فهرست مطالب

فصلنامه مهندسی حمل و نقل
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیدرضا احمدی، فرهاد دانشجو* صفحات 1-20
    روش های تفاضل ماتریسی اصلاح شده و تانسوری، روش هایی کاربردی اما ساده برای شناسایی آسیب در پایه های بتنی پلها هستند. در این روش ها برای اولین بار از توابع زمان- فرکانس مربعی برای شناسایی آسیب در پلها استفاده شده است. در روش های سیگنالی، تشخیص آسیب با پایش رفتار سازه امکان پذیر می شود و جهت اندازه گیری رفتار سازه از حسگرها استفاده می گردد. با توجه به تنوع حسگرها لازم است متناسب با روش بکار گرفته شده برای تشخیص آسیب، حسگر مورد استفاده برای اندازه گیری رفتار سازه تعیین شود و حساسیت روش تشخیص آسیب به نوع سیگنال های ثبت شده مورد بررسی قرار گیرد. در این تحقیق الگوریتم نیروی محرک و تابع زمان- فرکانس برای شناسایی آسیب در پایه های بتنی پلها مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین حسگرهای جابجایی سنج، سرعت سنج و شتاب سنج برای شناسایی آسیب در پایه های بتنی پلها، با استفاده از روش های تفاضل ماتریسی اصلاح شده و تانسوری مورد ارزیابی قرارگرفته و در نهایت حسگر مطلوب شناسایی شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، مشخص شده که در صورت کاربرد سیگنال های پاسخ ثبت شده با حسگر جابجایی سنج در روش های تفاضل ماتریسی اصلاح شده و یا تانسوری، در همه مواقع، پایه آسیب دیده به درستی شناسایی شده، لیکن با استفاده از سیگنال های ثبت شده با حسگر سرعت سنج و شتاب سنج به ترتیب در 88/9% و 94/4% محل آسیب به طور صحیح گزارش شده است. ضمنا تاثیر فاصله نصب حسگرها تا محل آسیب دیده و اثر آن در نتایج مورد مطالعه بررسی شده است. مطابق با نتایج محاسبه شده با کاهش فاصله نصب هریک از حسگرهای جابجایی سنج، سرعت سنج و یا شتاب سنج با محل آسیب، توانایی و دقت روش های تفاضل ماتریسی اصلاح شده و تانسوری در شناسایی پایه آسیب دیده افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: جابجایی سنج، سرعت سنج، شتاب سنج، روش تفاضل ماتریسی اصلاح شده، روش تانسوری
  • مهدی استادی جعفری*، میقات حبیبیان صفحات 21-34
    گسترش معضلات حمل و نقلی و هزینه های هنگفت اقتصادی-اجتماعی آن، استفاده از رویکرد مدیریت تقاضای حمل و نقل را با هدف استفاده کارآتر از منابع حمل ونقلی جامعه به دنبال داشته است. از آنجاکه به دلایلی چون فقدان فناوری و هزینه زیاد بهنگام سازی آن، هزینه زیاد تغییر عادات حمل و نقلی شهروندان و ملاحظات سیاسی، به طور معمول سیاست های مدیریتی حمل و نقل در بازه های بلندمدتی پابرجا می مانند، لزوم اتخاذ سیاست های کارآ تر براساس مدل های دقیق به چشم می خورد. در این مقاله بررسی اثر بلندمدت سیاست های مدیریتی حمل و نقل بر جامعه و محیط زیست به صورت ترکیبات دوتایی سیاست ها مورد توجه قرار گرفته است. جهت بررسی اثر سیاست های ترکیبی بر وضعیت حمل و نقل و بررسی روند اثرات متقابل