فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال ششم شماره 20 (پاییز 1393)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال ششم شماره 20 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباسعلی آذرنیوشه صفحات 7-42
    به دنبال آغاز عصراکتشافات جغرافیایی در قرون پانزدهم وشانزدهم رقابت شدیدی بین اروپائیان برسر به دست گرفتن کنترل ادویه شرق وثروت های افسانه ای آن آغاز شد. اقدام بازرگانان هلندی در سال 1599 میلادی در افزایش قیمت هررطل فلفل از سه به هشت شیلینگ خشم ماجراجویان دریانورد انگلیسی را برانگیخت. ازاینرو الیزابت ملکه ی انگلستان درسال 1600میلادی موافقت خود را با اختصاص تجارت شرق به کمپانی انگلیسی هند شرقی اعلامنمود.تسلط سیاسی ونظامی انگلیس بر شبه قاره هند، زمینه ی مجاورت مرزهایآن راباایران فراهم نمود. ازاین رو تلاش استعمارگران انگلیسی از آن پس صرف حفظ این مستملکه از دست رقبای اروپاییوآسیایی گردید.
    هدف پژوهش حاضر که به روش کتابخانه ای با اتکاء برمنابع واسناد تاریخی وبارویکرد توصیفی – تحلیلی صورت پذیرفتهآن است که به تبیین تاریخی هر چه بیشتر ماهیت شیوه هایکمپانیهند شرقی که به بهانه حفظ مستملکه ی استعماری خود به دخالت و ایجاد فضاهای حائل بین مستعمره و ایران وافغانستاناقدام می نمود، بپردازد.
    کلیدواژگان: پرتغال، فرانسه، کمپانی هند شرقی، ایران، روس، انگلیس
  • روح الله شیرازی، مهدی دهمرده پهلوان صفحات 43-64
    یکی از راه های عمده درک برهمکنش ها و روابط فرهنگی جوامع باستان، آنالیز و مقایسه مواد فرهنگی با یکدیگر است. با توجه به اینکه هنوز مطالعات تطبیقی جدی در باب عصر مفرغ و هزاره سوم قبل از میلاد در حوزه مکران انجام نشده، پژوهش حاضر تلاش دارد تا با مطالعه و مقایسه گونه شناختی سفال عصر مفرغ مکران جنوبی، که از بررسی های میدانی جدید بدست آمده، با محوطه های همزمان در بلوچستان پاکستان به درک روشنی از روابط فرهنگی این دو حوزه دست یابد. تجزیه و تحلیل آماری و مقایسه سفال های بخش جنوبی مکران ایران با نمونه های مکشوفه از محوطه های همعصر در دره کچ و حوزه رود دشت در مکران پاکستان حکایت از ارتباطات گسترده ی این دو حوزه در هزاره سوم قبل از میلاد دارد.
    کلیدواژگان: روابط فرهنگی، مکران جنوبی، بلوچستان پاکستان، سفال هزاره سوم پیش از میلاد
  • محمدرضا عسکرانی، مهدی پیری صفحات 65-88
    مناسبات دیرپای اقتصادی و فرهنگی بین ایران و هند هرگز قطع نشده است. لیکن هندوستان گاهی پناهگاه ایرانیانی بوده که از ستم حاکمان یا تیغ تجاوزگران، به آن سرزمین کوچیده اند. یکی از این دوره های پناه جویی با یورش مغولان آغاز شد.در برابر این پرسش که چرا ایرانیان هنگام یورش مغولان به هندوستان پناه بردند؟ و این که سرنوشت پناه جویان ایرانی در هند چه بود؟ مدعای این تحقیق چنین است: طبیعت ناشناخته، جنگل های انبوه و دشت های پهناور مملو از گونه های اقوام و مذاهب رازآلود، پناهگاهی دور از دسترس شمرده می شد. شباهت های فرهنگی بین ساکنان دو سوی سند و روحیه اعتدال گرایانه هندیان نیز انگیزه این مهاجرت ها بود و به همین دلایل، در قرن هفتم هجری این سرزمین مامن حفظ برخی از مفاخر فرهنگی ایران گردید. دراین نوشتار به روش «توصیفی- تحلیلی» و با مراجعه به منابع دست اول، ضمن توصیف چگونگی گریزایرانیان، دلایل پناه جستن آنان در هند مورد تحلیل قرار می گیرد. نتایج بررسی نشان می دهد که هنگام یورش مغول، ایرانیان با انگیزه های متفاوتی به آن دیار کوچیدند و ثمره ی مهاجرت آنان رواج زبان فارسی و سنت های تمدن ایرانی و بخشی از دستاوردهای فرهنگ ایرانی در هند بود.
