فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال دوازدهم شماره 1 (زمستان 1393)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال دوازدهم شماره 1 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه آقابزرگی افجه، علیرضا بصیری، عبدالرضا محمدی نافچی صفحات 5-12
    مقدمه
    یکی از روش های آماده سازی در فرآوری میوه ها و سبزی ها آبگیری اسمزی تحت فشار کاهش یافته ناپیوسته می باشد که به دلیل استفاده از دماهای پایین امکان تولید فرآورده هایی با بافت و رنگ مطلوب را می دهد. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات متغیرهای فرآیند آبگیری اسمزی (فشار محیط، زمان تماس محصول با محلول، غلظت و دمای محلول اسمزی) بر روی شاخص های کیفی فرآورده (تغییرات رنگ، بافت، جذب روغن) و دستیابی به شرایط بهینه فرآیند می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از یک سیستم آبگیری اسمزی تحت خلاء استفاده گردید که شامل جار بی هوازی، سبد توری، پمپ خلاء، فشارسنج و دماسنج بود. با بررسی پارامترهای کیفی محصول محدوده دمای محلول اسمزی 30 تا 50 درجه سانتی گراد، فشار 500 تا 700 میلی بار، غلظت محلول اسمزی 30 تا 50 درصد و مدت زمان تماس محصول با محلول اسمزی 60 تا 180 دقیقه تعیین گردید. با استفاده از مدل آماری رویه پاسخ نقشه آزمایش ها شامل 31 آزمون به دست آمد و نمونه های فرآوری شده در نهایت در دمای 108 درجه سانتی گراد، زمان8 دقیقه و فشار 320 میلی بار تحت خلاء سرخ شدند و سپس اثرات این پارامترها بر روی شاخص های کیفی نمونه های فرآوری شده در سه تکرار مورد آزمایش قرار گرفتند.
    یافته ها
    پس از تجزیه و تحلیل داده ها، شرایط بهینه شامل دمای محلول اسمزی71/48درجه سانتی گراد، فشار 07/592 میلی بار، مدت زمان 92/62 دقیقه وغلظت محلول اسمزی 87/34 درصد حاصل شد. با انجام آزمایش بهینه با شرایط ذکر شده میزان تغییرات رنگ 63/13، جذب روغن g oil/100g dry basis82/14 و بافت78/2 N/mبه دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که افزایش دمای محلول اسمزی سبب کاهش سختی بافت و افزایش تغییرات رنگ می شود. با افزایش غلظت محلول اسمزی میزان تغییرات رنگ، جذب روغن و سختی بافت کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: آبگیری اسمزی، بهینه سازی، سرخ کردن تحت خلاء، فشار کاهش یافته، کیوی
  • سحر خرسند منش، مهرداد قوامی، بهزاد بازیار صفحات 13-20
    مقدمه
    یکی از واکنش های مهم فساد روغن ها و چربی ها اکسیداسیون می باشد که آنتی اکسیدان ها قادرند آنرا به تاخیر بیاندازند. قهوه دارای آنتی اکسیدان های موثری همچون اسید کلروژنیک، استر اسید کافئیک و اسید کوئینیک به شکل پلی فنول می باشد. هدف از این پژوهش بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره قهوه می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش عصاره قهوه طی 3 ساعت با دو حلال هگزان و ایزوپروپانول با روش سوکسله استخراج گردید، راندمان استخراج تعیین شد و میزان کل ترکیبات فنولیک عصاره ها با روش فولین سیوکالتیو اندازه گیری شد. جهت بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی تاثیر غلظتهای مختلف (0، 03/0، 06/0، 09/0، 12/0 و 15/0 درصد) عصاره های هگزانی و ایزوپروپانولی قهوه خام و بو داده شده دو گونه آرابیکا و روبوستا در به تاخیر انداختن اکسیداسیون در تالو از طریق آزمون های اندیس پراکسید (با قرار دادن تیمارها در آون 100 درجه سانتی گراد به مدت پنج روز در فواصل زمانی 24 ساعته) و رنسیمت در حرارت 110 درجه سانتی گراد بررسی گردید.
    یافته ها
    آزمایشات انجام شده نشان داد که غلظت های مختلف عصاره قهوه، خاصیت آنتی اکسیدانی داشتند و توانستند روند اکسیداسیون را کاهش دهند. از طرفی بیشترین میزان ترکیبات فنولیک بر حسب گالیک اسید مربوط به عصاره ایزوپروپانولی قهوه بو داده شده روبوستا به میزان 2/17 میلی گرم بر گرم وزن خشک بود. همین طور عصاره های ایزوپروپانولی راندمان استخراج بالاتری داشتند که احتمالا به علت قطبی تر بودن این حلال نسبت به هگزان بوده است.
