فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال بیست و دوم شماره 6 (پیاپی 88، آذر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/25
  • تعداد عناوین: 20
|
  • علیرضا بخشایش، راضیه سادات میرحسینی صفحات 1-13
    مقدمه
    بازی یک روش برای درمان مسائل کودکان است زیرا آن ها اغلب در بیان شفاهی احساسات با مشکل رو به رو هستند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بازی درمانی بر کاهش علائم اختلال بیش فعالی/کمبود توجه و بهبود عملکرد تحصیلی کودکان بود.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش، آزمایش گروهی کنترل شده تصادفی است. به همین منظور تعداد 45 نفر از کودکان مبتلا به ADHD دختر و پسر سنین بین 12-7 مراجعه کننده به کلینیک امام حسین یزد در سال 92 به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش، کنترل و پلاسیبو(برای هر گروه تعداد مساوی 15 نفر) قرار گرفتند. گردآوری اطلاعات در دو مرحله اندازه گیری پیش آزمون و پس آزمون صورت گرفت. به منظور تشخیص میزان شدت علائم ADHD از مقیاس درجه بندی کانرز در دو فرم معلم و والدین استفاده گردید و برای سنجش عملکرد تحصیلی کودکان از نمرات درسی آن ها استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه انجام گردید.
    یافته های پژوهش: نتایج نشان دادند که بازی درمانی بر کاهش علائم بیش فعالی کودکان و افزایش عملکرد تحصیلی کودکان در دروس قرآن، دینی، ریاضیات و تربیت بدنی تاثیر مثبت داشته، ولی در عملکرد تحصیلی کودکان در دروس فارسی، علوم، انضباط و عملکرد کلی تاثیر چندانی نداشته است.
    بحث و نتیجه گیری
    بازی درمانی را می توان به عنوان یک روش اثربخش در کنار سایر روش های درمانی بر کاهش نشانه های اختلال بیش فعالی/کمبود توجه کودکان و بهبود عملکرد تحصیلی آن ها به کار برد.
    کلیدواژگان: بازی درمانی، عملکرد تحصیلی، کودکان، اختلال بیش فعالی، کمبود توجه
  • زهرا نوری مطلق، معصومه جواهری، زینب رحمتی، حشمت الله نورمرادی * صفحات 14-23
    مقدمه

    حضور رنگ های دیسپرس در محلول های آبی می تواند باعث سرطان زایی و جهش زایی شده و بر سلامت انسان تاثیر گذارد. این مطالعه با هدف کلی بررسی بهبود عملکرد منعقدکننده آهک با استفاده از پلیمر در حذف رنگ دیسپرس رد 60 از فاضلاب سنتتیک انجام شد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق در مقیاس آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته انجام شد. تاثیر پارامترهایی مانند دوز کمک منعقدکننده، pH، غلظت رنگ، دوز منعقدکننده، سرعت و زمان فلکولاسیون و زمان ته نشینی فلوک ها بر کارایی حذف رنگ مورد بررسی قرار گرفت. جهت فرآیند انعقاد از دستگاه جارتست و سنجش غلظت رنگ از اسپکتروفتومتر ماوراء بنفش-مرئی استفاده گردید.
    یافته های پژوهش: نتایج آزمایشات نشان داد که در حضور مقدار بهینه کمک منعقدکننده پریستول(08/0 گرم بر لیتر) 41/90 درصد و در عدم استفاده از پریستول 21/46 درصد رنگ حذف شده است. در صورت استفاده از کمک منعقدکننده محدوده pH بهینه گسترش یافت و سرعت همزن دستگاه جارتست در مرحله اختلاط آهسته بر کارایی حذف رنگ بسیار تاثیر گذار بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده، استفاده از کمک منعقدکننده، مقدار مصرف ماده منعقدکننده را کاهش می دهد و باعث حذف بیشتر(تقریبا دو برابر) ماده رنگزا در شرایط یکسان می شود. بنا بر این می توان از فرآیند انعقاد با استفاده از کمک منعقدکننده به عنوان یک روش کارآمد برای حذف رنگ از پساب نساجی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فاضلاب، انعقاد، رنگ، جارتست، پلیمر
  • سید محمد مظلومی، راضیه سفیدکار صفحات 24-33
    مقدمه
    امروزه مسائلی مانند عدم توجه به دوره کارنس و آثار منفی باقی مانده آفت کش ها در محصولات غذایی بر سلامتی، نگرانی هایی را در میان مصرف کنندگان به وجود آورده است. از آن جا که روش های مختلفی جهت تولید و فرآوری مواد غذایی گیاهی استفاده می شود تاثیر هر یک از آن ها بر میزان باقی مانده آفت کش ها هنوز مورد سوال می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری، پس از بررسی نتایج 32 مطالعه در پایگاه های علمی، تاثیر روش های مختلف فرآوری مواد غذایی گیاهی بر میزان باقی مانده آفت کش ها ارزیابی شد.
    یافته های پژوهش: یافته ها نشان داد پیش فرآیند محصولات گیاهی مانند شستشو، آنزیم بری و پوست گیری، موجب حذف برخی آفت کش ها از آن ها گردیده است. هم چنین بکارگیری روش های فرآوری مانند پختن سبزی و میوه و نیز آسیاب کردن غلات و تولید آرد و نان نیز باعث کاهش بقایای برخی آفت کش ها شده است. این در حالی است که برخی مطالعات سم شناسی، تجزیه آفت کش ها و تبدیل آن ها به مواد سمی دیگری را در اثر به کار بردن روش های فرآوری مانند پختن گزارش نموده اند.
    بحث و نتیجه گیری
    اگر چه یافته ها نشان داده اند که بیشتر فرآیندهای به کار رفته در تهیه مواد غذایی گیاهی بسته به نوع محصول، نوع آفت کش، ماهیت فرآوری و سایر عوامل سبب کاهش میزان برخی آفت کش ها می شوند، اما برخی از فرآیندها باعث تجزیه آن ها به ترکیبات سمی تر می گردند.
    کلیدواژگان: باقی مانده آفت کش، روش فرآوری، محصولات گیاهی
  • ثریا قرمزگلی، سیما نصری*، محسن ناصری صفحات 34-43
    مقدمه

    به دلیل شیوع بیماری هایی نظیر آلزایمر و وجود عوارض زیاد داروهای سنتتیک، استفاده از گیاهان داروئی مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از سعد کوفی در طب سنتی به منظور تقویت حافظه و این که تاکنون تحقیقی راجع به اثر عصاره ریزوم های گیاه سعد کوفی بر حافظه و یادگیری صورت نگرفته است، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر عصاره ریزوم سعد کوفی بر یادگیری و حافظه انجام شد.