متغیرهای مختلف در طول زمان، از مدل پویایی سیستم حمل و نقل در کلانشهر مشهد استفاده شده است. در این مطالعه سه سیاست افزایش بهای سوخت اتومبیل شخصی، قیمت گذاری ساعتی پارکینگ و قیمت گذاری ورود به محدوده طرح ترافیک، هر کدام در قالب چهار سطح مختلف مورد بررسی قرارگرفته است. جهت ارزیابی اثر سیاست های مورد مطالعه، شاخص هزینه های تحمیل شده به جامعه و محیط زیست طی دوره 20 ساله ارائه و محاسبه شده است. نتایج حاصل از ارزیابی ها نشان می دهد که ترکیب سیاست قیمت گذاری پارکینگ و دیگر سیاست ها، اثر قابل توجهی در کاهش هزینه های تحمیل شده بر جامعه دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت تقاضای حمل و نقل، مدل پویایی سیستم، چندسیاستی، ارزیابی بلندمدت
  • علیرضا خاوندی خیاوی، سعید منصوری* صفحات 35-46
    خزش به صورت رفتار تغییر شکل وابسته به زمان برای مصالح ویسکوالاستیک تحت بارگذاری تعریف می شود. در این تحقیق رفتار خزشی مخلوط های بتن آسفالتی به روش اعمال بار استاتیکی و اندازه گیری تغییر شکل ایجاد شده با استفاده از دستگاه تحکیم خاک که دستگاهی ساده و در دسترس بوده و در اکثر آزمایشگاه ها موجود است، طبق استاندارد BS-598 Part111 بررسی شده است. در این پژوهش، نمودار کرنش- زمان به عنوان خروجی آزمایش خزش به 4 قسمت تقسیم شده و برای هر قسمت یک کرنش تعریف شده است. این چهارکرنش عبارتند از: کرنش اولیه، کرنش نهایی، کرنش کلی و کرنش بازگشت پذیر. در این تحقیق از 2 دانه بندی، 3 درصد قیر و 2 نوع قیر استفاده شد. آزمایش ها در 3 دمای 20، 40 و 60 درجه سانتیگراد انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد از بین 4 کرنش تعریف شده در این تحقیق، کرنش اولیه و نهایی به دست آمده با دستگاه تحکیم خاک به عنوان خروجی آزمایش خزش، بیان کننده اثر مشخصات مخلوط بتن آسفالتی بر رفتار شیارافتادگی هستند. کرنش های کلی و بازگشت پذیر از روند منظمی پیروی نمی کنند و نمی توان از آنها در بررسی رفتار شیارشدگی مخلوط بتن آسفالتی بهره گرفت.
    کلیدواژگان: مخلوط بتن آسفالتی، خزش استاتیکی، دستگاه تحکیم خاک، کرنش اولیه، کرنش نهایی
  • امیرمسعود رحیمی*، احسان رمضانی خوانساری صفحات 47-58
    یکی از موارد مسئله مسیریابی خودرو، پیدا کردن مسیری است که خودرو از یک نقطه حرکت را شروع می کند، سپس نقاط معین با مختصات ثابت را ملاقات کرده و درنهایت به نقطه آغازین باز می گردد. این مسئله یکی از مسائل سخت و پرکاربرد در حمل و نقل و علوم دیگر است که مسئله فروشنده دوره گرد نیز نامیده می شود. پیچیدگی این مسئله باعث ناکارآمدی روش های قطعی در حل آن شده است، از این رو در این تحقیق سعی شده با استفاده از اصلاحاتی در الگوریتم کلونی زنبور عسل مصنوعی، که یکی از آخرین الگوریتم های ابتکاری است، به حل آن پرداخته شود. نتایج حاصل حاکی از توانایی الگوریتم کلونی زنبور عسل پیشنهادی برای حل مسئله مسیریابی خودرو در قیاس با سایر روش ها است.
