فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 43 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجتبی رضایی راد*، ابراهیم فلاح صفحات 1-13
    پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی یادگیری سیار بر انگیزه پیشرفت، خودپنداره و پیشرفت تحصیلی دانشجویان در درس زبان عربی، با روش نیمه تجربی (طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل) صورت گرفته است. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری ورودی سال 1390 که درس زبان عربی را انتخاب نموده اند بوده که با روش نمونه گیری خوشه ایدو کلاس به حجم 69 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی خوشه ایدر دو گروه آزمایش (39) و کنترل (36) قرارگرفتند. ابزارهای مورد استفاده شامل آزمون انگیزه پیشرفت هرمنس، آزمون خودپنداره راج کمارسارسوت و آزمون محقق ساخته زبان است. روایی آزمون محقق ساخته، با اعمال نظر متخصصان تایید شد و محاسبه پایایی آزمون از طریق بازآزمایی و آلفای کرونباخ در حدود 0/85 به دست آمد. به منظور آزمودن فرضیات تحقیق، از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که میانگین نمرات گروه آزمایش نسبت به گروه گواه، از سطح بالاتری برخوردار بوده، استفاده از تلفن همراه در پیشرفت تحصیلی درس زبان عربی و افزایش انگیزه و خودپنداره دانشجویان موثر است.
    کلیدواژگان: یادگیری سیار، خودپنداره، انگیزه پیشرفت، پیشرفت تحصیلی، دانشجویان زبان عربی
  • سعید ویسی*، صدف ایمانی، رسول کرد نوقابی، مهران فرهادی، بهروز بهروز صفحات 14-23
    هدف این پژوهش، شناسایی اثربخشی روش تدریس تفکر استقرایی بر افزایش خلاقیت دانش آموزان پسر پایه دوم متوسطه شهر همدان در درس زیست شناسی بود. طرح پژوهشی مورد استفاد از نوع آزمایشی با دو گروه آزمایش و کنترل همراه با پیش آزمون و پس آزمون با انتخاب تصادفی بود. جامعه آماری آن کلیه دانش آموزان پسر پایه دوم مقطع متوسطه دبیرستان های روزانه و دولتی شهر همدان و روش نمونه گیری از نوع خوشه ایاست. در چهارچوب طرح آزمایشی 60 نفر از دانش آموزان به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفری قرار گرفتند. در ابتدا از آزمودنی ها پیش آزمون با آزمون خلاقیت (Abedi، 1993) به عمل آمد. طرح آزمایشی طی 7 جلسه اجرا شد و پس از اتمام جلسات آموزشی از هر دو گروه پس آزمون (آزمون خلاقیت عابدی) به عمل آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در تمامی فرضیه ها از تجزیه و تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) و نرم افزار spss 21 استفاده شد. آموزش به روش تفکر استقرایی بر رشد خلاقیت دانش آموزان معنادار بود(F=22/32، df=1، p>0/01).همچنین به کارگیری این روش تدریس بر رشد قابلیت بسط (F=13/27،df=1، p>0/01)، سیالی (F=14/23،df=1، p>0/01)،ابتکار (F=16/51،df=1، p>0/01)، انعطاف پذیری (F=9/90،df=1، p>0/01)معنادار بود.
    کلیدواژگان: تفکر استقرایی، خلاقیت، زیست شناسی
  • ویدا فلاحی*، احمد رضا اوجی نژاد، صدیقه قانع، زهرا قانع صفحات 24-36
    پژوهش حاضر، به منظور مقایسه تاثیر دو روش تدریس استقرایی و قیاسی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان سال سوم راهنمایی در سال تحصیلی 91 1390 در ناحیه دوشهر شیراز صورت گرفت. روش تحقیق از نوع نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون پس آزمون با دو گروه آزمایشی بوده است. از میان مدارس راهنمایی ناحیه 2 شیراز، یک مدرسه پسرانه و یک مدرسه دخترانه به صورت تصادفی انتخاب و در هر مدرسه دو کلاس، یک کلاس به عنوان گروه آزمایشی استقرایی و یک کلاس به عنوان گروه آزمایشی روش قیاسی به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری یک آزمون 30 سوالی در مورد درک مطلب و گرامر کلاس سوم راهنمایی بود. این آزمون از آزمون های استاندارد شده آموزش و پرورش استخراج شده است و روایی آن توسط گروهی از دبیران و اساتید دانشگاه و همچنین سر گروه های آموزشی سازمان آموزش و پرورش فارس مورد تایید قرار گرفت. پایایی این آزمون با روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار 76/0 به دست آمد. در این پژوهش، گروه های آزمایشی به شیوه استقرایی و قیاسی تحت آموزش قرار گرفتند. در پایان از هر چهار گروه پس آزمون به عمل آمد و داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و آزمون تی گروه های مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که میان گروه های آزمایشی تفاوت معنادار وجود دارد. بدین صورت که گروه های آزمایشی که با روش استقرایی آموزش دیده بودند، نمرات بهتری را در درک مطلب و دستور زبان انگلیسی نسبت به گروه های آزمایشی که با روش قیاسی آموزش دیده بودند، کسب کردند و بیشتر فرضیات این تحقیق مورد تایید قرار گرفت. به جز فرضیه آخر که بین نمرات پیشرفت تحصیلی دختران و پسران در روش استقرایی دردرک مطلب تفاوت معناداری مشاهده نشد و این بدان معنی است که در اکثر موارد تاثیر روش استقرایی بر دختران و پسران بیشتر از روش قیاسی بوده است و البته با توجه به فرضیات بعدی، تاثیر این روش بر دختران بیشتر بوده است و فقط در فرضیه آخر تفاوت بین آنها معنادار نبوده که تقریبا به یک اندازه بر هر دو جنس تاثیر گذار بوده است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که استفاده از روش تدریس استقرایی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در درس زبان انگیسی به طور کلی موثرتر بوده است.
