فهرست مطالب

دانش مالی تحلیل اوراق بهادار - سال هفتم شماره 24 (زمستان 1393)

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال هفتم شماره 24 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید خدامرادی، محمد ابراهیم راعی عزآبادی صفحات 1-9
    شرکت های هلدینگ یکی از محرک های اصلی در توسعه و پیشرفت اقتصادی هر کشوری هستند.تاثیر راهبری شرکتی از ابعاد مختلف در واکاوی عملکرد این بنگاه ها قابل تشریح و تبیین است. تامین مالی به عنوان موضوع مرتبط در اجرای برنامه های توسعه ای از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف این تحقیق بررسی ارتباط بین راهبری شرکتی و ریسک مالی شرکت های هلدینگ صنعتی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران 1931 است. برای سنجش راهبری شرکتی از معیارهای تمرکز مالکیت، مالکیت سهامداران نهادی، - طی دوره 1931 تعداد اعضای هیات مدیره و استقلال هیات مدیره و برای سنجش ریسک مالی از نسبت بدهی استفاده نموده ایم. جامعه و نمونه آماری این تحقیق شامل 39 شرکت هلدینگ فعال پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. آزمون فرضیات تحقیق با استفاده از معادله رگرسیون چندگانه انجام شده است. نتایج حاکی از آن است که از میان مکانیزم های راهبری شرکتی فقط مالکیت سهامداران نهادی بر ریسک مالی تاثیر معنادار داشته که این تاثیر نیز معکوس است.تمرکز خاص بر موضوع شرکت های هلدینگ نوآوری این تحقیق به حساب می آید.
    کلیدواژگان: راهبری شرکتی، هلدینگ صنعتی، ریسک مالی، رگرسیون چندگانه
  • منصور کاشی، محمد دنیایی، روح الله احمدی صفحات 11-24
    همواره یکی از دغدغه های پژوهشگران در بررسی سری زمانی اقتصاد- مالی وجود حافظه بلندمدت است و اینکه آیا حافظه بلندمدت مشاهده، تحت تاثیر ویژگی سطح انتقال ها، سری می باشد یا خیر؟ برای دوری از حافظه بلندمدت جعلی که ممکن است ناشی از سطح انتقال ها باشد روش های متفاوتی آزمون شده است که در مقاله حاضر به بررسی این امر با توجه به روش GPH تعدیل شده اسمیت (2005) در بازده و نوسان (شامل دو نگرش: 1) بازده فیلتر شده توسط GARCH و ARMA-GARCH و 2) استفاده از مربع بازده فیلتر شده توسط GARCH و مربع بازده ها) سری TEPIX، پرداخته می شود. نتایج بیانگر این است که حافظه بلندمدت در بازده سری TEPIX توسط GPH مورد قبول واقع می شود؛ اما آزمون روش GPH تعدیل شده (انتخاب پهنای باند دو روش GPH کلاسیک و GPH تعدیل شده بر اساس Plug-in و می باشد) به رد وجود حافظه بلندمدت می انجامد. همچنین، با بررسی داده های نوسان با استفاده از نگرش اول، وجود حافظه بلندمدت توسط آزمون GPH اثبات می شود؛ اما GPH تعدیل شده وجود پدیده ی مذکور را رد می کندکه در واقع بر تاثیر سطح انتقال ها بر وجود حافظه بلندمدت تاکید دارد. با بررسی نگرش دوم در مورد نحوه ی استنباط نوسان، وجود حافظه بلندمدت توسط هر دو آزمون اثبات می شود که این امر به دنبال خود قابلیت بازار را در پیش بینی ممکن می داند و شکل ضعیف کارایی در بورس اوراق بهادار تهران را نقض می کند.