    کلیدواژگان: هندوستان، مغولان خوارزمشاهیان، غوریان، سلاطین مملوک، مهاجرت، پناهندگی
  • سیدمحسن علوی پور، عبدالرسول حسنی فر صفحات 89-122
    با تشکیل کشور مسلمان نشین پاکستان در شبه قاره، تلاش های اسلام گرایانه برای تشکیل حکومت اسلامی در این کشور گسترش یافت. از جمله مهم ترین اندیشمندان در این زمینه ابوالعلاء مودودی است که با انتشار آثار متعدد نقش موثری در شکل گیری فضای سیاسی این کشور تازه تاسیس ایفا نمود و با تشکیل حزب جماعت اسلامی، تلاش برای کسب یا مشارکت در قدرت را آغاز نمود.بررسی اندیشه و تجربه های این حزب می تواند تصویر روشنی را از موقعیت احزاب و جنبش های اسلام گرا ارائه نماید، امری که در این مقاله تلاش می شود با تمرکز بر اندیشه های ابوالعلاء مودودی و به روش تحلیل محتوای آثار او مورد بررسی قرار گیرد.
    نتیجه کلی آن که با توجه به اینکه ایده های نخبه گرایانه مودودی مورد توجه عامه قرار نگرفت و از سوی دیگر به منظور کسب حمایت توده، این تشکل سیاسی در مواردی از ایده های جنبش گرایانه و انقلابی خود فاصله گرفت و به شکل حزبی کلاسیک سامان یافت، از ایده تربیت نیرو برای انقلاب اسلامی فراگیر به ایده پذیرش امر واقع و بازی در چارچوب قواعد سیاسی حاکم فرود آمد.
    کلیدواژگان: پاکستان، ابوالعلا مودودی، حزب جماعت اسلامی
  • عبدالامیر عمیرات، نصرالله امامی صفحات 123-144
    غلام احمد احمدی مدراسی از جمله شاعران ناشناخته ی پارسی گوی هند است که در اواخر دوره ی تیموریان می زیسته؛ تنها اثر باقی مانده از این سراینده، منتخبی از غزلیات او است که نسخه ای خطی از آن در کتابخانه ی مجلس نگهداری می شود. احمدی مدراسی را می توان در ردیف شاعران درجه ی دوم این دوره به شمار آورد؛ شاعرانی که شاید در قالب ها و مضامین شعر فارسی تحولی پدید نیاورده اند؛ اما شعرشان نمودی از نخستین حرکت ها برای آغاز دوره ای است که بعدها به بازگشت ادبی شهرت یافت و انگیزه ی پرداختن به چنین سراینده ای در این مقاله نیز همین نکته است. غزل های احمدی مدراسی چه از نظر لفظ و چه از نظر محتوا و مضمون، به شعر شاعران سبک عراقی شبیه است. اشعار او ساده، روان و از تکلف و پیچیدگی به دورند و از تشبی هات و استعارات غریب و مضمون پردازی های دور از ذهن سبک هندی در سروده های او خبری نیست. روش این پژوهش، تحلیل سبکی غزلیات شاعر است.