    کلیدواژگان: روش تدریس استقرای، روش تدریس قیاس، پیشرفت تحصیلی، درک مطلب و دستور زبان انگلیسی، دوره راهنمایی تحصیلی
  • سمیه مهتدی، محمد آتشک* صفحات 37-45
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تکالیف تعاملی الکترونیکی طراحی شده بر یادگیری الکترونیکی مهارت های زبان انگلیسی است که بدین منظور از روش تحقیق نیمه آزمایشی، دارای طرح پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش 300 نفر زبان آموز آموزش الکترونیکی کانون زبان ایران در دوره بهار 1391 بوده است که از این تعداد، 32 نفر با سطح زبانی Elementary 2 به عنوان مشارکت کنندگان انسانی انتخاب و به صورت تصادفی، در دو گروه آزمایش و کنترل، جاگذاری شدند. سپس تکالیف تعاملی الکترونیکی توسط محققان و با هدایت و نظارت مسوولان کانون زبان طراحی شده است و به مدت یک ترم تحصیلی در اختیار گروه آزمایش قرار داده شد. در پایان ترم تحصیلی، به وسیله آزمون استاندارد کانون زبان که دارای پایایی قابل قبولی است، اطلاعات مربوط به مهارت های آموخته شده فراگیران هر دو گروه جمع آوری و با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی و میانگین) و آمار استنباطی (آزمون t برای دو گروه مستقل) تحلیل شد که نتایج حاکی از تاثیر مثبت و معنادار تکالیف تعاملی طراحی شده بر مهارت های واژگان، دستور زبان و درک مطلب فراگیران گروه آزمایش است.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، تکلیف تعاملی، مهارت های زبان انگلیسی، یادگیری
  • حسین مومنی مهمویی*، اسدالله زنگویی، محمدرضا دهقانی صفحات 46-57
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش راهبردهای حل مساله بر خودپنداره و پیشرفت تحصیلی ریاضی دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی از طریق شبه آزمایشی به انجام رسیده است. ویژگی بارز برنامه مذکور، تاکید بر پیشرفت تحصیلی ریاضی و بهبود خوپنداره کودکان است. نمونه انتخاب شده از بین دانش آموزان پسر پایه پنجم یکی از مجتمع های روستایی شهرستان تریت حیدریه بود. پس از انتخاب دو گروه آزمایش و گواه که هر کدام 15 نفر بودند، گروه آزمایشی به مدت 7 جلسه 45 دقیقه ای از راهبردهای حل مساله برخوردار شد و گروه دیگر به عنوان گروه گواه محسوب گردید. برای پیشرفت تحصیلی ریاضی و بهبود خودپنداره کودکان آزمودنی ها، از دو نوع آزمون پیش آزمون و پس آزمون (18 سوال پیش آزمون و 18 سوال پس آزمون پیشرفت تحصیلی ریاضی و 80 سوال خودپنداره کودکان) بود، تهیه شد. پیش آزمون و پس آزمون دارای سطح دشواری یکسانی بودند، نمرات حاصل از اجرای پیش آزمون و پس آزمون در دو گروه با استفاده از تحلیل کوواریانس نشان داد که اثر گروه و آزمون معنادار است. میانگین نمرات گروه آزمایشی در پس آزمون نسبت به پیش آزمون افزایش قابل توجهی داشت؛ حال آن که میانگین نمرات پس آزمون و پیش آزمون در گروه گواه تفاوت قابل توجهی نداشت. تفاوت قابل توجه پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش نشان می دهد که آموزش راهبردهای حل مساله باعث پیشرفت تحصیلی ریاضی و بهبود خودپنداره کودکان می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش راهبردهای حل مساله، پیشرفت تحصیلی ریاضی، خودپنداره
  • معصومه صمدی* صفحات 58-73
    هدف از این پژوهش، پیش بینی پیشرفت تحصیلی توسط «ادراک دانش آموزان از سبک های ارتباطی معلم» بود. طرح این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن دانش آموزان دختر سال سوم دوره راهنمایی تحصیلی مدارس دولتی شهر تهران بودند که آمار آنان 27339 نفر گزارش شده است. بدین منظور، نمونه ای با حجم 480 نفردانش آموز ان دختر پایه سوم راهنمایی مدارس دولتی معمولی شهر تهران با میانگین سنی 13 سالبه روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب و داده ها با استفاده از پرسشنامه سبک های ارتباطی معلم و دانش آموز و معدل تحصیلی دانش آموزان در نیمسال اول 1389 1388جمع