فهرست مطالب

فقه و مبانی حقوق اسلامی - سال چهل و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال چهل و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر ایزدی فرد، محمد محسنی دهکلانی، فاطمه بابانیاء صفحات 1-26
    تقاص به منظور ایجاب بدهکاران در برابر طلبکاران و با انگیزه پشتیبانی از بستانکارانی ایجاد شده است که برای احقاق حقوق خود، مدرکی مقبول مراجع قانونی در دست ندارند. اعمال تقاص گاه با اخذ عین مال مغصوبه و گاه با دریافت بدل حیلوله اجرایی می شود. فقها در نحوه سلطنت مقاص در جایی که وی به اخذ بدل اقدام می کند اختلاف دارند. برخی اعمال تقاص نسبت به بدل را موجب اباحه تصرف دانسته اند و برخی دیگر آن را محصل ملکیت دائم می دانند و حتی بعضی از آنان قول به تفصیل را انتخاب کرده اند. پذیرش هر یک از این نظرها، آثار و نتایج متفاوتی را به دنبال دارد، به ویژه آنجا که مقاص پس از اعمال حق تقاص و اخذ بدل، ممکن از تحصیل مبدل می شود. نویسندگان اجمالا معتقدند که اخذ بدل حیلوله اثر واحدی ندارد و در فرض های مختلف، پیامدهای متفاوتی خواهد داشت. این مقاله با هدف تبیین قول مختار و نقد اقوال رقیب سامان یافته است.
    کلیدواژگان: بدل حیلوله، تقاص، حق، دین، ملکیت دائم
  • حیدر باقری اصل صفحات 27-55
    متون دینی به متون آیات قرآن کریم و احادیث معصومان تقسیم می شود. عده ای از اصولیان در فهم پذیری متون مذکور اختلاف و نظریه های مختلفی را در آن طرح کرده اند. هر چند بحث این گروه از اصولیان در متون دینی هم صغروی و هم کبروی است، تحقیق حاضر به بحث کبروی مربوط می شود. مقصود از بحث صغروی، معناداری و از بحث کبروی، فهم پذیری متون فوق است. اصولیان نظریه های مختلفی را در تفصیل فهم پذیری متون دینی ارائه داده اند که ابتدا نظریه های تفصیل آنان را طرح و با روش تحلیل عقلانی و استناد به منابع دینی بررسی و ارزیابی می کنیم، سپس نظریه تحقیق را در فهم پذیری مطلق و عموم متون دینی و نیز ادله آن را ارائه خواهیم کرد. مهم ترین یافته تحقیق نشان دادن نادرستی نظریه های تفصیل و اثبات نظریه فهم پذیری مطلق و عموم متون دینی با استناد به منابع علم اصول فقه و نیز نظر اصولیان است.
    کلیدواژگان: آیات قرآن کریم، احادیث معصومان، اصول فقه، اصولیان، علم، فهم پذیری، متون دینی
  • علی تولایی، مسعود راعی، محبوبه شاهمرادی * صفحات 57-75

    هر مجتهد جامع الشرایطی بر اساس هر یک از سه منصب افتا، حکم و قضا، قدرت و اختیار خاصی پیدا می کند. بر اساس منصب افتا، مجتهد می تواند در مورد مسئله شرعی فتوا دهد که این فتوا حاصل اجتهادی روش مند است. همچنین مجتهد بر مبنای منصب حکم نیز، قدرت صدور حکم می یابد که بر الزام بر انجام دادن یا ترک کاری به دلیل مصلحت آن، به ویژه در منطقه الفراغ و جدای از احکام ثانویه مبتنی و صدور آن با لحاظ برخوردار بودن از مقام و منصب ولایت است. علاوه بر این مجتهد بر اساس منصب قضا، به حل و فصل دعاوی و خصومت بین افراد می پردازد. اکنون این سوال مطرح است که آیا منصب افتا و حکم، به عنوان دو منصب مستقل فقیه، در مقام ثبوت، در حوزه ماهیت و جدای از جهت اعتبار هم، دارای استقلال هستند؟ که اگر دو امر مستقل باشند؛ ثمره علمی و عملی این واکاوی در مقام اثبات و در بحث تعارض و تزاحم فتوا و حکم نمایان می شود که بحث از آن موضوع این مقاله نیست. بنابراین در این مقاله با رویکرد توصیفی و تحلیلی و با رجوع به منابع معتبر فقهی، به دنبال پاسخ به این سوال اساسی هستیم تا بر اساس آن بتوان معیار تشخیص این دو منصب را معین کرد.