    نتیجه گیری
    در میان غلظت های استفاده شدهبهترین غلظت عصاره قهوه، 15/0 درصد بود و نتایج نشان داد که عصاره ایزوپروپانولی قهوه بو داده روبوستا با بیشترین میزان ترکیبات فنولیک بهترین اثر آنتی اکسیدانی را داشته بنابر این می توان از آن به عنوان یک منبع گیاهی که دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی است در صنایع غذا و دارو استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بازده استخراج، ترکیبات فنولیک، خاصیت آنتی اکسیدانی، قهوه آرابیکا، قهوه روبوستا
  • سید یوسف پورمیر، علیزضا صادقی ماهونک، جواد فتاحی مقدم، مهران اعلمی صفحات 21-32
    مقدمه
    میوه مرکبات دارای ویژگی های فیزیکوشیمیایی و مواد آنتی اکسیدانی متفاوت هستند. در این پژوهش صفات فیزیکی، ویژگی های کمی- کیفی و ترکیب های زیست فعال میوه چهار رقم مرکبات شمال کشور با هدف بهره گیری در صنایع آبگیری، اندازه گیری شد.
    مواد و روش ها
    صفات مورد مطالعه شامل اندازه گیری طول، قطر، ضریب کرویت، حجم، ضخامت پوست، پالپ، درصد آبدهی، TA، TSS، قند، ویتامین ث، فنل کل و ظرفیت آنتی اکسیدانیبود.
    یافته ها
    میوه ها از نظر شکل متفاوت بودند. بیش ترین و کم ترین میزان طول و حجم متعلق به پرتقال تامسون و نارنگی انشو بود. بالاترین و پایین ترین میزان ضریب کرویت به ترتیب در پرتقال سیاورز (97/0) و نارنگی انشو (91/0) بدست آمد. پرتقال تامسون با بیش ترین ضخامت پوست (82/4 میلی متر) و پالپ (53/9%)، دارای کم ترین درصد آبدهی در آزمایشگاه (15/31%) و خط تولید (78/26%) بود. بالاترین میزان قند کل و TA به ترتیب در نارنگی انشو (19/9 گرم در صد گرم) و پرتقال سیاورز (85/1 گرم در صد گرم) بدست آمد. ارزیابی ترکیب های زیست فعال نشان داد که بیش ترین میزان ویتامین ث و فنل کل به ترتیب در پرتقال سیاورز (30/58 میلی گرم در صد میلی لیتر) و پرتقال خونی مورو (25/55 میلی گرم در صد میلی لیتر) وجود داشت. ارتباط مثبتی بین ظرفیت آنتی اکسیدانی با ویتامین ث (91/0) و فنل کل (71/0) وجود داشت و کم ترین درصد ظرفیت آنتی اکسیدانی متعلق به نارنگی انشو (20/38%) بود.
    نتیجه گیری
    پرتقال تامسون به دلیل ضخامت پوست بالا، پالپ زیاد، درصد آبدهی کم و تلخی پس از آبگیری رقم مناسبی برای آبگیری نبود ولی به دلیل حجم بالا و ظاهری جذاب از قابلیت تازه خوری بالایی برخوردار بود. پرتقال سیاورز که در اوایل فصل برداشت کم تر به صورت تازه خوری مصرف می شود، بسیاری از شرایط آبگیری (بیش ترین میزان ضریب کرویت، آبمیوه بالا و درصد پالپ متعادل) را داشت. نارنگی انشو و پرتقال خونی علاوه بر تازه خوری، بصورت کنترل شده قابل استفاده در صنایع آبگیری بودند.
    کلیدواژگان: آبگیری، ترکیب زیست فعال، خواص فیزیکی، فعالیت آنتی اکسیدانی، میوه مرکبات
  • سارا بازیاری، حمیدرضا زمانی زاده، مریم میزانی، انوشه شریفان صفحات 33-40
    مقدمه
    امروزه از سویا به سبب خصوصیات کاربردی و تغذیه ای موجود در پروتئین های آن در محصولات گوشتی استفاده می گردد. با این وجود سویا و مشتقات آنبر اساساستاندارد ملی ایران به عنوان مواد حساسیت زای شدید برای برخی افراد شناخته شده اند که باید از قوانین برچسب گذاری تبعیت کنند. بنابراین هدف این پژوهشتوسعه یک آزمون PCR برای شناسایی سویا به عنوان یک ماده آلرژن پنهان در محصولات گوشتی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، ابتدا نمونه های سویا و محصولات گوشتی تجاری تهیه و DNA هر یک با استفاده از کیت MBST، استخراج و خالص سازی گردید. پرایمر اختصاصی سویا طراحی و سفارش داده شد. سپس شرایط آزمون PCR برای تکثیر قطعه 118 جفت بازی متعلق به سویا، بهینه سازی و محصولات PCR، بوسیله ژل آگارز 5/1% الکتروفورز گردید. در نهایت کارایی این تکنیک برای شناسایی سویا در محصولات گوشتی تجاری مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج آزمون PCR بکار رفته با اظهارات برچسب محصولات گوشتی مقایسه شد.
