فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال نهم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1393)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال نهم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه راکعی* صفحه 1
    زمینه
    مسئله اخلاق در هنر، از جمله در شعر، به عنوان هنر کلامی، همواره مورد توجه ادیبان، فیلسوفان و منتقدان حوزه های اخلاق، ادب و هنر بوده است. اخلاق گرایان تندرو، وظیفه هنر را خدمت به اخلاق می دانند و هرگونه اثر هنری خارج از هنجارهای اخلاقی را نادرست می انگارند. دیدگاه مقابل این نگرش، هنرگرایی تندرو است. این دیدگاه، از هرگونه اثر هنری، تنها انتظار هنری بودن را دارد و نه چیز دیگر؛ و انتظارش از اخلاق و جامعه نیز این است که در خدمت هنر باشند. دیدگاه سوم، که میانه روتر به نظر می رسد، به دیدگاه «آمیخته» معروف است، که بر تعامل میان اخلاق و هنر تاکید می ورزد. نگارنده ضمن پذیرش دیدگاه آمیخته در رویکرد به شعر، و نقد برخی موارد مطرح در این دیدگاه، در زمینه شعر اخلاقی به ارائه دیدگاه خود پرداخته است.
    نتیجه گیری
    پس از مطالعه و بررسی آرا و نظریه های اندیشمندان و صاحب نظران در مورد اخلاق، هنر، زیبایی شناسی و شعر، و ارائه تعریفی موقت از شعر، نگارنده برای شعر اخلاقی، ویژگی های زیر را برشمرده است: بری بودن از رذایل اخلاقی، پایبندی به بعد هنری، پایبندی به بعد زبانی، آرمان گرایی.
    کلیدواژگان: اخلاق، هنر، زیبایی شناسی، شعر، اخلاق در شعر
  • سعید نظری توکلی*، زینب محمدزاده صفحه 11
    زمینه
    پیشرفت سریع دانش بشری در زمینه زیست فناوری در سه حوزه گیاهی، حیوانی و انسانی، چهره جهان را به شکل غیر قابل باوری تغییر داده که گاه تصور آن دشوار به نظر می رسد. استفاده از این دستاوردها با وجود سود بسیارش، همواره ما را با پاره ای از چالش های دینی، اخلاقی و اجتماعی روبرو کرده که در بیشتر موارد، نادیده گرفته می شود. انتشار خبر تولید حیوان نوترکیبی به نام؛ «ژن پت»، از ترکیب ژن های سه حیوان خوک، خرگوش و شامپانزه، واکنش های مختلفی را به دنبال داشت. صرف نظر از واقعی بودن دستیابی به چنین فناوری، نویسندگان در این مقاله بر آن هستند تا روایی تولید آنها را در دستگاه اخلاقی پیامدگرا بررسی کنند.
    نتیجه گیری
    بررسی پیامدهای مختلف تولید احتمالی ژن پت ها، نشان می دهد که؛ با وجود برخی آثار مطلوب، فراوانی پیامدهای نامطلوب تولید این حیوان نوترکیب برای انسان و خود او، سبب می شود تا تولید آن عملی غیراخلاقی باشد.
    کلیدواژگان: ژن پت، عروسک زنده، اخلاق پیامدگرا، حیوانات تراریخته
  • مهدی حقیقی کفاش، محمد رسول الماسی فرد* صفحه 20
    زمینه
    فناوری یکی از شاخص ترین ویژگی های این عصر است. مساله ای که در نوشتار حاضر مورد توجه قرار گرفته است ضرورت مسئولیت پذیری در برابر فناوری و استفاده از ظرفیت های آن برای خلق نیروها و کنش های اخلاقی و ارزشی است. هدف مقاله حاضر آن است که از طریق بررسی برخی ظرفیت های زیستی و اجتماعی طرح کار از راه دور و پیوندزدن این ظرفیت ها با مسئولیت اجتماعی و محیطی سازمان ها، ضرورت به کارگیری و پیاده سازی این ترتیب کاری جدید را از یک دیدگاه اخلاقی آشکار سازد.
    نتیجه گیری
    بررسی ها نشان می دهند که؛ ظرفیت های کلان طرح «کار از راه دور» به عنوان یک ترتیب کاری جدید و مبتنی بر فناوری، منطبق با ابعاد مسئولیت اجتماعی و محیطی سازمان ها است. از این رو می توان نتیجه گرفت که سازمان ها می توانند با به کارگیری طرح دورکاری و بهره گیری از ظرفیت های آن بخشی از تعهدات اخلاقی خود را در برابر جامعه پاسخ داده و از این طریق به «توسعه پایدار» آن کمک کنند. بنابراین، سازمان اجرا کننده طرح دورکاری، یک سازمان مسئولیت پذیر (اخلاق مدار) و به تبع آن یک سازمان پایدار است، سازمانی که علاوه بر سودآوری، منافع زمین و مردم را نیز در نظر می گیرد.