    کلیدواژگان: حاکم اسلامی، حکم حکومتی، فتوا، مجتهد
  • عبدالله جوان صفحات 77-93
    شناخت وثاقت یا ضعف راویان حدیث، که از مقدمات لازم در بسیاری از استنباط های فقهی به شمار می رود، بیشتر متکی به اظهارنظرهای عالمان رجالی است. علما برای اعتباربخشی به اظهار نظرهای رجالیان گذشته، راه هایی مطرح کرده اند، مانند حجیت از راه اعتبار خبر واحد یا شهادت یا نظر خبره یا از طریق انسداد راه علم، که در مورد هرکدام از این راه ها اشکالات یا حداقل محدودیت ها و قیودی وجود دارد، به صورتی که نمی توان به راحتی پذیرش نظر رجالیان را بر این راه ها مبتنی دانست. در این مقاله ضمن بررسی و نقد این راه ها که با پیش فرض لزوم تحقق یکی از این عناوین برای خارج شدن از شمول نهی از عمل به ظن مطرح شده اند، این دیدگاه مطرح می شود که اساسا تحقق عنوان خاص یا سبب بودن عامل مشخصی در حجیت ظنون، مدخلیت ندارد، بلکه آنچه موجب خروج از نهی و جواز عمل به ظن می شود، آن است که گمان به حدی برسد که برای عقلا حالت تحیر و تردید در عمل را از بین ببرد و ایشان را به سمت عمل سوق دهد. از رهگذر حجیت این گروه از گمان ها که آنها را «ظنون عقلایی» نامیده ایم، می توان به راحتی اعتبار بیشتر اظهار نظرهای عالمان رجالی در مورد وثاقت یا ضعف راویان را اثبات کرد.
    کلیدواژگان: انسداد، حجیت، خبر واحد، شهادت، قول خبره، قول رجالی، ظن عقلایی
  • زهره حاجیان فروشانی، علی مظهر قراملکی، سید محمدرضا امام صفحات 95-117
    مقاصد شریعت، اهداف و اغراضی هستند که شارع مقدس آنها را در همه احکام یا بخش اعظمی از آنها لحاظ کرده است. هدف اصلی علم مقاصد شریعت، اثبات اصول و کلیات شریعت است تا بتوان از آنها در استناط احکام استفاده کرد. برای رسیدن به این مقصود، باید حجیت این مقاصد ثابت شود؛ اما از آنجا که حجیت مقاصد شریعت ارتباط مستقیمی با طریق کشف آنها دارد، برای بررسی حجیت این مقاصد، باید حجیت و اعتبار طرق کشف آنها ثابت شود. با توجه به اینکه مهم ترین راه کشف مقاصد کلی شریعت، استقرای ادله و نصوص شرعی است، در تحقیق حاضر می کوشیم با جمع آوری مطالب به شیوه کتابخانه ای، با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی - استنباطی، حجیت استقرا و ضوابط آن را بررسی و اثبات کنیم و اشکالات مطرح شده را پاسخ دهیم.
    کلیدواژگان: استقرا، حجیت استقرا، ضوابط استقرا، مقاصد شریعت، یقین
  • مصطفی دانش پژوه صفحات 119-143
    در حقوق بین الملل خصوصی، مسئله «صلاحیت بین المللی دادگاه های داخلی» و به عبارت دیگر «صلاحیت دادگاه های داخلی درباره دعاوی بین المللی» به عنوان پیش شرط «سیستم حل تعارض قوانین» مطرح است و این مسئله آنگاه مطرح می شود که حداقل یکی از اصحاب دعوا، بیگانه باشد یا موضوع دعوا به گونه ای با دولت خارجی ارتباط داشته باشد. در فقه و حقوق اسلامی، مسلمانان و اهل ذمه اتباع دولت اسلامی و کافران غیرذمی بیگانه به شمارمی آیند. هرگاه درباره روابط حقوقی بین اتباع دولت اسلامی و بیگانگان یا روابط حقوقی بین اتباع دولت اسلامی با یکدیگر که در دارالکفر شکل گرفته یا به گونه ای دیگر با دارالکفر ارتباط دارد، دعوایی در دادگاه دولت اسلامی اقامه شود، آیا دادگاه عمومی دولت اسلامی وظیفه و صلاحیت رسیدگی به دعوا را دارد؟ در مقاله حاضر در جست وجوی پاسخ این پرسش، نخست به طرح مسئله و پاسخ آن در حقوق عرفی و رایج می پردازیم، سپس با نگاه تحلیلی فقهی و حقوقی، فرض ها و صورت های مختلف مسئله را تبیین می کنیم و به این نتیجه می رسیم که در اکثر دعاوی مربوط به حقوق بین الملل خصوصی، دادگاه های عمومی دولت اسلامی صلاحیت و وظیفه رسیدگی دارند، بنابراین پیش شرط فوق برای طراحی نظام و سیستم حل تعارض قوانین در فقه و حقوق اسلامی وجود دارد.
