فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال هفتم شماره 5 (پیاپی 27، آذر و دی 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/21
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مسلم عباسی*، شهریار درگاهی صفحات 273-278
    اهداف
    در هر نظام آموزشی، پیشرفت تحصیلی مهم ترین شاخص توفیق فعالیت های علمی و آموزشی محسوب می شود و بررسی عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان نزد پژوهشگران علوم تربیتی و روان شناسی از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش تعلل ورزی، خودتنظیم گری و باورهای فراشناختی در پیش بینی انگیزش پیشرفت تحصیلی دانشجویان بود.
    روش ها
    این پژوهش، مقطعی- توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال تحصیلی 92-1391 تشکیل دادند که 302 نفر از این افراد به روش نمونه گیری تصادفی منظم و براساس جدول مورگان و کرچسی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس انگیزش پیشرفت تحصیلی، مقیاس خودتنظیم گری، مقیاس باورهای فراشناختی و مقیاس تعلل ورزی تحصیلی دانشجویان استفاده شد. داده های به دست آمده به کمک نرم افزار SPSS 18 و با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین متغیرهای باورهای فراشناختی، خودتنظیم گری و انگیزش پیشرفت، ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت و ارتباط بین تعلل ورزی و انگیزش پیشرفت، منفی بود (0/01>p). همچنین حدود 18% واریانس مربوط به انگیزش پیشرفت توسط تعلل ورزی، خودتنظیم گری و باورهای فراشناختی تبیین شد.
    نتیجه گیری
    تعلل ورزی، قوی ترین پیش بین انگیزش پیشرفت تحصیلی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: انگیزش، پیشرفت، آموزش، دانشجویان
  • افسانه پاکدامن*، حسین حصاری، اکبر فاضل، زهرا محتشم، سیمین زهرا محبی، رضا یزدانی، محمدرضا خامی صفحات 279-285
    اهداف
    تجارب زودرس در محیط بالینی در کوریکولوم دوره عمومی از سوی پژوهشگران مورد تاکید واقع شده است. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی برنامه برخورد زودرس با محیط بالینی برای دانشجویان سال اول دندان پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی تهران بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 140 نفر از دانشجویان ترم اول دندان پزشکی دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در دو سال متوالی 91-1390 و 92-1391 به روش سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند که 74 نفر از آنها دانشجویان ورودی مهر 90 (گروه اول) و 66 نفر از آنها دانشجویان ورودی مهر 91 (گروه دوم) بودند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته خودایفا با ضریب آلفای کرونباخ 0/82 بود. داده ها به کمک نرم افزار SPSS 18 و با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون های مجذور کای و Tمستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    59 نفر (79/7%) در گروه اول و 60 نفر (90/9%) در گروه دوم، این برنامه را در ایجاد آگاهی اولیه از رشته دندان پزشکی و 58 نفر (78/4%) در گروه اول و 55 نفر (83/3%) در گروه دوم، آن را در شفاف سازی انگیزه از انتخاب رشته دندان پزشکی، مفید و کاملا مفید اعلام نمودند. نمره استاندارد سودمندی بازدید از بخش های بالینی در هر دو گروه به طور معنی داری بیشتر از بخش های غیربالینی بود. رفتار حرفه ای، اخلاق پزشکی و پیشگیری از مهم ترین موضوعات مورد بحث بودند.
    نتیجه گیری
    دوره های برخورد زودرس با محیط بالینی بر آگاهی اولیه دانشجویان از رشته دندان پزشکی و شفاف سازی انگیزه آنها تاثیر دارد و به خصوص از نظر دانشجویان، حضور در بخش های بالینی نسبت به سایر بخش ها مفیدتر است.