    مواد و روش ها

    بدین منظور موش های صحرایی نر بالغ به طور تصادفی به دو گروه شاهد(دریافت کننده حلال عصاره) و تحت درمان تقسیم شدند. در گروه درمان عصاره هیدروالکلی ریزوم گیاه سعد کوفی به مدت 10 روز در سه دوز 100، 10، 1 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت تزریق داخل صفاقی تجویز شد. تست حافظه و یادگیری، توسط ماز Y(برای بررسی رفتار تناوبی) و شاتل باکس(برای بررسی یادگیری اجتنابی غیرفعال و تاخیر اولیه و تاخیر ثانویه در آن) صورت گرفت.
    یافته های پژوهش: از نظر تاخیر اولیه هیچ گونه تفاوت معنی داری بین گروه های شاهد و تحت تیمار مشاهده نشد که خود به مفهوم عدم تغییر توانایی در کسب اطلاعات جدید در موش های تحت تیمار می باشد، از طرف دیگر تاخیر حین عبور در گروه درمان با دوز تزریقی 100 میلی گرم بر کیلوگرم تفاوت معنی دار نسبت به گروه شاهد نشان داد.(P<0.05) میزان بروز رفتار تناوبی در آزمون Ymaz در گروه تزریقی 10 میلی گرم بر کیلوگرم نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی داری را نشان داد.(P<0.001)

    بحث و نتیجه گیری

    تزریق داخل صفاقی عصاره ریزوم سعد کوفی میزان یادآوری اطلاعات را افزایش می دهد. البته تاثیر مثبت آن بر حافظه بلند مدت بیشتر از حافظه کوتاه مدت می باشد.

    کلیدواژگان: سعد کوفی، حافظه و یادگیری، موش صحرایی نر، عصاره هیدروالکلی
  • رضا ولی زاده، فروزان کاوری زاده، مسعود یاسمی، محمد رسول یاسمی، میلاد رشید بیگی، حامد توان * صفحات 44-50
    مقدمه