    یافته ها
    تحت شرایط بهینه سازی شده، قطعه DNA با طول 118جفت بازی برای سویا تکثیر یافت. سپس تکنیک توسعه یافته به طور موفقیت آمیزی برای شناسایی سویا در محصولات گوشتی تجاری مورد استفاده قرار گرفت، نتایج نشان داد که 100% محصولات سوسیس و ناگت مرغ، 33% محصولات کالباس، 60% محصولات همبرگر، 75% محصولات کباب لقمه باند 118 جفت بازی متعلق به سویا را ظاهر ساختند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد آزمون PCR توسعه یافته در مطالعه حاضر، روشی سریع، حساس، ساده، قابل اعتماد و مقرون به صرفه برای شناسایی پروتئین گیاهی سویا به عنوان یک ماده حساسیت زا در محصولات گوشتی تجاری خام و حرارت دیده می باشد.
    کلیدواژگان: سویا، محصولات گوشتی، PCR
  • پریناز عسگری، امید مرادی، بهجت تاج الدین صفحات 41-48
    مقدمه
    خرما یکی از محصولات بسیار مهم ایران است که نقش مهمی در تغذیه مردم دارد. حدود 35 درصد از میزان کل خرمای تولیدی کشور به دلایل مختلف از جمله بسته بندی نامناسب، غیر علمی و غیر بهداشتی به ضایعات تبدیل می گردد که با توجه به ارزش اقتصادی این محصول، همچنین اهمیت نانوتکنولوژی در افزایش کارایی بسته بندی در نگهداری موادغذایی، اثر فیلم های کامپوزیتی نانولوله کربنی و نانوذرات اکسیدروی بر روی خواص حسی و آلودگی میکروبی خرمای مضافتی بررسی شد.
    مواد و روش ها
    خرمای مضافتی از بازار تهران خریداری گردید و در بسته های پلی اتیلنی خالص (نمونه شاهد، w) و فیلم های حاوی نانو لوله های کربنی و نانو ذرات اکسیدروی (CZ)، در سه سطح (2، 1 و 1/0 درصد) بسته بندی و در فواصل زمانی 90 روزه مورد آزمون واقع شد. نتایج با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    مشخص شد که بار میکروبی، در صورت استفاده از فیلم های کامپوزیتی نانولوله کربنی و نانوذرات اکسیدروی، به طور معنی داری کاهش می یابد، در واقع تعداد باکتری های لاکتیکی در نمونه حاوی نانولوله کربنی و نانو ذرات اکسید روی در سطح 2 درصد 83/0 سیکل لگاریتمی کاهش نشان داد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد، در صورت استفاده از فیلم فوق می توان مدت ماندگاری خرمای مضافتی را بدون اثر نامطلوب بر روی ویژگی های حسی افزایش داد. در این پژوهش، بهترین نتیجه مربوط به فیلم های ترکیبی نانولوله کربنی و نانوذرات اکسیدروی با 2 درصد اکسیدروی (1CZ) می باشد.
    کلیدواژگان: نانو لوله های کربنی، نانوذرات اکسیدروی، بسته بندی، خرمای مضافتی
  • مرتضی محمدی، زهرا پورفلاح، منیره نهار دانی، سید محمد مشکانی صفحات 49-58
    مقدمه
    خشک کردن یکی از قدیمی ترین روش های نگهداری محصولات کشاورزی می باشد و کوشش بر این است تا آهنگ خشک کردن از طریق انتقال گرما و رطوبت به بیشترین مقدار ممکن رسانده شود.
    مواد و روش ها
    در مطالعه پیش رو، فرآیند خشک کردن برش های میوه به، با ضخامت های3، 5 و 7 میلی متر، در دماهای 60 تا 80 درجه سانتی گراد مدلسازی و شرایط برای رسیدن به حداکثر ضریب نفوذ و کاهش زمان خشک کردن، به کمک روش شناسی سطح پاسخ بهینه یابی گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مدل میدلی دارای کمترین مقادیر RMSE، MRPD و 2χ و بالاترین مقدار R2 بود و اعمال دمای 71 درجه سانتی گراد در ضخامت 7 میلی متر منجر به ایجاد بیشترین ضریب نفوذ و کمترین زمان خشک کردن گردید.
    نتیجه گیری
    روش خشک کردن جریان هوای داغ برای قطعات میوه به، خروج رطوبت را از میوه تسهیل نمود. بطور کلی این روش یکی از روش های مناسب جهت خشک کردن میوه به بود.
