فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال هفتم شماره 5 (دی 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزانه زاهدی، سمانه تیرگر*، نسرین حمیدی ابرقویی، رویا رشید پورایی، باقر لاریجانی صفحات 1-16
    در دهه های اخیر با پیشرفت علم ژنتیک و فناوری های پزشکی، امکان تشخیص و گاهی درمان بسیاری از ناهنجاری های جنینی در مراحل اولیه ی زندگی داخل رحمی فراهم شده است. این مساله چالش های اخلاقی زیادی را در مورد تداوم یا ختم حاملگی پیش روی والدین، پزشکان، اخلاقیون، فقها و دیگر متخصصان مربوطه قرار داده است. این مطالعه به روش توصیفی- تحلیلی و با مرور غیر سیستماتیک منابع و مقالات علمی، در صدد بیان نکات اخلاقی مهمی است که ضرورت دارد پزشک در مشاوره با زنان باردار دارای جنین ناهنجار در نظر داشته باشد. هم چنین، از آن جا که نگرش نسبت به جایگاه چنین جنینی در نظام خلقت، برای تصمیم گیری اخلاقی در این خصوص بسیار تاثیرگذار است، سعی شده تا با بیان دیدگاه اسلام، نقطه نظراتی جدید مورد توجه و بحث قرار گیرند. بدیهی است ارائه ی مشاوره ی اخلاقی به والدین جنین دارای ناهنجاری با لحاظ بینش اسلامی موجب می شود که ایشان با آگاهی، دقت، آرامش بیش تر و دید اخلاقی تری نسبت به سقط یا عدم سقط جنین خود تصمیم بگیرند. هم چنین، امید است نتایج این تحقیق بتواند تصمیم گیری اخلاقی در این موارد را برای متخصصان علوم پزشکی و رشته های مربوطه تسهیل کند و بدین ترتیب، جهت برخورد صحیح با جنین دارای ناهنجاری راهگشا باشد. بی شک، تدوین راهنمای اخلاقی بر اساس الگوی اسلامی در این مورد، امری ضروری و با اهمیت است که برای پژوهش های آتی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: سقط، مشاوره ی اخلاقی، ناهنجاری های مادرزادی، جنین معلول، اسلام
  • باقر لاریجانی، مینا مبشر، سمانه تیرگر*، فرزانه زاهدی، سوده تیرگر، فریده شریعتی، بنفشه کریمی، فاطمه میرزایی (لطفی آذر) صفحات 17-35
    مفهوم مرگ بسیار پیچیده است و وجود مباحث عمیق فلسفی، تمایزهای توصیفی و نیز گستردگی طیفی که در بیان ها وجود دارد، شناخت آن را دشوار تر کرده است. اگرچه این مهم برای تمام انسان ها ضروری است، برای فعالان حوزه ی طبابت با اهمیت تر است، چراکه با مصادیق گوناگون آن مواجه هستند و بسیاری از چالش های اخلاقی در مورد مباحثی چون مرگ مغزی، اتانازی و پایان حیات، در گرو معرفت روشنی از مفهوم مرگ است. از طرفی دیگر، دریافت مفهوم مرگ بحثی تجربی نیست و حیطه ی دست یازی علم پزشکی، شاید تنها ملاک یابی مرگ باشد. بر این اساس، پرداختن به شناخت مفهومی از مرگ، رویکردهای الهیاتی را می طلبد. لذا بر آن شدیم تا در مطالعه ای قرآن محور، به برخی از مولفه های «مفهوم شناسی مرگ» دست یابیم. این مطالعه به شیوه ی توصیفی- تحلیلی غیر سیستماتیک، با شیوه ی گردآوری و تحلیل اطلاعات و با استراتژی جست وجوی مفهومی در آیات موضوعی، مولفه های دوازده گانه ای را برای مفهوم شناسی مرگ ارائه می دهد. بدین ترتیب، راه ملاک یابی و مصداق شناسی مرگ از دیدگاه قرآن کریم را باز تر می کند، لذا پژوهش در این دو حیطه برای مطالعات آتی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مرگ، مفهوم شناسی، قرآن، خاتمه حیات، اخلاق پزشکی
  • فرزانه زاهدی انارکی، باقر لاریجانی، بنفشه کریمی، سمانه تیرگر*، کبری خزعلی، سوده تیرگر، نسرین حمیدی ابرقویی، فاطمه میرزایی (لطفی آذر) صفحات 36-49