    کلیدواژگان: مهندسی حمل و نقل، مسئله مسیریابی خودرو، الگوریتم کلونی زنبور عسل
  • روزبه شاد*، سعیده سبز علی جماعت صفحات 59-82
    امروزه رشد روز افزون جمعیت و گسترش ارتباط های شهری، لزوم توسعه فرودگاه ها به عنوان بخش مهمی از برنامه های حمل و نقلی، ترابری بار و جابجایی مسافر را مشخص می کند. روند توسعه فرودگاه ها به عنوان سازه هایی پیچیده، فرآیندی زمان بر بوده و عواملی مانند: شرایط اقتصادی و اجتماعی، مشخصات عملیاتی، ویژگی های فنی و مباحث امنیتی، بر کارایی عملکرد آن تاثیرگذارند. در این راستا ارزیابی و شناخت سطوح موانع پروازی، به عنوان یکی از مهم ترین فاکتورها در روند توسعه فرودگاه ها اهمیت بسزایی دارد، به طوری که گزینه هایی دقیق و پیشگیرانه را به منظور بهبود فرآیندها ارائه می کند. در این مقاله، با توجه به ضوابط و استانداردهای ملی و بین المللی، پارامترهای دخیل در روند توسعه فرودگاه ها بررسی شده و اولویت باند های موجود جهت تصمیم گیری های آتی ارزیابی می گردد. به این منظور، در فرودگاه مطالعاتی بیرجند وضعیت هر یک از باندهای موجود از لحاظ مولفه هایی نظیر: توپوگرافی، پوشش گیاهی، هیدرولوژی، جهت باد، نزدیکی اراضی شهری، سیستم روشنایی، شیب و طول باند بررسی شده و المانهای مکانی مرتبط، در محیط سیستم اطلاعات مکانی (GIS) آماده سازی می شوند. سپس لایه های خروجی در چارچوبی هدفمند تلفیق شده و توسط روش تاپسیس TOPSIS)) اولویت هفت باند از باندهای موجود، در شش گام عملیاتی، تعیین می گردد. در نهایت، با در نظرگرفتن نتایج عددی به دست آمده و اطلاعات میدانی موجود، باند نمونه معین شده و جهات توسعه آتی فرودگاه مشخص می گردد. نتایج حاصل از مقایسه باندها در فرودگاه بیرجند مبین آنست که باند 28 با رتبه 66/0 بهترین گزینه، باند 08 با ارزش 24/0 بدترین آلترناتیو، امتداد شرقی مناسب ترین جهت و راستای جنوب غرب بدترین امتداد به منظور توسعه آتی فرودگاه هستند.
    کلیدواژگان: توسعه فرودگاه، سطوح موانع پروازی، سیستم اطلاعات مکانی، تاپسیس
  • مریم شاکری*، عباس علیمحمدی، ابوالقاسم صادقی نیارکی، علی اصغر آل شیخ صفحات 83-98
    در برنامه ریزی مسیر حمل ونقل به طور کلی یک یا چند گزینه پیشنهاد می شود. فرآیند انتخاب بهترین گزینه مسیر، با در نظر گرفتن حداقل اثرات زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی و برآورده شدن معیارهای مهندسی حمل ونقل انجام می شود. این فرآیند بدون توجه به الگوهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و یک برنامه خوب برای مشارکت مردم و برقراری هماهنگی بین سازمان های مختلف مرتبط با پروژه، با مشکل مواجه خواهد شد. علاوه بر این، کمبود اطلاعات کافی، به روز نبودن اطلاعات یا نبود یک روش یکسان در جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، معمولا از بزرگ ترین موانع در به دست آوردن نتایج منطبق بر واقعیت ها است. در این زمینه، زیرساخت داده مکانی برای توسعه استانداردهای مشترک و مکانیزم به اشتراک گذاری داده بین سازمان های مختلف، می تواند بسیار مفید باشد. از طرف دیگر، استفاده از فنآوری های وب 2.0 که امکان تولید و به اشتراک گذاری داده های مکانی توسط مردم را فراهم کرده اند، مشارکت مردم را تسهیل می کند. این داده های تولید شده توسط مردم که VGI نامیده می شوند، می توانند به منظور تکمیل و به روزرسانی اطلاعات مکانی مورد نیاز استفاده شوند. هدف از این مقاله، طراحی سیستمی برای انتخاب بهترین گزینه مسیر با در نظر گرفتن ارزیابی اثرات و معیارهای مهندسی حمل ونقل گزینه های پیشنهادی و ایجاد محیطی برای تسهیل به اشتراک گذاری داده های مکانی و مشارکت مردم است. این سیستم با استفاده ازروش های تصمیم گیری، یک روش مناسب، سریع و قایل اطمینان برای دستیابی به بهترین گزینه براساس معیارهای مهم، فراهم می کند. نتایج این تحقیق، موفقیت زیرساخت داده مکانی در تلفیق با VGI در زمینه انتخاب بهترین گزینه مسیر را نشان می دهد؛ به طوری که می تواند به کاهش هزینه های غیرضروری، کاهش آلودگی های زیست محیطی و افزایش سطح رضایتمندی مردم کمک کند.