    کلیدواژگان: خشک کردن لایه نازک، ضریب نفوذ موثر، مدل سازی ریاضی، میوه به
  • سعید سخاوتی زاده، معصومه کریمی، علیرضا سوند رومی، وحید صادقی سروستانی صفحات 59-70
    مقدمه
    امروزه تمایل استفاده از محصولات کم چرب در جامعه افزایش یافته است کم کردن چربی در محصولات باعث کاهش استحکام بافت محصول می گردد. برای جلوگیری از این نقیصه می توان از هیدروکلوئید ژلاتین استفاده نمود. ولی هیدروکلویید ها نیز بر روی طعم محصول اثر می گذارند. برای حل این مسئله می توان از سبزیجات معطر استفاده نمود.یکی از این سبزیجات چویل می باشد. این گیاه باعث کاهش بیماری های قلبی عروقی، فشار خون، دیابت و کلسترول می شود. بعلاوه می تواند از رشد سلول های سرطانی و متاستاز آن ممانعت به عمل آورد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق اثر دو غلظت ژلاتین (15/0و 3/0 درصد) برر روی ماست چویل مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه های ماست از نقطه نظر pH، اسیدیته، اسید چرب فرار، خصوصیات حسی و میزان دی استیل هر هفت روز یکبار تا 21 روز مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ژلاتین باعثافزایش اسیدیته و کاهش pH در مقایسه با نمونه شاهد می گردد همچنین باعث کاهش در تولید اسید چرب فرار و دی استیل می شود. ولی نتایج تست حسی نشان داد که ژلاتین تاثیر منفی بر روی خصوصیات حسی محصول ندارد.
    نتیجه گیری
    بررسی حاضر نشان داد که کاربرد ژلاتین به همراه گیاه چویل منجر به ایجاد کیفیت بهتر محصول می گردد.
    کلیدواژگان: چویل، خصوصیات شیمیایی و حسی، ژلاتین، ماست
  • محسن وظیفه دوست، سید ابراهیم حسینی، سعید بختیاری، احمد جعفر نژاد صفحات 71-80
    مقدمه
    مقدار زیادی از محصولات کشاورزی در مرحله پس از برداشت به علت کم توجهی به اصول نگهداری صحیح فرآورده و همچنین خسارات ناشی از آفات انباری دچار افت کیفیت می گردند، به این دلیل استفاده از ترکیباتی که باعث افزایش ماندگاری میوه ها و سبزی ها می گردند، اجتناب ناپذیر است. از این رو هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر گاز ازن، اسید استیک و منتول جهت حفظ خصوصیات کیفی در گوجه فرنگی است.
    مواد و روش ها
    بدین منظور گوجه فرنگی واریته ارلی اوربانا وای تحت تیمارهای مختلف شامل آب ازن دار(0 و 2 ppm)، اسید استیک(0 و 4 درصد حجمی/حجمی)، منتول(0، 250 و 500 ppm) و محلول های ترکیبی آنها قرار گرفت و سپس آزمایش های لازم شامل اندازه گیری ضایعات وزنی، مواد جامد محلول، قند احیاء کننده، اسیدیته، ویتامین C و شمارش میکروبی کل روی تمام نمونه ها و از جمله شاهد انجام شد. پس از 15 روز نگهداری در دمای محیط، آزمایش ها دوباره تکرار شدند و تاثیر اعمال تیمارها بر روی نمونه ها در مقایسه با شاهد مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    استفاده از تیمارها به حفظ مواد جامد محلول کمک نموده، میزان قند احیاءکننده، ضایعات وزنی و بار میکروبی در نمونه های تیمار شده پس از پایان دوره نگهداری کمتر از شاهد بود، همچنین اسیدیته قابل تیتر و ویتامین C در گوجه فرنگی های تیمار شده بهتر حفظ شده بودند.
    نتیجه گیری
    تیمارها تاثیر مناسبی بر حفظ کیفیت گوجه فرنگی داشت و تیمار ترکیبی ازن- اسید استیک- منتول(در غلظت 500 ppm) از همه تیمارها موثرتر بود.
    کلیدواژگان: ازن، اسید سیتریک، گوجه فرنگی (Lycopersicon Esculentum)، منتول
  • معصومه سادات میر رضایی رودکی، محمد علی سحری، بابک غیاثی طرزی، مریم قراچورلو، محسن برزگر صفحات 81-90
    مقدمه
    روغن زیتون یکی از مشهورترین و با ارزش ترین روغن های خوراکی می باشد که تقاضا و استفاده از آن به طور روزافزون افزایش می یابد. بنابراین در این تحقیق به بررسی اثر تصفیه بر خصوصیات کیفی روغن زیتون بکر حاصل از دو رقم بلیدی و آربیکینا پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    دو تیمار تصفیه (اول: بی رنگ و بی بو کردن در C ̊50 به مدت 30 دقیقه؛ دوم: بی رنگ کردن در C ̊70 و بی بو کردن در C ̊135 به مدت 45 دقیقه) استفاده شد. ویژگی های دو رقم زیتون بلیدی و آربیکینا چون ابعاد، وزن، روغن، رطوبت، ترکیب اسیدهای چرب، اسیدهای چرب آزاد، پراکسید، دی ان و تری ان مزدوج، پلی فنل کل، زمان پایداری و رنگ بررسی گردید.
