فهرست مطالب

پژوهش حقوق عمومی - سال پانزدهم شماره 42 (بهار 1393)

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال پانزدهم شماره 42 (بهار 1393)

  • بهای روی جلد: 36,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهناز بیات کمیتکی*، مهدی بالوی صفحه 9
    حق و مصلحت ازجمله مفاهیمی هستند که بر مباحث سیاسی، اخلاقی، حقوقی و اجتماعی اکثر کشورهای دنیا حاکم شده اند. با اینحال، وجود ناهماهنگی میان اقتضائات تضمین حقوق فردی و ارتقای مصلحت عمومی موجب می شود که بروز حدی از تنش میان این حقوق و آن مصالح، گریزناپذیر باشد. پژوهشگران، ضمن اتخاذ رویکردهای نظری مختلف درباره نسبت میان حق و مصلحت، راهکارهای متفاوتی را برای حل این تعارض مطرح نموده اند. پاره ای از آن ها با طرح ایده حاکمیت حق، بر اولویت حقوق فردی تاکید نموده و برخی دیگر، مصلحت عمومی را دارای تقدم رتبی قلمداد کرده اند. در میان طرفداران نظریه تقدم مصلحت، عده ای با طرح اندیشه اضطرارگرایی بر عادیشدن وضعیت اضطراری بهویژه پس از وقوع حوادث 11 سپتامبر 2001 تاکید نموده و ضمن مقدمدانستن منافع جمعی نسبت به حقوق و آزادی های فردی، خواستار اعطای قدرت بیشتر به دولت جهت محدودسازی حق ها شده اند. در این نوشتار تلاش خواهد شد تا پس از نقد اندیشه اضطرارگرایی، ایده تعادل را به مثابه نظریه ای همگرا در خصوص نسبت میان حقوق فردی و مصالح جمعی معرفی شود.
    کلیدواژگان: حق، مصلحت عمومی، نظریه تقدم مصلحت، اندیشه اضطرارگرایی، نظریه تعادل
  • مهدی رضایی*، حامد بابازاده مقدم صفحه 43
    امروزه اینترنت نقش مهمی در تامین حق آزادی بیان داشته و با رفع محدودیتهای انتشار، جستجو و دریافت اطلاعات، زمینه استفاده از این حق بنیادین را فراهم نموده است. این ابزار نوین ارتباطی، مانند هر امر اجتماعی دیگر، نیازمند نظام دهی از طریق وضع قوانین و مقررات لازم الاجرا است. بدون تردید، این فرآیند برای اینترنت، زمانی میتواند مفید و موثر باشد که با درک صحیح از ویژگی های این رسانه و ابزار ارتباطی نوین و شرایط جامعه، وضع شده و اجرا شود. در این نوشتار تلاش شده تا با توجه به وضعیت فعلی و تحولات اینترنت در آینده نزدیک و تجربیات بین المللی و منطقهای(یونسکو و شورای اروپا) اصولی برای تدوین قوانین و مقررات حقوقی اینترنت، شناسایی و معرفی شود. به نظر میرسد این اصول باید در سیاستگذاری ها و مقررات گذاری ها همواره مورد توجه باشد.
    کلیدواژگان: حقوق اینترنت - آزادی بیان، مقررا ت گذاری، آزادی انتشار - فیلترینگ
  • داریوش اشرافی* صفحه 83
    برقراری صلح و امنیت بین المللی از کهنترین آرمانهای بشر بوده است. صلح و امنیت، مفهوم ثابتی نداشته و مفهوم آن ها با گذشت زمان دچار تغییر و تحول شده است. تا قبل از تحولات اخیر در روابط بین المللی، منبعث از نگاه نظامی که اصطلاحا نظام وستفالیایی نامیده می شود صلح و امنیت به معنای رعایت اصول حق حاکمیت، برابری حقوق، رعایت مصونیت کشورها و نمایندگان آنان، احترام به تمامیت ارضی کشورها، عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر و حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات تلقی می شد لکن جهانی شدن سبب تغییر مفهوم صلح و امنیت بین المللی منبعث از نظام وستفالیایی شده است. در این دوره ماهیت تهدیدات تغییر یافته و تهدیدات از جنبه نظامی به حوزه های دیگر ازجمله فقر و گرسنگی، تروریسم، قاچاق و جرائم سازمان یافته، شیوع بیماری های مسری، مهاجرتهای بیرویه، محیط زیست و نقض حقوق بشر تسریع یافته است. بر اساس چنین تفسیری از صلح و امنیت بین المللی بوده است که شورای امنیت که رکن اصلی صلاحیتدار حفظ صلح و امنیت بین المللی است پس از پایان جنگ سر د، جنگهای داخلی، بحران های انسانی از جمله پاکسازی های قومی و تصفیه نژادی، تغییر نظام های سیاسی، تروریسم و نقض گسترده حقوق بشری را تهدید صلح و امنیت بین المللی تلقی کرده است.
