مشخص شده که افول و نوزایش جامعه شناسی اقتصادی اساسا برایند یا نتیجه پررنگ و کم رنگ شدن مرزبندی های میان اقتصاد و جامعه شناسی بوده، ثالثا از طریق همین موضوع بر این ایده کلیدی تاکید شده است که در جامعه شناسی اقتصادی مرزبندی های میان جامعه شناسی و اقتصاد را نباید ازپیش تعیین شده، ثابت و مشخص بلکه برعکس باید متغیر، انعطاف پذیرو تاریخ مند دانست.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی، اقتصاد، جامعه شناسی اقتصادی کلاسیک، جامعه شناسی اقتصادی جدید
  • سید ابراهیم حسینی نسب*، بهروز نیک آمیز صفحات 109-131
    از دهه 1890 میلادی، علم اقتصاد با عنوان نئوکلاسیک یاد شده است. به طور دقیق تر، اقتصاد سیاسی کلاسیک به اقتصاد نئوکلاسیک تغییر نام داده است. ابداع اصطلاح نئوکلاسیک در سیر تاریخ اندیشه اقتصادی کاربرد وسیعی را ایجاد کرده است و افراد متعددی چنین اصطلاحی را به کار برده اند. از آن جایی که مارشال در تعیین یا اثبات پیوستگی میان اقتصاد نهایی گرایی با اقتصاد سیاسی کلاسیک نسبت به دیگر بنیان گذاران مشتاق تر بود، او در پس ریشه اصطلاح نئوکلاسیک قرار دارد. مارشال درصدد بود نوعی پیوند و پیوستگی را میان اقتصاد نهایی گرایی و کلاسیک نشان دهد. بالاتر از آن، مارشال در تلاش بود که نشان دهد اقتصاد نئوکلاسیک تداوم اقتصاد سیاسی کلاسیک است. در این مقاله با استفاده از مستندات کتابخانه ای و روش تحلیلی توصیفی نشان خواهیم داد چنین انتسابی (نئوکلاسیک) به مفهوم پیوستگی میان اقتصاد کلاسیک و نهایی گرایی و به معنای ادامه راه کلاسیک، صحیح نیست. از همین رو، با رجوع به نظریات ارزش و توزیع، عدم پیوستگی بین نظریات ارزش و توزیع کلاسیک، نهایی گرایی و مارشال را نشان خواهیم داد. همچنین، با اشاره به دیگر وجوه متمایز کلاسیک ها و نئوکلاسیک ها، بر نادرست بودن چنین انتسابی تاکید خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: اقتصاد کلاسیک، اقتصاد نهایی گرایی، اقتصاد نئوکلاسیک، نظریه ارزش، نظریه توزیع، آلفرد مارشال
  • سیدسجاد علم الهدی، عبدالعظیم آق آتابای* صفحات 133-159
    مصرف بخش عمده ای از مباحث اقتصادی را به خود اختصاص داده است که این خود حاکی از اهمیت آن در عرصه اقتصاد است. یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در نحوه مصرف، درآمد است، از این رو این مقاله تلاش دارد رفتار مصرف کننده و چگونگی تخصیص درآمد در اقتصاد اسلامی را مورد بررسی قرار دهد. با توجه به این که ملاک رفتار عقلایی در اقتصاد اسلامی، تطابق آن با معیارها و ارزش های اسلامی است، این مقاله نشان می دهد که هدف مصرف کننده در جامعه اسلامی حداکثرکردن رضایت خداوند است و با توجه به این هدف درآمد خود را در سه حوزه مخارج مصرفی، مخارج مشارکت اجتماعی (انفاق فی سبیل الله ) و مخارج سرمایه گذاری تخصیص می دهد. الگوی تخصیص درآمد در اقتصاد اسلامی کارکرد های اقتصادی مهمی همچون کاهش فقر و بهبود توزیع درآمد، افزایش کارایی بازار، رشد اقتصادی، تعدیل نوسانات اقتصادی، افزایش سطح رفاه عمومی، عدم تخریب محیط زیست و... دارد. بنابراین اگر فرد فرد اعضای جامعه اسلامی با توجه به دستورات قرآن کریم و پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع)، خود را ملزم به رعایت احکام و دستورات دین مبین اسلام بنمایند (رعایت مواردی چون؛ حرمت اسراف، و تبذیر، حرمت اتلاف، حرمت اتراف و...) جامعه اسلامی به رشد و بالندگی و سرافرازی در برابر جوامع غیر اسلامی خواهد رسید.
