فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی و توسعه - پیاپی 87 (پاییز 1393)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه
پیاپی 87 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیرا گلکاران مقدم صفحات 1-21
    اطلاع از رفتار ریسکی کشاورزان در فرایند سیاست گذاری مفید است. لذا این مطالعه با هدف بررسی ریسک تولید زعفران و ارزیابی عوامل موثر بر گرایش به ریسک زعفرانکاران شهرستان تربت حیدریه با تاکید بر شاخص فقر با استفاده از داده های مقطعی سال 1389 شکل گرفت. به این منظور، 91 پرسش نامه در میان کشاورزان زعفرانکار به روش نمونه گیری تصادفی تکمیل شد. در این راستا، از الگوی جاست و پاپ (1979) به منظور بررسی عوامل موثر بر ریسک تولید استفاده شد. شاخص ریسک گریزی بهره برداران از طریق پارامتر ریسک ارائه شده موسکاردی و دیجانوری (1977) محاسبه گردید. همچنین شاخص های فقر با استفاده از شاخص FGT محاسبه شد. بر اساس نتایج، عوامل سطح زیر کشت، میزان مصرف کود شیمیایی و تعداد دور آبیاری بر ریسک تولید زعفران تاثیر منفی دارند. همچنین اکثریت کشاورزان زعفرانکار منطقه ریسک گریزند. نتایج محاسبه شاخص سرشمار نشان داد که حدود 55 درصد نمونه مورد مطالعه فقیرند و اغلب آنان رفتاری ریسک گریز دارند. شاخص شکاف فقر نیز نشان داد که با کاهش درجه ریسک گریزی زعفرانکاران فقیر، شکاف فقر کاهش خواهد یافت. شاخص شدت فقر هم مبین آن است که با افزایش درجه ریسک پذیری زعفرانکاران فقیر آن ها کمتر از فقر رنج خواهند برد. بر اساس نتایج، سن و سطح تحصیلات به ترتیب تاثیر مثبت و منفی در ضریب ریسک گریزی کشاورزان زعفرانکار دارند. همچنین تاثیر متغیرهای نسبت سطح زیر کشت زعفران به کل سطح زیر کشت و نسبت درآمد حاصل از زغفرانکاری به کل درآمد کشاورزی بر متغیر ریسک گریزی زعفران کاران منفی است. قرارگیری کشاورزان در هسته فقر نیز باعث افزایش سطح ریسک گریزی آنان می شود.
    کلیدواژگان: فقر، گرایش های ریسکی، زعفران، تربت حیدریه، ریسک تولید
  • بررسی هزینه های مبادله تسهیلات دریافتی در بانک کشاورزی مطالعه موردی استان گلستان
    سینا احمدی کلیجی، علی دریجانی صفحات 23-39
    هزینه های مبادله بالا یکی از ویژگی های ساختاری مهم بازارهای مالی در کشورهای درحال توسعه است. هدف این مطالعه نیز بررسی وضعیت هزینه های مبادله دریافت کشاورزان استان گلستان در بانک کشاورزی است. آمار و اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل 270 پرسش نامه با روش نمونه گیری تصادفی ساده در سال 1390 از کشاورزان استان جمع آوری شد. برای بررسی این موضوع از الگوهای خطی و لاجیت استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که از بین هزینه های مبادله وام گیری در بانک کشاورزی، هزینه فرصت و هزینه مستقیم دریافت تسهیلات بیشترین هزینه های مبادله وام گیری اند و عوامل موثر بر افزایش هزینه مبادله سبب کاهش ورود کشاورزان به بانک کشاورزی می شوند. در راستای کاهش هزینه های مبادله و مساعدت به توسعه بخش کشاورزی، گسترش شعب بانکی در مناطق روستایی و کاهش نظام بروکراتیک از جمله مواردی است که توصیه می شود.