    کلیدواژگان: انتخاب بهترین گزینه مسیر، زیرساخت داده مکانی1 (SDI)، اطلاعات مکانی داوطلبانه2 (VGI)، مشارکت مردم
  • محمود صفارزاده*، محمد تمنایی، امین جمیلی، سید احسان سید ابریشمی صفحات 99-116
    هدف از این پژوهش، ارایه روش های دقیق و تقریبی جهت حل مسئله زمان بندی حرکت قطارها در مسیرهای دوخطه ریلی است. به منظور حل دقیق و یافتن جواب بهینه مسئله زمان بندی حرکت قطارها، از بسته نرم افزاری CPLEX11 و نیز الگوریتم شاخه وحد زمان بندی حرکت قطارها استفاده می شود. مدل ریاضی زمان بندی حرکت قطارها در مسیر دوخطه و نیز الگوریتم شاخه و حد پیشنهادی در نرم افزار جاوا پیاده سازی شدند و مسائلی با ابعاد مختلف در مسیرهای ریلی بافق-سیرجان و تهران-مشهد مورد آزمایش قرار گرفتند. مقایسه نتایج حاصل، نشان از برتری عملکرد الگوریتم شاخه و حد پیشنهادی نسبت به CPLEX بویژه در مواجهه با مسائل زمان بندی با ابعاد بزرگ دارد. نتایج نشان می دهند که CPLEX، مسائل بزرگ را در زمانهای بسیار طولانی حل می کند؛ در حالی که الگوریتم شاخه و حد می تواند جواب بهینه این گونه مسائل را در زمانهایی منطقی و بسیار کمتر از زمان حل CPLEX به دست آورد. همچنین در این پژوهش، از پنج روش تقریبی حل مبتنی بر الگوریتم جستجوی پرتو استفاده شد. نتایج بررسی روش های تقریبی برای مسائل با ابعاد مختلف در مسیر تهران-مشهد حاکی از عملکرد مناسب تر روش های ابداع شده پژوهش حاضر، در مقایسه با روش های قبلی، به ویژه در مواجهه با مسائل با ابعاد بزرگ است؛ به طوری که بسته به میزان اهمیت پارامتر دقت و سرعت در شرایط مختلف، روش های جستجوی پرتو جدید می توانند جداول زمان بندی نزدیک به بهینه را در زمانهای منطقی و با اشغال کنترل شده فضای حافظه ارایه کنند. با استفاده از نتایج این پژوهش، امکان تهیه جداول زمانی حرکت قطارها در زمانهای مناسب برای مسیرهای دوخطه به ویژه مسیرهای طولانی با تعداد زیاد قطار فراهم می شود.
    کلیدواژگان: زمان بندی حرکت قطارها، روش های ابتکاری، الگوریتم شاخه و حد، الگوریتم جستجوی پرتو، جواب بهینه
  • سجاد عباس تبار، نوید خادمی*، کامبیز بهنیا، مهدی صمدزاد صفحات 117-144
    برای تعیین اقتصادی ترین سناریو از بین چندین سناریوی پیشنهادی برای سرمایه گذاری، یکی از روش ها، ارزیابی اقتصاد مهندسی یا تحلیل هزینه-فایده است که در آن تمامی اثرات (هزینه ها و فایده های) ناشی از اجرای هر کدام از سناریوها محاسبه می شود. سپس، با مقایسه نتایج این ارزیابی ها، سناریوی برتر انتخاب می شود. حال اگر تعیین این هزینه ها و فایده ها، با عدم قطعیت روبرو باشد، نیاز به ابزاری است که قادر باشد ارزیابی اقتصادی را در شرایط عدم قطعیت انجام دهد. هدف اول از این مقاله، استفاده از نظریه مجموعه های فازی به عنوان ابزاری برای ارزیابی اقتصادی در شرایط عدم قطعیت است. دومین هدف، تعمیم روابط کلاسیک ارزیابی اقتصادی در محیط فازی است که این کار با فرض فازی بودن متغیرهای نرخ بهره، نرخ تورم، نرخ تبدیل ارز، دوره ساخت و دوره عمر مفید پروژه (با توجه به شرایط روز کشور) انجام می شود. هدف سوم، مقایسه روش فازی و روش کلاسیک اقتصاد مهندسی با انجام یک مثال عددی است که برای این کار، در پایان این مقاله، مطالعه موردی احداث متروی قم انجام می شود. دو متغیر نرخ تبدیل ارز فازی و میزان عمر پروژه فازی، از متغیرهای جدیدی است که در این مقاله به صورت فازی معرفی شده است که دلیل عدم قطعیت آنها وجود مواردی مانند سوء مدیریت ها، تحریم ها و تورم کنترل نشده است. با توجه به نتایج این مقاله، می توان دریافت که روش ارزیابی اقتصادی فازی نسبت به روش کلاسیک آن، دید جامع تری به کارشناسان، تصمیم گیران و مسئولین اجرایی می دهد تا بتوانند با توجه به میزان حساسیت انتخاب هر سناریو نسبت به تغییرات متغیرهای اقتصادی، سناریوی برتر را انتخاب کنند.