    کلیدواژگان: فناوری، دورکاری، اخلاق، مسئولیت اجتماعی
  • علی بنیادی نایینی، سید محمد سیدحسینی، سید محسن اقبالی*، سید سروش قاضی نوری صفحه 30
    زمینه
    نانوفناوری زمینه ای از علم است که به سرعت در حال پیشرفت می باشد. پیش بینی می شود؛ این پیشرفت ها تاثیرات بسیار شگرف و عظیمی روی زمینه هایی از علم همچون: الکترونیک، پزشکی و علم مواد بگذارد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی دقیق ادبیات موجود در حوزه علم و اخلاق در نانوفناوری، بودجه دولت ها و اسناد سیاست گذاری آنها شکل گرفت.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیقات نشان می دهند؛ درصورتی که جنبه های اخلاقی، حقوقی، اجتماعی، سیاسی و... نانو فناوری موازی با جنبه علمی آن توسعه پیدا نکند، این زمینه از علم با خطراتی جدی مواجه خواهد شد. همچنین، پژوهش حاضر نشان می دهد، با وجود تاثیر بالقوه نانوفناوری و بودجه های سرشار و سرازیر شده به سمت این زمینه علمی، کمبودهایی جدی در بیان مفاهیم اخلاقی، حقوقی و اجتماعی نانوفناوری و پژوهش در این زمینه ها وجود دارد. پژوهش ها بیانگر این امر هستند که؛ با جهش رو به جلوی ابعاد علمی نانوفناوری، اخلاق و جنبه های اخلاقی در پس این جهش ها دچار عقب افتادگی و واپس زدگی خواهند شد. در پایان نیز برخی استراتژی ها جهت پرکردن شکاف میان علم و اخلاق در نانوفناوری ارائه شده است.
    کلیدواژگان: نانوفناوری، اخلاق، علم مواد
  • آزیتا ظهیری*، محمد بابامیری، نسرین ارشدی، عبدالکاظم نیسی صفحه 41
    زمینه
    با توجه به افشای رسوایی های اخلاقی بزرگ در بیشتر سازمان ها، اهمیت بعد اخلاقی رهبری بدیهی به نظر می رسد. با این وجود، درک این نوع رهبری و رابطه آن با پیش بین ها و پیامدهای ناشی از آن نیازمند شناخت ماهیت آن است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی متغیرهای شخصیتی (وجدانی بودن، همگرایی و روان رنجورخویی) و سازمانی (زمینه اخلاقی و حمایت سازمانی ادراک شده) به عنوان پیش بین-های رهبری اخلاقی بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل: تمامی کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون بودند. از میان جامعه مورد نظر، 300 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، به عنوان نمونه پژوهش، انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل: پرسشنامه های تجدید نظر شده پنج عاملی شخصیت نئو (36 سوال)، زمینه اخلاقی سازمان (5 سوال)، حمایت سازمانی ادراک-شده (8 سوال) و رهبری اخلاقی (10 سوال) بودند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که؛ تمامی متغیرهای پیش بین با رهبری اخلاقی همبستگی معنی دار دارند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که؛ متغیرهای پیش بین 67 درصد از واریانس رهبری اخلاقی را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    بر پایه یافته های پژوهش؛ افراد براساس همخوانی ارزش های شخصی شان با ارزش های سازمانی در سازمان ها جذب و گزینش می شوند. بر اساس رهبری اخلاقی، افرادی که دارای ویژگی ها و ارزش هایی هستند که آن ها را علاقه مند به رهبری اخلاقی می سازد، به دنبال سازمان هایی خواهند بود که جو اخلاقی قوی داشته باشند و به وسیله همین سازمان ها نیز انتخاب می شوند.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، رهبری اخلاقی، زمینه اخلاقی، ویژگی های شخصیتی
  • احمد عابدی سروستانی* صفحه 50
    زمینه
    کشاورزی پایدار بر انجام کشاورزی با کمترین تاثیرات منفی بر محیط زیست، تاکید دارد. از آنجا که کشاورزی یکی از بارزترین دستکاری های انسان در طبیعت می باشد، جهت گیری اخلاقی نیروی انسانی شاغل در این بخش می تواند یک عامل تعیین کننده در رفتار با محیط زیست طبیعی باشد. از این رو، مقاله حاضر به بررسی و سنجش اخلاق زیست محیطی عاملان آموزش به کشاورزان در روستاها یعنی مروجان کشاورزی پرداخته است.
