فهرست مطالب

Kermanshah University of Medical Sciences - Volume:18 Issue: 9, 2015

Journal of Kermanshah University of Medical Sciences
Volume:18 Issue: 9, 2015

  • تاریخ انتشار: 1393/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات پژوهشی
  • بیان لطفی، ملک سلیمانی مهرنجانی، مجید مهدیه صفحات 498-508
    زمینه
    چای سبز غنی از اپی گالوکاتچین گالات است و خاصیت آنتی اکسیدانتی فراوانی دارد که می تواند باعث افزایش ماده معدنی استخوان شود. از سوی دیگر در جوامع صنعتی امروزی انسان ها در تماس مستقیم با آلاینده های مختلفی مثل بیسفنول A قرار دارند، که علاوه بر مشکلات زیست محیطی، برای سلامتی انسان نیز مضر می باشند.
    روش ها
    در این مطالعه پس از استخراج و کشت سلول های بنیادی مزانشیم مغز استخوان رت، سلول های پاساژ سوم به 13 گروه کنترل، دوزهای مختلف بیسفنول A (250 و 1000 نانومولار) و دوزهای مختلف اپی گالوکاتچین گالات (5، 10، 15، 20 و 30 میکرومولار)+ بیسفنول A تقسیم شدند و در محیط استئوژنیک برای مدت 21 روز تیمار شدند. سپس توانایی زیستی و میزان معدنی شدن ماتریکس استخوانی ارزیابی شد. برای ادامه مطالعه دوز 250 نانومولار بیسفنول A و 30 میکرومولار اپی گالوکاتچین گالات انتخاب شد. تاثیر همزمان بیسفنول A و اپی گالوکاتچین گالات بر میزان تمایز استئوژنیک سلول ها از طریق تست های MTT، آلیزارین رد، سنجش میزان رسوب کلسیم داخل سلولی و خارج سلولی، میزان فعالیت آنزیم آلکالین فسفاتاز و مورفولوژی سلول های تمایزیافته توسط رنگ های فلورسنت بررسی گردید.
    یافته ها
    براساس آنالیز واریانس نشان داده شد که تیمار با دوزهای 250 و 1000 نانومولار بیسفنول A باعث کاهش توانایی زیستی و تمایز به استئوبلاست سلول های مغز استخوان می شود (05/0P<). همچنین تیمار با 30 میکرومولار اپی گالوکاتچین گالات باعث خنثی شدن اثرات مخرب بیسفنول A بر روی سلول های مغز استخوان شد.
    نتیجه گیری
    مطالعه ما نشان داد که اپی گالوکاتچین گالات می تواند اثرات مخرب بیسفنول A را بر سلول های مزانشیم جبران کند.
    کلیدواژگان: سلول بنیادی مزانشیم، بیسفنولA، اپی گالوکاتچین گالات، استئوبلاست، رت
  • علی اصغر عالی پور، هما بابایی، میترا همتی، منصور رضایی، زهرا حسین زاده * صفحات 509-515
    زمینه

    سلنیوم یک ریزمغذی است که در مکانیسم های ایمونولوژیک و مقاومت بدن در برابر پاتوژن ها نقش مهمی ایفا می کند و می تواند در نتایج بارداری تاثیر به سزایی داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سطح سلنیوم در خون مادر و بندناف بین نوزادان رسیده و نارس انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی تحلیلی، جمعیت مورد مطالعه شامل نوزادان رسیده و نارس متولدشده در بیمارستان امام رضا کرمانشاه و مادران آن ها در سال 1392 بود. 82 نوزاد انتخاب و سطح سلنیوم در خون بند ناف آن ها و سرم مادرانشان با روش اسپکتروفوتومتری جذب اتمی اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 21 و آزمون های t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون و u من- ویتنی تحلیل گردید.

    یافته ها

    سطح سلنیوم سرم خون بندناف نوزادان رسیده و نارس به ترتیب برابر g/Lμ6/11±11/70 و g/Lμ13/13±98/56 بود که از نظر آماری تفاوت معناداری باهم دارند (001/0P<). سطح سلنیوم سرم خون مادران در نوزادان رسیده و نارس نیز به ترتیب برابر g/Lμ87/12±77/92 و g/Lμ89/15±29/81 و به طور معناداری با هم متفاوت بود (001/0P<). در هر دو گروه بین سطح سلنیوم سرم خون مادران و بندناف نوزادان همبستگی معناداری وجود داشت (001/0P<).

    نتیجه گیری

    سطح سلنیوم سرم خون مادران و خون بندناف نوزادانشان در گروه نارس پایین تر از گروه رسیده بود. همچنین، بین سطح سلنیوم سرم خون مادران با سطح سلنیوم سرم خون بندناف نوزادان همبستگی مستقیم معناداری وجود داشت.