    کلیدواژگان: رفتار عقلایی، نظریه رفتار مصرف کننده، تخصیص درآمد، انسان اقتصادی، انسان اسلامی، مصرف کننده مسلمان
  • فرشاد مومنی، سعید نایب صفحات 161-195
    هدف از نگارش این مقاله، ارائه تبیینی از آینده اقتصاد ایران است. مهم ترین ویژگی مقاله، بهره گیری از چهارچوب نظری نهادگرایی جدید و تطبیق آن با یک الگوی مبتنی بر سناریو است. بر این اساس، فناوری مفهوم کلیدی توضیح دهنده ماهیت توسعه است و کارامدی ساختار حقوق مالکیت علت موفقیت یک اقتصاد ملی در حوزه فناوری. در این زمینه تلاش شده است در چهارچوب دستگاه نظری نهادگرایی جدید، ازطریق الزامات مربوط به تغییر در ساختار حقوق مالکیت و از مسیر تغییرات نهادی، تصویری از آینده اقتصاد ایران ارائه شود. در الگوی مبتنی بر سناریو چنین بیان شده که هرگونه تغییر در ساختار حقوق مالکیت با هدف ارتقای فناوری، نیازمند توانایی اقتصاد ملی در پرداخت هزینه های تغییرات نهادی است؛ هزینه هایی که ناشی از بازدهی صعودی ماتریس نهادی است؛ به عبارت دیگر، برندگان ماتریس نهادی باید توانایی پرداخت چنین هزینه ای را داشته باشند. در چنین مسیری، کارامدی نظام قضایی و کنترل سیاسی اقتصادی نظامیان شاخص راهنمای حرکت است؛ و به نظر می رسد روندها در اقتصاد ایران به گونه ای است که هزینه های تغییر ساختار حقوق مالکیت به منظور ارتقای فناوری درحال افزایش است.
    کلیدواژگان: آینده نگری، نهادگرایی جدید، فناوری، ساختار حقوق مالکیت، سناریوسازی
|
  • Ebrahim Eltejaei, Mohammad Arbab Afzali Arbab Afzali* Pages 1-26
    Too much reliance on oil incomes in oil-exporter countries is considered by economists as an undesired phenomenon. The phenomenon is undesirable because of exogenous nature of the oil price for these countries and the severe effects of sudden changes in the world oil price on the economy of such countries. This paper is an attempt to study the effects of unpredicted and exogenous changes of oil prices known as oil shocks during 1990 and 2008 on four major variables of Iran’s economy including economic growth، inflation rate and growth rates of government’s current and capital expenditures. For this purpose، Structural Vector Autoregressive Model and seasonal data are used. The results regarding the main hypothesis of the research about asymmetry in the effects of positive and negative shocks reveal that the effect of negative shocks in form of decrease in economic growth is quite greater than that of positive shocks in form of increase in economic growth. Also، the inflation rate and government’s current expenditure growth rate show an asymmetric reaction to positive and negative shocks، in a way that the negative shocks of oil price has more effect on the said variables than the positive shocks. However، for the government’s capital expenditure growth rate، the results indicate that positive shocks are more effective on the reaction of this variable.
    Keywords: Oil Shocks, Asymmetric Effects, GARCH Conditional Heteroskedasticity, Structural Vector Autoregressive Model, Impulse Response Function
  • Seyed Mohammad Reza Amiri Tehrani Pages 27-48
  • Rasool Bakhshi Dastgerdi, Seyyed Aqil Hosseini, Mehdi Mohammad, Abdolmohammad Kashian Pages 49-80
    Some Muslim economists have tried to prove that natural interest is different from usury and is therefore approved in Islam. Thus، they conclude that there is no basic difference between capitalism and Islamic economy. They believe that lack of natural interest curtails the mechanism of allocation of sources. In addition، the added value in the lease and other Islamic contracts can’t be explained. Thus، legitimacy of the difference in the price of sale on credit is a reason for legitimacy of the value of money in time and the rate of natural interest in Islamic economy. This study aims at reviewing and criticizing the above said viewpoint. The main hypothesis in this study is that there is no basic difference between natural interest and usury. The result approves the above mentioned hypothesis. Also، the lease contract is different from usury contract in nature and the reason for difference in price of credit sale is the interval between the purchase and sale، not time preference.
