فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا اکبری نوری صفحات 1-21
    روش، عنصر اساسی و تعیین کننده در انجام موفقیت آمیز یک عمل، به ویژه پژوهش و مطالعه است. به این معنا که مطالعه یا پژوهش به خودی خود آن اندازه مهم نیست که چگونگی انجام آن. مقاله حاضر در صدد معرفی روشی عام با کاربردی بدون مرز برای انجام پژوهش ها و مطالعات میان رشته ای است، و با برشمردن، تحلیل، و چگونگی کاربست عناصر تفکر انتقادی می کوشد تا آن را به عنوان روشی عام برای انجام مطالعات و پژوهش های میان رشته ای در علوم انسانی ارائه کند.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، روش، بین رشته ای، علوم انسانی
  • هادی خانیکی، محمدحسین پناهی، محمد امین قانعی راد، زرین زردار صفحات 23-52
    رسانه ها به عنوان شکل دهندگان به افکار عمومی، نقشی تعیین کننده در حمایت از رشد و توسعه علم و فناوری دارند. آنها این کار را از طریق طراحی چارچوب های رسانه ای برای طرح موضوعات مختلف علمی انجام می دهند. این مقاله به دنبال شناسایی چارچوب هایی است که سریال های تلویزیونی جمهوری اسلامی ایران به کمک آنها بیوتکنولوژی را به تصویر کشیده اند. در این پژوهش تصویری که از بیوتکنولوژی در سریال های تلویزیونی ارائه شده با استفاده از تحلیل کیفی چارچوب بررسی می شود. برای دست یابی به این مقصود، سریال های تلویزیونی شبکه های پنج گانه سراسری سیمای جمهوری اسلامی ایران از سال 1388 تاکنون مورد بررسی قرار گرفتند و از آن میان دو سریال بال های خیس (1392) و فاکتور هشت (1387) محصول شبکه یک، که موضوع محوری آنها بیوتکنولوژی بود، برای تحلیل نهایی انتخاب شد. سپس برای دست یابی به چارچوب ها، تلفیقی از دو روش تحلیل مضمونی و نشانه شناسی استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بیوتکنولوژی در قالب شش چارچوب اصلی در سریال های تلویزیونی به تصویرکشیده شده اند. این شش چارچوب عبارتند از توطئه، ایدئولوژی و ارزش های معنوی، پیشرفت علمی، اخلاق، اقتصاد و استقلال.
    کلیدواژگان: بیوتکنولوژی، سریال تلویزیونی، چارچوب بندی، تحلیل مضمونی، نشانه شناسی
  • تورج رحمانی صفحات 53-75
    دست یابی به معرفتی دقیق در خصوص نسبت تاریخ و سیاست، و در پی آن نایل شدن به فهمی از ماهیت بینارشته ای این دو شاخه از علوم انسانی، هدف بنیادین پژوهش حاضر به شمار می رود. تحقق چنین هدفی با محوریت مسئله «عاملیت» امکان بیشتری می یابد. به عبارتی فاعلیت انسان نقطه عطفی است که تلاش این متن در راستای بازخوانی انواع روایت ها در این باب معطوف به آن است. پرسش از عاملیت در نسبت میان تاریخ و سیاست چنین صورت بندی می شود: آیا سیاست تجلی فاعلیت انسان در سامان بخشی به حیات فردی و جمعی اوست، یا حکایت گر سیر قربانی شدن موجودیت های انسانی و اجتماعی در برابر اراده از پیش تعیین شده ای است که امور آنها را شکل می دهد و پیش می برد، یا نسبتی است از هر دو؟ پاسخی که به این پرسش ارائه می شود چنین است: انسان در عرصه سیاست از ساختارهای تاریخی تاثیر می پذیرد و بالعکس ساختارهای تاریخی در عرصه سیاست متاثر از فاعلیت انسان شکل می یابند. بر این اساس برای فهمی عمیق از کیفیت عاملیت، توجهی هم زمان به تاریخ و سیاست ضروری است. این در حالی است که سیر در تاریخ بدون توجه به سیاست (که تجلی گاه فاعلیت انسان است و تاریخ را رقم می زند) تلاشی ناتمام است و نیز مطالعه سیاست بدون توجه به تاریخ (که ساختارهای مقابل عاملیت از اعماق تاریخ می آیند) کوششی نارساست. چنین ارتباطی از ماهیت بینارشته ای علوم تاریخ و سیاست حکایت می کند. علاوه بر این تعامل آنها خود امکان تولید دانش بینارشته ای جدیدی را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: تاریخ، علوم سیاسی، تاریخ گرایی، تاریخ سیاسی
  • ناصرالدین علی تقویان*، یحیی قائدی، سعید ضرغامی، جواد غلامی صفحات 77-116
    در این مقاله، بر پایه نظریه کاربردشناسی عام هابرماس، کوشیده ایم نشان دهیم که کاربردشناسی تجربی مرسوم در دانش زبان شناسی، در حوزه آموزش زبان خارجی از نقصان «کسری هنجارمندی» رنج می برد. کسری هنجارمندی به معنای فقدان منابع هنجارین برای داوری بر سر داعیه های اعتباری است که توافق بر سر آنها زمینه ساز رسیدن به فهم مشترک و برقراری هم رسانش های زبانی است. رویکرد کاربردشناسی تجربی به دلیل همین کسری هنجارمندی، نخواهد توانست نظریه و عمل آموزش زبان خارجی را واجد وجوه اخلاقی و تربیتی درخوری سازد. رویکرد میان رشته ای این مقاله، دامنه ای از فسلفه، تربیت، آموزش زبان و زبان شناسی را در بر می گیرد.