    روش
    روش تحقیق حاضر، توصیفی از نوع همبستگی است. جمعیت مورد مطالعه شامل: مروجان کشاورزی شاغل به کار در ادارات جهاد کشاورزی استان گلستان به تعداد 88 نفر بود که 71 نفر از آنان به عنوان نمونه و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه انجام گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل از آماره های توصیفی به همراه ضریب همبستگی و آزمون تی-استودنت استفاده گردید. اطلاعات بدست آمده با نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اخلاق زیست محیطی مروجان کشاورزی در وضعیت مناسب قابل ارزیابی است. همچنین، اخلاق زیست محیطی آنان مستقل از سن و سابقه کار می باشد. از بین ابعاد سه گانه اخلاق زیست محیطی، خدامحوری، زیست بوم محوری و انسان محوری به ترتیب، از وزن و اهمیت بیشتری برخوردار هستند.
    نتیجه گیری
    مروجان کشاورزی از زمینه اخلاقی مناسب در تبیین رفتار درست با محیط زیست طبیعی برخوردار می باشند. با توجه به نبود ارتباط بین انسان محوری با زیست بوم محوری و خدا محوری و همچنین، وجود ارتباط مثبت و معنا دار بین زیست بوم محوری و خدامحوری، تمرکز اصلی در تربیت مروجان کشاورزی می باید به جای کاهش باورهای انسان محور، بر افزایش باورهای زیست بوم محور و خدامحور استوار باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق، محیط زیست، ترویج کشاورزی
  • مریم محمودی کیا*، مصطفی بهارلو، نسرین ارشدی صفحه 58
    زمینه
    شواهد زیادی مبنی بر بحران در زمینه رهبری اخلاقی و تصمیم گیری اخلاقی در بسیاری از بخش های زندگی حرفه ای، سازمانی و اجتماعی، مانند: فسادهای اخلاقی شرکت های بزرگ، عملکرد بد مالی و فعالیت های غیر قانونی و سلطه جویانه، وجود دارد. همچنین، بکارگیری سبک رهبری اخلاقی باعث کسب نتایج مثبت فراوانی برای سازمان خواهد بود. از این رو، هدف از پژوهش حاضر؛ بررسی رابطه برخی ویژگی های شخصیتی با رهبری اخلاقی می باشد.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل: تمامی کارکنان یکی از سازمان های خدماتی در شهر اهواز بود که از این میان آنها، 163 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، به عنوان نمونه تحقیق، انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های رهبری اخلاقی، صفات شخصیتی نئو و جایگاه کنترل درونی جمع آوری و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که؛ بین ویژگی های شخصیتی (وظیفه شناسی، برونگرایی، همگرایی، روان رنجورخویی و جایگاه کنترل درونی) با رهبری اخلاقی رابطه ای مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که؛ ویژگی های شخصیتی می توانند به گونه ای معنا دار رهبری اخلاقی را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    رهبری اخلاقی با برخی ویژگی های شخصیتی رابطه دارد. بنابراین، سازمان ها می توانند از چنین ویژگی های شخصیتی در گزینش افراد استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، رهبری اخلاقی، سازمان های خدماتی
  • محسن فرمهینی فراهانی*، مهدی ملکی، علی فاضل علاف صفحه 68
    زمینه
    رعایت مولفه های اخلاقی در امر آموزش به وسیله دانش آموزان، نقش اساسی در پیشبرد اهداف آموزش و پرورش و ایجاد فضای اخلاقی مناسب دارد. و تا زمانی که دانش آموزان اصول اخلاقی را در رابطه با خود، دیگران و معلم رعایت نکنند، سایر مباحث آموزشی به درستی استوار نمی گردند. از این رو، هدف از پژوهش حاضر شناسایی و تدوین مولفه های منشور اخلاق دانش آموزی در مدارس بوده است.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل: تمامی معلمان و دانش آموزان دبیرستان های پسرانه استان تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای100 نفر از معلمان و 275 نفر از دانش آموزان دبیرستانی به عنوان نمونه های پژوهش انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه پژوهشگر ساخته منشور اخلاق دانش آموزی بود. در تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر آمار توصیفی، از روش های استنباطی (آزمون تی تک نمونه ای، معادلات ساختاری و آزمون تی دو جامعه مستقل و تاپسیس) استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آن بود که؛ تمامی مولفه های شناسایی شده از همبستگی لازم به عنوان یک ساختار کلی، برخوردار بودند. و مولفه های: وقت شناسی و حضور به موقع در کلاس درس، مودب و مهربان بودن دانش آموز و اجتناب از نسبت دادن القاب تحقیر کننده به سایر دانش آموزان و کادر مدرسه به ترتیب دارای بیشترین وزن ها در مقایسه به دیگر مولفه ها بوده اند. و در بیشتر مولفه ها میان دانش آموزان و معلمان اختلاف نظر وجود داشت و معلمان نسبت به مولفه های ارائه شده در منشور اخلاق دانش آموزی، نظرات موافق تری نسبت به دانش آموزان قائل بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده بیانگر این مطلب است که؛ هر دو گروه معلمان و دانش آموزان نسبت به رعایت مولفه های اخلاقی در مدارس توجه جدی داشته اند.
