فهرست مطالب

خانواده و پژوهش - سال دهم شماره 3 (پاییز 1392)

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال دهم شماره 3 (پاییز 1392)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/09/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن طالب زاده نوبریان، محمد سجاد صیدی، سید حسین موسوی، محمد مهدی میرلو صفحه 7
    هدف از پژوهش حاضر مطالعه رابطه معنویت والدگری با کیفیت ارتباط در بین خانواده و سرسختی روان شناختی دانش آموزان است. جامعه آماری آن دانش آموزان دبیرستانهای شهرستان زنجان و والدین آنان در سال تحصیلی 90- 89 بودند که از میان آنها 213 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. آزمودنی ها به سه پرسشنامه تقدس والدگری، مقیاس ارتباط در خانواده و سرسختی روان شناختی پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون هم زمان استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین معنویت والدگری با کیفیت ارتباط در خانواده و سرسختی روان شناختی دانش آموزان همبستگی مثبت و معنا داری وجود دارد (01/0P<). همچنین، نتایج بیانگر آن بود که متغیر کیفیت ارتباط در خانواده توانسته است واریانس قابل توجهی از سرسختی روان شناختی دانش آموزان را تبیین کند (22 درصد)؛ چنانکه میزان بالای معنویت والدین، کیفیت بهتر ارتباط خانواده و در نتیجه سرسختی روان شناختی بیشتری را در نوجوانان در پی داشت.
    کلیدواژگان: معنویت والدگری، کیفیت ارتباط خانواده، سرسختی روان شناختی دانش آموزان
  • حسن رضایی جمالویی، جعفر حسنی، الهام آقایی، مهدی طاهری صفحه 23
    تعارض کار-خانواده تحت عنوان ناسازگاری دوطرفه بین تقاضاهای نقش کاری و خانوادگی توصیف می شود که می تواند برای افراد، خانواده ها و سازمان ها آثار زیانبار و نامناسبی بر جای گذارد و با طیف وسیعی از پیامدهای منفی همراه است؛ لذا هدف از این پژوهش بررسی رابطه مدل پنج عاملی شخصیت و عاطفه منفی با تعارض کار- خانواده در معلمان بود. آزمودنی های پژوهش شامل 200 معلم زن بودند که به روش نمونه گیری تصادفی از میان معلمان زن شاغل در آموزش و پرورش شهرستان نجف آباد در سال تحصیلی 92-1391 انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس تعارض کار- خانواده کارلسون و همکاران، پرسشنامه شخصیتی نئو و مقیاس عاطفه منفی واتسون و همکاران استفاده شد. داده های پژوهش با روش های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که تعارض کار-خانواده با عاطفه منفی (33/0 r=) و روان رنجوری (25/0 r=) رابطه مثبت و معنی دار و با برونگرایی (21/0- r=) رابطه منفی و معنی داری دارد (05/0P <)؛ این در حالی است که بین توافق پذیری، تجربه پذیری و وجدان با تعارض کار-خانواده رابطه ای مشاهده نشد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد حدود 32 درصد از واریانس تعارض کار – خانواده توسط عاطفه منفی، روان رنجوری و توافق پذیری تبیین می شود. این یافته ها نشان می دهد افزایش سطح روان رنجوری و عاطفه منفی و کاهش سطح برونگرایی سبب افزایش تعارض بین نقشهای کاری و خانواد گی در معلمان می شود. لذا پیشنهاد می شود معلمان ضمن آشنایی با روند مدیریت علمی آن، از طرف خانواده و آموزش و پرورش نیز مورد حمایت همه جانبه قرار گیرند تا به تنظیم برنامه های کاری و خانوادگی خود با حداقل تداخل ممکن، اقدام کنند.