    مساله ی سقط یکی از موارد مشکل در اخلاق زیستی است. این بحث در موارد سقط جنین ناهنجار، وجوه مورد اختلاف بیش تری دارد. بررسی مطالعات حاکی از آن است که عمدتا دو مورد، بحث برانگیز بوده است؛ اول آن که آیا حیات جنین ناهنجار باید حفظ شود؟ و دوم آن که سرانجام نفس (نباتی، حیوانی) در جنین ناهنجار پس از سقط اختیاری (منظور از سقط اختیاری در این نوشتار، سقط درمانی (قانونی) و سقط عمدی غیر قانونی است.) چه خواهد بود؟ دیدگاه های مختلف پاسخ های گوناگونی را به این دو پرسش داده اند. مطالعه ی حاضر پژوهشی است مروری- توصیفی که پاسخ دو پرسش یاد شده را با تمرکز بیش تر بر حق حیات، در فلسفه ی صدرایی در کتب ملاصدرا و نیز تالیفات امام خمینی (ره) می کاود. نتایج این مطالعه نشان می دهند که بر اساس دیدگاه ملاصدرا تمام جنین ها دارای نفس بالقوه ی انسانی هستند؛ هر چند که ظاهری بسیار ناقص داشته باشند. او جنین را نبات بالفعل و البته دارای استعداد برای «انسان شدن» می داند. با توجه به این دیدگاه که هم بدایت نگر است و هم غایت نگر، جنین ناهنجار، حق حیات دارد؛ چراکه مطابق برهان حرکت جوهری ملاصدرا چنین می توان گفت که سقط، تکامل برزخی نفس را با مشکل مواجه می سازد و حتی ممکن است در حشر موجود نیز خلل ایجاد کند.مسلم است که در جامعه ی ما که صبغه ی اسلامی دارد برای تصمیم گیری در مورد سقط جنین باید دیدگاه های دینی را مورد لحاظ قرار داد. البته مبانی فلسفی به تنهایی نمی توانند برای دادن حکمی در مورد سقط جنین، کارا و مفید باشند؛ بلکه هم اندیشی های تخصصی و میان رشته ای ضرورت دارند تا به لطف خداوند، شاهد تحلیل مناسب چالش های اخلاقی در مورد این مساله باشیم.
    کلیدواژگان: جنین ناهنجار، فلسفه ی اخلاق، سقط جنین، اخلاق پزشکی، ملاصدرا
  • سپیده محمدی*، تاج محمد آرازی صفحات 50-60
    امروزه، زندگی آکادمیک ارتباط تنگاتنگی با مقوله ی انتشار مقاله دارد و در همین راستا تعیین نام نویسندگان مقاله های علمی و رعایت اخلاق در این زمینه با چالش های متعددی مواجه بوده است. با توجه به این که حیطه های مختلف مشکلات موجود نیاز به شناسایی بیش تر دارد، این مقاله با نگاهی تاریخی به بررسی چالش ها و راه حل های موجود در تعیین نام نویسندگان مقاله های علمی می پردازد. مقاله ی حاضر نوعی مقاله ی مروری است که با جست و جوی مقاله های مرتبط با موضوع در موتورهای جست وجوی علمی طی سال های 1985 تا 2014 میلادی انجام شده است.وجود نویسندگان افتخاری، اجباری، نامریی، و عدم رعایت ترتیب نام نویسندگان از جمله مسائلی است که نشان از عدم رعایت اخلاق در تعیین نام نویسندگان مقاله های علمی دارد. برای حل مشکلات فوق، سازمان های متعددی معیارهای اخلاقی در این حیطه ارائه دادند که مشتمل بر: معیار کمیته ی بین المللی سردبیران مجله های پزشکی، سهم بندی یا تعیین مشارکت، ابزارهای اندازه گیری عینی و راهنمای کشوری اخلاق در انتشار آثار پژوهشی علوم پزشکی بوده است. اما با وجود تمام قوانین مصوب مطالعات همچنان نشان از وجود مشکلات فوق دارند.برای رفع معضلات موجود، تاکید ارزشیابی در سازمان های علمی و پژوهشی باید از سمت تعداد و کمیت مقاله های چاپ شده به سمت کیفیت مقاله ها سوق پیدا کند. تمام ارگان های علمی قوانین تعیین نام نویسندگان را دانسته و اجرا کنند. هم چنین، پیشنهاد می شود نظام های آموزشی، خصوصا در مقاطع تحصیلات تکمیلی، دوره های آموزشی در زمینه ی اصول اخلاقی چاپ مقاله ارائه دهند و به گونه ای بر این مسائل تاکید شود که منجر به نهادینه شدن این امر در دانشجویان و محققان جوان شود.