    کلیدواژگان: صلح و امنیت بین المللی، شورای امنیت، حاکمیت ملی و استقلال
  • خیرالله پروین*، حسین دلبر صفحه 111
    اگرچه غالبا برای حل برخی مسائل و مشکلات، تصمیم گیری شده و قوانین مربوطه هم تعیین می شود، در مرحله ارزیابی مشخص می شود که شیوه های غلط یا ناکارآمد اجرای قانون و سوءمدیریت دستگاه های اجرایی و اداری، باعث عدم نیل به اهداف تعیین شده در محتوای قانون وخط مشی شده است. بنابراین هدف اصلی این مقاله طی گفتاراول، بررسی نهادهای نظارتی درایران با تاکید بر جایگاه سازمان بازرسی کل کشور در فرآیند سیاست گذاری عمومی به طور کل و در فرآیند ارزیابی قوانین و مقررات به طورخاص است. در گفتار دوم به نقش سازمان بازرسی و نیز سازمان مدیریت و برنامه ریزی (معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی) طبق قا نون پرداخته می شود. «بازرسی عملکرد وارزیابی خط مشی ها» مدیریت خدمات کشوری در مرحله یافته ها حاکی از آن است که این دو نهاد، صلاحیت و شرایط ضروری برای ایجاد اصلاحات وارائه سازوکارهای اثرگذار بر عملکرد دستگاه های اجرایی را دارند و تحول از رویکرد بازرسی-تفتیش به رویکرد بازرسی- نظارت تصحیحی این مهم را محقق می سازد.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری عمومی، فرآیند ارزیابی، حکمرانی خوب، حاکمیت قانون، رویکرد بازرسی، نظارت
  • منصور جباری*، فاطمه حاتمی صفحه 141
    شاید در بدو امر، تدوین و توسعه حقوق بین الملل فضای ماورای جو، صرفا به کمیته استفاده صلح آمیز از فضای ماورای جو (کوپوس) 1، نسبت داده شود. لیکن، مدنظرقراردادن گستردگی فضای ماورای جو و توسعه فناوری های نوین به ویژه در زمینه مخابرات، روشن می نماید که سازمان های بین المللی و منطقه ای دیگری نیز وجود دارند که هریک به تناسب موضوع فعالیت خود، با فضای ماورای جو و حقوق حاکم بر آن، مرتبط می شوند. اعمال این سازمان ها، در عرصه های سیاست گذاری و تنظیم مقررات و نیز مشارکت در فعالیت های عملیاتی، به طور مستقیم یا غیرمستقیم، بر تدوین و توسعه تدریجی حقوق بین الملل فضای ماورای جو، تاثیرگذار هستند. اتحادیه بین المللی مخابرا ت 2 از سازمان های بین المللی است که در عرصه سیاستگذاری و تنظیم مقررات به ویژه مقررات رادیویی و تخصیص منابع طیف و مدار، از جایگاه حائز اهمیتی برخوردار است. مقاله حاضر، ضمن بیان مختصری از تاریخچه تشکیل، فعالیت و ارکان این سازمان، به بررسی قواعد حاکم بر نحوه تخصیص فرکانس ها و نیز دستاوردهای چند کنفرانس اخیر اتحادیه در زمینه مخابرات رادیویی می پردازد و بدون ورود به عرصه موضوعات فنی، در صدد ارائه تصویری روشن از میزان و اهمیت ارتباط موجود میان عملکرد اتحادیه با تدوین و توسعه تدریجی حقوق فضای ماورای جو است.