    پرسش نامه سلامت عمومی برای شناسایی اختلالات روانی به کار برده می شود، هدف این مطالعه تعیین خصوصیات سایکومتریک پرسش نامه سلامت عمومی فرم 28 سوالی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه متدولوژیک بر روی 118 نفر از دانش آموزان مدارس راهنمایی شهر ایلام که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند صورت گرفت. در این مطالعه از پرسش نامه سلامت عمومی 28 سوالی استفاده شد. برای تعیین روایی پرسش نامه از روش روایی سازه(تحلیل عاملی) و برای تعیین پایایی آن از روش همسانی درونی(ضریب آلفای کرونباخ) استفاده شد.
    یافته های پژوهش: پرسش نامه سلامت عمومی از شش عامل مستقل تشکیل شده است که به ترتیب عامل اول بیماری سردرد نمره(884/2±221/14)، عامل دوم بی خوابی نمره(484/2±419/12)، عامل سوم لذت از زندگی نمره(090/2±451/10)، عامل چهارم سلامتی نمره(076/2±387/10)، عامل پنجم احساس بی ارزشی نمره(992/1±960/9) و عامل ششم اقدام به خودکشی نمره(685/1±423/8) را کسب کرده اند. هم چنین ضریب آلفای کرونباخ برای ابعاد 69 درصد به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    فاکتور اول از پرسش نامه سلامت عمومی شامل سوالات(6-2)، فاکتور دوم(10-8)، فاکتور سوم(21-18)، فاکتور چهارم(7،1)، فاکتور پنجم(26،25،24،22) و فاکتور ششم شامل سوالات(27،28) بوده اند.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، تحلیل عاملی، خصوصیات سایکو متریک، ایلام
  • آزاده نوری، محمدعلی حسینی صفحات 51-59
    مقدمه
    محیط کار بالین یکی از اجزای تشکیل دهنده حرفه پرستاری است که در صورت مطلوب بودن می تواند به عملکرد مناسب و پیامد مطلوب منجر شود. آموزش شیوه سازماندهی محیط کار می تواند باعث افزایش کیفیت مراقبت ارائه شده به بیمار و رضایت کاری پرستاران گردد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش تکنیک 5S بر میزان آراستگی محیط کار در بیمارستان شهید بهشتی اصفهان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه شبه تجربی از نوع قبل و بعد است که با مشارکت 22 نفر از کارکنان پرستاری اتاق عمل بیمارستان شهید بهشتی اصفهان در سال 1392 انجام شده است. برای گردآوری اطلاعات در این پژوهش از دو ابزار پرسش نامه آراستگی محیط کار(که توسط کارکنان تکمیل گردید) و دیگری چک لیست ممیزی 5S(که توسط پژوهشگران تکمیل شد) استفاده گردید. آموزش کارکنان در رابطه با تکنیک ساماندهی محیط کار در سه جلسه به صورت کارگاه برگزار گردید. قبل و یک ماه بعد از آموزش تکنیک 5S به کارکنان، داده ها مجددا گردآوری و با آزمون های آماری شاپیرو ویلک و تی زوجی تحلیل شد.
    یافته های پژوهش: بر اساس یافته های حاصل از این مطالعه، نمره ممیزی 5S قبل از مداخله 2/3 و بعد از مداخله 6/4 بوده است. میانگین نمره آراستگی کلی محیط کار از دیدگاه پرسنل پرستاری قبل از آموزش با 72/77 و انحراف معیار 38/25 و بعد از آموزش 22/93 با انحراف معیار 42/27 بود. با آزمون تی زوجی بین میانگین نمرات آراستگی محیط کار اتاق عمل قبل و بعد از آموزش تکنیک 5S اختلاف معناداری وجود داشت.(P=0.04)
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش تکنیک ساماندهی محیط کار می تواند باعث افزایش آراستگی محیط کاری اتاق عمل بیمارستان گردد بنا بر این استفاده از تکنیک های بهبود کیفیت از جمله 5S در اتاق عمل بیمارستان ها توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تکنیک ساماندهی محیط کار، آراستگی محیط کار، پرستار، 5S
  • فائزه عسکری، مهدی کاردوست پاریزی، بهرام رشیدخانی صفحات 60-65
    مقدمه
    سرطان پروستات شایع ترین سرطان مردان در کشورهای توسعه یافته می باشد. از میان ریسک فاکتورهای متعدد مطرح شده برای این بیماری، تنها ارتباط سن، قومیت و سابقه خانوادگی ابتلاء به سرطان پروستات به خوبی شناخته شده است. مطالعات پیشین نشان داده اند که رژیم غذایی می تواند ریسک ابتلاء به سرطان پروستات را تغییر دهد. اکثر مطالعات در این زمینه مربوط به کشورهای غربی می باشد و اطلاعات مربوط به کشورهای در حال توسعه، محدود می باشد. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط مصرف چای سیاه و قهوه و ریسک ابتلاء به سرطان پروستات در ایران صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    بیماران گروه مورد، از میان بیماران بستری شده در بخش ارولوژی بیمارستان لبافی نژاد و افراد گروه کنترل از میان مراجعه کنندگان به بیمارستان لبافی نژاد به طور تصادفی انتخاب شدند. افراد گروه مورد و شاهد از لحاظ سن، همسان شدند.(10 سال) در مجموع، 50 بیمار مبتلا به سرطان پروستات و 100 مرد به عنوان گروه کنترل تحت مصاحبه قرار گرفتند. رژیم غذایی مصرفی شرکت کنندگان در طول یک سال گذشته با استفاده از پرسش نامه معتبر نیمه کمی بسامد خوراک (FFQ)ارزیابی شد. از نرم افزار آماری SPSS vol.16 برای آنالیز داده ها استفاده گردید.
    یافته های پژوهش: در این مطالعه، مشاهده شد که مصرف بالاتر چای سیاه با افزایش احتمال ابتلاء به سرطان پروستات مرتبط می باشد.(0/3-0/1=CI 95%، 9/2OR=) ارتباط مصرف قهوه با افزایش احتمال ابتلاء به سرطان پروستات معنی دار نبود.(P=0.07)
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که احتمالا مصرف بالاتر چای سیاه، با افزایش خطر ابتلاء به سرطان پروستات مرتبط می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پروستات، چای سیاه، قهوه، مطالعه مورد، شاهدی
  • شهرام صفری، حبیب الله دهقان، مقداد کاظمی، حسین علی یوسفی، بهزاد مهکی صفحات 66-74
    مقدمه
    صرفه جویی در مصرف انرژی برای حفاظت از محیط زیست، علم و فن آوری و اقتصاد مهم می باشد، در همین راستا یکی از روش های بهینه سازی مصرف انرژی استفاده از لامپ های فلورسنت فشرده(کم مصرف) می باشد. در این لامپ ها به علت ماهیت تولید روشنایی پرتو فرابنفش تولید می شود. تاکنون پژوهشی در رابطه با تعیین فواصل مجاز در این دسته از لامپ ها در ایران انجام نشده است، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی فاصله ایمن مواجهه با پرتوهای ماوراء بنفش ساطع شده از لامپ های فلورسنت فشرده بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 16 لامپ فلورسنت فشرده(چهار مارک تجاری متفاوت) و با 8 وات مختلف، انجام گرفت. اندازه گیری شدت پرتوها در سه طیف UVA، UVB و UVC در فواصل 10، 25، 50، 100، 150 و 200 سانتی متر از لامپ و در زمان های صفر، 100، 200، 500، 750، 1000، 1500 و 2000 ساعت کارکرد لامپ در زاویه صفر درجه(زیر لامپ) اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون آماری آنالیز واریانس ANOVA و نرم افزارvol. 20 SPSS تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته های پژوهش: آزمون آماری ANOVA نشان داد که شدت پرتو فرابنفش در فواصل متفاوت دارای رابطه معناداری از لحاظ آماری می باشد.(P<0.05) هم چنین این آزمون به منظور مقایسه شدت پرتو تشعشع یافته در زمان های متفاوت اندازه گیری نشان داد که بین زمان های متفاوت از لحاظ شدت پرتو اختلاف معنی داری وجود ندارد.(P>0.05)
    بحث و نتیجه گیری
    در فاصله 10 سانتی متری، از 8 لامپ بررسی شده شدت پرتو فرابنفش UVA در 2 لامپ(لامپ های 45 و 60 وات) بیشتر از حدود مجاز شغلی و در فاصله 25 سانتی متری و بیشتر از آن شدت پرتو فرابنفش UVA در 2 لامپ ذکر شده نیز به کمتر از حد مجاز شغلی رسید و پرتو فرابنفش UVB در لامپ بررسی شده در فواصل 10، 25 و 50 بیشتر از حدود مجاز شغلی کشور بود.
    کلیدواژگان: فاصله ایمن، پرتو ماوراء بنفش، لامپ های فلورسنت فشرده، لامپ کم مصرف
  • محمد آدینه، کوروش زارع، شهرزاد عطارزاده، اسدالله چراغی صفحات 75-82
    مقدمه
    دستورالعمل های احیاء قلبی-ریوی در چندین سال گذشته جهت رسیدن به نتایج بهتر دچار تغییراتی شده است که آگاهی از این تغییرات جهت پاسخگویی سریع و موثر در زمان ایست قلبی و تنفسی برای پرستاران ضروری است. لذا هدف این پژوهش تعیین تاثیر بازآموزی احیاء قلبی ریوی پایه بر میزان کسب و تثبیت آگاهی و مهارت پرستاران از جدیدترین دستورالعمل های CPCR می باشد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق یک مطالعه شبه تجربی تک گروهه می باشد که به صورت قبل و بعد انجام شده است. سنجش آگاهی CPCRتوسط پرسش نامه ایی با سوالات چندگزینه ای معتبر متکی بر تغییرات جدید CPCRو مهارت های سایکوموتور به وسیله چک لیست استاندارد مشاهده ای با مشاهده عملکرد CPCR روی مانکن در سه مرحله(قبل از بازآموزی، بلافاصله بعد از بازآموزی و ده هفته بعد از بازآموزی) اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری تحلیل اندازه های تکراری انجام شد.
    یافته های پژوهش:نتایج نشان داد که بین میانگین نمره آگاهی و مهارت پرستاران در مراحل پیش، پس و آزمون مجدد اختلاف معناداری وجود دارد.(P=0.00) به طور میانگین نمره مهارت و آگاهی نمونه ها در مرحله پیش آزمون 394/4±94/29، در مرحله پس آزمون 585/4±53/35 و در مرحله آزمون مجدد 612/2±11/33 می باشد. نتایج بیانگر کسب آگاهی و مهارت پرستاران از تغییرات جدید CPCR به دنبال 4 ساعت برنامه آموزش عملی و تئوری بود.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه می تواند دلیلی برای حمایت از نقش مهم آموزش به منظور ارتقاء سطح آگاهی و مهارت پرستاران از جدیدترین تغییرات CPCR و به دنبال آن صلاحیت و امدادرسانی مطمئن در احیاء قلبی ریوی پایه به ویژه در حوادث اورژانس قلبی تنفسی است.
    کلیدواژگان: احیاء قلبی و ریوی، پرستار، بازآموزی
  • مجید رادپور، پرویز اشتری، آزاد فتاحی راد، بهروز علیرضا پور، فاطمه کشاورزی صفحات 83-92
    مقدمه
    نانوذرات سیلیکات به دلیل زیست سازگاری، سهولت تهیه و اصلاح سطح اهمیت زیادی در حوزه پزشکی و درمان دارند. با استفاده از پوشش های سطحی مختلف نانوذرات می توان خواص زیست-پزشکی مطلوب و پایداری را برای این ذرات ایجاد کرد. بنا بر این، هدف این تحقیق ارزیابی ورود این نانوذرات در شرایط لوله آزمایش و موجود زنده است.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، هنگام سنتز نانوذرات مغناطیسی سیلیکات، رادیو داروی ید-131 که با استفاده از نقره بر روی مگنتیت(Fe3O4) تثبیت شده بود به عنوان هسته نانوذرات مورد استفاده قرار گرفت و در نانوذرات سیلیکات تثبیت شد سپس ورود این نانوذرات در رده سلولی MCF-7 سرطان پستان و موش بررسی شد. این عمل با استفاده از روش سل-ژل و در میکرو امولسیون معکوس با واکنشگر تترااتوکسی سیلان(TEOS) به عنوان مونومر، کوپلیمر 3-آمینوپروپیل تری اتوکسی سیلان(APTS) به عنوان عامل کنترل گروه های عاملی و پتانسیل زتا نانوذرات انجام شد.
    یافته های پژوهش: نتایج TEM(Transmission Electron Microscope) نشان داد که سایز متوسط نانوذرات تولید شده 40 نانومتر است و نزدیک به 80 درصد ید-131 اولیه در نانو ذرات محبوس شده است. هم چنین پایداری نانوذرات در محلول حامل بیشتر از 99 درصد می باشد. به علاوه، 2 تا 4 ساعت پس از آغاز سنجش ورود نانوذرات به درون سلول به بالاترین میزان خود یعنی 53 تا 54 درصد می رسد.
    بحث و نتیجه گیری
    نانوذرات سیلیکای مغناطیس تهیه شده در این تحقیق قادرند به طور هم زمان در تشخیص و درمان بیماری ها مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: رادیودارو، نانوذرات مغناطیسی، سیلیکات، ید، 131، سرطان پستان، رده سلولی MCF، 7
  • سالار بختیاری، مطهره ظاهر آرا، فاطمه سایه میری، رامتین مامی، کوروش سایه میری صفحات 93-102
    مقدمه
    دیابت نوع دو، یک بیماری چند عاملی است که عوامل ژنتیکی و محیطی متعددی در بروز این بیماری نقش دارند. سوبسترای گیرنده انسولین(IRS-1) یکی از مولکول های کلیدی در مسیر سیگنالینگ انسولین می باشد، به نحوی که نقص در این پروتئین سبب بروز اشکالاتی در این مسیر، بروز مقاومت به انسولین و در نهایت منجر به دیابت نوع دو می گردد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط پلی مورفیسم Gly972Arg‍‍ ژن IRS-1 و دیابت نوع دو به روش متاآنالیز می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مرور سیستماتیک و متاآنالیز است. برای یافتن مستندات از بانک های اطلاعاتی Scopus، PubMed، Google scholar، SID و دیگر منابع مطالعاتی استفاده شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار STATA انجام گرفت و داده های آن ها با استفاده از روش متاآنالیز، مدل اثرات تصادفی(Random Effect Model) تحلیل گردید. ناهمگنی مطالعات با استفاده از شاخص I2 بررسی شد.
    یافته های پژوهش: در بررسی 9 مقاله واجد شرایط، کل گروه مورد 2462 نفر و گروه کنترل 2012 نفر بودند. برای ژنوتیپ GG پلی مورفیسمGly972Arg نسبت شانس 256/1(فاصله اطمینان 95 درصد: از 048/1 تا 506/1) و برای ژنوتیپ GA، نسبت شانس 075/0 (فاصله اطمینان 95 درصد: از 603/0 تا 893/0) و برای ژنوتیپ AA، نسبت شانس 481/1(فاصله اطمینان 95 درصد: از 998/0 تا 197/2) برآورد شد. نتایج نشان داد ارتباط بین ژنوتیپ های GG و GA پلی مورفیسم Gly972Arg‍‍ژن IRS-1 با استعداد ابتلاء به T2DMاز نظر آماری معنی دار بوده است.(P<0.05)
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد بین ژنوتیپ های GG و GA پلی مورفیسم Gly972Arg‍‍ ژن IRS-1 با دیابت نوع دو ارتباط معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس نوع دو، IRS، 1، Gly972Arg ~~، متاآنالیز
  • حبیب الله زنجانی، امیتیس جزایری * صفحات 103-114
    مقدمه