    کلیدواژگان: تعارض دادگاه ها، تعارض قوانین، حقوق بیگانگان، دعاوی بین الادیانی، دعاوی بین المللی، صلاحیت بین المللی دادگاه ها
  • علی غلامی صفحات 145-169
    سابقه سازمان یافتگی و ارتکاب جرایم به صورت گروهی را می توان به طور تقریبی با عمر خود جرایم مساوی دانست، اگرچه ارائه تعریف این نوع از جرایم و اعمال مجازات های سنگین تر نسبت به جرایم فردی برای آنها، سابقه چندانی ندارد و ضابطه مندی آن به ایام معاصر بازمی گردد. در تبیین معنا و مفهوم سازمان یافتگی و مصادیق جرایم سازمان یافته، تفاوت نظرهای زیادی میان حقوقدانان با یکدیگر از یک سو و با جرمشناسان از سوی دیگر وجود دارد و با وجود اتفاق نظر بر امکان ارتکاب گروهی و سازمان یافته برخی جرایم توسط مجرمان، تعریف واحدی برای این گونه جرایم مشاهده نمی شود. در قانون های موضوعه جمهوری اسلامی ایران، اصولا به بحث سازمان یافتگی به صورت مشخص اشاره نشده و عباراتی همچون باند، شبکه و تبانی بدون تعریف مشخص در مورد جرایم گروهی استفاده شده و تنها در قانون مبارزه با قاچاق انسان، عبارت سازمان یافته به کار رفته که البته تعریفی از آن داده نشده است. در متون فقهی و روایات نیز بحث سازمان یافتگی به عنوان موضوع مشخص و مجزایی اشاره نشده است، ولی در عناوین مجرمانه و برخی جرایم همچون بغی، محاربه و افساد فی الارض، معاونت بر اثم، اشاعه فحشا و تواطو سازمان یافتگی مدنظر بوده و گاهی سبب تغییر یا تشدید مجازات مرتکبان شده است که به طور مشخص می توان به باغیانی اشاره کرد که دارای تشکیلات و سازمان باشند و سازمان یافتگی سبب کشته شدن اسرا و زخمی هایشان، تعقیب فراریان و به غنیمت گرفته شدن اموالشان خواهد شد.
    کلیدواژگان: اعانت بر اثم، بغی، تواطو و اشاعه فحشای سازمان یافته، محاربه و افساد فی الارض
  • زهره کاظمی، طوبی شاکری گلپایگانی، سید ابوالقاسم نقیبی صفحات 171-191
    ضرورت تدوین فقهی آسان در عرصه عمل (رخصت های شرعی)، گفتمان فقهی معاصر و مطمح نظر بسیاری از کسانی است که راهکارهای عمل به احکام آسان تر و سهل تر را جست و جو می کنند (چون شریعت اسلامی از ازل بر اساس آسانی و دفع حرج و سختی بنا نهاده شده است). از سوی دیگر، پیچیدگی زندگی امروزی، انتظار های دنیای کنونی از دین در کنار ضرورت های تقلیل گرایی در عمل به احکام شرعی اولیه و عام، ما را به جست و جوی رخصت ها در شرایط ناشی از ضرورت ها و نیازمندی های زندگی امروزی سوق می دهد. در واقع، سازوکار عمل به آرای مبتنی بر تسهیل فقه اسلامی، از جمله کاربست ها و راهکارهای ضرورت همسویی معرفت اسلامی با تغییر و مواجهه تعمیم پذیر با مقتضیات زمانی و مکانی و مراعات مصالح عام ناشی از این تغییرات است. مشروط بر آنکه این همسویی مبتنی بر رخصت ها، با نصوص و مبادی شریعت در تعارض نباشد. این پژوهش پس از تعریف های مفهومی و مصداقی رخص شرعیه به روش استقرایی، به احصای مصادیقی از اخذ به رخص شرعیه در آرای فقی هان امامیه می پردازد تا نظریه رخصت های شرعی را در فقه امامیه به عنوان مبنای مشروعیت قانونگذاری و یک روش قانونگذاری مشخص و عملی مطرح کند.