    کلیدواژگان: فضای ماواری جو، اتحادیه بین المللی مخابرات، تخصی ص فرکانس، کنفرانس جهانی مخابرات رادیویی، منابع طیف و مدار
  • یوسف مولایی، ابراهیم شعاریان* صفحه 173
    با آنکه اصل آزادی قراردادها این امکان را فراهم ساخته است تا طرفین با اراده و اختیار کامل در رسیدن به توافق گام بردارند، تجربه نشان داده است که با گذشت زمان و پیشرفت های علمی و صنعتی، توازن میان طرفین قرارداد به هم خورده است تا جایی که امروزه در بسیاری از قراردادها سخن از طرف ضعیف و طرف قوی به میان میآید و کار قانون گذاران و حقوق دانان را در ایجاد تعادل میان طرفین با مشکل مواجه می سازد. از دیرباز به دلایل گوناگون، بخشی از حقوق خصوصی از دامن آن رهایی یافته است تا با دخالت دولت، از طرف ضعیف عقد حمایت شود و نمونه بارز آن، حمایت از طرف ضعیف قرارداد کار (کارگر) است. اما ظاهرا این راه، نقطه پایانی ندارد و قواعد حقوق بشر در صدد کنترل بیشتر بر قواعد حقوق خصوصی است. حقوق بشر که تاکنون در قلمرو حقوق اساسی و کیفری نفوذ خود را نشان داده بود، میخواهد با توسعه قواعد بنیادین خود، قلمرو حقوق خصوصی ازجمله حقوق قراردادها را درنوردد و با پیامی روشن نشان دهد که تنها نظاره گر توافق میان طرفین قرارداد نیست و هرجا که قواعد بنیادین حقوق بشر در خطر افتد، از آن دفاع خواهد کرد. امروزه حقوق بشر فقط به عنوان حامی اشخاص در مقابل دولت حاکم محسوب نمی شود و تاثیر حقوق بشر در حقوق قراردادها، به خصوص در نظام حقوق اروپایی مورد قبول رویه قضایی و اکثریت حقوق دانان قرار گرفته است. ادبیات حقوقی ایران با این پدیده بیگانه است اما مقاله حاضر می کوشد تنها با گشایش باب بحث در این زمینه، شاهد تکامل و توسعه این مفهوم در نظام حقوقی ایران باشد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، قرارداد، طرف ضعیف قرارداد، عدم رقابت، دسترسی آزاد به اطلاعات، همبستگی، رویه قضایی اروپایی
  • سیدیاسر ضیایی* صفحه 191
    روابط حقوق بین الملل سرمایه گذاری و حقوق بین الملل محیط زیست، یک رابطه تعارض در اهداف اما تلاقی در عمل است. هدف یکی مفنعت اقتصادی شخصی و هدف دیگری منافع بشری جمعی است، اما قلمرو اجرای هر دو حقوق مربوط به یک محیط است. این دو شاخه از حقو ق بین الملل، خارج از نظام کلاسیک حقوق بین الملل که نظامی دولت محور استقابل تعریف است چرا که حقوق بین الملل سرمایه گذار ی به روابط اقتصادی میان بازیگران دولتی و بازیگران غیردولتی می پردازد که خارج از اصل برابری حاکمیت ها عمل میکند و دیگری به میراث مشترک بشریت و جامعه بین المللی در کل مربوط می شود که خار ج از اصل رضایت دولت ها عمل می کند. در این مقاله تلاش شد با توجه خاص به آخرین قضیه مرتبط در دیوان بین المللی دادگستری یعنی قضیه کارخانه کاغذسازی آرژانتین علیه اروگوئه و همچنین بررسی سایر منابع مشترک این دو شاخه از حقوق بین الملل به تبیین تعارضات موجود در اجرای حقوق بین الملل سرمایه گذاری و حقوق بین الملل محیط زیست اشاره شود و در نهایت راهکارهایی برای آشتی میان این دو حقوق ارائه شود. ایجاد توازن میان این دو شاخه حقوق بین الملل موجب خواهد شد تا نه سرمایه گذاران ملی و خارجی که چرخ های اقتصادی بین المللی هستند بی سبب متضرر شوند و نه محیط زیست که محیط لازم برای زیست و سرمایه گذاری است، بی جهت صدمه ببیند.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل سرمایه گذاری، حقوق بین الملل محیط زیست، داوری بین المللی سرمایه گذاری، شرط رفتار ملی، تجارت آلودگی، قضیه کارخانه کاغذسازی(آرژانتین علیه اروگوئه)
|
  • Mahnaz Bayat.Komitaki* – Mahdi Balavi Page 9
    The concepts of right and expediency are two of the concepts that have been governed over political, ethical, legal and social discourses in the most of countries. However, due to the heterogeneity of the protection of the individual's rights requirements and the improvement of the general interest, the appearing of an extent of conflict between these rights and those interests is inevitable. The researchers with various viewpoints about relationship between right and public interest have presented different solutions for such a conflict. Some of them have presented the idea of right authority and insisted on priority of rights and some other have regarded the public interest as a superior consideration. Some of resent theorists— by introducing the theory of exceptionalism— have insisted on this idea that we are facing the “normalization of emergency conditions” specially since 9/11 and asked for offering more authority to the state in order to restrict the rights while believing that public interests have precedence over the individual’s rights and freedoms. In this essay, we will attempt to criticise the theory of exceptionalism and then introduce the theory of balance as a convergent theory about relationship between individual rights and collective interests.