    کلیدواژگان: منشور اخلاقی، دانش آموز، مدارس متوسطه
  • حبیب زارع احمدآبادی، مهدی میرجلیلی*، میثم شفیعی رودپشتی صفحه 79
    زمینه
    رفتار شهروندی سازمانی مجموعه فعالیت های مازاد نقش های رسمی کارکنان می باشد، که موجب بهبود اثربخشی سازمانی می شوند. در پژوهش های اخیر رفتار شهروندی بیشتر مورد تاکید محققین قرار گرفته و مورد واکاوی قرار گرفته است. بر این اساس، مطالعات گوناگونی با هدف شناسایی عوامل مختلف موثر بر رفتار شهروندی سازمانی انجام شده است و عوامل مختلف فردی و سازمانی معرفی شده اند. یکی از عواملی که می تواند بر رفتار شهروندی سازمانی موثر باشد، هوش معنوی می باشد. از این رو، این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین هوش معنوی و رفتار شهروندی سازمانی طراحی شده است.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل؛ تمامی کارکنان زیر نظر سازمان بهزیستی شهرستان یزد به تعداد 200 نفر می باشد، که از میان آنها 132 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های هوش معنوی و رفتار شهروندی سازمانی استفاده شده است. جهت تجزیه وتحلیل آماری داده ها، روش رگرسیون چند متغیره مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشانگر این است که؛ نزدیک به 17 درصد رفتار شهروندی سازمانی به وسیله هوش معنوی افراد تبیین می شود. همچنین، این نتایج نشان می دهند که؛ از بین ابعاد هوش معنوی، «خودآگاهی، عشق و علاقه» و «سجایای اخلاقی» بر بروز رفتار شهروندی سازمانی تاثیرگذارتر هستند.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این پژوهش، وجود ارتباط بین هوش معنوی و رفتار شهروندی سازمانی را تایید می نماید. از این رو، با تقویت هوش معنوی می توان رفتار شهروندی سازمانی کارکنان را بهبود بخشید و موجب اثربخشی هر جه بیشتر سازمان گردید.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، منابع انسانی، هوش معنوی، اثربخشی سازمانی
  • حسن فرج زاده دهکردی*، محمد اسمعیلی کجانی صفحه 90
    زمینه
    ضرورت رعایت اصول و موازین اخلاقی در تصمیم گیری های حسابداران باعث شده است، مطالعه عوامل موثر بر تصمیم گیری اخلاقی حسابداران از اهمیت فراوانی برخوردار باشد. هدف این مطالعه، بررسی رابطه مادی گرایی، دینداری ظاهری و باطنی و قضاوت اخلاقی با تصمیم گیری اخلاقی دانشجویان حسابداری است.
    روش
    روش تحقیق حاضر، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی دانشجویان رشته حسابداری دانشگاه های شهر تهران است و نمونه این مطالعه متشکل از 259 دانشجوی رشته حسابداری است که به روش تصادفی از جامعه آماری انتخاب شده اند. داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه استاندارد جمع آوری شده است. در ابتدا داده های تحقیق با استفاده از تحلیل عاملی پیکربندی شده و در نهایت با بکارگیری روش رگرسیون، فرضیه های پژوهش مورد آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که؛ هر سه عامل مادی گرایی، دینداری ظاهری و باطنی و قضاوت اخلاقی افراد، رابطه معناداری با گرایش اخلاقی آنان دارد. در حالی که، قضاوت اخلاقی و دینداری باطنی با گرایش اخلاقی افراد رابطه مستقیم دارند، دینداری ظاهری و مادی گرایی با گرایش اخلاقی رابطه معکوس دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه مستقیم گرایش اخلاقی افراد با دینداری باطنی و قضاوت اخلاقی، و اهمیت رفتار اخلاقی حسابداران، به نظر می رسد، ترویج و توصیه اصول و موازین اخلاقی مبتنی بر آموزهای دینی در کتب درسی این رشته می تواند باعث افزایش پایبندی دانشجویان حسابداری به اصول اخلاقی شود.