    کلیدواژگان: احمدی مدراسی، عناصر سبکی، غزل و دوره ی تیموری
  • مرسا غلامزاده، حجت الله جوانی صفحات 145-172
    هندوییسم از منظر تاریخ ادیان و نیز پیروان آن به مثابه ی یک دین قابل انعطاف و اصلاح پذیر جلوه نموده است. در دوران معاصر نیز به سبب تسلط اروپاییان بر هند و مواجه شدن با جریان اندیشه ی دینی اسلام و مسیحیت، زمینه های پیدایش اصلاح دینی در هندوییسم پدید آمد. همچنین وجود مولفه هایی نظیر اختلاف طبقاتی، رسم ساتی، پدیده ی پرستش بت ها و رواج خرافه در توده های هندویی، مایه ی عطف توجه متفکران هندو مذهب و احساس ضرورت اصلاح اندیشه ی دینی در بین آنان شد. کوشش های متفکران هندو به ایجاد دو نهضت اصلاح طلب و احیاگرای آریاسماج توسط دیاننده سرسوتی و برهماسماج توسط رام موهان روی شد. مقاله ی حاضر به بررسی این دو نهضت و معرفی بنیانگذاران آن و تحولات آن ها پرداخته و هر کدام به طور مختصر بررسی می شوند. روش این تحقیق، توصیفی و بر مبنای اطلاعات کتابخانه ای بوده است و ضرورت آن به موضوع دانش افزایی در حوزه ی مطالعات جدید ادیان بازمی گردد.
    کلیدواژگان: هندوییسم، جریان اصلاح دینی، آریاسماج، برهماسماج، دیاننده سرسوتی، رام موهان روی
  • بتول کیخا صفحات 173-198
    نسخ خطی از مهم ترین ارکان فرهنگی بشر و نشانگر تاریخ و تمدن یک سرزمین از زوایای مختلف می باشند. از آن جا که زبان فارسی بیش از چهارصد سال زبان رسمی شبه قاره ی هند بوده، نسخ خطی فارسی بسیار زیادی در کتابخانه ها و مراکز اسناد این کشور یافت می شود که هریک از این آثار، میراث ارزشمند فرهنگی و تاریخی شبه قاره و ایران به شمار می آیند. از این رو با در نظر گرفتن گستره ی زبان و ادب فارسی در هند و با هدف صیانت از این میراث فرهنگی، مطالعه در حوزه ی نسخ خطی فارسی موجود در مجموعه های این کشور ضروری به نظر می رسد. در این مقاله با استفاده از روش مروری- کتابخانه ای و سندی، ضمن معرفی نسخ خطی، به گردآوری و ارائه ی فهرست نامه های این آثار در کتابخانه ها و مراکز اسناد هندوستان پرداخته می شود. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که تاکنون 135 عنوان فهرست نامه از نسخ خطی فارسی در هند تنظیم و تدوین شده که در 39 کتابخانه و مرکز اسناد این کشور نگهداری می شوند. طبیعتا محتمل است که درصد زیادی از این آثار به دلیل شرایط نامناسب حفاظت و نگهداری، از بین رفته و یا مهجور مانده، به ثبت نرسیده باشند.
    کلیدواژگان: نسخ خطی، کتابخانه ها، مراکز اسناد، هند
  • علیرضا محرابی، محمد اقتدارنژاد صفحات 199-223
    مطالعه ژئوپولیتیک پاکستان در حوزه رقابت و همکاری با جمهوری اسلامی ایران موضوع اصلی پژوهش حاضر را تشکیل می دهد. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی در صدد پاسخ گویی به این سوال است که تا چه میزان چالش های ژئوپولیتیک و رقابت های ناسازگار پاکستان با ایران، بر روابط دو کشور تاثیر گذار است؟ فرضیه درنظرگرفته شده نیز بیانگر آن است که چالش های ژئوپولیتیک و رقابت های ناسازگار پاکستان، همکاری های آن کشور با ایران را تحت تاثیر قرار داده و تضعیف کرده است. نگاهی به مدل تحلیل ژئوپولیتیک پاکستان نشان می دهد که همکاری های آن کشور با ایران در مسائلی نظیر سازمان کنفرانس اسلامی، اکو، مسائل قومیتی، خط لوله گاز ایران- هند(انرژی) و گروه d-8 نهفته شده است. گرچه پاکستان به حفظ و نگهداری روابط دوستانه و صمیمانه با ایران به عنوان یکی از مهم ترین مولفه ها برای امنیت خود و منطقه می نگرد، اما عملکرد این کشور درقبال مسائل منطقه ای و رقابت با ایران، بارها منافع و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را به چالش کشیده و یا حتی به مخاطره انداخته است. ازجمله چالش ها و رقابت های ناسازگار ژئوپولیتیکی بین دوکشور می توان به مسائل ایدئولوژیکی، مسائل هسته ای، نوع نگرش دوکشور به آسیای مرکزی و افغانستان، مسائل مرزی و رقابت بندرگوادر با بندر چابهار اشاره کرد.