    یافته ها
    با توجه به درصد رطوبت مشابه، روغن میوه کامل، هسته و گوشت دو رقم زیتون تفاوت معنی داری داشت (p<0.05). ترکیب اسیدهای چرب پس از تصفیه بدون تغییر بوده به استثنای نمونه بلیدی در تیمار دوم تصفیه، که در اسیدهای چرب اشباع افزایش و در مابقی کاهش داشته است. کاهش پلی فنل کل در بلیدی و آربیکینا در تیمار اول به ترتیب 87/51% و 92/34% بود ولی در تیمار دوم به ترتیب به 67/68% و 67/92% رسید. دی ان و تری ان های مزودج در هر نمونه پس از تصفیه به ترتیب کاهش و افزایش داشته که این کاهش و افزایش در تیمار دوم بیشتر بود. پراکسید و اسیدچرب آزاد هر دو نمونه پس از تصفیه کاهش داشت که این کاهش در دو تیمار تفاوت معنی داری نداشت.
    نتبجه گیری: تیمار دوم تصفیه مصرف انرژی بیشتری داشت در صورتی که اعداد پراکسید و اسیدهای چرب آزاد در هر دو تیمار تصفیه یکسان بود بنابراین می توان توصیه کرد که تصفیه در دمای C ̊50 و زمان 30 دقیقه انجام شود.
    کلیدواژگان: تصفیه روغن، روغن زیتون بکر، شاخص های پایداری
  • کرامت الله رضایی، مریم کلانتری، مهناز هاشمی روان، محمد تقی گلمکانی، نسرین فرجی، دلنیا فرجی صفحات 91-100
    مقدمه
    امروزه، استفاده از رنگ های طبیعی در مواد غذایی و دارویی اهمیت به سزایی دارد. فایکوسیانین به عنوان یک رنگدانه طبیعی با خاصیت آنتی اکسیدانی قوی از جلبک اسپیرولینا استخراج می گردد. به دلیل اثرات سمی گزارش شده از رنگ های سنتزی، دلایل مختلفی برای استفاده از رنگ های طبیعی در مصارف دارویی و غذایی وجود دارد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، تولید فایکوسیانین در شرایط مختلف دما (C 30 و 35)، شدت نور متغیر (0/2 و 5/3 کیلولوکس)، نوع منبع کربنی (گلوکز، اتانول و اسید استیک) و روش کشت (مداوم و غیر مداوم) برای تولید حداکثر فایکوسیانین مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش هایی مطابق با روش فاکتوریل کامل در دو شرایط ثابت و متغیر بر روی نمونه ها انجام گردید.
    یافته ها
    نشان داد در روش غیر مداوم و نیمه مداوم غلظت منبع کربنی 0/1 میلی لیتر بر لیتر و نور 0/2 کیلولوکس با افزایش دما از30 به 35 درجه سلسیوس تولید فایکوسیانین در گلوکز نسبت به دو منبع کربنی دیگر با سرعت بیشتری کاهش پیدا کرد. با استفاده از غلظت 0/1 میلی لیتر بر لیتر منبع کربنی و نور 5/3 کیلولوکس، هر سه منبع در دمای30 درجه سلسیوس تفاوت معنی داری بین دو روش غیر مداوم و نیمه مداوم وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    در هر دو روش به دلیل نور بالا مقدار تولید فایکوسیانین بالا بود. البته مقدار تولید با استفاده از گلوکز بیشترین مقدار بود و استفاده از اتانول نیز با اختلاف ناچیز میزان تولید خوبی را نشان داد.
    کلیدواژگان: جلبک اسپیرولینا، روش های کشت غیرمداوم، فایکوسیانین، نیمه مداوم
|
  • Fateme Aghabozorgi Afge*, Alireza Basiri, Abdol Reza Mohamadi Nafchi Pages 5-12
    Introduction
    Vacuum osmotic dehydration is one of the methods of preservation of fruits and vegetable. The aim of this work is the evaluation of the effects of variables in osmotic dehydration process (ambient pressure, contact time of product and solution, concentration and temperature of osmotic solution) on the quality factors of product (colour changes, texture, oil uptake) and finally achieving the optimum process conditions.