    کلیدواژگان: تعارض کار، خانواده، مدل پنج عاملی شخصیت، عاطفه منفی، معلمان
  • مریم پورسینا، خدابخش احمدی، عبدالله شفیع آبادی صفحه 41
    دانش آموزان نوجوان در دوره ای قرار دارند که یکی از تکالیف مهم کمک به انسجام شخصیت، بهبود روابط، رشد، پیشرفت شخصی و تحصیلی و کاهش ناملایمات در آنها می باشد. تحقیق حاضر با هدف سنجش اثربخشی شادکامی و مثبت اندیشی بر اضطراب، پیشرفت تحصیلی و ارتباط والد- فرزندی در نوجوانان دختر انجام شده است. روش این پژوهش شبه آزمایشی، با پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل، و جامعه آماری متشکل از دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی بود که پس از اجرای آزمون اضطراب، 60 نفر از آنهایی که اضطراب بالایی داشتند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفری آزمایش و گواه جایگزین شدند. سپس گروه آزمایش در 9 جلسه مداخله به روش شادکامی فوردایس شرکت کردند. در پایان از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه اضطراب حالت صفت اسپیلبرگر و پیوند والدینی بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که مداخله به روش شادکامی و مثبت اندیشی، بر مولفه های اضطراب آشکار، اضطراب پنهان و پیشرفت تحصیلی تاثیر داشته است. همچنین آموزش شادکامی بر ارتباط والد- فرزند مادر موثر بوده، ولی بر رابطه والد-فرزندی پدران اثری نداشته است. با توجه به اینکه شادکامی به سادگی در زندگی قابل استفاده است به عنوان یک روش مناسب و اثربخش در کاهش اضطراب و افزایش پیشرفت تحصیلی معرفی می شود که ممکن است موجب بهبود روابط والد فرزندی نیز بشود.
    کلیدواژگان: شادکامی، اضطراب، پیشرفت تحصیلی، رابطه والد، فرزندی
  • الهام ابراهیمی، شکوه نوایی نژاد صفحه 55
    این پژوهش با هدف اصلی مقایسه میزان اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر بخشش و امید بر اضطراب عمومی دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر تهران انجام پذیرفته است.جامعه آماری در پژوهش حاضر97685 نفر بود که از بین آنها 400دانش آموز به طور تصادفی انتخاب شدند.بدین منظور، آزمون اضطراب اسپیلبرگر بر روی این 400دانش آموز به صورت پیش آزمون دریافت شد. از این میان، 30 دانش آموز که بیشترین نمره درآزمون اضطراب را دارا بودند انتخاب و به 3 گروه بخشش و امید و کنترل تقسیم شدند. سپس گروه آزمایش طی10 جلسه 2 ساعته مشاوره گروهی با تاکید بر بخشش به گروه بخشش و مشاوره گروهی با تاکید بر امید به گروه امید ارائه شد. بعداز اتمام دوره آموزش، در پایان، آزمون اضطراب اسپیلبرگر مجددا به عنوان پس آزمون اجرا شد. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون تحلیل واریانس و آزمون لون و آزمون تی برای مرحله پیگیری) استفاده شد. نتایج پ‍‍ژوهش نشان داد که مشاوره گروهی مبتنی بر بخشش و امید بر کاهش اضطراب عمومی موثر بوده اند. بین دو گروه بخشش و امید تفاوت معناداری به دست نیامد. یافته های پیگیری نشان می دهد که میزان اثربخشی گروه امید در مقایسه با گروه بخشش در جهت کاهش اضطراب پس از گذشت زمان بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، بخشش، امید، اضطراب عمومی
  • الناز انسرودی، سیمین حسینیان، فاطمه صالحی، فرشته مومنی صفحه 77
    پژوهش حاضر رابطه بین اعتیاد به اینترنت با تعارض نوجوان با والدین، حمایت اجتماعی ادراک شده چند بعدی وشادکامی را در پسران مقطع سوم راهنمایی سال تحصیلی93-1392شهر تهران بررسی کرده است.آزمودنی ها شامل 60 دانش آموز پسر از 120 نفر دانش آموزی بودند که از بین مدارس دولتی وغیرانتفاعی شهر تهران به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. 30 نفر اعتیاد به اینترنت با معدل بین 15 تا 17 و 30 نفر سالم با معدل بین 15 تا 17 مقایسه شدند.ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه اعتیاد به اینترنت یانگ(1998)، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده چند بعدی، پرسشنامه شادکامی آکسفورد و پرسشنامه تعارض نوجوان با والدین بودند.این پژوهش به روش پیمایشی انجام پذیرفت و با توجه به تعداد آزمودنی ها از آزمون tبرای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.نتایج بیان می کنند که 1. بین حمایت اجتماعی ادراک شده از سوی خانواده و اعتیاد به اینترنت دانش آموزان تفاوت معناداری وجود داشت؛ به شکلی که هر چقدر میزان حمایت اجتماعی ادراک شده از سوی خانواده بیشتر بود، اعتیاد به اینترنت کمتر دیده شد و از سوی دیگر، بین حمایت اجتماعی ادراک شده از سوی دوستان وافراد مهم زندگی با گرایش به اعتیاد به اینترنت در دانش آموزان تفاوت معناداری مشاهده نشد.2. بین شادکامی واعتیاد به اینترنت تفاوت معناداری مشاهده نشد.3. بین تعارض نوجوان با والدین واعتیاد به اینترنت تفاوت معناداری وجود داشت؛ یعنی هر اندازه تعارض نوجوان با والدین بیشتر بود،به همان اندازه گرایش به اعتیاد به اینترنت بیشترمشاهده شد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، حمایت اجتماعی ادراک شده چند بعدی، شادکامی، تعارض نوجوان با والدین