    کلیدواژگان: حافظه بلندمدت، GPH تعدیل شده، سطوح انتقال
  • فریدون رهنمای رودپشتی، مهدیه کلانتری دهقی صفحات 25-47
    تشخیص فرآیند حاکم بر بازدهی های بازار سهام به منظور اخذ تصمیم بهینه و کاهش هزینه ریسک اهمیت فراوانی برای سرمایهگذاران و سیاستگذاران مالی دارد. اهمیت تحلیل بازارها و تلاش برای درک بهتر آنها موجب شد که پس از به چالش کشیده شدن مفروضات بازار کارا و کشف حقایق جهان شمول دنباله های پهن، خوشهبندی نوسانات در سری های زمانی مالی، تحلیلگران از مدلهای با خواص کاملا تصادفی با توزیع نرمال به سمت مدلهای لوی و مولتی فرکتالی متمایل شوند. همین امر سبب گسترش استفاده از مدلهای مولتی فرکتالی در بخشهای مختلف بازار شد. این مقاله به مرور روش مولتی فرکتال که در سالهای اخیر برای پیش بینی و مدلسازی نوسان پذیری قیمت 1 گسترش یافته، پرداخته است. در ابتدا ریشه این روش که از مدلهای مشابه جریانات آشفته 2 در فیزیک آماری، نشات گرفته شده است معرفی و سپس جزئیاتی در مورد مشخصات و ویژگی های مدلهای سری زمانی مولتی فرکتالی در مالی، روش های در دسترس برای تخمین آنها و وضعیت کنونی کاربردهای تجربی این مدلها ذکر میشود. نتایج پژوهش نشان میدهد که پویایی بازار سرمایه موجب شده است که رویکردها، شیوه ها و مدلهای تحلیل بازار در حال تحول باشد، همچنین در خوشه بندی نوسانات سری- های زمانی مالی، مقیاسهای کوچکتر مدنظر قرار میگیرد.
    کلیدواژگان: فرآیندهای مولتی فرکتال، معیارهای تصادفی، نوسان پذیری تصادفی، پیش بینی
  • مریم دولو صفحات 49-62
    هدف پژوهش حاضر، بررسی منشاء توان توضیح تغییرات بازده سهام توسط نوسانات اختصاصی از طریق مداقه بازده راهبرد توالی)مومنتوم(است. به بیان دیگر، یکی از توضیحات ارائه شده بابت چرایی سودآوری سرمایه گذاری مبتنی بر نوسانات اختصاصی، مبنی بر واکنش کمتر از اندازه نسبت به اطلاعات خاص شرکت و بروز توالی متعاقب آن آزمون می شود. لذا رابطه توالی و نوسانات اختصاصی از طریق رویکردهای «تحلیل پرتفوی» و «رگرسیون فاما مک بث» آزمون می گردد. نتایج پژوهش که در نمونه ای متشکل از 031 شرکت بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 0331 تا 0319 صورت گرفته، نشان می دهد بازده راهبرد سرمایه گذاری مبتنی بر نوسانات اختصاصی، برای سهامی که از توالی بالاتری برخوردار است، بیشتر می باشد. لیکن، توان توضیحی نوسانات اختصاصی در صورت احتساب توالی، سلب نمی گردد. لذا نمی توان ادعای انتساب منشاء رابطه نوسانات اختصاصی و بازده سهام به توالی را تایید نمود.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری دارایی، نوسانات اختصاصی، توالی
  • تقی ترابی، سمانه طریقی*، عبدالله دریابر، پیمان تاتایی صفحات 63-77

    یکی از نوآوری های دهه ی اخیر در عرصه بحثهای پولی و مالی اسلامی، انتشار انواع اوراق بهادار اسلامی است براساس عقدهای اسلامی طراحی شده اند و جایگزین مناسبی برای اوراق بهادار ربوی به ویژه اوراق قرضه شمرده میشوند. این مقاله به بررسی چگونگی انتشار اوراق منفعت، تبیین انواع ریسک های مترتب بر این اوراق و ذینفعان آن و ارائه راهکارهای مدیریت، کاهش و یا پوشش ریسک این اوراق می پردازد و انتظار بر آن است تا با تبیین ابعاد صکوک منفعت به ویژه ریسک این اوراق زمینه انتشار و بهبود این ابزار مالی در کشورهای اسلامی بیش از پیش فراهم گردد. اوراق منفعت اوراق بهادارقابل معامله ای است که براساس عقود اسلامی منتشر گردیده و نشاندهنده مالکیت مشاع دارندگان آن بر منافع آینده دارایی های بادوامی است که در ازای پرداخت مبلغی معینمنتقل شده و دارندگان اوراق میتوانند از عین یا معادل مالی منافع بهره مند گردند. بر اساس یافته های این پژوهش و مدل ارائه شده جهت عملیاتی شدن این اوراق، ذینفعان یک اوراق بدهی شامل بانی)صاحبان دارایی بادوام(، مشتریان واقعی و سرمایه گذاران می گردد و اوراق منفعت ابزاری برای کسب بازدهی و پوشش ریسک هریک از این ذینفعان می باشد. بانی اوراق ریسک فروش منافع آتی دارایی خود، سرمایه گذاران بازدهی مطمئن و مشتریان واقعی ریسک حق انتفاع از منافع آتی دارایی پایه را با انتشار، سرمایه گذاری و یا خرید اوراق منفعت پوشش می دهند. هرچند اوراق منفعت در قالب مدل این پژوهش یک ابزار مالی جهت کسب بازدهی و پوشش ریسک می باشد لیکن همچون هر دارایی مالی دیگری در معرض ریسک های گوناگون همچون ریسک نرخ بهره، نقد شوندگی، ریسک عملیاتی و... نیز می باشد که راهکارهای پوشش این ریسک ها نیز تا حد امکان ارائه گردیده است.