    کلیدواژگان: هزینه های مبادله، تسهیلات، بانک کشاورزی، الگوی خطی، الگوی لاجیت، استان گلستان
  • سمانه شیر ماهی، غلامرضا پیکانی، سید ابوالقاسم مرتضوی صفحات 41-68
    در این پژوهش آثار حذف یارانه گازوئیل بر الگوی کشت محصولات زراعی شهرستان ری بررسی شده است. اطلاعات اولیه تحقیق از روش تکمیل 105 پرسش نامه به دست آمد. جامعه آماری مورد بررسی در این تحقیق شامل کشاورزانی از شهرستان ری است که در سال زراعی 1388- 1389 به کشت و کار مشغول بوده اند. جهت بررسی اثر سیاست حذف یارانه گازوئیل از مدل برنامه ریزی مثبت (PMP) با رهیافت حداکثر آنتروپی (ME) استفاده شد. اثر حذف یارانه گازوئیل از طریق تغییرات ایجاد شده در قیمت آب و ماشین آلات بررسی شده است. طبق نتایج به دست آمده در قبال سیاست حذف یارانه گازوئیل، سطح زیر کشت تمام محصولات در گروه های اول، دوم و چهارم کاهش و فقط سطح زیر کشت گندم و گل کلم در گروه سوم به ترتیب به میزان 639/26 و 443/5 درصد افزایش یافته است. همچنین در قبال سیاست حذف یارانه گازوئیل، میزان استفاده از نهاده ها کاهش و میزان بازده برنامه ای هر یک از گروه های اول، دوم، سوم و چهارم به ترتیب به اندازه 833/28، 513/29، 636/29و 143/29 درصد کاهش پیدا کرده است. بنابراین، نتایج نشان می دهد اجرای سیاست حذف یارانه گازوئیل به سود کشاورز نبوده است.
    کلیدواژگان: یارانه، الگوی کشت، برنامه ریزی ریاضی مثبت (PMP)، حداکثر آنتروپی (ME)، گازوئیل، ری
  • صادق بختیاری، ولی الله فریادرس صفحات 69-88
    ارتباط بین رشد اقتصادی، فقر و نابرابری درآمد از مباحث ریشه دار در اقتصاد توسعه است. این ارتباط پیچیده به مثلث رشد، نابرابری و فقر تعبیر می شود و یکی از چالش ها و معماهای پیش روی اقتصاددانان توسعه و سیاست گذاران است. هدف این مطالعه نیز بررسی آثار متقابل این متغیرها با استفاده از آمار و اطلاعات دوره زمانی 1364-89 در قالب سیستم خودتوضیح برداری، توابع عکس العمل و تجزیه واریانس در مناطق روستایی ایران است. یافته های مطالعه حاکی از قدرت توضیح دهی بالای رشد کشاورزی و درآمد ملی در مورد نوسان های فقر روستایی است، ضمن اینکه آثار متقابل رشد اقتصادی (درآمد ملی) و نابرابری تایید شد. همچنین نوسان های نابرابری درآمدی در مناطق روستایی ایران بیشتر توسط خود این متغیر قابل توضیح و فقر و رشد اقتصادی نوسان های این متغیر را توضیح نمی دهند.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، فقر روستایی، نابرابری درآمدی، ضریب جینی
  • غلامرضا زمانیان، مهدی جعفری، علی کلایی صفحات 89-110
    افزایش جمعیت، در کنار بحران کمبود و حفظ منابع طبیعی، دولت ها را وادار به اتخاذ سیاست هایی در جهت استفاده بهینه از منابع طبیعی و حفظ آن در مقابل آثار مخرب مواد شیمیایی کرده است. هدف این پژوهش بررسی آثار مختلف کاهش میزان آب مصرفی و افزایش قیمت دو نهاده کود و آب، بر الگوی کشت با استفاده از روش برنامه ریزی ریاضی اثباتی مبتنی بر رهیافت بیشترین بی نظمی است. اطلاعات مورد نیاز از طریق جمع آوری 250 پرسش نامه از کشاورزان دشت خمین در فصل زراعی 1390-91 به دست آمده است. نتایج نشان داد که الگوی PMP برآورد شده به خوبی مقادیر سال پایه را باز تولید می کند. اعمال سیاست افزایش هزینه های دو نهاده