    کلیدواژگان: ژئوپولیتیک، ایران، پاکستان، رقابت، همکاری
|
  • Pages 7-42
    Following the begining of the geographical discoveries in the 15th and 16th centuries، severe competition began among Europeans on taking control over the East spices and its legendary riches. The action of Dutch merchants in 1599 about increasing the price of each pound of pepper from three to eight schillings provoked the wrath of adventurous English sailors. Hence the British Queen Elizabeth declared her agreement on that the East trade be monopolized by the British East company in 1600. The significant increase in colonial incomes compared to those of business impacted the primary policy of European sailors. The political and military dominance of Britain over the Indian subcontinent provided the opportunity of its borders adjacency to Iran’s borders. Thus، the company and English colonists tried to keep this possession from European (France، Netherlands، Portugal) Asian، Russian and Afghani competitors. The purpose of the present research، which is conducted using the library method and descriptive-analytic approach، is to concentrate on historical sources and documents and to historically explain further the nature of the practices of the East India Company agents to preserve their colonial possession by creating buffer spaces between the colony and nearby lands (Iran and Afghanistan).
    Keywords: Portugal, France, East India company, Iran, Russian, Britain
  • Pages 43-64
    A Study on Cultural Relations between Iranian and Pakistani Baluchistan in the Third Millennium B.C.on the Basis of New Archaeological Surveys in Iranian Makran.
    Keywords: Cultural Relations, Southern Makran, Pakistani Baluchistan, Third Millennium B.C. Pottery
  • Pages 65-88
    Traveling between India and Iran has a history of several thousand years and Economic and cultural relations between the two territories have never been cut. But Iranians have immigrated to India from the tyranny of kings and swords for safety rapists. This period began with the Mongol invasion of asylum. The key question is: Why Iranians during the Mongol invasion have chosen to migrate to India? And another question: What was the fate of Iranian refugees in India? It is assumed that: there was an inaccessible shelter Because of Unknown nature، rainforests and vast plains full of different races and religions، mysterious. Also cultural similarities between the inhabitants on both sides of the Indus and Indian spirit moderate further motivation for immigration causes in difficult situations. We can guess، India in the seventh century AD، a safe place to keep some of the cultural glories of Iran. These research methods is “descriptive and analytical” and refer to the original sources، Examples of Iranians fled to India، and the reasons for their migration to this country will be analyzed. The results showed: India was a safe place for refugees in the Mongol onslaught، and they came to the land with various motivations: Warlords، who saw the India as a treasury that helped their sword to prepare for new battle. Poets and writers went to the king''s court Because of they shall enjoy the calm banks of river Indus and Ganges and create works of art and cultural and As a follower of the Sufi sects thought، That India is a great place to promote their beliefs، so they settled permanently. As a result of this migration، Persian culture and language was introduced in India and Some of the achievements of Iranian culture، held in that land.
    Keywords: India, Mughal, Kharazmshahian, khurian, Mamluk sultans, immigration, asylum
  • Pages 89-122
    Due to the establishment of the new Islamic regime of Pakistan in the Indian subcontinent، the Islamists’ launched an attempt to build an Islamic government in this country. Abu al-Ala Maududi has been a prominent thinker whose thought inspired most of the Islamic groups in Pakistan، and by establishing the Jamaat-e-Islami Party (JIP)، he participated in the attempt. However، as the present study shows، while Maududi’s elitism failed to gain the mass support and the party has had little success in the popular political campaigns، in order to gain the public support it lost its revolutionary content and converted into a classic، political party and instead of producing Islamic revolutionists، it turned to play due to the rules of game in power struggle. In order to understand the Islamic، political parties and movements، in the present study it has been attempted to review the JIP’s experience in Pakistan through the content analysis of Maududi’s texts.