    کلیدواژگان: صکوک، ریسک، اوراق منفعت، منافع آتی
  • امیرعباس نجفی، احسان فاضلی سبزوار صفحات 79-95
    بازنگری و بهینه سازی مداوم سبدهای ردیاب شاخص به گونهای که همواره بتوان به پیگیری دقیق شاخص اطمینان داشت امری دشوار و پیچیده است. علاوه بر آن توجه به هزینه های معاملاتی نیز اجتناب ناپذیر است. این مقاله، مدلی جهت بهینهسازی مساله سبد ردیاب شاخص و روش حلی بر اساس الگوریتم ژنتیک تکاملی را ارائه مینماید. مدل پیشنهادی، یک مدل دوهدفه است که به دنبال حداقل نمودن خطای ردیابی و همچنین حداقل کردن هزینه های معاملاتی میباشد. از آنجا که مدل پیشنهادی یک مدل چندهدفه بوده و دارای پیچیدگی محاسباتی) NP-hard (می باشد و توابع هدف در تعارض با یکدیگر هستند، الگوریتمهای ژنتیک تکاملی مرتبسازی نامغلوب و رتبهبندی نامغلوب برای حل مدل، مورد استفاده و ارزیابی قرار گرفته است. همچنین شاخص فلزات اساسی بورس اوراق بهادار تهران در سال 1931 به عنوان شاخص مورد نظر جهت پیگیری و بازنگری در این مقاله نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بازنگری سبد ردیاب شاخص، بهینهسازی سبد شاخص، مدیریت منفعل
  • رضا تهرانی، امیرعلی عباس زاده اصل *، مسعود فکری صفحات 97-116

    برای تجزیه و تحلیل سیستم ها، روش های متفاوتی وجود دارد. یکی از روش های نوین و بسیار موثر در این زمینه تفکر سیستمی می باشد. میتوان این گونه بیان کرد که رویکرد سیستمی، مدعی ارائه روشی برای برخورد اصولی تر با پیچیدگی های دنیای کنونی است. در واقع رویکرد System Dynamics عبارت است از ارائه مدلی پویا از یک فرآیند در دنیای واقعی و تجزیه و تحلیل عوامل مربوط به آن مدل به صورت سیستماتیک، یعنی نشان دهنده تاثیر تغییرات هر عامل تاثیرگذار در هر لحظه بر کل سیستم می باشد. در این مقاله ابتدا با بررسی عوامل مختلف تاثیرگذار روی قیمت آتی دارایی که شامل سود نقدی است، مدلی پویا ارائه شده و نحوه قیمت گذاری و فرصت های آربیتراژگری برای استفاده از عدم قیمت گذاری صحیح شبیه سازی میشوند. سپس با ارائهی سناریوهایی، تاثیر تغییرات عوامل مختلف اثرگذار بر سیستم و فرصت های آربیتراژگری که حاصل از این تغییرات میباشند، بررسی می شوند.