    کلیدواژگان: سلنیوم، نوزاد رسیده، نوزاد نارس
  • داود اکبرزاده *، حسن اکبرزاده، صالح قنبری، علی محمدزاده صفحات 516-524
    زمینه

    خانواده از جمله نهادهای اساسی جامعه است که ساختار و روابط درون آن بر جامعه تاثیر می گذارد. بدیهی است که شناخت عوامل و راهکارهای مقابله با آن و کمک به حفظ و دوام خانواده از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر مقایسه باورهای غیرمنطقی، تعارضات زناشویی و سبک های مقابله ای در زنان متقاضی طلاق و عادی شهر تبریز بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان متاهل 30-18 سال متقاضی طلاق و همچنین کلیه زنان متاهل 30-18 سال عادی شهر تبریز بودند. برای این منظور تعداد 200 نفر (2 گروه 100 نفری زنان متقاضی طلاق و زنان عادی) به صورت در دسترس در گروه اول و به صورت تصادفی ساده در گروه دوم انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های باورهای غیرمنطقی جونز، تعارض زناشویی ثنایی و راهبردهای مقابله ای اندلر و پارکر استفاده شد. داده ها به کمک روش های آماری توصیفی و آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین زوجین متقاضی طلاق و افراد عادی در متغیرهای نوع باورهای غیرمنطقی، تعارضات زناشویی و سبک های مقابله ای، تفاوت معناداری وجود دارد (001/0>P). به این معنی که زوجین متقاضی طلاق از باورهای غیرمنطقی، تعارضات زناشویی و سبک مقابله ای هیجان مدار برخوردارند.