    کلیدواژگان: حق نویسندگی، اخلاق نشر، سوء رفتار در نشر
  • عبدالحسن کاظمی، ثریا محمودی* صفحات 61-72
    ژن ها «طلای سبز» عرصه ی بیوتکنولوژی به شمار می آیند. در حال حاضر، شرکت های چند ملیتی و دولت ها همه ی قاره ها را در جست وجوی این طلای سبز زیر پا می گذارند، به امید این که انسان هایی را با خصوصیت های بی نظیر ژنتیکی که می توانند در آینده به سرمایه تبدیل شوند، کشف کنند. اقتصاد نوین چهارچوبی مشخص برای آنالیز تکنولوژی تازه ای از منظر سودجویی به ما ارائه می-کند، مفهوم سرمایه و بازار را دگرگون می سازد و بنابراین انسان ها یا هر موجود زنده ی دارای ویژگی های ژنتیکی خاص، می توانند هم به سرمایه و هم بازاری بالفعل و بسیار سودآور تبدیل شوند. باری، ثبت منابع ژنتیکی و مالکیت آن، بدون توجه به مبانی ذاتی حقوق بشر بر جامعه تاثیر خواهد گذاشت و باعث نقض حقوق اساسی بشر، به ویژه افراد و گروه های آسیب پذیر در اجتماع، خواهد شد و لذا در کنار توجه به فواید گسترده ی بیوتکنولوژی، در زندگی و سلامت افراد و جامعه ی بشری، نباید استفاده های سوء این فناوری ها را برای برابری، کرامت انسانی، سلامت، اتونومی، دسترسی به اطلاعات، به ویژه با واقعیت اتحاد میان تکنولوژی و قدرت-های اقتصادی نادیده گرفت. انقلاب بیوتکنولوژی می تواند باعث ادعاهایی مبنی بر مالکیت ذات حیات انسانی، صفات حیاتی و ژنتیکی توسط غیر شود و این همان مشکل عینی است که با وقوع انقلاب بیوتکنولوژی، در کشورهای در حال توسعه روی داده است و متعاقبا مردمان بومی این کشورها به چنین مسائلی واکنش های متفاوتی نشان داده اند.