آب و کود، کاهش تنوع الگوی کشت را به همراه داشته است. بدین ترتیب که مقدار شاخص تنوع الگوی کشت (EI) برای مزارع کمتر از 5 هکتار به ترتیب برابر با 49/0و 6/0 و برای مزارع بیشتر از 5 هکتار 7/0 و 7751/0 به دست آمد. با توجه به نتایج، اعمال هم زمان سیاست کاهش موجودی آب و افزایش قیمت آن به همراه در نظر گرفتن یک سیاست حمایتی از سوی دولت برای جبران هزینه های تحمیل شده بر کشاورزان، سیاستی مطلوب در جهت مدیریت مصرف آب وکود پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، برنامه ریزی ریاضی مثبت، بیشترین بی نظمی، دشت خمین
  • محسن شوکت فدایی، محمد خالدی، مریم سروری، مریم اردستانی صفحات 111-124
    ایران با وجود شرایط مناسب برای تولید و عرضه انواع گل و گیاه زینتی، سهم اندکی در تولید و تجارت جهانی این تولیدات دارد. این مطالعه با هدف بررسی مزیت نسبی صادراتی گل شاخه بریده ایران و مقایسه آن با کشورهای عمده صادرکننده جهان انجام گرفته است. بدین منظور، از شاخص مزیت نسبی آشکار شده استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که تقریبا در تمامی سال های مورد مطالعه، کشورهای هلند، کنیا، اکوادور، کلمبیا و فلسطین اشغالی دارای مزیت نسبی صادراتی در صادرات گل شاخه بریده و کشورهای ایتالیا، اسپانیا، بلژیک، تایلند، ایالات متحده آمریکا، آلمان، بریتانیا و ایران فاقد این مزیت بوده اند. همچنین با محاسبه ضریب همبستگی شاخص مزیت نسبی گل شاخه بریده ایران در مقابل کشورهای رقیب مشخص شد که رقبای اصلی ایران در بازارهای جهانی کشورهای هلند، کنیا، کلمبیا و تایلندند. لذا اتخاذ سیاست های مناسب در جهت افزایش مزیت صادراتی گل شاخه بریده ایران ضروری است.
    کلیدواژگان: شاخص مزیت نسبی آشکارشده، گل شاخه بریده، ایران، کشورهای عمده صادرکننده
  • حسن اسدپور، عطیه اباذری صفحات 125-137
    الگوی بهینه کشت برنامه ای است که با هدف مدیریت بهینه ترکیب مکانی محصول تدوین می شود. با توجه به گستردگی پهنه مرزی کشور و تنوع اقلیمی مناطق گوناگون، رسیدن به الگوی کشت مناسبی که از آن بتوان حداکثر بهره برداری را از عوامل و نهاده های تولید به دست آورد ضرورتی انکارناپذیر است. هدف اصلی این مقاله به کارگیری مدل برنامه ریزی آرمانی جهت تعیین الگوی بهینه کشت و مقایسه آن با شرایط موجود به منظور دستیابی هم زمان به اهداف اقتصادی و زیست محیطی است. اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل پرسش نامه در سال زراعی 1389-1390 از بخش لاله آباد شهرستان بابل به دست آمد. جامعه آماری تعداد 350 نفر بهره بردار بودند که 100 نفرشان به صورت تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند و اطلاعات لازم از آن ها از طریق تکمیل پرسش نامه اخذ گردید. بر اساس نتایج مطالعه، کشت محصول برنج به منظور پایداری منابع آب و کاهش مصرف کود شیمیایی و حفظ محیط زیست باید کاهش یابد که به جای آن، افزایش سطح زیر کشت سیر و کلزا به منظور افزایش بازده برنامه ای (درآمد ناخالص) منطقه پیشنهاد شده است. استفاده از الگوی پیشنهادی درآمد را حدود 10 درصد افزایش می دهد و مصرف منابع مهم دیگر همچون کود شیمیایی، آب و نیروی کار را 9 تا 10 درصد می کاهد که این امر منجر به پایداری منابع و حفظ محیط زیست در منطقه می شود.