    Keywords: Right, Public Interest, the Theory of Exceptionalism, the Theory of Public Interest Priority, the Theory of Balance
  • Mehdi Rezaei*, Hamed Babazadeh Moghaddam Page 43
    Nowadays, internet has a pivotal role in supporting the right for freedom of expression; by removing the restrictions of publication, search, and access to information, it has prepared the ground for the application of this fundamental right. This new communication tool, like all other social topics, require organization through development of enforceable rules and regulations. Undoubtedly, to become effective process, it requires a true knowledge of the specific characteristics of this media and new communication tools within the context of the society. In this essay– considering the current state of the internet and the possible changes that may occur in the short-term and regional and international experiences (UNESCO and European Council) – we attempted to identify and introduce some principles for the codification of internet laws and regulations. It seems that these principles must be regarded in policy making.
    Keywords: Internet Rights, Freedom of Expression, Regulation, Freedom of Publication, Internet Censorship
  • Dariush Ashrafi* Page 83
    Establishment of international peace and security has been among the oldest aspirations of mankind. Peace and security have never had a firm concept but have changed gradually within the years. Before the recent changes in international relations, according to the system that called Westphalia Regime, peace and security were regarded as respecting to the meaning of sovereign rights, equality rights, observance of states immunity and their representatives, respect to territorial integrity of states, non-intervention in each other's internal affairs and peaceful settlement of deputies. However, globalization has changed the concept of international peace and security. In this period, the essence of threats has been changed so as to the threats have been extended from military aspect to other aspects including: poverty and starvation, terrorism, smuggling and organized crimes, breakout of epidemic, uncontrolled immigration, destruction of environment and human rights violation. According to such an interpretation of international peace and security, the security council of the United Nations which is the main organ for protecting peace and security, after the end of the cold war, has regarded humanitarian crisis, ethnic cleaning, political regime change as the threats to the international peace and security.
    Keywords: International Peace, Security, Security Council, National Sovereignty, Independence
  • Kheirolah Parvin*, Hossein Delbar Page 111
    Although often decisions have been made and some proper laws been determined for solving some problematic issues, wrong or inefficient ways of implementation of law and executive and administrative systems mismanagement which cause thefailure of reaching the determined goals are characterized in the assessment phase. Therefore, the main purpose of present essay through the first chapter is the investigation of the role of surveillance institutes in Iran while having the emphasis on the status of the State General Inspection Organization in the process of public policy making in general, and in particular is the investigation of this role in the evaluation process of laws and provisions. In the second chapter, the role of inspection organization is addressed as well as management organization according to the management services in the country in the phase of “inspection of performance and evaluation of policies”. Achievements are good evidences to show that these two bodies are well qualified to reform and offer the mechanisms which might be able to influence the performance of executive systems and can also be able to fulfill the change from the inspection- audit approach to the inspectioncorrective surveillance.