    کلیدواژگان: رویکرد سیستمی، قیمت آتی، دارایی با سود نقدی، آربیتراژگری، شبیه سازی
  • حمزه پورباباگل، محمدحسین نیری صفحات 117-145
    هدف اصلی این تحقیق، ترکیب روش تحلیل پوششی داده های فازی با مدل مارکوویتز به منظور تعیین پرتفوی بهینه از کاراترین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین ترتیب که در مرحله اول و با استفاده از DEAشرکت های کارا را به عنوان مجموعه کارا انتخاب کرده، البته با اضافه نمودن محدویت های کنترل وزنی برای دودسته از معامله گران (ریسک پذیر و ریسک گریز) دو دسته شرکت های کارا را انتخاب میکنیم و در مرحله دوم با استفاده از مدل مارکوویتز و با توجه به میزان ریسک گریزی، از میان مجموعه کارا، پرتفوی بهینه را تشکیل می دهیم. یکی از مشکلات روش های تصمیم گیری چند معیار، حجم بالای شاخص ها می باشد که برای رفع این مشکل می توان از روش تحلیل عاملی بهره برد و ابعاد مسئله را تا حد ممکن کاهش داد. در این تحقیق ابتدا با در نظر گرفتن نظرات خبرگان، متغیرها و شاخص های اصلی مرتبط با کارایی شرکت ها را تعیین کرده (کلا 15 نسبت مالی)، سپس با کمک تحلیل عاملی و در دو مرحله و تا حد ممکن تعداد این شاخص ها را کاهش داده و به 8 نسبت رسانده، سپس با اعمال محدودیت های وزن نسبی در مدل تحلیل پوششی داده ها برای دو نوع سرمایه گذار، مجموعه کارا را تشکیل داده ایم. مطلوبیت معیار های ریسک و بازده از نظر سرمایه گذاران نسبی است، لذا در این تحقیق تلاش می شود با تقسیم بندی سرمایه گذاران به دو دسته ریسک گریزان و ریسک پذیران، مجموعه های کارای مرحله اول را به دست بیاوریم. این موضوع را با اعمال محدودیت های کنترل وزن نسبی در مدل تحلیل پوششی داده ها اعمال می کنیم.در نهایت سرمایه گذار قادر خواهد بود با توجه به میزان ریسک گریزی(ریسک پذیری) خود از میان مجموعه های کارا، پرتفوی بهینه مطلوب خود را با کمک مدل مارکوییتز تشکیل دهد.البته در این مرحله با توجه به اینکه انتخاب های ما برای تشکیل پرتفوهای بهینه از میان شرکت های مجموعه کارا گام قبلیست، اشکال اساسی که به مدل مارکویتز گرفته می شود که همان در نظر نگرفتن سایر شاخص ها در فرایند تصمیم گیری می باشد، رفع شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، تحلیل پوششی داده های فازی، مدل مارکوییتز، مرز کارا
  • بیتا شایگانی، امیربهداد سلامی، رامین خوچیانی صفحات 147-162
    تولید ناخالص داخلی یکی از عمده ترین و کاربردی ترین شاخص های اقتصادی است؛ لذا پیش بینی آن، همواره توجه کلیه دست اندرکاران اقتصادی و علوم مرتبط را به خود جلب کرده است. هرچند روش های تجزیه و تحلیل سری زمانی و روش های غیرخطی همانند مدل های شبکه عصبی مدتهاست که برای پیش بینی این گونه متغیرها به کار می روند، لیکن کاربرد ابزار توانمند موجک در پردازش داده ها و بررسی لایه های پنهان آن نشان می دهد که سری زمانی تولید ناخالص داخلی از جمله متغیرهایی است که پس از تجزیه در برخی سطوح، رفتاری خطی و در برخی سطوح رفتاری غیرخطی دارد؛ از این رو پیشنهاد شد که ابتدا سری زمانی مذکور به صورت داده های فصلی طی دوره 7631 تا 7631، با استفاده از تکنیک موجک به مولفه های مقیاسی متفاوتی تجزیه شده و سپس با کمک مدل ARIMA سری تقریب)روند(و سیکل های با رفتار خطی، و آنگاه با مدل شبکه عصبی سیکل های با رفتار غیرخطی پیش بینی شوند. این مقاله نشان می دهد که نتیجه اعمال این روش پیشنهادی در مقایسه با مدل شبکه عصبی خودتوضیح غیرخطی با لوپ بسته و مدل ARIMA دقیق تر و کارآتر است.
    کلیدواژگان: پیش بینی تولید ناخالص داخلی، تبدیل موجک، شبکه عصبی
|
  • Saeid Khodamoradi, Mohammad Abrahim Raei Ezabadi Pages 1-9
    Holding companies are one of the main factors in economic development of each country. Corporate governance can affect these companies from different aspects. Financing plan as a related subject in implementing development plans is very important. Therefore, the aim of this research is to investigate the relationship between corporate governance and financial risk of holding companies listed in Tehran Stock Exchange during 2009-2013. For measuring corporate governance, we use ownership concentration, institutional ownership, size of board and board independency. For measuring financial risk we use debt ratio. The population of this research is 83 active holding companies listed in TSE. The results confirm a significant but negative relationship between institutional ownership and financial risk. Other variables didn’t have any significant relationship with financial risk.