    کلیدواژگان: ارتباط حرفه ای با بیمار، دندان پزشکی، مراقبت دندانی، کارآزمایی بالینی
  • محمدرضا رئیسون، قطب الدین جان نثار مقدم، غلامرضا شریف زاده* صفحات 287-291
    اهداف
    مهم ترین وظیفه نظام آموزشی، آماده ساختن دانشجویان برای کسب دانش و مهارت های شناختی و شغلی به منظور ورود به اجتماع است. لذا شناخت عواملی که منجر به پیشرفت تحصیلی دانشجویان می شود از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه هوش هیجانی و خودپنداره با پیشرفت تحصیلی دانشجویان انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 99 نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری- مامایی قاین در سال تحصیلی 92-1391 به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های استاندارد هوش هیجانی بار- آن و خودپنداره راجرز استفاده شد. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون T مستقل و ضریب همبستگی پیرسون) به کمک نرم افزار SPSS 14 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین میانگین نمرات هوش هیجانی، خودپنداره واقعی و خودپنداره آرمانی در دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی داری وجود نداشت، ولی میانگین معدل در دختران به طور معنی داری بیشتر از پسران بود(0/001>p). بین پیشرفت تحصیلی با خودپنداره آرمانی و بین هوش هیجانی با خودپنداره آرمانی و خودپنداره واقعی رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت. اما بین هوش هیجانی و پیشرفت تحصیلی (معدل) رابطه ای مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    خودپنداره بالای دانشجویان با پیشرفت تحصیلی آنان ارتباط دارد و دانشجویانی که خودپنداره بهتری دارند و برداشت خوبی از خود و توانایی های خود دارند از پیشرفت تحصیلی بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، خودپنداره، وضعیت تحصیلی، دانشجویان پرستاری
  • اکبر مومنی راد*، خدیجه علی آبادی، مریم پورجمشیدی صفحات 293-299
    اهداف
    در یادگیری الکترونیکی، افراد با تفاوت های فردی وارد محیط آموزشی می شوند، بنابراین در سنجش بازده های یادگیری نیز تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند. این پژوهش با هدف بررسی میزان تاثیر تیپ های شخصیتی درون گرایی و برون گرایی بر میزان مشارکت یادگیرندگان در سیستم مدیریت یادگیری مودل انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش به شیوه علی- مقایسه ای در سال 1392روی 86 نفر از دانشجویان ترم دوم حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی در مقطع کارشناسی ارشد انجام شد. این افراد براساس جدول کرجسی و مورگان و به شیوه طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. این دانشجویان برای درس آشنایی با کامپیوتر در کنار جلسات حضوری خود، برخی تمرین ها را در فضای مجازی انجام دادند. برای پژوهش از دو ابزار پرسش نامه تیپ های شخصیتی آیزنک (درون گرایی، برون گرایی) و رابریک ها بهره گرفته شد. تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS 19 و با استفاده از آزمون های T مستقل و تحلیل واریانس دوراهه انجام گرفت.
    یافته ها
    بین میانگین نمرات دختران و پسران از نظر تیپ های شخصیتی درون گرا و برون گرا و همچنین از نظر میزان مشارکت، تفاوت معنی داری مشاهده نشد. اما میانگین نمرات مشارکت دانشجویان در دو تیپ شخصیتی برون گرا و درون گرا با یکدیگر تفاوت آماری معنی داری داشت. تاثیر تعامل دو متغیر تیپ شخصیتی و جنسیت نیز بر میزان مشارکت دانشجویان معنی دار نبود (p>0.05).
    نتیجه گیری
    در فضای یادگیری الکترونیکی، افراد درون گرا از میزان مشارکت بیشتری نسبت به افراد برون گرا برخوردار هستند. به عبارتی در یادگیری الکترونیکی، افراد درون گرا میزان مشارکت بیشتری در فعالیت ها و تعاملات دارند.
    کلیدواژگان: شخصیت، یادگیری، درون گرایی، برون گرایی
  • زهره وفادار، زهره ونکی *، عباس عبادی، سادات سیدباقر مداح صفحات 301-308
    اهداف
    آموزش بین حرفه ای، رویکردی نوین برای توانمندساختن فراگیران علوم سلامت در جهت ارایه مراقبت تیمی، همکارانه و جامع به منظور ارتقای پیامدهای سلامت مددجویان است. این مطالعه با هدف بررسی آمادگی دانشجویان تحصیلات تکمیلی علوم سلامت برای آموزش و یادگیری بین حرفه ای انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه مقطعی- توصیفی در سال 92-1391 روی 500 نفر از دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی در رشته های مختلف علوم سلامت با نمونه گیری آسان و دردسترس انجام شد. ابزار پژوهش، پرسش نامه سنجش آمادگی برای آموزش بین حرفه ای بود که پایایی آن 0/83 به دست آمد. داده ها با نرم افزار SPSS 18 و آزمون های آماری توصیفی (میانگین و درصد) و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین کلی آمادگی دانشجویان تحصیلات تکمیلی علوم سلامت برای آموزش بین حرفه ای بالاتر از حد متوسط بود. بین گروه های حرفه ای از نظر میزان آمادگی برای آموزش بین حرفه ای، تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (p>0.05). ولی با این وجود در گروه پرستاری، میانگین نمرات در کل مقیاس و در تمام زیرمقیاس ها از گروه های دیگر بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    آمادگی دانشجویان تحصیلات تکمیلی علوم سلامت برای آموزش بین حرفه ای بالاتر از حد متوسط است.