    گسترش بهداشت باروری و پرداختن به ابعاد مختلف آن یکی از گام های اساسی در تامین سلامت جامعه و خانواده به ویژه زنان می باشد. مهم ترین هدف انجام این تحقیق شناخت عوامل موثر بر سلامت باروری مادران شهرستان های دورود و کوهدشت بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی به روش پیمایش، ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه و جامعه آماری آن مادران 15 تا 45 ساله ساکن در شهرستان های کوهدشت و دورود بود. حجم نمونه با فرمول کوکران برابر با 198 زن در شهرستان کوهدشت و 162 زن در شهرستان دورود محاسبه گردید و روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای بود. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون یومان ویتنی و ضریب همبستگی اسپیرمن در سطح معنی داری P <0.05 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته های پژوهش: با توجه به ضریب همبستگی اسپیرمن، بین سلامت باروری با سن اولین بارداری همبستگی معکوس و ضعیفی(P=0.026، r=-0.120) مشاهده شد. طبق نتایج زنانی که بین 15 تا 29 سالگی ازدواج کرده اند در مقایسه با زنانی که زیر 15 یا بالای 30 سال ازدواج کرده اند از سلامت باروری بیشتری برخوردار بودند. همبستگی بین سلامت باروری و ترجیح دادن جنسیت فرزند، معکوس و شدت آن، ضعیف است.(P=0.039، r=-0.109) سلامت باروری زنان شهر(21/195) به طور معناداری(P=0.12) بالاتر از سلامت باروری زنان روستا(63/167) بود. هم چنین تفاوت کوهدشت و دورود از نظر سلامت باروری، معنی دار است.(P=0.025) سلامت باروری زنان کوهدشت(4/169) پایین تر از سلامت باروری زنان دورود(07/194) ارزیابی گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    سلامت باروری زنان کوهدشت پایین تر از زنان دورود می باشد و زنان شهری از سلامت باروری بیشتری در مقایسه با زنان روستایی برخوردارند. ترجیح دادن نوزاد پسر بر دختر به دلیل افزایش تعداد زایمان ها و کاهش فواصل بارداری، موجب کاهش سلامت باروری می شود. بر اساس نتایج این تحقیق، ارتقاء آگاهی زنان از بهداشت باروری و تنظیم خانواده از طریق آموزش در هر دو شهرستان ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: سلامت باروری، باروری زنان، تنظیم خانواده
  • اعظم داودی، حمید طاهر نشاط دوست، محمدرضا عابدی، هوشنگ طالبی صفحات 115-124
    مقدمه
    اختلال اضطراب منتشر تحت تاثیر مولفه های متعدد هیجانی، شناختی و سرشتی قرار دارد. هدف این پژوهش بررسی نقش متغیرهای عدم تنظیم هیجان، آمیختگی فکر-عمل و بازداری رفتاری در اختلال اضطراب منتشر بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی که شامل 120 بیمار مبتلا به اختلال اضطراب منتشر بود که از میان بیماران چهار مرکز روان پزشکی شهر شیراز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های تنظیم شناختی هیجان، آمیختگی فکر-عمل، اضطراب بک و مقیاس های بازداری رفتاری بزرگسالی و گذشته نگر(دوران کودکی) و مقیاس نارسایی هیجانی تورنتو-20 استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام تحلیل گردید.
    یافته های پژوهش: نتایج نشان داد که بین دشواری در شناسایی و توصیف احساس، تنظیم شناختی غیر انطباقی، آمیختگی فکر-عمل و بازداری رفتاری کودکی با اختلال اضطراب منتشر رابطه مثبت معناداری وجود دارد.(P<0.01) همچنین تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که دشواری در شناسایی احساس، تنظیم شناختی غیر انطباقی، آمیختگی فکر-عمل و بازداری رفتاری دوران کودکی به ترتیب پیش بینی های مناسبی برای این اختلال هستند.
    بحث و نتیجه گیری
    در مجموع با توجه به نقش عدم تنظیم هیجان، آمیختگی فکر-عمل و بازداری رفتاری دوران کودکی در اختلال اضطراب منتشر، لازم است متغیرهای فوق در برنامه های پیشگیری و درمان این اختلال گنجانده شود.
    کلیدواژگان: نقایص تنظیم هیجان، آمیختگی فکر، عمل، بازداری رفتاری، اختلال اضطراب منتشر
  • رضا بیرانوند، شهناز قلاوندی، علی دل پیشه*، کتایون بختیار، قباد مرادی صفحات 125-132
    مقدمه