    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، تحلیل هزینه، فایده، نظریه مجموعه های فازی، عدم قطعیت، سیستم حمل و نقل انبوه بر
  • امیر کاووسی*، مجتبی عباس قربانی، فریدون مقدس نژاد، آرمین بامداد زیکساری صفحات 145-160
    ارزیابی روسازی در سطح شبکه به منظور تعیین وضعیت کیفی روسازی ها، تعیین نوع عملیات نگهداری (پیشگیرانه، بهسازی و یا بازسازی) و همچنین اولویت بندی بر اساس محدودیت بودجه انجام می شود. در این سطح از ارزیابی، داده های مورد استفاده، از جزییات و پوشش کمتری در سطح شبکه راه ها نسبت به ارزیابی در سطح پروژه برخوردار بوده و همچنین تحلیلهای ساده تری روی آنها انجام می شود. وضعیت سازه ای روسازی های آسفالتی در سطح شبکه معمولا با استفاده از دستگاه افت و خیز سنج ضربه ای (FWD) و تعیین پارامترهایی مانند مدول لایه ها و یا عدد سازه ای موثر روسازی (SNeff) مورد ارزیابی قرار می گیرد. تحلیل داده های افت و خیز، نیازمند اطلاع از ضخامت لایه های روسازی است که این کار می تواند با استفاده از دستگاه GPR و یا سونداژ و مغزه گیری از روسازی صورت گیرد. ساده سازی برداشت و تحلیل داده های حاصل از دستگاه FWD در سطح شبکه به منظور ارزیابی سریع شبکه راه ها از اهمیت بسیاری برخوردار است. در این تحقیق به منظور محاسبه عدد سازه ای موثر روسازی، ده روش مختلف در سه رده، از نظر میزان اطلاع از ضخامت لایه ها، شامل «عدم اطلاع از ضخامت»، «اطلاع از ضخامت کل روسازی» و «اطلاع از ضخامت لایه های روسازی» مورد بررسی قرار گرفتند. به این منظور هفت قطعه از هفت محور در کشور (با شرایط متفاوت از نظر شاخص SNeff) انتخاب و آزمایش FWD روی آنها انجام شد. پس از بکارگیری روش های مختلف و ارزیابی نتایج حاصل از آنها، روش Jameson (با ضریب همبستگی 0/71) در رده روش های بدون نیاز به اطلاع از ضخامت روسازی و روش Wimsatt (با ضریب همبستگی 0/92) در رده روش هایی که اطلاع از ضخامت کل روسازی در آنها لازم است به عنوان مناسب ترین روش ها شناخته شدند.