    کلیدواژگان: آموزش، یادگیری، سلامت، تحصیلات تکمیلی
  • ژیلا آگاه*، معصومه شریف زاده صفحات 309-314
    اهداف
    در مطالعات گذشته، مشارکت دانشجو در امر تدریس، در افزایش موفقیت تحصیلی و کسب مهارت های ارتباطی موثر شناخته شده است. هدف از این مطالعه، مقایسه روش های مشارکتی تدریس با شیوه سنتی از نظر موفقیت تحصیلی و رضایتمندی دانشجویان بود.
    روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی روی 21 دانشجوی سال سوم مامایی در درس پزشکی قانونی در دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در سال 93-1392 انجام شد. 8 جلسه اول به روش سخنرانی و 8 جلسه دوم به روش مشارکتی اجرا شد. در پایان هر روش، آزمون علمی با میزان دشواری یکسان برگزار شد و دانشجویان پرسش نامه رضایت سنجی را که روایی و پایایی آن تایید شده بود، تکمیل کردند. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 16 و آزمون آماری Tمستقل انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمره آزمون علمی در روش مشارکتی با تفاوت معنی داری از روش سخنرانی بیشتر بود (0/0001>p). دانشجویان، روش مشارکتی را باعث افزایش انگیزه آموختن (66/6%)، افزایش صمیمت و ارتباط دانشجویان (80/1%)، افزایش بحث گروهی در داخل و خارج از کلاس (81%) و افزایش یادگیری مطالب درسی (80/9%) دانستند. همچنین میانگین کلی رضایت با اختلاف معنی داری در گروه مشارکتی بیشتر بود (0/0001>p).
    نتیجه گیری
    به کارگیری روش های نوین مشارکتی در کلاس های تئوری دانشگاه علوم پزشکی، می تواند به افزایش یادگیری و درک دانشجویان و بهبود سطح مهارت های ارتباطی آنها کمک کند.
    کلیدواژگان: یادگیری، سخنرانی، رضایتمندی شخصی، مامایی
  • روح الله زابلی، زینب مالمون، مهدی حسنی* صفحات 315-321
    اهداف
    شناخت مولفه ها و تحلیل روابط میان مولفه های مختلف کیفیت تدریس از دید خود اساتید می تواند راهنمایی برای تحلیل بهتر کیفیت تدریس باشد. این مطالعه با هدف تحلیل ارتباط بین عوامل موثر بر کیفیت تدریس از دیدگاه اساتید با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1392 انجام شد. نمونه های پژوهش 396 نفر از اساتید و اعضای هیات علمی منتخب در دانشگاه علوم پزشکی مستقر در شهر تهران بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش کیفیت تدریس از پرسش نامه کیفیت تدریس سراج استفاده شد. به منظور تحلیل مدل، اطلاعات جمع آوری شده در اختیار نرم افزار Lisrel 8.8 قرار گرفت. برای بررسی برازش مدل، از شاخص های GFI، AGFI، RMSEA و آزمون مجذور کای استفاده شد.
    یافته ها
    مولفه روابط میان فردی بیشترین تاثیر را در ارتقای کیفیت تدریس نشان داد. بیشترین بار عاملی مولفه طرح درس با مولفه تدریس استاد (0/11)، بیشترین بار عاملی مولفه تدریس با مولفه نحوه تدریس (0/34) و بیشترین بار عاملی مولفه ارزش یابی تدریس با مولفه تدریس (0/34) بود و در زمینه بار عاملی مولفه ارتباطات میان فردی با سایر مولفه های کیفیت تدریس، بیشترین بار عاملی مرتبط با مولفه ارزش یابی تدریس (0/36) بود. همچنین با توجه به شاخص های RMSEA، AFGI و GFI، مدل تحلیل ارتباط ساختاری بین مولفه های کیفیت تدریس دارای برازش مناسب بود.
    نتیجه گیری
    مولفه ارتباط میان فردی در بین سایر مولفه های کیفیت تدریس اهمیت بیشتری دارد و مدل یابی معادلات ساختاری نشان می دهد که ارتباط مولفه های مختلف و تاثیر متقابل این مولفه ها بر یکدیگر باید به خوبی شناسایی شود.