    سل یک بیماری نوپدید و بازپدید عفونی است و امروزه درمان های استانداردی در سراسر جهان برای کنترل آن به کار برده می شود. در صورت عدم تشخیص به موقع عوارض ناشی از داروهای درمان ضد سل، این عوارض می تواند پر هزینه و بسیار خطرناک باشد؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی عوارض دارویی درمان سل و عوامل تعیین کننده آن اجرا گردیده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی، پرونده های کلیه بیمارانی که از ابتدای فروردین 1384 تا پایان شهریور 1391 در استان خوزستان مبتلا به سل تشخیص داده شده بودند مورد بررسی قرار گرفته اند. ابزار گردآوری داده ها شامل یک چک لیست بود که به وسیله آن متغیرهای دموگرافیک و سایر داده های مورد نیاز ثبت گردید. داده های به دست آمده از طریق نرم افزار SPSS vol.16 و با به کار بردن آزمون های آماری کای دو، تی مستقل و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته های پژوهش: به طور کلی 6363 بیمار مبتلا به سل با میانگین سنی 18±3/39 سال شناسایی و مورد مطالعه قرار گرفتند. در بین کل بیماران 106 بیمار(66/1 درصد) در طول دوره درمان دچار عوارض مرتبط با درمان سل شدند که از این میان شایع ترین عارضه هپاتیت با 52 مورد(05/49 درصد) بود. بروز عوارض دارویی با جنسیت، نوع بیماری، آلودگی بهHIV و نتیجه رادیوگرافی قفسه سینه دارای رابطه معنی دار بود.(P<0.05)