    Materials And Methods
    A laboratory scale osmotic dehydration equipment including anaerobic jar, grid basket, vacuum pump, barometer and thermometer were used. The temperature range for osmotic solution (30 – 50° C), pressure (500-700 mbar), concentration of the osmotic solution (30- 50%) and contact time (60- 180 min) were employed. The test plans involving 31 tests were obtained by using response surface statistical models. The frying was carried out at 108ºC for 8 min and 320 mbar.
    Results
    The optimum conditions of 48.71ºC for the osmotic solution temperature, 92.07 mbar for the pressure, 62.92 min for the time and 34.87% for the osmotic solution concentration were obtained. By applying the mentioned optimum conditions, the colour changes, oil absorption (g/100g) dry basis and texture (N/m) were found to be, 13.63, 14.82 and 2.78 respectively.
    Conclusion
    The result showed that by increasing the osmotic solution temperature, texture rigidity is decreased and colour changes is increased. Colour changes, oil absorption and texture rigidity are decreased with increased osmotic solution concentration.
    Keywords: Kiwi, Optimization, Response Surface, Vaccum Frying, Vaccum Osmotic Dehydration
  • Sahar Khorsand Manesh, Mehrada Ghavami, Behzad Bazyar Pages 13-20
    Introduction
    Oxidation is one of the most important spoiling reaction in the oils and fats and might be delayed by the use of antioxidants to some extent. Coffee contains some effective phenolic antioxidants such as chlorogenic acids, caffeic acids ester and quinnic acids. The object of this research is to study the antioxidant activities of coffee extracts.
    Materials And Methods
    In this research work coffee extracts were obtained by hexane and isopropanol after three hours of extraction period. The extracts yields and total phenolic compounds were determined using Folin ciocalteu method. The hexanolic and isoporopanolic extracts of both roasted and unroasted coffee from two varieties of coffee (Arabica, Robusta) were added to tallow at different concentrations. Peroxide value at 100UC (oven) and Induction period measurements at 110UC (Rancimat) were used as means to examine and investigate the antioxidant activities of the above extracts.
    Results
    The results indicated that coffee extracts inhibited antioxidant activities and were able to reduce the oxidation chain reaction. The highest yield of phenolic compounds, taking Gallic acid as the index was related to the extracts obtained by isopropanol and accounted for 2.17 mg/g of dry matter. This might be due to higher polarity of isopropanol as compared to hexane.
    Conclusion
    Among the extracts isopropanolic extract of roasted Robusta with 15% concentration exhibited the best antioxidant activity.
    Keywords: Antioxidant Property, Coffee Arabica, Coffee Robousta, Extract efficiency, Phenolic Compound
  • Seyed Yousef Pour Mir, Ali Resa Sadeghi Mahonak, Javad Fatahi Moghadam, Mehran Alami Pages 21-32
    Introduction
    Citrus fruits have different characteristics and properties consisting of physicochemical characteristics and antioxidant potential. In this study physical, quantitative and qualitative characteristic and bioactive components of four citrus varieties in the north part of Iran are studied for their possible use in the fruit juice and concentrate processing factories.
    Materials And Methods
    Some characteristics and properties consisting of fruit length, diameter, spherical coefficient, volume, peel thickness, pulp percentage, juice percentage, TSS, sugar, TA, ascorbic acid, total phenolics and anti-oxidant capacity were determined according to the defined standard methods.
    Results
    The results showed that fruits were different in shape. The highest and lowest length and volume have been found in Thomson orange and Unshiu mandarin respectively. Siavaraz orange and Unshiu mandarin had the maximum and minimum spherical coefficient (0.97 and 0.91) respectively. The Thomson orange with highest peel thickness (4.82 mm) and pulp (9.53%) had the lowest percent juice extracted in the Laboratory (31.15%) and in the production line (26.78%). There was the highest amount of total sugar and TA in Unshiu mandarin (9.19 g.g-100) and Siavaraz orange (1.85 g.g-100) respectively. Considering the bioactive compounds, the results revealed that there was the highest concentration of ascorbic acid and total phenolic compounds in Siavaraz orange (58.3 mg.g-100) and moro Blood orange (55.25mg.g-100) respectively. Furthermore, there were a positive correlation between the antioxidant activity and ascorbic acid (R2= 0.91) and total phenolic compounds (R2= 0.71). The lowest antioxidant capacity was related to Unshiu mandarin with 38/19%.
    Conclusion
    Thomson orange was not a suitable variety for juice production due to high peel thickness and pulp, low juice percentage and also bitter taste after juice extraction. Inversely, Siavaraz orange had more industrial indices including high juice percentage, balance pulp and the highest spherical coefficient. Unshiu mandarin and Moro (Blood orange) might be consumed as fresh or be used for industrial juice extraction.