    نتیجه گیری

    توجه به باورهای غیرمنطقی، تعارضات زناشویی و راهبردهای مقابله ای زوجین در موارد ارجاعی برای طلاق می تواند حایز اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، تعارضات زناشویی، راهبردهای مقابله ای، طلاق
  • کارون شاه ابراهیمی، مریم رحمتی نژاد، اعظم شریفی، مهرعلی رحیمی، محمد همتی صفحات 525-531
    زمینه
    با توجه به شیوع بالای دیابت و استئوپروز در زنان یائسه و گزارش های متناقض اثر دیابت نوع دو بر تراکم استخوان، این مطالعه با هدف بررسی تراکم استخوان در زنان یائسه مبتلا به دیابت نوع دو در مقایسه با گروه شاهد انجام گردید.
    روش ها
    در این پژوهش مورد- شاهدی، تراکم استخوان ناحیه ستون فقرات کمری و فمورال 64 زن یائسه مبتلا به دیابت نوع دو و 64 زن یائسه سالم هم سن با روش DXA اندازه گیری گردید. داده ها وارد نرم افزار SPSS 14 شده و با استفاده از آزمون های آماری تی تست و کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در دو گروه مورد و شاهد، بین شاخص توده بدنی، تعداد حاملگی، سن یائسگی، میزان دریافت مکمل های کلیسم، میزان کلسیم، فسفر و آلکالین فسفاتاز سرم اختلاف آماری معناداری یافت نشد. همچنین میانگین تراکم استخوان در ناحیه ستون فقرات کمری و فمورال در زنان یائسه دیابتی اندکی بالاتر از زنان یائسه سالم بود، اما از نظر آماری معنادار نبود (05/0≤P).
    نتیجه گیری
    براساس یافته های حاصل از این پژوهش، دیابت نوع دو، یک ریسک فاکتور برای استئوپروز در زنان یائسه نمی باشد.
    کلیدواژگان: استئوپروز، تراکم معدنی استخوان، دیابت، یائسگی
  • سیدعلی موسوی، فریبا آژنگ، حبیب الله خزایی، بهنام خالدی پاوه صفحات 532-538
    زمینه
    والدگری کودک مبتلا به فلج مغزی، چالش های زیادی به همراه دارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه کیفیت زندگی مادران کودکان مبتلا به فلج مغزی و کودکان عادی انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه مورد-شاهدی، 105 نفر از مادران کودکان مبتلا به فلج مغزی به صورت تصادفی انتخاب شدند و 105 نفر از مادران کودکان عادی که از لحاظ متغیرهای جمعیت شناختی با گروه اول همتا شدند نیز به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36)) پاسخ دادند. اطلاعات جمع آوری شده توسط برنامه آماری SPSS 18 و آزمون T.test گروه های مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین کیفیت زندگی کلی مادران کودکان مبتلا به فلج مغزی و مادران کودکان عادی (001/0=P؛324/6=t) تفاوت معنادار وجود دارد. به غیر از حیطه سلامت جسمانی، تفاوت دو گروه در دیگر حیطه های کیفیت زندگی معنادار بود (001/0P=).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد که سطح کلی کیفیت زندگی مادران کودکان مبتلا به فلج مغزی پایین تر از مادران کودکان عادی است. لذا درمانگران بایستی به میزان پایین کیفیت زندگی والدین کودکان مبتلا به فلج مغزی توجه نموده و منابع حمایتی لازم از ایشان را فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: فلج مغزی، کیفیت زندگی، سلامت جسمانی، سلامت روانی
  • الگوی پیش بینی کنندگی وابستگی به نیکوتین بر اساس شاخص های سلامت روانی و تصور از خود
    حمید کاظمی ظهرانی، ایوب کمالی، مریم قربانی صفحات 539-546
    زمینه
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی قدرت پیش بینی کنندگی اضطراب، افسردگی، استرس و ابعاد تصور از خود (توانایی ذهنی، کارآمدی شغلی، جذابیت جسمانی، مهارت های اجتماعی و عیب ها و حسن ها) در پیش بینی وابستگی به نیکوتین در دانشجویان دانشگاه اصفهان بود.
    روش ها
    در این مطالعه تحلیلی تعداد 110 نفر از دانشجویان پسر وابسته به نیکوتین دانشگاه اصفهان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس DASS، تصور از خود و وابستگی به نیکوتین پاسخ دادند. تحلیل یافته ها با استفاده از شیوه همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام صورت گرفت.
    یافته ها
    اضطراب از بالاترین قدرت پیش بینی در خصوص وابستگی به نیکوتین برخوردار است. همچنین مشخص شد که متغیر تصور از خود و ابعاد آن، در مجموع تنها 12 درصد از واریانس وابستگی به نیکوتین را پیش بینی می کند که این میزان معنادار نمی باشد.
    نتیجه گیری
    در ارایه الگویی جهت پیش بینی وابستگی دانشجویان به نیکوتین، متغیرهای پردازش هیجانی درگیر در بهداشت روان بیش از متغیرهای هویتی همچون جنبه های مختلف تصور از خود، سهم تبیین کننده دارند.
    کلیدواژگان: تصور از خود، سلامت روانی، وابستگی به نیکوتین
  • نادر رجبی گیلان، سیدرامین قاسمی، سهیلا رشادت، علیرضا زنگنه، شهرام سعیدی صفحات 547-556
    زمینه
    کیفیت زندگی مفهومی کاربردی و مهم در عرصه مباحث حوزه رفاه و سلامت اجتماعی است. هدف این مطالعه بررسی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت زنان ساکن در محلات حاشیه نشین شهر کرمانشاه و برخی عوامل مرتبط بود.
    روش ها
    پژوهش حاضر مطالعه ای مقطعی است. نمونه ای به تعداد 555 نفر با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای از بین 6 محله منتخب حاشیه نشین شهر کرمانشاه انتخاب و پرسشنامه های کیفیت زندگی و احساس امنیت را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و با کمک آزمون های آماری تی مستقل، ANOVA، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی پاسخگویان 7/12±5/32 بوده و 9/65 درصد آنان متاهل بودند. بالاترین میانگین نمره کیفیت زندگی پاسخگویان در حیطه سلامت جسمانی (4/17±6/55) و کم ترین نمره در حیطه سلامت محیط (0/16±7/44) بود. نتایج آزمون رگرسیون نشان داد که متغیرهای «احساس امنیت» و «وضعیت بیماری»، مهم ترین تبیین کننده های ابعاد کیفیت زندگی زنان بوده و پس از آن ها متغیرهای «وضعیت تاهل» و «فعالیت ورزشی» دارای بیشترین تاثیرگذاری بودند.
    نتیجه گیری
    کیفیت زندگی مرتبط با سلامت زنان ساکن در محلات حاشیه نشین شهر کرمانشاه در سطحی مطلوب قرار ندارد و متغیرهایی همچون احساس امنیت، وضعیت بیماری، فعالیت ورزشی و وضعیت تاهل از مهم ترین تبیین کننده های آن هستند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، زنان، احساس امنیت اجتماعی، محلات حاشیه نشین
|
  • Bayan Lotfi, Malek Soleimani Mehranjani, Majid Mahdiyeh Pages 498-508
    Background
    Green tea is a rich source of Epigallocatechingallate and has many antioxidant properties that can increase bone mineral content. On the other hand, people in current industrialized societies are in direct contact with contaminants such as bisphenol A that, in addition to causing environmental problems, are harmful to human�s health.
    Methods
    In this study, following extraction and cultivation of rat bone marrow mesenchymal stem cells, third passage cells were divided into 13 groups, control, different doses of bisphenol A (250 and 1000 nM) and different doses of Epigallocatechingallate (5, 10, 15, 20 and 30 M) + bisphenol A, and were treated in an osteogenic environment for 21 days. Afterward, viability and mineralization of bone matrix were assessed. To continue the study, 250 nM dose ofbisphenol A and 30 M dose of Epigallocatchingallate were selected. Simultaneous effect of bisphenol A and Epigallocatchingallate on osteogenic differentiation of cells through MTT tests, alizarin red, evaluation of intracellular and extracellular calcium deposition content, alkaline phosphatase enzyme activity and morphology of differentiated cells was analyzed by florescent colors.
    Results
    Based on two-way ANOVA, 250 and 1000 nM doses of bisphenol A caused a highly significant reduction in the viability of bone marrow mesenchymal stem cells (P<0.05). Moreover, Epigallocatchingallate (30 M) was able to reduce the destructive effect of bisphenol A on bone marrow stem cells.
    Conclusion
    The present study showed that Epigallocatechingallat can compensate for the destructive effects of bisphenol A on mesenchymal cells.
    Keywords: mesenchymal stem cells, bisphenol A, Epigallocatechingallat, osteoblasts, rat
  • Ali Asghar Alipour, Homa Babaei, Mitra Hemmati, Mansour Rezaei, Zahra Hoseininezhad Pages 509-515
    Background