    بحث و نتیجه گیری

    بروز بالای عوارض دارویی درمان سل در افراد با سن بالاتر از 65 سال و کمتر از 4 سال و افراد مبتلا به عفونت HIV باعث اختلال در کنترل بیماری سل می شود. آموزش و انجام اقدامات حفاظتی و بررسی دوره ای این افراد از لحاظ بروز عوارض دارویی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سل، درمان سل، عوارض دارویی، عوامل تعیین کننده
  • سعیده شهبازین، آزاده غلامی، صفیه شهبازین صفحات 133-142
    مقدمه
    یکی از معضلات فرهنگی کشورهای جهان سوم موضوع نگرش های جنسی ترجیح مند است. در جوامع جنوبی آسیا و خاورمیانه جنس فرزندان هر خانواده عامل تعیین کننده مهمی در رفتار باروری زنان است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر ترجیح جنسی بر باروری های بالای زنان شهرستان کنگاور انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 279 نفر از زنان دارای حداقل 3 فرزند که در دو سال گذشته بارداری چهارم و بالاتر خود را تجربه می کردند، انجام شد. از پرونده های بهداشتی خانوار ها، موجود در شبکه و پایگاه های بهداشتی برای جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. سپس نتایج حاصل از پرونده ها با استفاده از نرم افزار SPSS vol.17 و آزمون های آماری مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته های پژوهش: میانگین سنی زنان شرکت کننده در مطالعه 4/3±9/38 سال بود. 41 درصد از زنان شرکت کننده بیسواد بوده و مابقی زنان دارای سواد در سطح ابتدایی و متوسطه بودند. هم چنین 61 درصد از شرکت کننده ها در روستا اقامت داشتند. نتایج آزمون های همبستگی نشان داد که تحصیلات زن و مرد و محل اقامت آن ها با میزان باروری بالای زنان ارتباط معناداری دارند.((P<0.001 هم چنین نتایج رگرسیون نشان داد که تعداد فرزندان پسر تبیین کننده اصلی میزان باروری بالای زنان است.(72 درصد)
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط بین تحصیلات با ترجیح جنسی و باروری بالا، تلاش در جهت ارتقای سطح تحصیلی زنان و مردان در جهت کاهش دیدگاه های ترجیح جنسی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: رفتار باروری، ترجیح جنسی، ترکیب جنسی
  • فریبا طهماسبی، فرشته زمانی علویجه، شراره رستم نیاکان، عبدالرحیم اسدالهی صفحات 143-151
    مقدمه
    رفتارهای خطرناک رانندگی دومین علت منجر به مرگ و نهمین دلیل سال های از دست رفته عمر در اثر مرگ زودرس و ناتوانی در ایران به شمار می رود. این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر بروز رفتارهای پرخطر رانندگان تاکسی شهر اهواز در سال 1391 انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی است. نمونه آماری آن 400 نفر از رانندگان تاکسی مراجعه کننده به سازمان تاکسیرانی شهر اهواز بود، که به صورت تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها از طریق توزیع پرسش نامه جمع آوری شد، روایی پرسش نامه مورد استفاده از طریق پانل خبرگان و پایایی آن، با استفاده از روش آلفای کرونباخ از طریق مطالعه اولیه(پایلوت) بر روی 50 راننده تاکسی، صورت پذیرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و با استفاده از نرم افزار تجزیه و تحلیل آماری SPSS vol.19 انجام گرفته است.
    یافته های پژوهش: یافته های تحقیق نشان می دهد که از میان عوامل پنجگانه مطرح شده در حوزه رفتارهای پرخطر رانندگان تاکسی، عوامل فردی با تبیین 23/26 درصد تغییرات بیشترین تاثیر را در رفتار مخاطره آمیز رانندگان تاکسی داشته است. هم چنین عواملی چون تاثیر دیگران و عوامل اجتماعی؛ و عامل برتری درک شده به ترتیب با تبیین 42/10 درصد و 58/7 درصد تغییرات، در رتبه های دوم و سوم قرار گرفته اند. در حوزه عوامل فردی گویه های لذت و هیجان رفتارهای پرخطر، راحتی بیشتر در رفت و آمد و ایجاب کردن شغل جهت اقدام به رفتارهای پرخطر رانندگی در رتبه های اول تا سوم قرار گرفته اند.
    بحث و نتیجه گیری
    عوامل زیادی در بروز رفتارهای پرخطر رانندگی گزارش شده است که در این مقاله سعی شده مهم ترین این رفتارها که مورد تایید جامعه رانندگان تاکسی شهر اهواز است، به صورت ویژه بررسی گردند. همان گونه که یافته های تحقیق نشان می دهد، مهم ترین عامل در بروز رفتارهای پرخطر رانندگی عوامل فردی و شخصیتی است. در جایگاه بعدی عوامل مربوط به تاثیر دیگران و عوامل اجتماعی بیشترین سهم را در بروز رفتارهای پر مخاطره رانندگان داشته است، لذا توجه مسئولین امر به این کاستی ها و تلاش در راستای اصلاح و فرهنگ سازی رانندگان ضروری به نظر می رسد. هم چنین تبیین مدل بومی برای ارائه راهکارهای ارتقای فرهنگی می توانند این قشر زحمت کش جامعه را در خصوص نحوه رویارویی علمی و کارشناسی شده با مخاطرات احتمالی و بروز رفتارهای پرخطر یاری نماید.
    کلیدواژگان: رفتار مخاطره آمیز رانندگی، رانندگان تاکسی، شهر اهواز، تحلیل عاملی
  • رستم منتی، محسن نیازی*، والیه منتی، یونس عزتی صفحات 152-158
    مقدمه