    کلیدواژگان: مادی گرایی، دینداری، تصمیم گیری اخلاقی، قضاوت حرفه ای
  • مهدی بهارمقدم، سپیده راجی زاده، حجت الله زنگی آبادی* صفحه 100
    زمینه
    درستکاری و پایبندی حسابداران به ارزش های اخلاقی در پذیرش و اعتماد عمومی، نسبت به سلامت سیستم های حسابداری و کیفیت مناسب اطلاعات مالی، نقش به سزایی دارد. پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین اخلاق کاری، رضایت شغلی و ویژگی های جمعیت شناختی مرتبط با آنها در بین حسابداران می پردازد.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را تمامی حسابداران شاغل در شرکت های دولتی شهرستان کرمان تشکیل می دادند که 95 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه، در تحقیق مشارکت نمودند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه بود. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی، آزمون های مقایسه میانگین گروه های مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون T مستقل و ضرایب همبستگی پیرسون و اسپیرمن استفاده شد.
    یافته ها
    بیشترین تعداد حسابداران از نظر اخلاق کاری و رضایت شغلی در وضعیت متوسط و نامطلوب قرار دارند. اخلاق کاری حسابداران با رضایت شغلی آنها رابطه مثبت معنادار دارد. رابطه همه ویژگی های جمعیت شناختی با هر یک از این دو متغیر، یکسان نمی باشد.
    نتیجه گیری
    آینده حرفه حسابداری در گرو حاکمیت ارزش های اخلاقی است. ماهیت و شکل روابط بین اخلاق کاری و رضایت شغلی و برخی ویژگی های جمعیت شناختی حسابداران، رهنمودهایی جهت انتخاب و بکارگیری نیروهای مختلف حسابداری در جایگاه شایسته آنها در شرکت ها ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: اخلاق کاری، رضایت شغلی، ویژگی های جمعیت شناختی، حسابداری
  • علی شیرازی، سید وحید شالباف یزدی* صفحه 114
    زمینه
    توسعه و مدیریت روابط با مشتری از مولفه های کلیدی و اصلی در امر بازاریابی خدمات است. از این رو، پژوهش حاضر بر آن شد تا در ابتدا، رابطه دو متغیر اخلاق کسب وکار و مشتری مداری کارکنان را با میزان فداکاری مشتریان مورد سنجش قرار دهد و در گام دوم به بررسی نقش انواع روش های ارتباطی کارکنان بر مشتری مداری کارکنان بپردازد.
    روش
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، رابطه ای است. جامعه آماری این تحقیق مشتریان رستوران مجلل پدیده شاندیز مشهد بود که حداقل دو مرتبه در این رستوران غذا صرف کرده بودند. نمونه آماری این مطالعه شامل: 164 مشتری بود که از طریق نمونه-گیری در دسترس انتخاب شدند. داده های مربوط به متغیرهای الگو با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده های تحقیق، از الگویابی معادلات ساختاری (SEM) با به کارگیری روش بیشترین درست نمایی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش، وجود رابطه مثبت میان مشتری مداری کارکنان و اخلاق کسب و کار با فداکاری مشتریان را مورد تایید قرار می دهد. همچنین، یافته ها بیان می دارد که؛ روش های ارتباطی (به جز روش ارتباطی ستیزه جو) به شکل مثبت و معناداری با مشتری مداری کارکنان رابطه دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که اخلاق کسب و کار کارکنان و همچنین مشتری مداری آنها با ابعاد رفتار فداکارانه مشتریان رابطه دارد. بر اساس تحلیل داده ها، وقتی کارمندی به صورت مشتری مدار و با اخلاق بالا به مشتریان خدمت می کند، احتمال اینکه مشتریان رابطه شان را با ارائه دهنده خدمات ادامه داده و عمق بخشند بیشتر است.