  • محمد منصوری، ناصر سراج خرمی، حسن حیدری صفحه 95
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه صمیمیت، بخشش و خودافشایی با رضایت زناشویی در بین معلمان آموزش و پرورش بخش شاوور از توابع شهرستان شوش صورت گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان متاهل آموزش و پرورش شاوور، در سال 92، به تعداد 1100 نفر بوده است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 285 نفر (184مرد و 101 زن) از میان آنها برای نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه صمیمیت زناشویی، پرسشنامه سنجش بخشش در خانواده، پرسشنامه خودافشایی زناشویی و مقیاس رضایت زناشویی استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها در فرضیه اول تا سوم از روش ضریب همبستگی پیرسون و برای بررسی فرضیه چهارم از روش ضریب رگرسیون چندگانه بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که بین صمیمیت با رضایت زناشویی (405/0r=)، بخشش با رضایت زناشویی (322/0r =) و خودافشایی با رضایت زناشویی(237/0r=) در سطح 01/0>p رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: صمیمیت، بخشش، خودافشایی، رضایت زناشویی
  • مهرناز آزاد یکتا صفحه 119
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی آموزش راهبردهای مقابله ای کارآمد در کاهش میزان اضطراب مادران کودکان با طیف اتیسم انجام گرفته است.این پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون –پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری کلیه مادران دانش آموزان اتیسم را شامل می شود که در طی یک دوره شش ماهه، جهت دریافت خدمات روان شناختی و شرکت فرزندشان درکلاس های بازی درمانی به کلینیک روان شناسی مراجعه کرده اند. نمونه گیری به روش نمونه در دسترس انجام یافت و20نفر از مادران انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل به طور برابر(10 نفر) قرار گرفتند. برای اندازه گیری میزان اضطراب از آزمون کتل استفاده شد.آزمودنی های گروه آزمایش 10جلسه تحت آموزش راهبردهای مقابله ای قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. داده های به دست آمده با روش آماری کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که علائم اضطراب در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری کاهش یافته (001/0 p<)، اما پس از یک دوره 4 ماهه، مجددا میزان اضطراب در گروه آزمایش به خط پایه نزدیک شده است.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، اضطراب، کودکان اتیسم
|
  • M. Talebzadeh Nobarian Seidi, S.H. Mousavi, M. M. Mirlou Page 7
    The present study aimed to examine the relationship among parenting spirituality, quality of family communication, and students’ psychological hardiness. The population of the study comprised Zanjani high school students and their parents in 2010-2011 academic year. The sample of the study included 213 individuals who were selected through random sampling method. The instrumentation consisted of parents’ sanctity questionnaire, Family Communication Scale (FCS), and Kobasa hardiness scale. For the purpose of data collection, Pearson correlation coefficients and simultaneous regression analysis were used. Results showed that there was a positive, significant relationship between parenting spirituality, quality of family communication, and students’ psychological hardiness (P<0.01). Furthermore, the quality of family communication could explain a significant amount of variance in students’ psychological hardiness (22 percent). In fact, the higher the parenting spirituality, the higher the quality of family communication and adolescent’s hardiness.