    بر اساس مطالعات گوناگون خلاقیت و مولفه های آن از جمله عوامل مهم در سلامت روانی افراد می باشند، بر این اساس هدف از این پژوهش بررسی رابطه خلاقیت و مولفه های آن با سلامت روان در دانش آموزان دبیرستان های استان ایلام بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دبیرستان های استان ایلام در سال تحصیلی 91-90 بوده است که تعداد 348 دانش آموز(187 پسر و 161 دختر) به شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و پرسش نامه های استاندارد خلاقیت و سلامت روانی(GHQ-28) را تکمیل نمودند. داده های حاصل از پرسش نامه با استفاده از نرم افزار SPSS vol.16 و آزمون های آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری به روش ورود و گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته های پژوهش: نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری نشان داد که به طور کلی خلاقیت و مولفه های آن می توانند 35 درصد واریانس سلامت روانی در دانش آموزان را پیش بینی کنند. به علاوه انعطاف پذیری و سیالی به ترتیب بهترین پیش بین برای واریانس سلامت روانی در دانش آموزان دبیرستانی می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نقش خلاقیت و مولفه های آن بر سلامت روانی در دانش آموزان استفاده از یک مجموعه برنامه آموزشی توسط متخصصان مجرب در پیشگیری از مسائل روان شناختی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خلاقیت، سلامت روانی، انعطاف پذیری، سیالی
  • نسرین صمدی، فیروز امانی، مینا نقی زاده، ایراندخت اللهیاری، سیما قزلباش، رفعت کاظم زاده صفحات 159-164
    مقدمه
    گیاهان دارویی تاریخی به قدمت خلقت انسان دارند و استفاده از آن ها به عنوان ماده شفابخش از دیرباز در همه جای دنیا مرسوم بوده است. هم چنین گیاهان دارویی از دیرباز در درمان بیماری ها مانند دردهای قاعدگی که یکی از مشکلات شایع در زنان است استفاده می شوند. در سال های اخیر روش های درمانی و تغذیه ای مختلفی در درمان دیسمنوره به کار گرفته شده است ولی با توجه به این نکته که استفاده از هر دارویی علاوه بر تاثیرات درمانی، عوارض ناخواسته ای نیز به دنبال دارد لذا بهره گیری از گیاهان در کنار داروهای شیمیایی می توانند در درمان دیسمنوره کمک کننده باشد. بنا بر این مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مصرف ترکیب رازیانه، بابونه و زنجبیل در شدت درد دیسمنوره اولیه دانشجویان دختر دانشگاه های اردبیل انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی می باشد که بر روی 90 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه های اردبیل انجام شد. نمونه گیری به روش تصادفی، به مدت شش ماه در سال 1391 انجام شد، ابزار گردآوری شامل مشخصات دموگرافیکی و مقیاس سنجش شدت درد مدرج(خط کش درد) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی استفاده گردید.
    یافته های پژوهش: نتایج حاصل از پژوهش حاضر حاکی از آن است که بین وضعیت بهبود علائم و شدت درد قبل و بعد از مصرف گیاهان دارویی ترکیبی از لحاظ آماری، رابطه معنی داری وجود دارد.(P=0.017)
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که مصرف ترکیب رازیانه، بابونه و زنجبیل در تسکین علائم دیسمنوره موثر می باشد. با توجه به شیوع بالای دیسمنوره در دختران و پتانسیل بالای کشور در زمینه داروهای گیاهی، توصیه می شود که از داروهای گیاهی در تسکین درد دیسمنوره در کنار سایر درمان های رایج استفاده شود.
    کلیدواژگان: دارو های گیاهی، رازیانه، بابونه و زنجبیل، دیسمنوره اولیه
  • محسن شاطریان، رستم منتی، عزیز کسانی، والیه منتی صفحات 165-173
    مقدمه
    اعتیاد یک بیماری روانی اجتماعی است که باعث وابستگی روانی و فیزیولوژیک فرد مبتلا به این مواد می شود و در عملکرد جسمی، روانی و اجتماعی تاثیرات نامطلوب بر جای می گذارد. از ابعاد مهم این مسئله بازگشت به مواد بعد از ترک است. هدف این مطالعه شناسایی برخی عوامل موثر بر برگشت افراد معتاد به سمت مصرف دوباره مواد مخدر در مراجعه کنندگان به مراکز ترک اعتیاد شهر ایلام می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه مورد شاهدی است. مطالعه بر روی افراد معتاد ساکن شهر ایلام در سال1391 انجام شده است. نمونه مورد مطالعه شامل: 93 نفر گروه مورد(افراد معتادی که کمتر از 6 ماه از ترک اعتیاد، بازگشت مجدد داشتند) و 93 نفر گروه شاهد(افراد معتادی که در مدت زمان 6 ماه از شروع ترک، بازگشت مجدد نداشتند) بودند که از 4 مرکز ترک اعتیاد وارد مطالعه شدند. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون آمون تی تست و کای اسکوئر و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته های پژوهش: در آنالیز تک متغیره داده ها این مطالعه متغیرهای سابقه ترک اعتیاد، معاشرت با دوستان معتاد، تحصیلات، سابقه اعتیاد در خانواده، وضعیت اشتغال، مصرف سیگار، نوع ماده مخدر، سن و تعداد افراد خانوار ارتباط معنی دار نشان داد و در آنالیز چند متغیره رگرسیون لجستیک متغیرهای سن، سابقه ترک اعتیاد، معاشرت با دوستان معتاد، سابقه اعتیاد در خانواده، وضعیت اشتغال، تحصیلات، مصرف سیگار، تعداد افراد خانوار، وضعیت تاهل، نوع ماده مخدر ارتباط معنی دار نشان داد.(P<0.05)
    بحث و نتیجه گیری
    به طور کلی پیشگیری از عوامل خطر عود مواد مخدر یک برنامه چند بعدی است که با اجرای آن می توان از عود اعتیاد در معتادان تحت درمان جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: عود مواد مخدر، اعتیاد، مراکز ترک اعتیاد
  • کورش سایه میری، رضا ولیزاده، مسعود یاسمی، میلاد رشیدبیگی، محمد رسول یاسمی، هادی پیمان صفحات 174-181
    مقدمه
    با توجه به پیچیده تر شدن طراحی، اجرا و تفسیر نتایج تحقیقات علوم پزشکی و گسترش پزشکی مبتنی بر شواهد، نیاز به دانش آمار زیستی به منظور درک نتایج سایر تحقیقات و طراحی تحقیقات جدید برای اعضاء هیئت علمی و پزشکان ضروری می باشد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه آگاهی، نگرش و اطمینان اعضاء هیئت علمی، پزشکان و دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایلام در خصوص آمار زیستی در سال 1390 می باشد.
    مواد و روش ها
    داده ها با استفاده از یک پرسش نامه استاندارد که از بخش اطلاعات دموگرافیک، نگرش و اطمینان نسبت به آمار زیستی و سوالاتی در خصوص آگاهی افراد نسبت به آمار زیستی بود، جمع آوری گردید. مبنای نمره نگرش و آگاهی 100 و نمره اطمینان 20 در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از نرم افزارvol.16 SPSS و آزمون های آنالیز واریانس و X2 تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته های پژوهش: در مجموع 3/91 درصد و 80 درصد به ترتیب دوره اپیدمیولوژی و آمار زیستی را گذرانده بودند. 8/46 درصد نمونه ها دانشجوی پزشکی، 9/31 درصد پزشک و 3/21 درصد عضو هیئت علمی بودند. بیش از نیمی بیان داشتند که به طور منظم هیچ مجله ای را مطالعه نمی کنند. میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی 32/1648/24، نگرش 54/980/62 و اطمینان از درک آمار زیستی 59/270/12 بود. بین میانگین نمره آگاهی، نگرش و اطمینان از درک آمار زیستی، اعضاء هیئت علمی، دانشجویان پزشکی و پزشکان اختلاف معنی داری وجود داشت.(P<0.05)
    بحث و نتیجه گیری
    میزان آگاهی پزشکان و اعضاء هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام از پزشکان آمریکایی بسیار کمتر بود. پزشکان کمترین میزان آگاهی و اعضاء هیئت علمی بیشترین میزان آگاهی در خصوص آمار زیستی داشتند. تغییر سر فصل های دروس آمار زیستی، اپیدمیولوژی و آموزش آمار زیستی برای پزشکان، دانشجویان پزشکی و اعضاء هیئت علمی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، اطمینان، آمار زیستی، ایلام
|
  • A. Bakhshayesh, Rs Mirhosseini Pages 1-13
    Introduction
    Play is one method for treating children's problems because children are often facing problem in oral expression of their feelings. The present study aimed to investigate the effectiveness of play therapy on the reduction of children’s severity symp-tomms with Attention Deficit/Hyp-eractivity Disorder (ADHD) and prom-otion of their academic performance.
    Materials and Methods
    The research method is group randomized contr-olled experiment. For this purpose, 45 ADHD children (7-11 years old boys and girls) who had referred to the Imam Hossein Clinic in the year 2013 were selected through convenience sampling method. They were randomly assigned into three groups of expe-rimental, control, and placebo (15 pa-rticipants in each group). Data was collected in two stages of pre-test and post-test. The severity of ADHD symptoms assessed by Conner's Rating Scale (Teachers and Parents Form) and their academic performance were ev-aluated using their course grade. The data were analyzed by one-way AN-OVA.
    Findings
    Results showed that play therapy increased children's academic performance in Koran, theology, m-athematics, and physical education while the impact was not significant on Persian language, Science, Discipline, and general performance. Discussion &
    Conclusion
    Play thera-py can be used as an effective method in reducing severity of ADHD’s sym-ptoms and improvement of their acad-emic performance besides other th-erapeutic methods.
    Keywords: Play therapy, academic perf, ormance, children, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Z. Noorimotlagh, M. Javaheri, Z. Rahmati, H. Nourmoradi Pages 14-23
    Introduction