    کلیدواژگان: دستگاه FWD، عدد سازه ای، بهسازی روسازی، مدیریت روسازی
  • مهرداد هادی پور* صفحات 161-170
    سالانه بودجه نسبتا زیادی صرف تامین نیازهای حمل و نقل موتوری در شهرها می شود. واردات بنزین، ساخت و ساز جاده ها، هزینه تعمیرات و نگهداری خودروها، از جمله این هزینه ها هستند. همچنین نقش بارز تردد خودروها در عوارض زیست محیطی از قبیل مصرف انرژی، ایجاد آلاینده های هوا و صوت بر این هزینه ها می افزاید. در این راستا، لزوم توجه به مدیریت زیست محیطی در حمل و نقل شهری افزایش می یابد. یکی از راهکارهای این نوع مدیریت استفاده هرچه بیشتر از مدهای غیرموتوری (پیاده روی و دوچرخه سواری) است. هدف تحقیق، طراحی وتوسعه یک مدل در محیط GIS با رویکرد معرفی مناطق قابل توسعه جهت توسعه حمل و نقل غیرموتوری است. شهر اراک به عنوان یک شهر در حال توسعه درایران به عنوان منطقه مورد مطالعه انتخاب شده است. روش تحقیق طراحی یک روش محاسبه سطح دسترسی به مناطق تجاری، تفریحی و اداری برای مدهای حمل و نقل با اولویت های غیر موتوری حمل و نقل بوده است. ابزار GIS با توانایی ارزیابی گزینه های مختلف و نیز همپوشانی لایه ها، ابزاری کارآمد در این تحقیق تلقی می شود. نتایج بیانگر پتانسیل بالای منطق مطالعاتی جهت توسعه حمل و نقل غیرموتوری است. نقشه های مختلف بیانگر استفاده غیرضروری و در برخی موارد، ناکارآمد حمل و نقل موتوری در بخشهای متعددی از شبکه حمل و نقل است که عوارض زیست محیطی فراوانی را به همراه دارد. این تحقیق به روشنی در بر دارنده یک رهیافت علمی در حمل و نقل شهری است که ثابت می کند کاهش عوارض زیست محیطی حمل و نقل با تردد غیرموتوری در بسیاری از موارد، خللی در دسترسی ها وارد نمی کند. این رویکرد می تواند در برنامه ریزی شهری در سطوح منطقه ای و کشوری مورد استفاده واقع شود.
    کلیدواژگان: دسترسی، حمل و نقل شهری، محیط زیست، سیستم اطلاعات جغرافیایی، پیاده روی و دوچرخه سواری
|
  • Pages 1-20
    Modified Matrix Subtraction Method (MMSM) and Tensor Method(TM) are simple but useful methods for detecting damage in concrete piers of bridges. In the methods, square time-frequency representation was used for the first time to damage detection in the bridges. In signal procedures, damage diagnosis becomes possible with structural monitoring which sensors are used for measuring the structural behavior. Considering the variety of sensors, in accordance with the used method to detect damage, it is necessary, suitable sensor for measuring structural behavior is determined and sensitivity of the used method to recorded signals is investigated. In this research, exciting force and time-frequency representation algorithm was used to detect damage and determine its location. Besides, analytical models of W180 and MGR bridges were selected as the structural samples. Also sensors including displacement gauge, speedometer and accelerometer for detecting damage in concrete piers of bridges using MMSM and TM were evaluated and optimal signal type which is much compatible with the proposed methods and algorithm were assessed and identified. According to performed calculations, using response signals recorded by displacement gauges and applying MMSM and TM, better results were obtained when compared to speedometer and accelerometer were used. When displacement gauges were used, the damaged piers were correctly identified in all of the cases. However, using signals recorded by speedometer and accelerometer, damaged piers were reported correctly in 88.9% and 94.4% of the cases, respectively. Furthermore, the effects of the distance of the sensor locations from the affected area and their impact on the results were studied. In accordance with the calculated results, by reducing the distance between mounting location of the sensors from the damaged area, ability and accuracy of MMSM and TM were increased.
    Keywords: Displacement gauge, speedometer, accelerometer, Modified Matrix Subtraction Method, Tensor Method
  • Pages 21-34
    Nowadays, there are many social and economic costs for transportation related problems. All these have led to improvements in transportation demand management (TDM) approach by transportation ‎policy makers. ‎TDM is a general term focused on more efficient use of transportation resources of societies. According to political considerations and due to high social cost of citizens’ habits change, as well as the cost of upgrading a designed technology to a newer one, TDM policies are often remain persistent for long periods in cities. To reflect the effect of such a TDM policy on transportation pattern of a city, adopted models must be able to estimate their long term effect on the city. This paper is focused on long term effect of simultaneous policy pairs on society and environment through a 20-year imposed cost index. To capture the interaction effect of two policies as well as their long term effect, a system dynamics model is adopted for the city of Mashhad. Three TDM policies consisting of increase in fuel cost, increase in parking cost and cordon pricing are considered, each of which designed in four different levels. Results show that policy pairs including increase in parking cost are more significant towards reducing the 20-year imposed cost index.