  • شیما شصتی، محمد منصور فلامکی صفحات 117-137
    مسکن و محل سکونت آدمی کالبدی است که نشانی از خود فردی و جمعی وی را منعکس می سازد. این امر در مورد همه جوامع، از جمله جامعه ایران، صادق است. وقتی از نسبت میان سبک زندگی ایرانی و شکل مسکن سخن می گوییم، بی تردید عناصر و مولفه های گوناگونی را دخیل کرده ایم که مطالعه و بررسی آنها نیازمند پژوهشی میان رشته ای است. نسبت میان سبک زندگی و معماری با مقوله هویت ایرانی معاصر و لاجرم بحث از شکل گیری نوع خاصی از فردیت، به تبع تحولات جدید، ارتباطی تنگاتنگ دارد. اگر بتوان اذعان داشت که زندگی روزمره صرفا قلمرو امور بدیهی، ثابت، و مبتنی بر عادت نیست، می توان به بررسی این امر پرداخت که شیوه سکونت فرد ایرانی و نحوه شکل دهی او به مسکن (در کالبد بیرونی و چیدمان داخلی) در طول زمان منجر به انباشتی پایا می شود که در کنش و واکنش هایی همیشگی، تاثیری مداوم و مستمر از خود بر جای می گذارد. در این مقاله از رهگذر مفاهیمی چون فردیت ایرانی و زندگی روزمره در بستر جامعه پیچیده و در حال حرکت ایران، کوشش خواهیم کرد تا نسبت میان مشخصه های سبک زندگی در ایران و شکل محل سکونت را تبیین کنیم و رابطه میان این دو را مورد بررسی قرار دهیم. هدف اصلی ما در این مقاله بررسی این مسئله خواهد بود که نوع فردیت شکل گرفته در ایرانی معاصر، چه تاثیری بر پاسخ های وی به گزاره های پیش روی او، از حیث زیست اجتماعی، خواهد داشت. این پاسخ ها نهایتا سبک زندگی او را رقم می زند، و این سبک زندگی بر زیستن در نوع خاصی از کالبد معمارانه تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: جامعه ایران، فردیت ایرانی، زندگی روزمره، سبک زندگی، مسکن ایرانی
  • مجتبی پورکریم*، علیرضا صادق زاده قمصری، خسرو باقری نوع پرست، محمود مهرمحمدی صفحات 137-171
    تبیین پژوهش میان رشته ای بر اساس مفروضات هستی شناسی باسکار هدف این مقاله است. بر اساس این تحقیق، که با روش توصیفی استنتاجی انجام گرفته است، پژوهش در دیدگاه باسکار، با توجه به تاکید بر برهان استعلایی، منطق پیچیدگی، تبیین علمی، طبیعت گرایی روش شناختی و نقد تبیینی، ماهیتی میان رشته ای دارد. این تبیین از پژوهش میان رشته ای مبنایی هستی شناختی دارد که در برابر رویکرد معرفت شناختی به پژوهش میان رشته ای قرار می گیرد. بر اساس مفروضات رئالیسم انتقادی، پژوهش میان رشته ای، به معنای بررسی یک پدیده پیچیده در سطوح مختلف واقعیت و تبیین ساختارها و سازوکارهای درونی و بیرونی آن است. این تبیین از پژوهش میان رشته ای به نقد و اصلاح رویکرد میان رشته ای معرفت شناختی می پردازد. نقدها شامل رخدادگرایی، مسئله ترکیب، و فرارشته محوری است. پژوهش میان رشته ای هستی شناختی، به جای رخدادگرایی توجه به تبیین ساختارها و سازوکارها دارد که در سطح واقع قرار گرفته اند. ترکیب را نه به مثابه التقاط، بلکه به مثابه دست یابی به دانشی جدید بر اساس تبیین ساختارها و سازوکارها می داند. به جای پژوهش فرارشته ای به حفظ و تعامل رشته ها توجه دارد. مراحل این روش شامل توصیف یک موضوع مبهم، پرسش استعلایی، بازتوصیف، تفکیک، ترکیب و کنش است. استلزام های این روش پژوهشی شامل بررسی انضمامی، بررسی انتزاعی، کفایت تبیینی، ارائه بدیل، آموزش محققان میان رشته ای و توجه به مسائل جانبی است.