    کلیدواژگان: اجتهاد، تیسیرگرایی، رخصت های شرعی
|
  • Ali Akbar Izadifard, Mohammad Mohseni Dehkalani, Fateme Babania Pages 1-26
    Vengeance is developed in order to oblige the debtors to return their debts and to support those creditors who، for administration of justice، cannot deliver any acceptable document to the machinery of justice. The exercise of vengeance is applicable، sometimes by taking back the corpus of usurped property and some other times by taking an intervenient exchange. Religious jurists have different options about revenger’s style of owner ship when he tries to take the exchange instead of the corpus of property. Some of these jurists believe that the exercise of vengeance will result in the precarious possession and the other ones find it as the cause of permanent owner ship، and some of them، even have chosen the detailed word. Accepting each of this viewpoints will have different result and consequences، especially in that case where the revenger، after taking vengeance and receiving the exchange، will be capable of taking back the corpus of property. Briefly، the author of this essay believes that taking the intervenient exchange does not have a united effect and according to various hypotheses، it will have different consequences. This essay is compiled in order to specify the word of the essayist and criticize the word of the competitor.
    Keywords: Vengeance, Right, Debt, amount, Intervenient exchange, Permanent ownership
  • Heydar Bagheri Asl Pages 27-55
    Religious texts have divided to texts of Quran''s verses and traditions of Imams. Some of the fundamentalists have diversity of opinions in mentioned comprehensible texts and they have proposed different theories in it. Although dispute of this group of fundamentalists in religious texts is also minor premise and major but recent research is related to dispute of major. The intention of dispute of minor is having meaning and dispute of major is comprehension of above texts. Fundamentalists have presented different theories in detailed of comprehensible religious texts which first we propose their detailed theories and study and assess with method of intellectual analysis and on the strength of religious texts، then we present research''s theory in absolute and generality of comprehensible religious texts and also its proof. The important finding of research in showing the incorrectness of detailed theories and proving the theory of absolute and generality of comprehensible religious texts on the strength of the principles of Jurisprudence science sources and fundamentalists.
    Keywords: Quran's Verses, Comprehensible, Traditions of Imams, Religious Texts, Fundamentalists, the Principles of Jurisprudence Science
  • Ali Tavallay, Masood Raee, Mahboobe Shahmoradi Pages 57-75

    Possessing three positions including Issuing Fatwas، ruling and Judgment، all Mojtaheds (highest rank in Islamic clergymen hierarchy) take different authority and power. By the first position he can Issue Fatwas in religious affairs and problems through a methodological approach in Islamic sharia. Based on the position of ruling and accumbency of Velayat (socio- political position of Mojtahed) he can determine doing or not doing Jobs with respect of expediency principle. This accumbency operates in those affairs which are free from any Devine rules which is termed as “free zone”. In addition he can judge on disputes and hostility of peoples by the third one. Applying an analytic-descriptive method and using the first-hand documents، the paper seeks to answer this question: Are the positions of Issuing Fatwa and ruling identically independent as well as independent accumbency of Mojtaheds? In this case، the practical and scientific result of the issue will appear in the scramble and discrepancy of Fatwas and rule whereby are not the subject of present article. The authors seek to recognize the criteria of the two accumbency.

    Keywords: Governmental rule, Fatwa, Islamic governor, Mojtahed
  • Abdollah Javan Pages 77-93
    The recognition of reliability or unreliability of tradition narrators which is the necessary preliminary in plenty of jurist deduction، often depend on Rijal experts’ assessments. The learneds discuss some manners to authenticate to the past Rijal experts’ assessments، like authority of solitary narration، witness or specialist opinion or blocked the path of certitude، that in each case exist some difficulties or limitations. In this article in addition to consideration and criticism of these cases، this point of view is discussed that not only the substantiation of special topic or cause of specific agent has no affection in presumptions authority، but also what cause obviation of prohibition and permission of working according to presumption، is that the probability reach to a level which obviate quandary and doubt mood for wises in proceeding and lead them to action. In the way of authority of this class of presumption which called them «Reasonable presumptions» can easily prove the validity of most of Rijal experts’ assessments about reliability of narrators.