آوری شدند. اعتبار و روایی پرسشنامه مذکور با استفاده از ملاک های روان سنجی احراز شد. داده های حاصله با استفاده از آمار توصیفی یعنی میانگین و انحراف معیار و تحلیل رگرسیون چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که طبق ارزیابی دانش آموزان، میانگین رفتارهای مثبت معلمان در کلاس از قبیل رهبری، درک و فهم، آزادی و کمک کنندگی و نیز میانگین رفتارهای منفی معلمان مانند تردید، پرخاشگری، نارضایتی و سخت گیری پایین است. علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد که سبک ارتباطی «مثبت» قادر است پیشرفت تحصیلی (R2=0/366، F=275/81، p<0/0001) و سبک ارتباط «منفی» قادر است افت تحصیلی (R2=0/504، F=134/41، p<0/0001) را پیش بینی نماید. در سبک ارتباطی مثبت خرده مولفه های»رهبری» و «آزادی» از توانایی پیش بینی کنندگی برخوردارند که قوی ترین پیش بینی کننده «رهبری» معلم بود. این متغیر به تنهایی توانست 38/7 پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را به طور معناداری پیش بینی کند (R2=0/387، F=302/041، p<0/0001). در سبک ارتباطی منفی ضمن این که همه خرده متغیرها از توانایی پیش بینی کنندگی برخوردار بودند، ولی متغیر «تردید» قدرت پیش بینی کنندگی بالاتری داشت. تحلیل داده ها نشان داد که این متغیر به تنهایی می تواند 27/6 افت تحصیلی دانش آموزان را به طور معناداری پیش بینی کند (R2=0/276، F=182/01، p<0/0001).
    کلیدواژگان: سبک ارتباطی مثبت معلمان، سبک ارتباطی منفی معلمان، پیشرفت تحصیلی
  • اسماعیل قاسمی*، سجاد مجیدی پرست صفحات 74-83
    تحقق اهداف آموزش و پرورش از طریق برنامه های درسی و منابع کمک آموزشی صورت می گیرد و کتاب درسی یکی از مهمترین مراجع و منابع یادگیری دانش آموزان در نظام آموزشی محسوب می شود. پژوهش حاضر، به بررسی تحلیل محتوای مهارت های اجتماعی در کتاب درسی تعلیمات اجتماعی سال اول راهنمایی می پردازد. به همین منظور، کتاب تعلیمات اجتماعی سال اول راهنمایی شامل 4 فصل و 78 صفحه بر اساس واحد تحلیل پاراگراف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر این اساس چهار مقوله مهارت های ارتباطی، جرات ورزی، خودگردانی و مقابله ای در حوزه مهارت های اجتماعی انتخاب و از روش تحقیق تحلیل محتوا به منظور بررسی این مهارت ها استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که میزان مهارت اجتماعی خودگردانی با فراوانی 21 پاراگراف و 12.06 درصد در مقایسه با دیگر مقولات مورد بررسی در پژوهش سهم بیشتری را دارست و این نشان از اهمیت دادن مولفان کتاب به این مقوله است. دیگر مهارت های اجتماعی همچون مشورت با دیگران و برقراری ارتباط هم با درصدی معادل 8.04 در جایگاه بعدی از مهارت های اجتماعی مطروحه در کتاب تعلیمات اجتماعی مورد توجه قرار گرفته اند. در زمینه مهارت اجتماعی بیان کردن نه نیز پاراگرافی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تعلیمات اجتماعی، مهارت های اجتماعی، کتاب درسی، تحلیل محتوا و دانش آموز
  • اسماعیل صفری، محسن نظرزاده زارع* صفحات 84-94
    هدف کلی این پژوهش، آسیب شناسی درس هنر در ابعاد طراحی، اجرا و ارزیابی از دیدگاه معلمان هنر مقطع راهنمایی شهرستان دزفول بود. روش پژوهش توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش تعداد 115 نفر از معلمان هنر مدارس راهنمایی شهرستان دزفول بود که از میان آنها تعداد 90 نفر از معلمان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات روش های آمار توصیفی (فراوانی و درصد) و روش های آماری استنباطی (تحلیل عاملی) مورد استفاده قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که آسیب های درس هنر در ابعاد طراحی، اجرا و ارزیابی از دیدگاه معلمان را می توان در 6 عامل شامل؛ 1 مشکلات محتوایی، 2 مشکلات آموزشی، 3 مشکلات انگیزه ای، 4 مشکلات سخت افزاری، 5 مشکلات امتحانی 6 مشکلات انتظار بالا در گرفتن نمره، دسته بندی کرد.