    کلیدواژگان: تدریس، علوم پزشکی، ارتباطات میان فردی، ارزیابی برنامه
  • بهاره عزیزی نژاد*، فاطمه مددی کوکجه یاران، حسین جناآبادی صفحات 323-327
    اهداف
    یکی از عواملی که نقش چشمگیری در موفقیت و عدم موفقیت افراد دارد، هوش اجتماعی است. اعضای هیات علمی باید برای بهبود یادگیری دانشجویان و بالابردن عملکرد خود به توانایی های هوش اجتماعی واقف بوده و سعی در پرورش آن بنمایند. هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین هوش اجتماعی و مولفه های آن (پردازش اطلاعات اجتماعی، مهارت های اجتماعی و آگاهی اجتماعی) با عملکرد اعضای هیات علمی دانشگاه بود.
    روش ها
    این مطالعه، کاربردی به روش توصیفی- پیمایشی و از نوع همبستگی است که در سال 1393 روی 242 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام شد. نمونه های پژوهش با روش نمونه گیری خوشه ایو با استفاده از جدول مورگان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مقیاس هوش اجتماعی ترومسو بود. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS 18 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های T مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام) انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات هوش اجتماعی در زنان و مردان، تفاوت آماری معنی داری نداشت. بین عملکرد اعضای هیات علمی دانشگاه با هوش اجتماعی و ابعاد آن یعنی پردازش اطلاعات اجتماعی، مهارت های اجتماعی و آگاهی اجتماعی، رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت. همچنین کل مقیاس هوش اجتماعی، 8% واریانس کل عملکرد اساتید را پیش بینی کرد.
    نتیجه گیری
    همه ابعاد هوش اجتماعی (پردازش اطلاعات اجتماعی، مهارت های اجتماعی و آگاهی اجتماعی)، میزان عملکرد اساتید را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: موسسات آموزشی، اعضای هیات علمی، آگاهی، ارزیابی عملکرد کارمند
  • فخرالسادات نصیری*، سیروس قنبری، محمدرضا اردلان، ایمان کریمی صفحات 329-328
    اهداف
    ماهیت و نوع محتوای یادگیری در دروس مختلف علوم پزشکی، استفاده از امکانات چندرسانه ای را برای تسهیل یادگیری فراگیران ضروری نموده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آمادگی اساتید و زیرساخت های دانشگاه علوم پزشکی همدان در جهت استقرار اثربخش آموزش الکترونیک براساس مدل پذیرش فناوری بود.
    روش ها
    در این تحقیق کاربردی به روش توصیفی- تحلیلی که از نظر جمع آوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی است، 183 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1393 به روش نمونه گیری تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران مورد بررسی قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها از دو پرسش نامه و یک چک لیست استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی، تکنیک تحلیلی عاملی تاییدی، مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر با کمک نرم افزارهای LISREL 8.5 و SPSS 18 انجام شد.
    یافته ها
    آمادگی اساتید فقط در حیطه های سطح دانش و پذیرش دانشجویان نسبتا مطلوب و در عوامل فرهنگی در سطح متوسط بود. در بخش زیرساخت ها، به ترتیب حوزه های دسترسی و رفرنس ها، نیروی انسانی و حمایت مالی مهم ترین مشکلات بودند. آمادگی اساتید و زیرساخت ها بر برداشت ذهنی از مفیدبودن و آسانی استفاده از آموزش الکترونیک تاثیر معنی دار داشتند و این دو مولفه روی نگرش نسبت به استفاده و تصمیم به استفاده از فناوری و درنتیجه، بر استفاده عملی از فناوری اثر مثبت و معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    مدل پذیرش فناوری آموزش الکترونیک با توجه به تاثیر معنی دار آمادگی اساتید و زیرساخت های دانشگاه و شاخص های برازش مناسب، قابلیت به کارگیری در جامعه مورد نظر را دارد.