    کلیدواژگان: اخلاق کسب و کار، رفتار فداکارانه مشتری، روش های ارتباطی، کارمند مشتری مدار
|
  • F. Rakei* Page 1
    Background
    Ethics in arts, especially as a verbal art in poem, attended during history by all philosophers, critiques of ethics and arts and literati. Ethical extremism believed that art must act to improve ethics and they ignore all art products that are against ethical norms. In other hand, there is a group as art extremism. They see all art products just as how artful they are. Third perspective has an integration view that it integrates two viewpoints. In this study, the integration perspective in looking at ethics is accepted.
    Conclusion
    In review of idea and theories of scientists about ethics, art, aesthetics and poem, the following components determined for ethical poems: Commitment to art, Commitment to language, Avoid of vices, Perfectionism.
    Keywords: Ethics, Art, Aesthetics, Poem, Ethics in poem
  • S. Nazari, Tavakkoli*, Z. Mohammadzade Page 11
    Background
    The quick development of human science in the field of biotechnology in three domains of herb, human and animal has changed the face of world in such an incredible way that it is sometimes difficult to imagine. Despite its advantages, the usage of these achievements put a lot of religious, moral and social challenges in front of us that are usually ignored. Breaking news of producing a recombinant animal named Genpet which is made from mixing the genes of pig, rabbit and chimp received different reactions. Regardless of factual achievement to this technology, the authors of this article try to study and investigate justifiability of this product in consequential ethics.
    Conclusion
    Investing the different consequences of creating Genpets shows that in spite of having some advantages, the plenty of disadvantages of producing such recombinant animal for human being and this creature itself makes it an immoral activity.
    Keywords: Genpet, Living Doll, Consequential Ethics, Transgenic Animals
  • M. Hghighi Kafash, M.R. Almasifard* Page 20
    Background
    Technology is one of the greatest characteristics of current century. Issue that has been discussed in the present paper is necessity of responsibility against technology and utilizing from its capacities to ethical and moral actions. This paper aims to reveal the necessity of teleworking implementation from an ethical perspective, by studying social-environmental advantages of teleworking arrangements and linking these advantages to the corporate social responsibility concept.
    Conclusion
    Studies show that macro capacities of teleworking arecomplied with social and environmental responsibility of organizations. Hence, it concludes that organizations can respond to their moral obligations in society and contribute to sustainable development by adoption and implementation of telework arrangements. According to the paper, a teleworker company is a responsible and sustainable organization that besides profitability considers the interests of the planet and the people.
    Keywords: Technology, Telework, Ethics, Social Responsibility
  • S.M. Seyed , Hosseini, S.M. Eghbali*, A. Bonyadi, Naeini, S.S. Ghazinoori Page 30
    Background
    Nanotechnology is a field of science that is rapidly progressing. It is predicted that nanotechnology has a huge and tremendous effect on the fields of science such as: electronics, medicine and material science. This study tries to review the existing literature area of science and ethics in nanotechnology.
    Conclusion
    Research shows that if moral, legal, social and political aspects of nanotechnology are not developed in parallel with the scientific aspect, it will face serious dangers. Finally, some strategies for bridging the gap between science and ethics in nanotechnology are presented. The results showed that despite the huge potential of nanotechnology and funds flowed into the scientific field, there are serious shortcomings in terms of ethical, legal and social research in the field of nanotechnology. Current research shows that leap forward of the scientific aspects of nanotechnology, moral and ethical aspects in the shadow of this mutation lead to backwardness and suppression.
    Keywords: Nanotechnology, Ethics, Material Science
  • A. Zahiri*, M. Babamiri, N. Arshadi, A. Neisi Page 41
    Background
    With respect to great ethical scandals in every type of organization, the importance of an ethical dimension of leadership seems obvious. However, in order to understand this leadership phenomenon and its relationships with antecedents and outcomes, we must first know the nature of this phenomenon. This aim of this study was investigate the Personality traits (conscientiousness, agreeableness and neuroticism) and organizational variable (ethical context and perceived organizational support) as predictors of ethical leadership.
    Methods
    The method of current study was descriptive. The statistical population of this research was all of the employees of Karun Oil and Gas Producing Company. The sample consisted of 300 employees of KOGPC who were selected by stratified random sampling method. The instruments which used in this study were NEO-Five Factor Inventory (NEO-FFI) (36 items), Ethical Context Scale (5 items), Perceived Organizational Support Survey (8 items) and Ethical Leadership Questionnaire (10 items). In order to analyze the data, Pearson correlation and regression analysis were used.
    Results
    Results indicated that all of predictor variables were significantly associated with ethical leadership. Moreover, hierarchical regression analyses revealed that predictor variables account for 67 percent of variance of ethical leadership.