    Keywords: natural interest, usury, lease, sale on credit, time preference
  • Abbas Hatami Pages 81-107
    Since its emergence in the late 1890''s until the contemporary period، economic sociology has witnessed remarkable developments. Economic sociologists have classified these developments into three chronological periods: The Emergence Period from 1890 to the late 1920; the Decline Period from 1930 to 1960; and the Renaissance Period following the 1970''s. Such a classification is more or less common in the economic sociology; however، there is a lack of vivid discussion on the reasons and factors that contributed to the decline and then the rebirth of economic sociology، which needs to be investigated. Focusing on this need، this article first explores the reasons for the decline and renaissance of economic sociology in different areas. Then، it explains that the decline and renaissance of economic sociology are basically the result or outcome of thickening and thinning boundaries between economy and sociology. And finally، by emphasizing this key idea، the article argues that the boundaries between sociology and economy are not pre-defined، solid and clear-cut، rather they should be considered flexible، changing، and historical.
    Keywords: sociology, economy, classic economic sociology, modern economic sociology
  • Seyyed Ebrahim Hosseininasab*, Behrouz Nikamiz Pages 109-131
    Since 1890، the science of economics is expressed as neo-classical. To be more accurate، the classical political economy is changed to neo-classical economy. The term “neo-classical economics” has been widely used ever since by numerous economists. As Marshall was more enthusiastic than other founders in determining or proving the connection between Marginalism and classical political economy، he is the one behind the coinage of the term neo-classical. Marshal sought to show a connection between marginalist and classical economy. Above all، he wanted to show that neo-classical economy is the continuation of the classical political economy. Using library sources and analytical-descriptive method، this paper attempts to show that is it not correct to attribute the neo-classical economics to the concept of connection between classical and marginalist economics or consider it as continuation of the classical economics. Thus، we show the discontinuity between the classical، marginalist، and Marshall’s theories of value and distribution by referring to theories of value and distribution. Also، such wrong attribution is emphasized by referring to other distinctive features of classical and neo-classical economics.
    Keywords: classical economics, marginalism, neo, classical economics, value theory, distribution theory, Alfred Marshall
  • Seyed Sajad Alam-Al-Hoda, Abdolazim Agh-Atabai* Pages 133-159
    Consumption has attracted much attention among economics arguments which indicates its importance among economic subjects. One of the most important factors influencing consumption pattern is income. This article is to examine the allocation of income in the Islamic economics. Considering that in Islamic economics the criterion of rational behavior is its correspondence with Islamic values and standards، therefore، the present article is to show that the goal in the Islamic society is to satisfy the Almighty to its fullest. With this goal in mind the income is to be spent in three areas; consumption، expenditure in the social sharing (to give and donate in order to please God) and investment. The allocation of the income in the Islamic economics is to be spent for functionally and economically important matters like: easing poverty and improvement of the distribution of income، increment in the efficiency of Bazar (business)، improvement of economy، regulating economic irregularities، improving the standard of living for all، preserving the environment and the like. Therefore، if each individual follows the instruction of the Quran and the direction given by the Prophet (B) and observes the strict rules of the true religion (like avoiding the conspicuous consumption، prodigal spending، wastage and overspending)، the Islamic society will witness the، improvement، development and glory.
    Keywords: rational behavior, the theory of the behavior of consumers, allocation of income, economic man, Islamic man, Moslem consumer
  • Farshad Momeni, Saeid Nayeb Pages 161-195
    This article aims at presenting a descriptive study of the future of Iran’s economy. The most significant feature of the article is that it taps into the new institutional theoretical framework and compares it to a scenario-based model. On this basis، technology is the key concept that explains the reality of development، and the efficiency of ownership law structure is the cause of success of a national economy in the realm of technology. This article attempts to present a picture of Iran’s future economy within the new institutional theoretical framework، through the necessities associated with changes in the structure of ownership law along the path of institution changes. The scenario-based model assumes that any changes in the structure of the ownership law aiming at enhancing technology require that the national economy be able to pay the costs of institution changes، costs that result from an ascending efficacy of institution matrix. In other words، the winners of the institution matrix must be able to pay such costs. In this way، the efficiency of judicial system and political and economic control of the military is the yardstick of the movement. It appears that trends in Iran’s economy are in such a way that the costs of changes in the structure of ownership law aiming at enhancing technology are increasing.
    Keywords: prediction, new institutional, technology, structure of ownership law, building scenarios