    کلیدواژگان: علوم اطلاعات، یادگیری، مدل پذیرش فناوری، ابزار آموزشی
  • مرضیه نجومی، فاطمه البرزی*، ماندانا شیرازی، مهرناز گرانمایه صفحات 339-344
    اهداف
    اجرای صحیح وظایف بنیادی و نقش های کلیدی در آموزش، مستلزم برخورداری از کیفیت است. ارزش یابی دوره های مختلف آموزشی در راستای بهبود کیفیت این دوره ها، یک ضرورت محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف ارزش یابی فرآیند دوره آموزشی پودمانی مدیریت عالی پزشک خانواده در ایران انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1393 با انتخاب 218 نفر از دانشجویان پزشک خانواده و 34 نفر از اساتید و دست اندرکاران دوره آموزشی پزشک خانواده با روش نمونه گیری خوشه ایانجام شد. گردآوری داده ها با استفاده از دو پرسش نامه محقق ساخته به منظور بررسی نظرات دانشجویان و نیز اساتید و دست اندرکاران اجرای دوره صورت گرفت. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 16، شاخص های مرکزی و پراکندگی و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    دانشجویان نسبت به همه زمینه های تعیین شده در این ارزش یابی نظر موافق داشتند و بیشترین میزان رضایت دانشجویان مربوط به طول دوره آموزشی و کمترین میزان رضایت آنها مربوط به نحوه اجرا بود. اساتید و دست اندرکاران برنامه نسبت به زمینه های سازمان دهی محتوای دوره، طول دوره، شیوه ارایه دروس و منابع آموزشی نظر موافق و نسبت به نحوه اجرا، قابلیت به کارگیری دروس، ارزش یابی فراگیران و هزینه، نظر مخالف داشتند. بیشترین میزان رضایت اساتید نسبت به طول دوره و کمترین میزان رضایت آنها نسبت به موضوع هزینه بود.
    نتیجه گیری
    ارزش یابی دوره آموزشی پودمانی مدیریت عالی پزشکان خانواده در دانشگاه های علوم پزشکی منتخب در ایران به طور میانگین در سطح نسبتا مطلوب قرار دارد.
    کلیدواژگان: پزشک خانواده، یادگیری، دانشگاه ها، رضایت شخصی
  • غلام حسین رحیمی دوست*، داریوش نوروزی صفحات 345-352
    اهداف
    تکیه گاه سازی آموزشی، نوعی پشتیبانی است که به یادگیرنده در یادگیری حل مشکل کمک می کند. هدف این پژوهش، بررسی راهبردهای تکیه گاه سازی آموزشی و تدوین چهارچوب تکیه گاه سازی آموزشی در محیط یادگیری حل مشکل بود.
    روش ها
    تحقیق حاضر به صورت آمیخته و شامل بخش های کیفی و کمی است. در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی به صورت قیاسی و در بخش کمی از روش تحقیق پیمایش استفاده شد. در تحلیل محتوی، 47 مقاله مطابق معیارهای مورد نظر بررسی شد. برای تشکیل الگوی پیشنهادی، داده های حاصله تلفیق شدند. ابزار تحقیق پیمایش، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی آن به تایید 5نفر متخصص حوزه علوم تربیتی رسید. برای اعتباربخشی الگوی پیشنهادی، 20نفر از متخصصان حوزه علوم تربیتی به صورت هدفمند انتخاب شدند که الگوی پیشنهادی براساس نظرات آنها اعتباریابی شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS 18 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    به طور کلی، متخصصان، ارزیابی مثبتی نسبت به چهارچوب پیشنهادی داشتند. سئوال مربوط به راهبردهای تکیه گاه سازی آموزشی برای محیط های یادگیری حل مشکل بدون ساختار (سئوال 7)، کمترین نمره و سئوال مربوط به میزان کارآمدی چهارچوب در محیط های یادگیری مبتنی بر کامپیوتر (سئوال 11)، بیشترین نمره را دریافت کردند.
    نتیجه گیری
    تدوین راهبردهای تکیه گاه سازی مطلوب در طراحی محیط های یادگیری ضروری است.
    کلیدواژگان: طراحی محیط، تدریس، حل مشکل، آموزش
|
  • Abassi M. *, Dargahi Sh Pages 273-278
    Aims
    In each educational system، educational achievement is the most important indicator of the success of educational and scientific activities and investigating the effective factors on students’ academic achievement is important to education and psychology researchers particularly. The aim of this study was to investigate the role of procrastination، self-regulation and metacognitive beliefs in predicting academic achievement motivation of students.
    Methods
    This study is cross-sectional and correlation type. The study was done on all students of Arak University of Medical Sciences in 2012-13. 302 subjects were selected based on systematic random sampling method according to Morgan and Krejcie table. Academic achievement motivation scale، self-regulation scale، metacognitive beliefs scale and procrastination academic students’ scale (PASS) were used to collect data. Data were analyzed by the SPSS 18 software using Pearson Correlation coefficient and stepwise regression analysis.