    Conclusion
    On the basis of results, individuals are attracted to, and are selected into organizations on the basis of perceived person-organizational values “fit”. In terms of ethical leadership, individuals with the characteristics and values that predispose them toward ethical leadership will look for organizations that have strong ethical climate and will be selected by them.
    Keywords: Ethical Context, Ethical Leadership, Perceived Organizational Support, Personality Traits
  • A. Abedi, Sarvestani* Page 50
    Background
    Sustainable agriculture emphasizes on agricultural performance with minimal impact on the environment. Since agriculture is one of the obvious manipulations of human in nature, ethical orientation to the environment among workforce employed in the agricultural sector could be a decisive factor in their behavior in the natural environment. This paper examines environmental ethics of agricultural extension workers who seen as the main actors in training of farmers in the rural areas.
    Methods
    Descriptive research based on correlation was used to study the environmental ethics of agricultural extension agents. Using random sampling, a sample consisted of 77 agricultural extension agents out of total 88 agricultural extension agents in Jihad-e-Agriculture offices in Golestan province was selected. Data collection was conducted through a questionnaire that included questions to measure environmental ethics. The obtained data were analyzed with SPSS software. Statistics such as descriptive statistics, correlation coefficient and t-test were used.
    Results
    Environmental ethics of agricultural extension agents can be assessed in appropriate condition. Also, environmental ethics is independent of their age and the years of work experience. Environmental ethics dimensions namely theocentric, ecocentric and anthropocentric orientations are weighted and important respectively.
    Conclusion
    Golestan province agricultural extension agents have a good ethics in explaining the behavior with the natural environment. Because there is no correlation between anthropocentric dimension with ecocentric and theocentric dimensions, and also because there is a significant positive relationship between ecocentric and theocentric dimensions, the primary focus of the trainers of agricultural extension agents should be on increase in ecocentric and theocentric dimensions instead of decreasing anthropocentric one.
    Keywords: Ethics, Environment, Agricultural Extension
  • M. Mahmoodikia*, M. Baharlou, N. Arshadi Page 58
    Background
    There are many evidences about existence of crisis in ethical leadership and ethical decision making in almost all sectors of professional، social and organizational life: such as great companies ethical corruptions، financial bad performance and illegal activities and aggressive. Moreover، it is shown that the application of ethical leadership will gain a lot of positive results for organizations. The aim of this study is to investigate the relationship of some personality characteristics with ethical leadership.
    Methods
    Research method is correlation. Population of the study was employees of a service organization in Ahvaz. Then، among all، 163 persons were selected as sample group randomly. Data were gathered by ethical leadership، NEO personality traits and internal locus of control questionnaires and analyzed by Pearson Correlation Coefficient and regression analysis.
    Results
    Results showed that there is a significant positive correlation between personality characteristics (conscientiousness، extraversion، agreeableness، neuroticism and internal locus of control) with ethical leadership. Furthermore، regression analysis indicated that personality characteristics can significantly predict ethical leadership.
    Conclusion
    Ethical leadership is associated with some of personality characteristics. Therefore، organizations can use such personality characteristics in selection of individual.
    Keywords: Ethical Leadership, Personality Characteristics, Services Organizations
  • M. Farmahini, Farahani*, M. Maleki, A.F. Allaf Page 68
    Background
    Respect to the ethical components by students has a critical role in progressing educational goals and providing adequate ethical atmosphere. Until، the ethical principles apply by student in relation with themselves، teachers and others، other educational items cannot be performed. Therefore، this study aimed to identify and develop student''s ethical charter in schools.
    Methods
    Research method is descriptive-correlation. Population of study includes all teachers and students of high schools in Tehran. By cluster sampling method، 100 teachers and 275 students are selected randomly. Data gathered by Students'' Ethics Charter questionnaire and analyzed by single-sample t test، t-test for two independent society، structural equation and TOPSIS.
    Results
    Findings indicate that، all factors known to be correlated as a structure. And components like: on time appointments in class، politeness، kindness and avoid of humiliation and giving nicknames to other students have significant weight among other components of ethics.
    Conclusion
    Results show that both teachers and students have significant respect to ethical components in schools.
    Keywords: Ethics Charter, Students, High School
  • Z.H. Ahmadabadi, M. Mirjalili*, S.M. Roudposhti Page 79
    Background
    Organizational citizenship behavior is an activity besides formal duties that improves organizational effectiveness. In recent studies، citizenship behaviors attended by researchers. According to the last studies، individual and organizational factors suggested as factors influence on Organizational citizenship behavior. Spiritual quotient is one of the factors that attended in this study.