    Keywords: Transportation demand management, system dynamics modeling, long, term evaluation, multi, instrumentality
  • Pages 35-46
    Creep is defined as a time-dependent deformation behavior of viscoelastic materials under loading. In this study the creep behavior of asphalt concrete mixture is studied, using creep test by soil consolidation device, which is simple and exists in many laboratories, by the British Standard: BS-598- Part111. The strain-time diagram as a result of the creep test divided into four parts and a strain defined for each one. The four strains include: initial strain, final strain, total and reversible strain. In this paper, two types of aggregate grading, two types of bitumen in three different percentages of bitumen used to prepare laboratory samples. The tests performed in three different temperatures of 20, 40 and 60° C. The results of study showed that the initial and final strains as results of creep tests can illustrate the effects of asphalt concrete mixture characteristics on its rutting behavior. However, the total and reversible strains did not follow the regular trend.
    Keywords: Creep, hot mix asphalt concreter, rutting behavior, strain
  • Pages 47-58
    Finding the shortest path that a vehicle can go through its all points with static coordinate, and finally back to the initial point is one kind of vehicle routing problem. This problem is called Traveling Salesman Problem, which has many applications in transportation engineering and other science. Deterministic methods (mathematical) have been shown unsuitable for such complicated problems. Therefore, in this paper it has been tried to solve this problem by modifying Bee Colony Algorithm, one of the recent optimization algorithms. Results demonstrate the proposed Bee Colony Algorithm has suitable ability to solve the problem, compared to other optimization methods.
    Keywords: Transportation engineering, vehicle routing problem, Bee colony Algorithm
  • Pages 59-82
    Nowadays, the rate of urban population growth and urban communications can improve the essentiality of developing airport structures as an important transportation issues. The process of airport development as a complex structure is a time consuming and costly task. Several parameters such as social and economic elements, operational specifications, technical features and security issues have different effects on the performance of this phenomenon. The assessment and identification of flight barriers locations can be considered as one of the most important technical factors in the process issues of airport development. So, accurate methods are required in order to improve operations under the technical development process. In this paper, according to national and international parameters and standards, the criteria of airport development have been declared and prioritized for the future plan of the airport runways. For this purpose, at first, the real condition of each bands in terms of: topography, vegetation, hydrology, wind direction, proximity to urban areas, lighting systems, slope, length of runway and associated spatial layers, are checked in Birjand airport and entered into the GIS environment. The output GIS ready layers are aggregated in a meaningful context by prioritizing bands. After that, TOPSIS multi criteria decision making model is performed in 6 steps. Finally, considering numerical results, a reasonable set of runway directions is defined for the future planning and decision making on the airport. Comparing results of seven runways in Birjand airport indicates that No. 28 (runway) by the rank of 0.66 is the best and No. 08 by the value of 0.24 is the worst alternatives for the future policy of airport decision makers. Also, the east direction is the most appropriate and the south-west direction is the worst options for developing airport bands in the future development of Birjand airport.
    Keywords: Airport policy, Level of flight barriers
  • Pages 83-98
    In transport route planning, generally one or a few alternative routes are proposed. The process of selecting best route is carried out by considering minimal environmental, social and economic impacts and high performance in technical transportation criteria. This process may fail without considering the cultural, social and economic patterns of the region, suitable programming for public participation and coordination between the different organizations. In addition, lack of sufficient or updated information or lack of similar way to gather data a one of the important problems to get the real results. Therefore, spatial data infrastructure (SDI) is very useful for developing common standards and data sharing mechanism between different organizations in this domain. On the other hand, web 2.0 technologies that enable ordinary people to create and share spatial data facilitate public participation. These data called volunteered geographic information (VGI) can be used for completing and updating official data. The purpose of this paper is design a system by considering evaluating impacts and technical transportation criteria of proposed alternatives for selecting best rote as well as creating an environment for facilitating sharing spatial data and public participation. Also, this system provides a convenient, reliable and faster way to achieve best alternative based on most important criteria by using multi-criteria methods. Results indicate success of SDI in integration with VGI for selecting best route, so that can help to reduce extra costs, to reduce environmental impacts and increase public satisfaction.
