فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1393)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مجتبی مجاوریان، امیرمنصور طهرانچیان، زینب پورصفر صفحات 1-12
    هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین سه متغیر رشد اقتصادی، صادرات و اشتغال در بخش کشاورزی ایران است. برای این منظور از آمار سری زمانی 1390-1346 استفاده شده است. رابطه همزمان سه متغیر مزبور موجب انتخاب سیستم معادلات همزمان و تخمین زن 3SLS گردید. نتایج به دست آمده نشانگر، تاثیر پذیری رشد بخش کشاورزی از رشد اشتغال و بهره وری عوامل تولید و سرمایه می-باشد. بر اساس نتایج بدست آمده یک درصد افزایش در رشد اشتغال، سرمایه و بهره وری به ترتیب موجب 3/0، 34/0 و 58/0 درصد رشد در تولید کشاورزی می گردد. در تابع رشد اشتغال هیچکدام از متغیرهای رشد کشاورزی و دستمز واقعی این بخش اثر معناداری نشان ندادند. در مقابل سرمایه و صادرات تاثیر معنی دار و مثبت بر اشتغال کشاورزی دارد. یک درصد رشد در سرمایه موجب 1/0 درصد در رشد اشتغال می شود. یک درصد رشد در صادرات کشاورزی می تواند 04/0 درصد اشتغال را افزایش دهد. در تابع صادرات کشاورزی اغلب متغیرها رابطه معنی داری را نشان ندادند که با توجه به انتخاب متغیرهای پیشنهادی در نظریات اقتصادی، می توان برون زا بودن صادرات کشاورزی ایران را پیش بینی کرد.بر اساس نتایج بدست امده جهت بالا بردن رشد ارزش افزوده کشاورزی، تمرکز بر رشد بهره وری به عنوان مهمترین راهکار محسوب می شود. این رشد می تواند از طریق آموزش تولیدکنندگان و ترویج تکنولوژی جدید بدست آید. عدم وجود رابطه علی از رشد تولید به رشد صادرات نشان می دهد برای بالفعل کردن پتانسیل صادرات کشاورزی کشور، راهکارهای بازاریابی اهمیت بیشتری نسبت به راهکارهای تولیدی دارد.
    کلیدواژگان: کشاورزی، اشتغال، صادرات کشاورزی، رشد
  • محمد قربانی، سمیه نقوی صفحات 13-32
    هدف اصلی این بررسی، تحلیل رابطه علی بین شاخص های سرکوب مالی، در کنار دیگر عامل های تاثیرگذار بر ارزش صادرات بخش کشاورزی می باشد. برای این منظور با استفاده از داده های سری زمانی91-1355 و مبانی نظری (تئوری) موجود ابتدا، ارتباط هریک از متغیرهای تاثیرگذار بر ارزش صادرات بخش کشاورزی، درقالب نقشه علی کامل مشخص شده و آنگاه با استفاده ازاصول شبکه علی بیزین نقشه علی مستقلی برای متغیرهای مدل فراهم شده و پس از آن تحت سناریوهای مختلف به بررسی تاثیر هریک از متغیرها پرداخته شده است. نتایج گویای آن است که از بین شاخص های سرکوب مالی کمترین تاثیر بر صادرات بخش کشاورزی ایران، مربوط به نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی و بیشترین تاثیر مربوط به نرخ بهره می باشد. همچنین از بین دیگر متغیرهای تاثیرگذار متغیر نرخ ارز دارای بیشترین تاثیر بر ارزش صادرات بخش کشاورزی می باشد. بنابراین در راستای نتایج تحقیق پیشنهاد می شود، دولت برای توسعه صادرات محصولات کشاورزی ضمن استفاده از سیاست های ارزی مناسب برای حمایت و تشویق صادرات محصولات کشاورزی، به دنبال اعمال سیاست هایی برای ارتقای سطح تولیدات این بخش مانند سیاست هایی برای افزایش بهره وری آب و خاک نیز باشد.