    Selenium is a micronutrient that plays an important role in immunological mechanisms and body's resistance to pathogens, and may drastically impact the outcome of pregnancy. The purpose of this study was to compare selenium level in maternal blood and neonatal umbilical cord between term and preterm neonates.

    Methods

    In this cross–sectional analytical study, the study population consisted of term and preterm neonates that were born at Imam Reza hospital, Kermanshah, and their mothers in 2013. 82 samples were selected, and selenium level in maternal blood and neonatal umbilical cord was measured by atomic absorption spectrophotometry. Data were analyzed by SPSS-21 software using independent t-test, U Mann-Whitney and Pearson correlation coefficient.

    Results

    Serum selenium levels in the umbilical cord blood of term and preterm neonates were 70.11±11.6 and 56.98±13.13 μg/L, respectively, that showed a statistically significant difference (P<0.001). Serum selenium levels in the maternal blood of term and preterm neonates were 92.77±12.87 and 81.29±15.89 μg/L, respectively, which indicated a significant difference (P<0.001). However, in both term and preterm infants, there was a significant correlation between serum selenium level of maternal blood and neonatal umbilical cord blood (P<0.001).

    Conclusion

    Serum selenium level in maternal blood and neonatal umbilical cord blood of preterm neonates was lower than that of term neonates. Moreover, there was a significantly direct correlation between serum selenium level of maternal blood and neonatal umbilical cord blood.

    Keywords: selenium, term neonate, treterm neonate
  • Davoud Akbarzadeh, Hasan Akbarzadeh, Saleh Ganbari, Ali Mohamadzadeh Pages 516-524
    Background

    Family is a basic institution of society whose structure and relationships it affect the community. Obviously, studying the factors contributing to maintaining the family and strategies to deal with family problems are very important. The aim of the present study was to compare the type of irrational beliefs, marital conflicts and coping styles in divorce-seeking women and women with intact marriages in Tabriz, Iran.

    Method

    The study method was descriptive, causal-comparative. The study sample included all 18-30 year-old married women seeking divorce and all 18-30 year-old married women with intact marriages in Tabriz, Iran. 200 women (2 groups of 100 women, one seeking divorce and one with intact marriage) were selected through convenience sampling in the first group and via simple random sampling in the second group. The instruments for data collection were standardized scales: Jones Irrational Beliefs Test, Sanaei’s Marital Conflict and Endler and Parker coping styles. Data were analyzed by descriptive statistics and MANOVA test.

    Results

    The results showed a significant difference between the couples seeking divorce and women with intact marriages in terms of irrational beliefs, marital conflicts and coping strategies (P<0.001). The women seeking divorce had irrational beliefs, marital conflicts and emotion-oriented coping strategies.

    Conclusion

    Irrational beliefs, marital conflicts and coping strategies in couples seeking divorce are important to be taken into account.