    Keywords: parenting spirituality, quality of family communication, student's psychological hardiness
  • H. Rezaee Jamalouee, J. Hassani, E. Aghaee, M. Taheri Page 23
    Work-family conflict (WFC) which is a two-sided incompatibility between the demands of work and family roles can be detrimental to individuals, families, and organizations and it is linked to negative consequences. Hence, the aim of the present study was to determine the relationship of the five-factor model of personality and negative affectivity with teachers’ work-family conflict. The population of the study comprised female teachers in Najaf Abad in 2012-2013 academic year. Random sampling method was used and 200 teachers were selected. The instrumentation comprised multi-dimensional work-family conflict scale (Carlson et al.), NEO personality inventory, as well as Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) (Watson et al.). The data were analyzed through Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. Results showed that work-family conflict was positively related to negative affectivity (r=0.33) and neuroticism (r=0.25) and was negatively correlated with extraversion (r=-0.21), (P<0.05). However, work-family conflict had no relationship with agreeableness, conscientiousness, and openness to experience. In addition, negative affectivity, neuroticism, and agreeableness explained 32 percent of the variance in work-family conflict. The findings indicated that elevated levels of negative affect and low levels of extraversion increased teachers’ work-family conflict. In order to minimize the negative outcomes of work-family conflict, it is important to familiarize teachers with scientific management of WFC and provide full support to teachers.
    Keywords: work, family conflict, five, factor model of personality, negative affectivity, teachers
  • M. Poursina, Kh. Ahmadi, A. Shafiabadi Page 41
    Adolescence is such a critical period that one of our main responsibilities is to help adolescents have integrated personality and promote relations and personal development among them. Hence, the present study was carried out to study the impact of happiness and positive thinking on anxiety, academic achievement and parent-child relationships among teenage girls. Pretest, posttest research design (with control group) was utilized in this quasi-experimental study. The subjects were 60 guidance school girls who obtained the highest scores on the anxiety inventory. The subjects were randomly assigned to experimental (N=30) and control (N=30) groups. The experimental group received 9 sessions of intervention (Fordyce happiness training program). Afterwards, both groups received the posttest. The instrumentation comprised Spielberger STAI-Y as well as Parent-Child Relationship Survey (PCRS). The Data were analyzed through ANCOVA statistical indexes. Results showed that Fordyce program and positive thinking had a significant effect on the components of anxiety and academic achievement. In addition, Fordyce program was effective in promoting mother-child relationships however it was not effective in father-child relationships. Due to the fact that happiness can simply be used in life, it is recommended as a convenient and effective method to reduce anxiety, increase academic achievement, and promote parent-child relationships.