    Keywords: Corporate Governance, Industrial Holding, Financial Risk, Multiple Regression
  • Mansoor Kashi, Mohammad Donyaei, Roholah Ahmadi Pages 11-24
    Always one of the concerns of researchers in the study of time series, the long-term memory and whether the observed long memory series is affected by level shifts or not? To avoid spurious long memory that may be caused by levels shifts, different methods have been tested. In the present article, we will review it for return and volatility (Are two approaches: First approach: GARCH and ARMA-GARCH-filtered series. Second approach: GARCH-filtered-squared series and squared returns) based on modified GPH of smith (2005). The results indicate that long memory in return series TEPIX is accepted by the GPH but modified GPH test (Bandwidth choice for classic GPH and modified GPH are based on Plug-in and 1/ 2 J  T) leads to the rejection of the existence of longmemory. Then, using the first approach, the presence of long memory is demonstrated by the GPH. But modified GPH denies its existence, which reflects the impact of level shifts to long-term memory. The second approach about how to volatility infer the existence of long memory is demonstrated by both tests. It followed that the predictability of the market as possible and Weak form efficiency would violate the Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Long, Term Memory, modified GPH, Level Shifts
  • Fraydoon R. Roodposhti, Mahdeyeh Klantari Dehaghi Pages 25-47
    Specifying the governing process of stock market’s return with the goal of making optimal decisions and reducing the risk cost has a great importance for investors and policy makers. The importance of market analysis on one hand and the effort for comprehending the markets on the other hand resulted in that, after the assumptions of efficient market were challenged and universal financial facts such as “fat tails” and “volatility clustering” were discovered, analysts leaned toward multifractaly and Lévy models and moved away from models with random characteristics and normal distribution. This caused multifractal models to be used in different segments of the market. In this article the multifractal approach that in recent years has been used for forecasting and modeling volatility, will be examined. In the beginning the origin of this approach that stems from turbulent flows in statistic physic will be introduced and in the following sections the details about the specifications and features of multifractal time series models, available approaches for estimating them and empirical uses of this model will be mentioned. The results of this research show that the dynamic nature of capital market has caused the approaches, methods and models of market analysis to be permanently changing. In addition, for volatility clustering of time series, smaller scales are considered.
    Keywords: multifractaly process, Stochastic criteria, Stochastic volatility, forecasting
  • Maryam Davalo Pages 49-62
    Current paper is aimed to investigate origin of expected return explanation by volatility of specific volatility through momentum strategy return. In other words, one of the explanations presented for profitability of investment strategy based on specific volatility is tested in this paper that is founded by investor's under-reaction to firm specific information and ultimately momentum appearance. So the relation between momentum and specific volatility of CAPM and Fama-French three factor model is tested using portfolio study approach and Fama-Macbeth regression.This research that is performed in sample composed of 130 listed firms in Tehran Stock Exchange, shows return of investment strategy based on specific volatility is higher for stocks having high momentum. If momentum effect is included, explanatory power of the specific volatility is not omitted. So it cannot be claimed that the origin of relation between model specific volatility and expected return is momentum.
    Keywords: asset pricing, (firm) specific volatility, momentum
  • Taghe Torabi, Samaneh Tarighi, Abdolah Daryabor, Peyman Tataei Pages 63-77

    One of the innovations of the last decade in the field of Islamic monetary and financial debates is the publication of a variety of Islamic securities which is designed on the basis of Islamic agreements and appropriate alternative to the unlawful profit securities particularly is counted the bonds.This article discusses the publication of interest securities, explanation of types of the risks associated with its securities and its stakeholders and also provide the management strategies, reduce and or coverage of these securities risk. It is expected to provide disseminate and improve these more financial instruments in Islamic countries with explaining the interest bonds ways and especially the risk of these securities. The interest securities is negotiable securities which is published based on Islamic agreements and represent its holders condominium on future interests and durable assets that transferred in lieu of payment of specified sum and the holders of the securities may benefit financial same and equivalent of the interests. As per findings, this research and model provided shall be operated for these securities, stakeholders of debts including sponsor (durable asset owners), real customers and investors and the interest securities shall be the instrument for return and coverage of the risk of each of the stakeholders. The sponsor of the securities covered the risk of future interest's sale for its asset, safe return investors, real customers, beneficial right from future interests for basic asset with publication, investing and or purchasing the interest securities. Although the interest securities in the frame of the research is a financial tool to gain the return and coverage of the risk, but like any other financial asset is exposed to various risks such as interest rate, liquidity and operational risks and also etc. which is presented as much as possible coverage guidelines of these risks.

