فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت بازرگانی - سال یکم شماره 3 (تابستان و پاییز 1381)

فصلنامه چشم انداز مدیریت بازرگانی
سال یکم شماره 3 (تابستان و پاییز 1381)

  • 195 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1381/08/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد اسماعیل فدایی نژاد صفحه 5
    پژوهشهای انجام شده در بازار سرمایه بیانگر این موضوع است که گزارشهای مالی منتشره توسط شرکتها دارای بار اطلاعاتی مهمی می باشد که در قیمت سهام تاثیر گذاشته و سبب تغییر قیمت در بازار می شود. نکته حائز اهمیت برای پژوهشگران این است که چگونه این اطلاعات بر نوع تصمیم گیری خریداران اثر گذاشته و حجم و قیمت سهام را در بازار تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اطلاعات حسابداری، تصمیم گیری، بازده سهام، بورس اوراق بهادار، بازار سرمایه
  • علی رضاییان صفحه 15
    به تازگی انقلاب مهمی در منابع نوشتاری مدیریت، در زمینه مدیریت دانش اغاز شده، تا جایی که در سازمانها منصبی با عنوان«مدیر عاملی دانش» طراحی شده است. برخی از صاحب نظران بر این باورند که جوهره راهبرد هر سازمان، باید در توسعه ظرفیتهای سازمانی برای کسب، ایجاد و انباشتن و بکارگیری دانش باشد. در این مقاله، نخست به ضرورت فراگرد و انواع دانش به اختصار پرداخته می شود و سپس منصب «مدیر عاملی دانش» با منصب «مدیر عاملی اطلاعات» مقایسه شده و سرانجام وظایف، مهارتها و نقش مدیر عالی دانش بررسی شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیر عالی دانش، مدیر عالی اطلاعات، دانش صریح، دانش ضمنی، مارپیچ دانش، نقش
  • حمید ابریشمی، رضا چراغی صفحه 41
    بازار بورس اوراق بهادار علاوه بر تجهیز منابع سرمایه ای با فراهم آوردن اطلاعات مناسب و به هنگام، نقش راهنمای معتمدی را برای فعالان بازار سرمایه ایفا می کند؛ از این رو، ضروری است با بسط مدل تحلیلی، الگویی برای تجزیه و تحلیل رفتار قیمت سهام فراهم شود تا بتوان به کمک آن، در جریان نوسانات قیمت سهام، بازدهی حاصل از سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار را به حداکثر رساند.
    کلیدواژگان: بورس، اوراق بهادار، نظریه و تحلیل فنی، نظریه تحلیل اساسی و کارآیی
  • عادل آذر، حمیدرضا حسن زاده کریم آبادی صفحه 77
    نگاشت مفهومی نوعی مفهوم سازی ساختار یافته است که گروه ها می توانند از آن برای طراحی یک چهارچوب مفهومی، انواع مدلهای مفهومی و حتی پرسشنامه استفاده نمایند. شش گام نگاشت مفهومی عبارتند از: 1) آماده سازی (شامل انتخاب مشارکت کنندگان و توسعه تمرکز برای مفهوم سازی). 2) ایجاد عبارات. 3) ساختار دهی عبارات. 4) ارائه مجدد عبارات به شکل یک نگاشت مفهومی (با استفاده از مقیاس بندی چند بعدی و تجزیه و تحلیل خوشه ای). 5) تفسیر نگاشتها. 6) کاربرد نگاشتها.
    کلیدواژگان: مفهوم، نگاشت مفهومی، نگاشت نقطه ای، نگاشت خوشه ای
  • محمدحسین پور کاظمی صفحه 105
    یکی از شاخصهای کارایی هر سیستمی نسبت به خروجی ها به ورودی های آن است. برای ارزیابی کارایی دو روش وجوددارد: 1- روش پارامتری. 2- روش ناپارامتری. در این تحقیق، روش ناپارامتری برای ارزیابی کارایی نواحی سیزده گانه راه آهن ج. ا. ا. به کار رفته است. مزیت عمده روش تحلیل پوششی داده ها در سنجش کارایی سیستمهایی است که ورودی ها و خروجی های چندگانه دارند.