    Methods
    Research method of this study is descriptive- correlation. Population of study includes all staffs of Behzisti in Yazd province. Among all، 132 subjects were selected randomly. Data gathered by spiritual quotient and organizational citizenship behavior questionnaire. Data analyzed by using multiple regressions.
    Results
    Results show that spiritual quotient explain about 17 percent of organizational citizenship behavior. Also، results indicate that spiritual dimensions like ethical behavior and consciousness and love have significant effects on organizational citizenship behavior.
    Conclusion
    Results approved that there is a relation between spiritual quotient and organizational citizenship behavior. Therefore، with reinforcement of spiritual quotient، organizational citizenship behavior will be improved and lead to the more effectiveness in organization.
    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Human Resource, Spiritual Quotient, Organizational Effectiveness
  • H. Farajzadeh, Dehkordi*, M.E. Kejani Page 90
    Background
    The necessity of complying with ethics principles in accountants’ decision making process makes it very important to study the factors influencing ethical accountants’ decision making. This study is aimed at examining the potential relation between materialism، outward and inward religiosity and accountants’ ethical decision-making.
    Methods
    This is a descriptive and correlation research. The statistical population of the survey consists of all accounting students in universities located in the city of Tehran. A sample composed of Two hundred and fifty nine accounting students were selected randomly from the population. Data were collected using a standard questionnaire. Firstly، data were assembled using factor analysis and then hypotheses were tested using regression method.
    Results
    The results show that all three factors including materialism، outward and inward religiosity and the ethical judgment of people are significantly related with accounting students’ ethical orientations. While، ethical judgment and inward religiosity are directly related to ethical orientations، “outward religiosity” and “materialism” are inversely related to it.
    Conclusion
    Considering the direct relationship between people’s ethical orientations and their inward religiosity and ethical judgment، as well as the importance of ethical behavior of accountants، it seems that، the propagation of ethical principles grounded on religious teachings in the accounting syllabus may improve the commitment of accounting students to their ethics principles.
    Keywords: Materialism, Religiosity, Ethical Judgment, Professional Judgment
  • M. Bahar, Moghaddam, S. Rajizadeh, H. Zangiabadi* Page 100
    Background
    Accountants honesty and commitment to the ethical values play significant roles to gain the public admission and confidence in the safety of accounting system and quality of financial information. This study was conducted to investigate the relationship between Accountants work ethics، job satisfaction and demographic characteristics.
    Methods
    The research method is a correlation design. Accountants working in public enterprises in Kerman were statistical population of this study and they were selected stratified random sampling (n=95). The data was gathered using questionnaires and analyzed by descriptive statistics، test of mean of independent groups، one-way analysis of variance، independent T -test and Pearson correlation.
    Results
    Results indicate that most Accountants in the sense of work ethics and job satisfaction are in the middle condition. There is a significant positive correlation between work ethics and job satisfaction. However، all of demographic factors did not have a same relationship with these variables.
    Conclusion
    The Future of accounting depends on the ethical values ruling. With regard to the results، it can be stated that work ethics play a key role in promotion of accountant''s job satisfaction so it should be emphasized and considered. Also، due to explanation of the nature and styles of the relationships between these occupational variables and the demographic characteristics، some comments can be provided to select and employ different accountants in the rightful place at the companies.
    Keywords: Work Ethics, Job Satisfaction, Demographic Characteristics
  • A. Shirazi, S.V. Shalbaf, Yazdi* Page 114
    Background
    Developing and management of relation with customers are the key factors in service marketing. The first goal of study is، to identify the optimal facets of communication style for customer oriented employees، the second step it is tried to examine the ways in which the customer-oriented employee induces dedicational behavior of customers.
    Methods
    The present study is an applied and correlation research. Population of research includes all customers (who use the services more than twice) of Padidehe-Shandiz in Mashhad. Among all customers، 164 customers were selected as an in-access sample group. Data was collected by a questionnaire. Also، data analyzed by SEM.
    Results
    Results show that there is a positive relation among customer-oriented staffs and business ethics and dedicational behavior of customers. It is indicated that relational style has a positive relation with customer-oriented behavior
    Conclusion
    This study confirmed the positive relationship between business ethics and customer oriented employees on dedicational behavior of customers. According to the results، when an employee act according to the customer- oriented rules، it is likely the customer has a depth and permanent relation with service provider.
    Keywords: Business Ethics, Communication Styles, Dedicational Behavior of Customers, Employees Customer Orientated