    Keywords: Antioxidant Activity, Bioactive Component, Citrus Fruit, Juice Extraction, Physical Properties
  • Sara Bazyari, Hamid Reza Zamani Zadeh, Maryam Mizani, Anoshe Sharifan Pages 33-40
    Introduction
    Soya is used in meat products due to its functional and nutritional properties. Soya is also known as an intense allergen substance for some people according to the Institute of Standards and Industrial Research of Iran, therefore its presence must be mentioned on the label of the products. The purpose of this study is to develop a PCR assay for identifying soy protein as a hidden allergen substance in meat products.
    Materials And Methods
    In this study, soya and meat products samples were prepared. The extraction of DNA from samples were carried out according to the instruction provided by MBST kit. The specific primer pairs of soya were designed and ordered. The PCR conditions were standardized to obtain the desired amplicon of 118bp for soya. Finally the PCR products were electrophoresed in 1.5% agarose gels. This method was used for detection of soya in commercial meat products and the results were compared with their labeling statements.
    Results
    In optimized PCR condition, DNA fragment of 118bp for soya was amplified. This developed technique was successfully evaluated for detection of soya in meat products. The results showed that 100% of sausages and chicken nuggets, 33.3% of cold cuts, 60% of hamburgers and 75% of Loghme Kebab contained soya.
    Conclusion
    The results indicated that PCR assay developed in this study was a rapid, sensitive, simple, reliable and commodious method that might be used for the detection of soya in raw and heat treated meat products.
    Keywords: Meat Products, PCR, Soya
  • Parinaz Asgari, Omid Moradi, Behjat Tajodin Pages 41-48
    Introduction
    Dates are one of the most Iran's important products and have a main role in people’s nutrition. About 35 percent of this product is converted to waste due to the improper packaging. Nanotechnology might be regarded important in packaging and storage of food by increasing the barrier properties of packaging systems and by improving their properties. In this research work due to the importance of dates, the effect of ZnO Nanoparticles and Carbon Nanotube films on sensory properties and microbial contamination of Mazafati dates are evaluated.
    Materials And Methods
    Mazafati dates of Bam was purchased from Tehran open market. Packages were prepared from the pure Polyethylen (W) and Carbon Nanotube and ZnO nanoparticles (CZ, 0.1, 1 and 2 percent) and filled with fresh Mazafati dates and then were monitored after 90 days intervals. The results were analysed using Duncan's multiple range test.
    Results
    It was shown that by that the using ZnO Nanoparticles and Carbon Nanotube omposite films, the microbial load has been significantly decreased. Indeed, the number of actic acid bacteria in the samples containing carbon nanotubes and nanoparticles of zinc xide at two percent concentration, have decreased by 0.83 logarithmic cycle.
    Conclusion
    The results indicated that by using nano-films, the shelf life of Mazafati dates ight be increased, without negative effects on sensory properties.
    Keywords: Carbon Nanotube, Mazafati Brand Dates, Packaging, ZnO Nanoparticles
  • Morteza Mohammadi, Zahra Pour Falah, Monire Nahardani, Seyed Mohammad Meshkani* Pages 49-58
    Introduction
    Drying is one of the oldest methods for preservation of agricultural products and it is aimed and tried to effectively increase the drying rate by heat and humidity transfer.
    Materials And Methods
    In this study, drying process for quince fruit slices with 3, 5 and 7 mm thickness at 60–80°C to reach a maximum of diffusion effects (Deff) and decrease drying time using response surface methodology have been optimised.
    Results
    The results showed that Midli model had minimum amounts of RMSE, MRPD and W2 and a maximum of R2. Optimization of drying process indicated that the application of 71°C for 7mm thickness had the most diffusion effect with least drying time.
    Conclusion
    Hot air drying method removes the moisture from the fruit and generally is suitable for drying quince fruit.
    Keywords: Garlic Extract, Minimum Inhibitory Concentration (MIC), Ready to Cook Chicken Sensory Evaluation
  • Saed Sekhavati Zade, Masome Karimi, Ali Reza Savand Romi, Vahid Sadeghi Sarvestani Pages 59-70
    lowering the fat content in the products decreases the firmness of texture. In order to prevent this event gelatin might be employed to overcome this problem. But, hydrocolloid namely gelatin might affect the taste of the product. In order to solve this problem, fragrant vegetables such as Chavil might be used for this purpose. This vegetable decreases cardiovascular diseases, hypertension, diabetes, and cholesterol concentration. Moreover, it could prevent the growth of cancer cells and its metastasis.
    Materials And Methods
    in this project, the effect of two different concentrations (0.15, 0.3 %) of gelatin on Chavil yogurt has been studied. The yogurt samples have been evaluated every seven days for 21 days in terms of pH, acidity, free fatty acid, sensory features and the rate of diacetyle formation.
    Results
    The results showed that gelatin causes an increase in the acidity and a decrease in pH as compared to the control sample. It also causes decreases in the production of free fatty acid and diacetyle formation. The results of sensory tests have shown that gelatin does not have negative effect on the sensory features of the product.