    Findings
    There was a positive and significant correlation between metacognitive beliefs، self-regulation and achievement motivation and there was a negative correlation between procrastination and achievement motivation (p<0. 01). In addition، about 18% of the variance in achievement motivation by procrastination، self-regulation and metacognitive beliefs were explained.
    Conclusion
    Procrastination is the strongest predictor of academic achievement motivation.
    Keywords: Motivation, Achievement, Education, Students
  • Pakdaman A. *, Hesari H., Fazel A., Mohtasham Z., Moheby S.Z., Yazdani R., Khami M.R Pages 279-285
    Aims
    Early experiences in clinical environment are emphasized by researchers. The purpose of this study was to evaluate early deal program with clinical environment for the first year dental students of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 140 first-semester Dentistry students of Dentistry Faculty of Tehran University of Medical Sciences in two consecutive years 2011-12 and 2012-13 were examined using census sampling of which 74 students were students of the October 2011 (group I) and 66 students were students of the October 2012 (Group II). Data were collected using a self-administered researcher-made questionnaire with Cronbach's alpha coefficient 0.82. Data were analyzed by SPSS 18 software using descriptive statistics and Chi-square and Independent-T tests.
    Findings
    59 (79.7%) in the first group and 60 patients (90.9%) in the second group announced this program useful and very useful in initial recognition of dentistry, 58 (78.4%) in the first group and 55 patients (83.3%) in the second group announced it useful and very useful in clarifying of motivation of dentistry choose. The standard score of visit efficacy from clinical sections was significantly higher than non-clinical sections in both groups. Professional behavior and medical ethics and prevention were of important discussed issues.
    Conclusion
    Early deal with clinical environment courses affects basic awareness of dentistry students and clarifying their motivation and from students’ view presence in clinical sections is more suitable than the other sections.
    Keywords: Professional, Patient Relations, Dentistry, Dental Care, Clinical Trial
  • Raeisoon M.R., Jan Nesar Moghadam Gh., Sharifzadeh Gh.R. * Pages 287-291
    Aims
    The most important task of the educational system is to prepare students to acquire knowledge and career and cognitive skills to enter the community. Therefore, identifying the factors leading to the students’ academic achievement is very important. This study aimed to investigate the relationship between emotional intelligence and self-concept with students’ academic achievement.
    Methods
    This descriptive-analytical study was done on 99 students of Qaen Nursing and Midwifery School in 2012-13 through census sampling. Two standardized Bar-On emotional intelligence and Rogers self-concept questionnaires were used to collect data. Data were analyzed using descriptive and inferential (independent T test and Pearson's correlation coefficient) statistics using SPSS 14 software.
    Findings
    There was no significant difference between emotional intelligence, real self-concept and ideal self-concept in male and female students scores, the mean grade was significantly higher in girls than boys (p<0.001). There was a positive and significant relationship between academic achievement and ideal self-concept and also emotional intelligence and ideal self-concept and real self-concept. No relationship was observed between emotional intelligence and academic achievement (mean).
    Conclusion
    The high students’ self-concept is associated to their academic achievements and who they have better self-concept have a good impression of themselves and their abilities and they also have more academic achievement.
    Keywords: Emotional Intelligence, Self Concept, Educational Status, Students, Nursing
  • Momeni Rad A. *, Ali Abadi Kh., Pourjamshidi M Pages 293-299
    Aims
    People enter to the learning environment with individual differences in the e-learning, so they are very different from each other in the learning yields assessment. This study aimed to investigate the effect of introversion and the extraversion personality types on the participation of learners in the Moodle learning management system.
    Methods
    This causal-comparative study was done on 86 Master of Sciences students in the second semester of law and political science of Allameh Tabatabai University in 2013. The subjects were selected by stratified random method based on Krejcie and Morgan table. They performed some exercises in the cyberspace to the computer acquaintance lesson. The Eysenck (introversion, extroversion) and Rabryka Personality Questionnaire were used. Data were analyzed by SPSS 19 software using independent-T and the Two-way ANOVA tests.
    Findings
    No significant difference was observed between girls and boys scores in terms of introvert and the extrovert personality traits, as well as the participation rate. But the mean scores of students’ participation in extroverted and introverted personality traits was significantly different. Interaction between personality trait and the gender was not significant on the level of student participation (p>0.05).
    Conclusion
    In the e-learning environment, introvert subjects more participate than extrovert subjects. In other words, in the e-learning, introvert subjects more participate in the activities and interactions.