    کلیدواژگان: کارایی، ارزیابی، شاخص، تحلیل پوششی داده ها
  • مهدی بابایی اهری صفحه 125
    سازمانها از بدو ایجاد تا به امروز تلاش کرده اند سود خود را به حداکثر برساند و در این راستا از فلسفه ها و روش های گوناگون استفاده کرده اند. از دهه 1980 به بعد این تلاش بیشتر جنبه علمی پیدا کرد و با بکارگیری روش های علمی نظیر: درست به هنگام، شش سیگما، مدیریت کیفیت فراگیر، مهندسی مجدد، و در نهایت نظریه محدودیتها سعی کرده اند شیوه تولید خود را بهسازی نموده، راهبردهای کارآمد را مورد استفاده قرار داده، شیوه های مدیریتی خود را ثمربخش ساخته و ضایعات و زمان عملیات ماشینی را به حداقل برسانند.
    کلیدواژگان: نظریه محدودیتها، میانداد، ابزار راهبرد عملیات، نظامهای سنجش عملکرد، ابزارهای فراگرد تفکر
  • محمد طالبی، محمد جبلی صفحه 141
    امروزه بیش از هر زمان دیگر، سرمایه گذاران به دنبال افزایش ثروتند. البته از مدتها پیش به حداکثر رساندن ثروت سهامداران هدفی مطلوب و مناسب برای شرکتها بوده است. به طور عملی نیز با توجه به ظهور سهامدارانی که بازده بلند مدت مناسبی را از سرمایه گذاری های خود در شرکتها طلب کرده اند، به تدریج این هدف برای شرکتها الزامی شده است. یکی از متداولترین معیارهایی که به تازگی برای سنجش عملکرد مدیران به کار می رود ارزش افزوده اقتصادی است.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده اقتصادی، عملکرد مالی، بازار سهام، سود، سود عملیاتی
  • عباسعلی حاج کریمی صفحه 155
    یکی از صاحب نظران بیان می دارد؛ دو بعد بر ادراک فرد و دو بعد دیگر بر قضاوت او اثر دارند. ادراک یا حسی بوده که با استفاده از حواس فیزیکی وضعیتها تعبیر و تفسیر می شوند یا شهودی که متکی بر تجربیات گذشته است. قضاوتهای انسان نیز به نوبه خود مبتنی بر اندیشه یا عواطف است. سرانجام سبک شناختی انسان از طریق زوجی های تمایلات ادراکی و قضاوتی وی شکل می گیرد. سبک های شناختی انسان عبارتند از: 1) حسی / اندیشه ای. 2) شهودی / اندیشه ای. 3) حسی / عاطفی. 4) شهودی / عاطفی.
    کلیدواژگان: نوآوری، سبک حل مساله، خلاقیت، ادراک، حسی عاطفی، شهودی، اندیشه ای
  • فتاح میکائیلی صفحه 167
    مدیریت کیفیت فراگیر، نظام مدیریتی جامعی است که بر مبنای آن می توان کالا یا خدمات را به طور اقتصادی و مطابق با نیاز و خواسته مشتری، تولید یا عرضه کرد. بر اساس تعریف فوق، نظام مدیریت کیفیت فراگیر دو اصل بنیادی را شامل می شود، اصل اول، اقتصادی بودن تولید کالا یا ارائه خدمات است؛ یعنی باید کالا یا خدمات مرغوب بوده و قیمت آن متعادل باشد؛ به عبارتی، قابل رقابت باشد. اصل دوم، انطباق کالا یا خدمات با نیاز و خواسته های مشتری است.
    کلیدواژگان: کنترل کیفیت، کنترل کیفیت فراگیر، کنترل کیفیت در سطح کل سازمان، مدیریت کیفیت فراگیر، کیفیت، ابزارهای آماری، حلقه های کنترل کیفیت، اطمینان کیفی، ماه کیفیت
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صفحه 187