    کلیدواژگان: سرکوب مالی، صادرات کشاورزی، شبکه علی بیزین
  • پرستو صادقی، رضا مقدسی صفحات 33-48
    با توجه به تاثیر پذیری قیمت های محصولات کشاورزی از افزایش حجم پول، شناسایی ارتباط بین متغیرها نقشی مهم در اتخاذ سیاست های مناسب اقتصادی ایفا می کند. از این رو مطالعه حاضر به بررسی ارتباط تعادلی بین افزایش حجم پول و قیمت های بخش های اقتصادی با تاکید بر بخش کشاورزی ایران، بر اساس اطلاعات سری زمانی فصلی طی دوره 1389-1370 پرداخته است. به این منظور، روابط متقابل متغیرهای مدل با استفاده از آزمون هم انباشتگی یوهانسن و مدل تصحیح خطای برداری بررسی و در ادامه اثر شوک متغیرها به کمک توابع عکس العمل آنی استخراج و تحلیل شده است. نتایج تخمین نشان می دهد که درکوتاه مدت افزایش حجم پول اثر قوی تری بر قیمت های محصولات کشاورزی داشته است. بعلاوه نوسانات حجم پول در بلند مدت اثر مثبت بر قمیت های کشاورزی، صنعت و خدمات دارد ولی بیشترین تاثیر بر قیمت های کشاورزی ناشی از نوسانات قیمتی بخش صنعت است.
    کلیدواژگان: حجم پول، قیمت محصولات کشاورزی، الگوی خود توضیح برداری
  • سمیه رحیمی بایگی، محمدرضا کهنسال*، آرش دوراندیش صفحات 49-64

    در این پژوهش تقاضای گوشت قرمز، گوشت مرغ و گوشت ماهی در دوره 1368 تا 1390 در مناطق شهری ایران مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به منظور گزینش مناسب ترین الگوی تقاضا، سیستم تقاضای تقریبا ایده آل، الگوی روتردام و الگوی CBS، با استفاده از روش SUR برآورد شد. نتایج به دست آمده از مقایسه این الگوها نشان داد که در دوره مورد بررسی سیستم تقاضای تقریبا ایده آل(AIDS) به عنوان الگوی برتر پیش بینی انتخاب شد. سپس پیش بینی تقاضای گروه های گوشت در مناطق شهری ایران، تا سال 1404(پایان چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران) انجام شد. نتایج پیش بینی با استفاده از روش الگوریتم ژنتیک و بر اساس پیش فرض استمرار شرایط قیمتی و درآمدی گذشته نشان داد که برای مصرف کننده شهری، سهم بودجه اختصاص یافته به گوشت قرمز، به تدریج کاهش و سهم بودجه اختصاص یافته به گوشت مرغ و ماهی، افزایش می یابد و میزان تقاضای خانوار شهری از هر یک از دو گروه گوشت قرمز و مرغ کاهش می یابد. به این معنی که در مجموع تقاضای آینده آنان از کل انواع گوشت سالانه به میزان 54/2 درصد کاهش خواهد داشت. همچنین برای مصرف کننده شهری، گوشت قرمز، مرغ و ماهی کالاهایی ضروری (نرمال) و جانشین به شمار می آیند، از طرفی گوشت قرمز و مرغ کالاهایی بی کشش بوده و گوشت ماهی کالایی کشش پذیر است.