    Keywords: Best route selection, spatial data infrastructure, VGI, public participation
  • Pages 99-116
    The aim of this study is to develop the algorithms for solving train timetabling problems in the double-track railways. To find the optimal solution of the problems, the common software package CPLEX 11 was used in addition to a method based on branch and bound algorithm. Both the mathematical model and branch and bound algorithm were implemented in Java Software and some large-scale real problems were investigated. The problems are based on Bafgh-Sirjan and Tehran-Mashhad railways. Comparison of results show more efficient performance of the algorithm rather than CPLEX. The criterion to compare the performances was the solving time. Five methods were then used based on beam search algorithm to find near-optimal solutions in a rational amount of time. Three of these methods are considered as the innovations of the present research. The results of applying beam search methods demonstrate more impressive proficiency of the heuristic methods innovated compared to methods suggested in previous works especially when facing large-scale problems. Depending on the importance of accuracy and time in different conditions, the excogitated methods can generate the train timetable schedules. By using the results of the research, it is possible to prepare the optimal and near-optimal time-tables especially for the long railways with the large amount of trains.
    Keywords: Train time tabling, heuristic methods, branch, bound, beam search algorithm, optimal solution
  • Pages 117-144
    In order to find the most economical scenario/alternative among the different proposed set of scenarios/alternatives, one approach is to perform an engineering economy evaluation, or stated more precisely, a cost benefit analysis (CBA). Within the conventional CBA context, all the monetizable costs and benefits of each decision alternative are determined and the CBA procedure is put forward by these deterministic and exact values. However, when the costs and benefits embody considerable uncertainties, one needs to leverage an adapted tool to be capable to perform the CBA with such uncertainties. In this regard, Fuzzy set theory could be a promising approach to handle the inherent uncertainties in the economic evaluation of the projects. In this paper, the classical equations of the CBA are extended to the fuzzy environment and according to the economic situation of Iran, the interest rate, inflation rate, exchange rate, and the construction period is considered as the fuzzy variables. Subsequently, the proposed fuzzy-CBA approach is employed for the economic evaluation of the Qom metro system. The fuzzy variables used in this paper are selected according to the specific economic situation of the country that was affected by international sanctions, high inflation rates, and mismanagement of the economy.
    Keywords: Economic evaluation, cost, benefit analysis, fuzzy set theory, uncertainty, mass transit systems
  • Pages 145-160
    Pavement evaluation at Network-level is performed with the aim of assessing conditions of pavements, the required maintenance level (i.e. preventive, rehabilitation or reconstruction) or prioritization purposes. The data required to assess network-level pavement evaluation are fewer than the case of project level evaluation. In addition, less pavement analysis and calculation are required. Asphalt pavement structural condition analysis at network level is generally performed using FWD data for determination of pavement layers moduli and effective Structural Number (SNeff). FWD data analysis requires information regarding pavement thickness. These can be determined using GPR or doing core and pit in pavement. Simplification of the collected data and analysis of FWD data are important issues for rapid assessment of road networks. In this study, ten different methods were evaluated in three different levels of thickness requirement (i.e. no information of pavement thickness, knowing pavement total thickness and having thicknesses of each layer) to determine pavement effective structural number. A field analysis was performed applying FWD on seven pavements having different structural numbers (i.e. having low, medium and high SN values). The above analysis was performed and it was revealed that among the various methods, Jameson with correlation coefficient of 0.71 in the category “no information of pavement thickness”; and Wimsatt with correlation coefficient of 0.92 in the category of “knowing total pavement thickness” showed to better represent pavement condition.
    Keywords: Pavement, Thickness, Structural Number, FWD
  • Pages 161-170
    For urban transportation development there are a lot of annual costs, such as fuel importation, roads development, car repairing. Also environmental transportation impacts like energy consumption, noise and air pollution, increase the mentioned costs. Along rapid urban development it has become a considerable concern in the urban environmental management. Therefore, urban transportation is an important area in the field of environment. Hence it is required to pay more attention to environmental management of urban transportation. One of the useful management methods is development of Non-motorized Urban Transportation (bicycling and walking). The overall objective of this study is to develop a GIS model to plan suitable locations for non-motorized urban transportation. Arak, a developing city in Iran has been chosen as a case study. Methodology of this study helps to select suitable sites for development of non-motorized urban transportation. GIS as a powerful tool is applied for layers overlaying and interpretation of several scenarios. The results as the accessibility map and analysis for 3 transportation options (motorized transportation, bicycling and walking), shows high suitability of the study area for development of non-motorized urban transportation. Regarding fuel consumption issue, there are a lot of non-suitable location of main destinations in urban transportation network. This research has successfully managed development of a scientific approach for current and future development. It can be employed in transportation planning and suitability assessment at the local and national structure plan levels.
    Keywords: Urban transportation, accessibility, environment, GIS, bicycling, walking