    کلیدواژگان: بیوتکنولوژی انسانی، کالاانگاری انسان، کرامت انسانی، اتونومی، مالکیت ژن
  • سید عبدالصالح جعفری کرمانشاه، بهین آرامی نیا، احمد فیاض بخش* صفحات 73-82
    بسیاری از دانشمندانی که درباره ی کرامت انسانی کار می کنند، کرامت انسانی را ذاتی و برآمده از نهاد مردم می دانند. هم چنین، همگان بر این باورند که کرامت انسانی دارای هستی بیرونی، جدا از هستی مردم نیست. بر این پایه، ناگزیریم کرامت را اعتباری و پیمانی یا انتزاعی و برگرفته بدانیم. دریافت شهودی و پایدار کرامت، هرچند که از سوی همه پذیرفته نیست، دست کم نگاه باورداران را از اعتباری بودن کرامت دور کرده است. بیش تر گمان می شود که کرامت پیمانی، نپذیرفتن کرامت ذاتی است؛ در حالی که این برداشت، نادرست و برآمده از لغزش اندیشه و نبود ریزبینی در شناخت است. نگارنده در تلاش است تا نخست اعتبار یا انتزاع بودن کرامت را بررسی کند و با نگاه به ارزشی بودن مفهوم کرامت و دلالت آن بر باید و نبایدهای اخلاقی و استناد بر نشدنی بودن انتزاع چنین موضوعات از اعیان خارجی، رای بر اعتباری بودن مفهوم کرامت بدهد. نویسنده با نگاه به ضرورت بودن اعتبارگری برای هر اعتبار، به جست وجوی پیمان گزار یا منشا اعتبار کرامت می پردازد. آن گاه اعتبارات ارزشی درون زاد را بی ارزش و نامعتبر دانسته، هستومندان بیرونی نااندیش یا کهترینه را نیز بی صلاحیت و ناتوان از پیمان گزاری کرامت و مهتری می شمارد. در پاسخ به چگونگی پایداری و دریافت ذاتی کرامت اعتباری نیز، نیاز به پایداری پیمانگزار را به میان می کشد. در پایان نیز آن هستی پایدار اندیشمند مهتر از مردم و به مردم مهتری بخش را خداوند دانسته، دریافت شهودی کرامت اعتباری را نیز برآمده از پیوند آفرینشی و همسویی و هم پیمانی نهاد مردم با او می داند.
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، انتزاعی، اعتباری، شهودی، ذاتی
  • محمد جلالی*، احمد نصیری، حیدر علی عابدی صفحات 83-93
    اعلام خبر بد به بیمار قسمت عمده ای از مراقبت های سلامتی محسوب می شود. از آن جایی که اطلاع رسانی به بیمار و خانواده از حقوق اولیه ی بیمار است، توجه به تجارب بیماران و خانواده ها پس از شنیدن خبر بد می تواند این اطلاع رسانی را هدفمندتر کرده و از آسیب بیش تر به بیمار و خانواده جلوگیری کند؛ لذا پژوهش حاضر به منظور توصیف تجارب بیمار و خانواده پس از شنیدن خبر بد توسط کادر پزشکی انجام شده است. این مطالعه به روش پدیدار شناسی که رویکردی کیفی است، انجام شده است. نمونه ها از میان افراد دارای تجربه ی شنیدن خبر بد در شهر بیرجند و در سال 1392، انتخاب شدند. نمونه گیری مبتنی بر هدف بوده و تا اشباع اطلاعات که در پایان، شمار شرکت کنندگان را به 10 نفر رساند، ادامه یافت. یادداشت برداری نیز برای تکمیل فرآیند گردآوری داده ها به کار برده شد. روش کلایزی جهت تحلیل داده ها به کار رفته و استحکام این مطالعه بر پایه ی معیار دقت در نظر گرفته شده است. آزمودنی ها در گروه سنی 70-25 سال بودند. طبق روش کلایزی در مرحله ی اول 280 کد به دست آمد که همان مفاهیم تدوین شده هستند. در این مرحله از کدهای استخراج شده فهرستی تهیه شد. سپس دسته های موضوعی مختلف که معانی مشابهی داشتند، در پنج دسته ی موضوعی بزرگ تر جای داده شدند که عبارتند از: 1- آشفتگی بدو مواجهه 2- واکنش های تطابقی 3- تسکین معنوی 4-تلاطم خانوادگی 5- حمایت طلبی. نتایج این مطالعه نشان داد که بیمار و خانواده پس از شنیدن خبر بد واکنش های متفاوتی از خود نشان می دهند، لذا کادر پزشکی ضمن آشنایی و آموزش روش های علمی اطلاع خبر بد و با شناخت عکس العمل ها، آشفتگی ها و تلاطم ها و منابع تطابقی و حمایتی به کار برده شده توسط بیمار و خانواده می توانند باعث سازگاری بیش تر بیمار و خانواده با واقعه ی ناگوار و ایجاد آرامش در آن ها شوند
    کلیدواژگان: خبر بد، بیمار، خانواده، کادر پزشکی
  • فرحناز عبدالله زاده، مژگان لطفی، احمد میرزا آقازاده، زهرا اعتباری اصل* صفحات 94-104