    کلیدواژگان: درس هنر، طراحی، اجرا، ارزیابی، معلمان هنر
  • محمد امینی*، محمدرضا تمنایی فر، آسیه نژاد صفحات 95-109
    هدف این پژوهش، بررسی و تحلیل جایگاه هوش معنوی و مولفه های آن در میان مجریان و دریافت کنندگان برنامه درسی دین و زندگی سال چهارم متوسطه است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمام دبیران دین و زندگی و دانش آموزان سال چهارم متوسطه کاشان است که از میان آنها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای348 دانش آموز انتخاب شدند. با توجه به محدود بودن تعداد دبیران، همه آنها مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه 42 سوالی هوش معنوی استفاده گردید. روایی پرسشنامه با توجه به منابع نظری موجود و دیدگاه های متخصصان و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 0/85 تایید گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمونt) استفاده شد. نتایج حاصله از این پژوهش نشان داد که میان دبیران دین و زندگی و دانش آموزان سال چهارم متوسطه از نظر هوش معنوی تفاوت معناداری وجود ندارد. در عین حال که میان دانش آموزان دختر و پسر از نظر میزان برخورداری از هوش معنوی تفاوتی معنادار وجود دارد. علاوه بر این، یافته های پژوهش حاضر موید آن است که میزان شناخت و آگاهی دبیران دین و زندگی از مولفه های هوش معنوی در حد نازلی است و اصولا این حوزه در مقطع متوسطه با تنگناها و چالش های جدی مواجه است.در عین حال، با توجه به یافته های حاصل از این پژوهش، بر ارتقای هوش معنوی دانش آموزان و دبیران دین و زندگی و اتخاذ تدابیر لازم به منظور اصلاح کتب درسی و روش های تدریس در راستای رشد و پرورش هوش معنوی تاکید شده است.
    کلیدواژگان: هوش، هوش معنوی، معنویت، منطقه خدا، رفتار انطباقی
  • حسین نجفی*، مهران فرج الهی، رضا نوروززراده، محمدرضا سرمدی صفحات 110-118
    هدف این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر تلفیق و کاربرد فناوری آموزش از دور در کلاس درس دانشجویان دکتری دانشگاه پیام نور بود. ابتدا برای شناسایی عوامل مهم تاثیرگذار بر کاربرد فناوری آموزش از دور در کلاس درس از30 کارشناس آموزش از دور نظرسنجی شد. سپس در قالب پرسشنامه محقق ساخته در اختیار نمونه آماری قرار داده شد. این پرسشنامه شامل 5 عامل اصلی و 36 زیر مولفه بود. لذا برای انجام تحقیق از بین 1082 نفر جامعه آماری با کمک روش نمونه گیری تصادفی و فرمول کوکران 136 نفر به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه در بین آنها توزیع و گردآوری شد. برای تحلیل داده های تحقیق از روش های آمار توصیفی و استنباطی؛ میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی اکتشافی با کمک نرم افزار SPSS18 و لیزرل 8/53 استفاده شد. نتیجه اولیه نشان داد که عوامل خودکفایی، تبحر در کار با فناوری، مفید بودن، دسترسی آسان و حمایت همه جانبه به عنوان عوامل تاثیرگذار بر تلفیق و کاربرد فناوری آموزش از دور در کلاس درس دانشجویان دکتری شناسایی شدند که ضریب همبستگی بین آنها به ترتیب 64%، 52%، 49%، 47% و 39% به دست آمد که نشان دهنده ضریب مثبت و بالا بود. نتیجه نهایی لیزرل 53/8 نیز نشان داد که چون نسبت خی دو 732/07 به درجه آزادی 337 برابر با 2/172، کوچک تر از 3، میزان RMSEA0018/. کوچک تر از سطح استاندارد 0/01، میزانP-value 0/2132، بزرگ تر از سطح استاندارد 0/05، میزان(GFI (0/91 و (AGFI (0/90 مساوی یا بزرگ تر از 0/90به دست آمده، از یک سو، نشان دهنده برازش خوب نهایی مدل بوده و از سوی دیگر، نشان دهنده ارتباط معنادار بین 5 عامل شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: الگوسازی فناوری آموزش از دور، تلفیق وکاربرد فناوری، عوامل واسطه ای، دانشگاه پیام نور
  • علی انتهایی آرانی، محمد حسنی*، عباس شکاری صفحات 119-131