    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، الگوی CBS، پیش بینی، تقاضای گوشت، سیستم تقاضای تقریبا ایده آل، سیستم تقاضای روتردام، روش SUR
  • سمانه غزالی، محمد بخشوده صفحات 65-82
    افزایش قیمت خشکبار باعث تنزل تعداد قابل توجهی از خانوارها به فقر تغذیه ای، به خصوص در کشورهای در حال توسعه، شده است. قیمت خشکبار در ایران، در طول یک دوره یک ساله، به طور فزاینده ای افزایش یافته است. درحالی که افزایش قیمت خشکبار بر کاهش خرید برخی اقلام آن موثر بوده است، امنیت غذایی تعداد زیادی را تحت تاثیر قرار داده است. هدف از این مقاله، ارزیابی کاهش رفاه تغذیه ای ناشی از افزایش قیمت خشکبار، در مناطق شهری و روستایی ایران می باشد. این مطالعه هر یک از نمونه های شهری و روستایی را به دو گروه درآمدی شامل درآمد بالا و درآمد پایین تقسیم نموده است. با استفاده از اطلاعات ملی مخارج خانوار سال 1390، شامل 6014 خانوار نمونه روستایی و 6860 خانوار نمونه شهری، برآوردهای سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دو (QUAIDS) انجام گردیده و اثرات تغییر رفاه تغذیه ای به طور جداگانه برای هر گروه درآمدی خانوار در مناطق مختلف مورد بحث قرار گرفته است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که به ترتیب حدود 62 درصد و 56 درصد از خانوارهای روستایی و شهری، به علت انفجار قیمت اخیر خشکبار به فقر تغذیه ای تنزل یافته اند.
    کلیدواژگان: انفجار قیمت خشکبار، مدل دو مرحله ای QUAIDS، رفاه تغذیه ای، ایران
  • اسماعیل پیش بهار، سحر عابدی، آمنه سرباز، وحید موذن صفحات 83-102
    یکی از وظایف مهم اقتصاد کاربردی، ایجاد و تصریح مدل های مناسب و کاربردی در اقتصاد تولید و مصرف است. این پژوهش به بررسی وجود محدودیت بودجه در تولید گندم آبی استان آذربایجان شرقی با استفاده از رهیافت تابع تولید غیر مستقیم با فرم تابعی Lewbel که حالت تعمیم یافته دو فرم تابعی ترانسلوگ و سیستم عرضه تقریبا ایده آل(AISS) است می پردازد. داده های مورد نیاز این تحقیق با مراجعه به جهاد کشاورزی استان و سالنامه های آماری کشاورزی برای دوره زمانی 91-1370 گردآوری شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که با استفاده از هر سه فرم تابعی ترانسلوگ، سیستم عرضه تقریبا ایده آل (AISS) و Lewbel، میزان ضریب لاگرانژ بزرگ تر از واحد است که دال بر محدودیت بودجه یا محدودیت منابع مالی در دسترس کشاورزان است؛ این محدودیت موجب کاهش میزان تولید موجود به میزان 30/45 درصد نسبت به وضعیت بهینه (حداکثر سود) شده است. نرخ تغییر فنی نزدیک به صفر است؛ این امر دال بر آن است که در طول سال های مورد بررسی تغییر فنی (پیشرفت فناوری) صورت نگرفته است. تمامی کشش های مستقیم تقاضای نهاده های محصول گندم آبی منفی و کوچک تر از واحد است که رابطه معکوس بین قیمت و مقدار نهاده ها را نشان می دهد. کشش های هزینه مثبت است که مطابق با تئوری اقتصادی بیانگر ارتباط مستقیم بین مقدار مصرف نهاده و هزینه های صرف شده بابت خرید نهاده می باشد. سازگاری یافته های فوق با تئوری های اقتصادی مربوطه، موید کارایی مدل Lewbel است.