    جو حاکم بر محیط های بالینی از عوامل موثر بر کیفیت آموزش بالینی و نگرش دانشجویان به رشته ی تحصیلی خود است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین جو اخلاقی اتاق های عمل و نگرش دانشجویان اتاق عمل به رشته ی تحصیلی خود انجام گرفته است.در این تحقیق تحلیلی، کلیه ی دانشجویان اتاق عمل که در نیم سال دوم سال تحصیلی 93-1392 مشغول به تحصیل بودند، وارد مطالعه شدند. در این پژوهش، علاوه بر فرم مشخصات جمعیت شناختی از پرسشنامه های جو اخلاقی بیمارستانی Olson و نگرش تحصیلی دانشجویان برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل ضریب همبستگی رتبه ای Spearman و آزمون Chi-square، تحت نرم افزار آماری SPSS ویرایش 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.اکثر دانشجویان مونث (4/61 درصد) و مجرد (8/86 درصد) بوده و میانگین سنی آن ها 54/1±87/20 بود. 9/64 درصد دانشجویان دیدگاه منفی به جو اخلاقی حاکم در اتاق های عمل داشته و 8/51 درصد نگرش مثبت به رشته ی تحصیلی خود داشتند. هم چنین، ارتباط معنی داری بین جو اخلاقی با نگرش دانشجویان اتاق عمل به رشته ی تحصیلی شان یافت شد (56/0r=، 001/0 P≤).با وجود جو اخلاقی منفی اتاق های عمل از دیدگاه دانشجویان، اکثر آن ها نگرش مثبتی به رشته ی خود داشتند، ولی با توجه به وجود ارتباط مستقیم میان این دو، می توان با بهبود جو اخلاقی اتاق های عمل و بهتر کردن نگرش دانشجویان به رشته ی خود، آینده ی شغلی آن ها را تضمین کرد.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی، نگرش دانشجویان، اتاق عمل
|
  • Farzaneh Zahedi, Samaneh Tirgar *, Nasrin Hamidi Abarghoei, Roya Rashidpouraei, Bagher Larijani Pages 1-16
    In recent decades، advancements in genetics and medical technologies have made it possible for clinicians to diagnose and sometimes treat fetal abnormalities in early gestational stages. This issue presents numerous ethical challenges for parents، doctors، ethicists، jurists and other professionals in terms of the continuation or termination of such pregnancies. A non-systematic review was performed to extract the main ethical codes that should be considered when offering counseling to pregnant mothers of fetuses with congenital anomalies. Moreover، since the attitude toward the status of such fetuses in the world of creation can strongly affect ethical decision-making، we attempted to investigate the issue further by offering some Islamic perspectives on the subject. Considering Islamic principles in offering ethical advice to Muslim parents of fetuses with congenital anomalies will help them make an informed and more appropriate decision in serenity. We hope the results of this study will facilitate ethical decision-making in health care and related disciplines، and thus help us deal properly with the issue of disabled fetuses. For future studies، it is recommended to compile related ethical guidelines based on Islamic principles to investigate various aspects of the issue.
    Keywords: abortion, ethical counseling, congenital anomaly, disabled fetus, Islam
  • Bagher Larijani, Mina Mobasher, Samaneh Tirgar *, Farzaneh Zahedi, Soodeh Tirgar, Farideh Shariati, Banafsheh Karimi, Fatemeh Mirzaei (Lotfi Azar) Pages 17-35
    It is universally acknowledged that death is a complex concept and different factors such as complicated philosophical ideas، contradictory descriptive approaches، and diversity in interpretations add to this complexity. Although a thorough understanding of the notion of death is important for everyone، this concept is of crucial importance to health care providers as they face enormous ethical challenges in the course of their careers. A few instances are controversial issues such as brain death، euthanasia and end-of-life care، where it seems essential to define a set of robust criteria for death. On the other hand، it can be argued that death is not a scientific concept and only different branches of medicine can provide a framework to clarify the subject of death. Therefore، it could be argued that theological approaches may shed some light on this concept. In this article، we aim to extract ontologic components of death mentioned in the Holy Quran، and will move on to propose a set of 12 criteria for death. This may help provide a clear understanding of the concept from the point of view of the Holy Quran، although more research is warranted to further illuminate this complex subject.