    کلیدواژگان: الگوی بهینه کشت، برنامه ریزی آرمانی، محیط زیست، لاله آباد
  • اسماعیل فلاحی، صادق خلیلیان، مجید احمدیان صفحات 139-162
    استفاده بهینه از منابع، حفظ کیفیت محیط زیست و ارتقای سلامت بوم نظام از مولفه های اساسی توسعه پایدار است. با این حال، به استناد پژوهش های صورت پذیرفته، بسیاری از نظام های کشاورزی با هزینه های بالا و غیرقابل قبول زیست محیطی در فرایند گذار از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن در حال گسترش اند. این مطالعه با هدف تعیین میزان بهینه اقتصادی استفاده از آب و نهاده های آلاینده محیط زیست برای تولید گندم آبی در دشت سیدان- فاروق شهرستان مرودشت انجام شد. داده ها و اطلاعات مورد نیاز مربوط به سال زراعی 1389 -90 بوده که از طریق مصاحبه و تکمیل تعداد 106 پرسش نامه و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایدومرحله ای گردآوری شده است. مهم ترین نتیجه مطالعه حاضر این است که بهره برداران گندمکار نهاده آب و نهاده آلاینده کود اوره را به ترتیب به میزان 2643 مترمکعب و 67 کیلوگرم در هکتار بیشتر از حد بهینه اقتصادی مورد استفاده قرار داده اند. از این رو، به کارگیری سیستم های نوین آبیاری با بازده بالاتر به جای استفاده صرف از ابزارهای قیمتی در مدیریت مصرف آب- که براساس تجربه در منطقه مورد مطالعه عمدتا ناکارا بوده است- توصیه می گردد. در مورد نهاده کود اوره نیز پیگیری فرایند هدفمند کردن یارانه نهاده های تولید با توجه به حاشیه سود معقول برای کشاورزان در کنار اقدامات ترویجی می تواند آثارمفیدی در راستای بهینه سازی مصرف این نهاده داشته باشد. علاوه بر این، یافته های این تحقیق نشان دهنده استفاده بهینه از نهاده سم توسط گندمکاران منطقه بوده است.
    کلیدواژگان: مصرف بهینه اقتصادی، محیط زیست، تابع تولید ترانسلوگ، کشاورزی، گندم
  • رویا تیموری راد، محمود صبوحی صابونی، حمید محمدی * صفحات 163-186

    با توجه به مسئله هدفمند کردن یارانه ها و تاثیراتش بر قیمت و به دنبال آن الگوی مصرف نهاده ها، باید به بهینه سازی مصرف نهاده انرژی توجه بیشتری کرد. هدف از مطالعه حاضر نیز بهینه سازی مصرف انرژی در بخش کشاورزی منطقه کاشمر با استفاده از اطلاعات سال زراعی1388-1389 است. مدل به کار رفته برنامه ریزی چند هدفه با پارامتر های بازه ای است. در ابتدا، میزان انرژی ورودی هر یک از محصولات و سهم مصرف انرژی هر نهاده در تولید برآورد شد و سپس با در نظر گرفتن اهداف و محدودیت ها به بهینه سازی مصرف انرژی در بخش کشاورزی منطقه مورد مطالعه پرداخته و الگوی کشت بهینه با در نظر گرفتن سطوح مختلف نهاده در دسترس ارائه شد. در نهایت، با توجه به هم ارزهای انرژی نهاده ها، مقادیر بهینه مصرف انرژی برای هر یک از نهاده ها در سطوح مختلف ریسک محاسبه و با مقادیر واقعی مقایسه شد. نتایج نشان داد که در شرایط بدون ریسک در مقایسه با شرایطی که در آن مقادیر ریسک 65/1 و 96/1 در نظر گرفته شد، اختلاف بین مقادیر واقعی و بهینه مصرف انرژی نهاده ها کمتر است. در شرایطی که ریسک در مدل لحاظ می شود، اختلاف مقادیر بهینه و واقعی مصرف انرژی بیشتر شد. نهاده آب در کلیه سطوح بیشترین اختلاف را در مقادیر بهینه و واقعی داشت و کود نیترات کمترین اختلاف را نشان داد. در پایان، استفاده از محصولات با نیاز آبی کمتر و تعیین میزان انرژی ورودی روش های مختلف آبیاری و همچنین استفاده بهینه و کارا از سایر نهاده ها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، مصرف انرژی، بخش کشاورزی، برنامه ریزی چندهدفه
  • سید سعید حسینی نژاد، رضا رضا مقدسی، سولماز شمس الدینی صفحات 187-210