    کلیدواژگان: محدودیت بودجه، تابع تولید غیرمستقیم، تابع تعمیم یافته Lewbel، گندم آبی، آذربایجان شرقی
  • ندا اسدفلسفی زاده، محمود صبوحی صابونی، مهدیه مسنن مظفری صفحات 101-116
    کمبود آب در ایران یکی از عامل های اصلی محدودکننده توسعه فعالیت های اقتصادی به شمار می رود. یکی از چالش های اصلی در زمینه منابع آب، مدیریت ضعیف و بهره برداری بی رویه از این منابع است. برداشت های بدون مجوز از منابع آب زیرزمینی و کشت محصولات نامتناسب با شرایط محیطی منجر به تخصیص ناکارا و اتلاف منابع آب بدون توجه به هزینه های بالای احداث سدها و سامانه های پمپاژ آب شده است. در این پژوهش، برای بررسی عامل های موثر بر اضافه برداشت منابع آب زیر زمینی از مدل لوجیت استفاده شده است. به این منظور، 290 پرسشنامه در 12 آبادی شهرستان مرودشت که برای انجام فعالیت کشاورزی از آب چاه استفاده می کردند، توزیع و تکمیل شد. نتایج نشان داد که به ترتیب متغیرهای سطح درآمد و نوع کانال انتقال آب زیرزمینی دارای اثر مثبت و متغیرهای مجوز بهره برداری از منبع آب زیرزمینی، کارایی زیربرداری آب، بازده آب، شرکت در کلاس های آموزشی، فاصله مزرعه تا منبع و سطح تحصیلات دارای اثر منفی و معناداری بر متغیر اضافه برداشت منابع آب زیرزمینی داشته است. اجرای سیاست های حمایتی از جمله ایجاد تسهیلات مناسب برای تجهیز کانال ها و سامانه های آبیاری متناسب با شرایط توپوگرافی به منظور بهبود کارایی مزارع و اعمال پرداخت جریمه برای حفر چاه های غیر مجاز به عنوان راهکاری مناسب برای کاهش اضافه برداشت در منطقه پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اضافه برداشت، سهم عامل های موثر، منابع آب زیرزمینی، مرودشت
  • حمید امیرنژاد، مریم اسدپور کردی صفحات 117-132
    امروزه تخریب محیط زیست به یکی از موضوعات بحث برانگیز در بین اقتصاددانان محیط زیست تبدیل شده است. با افزایش انتشار گازهای گلخانه ای از جمله دی اکسید کربن، جهان با خطر گرم شدن کره زمین، افزایش سطح آب دریاها و همچنین تغییرات عمده ای در اکوسیستم های طبیعی روبه رو می باشد. در پژوهش حاضر، رابطه بلندمدت و کوتاه مدت میان متغیرهای دی اکسید کربن، شدت انرژی، رشد اقتصادی و تجارت باز، در قالب فرضیه محیط زیستی کوزنتس و با استفاده از الگوی خودرگرسیونی با وقفه توزیعی (ARDL) طی سال-های1965–2011 برای ایران مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این مطالعه نشان داد که هم در بلندمدت و هم در کوتاه مدت رابطه درجه سوم (حالت N شکل) فرضیه محیط زیستی کوزنتس تایید شده است. علاوه بر این، متغیر تجارت باز در بلندمدت معنی دار نشده ولی در کوتاه مدت اثر مستقیمی بر انتشار دی اکسید کربن داشته و باعث افزایش آلودگی شده است. همچنین، متغیر شدت انرژی در بلندمدت اثر مثبت و معنی داری بر انتشار دی اکسید کربن داشته است و ضریب این متغیر (86/0) بدست آمده که بیانگر این است که به ازای یک درصد افزایش در میزان شدت انرژی به اندازه 86/0 درصد منجر به افزایش انتشار دی اکسید کربن می شود. از این رو، باید اقدامات لازم جهت اصلاح الگوی مصرف انرژی در کشور صورت پذیرد تا سبب کاهش انتشار دی اکسید کربن شود.