    Keywords: death, ontology, Quran, end of life, medical ethics
  • Farzaneh Zahedi Anaraki, Bagher Larijani, Banafsheh Karimi, Samaneh Tirgar *, Kobra Khazali, Soodeh Tirgar, Nasrin Hamidi Abarghouei, Fatemeh Mirzaei (Lotfi Azar) Pages 36-49
    Abortion has remained a subject of intense controversy in medical ethics، particularly in the case of malformed fetuses. Review of the existing literature on the issue indicates that there are two main challenges in this regard: firstly، the question as to whether a malformed fetus has the right to live، and secondly، the fate of the soul (vegetative and animal) after induced abortion. This descriptive research presents different viewpoints in order to investigate the aforementioned questions in Mulla Sadra’s philosophy with a focus on the “right to live”. The results of the study demonstrate that according to Mulla Sadra’s theory، all fetuses possess potential human souls even if they are extremely malformed or disfigured. He considers the fetus a vegetable with the potential to convert into a human. Based on this ideology، which encompasses both creation and resurrection، the malformed fetus has the right to live. The assumption is founded upon Mulla Sadra’s Theory of Substantial Motion، which implies that abortion may influence the evolution of the soul in the limbo period (intermediate state) after abortion and might even affect its resurrection. It can be concluded that in the Iranian society، which has an Islamic background، theological views should be considered in decisions about abortion. It should be mentioned، however، that philosophical approaches alone cannot be relied on for decision-making regarding the abortion of a malformed fetus. Furthermore، interdisciplinary contributions are indispensable to a thorough analysis of this controversial issue so that the ethical challenges surrounding abortion in such cases can be overcome.
    Keywords: malformed fetus, philosophy of ethics, abortion, medical ethics, Mulla Sadra
  • Sepideh Mohammadi *, Tajmohammad Arazi Pages 50-60
    Nowadays academic life is closely related to the issue of publication. Consequently، there are numerous challenges in naming authors of scientific papers and publication ethics in general، making it essential to identify the various problems in this area. The present article acquires a historical view to investigate the challenges and solutions related to this topic. This is a review article based on a search of scientific databases from 1985 to 2014. Honorary authorship، coercion authorship، ghost authorship and non-compliance are instances of ethical issues in naming authors. To solve these problems، several agencies have provided ethical guidelines in this respect including the International Council of Medical Journals Editors (ICMJE)، contributorship، objective measurement tools and the National Directory of Ethics in Medical Research Publications. Nevertheless، studies point to the existence of problems in this area. In order to solve the existing issues، the evaluation system of scientific and research organizations should propel quantity-oriented evaluation over quality oriented criteria. We also believe that the educational system، specifically in the post graduate period، can affect scientific research and publication ethics to a great extent and thus promote ethical conduct in students and researchers.
    Keywords: authorship, publication misconduct, publication ethics
  • Abdolhassan Kazemi, Soraya Mahmoud * Pages 61-72
    Genes are considered as “green gold” in this era of biotechnology. Currently، multinational companies and governments search continents to find this valuable asset in the hope to discover people with unique genetic characteristics that can be converted into capital and marketed in the future. Modern economy provides the framework to analyze any new technology from the advantage perspective and has vastly transformed the concept of capital and market; thus، humans or any organism with specific genetic characteristics can be converted to capital and offered in profitable markets. Patenting and ownership of genetic resources without consideration for principles of inherent human rights will impact the society and result in a violation of these rights، especially those of vulnerable individuals and groups. In spite of the numerous benefits of biotechnology for individuals and the society، the risks to human dignity، equality، health، autonomy and research، as well as the possibility of information abuse should not be ignored، especially considering the alliance between technology and economy. Biotechnology can make claims to ownership of human life and desired genetic traits، and this is a problem caused by the biotechnology revolution in developing countries and consequently، indigenous peoples of these countries have shown different reactions to such issues. This article will discuss “human commodification”، which is a serious concern in the field of biotechnology in our world today
    Keywords: human biotechnology, human commodification, human dignity, autonomy, ownership of genes
  • Seyed Abdolsaleh Jafarey, Behin Araminia, Ahmad Fayaz, Bakhsh * Pages 73-82
    The nature of human dignity is among the most basic queries about the essence of humanity، and research in this area can produce results that may be applied to various health related topics. There is a need for defining comprehensive criteria for the bio-human in order to protect human rights and other values that are attributable to human biology. The present paper first attempts to determine whether abstraction is the base of human dignity، as opposed to contraction. The authors argue that the former may not be the case، as dignity is value-based and therefore implicates moral orders. Such issues cannot be abstracted from external existence، so one can assume contraction to be the base of human dignity. In that case، contraction requires a contractor or an origin for contraction. Self-contracted values are invalid and worthless، and by the same token، external existences are incapable of dignity. Therefore، a stable contractor is required to justify stability and the native essence of contracted dignity، and only God can be that stable، conscious، senior contractor. Among the criteria for dignity، the authors focus on those essential characteristics that differentiate humans from other organisms، and argue that these could be considered as the basis for dignity.