    کلیدواژگان: پژوهش میان رشته ای، هستی شناسی، معرفت شناسی، رئالیسم انتقادی، روی باسکار
  • احد رضایان*، معصومه کاظمی صفحات 173-200
    آینده پژوهی علم مطالعه نظام مند آینده های ممکن، محتمل، و مطلوب است. مهم ترین هدف آینده پژوهی تلاش برای شناخت دقیق تر تحولات آینده است. تصویرپردازی تلاشی است خلاقانه برای تجسم، شناخت، و ساخت هدفمند آینده های ممکن، محتمل، و مطلوب با تکیه بر واقعیات بیرونی، که هدف اصلی آن دادن هشدار، یا ایجاد وضعیتی مطلوب است. تصویرپردازی از آن روی که در جهان دارای پیچیدگی های اساسی، تا حدودی قدرت و قابلیت شناخت دقیق آینده را به ما می دهد، دارای ارزش و اهمیت بسیاری است. تحقیق حاضر با تاکید بر اهمیت، نقش و جایگاه تصویرپردازی در آینده پژوهی و سیاست جهانی، به مطالعه هشت کلان تصویر ارائه شده برای آینده جهان، آثار، پیامدها و نقدهای وارد شده بر آنها پرداخته است. دنیای بدون مرز، دنیای سراسر دموکراسی، تضاد و جنگ تمدن ها، قرن چینی، رشد جامعه بین الملل، ترقی و پیشرفت بخش های جنوبی جهان، فاجعه زیست محیطی آینده، و در نهایت، به سوی دموکراسی جهان وطنی، هشت کلان تصویر مطرح برای آینده جهان هستند. بررسی این کلان تصاویر گویای این سخن است که در جهان دارای عدم قطعیت های اساسی، تصویرپردازی می تواند شیوه و روشی مناسب برای متاثر ساختن اقدامات کنشگران و حتی شناخت دقیق رفتار و کنش و واکنش آنها، و در مرحله ای بالاتر، ساخت آینده سیاست جهانی باشد، و این نکته که ارزش اصلی تصاویر در توانایی شان برای برجسته ساختن روندهای مهم در زمان حال است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تصویرپردازی، واقعیت، آینده جهانی، سیاست جهانی
|
  • Reza Akbari Nouri Pages 1-21
    The method is an essential and determining element in any action for being successful; among them، the method is of high importance in research and studying. In this respect، the study and research are not so important per se، as how it’s fulfilled. The present paper aims to introduce the general method with unlimited application in order to do the interdisciplinary research and study and also enumerate the analysis and usage of critical thinking to present it as a general method to fulfill the interdisciplinary study and research of Humanities.
    Keywords: Critical Thinking, Method, Interdisciplinary, Humanities
  • Hadi Khaniki, Mohammad Hossein Panahi, Mohammad Amin Ghaneirad, Zarrin Zardar Pages 23-52
    Media as public opinion formers have crucial role in supporting the growth and development of science and technology. They form media frames in various fields of science and Technology. This paper seeks to identify frames which Iranian television series depict biotechnology. The Biotechnology frames Identified through qualitative framing analysis. To achieve this goal، all TV series of Five main national channels for a five-year period (2008-2013) were considered and two TV series – “Balhayeh Khis، 1392 (Wet Wings،2013) and” Factoreh hasht، 1387” (Factor 8، 2008) were selected. The central theme in these series was Biotechnology. To identify frames a combination of content analysis and semiotics were used. Findings show that six main frame were used for representation of Biotechnology in Iranian TV series which includes: conspiracy، ideology - spiritual values، scientific progress، ethics، economy and independence.
    Keywords: Biotechnology, Television Series, Frame, Thematic Analysis, Semiotics, Framing
  • Tooraj Rahmani Pages 53-75
    Achieving an accurate knowledge about the relationship between history and politics and then achieve an understanding of the Interdisciplinary nature of these two branches of the humanities is the fundamental purpose of this study. This goal can be more realized with a focus onagency. In other words، human agency is a turning point that Focused onit، this article attempts to read avariety of texts about it. The question of agency in the relationship between historyand politics is formulated that way: is the politics a manifestation of human agency in settling his personal and public life? Or Reflects course of victimization of entities of human and social against the will predetermined that forms their affairs or with respect of both? But the answer to this question is: Human in the political arena affected by the historical structures andvice versa the historical structures in the political arena form with human agency. On this basis for a deep understanding of the quality of agency it is necessary simultaneous attention to history and politics. While the garlicin history regardless of the politics (that is manifestation of agency and makes the history) is an unfinished attempt and also study of politics regardless of the history (that structures of against agency comefrom the depths of history) is insufficient. This relationship tells from interdisciplinary nature of knowledge of history and politics. Moreover their interaction also provides Possibility of creating an interdisciplinary knowledge.