    کلیدواژگان: انتشار دی اکسید کربن، شدت انرژی، رشد اقتصادی، فرضیه محیط زیستی کوزنتس، الگوی خود رگرسیونی با وقفه توزیعی
|
  • Seyed Mojtaba Mojaverian, Amir Mansiur Tehranchian, Zeinab Poursafar Pages 1-12
  • Mohammad Ghorbani, Somayeh Naghavi Pages 13-32
    The main objective of this study is to analysis the causal relationship between financial repression indicators، along with other Effective factors on the value of agricultural exports. For this purpose، by using time series data، The theoretical foundations،First relation each of the Effective variables on the value of agricultural exports Been defined in terms of causal map and Then by using Principles of causal Bayesian networks is provided independent causal map، Then Under various scenarios to assess the impact of each of the interest variables are discussed. The results show between Indicators of financial repression، the least Impact is relation to the liquidity ratio to GDP and The most Impact is relation to interest rate. Also، between Effective variables on the value of agricultural exports، Variable exchange rate have a greater impact on the value of agricultural exports. Therefore، In order to study propose interest rate cut، As one of the instruments of financial repression is not good policy to encourage domestic and foreign investment and it can affect Exports and economic growth in different sectors. Also، despite the high impact of exchange rate، this policy in order to increase agricultural exports Alone cannot be a successful and efficient policy. Government to promote exports of agricultural products while using the appropriate foreign exchange policies to support and encourage exports of agricultural products، apply policies to promote Agricultural products such as policies to increase productivity of soil and water.
    Keywords: Financial Repression, Agricultural Exports, causal Bayesian networks
  • Parastoo Sadeghi, Reza Moghadasi Pages 33-48
    Considering the effect of money supply increase on agricultural prices، Identification of the relationships between variables plays an important role in the implementation of appropriate economic policies. This research attempts to probe the equilibrium relationship between money supply increase and the prices of economic sectors focusing on Iran’s agricultural sector based on the quarterly time series data set during the period of 1991-2010. For this reason the relationship between variables is analyzed using Johansen’s cointegration test along with a vector error correction model (VECM) and later the relationship between variables is extracted using the impulse response functions (IRF). Estimation results indicate that supply money increase has a stronger influence on agricultural prices in the short-run، while industrial and services prices are fixed. In addition، the changes of supply of money in the long-run has direct effect on agriculture، industry and services price، but the strongest impact on agricultural prices is caused by industrial price variability.
    Keywords: Money Supply, Agricultural Prices, Vector Autoregressive (VAR)
  • Somayyeh Rahimi Baigi, Mohammad Reza Kohansal, Arash Dourandish Pages 49-64

    In this study، the demand for different types of meat including red meat، Poultry and fish have been analyzed from 1368 to 1390 in urban areas of Iran. In order to select the most Suitable model for demand، the SUR method out of Rotterdom،”Almost Ideal Demand System” (AIDS) and CBS models have been used. Results from comparison of these models demonstrated that، “Almost Ideal Demand System “(AIDS) is selected as the superior model for prediction in the study period. Then the prediction of major demand for meat groups in areas that mentioned above، Performed until 2025 (twenty-year vision of Islamic Republic of Iran). The results of this prediction، using genetic algorithm method and based on presupposition of continuation for previous incoming and pricing conditions، demonstrated that the share of the budget devoted to red meat، will gradually reduce for urban consumer and the share of the budget devoted to poultry and fish will increase. The demand rate of households from each these three groups for red meat، poultry and fish will increase. It means that the total demand rate for all kinds of meat will reduce as 2. 59 percent every year. And also red meat، poultry and fish are essential (normal) and Successor commodities for urban consumer. On the other hand، red meat and poultry are inelastic commodities and fish is an elastic commodity.

    Keywords: Genetic Algorithms, Almost Ideal Demand Systems(AIDS), The Rotterdam Demand System, CBS Model, Meat Groups. Urban Households
  • Samane Ghazali, Mohammad Bakhshudeh Pages 65-82
    Dried fruit price increases caused significant numbers of households to fall into nutritional poverty particularly in the developing world. The dried fruit prices increased disproportionately in Iran during the one-year period. While Increasing dried fruit prices resulted in decreasing some dried fruit purchases، it influenced the food security of many people. The objective of this article is to provide an assessment of decreasing nutritional well-being due to dried fruit price surging in rural and urban regions in Iran. In this study، each sample of rural and urban households divided to two various expenditure groups including high income and low income groups. Utilizing samples of 6014 rural households and 6860 urban households selected from national expenditure survey data of 2011 and 2012، censored quadratic approximations of the almost ideal demand system are estimated and nutritional well-being effects are discussed separately for each household group in these areas. The findings of this study indicate that respectively almost 62 percent and 56 percent of rural and urban households entering nutritional poverty due to recent dried fruit price surging.