    مطالعه حاضر به بررسی تاثیر کاهش یارانه های صادراتی کشور ترکیه در صادرات محصول سیب ایران می پردازد. کاهش یارانه های صادراتی ترکیه می تواند به صورت غیرمستقیم و از طریق افزایش قیمت محصول ترکیه بر صادرات محصول ایران اثر بگذارد. لذا در این مطالعه به برآورد تجربی سیستم های تقاضای وارداتی دیفرانسیلی مشتمل بر الگوی روتردام، مدل AIDS، مدل CBSو مدل NBR با استفاده از روش های اقتصادسنجی مبتنی بر داده های ترکیبی پرداخته شده است. به این منظور، داده های سری زمانی صادرات محصول سیب ایران و ترکیه به ده کشور مقصد مشتمل بر بحرین، بلغارستان، مصر، عراق، کویت، قطر، رومانی، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و انگلستان در طی سال های 1997-2009 به کار گرفته شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که کاهش یا حذف یارانه های صادراتی ترکیه از لحاظ آماری تاثیر معنی داری بر میزان صادرات سیب ایران ندارد و ممکن است سایر عوامل نقش بسیار مهم تری در این زمینه ایفا کنند. این عوامل را می توان شامل سلیقه، کیفیت محصول، بهداشت، بسته بندی و درجه بندی، تبلیغات، بازاریابی مناسب و غیره دانست.
    کلیدواژگان: سیب، صادرات ایران، یارانه های صادراتی ترکیه، مدل روتردام، مدل AIDS، مدل CBS و مدل NBR
|
  • S. Golkaran Moghadam Pages 1-21
    The purpose of this study is surveying the production risk and evaluation the factors affecting on risk tendency of saffron farmers in Torbat-e Heydarieh with emphasis on poverty index in 2010. For this purpose، 91 questionnaires were completed from saffron farmers using random sampling method. Thus، Just and Pope (1979) model was used for determination of effective factors on production risk. Risk averse index of farmers was calculated using risk parameter provided by Moscardi and DeJanvry (1977). Also، poverty indexes were calculated using FGT index. According to the results، factors such as land under cultivation، fertilizer consumption، and water use have negative effect on production risk. The most saffron farmers were risk averse too. Results of calculating headcount index show that about 55 % of sample is poor and the most of them are risk averse. Index of poverty gap revealed that with decreasing the risk averse degree of saffron farmers، poverty gap will decrease. Poverty intensity index show that with increasing the degree of risk take of poor saffron farmers، they will suffer less from the poverty. According to the results، age and education level have a positive and negative effect on risk averse of saffron farmers respectively. Also، land under cultivation of saffron to total of land under cultivation ratio and saffron income to total of agriculture income ratio show a negative effect on risk averse of farmers. Placing the farmers in poverty core lead to increase the level of risk averse.
    Keywords: Poverty, Risky Tendencies, Saffron, Torbat, e Heydarieh, Production Risk
  • Surveying Transaction Costs of Obtaining Facilities in Agricultural Bank (Case Study: Golestan Province)
    S. Ahmadi Kaliji, A. Darijani Pages 23-39
    High transaction costs for financial markets are one of the major structural features in developing countries. The objective of this study is surveying transaction costs of obtaining facility of Golestan province farmers in Agricultural Bank. Data were gathered from 270 farmers selected through simple random sampling in Golestan province in 2011. Linear and logit econometric models were used for this purpose. The results of study showed that، opportunity and direct costs of borrowing facilities are highest transaction costs of borrowing in the Agricultural Bank، and effective factors on increase transaction costs cause to reduce the probability of participation in Agricultural Bank. In order to reduce the transaction costs and promote agricultural development، expansion of bank branches in rural areas and reduce their bureaucracies system including cases that are recommended.