    Keywords: irrational beliefs, marital Cconflicts, coping strategies, divorce
  • Karoun Shahebrahimi, Maryam Rahmatinejad, Azam Sharifi, Mehr Ali Rahimi, Mohammad Hemati Pages 525-531
    Background
    Given the high prevalence of diabetes and osteoporosis in postmenopausal women and conflicting reports about bone mineral density in type 2 diabetes, this study was conducted to compare bone mineral density in postmenopausal women with and without type 2 diabetes.
    Methods
    In this case-control study, 64 postmenopausal women with type 2 diabetes and 64 healthy postmenopausal women (matched for age) were selected. Then lumbar spine and femoral bone mineral density measurements were performed using DXA. Data were analysed by SPSS-14 software using t-test and chi-square tests.
    Results
    No statistically significant difference was reported between both groups in terms of body mass index, parity, menopausal age, calcium intake, serum levels of calcium, phosphorus and alkaline phosphatase. Also, postmenopausal women with type 2 diabetes had a slightly higher mean of bone mineral density in lumbar and femoral regions than non-diabetic women. But this difference was not statistically significant (P≥0.05).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, type 2 diabetes mellitus is not a risk factor for osteoporosis in postmenopausal women.
    Keywords: Osteoporosis, bone mineral density, diabetes mellitus, menopause
  • Sayyed Ali Mousavi, Fariba Ajang, Habibolah Khazaei, Behnam Khaledi Paveh Pages 532-538
    Background
    Parenting a child with cerebral palsy is associated with a number of challenges. The purpose of the present research was to compare the life quality in mothers of children with cerebral palsy and normal children.
    Methods
    In this case-control study, 105 mothers of children with cerebral palsy were randomly selected as the experimental group and 105 mothers of normal children that were matched with the first group in terms of demographic variables were selected as control group. The participants answered the quality of life questionnaire)SF-36). The collected data were analyzed by SPSS-18 statistical software and independent t-test.
    Results
    Analysis of findings showed that there was a significant difference between whole life quality of mothers of normal children and mothers of children with cerebral palsy (t=6.324, p=0.001). Also, there was a significant difference between groups in other domains of quality of life except physical health domain (p=0.001).
    Conclusion
    The research findings showed that whole life quality level of mothers of children with cerebral palsy was lower than that of mothers of normal children. Thus, clinical professionals should be concerned about poor quality of life in parents of children with cerebral palsy and provide the required resources to support these children.
    Keywords: cerebral palsy, quality of life, physical health, mental health
  • Predictive model of nicotine dependence based on mental health indicators and self-concept
    Hamid Kazemi Zahrani, Ayoob Kamali, Maryam Ghorbani Pages 539-546
    Background
    The purpose of this research was to investigate the predictive power of anxiety, depression, stress and self-concept dimensions (Mental ability, job efficiency, physical attractiveness, social skills, and deficiencies and merits) as predictors of nicotine dependency among university students in Isfahan.
    Methods
    In this correlational study, 110 male nicotine-dependent students at Isfahan University were selected by convenience sampling. All samples were assessed by Depression Anxiety Stress Scale (DASS), self-concept test and Nicotine Dependence Syndrome Scale. Data were analyzed by Pearson correlation and stepwise regression.
    Results
    The result showed that anxiety had the highest strength to predict nicotine dependence. In addition, the self-concept and its dimensions predicted only 12% of the variance in nicotine dependence, which was not significant.
    Conclusion
    Emotional processing variables involved in mental health play an important role in presenting a model to predict students’ dependence on nicotine more than identity variables such as different dimensions of self-concept.
    Keywords: Self, concept, mental health, nicotine dependence
  • Nader Rajabi Gilan, Seyed Ramin Ghasemi, Soheyla Reshadat, Alireza Zangeneh, Shahram Saeidi Pages 547-556
    Background
    Quality of life is an important and applicable concept in the realm of social health and welfare. This study was carried out to investigate the health-related quality of life of women living in marginal areas of Kermanshah and some related factors.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on a sample of 555 people that were selected from 6 marginal areas of Kermanshah city by multistage sampling method, and completed WHOQOL-BREF and Security Sense questionnaires. Data were analyzed by SPSS- 18 software using independent t-test, ANOVA, Pearson correlation and multiple regression tests.
    Results
    The mean age of respondents was 32.5±12.7 and 65.9% of them were married. The highest and lowest mean scores of the respondents’ quality of life were reported for physical health domain (55.6±17.4) and environmental health domain (44.7±16.0), respectively. The results of regression test showed that women’s QOL domains were explained by "security sense" and "health status" followed by "marital status" and "physical activity" variables.
    Conclusion
    The health-related quality of life of women in marginal areas of Kermanshah was not in an acceptable level, and their QOL was explained by some variables such as "security sense", "health status", "marital status" and "physical activity".
    Keywords: quality of life, women, social security sense, marginal areas