    Keywords: Dried fruit price surging, Two, stage QUAIDS model, Nutritional well, being, Iran
  • Esmaeil Pishbahar, Sahar Abedi, Ameneh Sarbaz, Vahid Moazen Pages 83-102
    Developing and specifying appropriate and practical models for consumption and production economic is one of the most important tasks of applied economics. The present study examines the budget constraints of wheat production in East-Azerbaijan Province by using the «Lewbel» functional form for indirect production function approach. This functional form is generalized functional form of two «Translog» and «Aalmost Ideal Supply System» (AISS) functional form. The data of this research was collected with reference to “Iranian Agricultural Organization” and “agriculture statistical yearbook” for the period 1991-2012. Findings show that using all three functional forms، i. e. Translog، Almost Ideal Supply System (AISS) and Lewbel، Lagrange multipliers are greater than one، which indicates the budget constraints or accessible financial resource constraints for farmers. Budget constraint has caused an output 45. 30 percent lower than the desired level. Rate of technical change is almost equal to zero; implying that on average، technology did not change during the period of studying. All of direct inputs-demand elasticities for irrigated wheat crop are negative and smaller than one، it shows negative relationship between inputs price and quantity. According to economic theory، cost elasticities are positive so that، there is direct relationship between inputs quantity and cost. The consistency of above findings with economical theories confirms the effectiveness of the Lewbel model.
    Keywords: budget constraints, indirect production function, generalized Lewbel functional form, irrigated wheat, East Azerbaijan
  • Neda Asad Falsafi Zadeh, Mahmoud Sabouhi, Mahdieh Mosannan Mozaffari Pages 101-116
    Water deficit is one of the main factors limiting the development of economic activities. One of the main problems in the field of water resources is the poor management and excessive use of these resources. Unauthorized withdrawals of groundwater resources and disproportionate cultivation of crops with environmental conditions have been lead to inefficient allocation and waste of water resources without considering the high cost of dams’ construction and pumping systems. In the current study، Logit model was used for the determination of effective factors on groundwater resources overdraft. So، 290 questionnaires from 12 villages of Marvdasht district that used well for agricultural activities were filled. Study results showed that income level and water canal type has positive effect and exploitation license of groundwater resources، sub-vector efficiency، water return، participation in educational classes، farm distance to water resource and education level، respectively has negative and significant effect on groundwater overdraft. Implementation of support policies such as making appropriate facilities for canals equipment and irrigation systems suitable to topographic conditions in order to farm efficiency improvement and impose fines for unauthorized wells as a way to reduce overdraft in the region is suggested.
    Keywords: overdraft, groundwater resources, Marvdasht
  • Maryam Asadpour Kordi Pages 117-132
    Environmental degradation is one of the most controversial issues in the economic environment has become. With the increase in greenhouse gases such as carbon dioxide، the risk of global warming، rising sea levels، as well as major changes in natural ecosystems is encountered. In the present study the long-term and short-term variations in carbon dioxide intensity of energy، economic growth and openness، in terms of the environmental Kuznets hypothesis using a distributed lag model autoregresive (ARDL) during the years 1965-2011 for Iran has been investigated. The results showed that both long-term and short-term relationship with third (N-shapes) Kuznets hypothesis is confirmed. In addition، the openness variable is not significant in the long run but in the short-term direct effect on carbon dioxide emissions. Also، long-term energy intensity variable is positive and significant effect on carbon dioxide emissions and the coefficient of this variable (0. 86) obtained which indicates that for every one percent increase in energy intensity is less than one percent of the size 0. 86% resulted in an increase in carbon dioxide emissions. This must be done in order to improve energy efficiency and reduce carbon dioxide emissions.
    Keywords: carbon dioxide emissions, energy intensity, economic growth, environmental Kuznets hypothesis, auto Regressive Distributed Lag