    Keywords: SEQOQ, Risk, interest securities, future benefits
  • Amir Abass Najafi, Ehsan Fazeli Sabzevar Pages 79-95
    Continuous rebalancing and optimization of the portfolio in a way that always leads to tracking the index accurately is a complex issue. Moreover, considering the transactional costs are inevitable. This paper proposes a model for optimization of the index tracking problem and a solution based on Genetic Algorithm. The proposed model is a bi-objective model that is aimed to minimize the tracking error and transactional costs. Due to complexity of the model, the Non-dominated Sorting Genetic Algorithm and the Non-Dominated ranked Genetic Algorithm are used and evaluated to solve the model. The basic metals Index of Tehran Stock Exchange at the year of 2012 is used in this research as the desired index for tracking and rebalancing.
    Keywords: Index Tracking Portfolios Rebalancing, Portfolio Optimization, Index Tracking, Passive Management, Index fund
  • Reza Tehrani, Amirali Abbaszadeh Asl, Masoud Fekri Pages 97-116

    There are different ways of system analysis. System thinking is a novel and very effective method in this field. Actually, system dynamic approach offers a dynamic model of a process in the real world and systematically analyzes related factors. In other words, it indicates the influence of changes on each effective factor on the entire system in each moment. In this paper, primarily, a dynamic model is proposed by investigating different effective factors on future price of assets which include known income and the way of arbitrage opportunities with non-correct prices are simulated. Thus, scenarios are offered to illustrate the changes of different effective factors on system and arbitrage opportunities made as a result to these changes.

    Keywords: system dynamic approach, future pricing, asset with known income, arbitrage opportunities, simulation
  • Hamzeh Pourbabagol, Mohammad Hossin Nayyeri Pages 117-145
    The main goal In this paper is to merge fuzzy DEA with Markowitz model to construct optimized portfolio of efficient companies in Tehran bourse. So, first using of DEA we choose efficient companies as efficient group, although we choose two type of efficient companies with adding controlling relative weight constraints for two type of investors (risk aversive & risk taker), Then, using of Markowitz model with regarding of the level of risk aversion, we construct efficient portfolio from efficient group.The large number of criteria is one of the MCDM model's problems for solving this problem we can use of factor analysis to reduce a complex data set to a lower dimension. In this paper with respect to experts's opinions,firstly the main variables corresponding to company's efficiency were assigned (15 financial ratio) and then using of factor analysis we reduse the number of these variables to eight, after that with adding controlling relative weight constraints to DEA model, we construct efficient groap for two type of investors (risk aversive & risk taker). due to relativeness of risk and return in terms of investors, whit imputing investors to type(risk aversive & risk taker), efficient groaps were constituted. Finaly investor can, with regarding of the level of his risk aversion, using of Markowitz model, construct optimal portfolio from efficient groaps. Though in final step optimal portfolios were choosed from efficient groaps, thus one of the main problem of Markowitz model that is nonregarding other criterion except risk and return, will be soleved.
    Keywords: Factor analysis, fuzzy DEA, Markowitz model, efficient frontier
  • Bita Shaygani, Amir Behdad Salami, Ramin Khochiani Pages 147-162
    Forecasting GDP, is one of the most important economic issues and due to its practical applications has attracted a lot of attentions. Methods of time series analysis and nonlinear methods such as neural network models as long as are used to forecast such variables. GDP's time series is variable that after the decomposition, with wavelet - a powerful tool for processing data- and analyzing the hidden layers, at some levels, has linear behavior and at other levels, has nonlinear behavior.Therefore, the proposed method would be thus that the time series of quarterly GDP for the period 1367 to 1389 using wavelet techniques are decomposed into different scale components. Next, the approximation level (trend) and cycles with linear behavior have predicted with ARIMA model, and cycles with the nonlinear behavior have predicted with neural network model.The results show that the performance of the proposed method is better than the neural network (NARNET) and ARIMA models.
    Keywords: Forecasting GDP, Wavelet Transform, Neural Network