    Keywords: human dignity, abstractive, contractive, intuitive
  • Mohammad Jalali *, Ahmad Nasiri, Heidarali Abedi Pages 83-93
    Breaking bad news to patients and their families is an important issue in health care services. Since access to information is among the basic rights of the patient، investigating the experiences of patients and their families after receiving bad news can make the process more purposeful and prevent unnecessary suffering. This study aimed to describe the experiences of patients and their families after hearing bad news from health providers. The present study was conducted with a qualitative، phenomenological approach. Participants were selected through purposive sampling from people who had the experience of receiving bad news during 2013 in Birjand، Iran. The sampling process continued up to the point of data saturation، which reduced the number of participants to 10. Note-taking was used to complete the data collection process. In this study Colaizzi''s method was used for data analysis، while robustness of the study was assessed based on the criteria of precision. The subjects were between 25 and 70 years of age. First، according to Colaizzi''s Method، 280 codes were obtained which were the same as the developed concepts. At this point، the code lists were extracted. Different thematic categories with similar meanings were placed in 5 thematically larger groups as follows: 1) tension at the beginning of the encounter، 2) adaptive responses، 3) spiritual relief، 4) family crises، and 5) seeking support. Patients and their families showed different reactions upon receiving bad news. The study showed that health providers can contribute to a better adjustment of patients and families and promote peace by acquiring a methodical approach while delivering bad news. This can be achieved by identifying the reactions، confusions and tensions، as well as introducing adaptive or supportive resources to patients and their families.
    Keywords: bad news, patient's families, health providers, qualitative research
  • Farahnaz Abdollahzadeh, Mojgan Lotfi, Ahmad Mirzaaghazadeh, Zahra Etebari Asl * Pages 94-104
    The climate of clinical settings is one of the effective factors on the quality of clinical education and students'' attitude toward their field of study. This research aims to determine the relationship between the ethical climate of operating rooms and the students’ attitude toward their field of study in hospitals of Tabriz University of Medical Sciences. All medical students in the operating rooms of Tabriz University of Medical Sciences in their second semester during the academic year 2013 - 2014 were entered into this analytic study. In addition to the demographic questionnaire، Olson’s Hospital Ethical Climate Survey and a student attitude questionnaire were used to collect the information. Data were analyzed by the SPSS 18 software using descriptive and analytical statistics methods including chi-square test and Spearman''s ordinal correlation coefficient. Most of the students were female (61. 4%) and single (86. 8%) and the mean of their age was 20. 87 ± 1. 54. Additionally، 64. 9% of the students had a negative perception of the ethical climate in operating rooms، while 51. 8% had a positive attitude toward their field of study. Moreover، a significant relationship was found between the ethical climate and attitude of operating room students toward their field of study (P ≤ 0. 001، r = 0. 56). Despite the negative ethical climate of operating rooms، most of the students had a positive attitude toward their field of study. In view of the direct relationship between these two variables، improvements in the ethical climate of operating rooms and students’ attitude toward their field of study can positively affect their future career.
    Keywords: ethical climate, operating room, students\ attitude