    Keywords: Transaction Costs, Facilities, Agricultural Bank, Linear Model, Logit Model, Golestan Province
  • S. Shirmahi, Gh. Peykani, S.A. Mortazavi Pages 41-68
    In this study، the effects of removing of gasoil subsidy on the cropping pattern of planting crops in Shahre Rey were assessed. Initial information was gathered using completing 105 questionnaires. The selected statistical sample is consisted of some Shahre Rey farmers who were working on their farms in 2009-2010. PMP model with maximum entropy (ME) was used for evaluating the policy of removing of gasoil subsidy. The effect of the gasoline subsidies elimination through changes in water prices and machinery has been studied. According to the results، along with the policy of removing subsidy for gasoil، the extent of planted areas decreases for all crops in all groups (1، 2 and 4) except wheat and cauliflower (group 3) which increases 26. 639% and 5. 443% respectively. Also، regarding policy of removing of gasoil subsidy، the using rate of inputs has decreased and the output in all groups (1، 2، 3 and 4) has declined amount 28. 833%، 29. 513%، 29. 636%، and 29. 143% respectively. Therefore، the results indicated that the gasoil subsidies elimination policy has not any benefit for farmers.
    Keywords: Subsidy, Cropping Plan, Positive Mathematical Programming, Maximum Entropy, Gasoil, Rey
  • S. Bakhtiari, V. Faryadras Pages 69-88
    Debate about relationship between economic growth، income distribution and poverty has been a fundamental issue in development economics. This complex interrelationship، which called growth–poverty–inequality (GPI) triangle، poses a challenge and dilemma to development strategists and policymakers. The objective of this study is to examine the inter-temporal link between growth، income distribution and poverty in rural region in Iran based on time- series data during 1985-2010. The generalized version of variance decomposition and impulse response analysis is operated in this study to test the temporal causality among poverty measures; growth measures and income inequality. Results show that، agricultural growth and national income significantly explain rural poverty variation. At the same time the inter link between national income and income distribution had been confirmed. Also، rural income distribution significantly explains by itself and agricultural growth and rural poverty could not explain it.
    Keywords: Economic Growth, Rural Poverty, Income Inequity, GINI Coefficient
  • Gh. Zamanian, M. Jafari, A. Kalaei Pages 89-110
    Population growth، along with crisis of shortage and preserving the natural resources، have forced governments to adopt the policies in order to optimize the use of natural resources and to preserve them against the damaging effects of chemical materials. The purpose of this study is to investigate the different effects of reducing the amount of available water and increasing the price of agricultural inputs (fertilizer and water) on crop pattern، using Positive Mathematical Programming based on maximum entropy. The data was collected by 250 questionnaires، in cropping season 2011-12 from farmers in the Khomein plain. The results showed that the estimated model «PMP» reproduces the amounts of the base year very well. The adopted policies of increasing the costs of water and fertilizer، have led to reduction of the variety of crop pattern. The amounts of index of diversity cropping pattern (EI) of farms smaller than 5 (ha) are respectively: 0. 49 and 0. 60 and for farms bigger than 5 (ha) are respectively; 0. 7 and 0. 7751. According to the results; the adoption of two policies of reducing water availability and increasing prices simultaneously، considering a Supportive policy from the government to offset the costs imposed on farmers، is recommended as an appropriate policy in order to manage the usage of water and fertilizer.
    Keywords: Cropping Pattern, Positive Mathematical Programming, Maximum Entropy, Khomein Plain
  • M. Shoukatfadaei, M. Khaledi, M. Soruri, M. Ardestani Pages 111-124
    In spite of suitable climate for producing and supplying the different kinds of cut-branch flower in Iran، its share in the world production and export is low. The main goal of this paper is to indicate the comparative advantage of Iran’s cut-branch flower and compare with the major exporting countries. Revealed Comparative Advantage has been used for calculating comparative advantage. The results showed that during the study period، Netherlands، Kenya، Ecuador، Colombia and Palestine have comparative advantage in flower export and Italy، Spain، Belgium، Thailand، United States، Germany، Great and Iran have not comparative advantage in flower export. Calculating the correlation coefficient of revealed comparative advantage between Iran and its competitors in world market indicated that Netherlands، Kenya، Colombia and Thailand are the main competitors of Iran in export market. Therefore، imposing suitable policies for increasing the Iran export comparative advantage is a necessary.