    هدف پژوهش حاضر، شناخت چگونگی درک و فهم و ارائه بازخوردهای توصیفی (کیفی) معلمان مدارس ابتدایی شهرستان آران و بیدگل است. روش پژوهش کیفی و از نوع پدیدار شناسی است.جمع آوری اطلاعات بر اساس سه ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته، مشاهده وتحلیل محتوا است. این پژوهش در چارچوب منطق نمونه گیری در روش پدیدار شناسی و به صورت هدفمند انجام شد و تعداد 32 نفراز برای مصاحبه انتخاب شدند. همچنین 10 کلاس مورد مشاهده قرار گرفت. در راستای مثلث سازی، محققان از یکصد نمونه بازخورد نوشتاری معلمان نیز تحلیل محتوا به عمل آوردند. نتایج نشان داد که بیشتر معلمان نمونه (66 درصد) تحقیق، فهم درستی از مفهوم باز خورد داشتند و بخش کوچکی (18 درصد) از آنان برداشت ناقصی داشتند. همچنین بخش محدودی (16 درصد) از آنان، فهم درستی از چیستی و چگونگی مفهوم بازخورد نداشتند. در زمینه چگونگی بازخورد دادن در کلاس درس مشاهدات نشان داد که معلمان از انواع بازخوردها استفاده نموده اند که بازخوردهای عاطفی، کلامی فردی، کلامی گروهی و کتبی به ترتیب بیشتر موارد بوده اند. تحلیل محتوای بازخوردهای کتبی نیز نشان داد که معلمان عمدتا از بازخوردهای ملاکی، توصیفی و تشویق آمیز استفاده می نمایند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، بازخورد، ارزشیابی کیفی، توصیفی، مدارس ابتدایی
  • عطیه سادات حسینی یزدی*، مینا احمدیان صفحات 132-147
    هدف پژوهش حاضر تحلیل محتوای کتاب های درسی علوم تجربی دوره ابتدایی از لحاظ میزان پرداختن به انواع پرسش های درسی بود. در این پژوهش، از روش توصیفی جهت مشخص شدن انواع پرسش ها و از روش تحلیل محتوا به منظور بررسی و تحلیل میزان پرداختن کتب علوم تجربی به انواع پرسش ها استفاده شد. بدین منظور، واحد تحلیل، جملات پرسشی کتاب بود. با توجه به محدود بودن جامعه آماری که شامل کتب علوم تجربی دوره ابتدایی می شد، روش نمونه گیری اتخاذ نشد و کل جامعه آماری جهت بررسی انتخاب گشت. ابزار جمع آوری اطلاعات چک لیست تحلیل محتوا بود که روایی آن توسط متخصصان علوم تربیتی تعیین گردید. همچنین پایایی ابزار به وسیله فرمول ویلیام اسکات محاسبه شد که ضریب توافق 81% را نشان داد. یافته ها حاکی از آن است که در کتاب درسی علوم تجربی سال اول ابتدایی، سوال های هم گرا و فردمدار، بیشترین فراوانی و سوال نتیجه مدار، کمترین فراوانی را دارا هستند. در کتاب درسی علوم تجربی سال دوم ابتدایی، سوال های هم گرا و زمینه ای، بیشترین فراوانی و سوال نتیجه مدار، کمترین فراوانی را دارا هستند. در کتاب های درسی علوم تجربی سال سوم و چهارم ابتدایی، سوال های هم گرا و عملی، بیشترین فراوانی و سوال نتیجه مدار، کمترین فراوانی را دارا هستند. در کتاب درسی علوم تجربی سال پنجم ابتدایی، سوال های هم گرا و موضوع محور، بیشترین فراوانی و سوال های نتیجه مدار و پیش بین، کمترین فراوانی را دارا هستند. همچنین نتایج آزمون خی دو نشان داد که بین مقادیر مشاهده شده و مورد انتظار در انواع سوال های درسی در کلیه کتاب های درسی علوم تجربی دوره ابتدایی، تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش ابتدایی، انواع پرسش ها، تحلیل محتوا، علوم تجربی
|
  • Mojtaba Rezaei Rad *, Ebrahim Fallah Pages 1-13
    How mobile learning can effect on student's motivation, self-awareness, and educational developments in Arabic course is what being study in this essay. Quasi-experimental method, using pre test and post test within the control group, has been used in this study. Statistical population was consisted of students from Sari Islamic Azad University in 2011. Based on clustering sampling method, tow classes with 69 students were selected and considering random clustering method, students were classified into experimental (39) and control (36) groups. Hermes achievement motivation test, Rajkumar Saraswat self-awareness questionnaire and researcher- made test on Arabic course were the study tools. The validity of the researcher- made test was confirmed by experts in the field and the reliability was calculated by test-retest as 0.85.co-varience analysis, therefore, was used so as to test the research hypothesis.The findings showed that the mean scores of experimental group were in higher level than of the control group, indicating that the cell phone has a great effect on increasing student's motivation, self-awareness, and educational achievement in Arabic course.