    Keywords: authority, blocked, reasonable presumptions, Rijal expert's opinion, solitary narration, specialist opinion, witness
  • Zohre Hajian Frooshni, Ali Mazhar Gharamaleki, Seyyed Mohammadreza Imam Pages 95-117
    Aims of religion are goals that the god perused in all of orders or large number of these. Basis end of the Aims of religion is proving the basis and general of religion to use of these to inference religious rules. It should be prove certitude of these aims to receive to this end. But because certitude of the religion Aims direct relation to detection methods of their discovery، should be prove certitude of these methods for proving the certitude of the religious aims. Pay attention to the most important method of religious aims discovery is induction in religious texts، this title is trying to prove certitude and conditions of the induction by library method and descriptive and analysis way and reply propounding issues.
    Keywords: religious aims, induction, definition, certitud of induction, condition of induction
  • Mostafa Daneshpajooh Pages 119-143
    In international private law، the issue of international jurisdiction of domestic courts is considered as a prerequisite for designing a system for the resolution of conflicts in rules. The problem then arises when at least one of the parties was foreigner or subject of the legal claim may be associated with a foreign state. Has Islamic public court the jurisdiction and duty for proceeding lawsuits concerning legal relationships between the citizens of an Islamic state and foreigners or the legal relationships among citizens of an Islamic state themselves which are formed in the land of disbelievers or in some respects related to it? This paper has attempted to response this question by stating the problem and finding its answer in customary law first and then، with an analytical، jurisprudential and legal approach explained different forms and various assumptions of the problem. It concluded that in most cases related to international private law، the public courts of Islamic states has the right and jurisdiction for proceeding these types of legal claims and therefore، the above mentioned prerequisite exists in Islamic law and jurisprudence for designing a system for the resolution of conflicts in rules.
    Keywords: Conflict of rules, Conflict of courts, International jurisdiction of courts, International legal claims, Interfaith legal disputes, Foreigner's rights
  • Ali Gholami Pages 145-169
    The History of the organized and Committing Crimes as a group is Equal to the life of the crimes، Although Definition of this gang of the crimes and the heavier punishments toward Individual crimes have short history. There are great differences in opinion between the jurists and the Criminologists In order to the explaining the meaning of the organized and despite the consensus on the Possibility of organized committing of some crimes، There is no single definition for this kind of the crimes. In the Rules of Iran، the organized crimes have not been specifically mentioned and the Phrases such as «band»، Group and conspiring without any definition about the group crimes have been used. In the Jurisprudence texts، the Organized as a separate issue not addressed But in the criminal Titles such as Bghy، violence and corruption on earth، VP of Ism، spreading and Tvaty، organized has been considered and sometimes caused changing or augmenting the perpetrators punished. Gardening can be identified with the organization. Which organized caused the death of prisoners and Injured، Property will be pursued fugitives and Booty contexts of their property.
    Keywords: Spreading, sponsorship of Ism, Bghy, Tovaty, organized, enmity, corruption on the earth
  • Zohreh Kazemi, Tooba Shakeri Golpaygani, Seyed Aboulghasem Naghibi Pages 171-191
    Need to develop a simple juridical practice (legitimate license)، Juristic discourse contemporary and the object of desire of many people who search practice guidelines sentences easier and easier. It''s the beginning of the sharia is built easily excreted by sin and tough. on the other hand، The complexity of modern life، today''s expectations of religion Besides the necessity of reductionism in general practice and primary religious commandments، our Search leads discharged from the legitimate license In terms of the needs and requirements of modern life. In fact، the mechanism of action to facilitate the vote based on Islamic law، Including the application of knowledge and strategies necessary to align with changing generalizability of exposure with time and place And related materials are generally caused by these changes. Provided that The alignment is based on legitimate license not in conflict with sharia principles. The research، the conceptual definitions and blatant legitimate license to Inductive method recognized as instances of getting legitimate license In Imami jurists vote Until the theory of legitimate license in imami fiqh as a legitimate basis for legislation and approach a clear and practical proposed legislation
    Keywords: permissive, legitimate license, jurisprudence