    Keywords: History, Political Science, Historism, Political History
  • Nasser Taghavian*, Yahya Ghaedi, Said Zarghami, Javad Gholami Pages 77-116
    In this article، on the basis of Habermas’ universal pragmatics، we have tried to indicate that empirical pragmatics in linguistics، suffers from ‘normativity deficit’ in the field of foreign language education. What we mean by ‘normativity deficit’، is the lack of normative resources required for judging the validity claims inherent in social interactions. Since agreement on the validity claims is fundamental for reaching mutual understanding and establishing linguistic communications، empirical-pragmatic approach، due to its ‘normativity deficit’ would not be able to give proper moral-educational thread to the field of foreign language education.
    Keywords: Empirical Pragmatics, Universal Pragmatics, Normativity Deficit, Communicative Language Education
  • Shima Shasti, Mohammad Mansoor Falamaki Pages 117-137
    Human’s house is a place reflects a sign of individual/ universal self. This claim is true in every society، and so it is in Iran. By speaking about the relation between Iranian life style and physical form of house، undoubtedly we consider various elements and constituents required interdisciplinary investigation. This affinity between life style and architecture has close relation with cotemporary Iranian identity and thereby discussion of formation of a special type of “individuality” followed by modern transformations. In case of claiming that everyday life is not just a fixed domain of affairs based on habit، it is possible to study Iranian’s way of dwelling and their formation to the housing during time. This formation may create issue that within struggle of action and reaction repeatedly impact. This article by using concepts such as: Iranian individuality and everyday life at complicated society of Iran makes clear characteristics of lifestyle in Iran and housing form and studies relationship between them within a descriptiveanalytical method. In this article we consider how when a person faces with events، in Iranian society in broadness of time، in the process of determining Iranian individuality in everyday life، his conscious or unconscious choices form his principles and significant habits and finally his lifestyle and this specific lifestyle demands its specific housing form.
    Keywords: Iranian Society, Iranian Individuality, Everyday Life, Lifestyle, Housing Form
  • Mojtaba Pourkarim*, Alireza Sadiqzade Ghamsari, Khosrow Bagheri Noeparast, Mahmoud Mehrmohammadi Pages 137-171
    The aim of this article is explanation of the interdisciplinary research based on ontological assumptions in Roy Bhaskar’s view. According to the research that has been done by description- inductive method، research in Bhaskar’s view is due to transcendental argument، complexity logic، scientific explanation، methodological naturalism and explanatory critic، has interdisciplinary nature. This explanation of interdisciplinary research has an ontological base and is against epistemological approach in interdisciplinary research. According to assumptions of critical realism interdisciplinary research is in the meaning of studying a complex phenomenon at different levels of reality and explanation of its structures and external and internal mechanisms. This explanation of interdisciplinary research criticizes and reforms epistemological interdisciplinary approach. Critics involve: actualism، problem of integration and transdisciplinary. Ontological interdisciplinary research instead of actualism، focuses on explanation of structures and mechanisms that are in the real level. It considers integration as achieving knowledge based on explanation of structures and mechanisms and not as an eclectic approach and instead of transdisciplinary research focuses on keeping and interaction of disciplines. Steps of this research involve: description of an unclear phenomenon، transcendental question، redescription، resolution، integration and praxis. Principles of this research are involve investigate concrete، investigate abstract، explanatory adequacy، elimination and reform، giving alternative، education of interdisciplinary researcher، and attention to minor problems.
    Keywords: Interdisciplinary Research, Ontology, Epistemology, Critical Realism, Roy Bhaskar
  • Ahad Rezayan*, Masoumeh Kazemi Pages 173-200
    Future research is a systematic study of possible futures، probable and desirable One major goal of future research is to An effort to forecast future developments Image processing is an attempt to creatively visualization and forecast possible future target probable and desirable، Looking for notification، or to create optimal conditions. Imagery is a valuable and important Because In a complex world Gives us the ability to forecast. This research focuses on the study of eight large image in world politics 1 - World Without Borders 2 - Around the World Democracy 3 - Conflict and the Clash of Civilisations 4 - The Chinese Century 5- international growth 6- growth and development of the southern part 7 - the next environmental disaster and the 8 - Toward Cosmopolitan Democracy. By studying these large images so the Imagery can be a good way to practice and To affect the actions of actors And even predict their future behavior and interaction of world politics.
    Keywords: Future studies, Imagery, Reality, Future World, World Politics