    Keywords: mobile learning, self, awareness, motivation achievement, educational achievement, Arabic course students
  • Saeed Veisi *, Sadaf Imani, Rasoul Kordnoghabi, Mehran Farhadi, Behrooz Behrooz Pages 14-23
    Focusing on the male students in second grade of high school, in Hamadan, this essay is to identify how inductive thinking method can affect on the students’ creativity. The method being used, in this research, was of the experimental one, having both experimental and control groups as well as pre and post tests, randomly being chosen. All male students in second grade of state high school were the consistent parts of the statistical population; sampling method was of clustering type.60 students, randomly being divided into two groups of 30, were selected. In order to test the students’ creativity, at first, a pre-test (Abedi 1993) was given. Then, seven training sessions were held. Having passed these sessions, the students, in both groups, were given Abedi’s creativity test, as the post-test. Both multivariate analysis of variance (MANOVA) and Spss21 software have been used to analyze the data. The findings showed that there is a significant relationship between teaching inductively and creativity (F=22/32, df=1, p>0/01). This very teaching method, also, is significantly related with the capability of development(F=13/27,df=1, p>0/01), mobility(F=14/23,df=1, p>0/01), creativity(F=16/51,df=1, p>0/01) and flexibility(F=9/90,df=1, p>0/01).
    Keywords: inductive thinking, creativity, biology
  • Vida Fallahi *, Ahmad Reza Ojinezhad, Sedighe Gane, Zahra Gane Pages 24-36
    Inductively and deductively teaching methods are compared in this paper to study how they effect on English learning of third grade of junior high school students in two cities of Shiraz. The research method was of quasi-experimental type, using pre and post tests for two experimental groups. Amongst the junior high schools, in Shiraz, one boy school and one girl school were selected by randomizing. Then, in each school, two classes were selected randomly, too: one as an inductive experimental group and the next class as a deductive group. Measurement test was of the thirty -questions test about comprehension and grammar. Since this test was standardized, its validity and reliability had been confirmed; the first by some teacher, professors, and head teachers in Shiraz educational organization and the second by Coronbach’s Alpha as %76. The experimental groups, then, have been taught both inductively and deductively. In the end, post-test was given to these four groups. By Using co-variance analysis and an independent group t-test, data, then, have been analyzed. The findings showed that experimental groups were significantly different; in that, the scores of students, being inductively taught, were better than those of deductive one. Regardless of the last hypothesis saying that there is a significant relationship between boys and girls in comprehension, in deductive method, most hypothesis of this research have been verified. It is, therefore, concluded that inductive method is much more effective than the deductive one. Considering the coming hypothesis, it is to say that this very method has been more effective on the girls; however, in the last hypothesis, this relationship is not significantly meaningful. What being resulted, therefore, is that, generally, inductive teaching method is so beneficial in English learning.
    Keywords: inductive teaching method, deductive teaching method, educational improvement, comprehension, grammar, junior high school
  • Somaye Mohtadi, Mohammad Atashak* Pages 37-45
    Using a quasi-experimental method with post-test within a control group, this study is to investigate about the effect of interactive e-tasks on electronically learning English skills. 300 English learners from Iran Language Institute, in 1391, were selected as the statistical population. Amongst whom32 students were the learners of Elementary 2 and, then, have been placed in two experimental and control groups randomly. Then, Interactive electronic tasks were designed by the researchers, under the supervision of authorities of the Iran Language Institute and, therefore, they were given to the experimental group for about one semester. At the end of the term, by means of a slandered test, having an acceptable validity, the data of student's learned skills of each group were collected and, then, were analyzed using descriptive statistic(mean and mode) and inferential statistics(t- test for the both groups). The findings suggested a positive and significant impact of the designed interactive electronic tasks on the English skills of the learners in experimental group such as vocabulary, grammar, and reading comprehension.