    Conclusion
    The present study indicated that by applying gelatin together with Chavil better quality yoghurt is produced.
    Keywords: Chavil, Gelatin, Sensory, Chemical Properties, Yogurt
  • Mohsen Vazife Dost, Seyed Ebrahim Hosseini, Saed Bakhtiyari, Ahmad Jafar Nejad Pages 71-80
    Introduction
    Some of the post-harvest agricultural crops due to the improper maintenance of products, as well as damages caused by the pests might lose their quality. Therefore, the use of chemical compounds to increase the shelf life of fruits and vegetables might be inevitable. The aim of this research is to evaluate the effect of ozone, acetic acid and menthol on the shelf life and keeping quality of early Urbana Y tomato after harvesting.
    Materials And Methods
    Tomato (Early Urbana Y variety) were subjected to different treatments such as ozonated water (0.2 ppm), acetic acid (0 and 4% V/V), menthol (0, 250 and 500 ppm) and combination solutions. Necessary experiments concerned with weight wasted, brix, sugar content, acidity, ascorbic acid content and microbial tests were carried out on the samples and the control. After 15 days of preservation in the environmental temperature, experiments were repeated and the influence of the treatments on the samples were determined and compared to the control.
    Results
    The results indicated that the treatment caused the reducing sugar, waste and the microbial counts to be less than control after the keeping period, while the titratable acidity and ascorbic acid content in tomatoes were preserved better.
    Conclusion
    Treatments affected the quality of tomatoes and the combined treatment; ozone, acetic acid and methanol at 500 ppm exhibited better effect.
    Keywords: Citric acid, Menthol, Ozone, Tomato (Lycopersicon Esculentum)
  • Masome Sadat Mir Rezaee Rodaki*, Mohammad Ali Sahari, Babak Ghiassi Tarzi, Maryam Gharachorloo, Mohsen Barzegar Pages 81-90
    Introduction
    Olive oil is a valuable and popular oil among the oils consumed and the demand for its production and consumption is increasing continuously. Therefore, the purpose of this study is to evaluate the effect of refining operation on the physico-chemical characteristics of virgin and refined olive oils.
    Materials And Methods
    Two olive cultivars (Bladi and Arbequina) were collected from Fadak Farm (Iran – Qom region). The oils were extracted, bleached and deodorised using two different conditions. The first batch was bleached and deodorized at 50 for 30 minutes and the second batch was bleached at 70 and deodorized at 135 for 45 minutes. Tests concerned with the determination of fatty acid composition, free fatty acid content, peroxide value, conjugated dienes and trienes, total poly phenols, colour and induction periods were carried out on the oils.
    Results
    The results indicated that moisture, oil content of whole fruit, kernel and pulp were significantly different. Fatty acid compositions were not affected after the two treatment methods with the exception of Bladi variety that slight changes concerned with saturated and unsaturated acids occurred. The total polyphenols in Bladi and Arbequina varieties in the first treatment were 51.87% and 34.92% and in the second treatment were 68.67% and 92.67%, respectively. Conjugated dienes and trienes for each sample after the treatment decreased and increased respectively and the change after the second treatment was higher.
    Conclusion
    The application of higher temperature for longer period affected both oils qualitatively. However the changes in acidity and peroxide values were similar.
    Keywords: Refining, Stability Indexes, Virgin Olive Oil
  • Keramat Rezaee, Maryam Kalantari*, Mahnaz Hashemi Ravan, Mohammad Taghi Golmakani, Nasrin Faragi, Delnia Faragi Pages 91-100
    Introduction
    Nowadays the application of natural dyes in food and pharmaceutical products are desirable and might be important. Phycociyanin is a natural pigment with powerful antioxidant activity and is extracted from the Spirulina algae. Due to the possible toxic effects of some synthetic colors and antioxidants the use of natural additives in food and pharmaceutical product are perfected.
    Materials And Methods
    In this research, phycocyanin is produced at 30 and 35, using glucose, ethanol and acetic acid as carbon source in both batch and semi continues methods with variable light intensitives of 2 and 3.5 Klx for maximum production. The experiments were carried out according to Full Factorial method using fixed and variable conditions on the samples.
    Results
    The results show that in batch and semi continues methods with 1.0 mlL-1 carbon source and 2.0 Klx light intensity by increasing the temperature from 30 to 35, the production of plycociyanin in glucose as compared to the other two carbon sources have rapidly declined. The results also indicated that by using a concentration of 1 mlL-1 carbon source and light intensity of 3.5 Klx at 30, there were not significant differences between the batch and semi continuous methods.
    Conclusion
    It was concluded that the amount of production by using glucose was maximum and also using ethanol showed good yields with minimal differences.
    Keywords: Batch, Culture Methods, Fed Batch, Phycocyanin, Spirulina