    Keywords: Revealed Comparative Advantage, Cut, branch Flower, Iran, The Major Exporting Countries
  • H. Asadpour, A. Abazari Pages 125-137
    Optimum cropping pattern is the program that is designed to manage the optimal combination of product location. The main objective of this paper is an application of goal programming model for determining the optimal cropping pattern and compares it with existing conditions in order to achieve economic and environmental goals simultaneously. Data were collected via completing 100 questionnaires in Laleh Abad District of Babol in 2010-11. According to the results، the proposed model can Revenue increases of 10 percent and consumption of other resources such as fertilizer، water and labor are reduced about 9 to 10 percent، which result in sustainability of resources and environmental protection in this region.
    Keywords: Optimum Cropping Pattern, Goal Programming, Environment, Laleh Abad
  • A. Fallahi, S. Khalilian, M. Ahmadian Pages 139-162
    Optimal use of resources، maintaining the environment quality، and improving the ecosystem health has been some fundamental components of sustainable development. Yet، according to the previous studies، many agricultural systems are being expanded with unacceptably high environmental costs in the process of transition from traditional to modern agriculture. This research aims to determine the economic optimal use of water and environment-polluting inputs for irrigated wheat production in Seidan-Farough Plain، Marvdasht Township. Required data is related to the crop year 2010-2011 collected through interviews and 106 questionnaires using two-stage cluster sampling method. The most important results show that farmers have used water and the polluting input of urea fertilizer as much as 2643 m3 and 67 kg per ha more than economic optimal amount، respectively. It is therefore recommended to use modern irrigation systems with higher performance than mere relying on price instruments of water management which have largely been inefficient based on experience in this area. In the case of urea fertilizer، pursuing targeted subsidies plan of inputs considering a reasonable profit margin for farmers beside extension efforts may have useful effects in order to optimize input consumption. Moreover، the findings of the research show the optimal use of poison by the farmers in the region.
    Keywords: Economic Optimal Use, Environment, Translog Production Function, Agriculture, Wheat
  • R. Teymouri Rad, M. Sabouhi Sabouni, H. Mohammadi Pages 163-186

    The issue of subsidies and the effects on costs and followed by consumption pattern of inputs، must be noted to the optimization of inputs energy consumption. The purpose of this study is optimization of energy use in agricultural sector in Kashmar district using information of 2009-2010. The model used is multi-objective programming with interval parameter. First، energy input of products and consumption share of energy inputs in production was estimated and then optimization of energy consumption in the agricultural sector was considered with regard to the objectives and constraints and optimal cropping pattern was presented with regard to different levels of available inputs. Finally، regard to the energy equivalent inputs، optimal value of energy consumption for each input was calculated in different levels of risk. The results showed that there is a less difference between actual and optimal energy consumption of inputs in risk free conditions rather than conditions that risk values is 1. 65 and 1. 95. In the model with risk conditions، the difference between actual and optimal energy consumption levels was increased. Water at all levels has the most difference in actual and optimal values and nitrate fertilizer showed minimal differences. Finally، use of products with less water needs، and determining the amount of input energy of different irrigation methods and also optimal use of the other inputs are suggested.

    Keywords: Optimization, Energy Consumption, Agricultural Sector, Multi Objective Programming
  • S.S. Hoseininejad, R. Moghaddasi, S. Shamsoddini Pages 187-210
    The main objective of this study is to investigate the Impact of the reduction of Turkey''s export subsidies on the export of Iran apple product. The reduction of Turkey''s export subsidies might indirectly have the Impact on the export of Iran، by increasing the price of Turkey''s product. Thus، the differential imports demand systems including Rotterdam model، AIDS model، CBS model، and NBR model are experimentally estimated using the econometric methods based on panel data. To this end، the time series data for export of the apple product of both Iran and Turkey to the target countries including Bahrain، Bulgaria، Egypt، Iraq، Kuwait، Qatar، Romania، Saudi Arabia، UAE، and UK are applied during the period of 1997-2009. The results of the research indicate that reduction or elimination of Turkey''s export subsidies has no statistically significant impact on the export of Iran apple. Other factors may have very important role in this regard. These factors can include taste، quality، hygiene، packaging and grading، promotion، appropriate marketing etc.
    Keywords: Apples, Iran Export, Turkey's export subsidies, Rotterdam Model, AIDS Model, CBS Model, NBR Model