    Keywords: Electronic Learning, Interactive Tasks, English skills, learning
  • Hossein Momeni Mahmouei *, Asadol Lah Zangoei, Mohammad Reza Dehghani Pages 46-57
    This paper is to study about the influence of teaching problem-solving methods on the students’ self- awareness and their improvement in mathematics, considering the 5th grade primary school students. Reinforcing the students’ self-awareness and their development in math are the top two elements being discussed in this research. The sample of students being chosen is from a rural complex on the suburb of Torbat-e-Heidarie town. Once one control group and an experimental one (each consisting of 15 members) were selected, the experimental group was taught about methods of problem-solving during five 45-minute sessions. Then, both a pre-test (including 18 questions on math) and a post-test (including 18 questions on math and 80 questions on self-awareness) were given. The questions of two tests had the same level of difficulty. Having been analyzed by co- variance, the scores of the pre and post tests indicated that there was significant relationship between the pre and post tests. The mean score, in the post-test, has increased remarkably, comparing with the pre-test, in the experimental group; whereas, such an improvement has not been noticed among those of the control group. What being concluded from the mean scores in pre and post tests in the experimental group is that math problem-solving methods can have a great effect on reinforcing the students’ self-awareness as well as their improvement in math.
    Keywords: teaching strategies, problem solving, math achievement, self, awareness
  • Masoummeh Samadi * Pages 58-73
    The purpose of this research was to predict the students’ academic achievements, based on their perception of the teachers’ communicative style. The method being used was of the descriptive, co relational, one.27339 girl students, in third grade of junior high school in Tehran, were the statistical population. Amongst whom, 48 students, being about 13 years old, were selected by multiple cluster sampling. Data, then, were collected by a questioner, focusing on the student- teacher relationship style as well as the average scores of the students, during the first semester in1388-1389. By means of the psychometric criteria, both the validity and the reliability of the questioner have been verified. Descriptive analysis (mean, slandered deviation) and multiple regression analysis were used to analyze the data. Based on the findings, it was concluded that the mean scores of the both positive behaviors of the teachers, as: leadership, understanding, freedom, supporting, and negative behaviors, as: indecisiveness, aggressiveness, dissatisfaction and seriousness, were very low. It is, also, represented from the multiple regression analysis that not only can positive relationship style predict the academic achievements of the students (R2=0/366, F=275/81, p<0/0001), but also, by means of the negative one, students’ low achievements would be predicted, (R2=0/504, F=134/41, p<0/0001). In positive relationship style, freedom and supporting are the best predictors; however, the most powerful one is the leadership of the teacher, predicting the student achievements up to 38/7(R2=0/387, F=302/041, p<0/0001). Although all the elements in negative style are able to predict the low achievements of the student, the indecisiveness is the best indicators, 27/6, (R2=0/276, F=182/01, p<0/0001).
    Keywords: the teacher's positive relationship style, the teacher's negative relationship style, academic achievement
  • Esmail Ghasemi*, Sajad Majidi Parast Pages 74-83
    The aims of education are not fulfilled unless educational programs and supplementary materials are taken, well, into consideration. It is, therefore, the textbook the most important reference in educational system. This article is to contantly analyze the social skills in social training book of first grade of junior high school. This book, consisted of four chapters and 78 pages, has been studied based on paragraph unit analysis. Four social skills as communication, assertiveness, autonomy, and coping were selected and content analysis method was used to evaluate these skills. The findings represent that the social skills of self-management, with 21 paragraph and 12.06 percent, has the largest frequency, showing the high concern of the writers to such an issue. Other social skills a consultation and communication are the next two skills being highly noticed (8.04 percent). Also, there is not any paragraph related to the social skill of saying ‘No’.
    Keywords: social training, social skills, Textbook, Content analysis, Pupil
  • Esmaeil Safari, Mohsen Nazarzadeh Zare * Pages 84-94
    This research is to study about the pathology of the art course, focusing on the design, implementation, and evaluation from the view points of the art teachers of junior high schools in Dezful. The research method is of a descriptive type. The statistical population was consisted of 115 art teachers, amongst whom 90 ones were selected based on the cluster random sampling method. A researcher-made questionnaire was used so as to collect the necessary data. In order to analyze the date, then, both descriptive statistical method (frequency, percent) and analytic statistical method (analytical factor) were used. It is concluded from the findings that the problems of art course in The design, implementation, and evaluation, are as; 1) content problems, 2) educational problems, 3) motivational problems, 4) hardware problems, 5) exam problems, 6) problems of expecting high score in the exam.