    Keywords: happiness, anxiety, academic achievement, parent, child relationship
  • E. Ebrahimi, Sh. Navabinejad Page 55
    The present study was undertaken to investigate the effectiveness of hope-focused and forgiveness-based group interventions to reduce general anxiety among Tehrani high school girls. The population of the study comprised 97685 students from among 400 individuals were selected through random sampling. Pretest, posttest, follow-up research design (with control group) was utilized in this quasi-experimental study. Spielberger STAl inventory was given to the subjects and 30 students with the highest scores on test were chosen. These students were randomly assigned to forgiveness, hope, and control groups. The hope and forgiveness groups participated in 10 sessions of hope-focused and forgiveness-based group interventions, respectively. At the end of the training program Spielberger STAl was given to the three groups again as the posttest. For the purpose of data analysis, descriptive statistics as well as inferential ones (analysis of variance, Levene’s test, and t-test) were used. Obtained results indicated that hope-focused and forgiveness-based group counseling was effective in reducing general anxiety. No significant difference was observed between hope and control groups. Follow-up results showed that hope-focused intervention was more effective than forgiveness-based counseling over time.
    Keywords: group counseling, forgiveness, hope, general anxiety
  • E. Onsroudi, S. Hosseinian, F. Salehi, F. Momeni Page 77
    The present study investigated the interrelationship of internet addiction, adolescents’ conflict with parents, multidimensional perceived social support and happiness among Tehrani eighth- grade boys in 2013-1014 academic year. Random cluster sampling method was used and 60 students were selected from public and private schools. The sample was divided to two groups of addicts (N=30) and non-addicts (N=30) with GPAs of 15-17. The instrumentation consisted of Young's Internet Addiction Questionnaire (1998), Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Oxford Happiness Questionnaire, and Adolescent Conflict with Parents Questionnaire. The obtained data were analyzed through t-test. Results indicated that there was a significant relationship between perceived social support and Internet addiction. More specifically, the higher the family’s perceived social support, the lower the Internet addiction, whereas no significant association was observed between friends and significant others’ perceived social support and Internet addiction. Furthermore, no relationship was observed between happiness and Internet addiction. And finally, the higher the adolescents’ conflict with parents, the higher the tendency to Internet addiction.
    Keywords: Internet addiction, multidimensional perceived social support, happiness, adolescent's conflict with parents
  • M. Mansouri, N. Seraj Khorami, H. Heidari Page 95
    This research was undertaken to investigate intimacy, forgiveness, and self-disclosure and their relationship to teachers’ marital satisfaction in Shavour district (Shoush town). The population of the study comprised 1100 teachers in 2003. Random stratified sampling was utilized and 285 teachers (184 men and 101 women) were selected. The instrumentation included Marital Intimacy Questionnaire, Family Forgiveness Scale, Marital Self-disclosure Questionnaire, and Marital Satisfaction Scale. The obtained data were analyzed through Pearson correlation coefficients and multiple regression analysis. Results revealed that significant relationships were observed (p<0.01) between intimacy and marital satisfaction (r=0.405), forgiveness and marital satisfaction (r=0.322), as well as self-disclosure and marital satisfaction (r=0.235).
    Keywords: intimacy, forgiveness, self, disclosure, marital satisfaction
  • M. Azadyekta Page 119
    This study was carried out to investigate the effectiveness of coping strategies in reducing anxiety symptoms in mothers of children with autism spectrum disorder (ASD). Pretest, posttest research design (with control group) was utilized in this quasi-experimental study. The population of the study comprised all mothers of children with ASD who had referred to psychological clinics during a six-month period for receiving play therapy for their children. Convenience sampling method was used and 20 mothers were selected and randomly assigned to control (N=10) and experimental (N=10) groups. The instrumentation comprised Cattell inventory of anxiety. The experimental group received 10 sessions of training in coping strategies (cognitive–behavioral intervention), whereas the control group received no intervention. For the purpose of data analysis ANCOVA was used. Results showed anxiety symptoms decreased significantly in the control group (p<0.001); however, this group suffered from relapse in a four-month period and the anxiety level became close again to the baseline.
    Keywords: coping strategies, anxiety, children with autism spectrum disorder