    Keywords: Public Policy Making, Evaluation Process, Performance Inspection, Rule of Law, Good Governance, Looking, over Seeing
  • Mansour Jabbari*, Fatemeh Hatami Page 141
    Initially perhaps, the codification and progressive development of international space law exclusively are attributed to the United Nations Committee on the Peaceful Uses of Outer Space (COPUOS). However, due to the development of modern technologies which are related to the outer space-specifically in the field of telecommunications- there are other regional and international organizations which their activities are related to the outer space and the law which governs it. Performances of these organizations, on the bases of policy and regulation, as well as participation in operational activities, directly or indirectly, influence the development and the progressive development of international outer space law. The International Telecommunication Union has significant role in the field of policy making and regulation, particularly radio regulation and allocation of spectrum and orbit resources. In this Article, first, we will describe the history of formation, activities and foundations of ITU, and then we will evaluate the rules which govern the quality of allocation of frequencies and the results of some recent conferences of the ITU on the Radio communication and, without entering into the field of technical issues, we will attempt to provide clear picture of quantity and importance of the relationship between codification and progressive development of international outer space law and the ITU'S performance in this regard.
    Keywords: International Outer Space Law, the International Telecommunication Union, Frequency Allocation, The World Radio Communication Conference, Spectrum, Orbit Resources
  • Yousef Molaei, Ebrahim Shoarian* Page 173
    Despite of the fact that the principle of freedom of contract has made it possible for the parties to reach the agreement with free will and full authority, the experience has shown that the contractual balance between the parties has been impaired by the passage of time and scientific and industrial advancementso as to it has brought the issue of weak and strong party in many contracts andconsequentlyhas made it difficult for law-makers and jurists to establish the balance between the parties. Since long before, due to the various reasons, the protection of the weaker party of the contracthascaused the distance of some parts of private relations from the ambit of private law; protecting the employee in the labor contract is a good example here to be mentioned. Nevertheless, it seems that there is no end point for such a movement and the rules of human rights are attempting to take further step incontrolling the rules of private law. Human rights that has already shown its effectiveness in constitutional and criminal law, is striving to inter into the scope of private law including contract law through the expansion of its basic rulesin order to show that it is not merely a monitor of the parties’ contract. On the contrary, it will protect the basic rules of human rights wherever it is required. Nowadays, human right is not considered as a mere protector of individuals against governments. Conversely, the impacts of human rights on contract law have been acknowledged both by case law and scholars, specifically in the European legal system. Our legal system is not familiar with this phenomenon but the present essayattempts only to broach the issue and provide the basis for further development of the concept in our legal system.
    Keywords: Human rights, Contract, Weak party of the Contract, Non, competitive Situation, Free Access to Information, Correlations, European Legal System
  • Seyed Yaser Ziaee* Page 191
    The relationship between international investment law and international environment law is a contradictory relationship in purposes but concurrent in practice. The purpose of the former is personal economical interests, while the latter is collective human interests. However, the atmosphere in which both of them are applied, is the same. These two branches of international law are definable out of traditional international law which is State-centric; since the international investment law concerns the relationships of State actors with non-State actors who are away from the principle of equality of sovereigns, and international environmental law concerns the common heritage of mankind at all which is away from the principle of consent of States. The present essay with special reference to the last case at the ICJ called “The Case Concerning Pulp Mills on the River, Argentina vs Uruguay” and other common sources of these two laws, tries to explore and analyze existent conflicts in applying two laws. At the end, author suggests some working methods for reconciling of international investment law and international environment law. A balance between these two branches of international law not only would prevent detriments to national and foreign investors- that existence of international economic depends on them- but also would prevent harms to environment which is necessary milieu for investment.
    Keywords: International Investment Law, International Environment Law, International Investment Arbitrary, Most Favored Nations Clause, Emission Trade, The Case Concerning Pulp Mills on the River (Argentina vs Uruguay)