    Keywords: Art course, Design, Implementation, Evaluation, the Art teachers
  • Mohammad Amini *, Mohammad Reza Tammanneifar, Asieh Nazhad Pages 95-109
    The chief aim of this essay is to study and to analyze the position of spiritual intelligence and its components amongst the implementer and the receivers of “Religion and Life” curriculum in the fourth grade of high school. All the teacher, Teaching the” Religion and Life” courses, along with the 348 fourth grade high school students, who were chosen randomly based on the clustering sampling method, were selected as the statistical population. A questioner, consisted of 42 questions about spiritual intelligence, was, then, used to collect the data. The validity and reliability, both, have been confirmed; the first by means of the theoretical sources as well as the experts of the field and the second by Coronbach’s Alpha (%85). Both descriptive statistics (mean and slandered deviation) and inferential statistic (t-test) were used to analyze the data. Based on the findings, it can be concluded that the teachers and students are not highly different in terms of spiritual intelligence; whereas, this difference is more conspicuous between the boys and the girls. In addition, these findings indicate that the degree of knowledge and awareness of teachers about spiritual intelligence and its components is very low and, therefore, there is a serious challenge in this filled. The priority, hence, should be given to promote the spiritual intelligence as well as changes in both textbooks and teaching methods.
    Keywords: Spiritual intelligence, Spirituality, God's kingdom, Adaptive behavior
  • Hossein Najafi *, Mehran Farajolahi, Norozzadeh Reza, Reza Sarmadi Pages 110-118
    The purpose of the present research was to study the driving factors in integration and application of distant education in PhD courses of Payame Noor University. In order to identify the fundamental factors, a researcher-made questionnaire, consisting of 5 scales and 36 sub-scales, was given to 30 distant education experts.. From a population of 1082 people, 136 were selected as the sample, using random sampling and Cochran’s formula, and the questionnaire was distributed among them. Descriptive statistics as well as inferential analysis; mean, slandered diviation, Pearson correlation coefficient, and exploratory analysis were applied for data analysis in SPSS 18 and LISREL 8.53. Based on the initial findings, these were the self-sufficiency, technological skillfulness, practicality, easy access, and comprehensive support which were identified as the driving factors in integration and application of distance education. The correlation coefficients for these factors were 64%, 52%, 49%, 47%, and 39%, respectively. The final results of LISREL analysis showed that the coefficients of determination for the above factors are 27%, 66%, 77%, 61%, and 80%, respectively, indicating the positive relationship of these factors with integration, application, and modeling of distant education. Chi-square to df ratio (2.172) was less than 3, the value of RMSEA (0.0018) was less than the threshold (), -value (0.2132) was greater than the threshold (), and the values of GFI (0.91) and AGFI (0.90) were equal to or greater than the threshold (0.90), all suggesting the goodness of fit of the model and indicating significant relationships between the five main scales.
    Keywords: modeling distant education, technology integration, application, PNU
  • Ali Entehayi Arani, Mohammad Hasani*, Abas Shekari Pages 119-131
    Considering the Aran and Biddgol elementary schools, this study is conducted with the aim of recognizing the teachers’ awareness about the concept of descriptive- quantitative feedback and, hence, applying that in the classroom. The method of study is of qualitative and phenomenological one. Semi-structural interview, observation, and content analysis were the tools by means of which data were collected. Considering the phenomenological method, Thirty two teachers, for the interview, and ten classrooms, for the observation, were selected. Based on the 100 samples of the teachersʹ writing feedbacks, as the third angle of this triangle, the researchers did content analysis.The findings showed that majority of the intended teachers (66%) were fully aware of the concept of the feedback and a few of them (18%)did not understand this concept perfectly and a limited number of them (16%) had no idea about what and how the concept of feedback was. The findings show that different sorts of feedback had been used by the teachers as: emotional, individual-speaking, group- speaking, and writing feedbacks. The content analysis of writing feedbacks, also, showed that the teachers mainly used the quantitative, descriptive, and encouraging feedbacks.
    Keywords: assessment, feedback, qualitative, descriptive evaluation, elementary school
  • Atieh Sadat Hosseini Yazdi *, Mina Ahmadian Pages 132-147
    This study was conducted to contently analyze the experimental science textbooks of primary schools, based on the various types of questions. The study benefits from the descriptive method in identifying the types of questions and, also, content analysis method to investigate how the questions are used in the books. To do so, the question type sentences were the units of analysis. Because of the limited number of the statistical population, elementary science text books, no sampling method was applied. To collect the data, content analysis was used, whose validity was confirmed by the experts of the educational science. Its reliability, also, was calculated by William Scott’s formula as %81. Based on the findings, it is concluded that in the textbook of the first grade of elementary school, the concave and individual-oriented questions were of the highest frequency and the result-oriented questions were of the lowest amount. In the textbook of the second level, also, concave and background questions were highly frequent; whereas, the result-oriented questions were the lowest. Taking the questions of the textbooks of the third and fourth level into consideration, the analysis presented the superiority of the concave and practical questions over the questions with result-orientation, possessing the least amount. Finally within the scope of the textbook at level five, the concave questions and those with subject orientation showed the highest frequency, and the result-oriented along with the predictive ones were found to be the least. The result of the Chi-square test, also, showed that there exists a significant relationship between the observed values and the expected ones in all experimental science textbooks in primary school.
    Keywords: content analysis, experimental science, primary education