    Keywords: Pakistan, Abu al Ala Maududi, Jamaat, e, Islami party (JIP)
  • Pages 123-144
    Gholam Ahmad Ahmadi Madrasi is one of the unknown Persian-speaking Indian poets that lived during the late Timurid period; the only remained writing of him is a selection of his sonnets from a manuscript that is being kept in the Parliament Library. He can be considered among the second rate poets of his period; Those who perhaps had not create a revolution in the form and content of poetry in Persian، but their poetry was a manifestation of first moves for the beginning of a period that later reputed to the return of literary and the motivation of addressing for such poet in this article is the mentioned point. The sonnets of Ahmadi Madrasi، from both word and content point of view، are similar to the Iraqi style. His poems are simple، smooth، and far from complexity، there is no imagery and bizarre metaphors and away from out of mind themes of the Hindi style poetry. The research method in this study is based on the sonnet style analysis of the poet.
    Keywords: Ahmadi Madrasi, stylistic elements, sonnet, Timurid period
  • Pages 145-172
    Hinduism seems as a flexible and reformative religion from the view of its history and followers. In the contemporary era، due to the European domination over India and encountering with the religious ideas of Islam and Christianity، religious reform was brought out in Hinduism. Additionally، some factors such as class differences، Sati custom، idol worship and superstitions among Hindu people، caused Hindu religious thinkers came to understand the necessity of religious reform. Hindu thinkers’ efforts led to create two reformist and revivalist movements Arya samaj by Swami Dayanande Saraswati and Brahmo Samaj by Ram Mohan Roy. The present article reviews these movements and introduces their founders and studies their changes in brief. The research method is descriptive and based on the library data and the necessity of that is with regard to increasing knowledge in the scope of new studies about the religions.
    Keywords: Hinduism, religious reform, Arya samaj, Brahmo samaj, Dayanand Saraswati, Ram Mohan Roy
  • Pages 173-198
    From different views، manuscripts belong to the most important human works and the most fundamental cultural foundations and they are distinguished signs of civilization and history of a territory. Since Farsi has been the official language of India for more than 400 years، there are numerous Farsi manuscripts in its libraries and document centers. It is clear that all of these copies are considered as valuable cultural and historical heritage of Iran and India. So، by consideration of Farsi language and literature span in India، also to protect the cultural heritage of Iran، it seems necessary to study in the realm of Farsi manuscripts existing in the complexes of this country. In addition to introducing manuscripts، this article deals with collecting and offering the related indexes in the libraries and document centers of India. The research results indicate that so far، 135 titles of indexes of Farsi manuscripts have been conducted and codificated in India and they are available in 39 libraries and document centers of this country. It is possible that because of improper keeping conditions، high percent of Farsi manuscripts may be destroyed or have not been registered in this country yet.
    Keywords: Farsi manuscripts, libraries, document centers, India
  • Pages 199-223
    Geopolitical Studying of Pakistan in the scope of competition and Cooperation with the Islamic Republic of Iran is the main subject of the present study. The research method is descriptive-analytic and it has been attempted to answer the question that to what extent does the geopolitical challenges and incompatible competitions of Pakistan with Iran affect the relationship between the two countries? The research Hypothesis also states that the geopolitical challenges has weakened the competition and cooperation of these countries. A review of the geopolitical analysis of Pakistan shows that Pakistan cooperation with Iran is hidden in issues such as OIC، ECO، ethnic issues، Iran- India gas pipe line (energy)، and D-8. Although Pakistan considers friendly relationship with Iran as one of the most important factors for its own and region''s safety، this country''s attitude toward regional issues and competition with Iran، has challenged with or even endangered the safety and interests of Iran for many times. Ideological and nuclear issues، the viewpoint of the two countries about Central Asia and Afghanistan، port matters and the competition between two ports of Gwadar and Chabahar are among challenges and incompatible competitions between the two countries.
    Keywords: geopolitics, Iran, Pakistan, competitiveness, cooperation