    Keywords: Personality, Learning, Introversion, Extraversion
  • Vafadar Z., Vanaki Z. *, Ebadi A., Seyyed Bagher Maddah S. Pages 301-308
    Aims
    Interprofessional education is a new approach to empower health sciences learners to provide comprehensive collaborative team care for promotion health consequences of the clients. This study was done aimed to evaluate the readiness of Health Sciences postgraduate students for Interprofessional education and learning.
    Methods
    This cross-sectional study was done on 500 postgraduate students of different majors in health sciences using simple and achievable sampling in 2012-13. Data gathered using Readiness for Inter Professional Learning Scale (RIPLS) with the reliability 0.83. Data analyzed by SPSS 18 and descriptive statistics (mean and percent) and One-way ANOVA.
    Findings
    The total mean of Health Sciences postgraduate student's readiness for Interprofessional education was above the average. There was no significant difference between professional groups in terms of readiness for Interprofessional education (p>0.05). But in the Nursing group the mean scores in all scale and subscales was more than other groups.
    Conclusion
    Health Sciences postgraduate student's readiness for Interprofessional education is more than the average level.
    Keywords: Education, Learning, Health, Education, Graduate
  • Agah J. *, Sharifzadeh M Pages 309-314
    Aims
    In the previous studies, the student's participation in teaching is effective in academic achievement enhancement communication skills achievement. The aim of this study was to compare the participatory teaching methods with traditional methods in students’ academic achievement and satisfaction.
    Methods
    This quasi-experimental study was done on 21 third-year Nursing students of the Sabzevar University Forensic Medical course in 2013-14. The first 8 session was lecture and the second 8 session was participatory. At the end of each method, scientific tests with the same level of difficulty was held and the students were completed the satisfaction questionnaire which its validity and reliability had been confirmed. Data analysis was done by SPSS 16 and independent-T test.
    Findings
    The mean score of the participatory method was significantly higher than the lecture method (p<0.0001). Of the students’ view participatory method leads to increase in learning motivation (66.6%), intimacy and students’ communication (80.1%), group discussion inside and outside the classroom (81%) and learning (80.9%). Also, the total mean of satisfaction was higher in the participatory group significantly (p<0.0001).
    Conclusion
    The new participatory methods in the theory classes of Medical University can enhance students’ learning and understanding and improve their communication skills level.
    Keywords: Learning, Lectures, Personal Satisfaction, Midwifery
  • Zaboli R.A., Malmoun Z., Hassani M. * Pages 315-321
    Aims
    Understanding the components and analyzing the relationships among the various components of the teaching quality from the professors’ view point can help better analyzing of teaching quality. This study aimed to analyze the relationship between the factors influencing the teaching quality of teacher's attitudes using structural equation modeling.
    Methods
    This cross-sectional study was done in 2013. 396 professors and faculty members were elected from Medical Sciences University of Tehran selected by simple random sampling method. Siraj teaching quality questionnaire was used to measure teaching quality. Data analyzed by the Lisrel 8.8 software. To evaluate the models’ fitting, the GFI, AGFI, RMSEA parameters and Chi-square test were used.
    Findings
    Interpersonal relations component showed the greatest effect to improve the quality of teaching. The highest factor loading of the lesson plans component was with teaching component (0.11), the highest factor loading of teaching component was with teaching component method (0.34) and the highest loading factor of teaching evaluation component was with teaching component (0.34) and the loading factor of interpersonal relations component the highest factor loading was associated with teaching evaluation component (0.36). Also, regarding RMSEA, AFGI and GFI, the structural relationship analysis modeling had a good fitting among the components of teaching quality.
    Conclusion
    Interpersonal relation component is the most important component among the other teaching quality components and structural equation modeling show that the relationship between various factors and their interaction should be appropriately identified.
    Keywords: Teaching, Medicine, Interpersonal Relations, Program Evaluation
  • Azizi Nejad B. *, Madadi Kokje Yaran F., Jenaabadi H Pages 323-327
    Aims
    Social intelligence is one of the factors that play a significant role in the success or failure of individuals. Faculty members should be aware of social intelligence capabilities to improve student learning and enhance their performance and try to improve it. The purpose of this study was to investigate the relationship between social intelligence and its components (social information processing, social skills and social awareness) with the faculty members’ performance.
    Methods
    This descriptive-survey study with correlational method was done on 242 Urmia University of Medical Sciences faculty members in 2014. Samples were selected with Morgan table using cluster sampling. Data were collrcted by Tromsø Social Intelligence Scale. Data were analyzed using SPSS 18 software using descriptive and inferential statistics (Independent-T test, Pearson correlation and stepwise regression).
    Findings
    There was no significant difference between mean scores of social intelligence in men and women. There was a positive and significant correlation between faculty members’ performance with social intelligence and its components including social information processing, social skills and social awareness. Also, the whole social intelligence scale predicted 8% of the total teachers’ performance variance.
    Conclusion
    All aspects of social intelligence (social information processing, social skills and social awareness), are explained the teacher's performance.
    Keywords: Schools, Faculty, Awareness, Employee Performance Appraisal
  • Nasiri F.S. *, Ghanbari S., Ardalan M.R., Karimi I Pages 329-328
    Aims
    Nature and type of learning content in different medical science courses, makes using multimedia facilities essential to facilitate learners’ learning. This study aimed to investigate the impact of teachers’ preparedness and Hamedan Medical Sciences University infrastructures for effective implementation of e-learning technology based on Technology Acceptance Model (TAM).
    Methods
    In this descriptive-analytical study, 183 Hamedan Medical Sciences University faculty members were studied using random sampling method and Cochran formula in 2014. Data collected by two questionnaires and one check list. Data were analyzed using correlation coefficients, confirmatory factor analysis technique, structural equations modeling and path analysis using LISREL 8.5 software and SPSS 18.
    Findings
    Teachers preparedness was in the relatively ideal in the student's knowledge and acceptance domains and it was in the medium level in cultural factors domain. In the infrastructure sector, availability and references, human resources and financial support domains were the most important problems, respectively. Teachers’ preparedness and infrastructures had significant effect on the subjective perception of usefulness and ease of using of e-learning and these two components had positive and significant effect on attitude toward using and intention to use the technology and as a result using technology, practically.
    Conclusion
    E-learning technology acceptance model can be applied in the studied society due to the significant impact of teachers’ preparedness and university infrastructures and appropriate fitness indices.
    Keywords: Information Science, Learning, Faculty, Medical, Teaching Materials
  • Nojomi M., Alborzi F. *, Shirazi M., Geranmayeh M Pages 339-344
    Aims
    The correct implementation of the fundamental tasks and key roles in training requires quality. Evaluation of different educational courses is considered as a necessity to improve the quality of the courses. This study was done to evaluate the modular training courses of higher management of family physician in Iran.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was done in 2014 on 218 family physician students and 34 university teachers and authorities of family physician course using cluster sampling. Data collected by two researcher-made questionnaires to assess students’ view and university teachers and the authorities. Data analyzed using SPSS 16 software, central and dispersion parameters and One-way ANOVA.
    Findings
    Students agreed with all the determined fields in this evaluation and the highest level of satisfaction was related to the length of the course and the lowest level of satisfaction was related to the performance. Teachers and authorities agreed with the organization of the course content, duration, courses presentation and educational resources and disagreed with the performance, application of the courses, comprehensive evaluation and the cost. The highest university teacher's satisfaction was related to the course duration and the lowest satisfaction was related to cost.
    Conclusion
    Evaluation of modular training courses of higher management of family physicians in the selected medical universities is in the average relatively satisfactory in Iran.
    Keywords: Physicians, Family, Learning, Universities, Personal Satisfaction
  • Rahimi Dost Gh.H. *, Norouzi D Pages 345-352
    Aims
    Educational scaffolding is a kind of supporting that will help to learner to learn for solving the problem. The purpose of this study was to investigate scaffolding educational strategies and development of the educational scaffolding framework in the problem-solving learning environment.
    Methods
    This mixed study includes qualitative and quantitative sections. Qualitative content analysis method was used in the qualitative section and comparative survey research method was used in the quantitative section. In content analysis, 47 articles were evaluated according to the criteria. To form the proposed model, the obtained data were combined. The researcher-made questionnaire was used whose validity was confirmed by 5 experts in the Educational Sciences field. To validate the proposed model, 20 experts from the educational sciences field were selected by purposefully and the proposed model was validated based on their views. The results were analyzed using SPSS 18 software.
    Findings
    Generally, experts had positive assessment to the proposed framework. The question related to the educational scaffolding strategies for the unstructured problem-solving learning environments (Question 7) obtained the lowest score and the question related to the effectiveness of the framework in the computer-based learning environments (Question 11) received the highest score.
    Conclusion
    Development of the optimal scaffolding strategies is essential to design the learning environments.
    Keywords: Environment Design, Teaching, Problem Solving, Education