    The presence of dye in aqueous solution can cause carcinogenic and leave mutagenic effects on the hu-man health. This study aimed to eva-luate the performance of lime coagulant using polymer in the removal of dis-perse red 60 dye from synthetic waste-water.

    Materials and Methods

    This study was conducted in the batch system. The effects of the coagulant aid dosage, pH, dye concentration, coagulant dose, sett-ling time, velocity and time of slow mi-xing was studied. Jar test and UV/Vis spectrophotometric were used to coag-ulate and determine of concentration, respectively.

    Findings

    Results indicated that dye was removed for 90.61% in the prese-nce of preastol optimum concentration and removed for46.21% (0.08 g/l) in the absence of preastol optimum concen-tration, respectively. The optimum solu-teion pH range was extended using the coagulationaid and the velocity of the mixer in jar test had a substantial effect on the dye removal. Discussion &

    Conclusion

    Based on results, the use of the coagulant aid de-creased the coagulant dose and incre-ased (almost two times) the dye removal percentage in the same condition. Thus, coagulation process through coagulant-aid could be used as an effective meth-od to remove dye from textile waste-waters.

    Keywords: Wastewater, coagulation, dye, Jar test, polymer
  • Sm Mazloomi, R. Sefidkar Pages 24-33
    Introduction
    Nowadays, lack of attention to the currency period and adverse effects of residues in Food products has highly concerned consumers. Since different met-hods are applied for producing and process-sing plant-based foods, the effect of each method on the amount of pesticide residuals is still under discussion.
    Materials and Methods
    In this review article, the results of 32 studies in scientific data bases were investigated in order to assess the effect of different plant-based foods’ processsing methods on the amount of pesti-cides residues.
    Findings
    Several studies have shown that pre-processing of the Food products incl-uding washing, blanching, and peeling rem-oved some pesticides from these Products. Also, processing methods such as cooking vegetables and fruits, milling grains, and producing flour and bread has mitigated some residues. However, some Toxicology researches have reported that some proce-sses such as cooking, might degrade the pesticides and convert them to more toxic substances. Discussion &
    Conclusion
    Although studies have shown that most processes which were used in preparing plant-based Food reduced the amount of some pesticides depending on the type of product, type of pesticide, nature of process and other factors, some processes degraded them into more Toxi-colic compounds.
    Keywords: Pesticide residue, processing method, plant based food
  • S. Germezgoli, S. Nasri, M. Naseri Pages 34-43
    Introduction

    Medicinal plants have gained more attention due to memory disorders such as Alzheimer and the side effects of synthetic drugs. With regard to the usage of this plant in traditional medicine to enhance memory and as there has not been any research on the effect of Cyperus rotundus (C. rotundus) rhizome extract on learning and memory, this study aimed to assess the efficacy of C. rotundus rhizome extract on learning and memory in male rats.

    Materials and Methods

    For this purpose, male rats were randomly divided into a control group (which received solvent) and treatment group. The rhizome extract was administered at doses of 1, 10, and 100 mg/kg for 10 days in the treated group intraperitoneal ly. For evaluating learning and memory, initial (IL) and step-through latencies (STL) were determined at the end of the study using passive avoidance test and alternation behavior percentage was obtained using Y maze.

    Findings

    There was no significant diff-erence in IL, between treated and control groups which mean no change in the ability to learn new information in treated rats. On the other hand, there was a significant difference in STL at dose of 100mg/kg gr-oup compared to the control group (p<0.01). On the Y maze test, alternation percentage showed a significant difference in 10mg/kg group compared to the control (p< 0.001).

    Discussion

    Intraperitoneal injection of C. rotundus extract enhances information rec-all. However, its positive effect is more in long-term memory than in short-term memory.

    Keywords: Cyperus rotundus, Hydroalco, holic extract, memory, learning, male rats
  • R. Valizadeh, F. Kavari Zadeh, M. Yasemi, M. R Yasemi, M. Rashidbeigi, H. Tavan Pages 44-50
    Introduction

    The General Health Qu-estionnaire (GHQ) is used to detect mental disorders. The aim of this study was to determine the psychometric properties of the 28 questions version of the General Health Questionnaire (GHQ -28).

    Materials and Methods

    In a methodolo-gical study, 118 secondary school stud-ents in the city of Ilam were selected through random sampling method. In this study, the 28 questions version of the General Health Questionnaire was used. Construct validity was used to determine the validity and internal consistency (Cronbach's alpha coeffi-cient) was used to determine the relia-bility.

    Finding

    The GHQ is composed of six factors, The first factor is headache with the score of (14.22 ± 2.88), the second factor is insomnia with the score of (12.42 ± 2.48), the third factor is joy of life with the score of (10.45 ± 2.09), the fourth factor is health with the score of (10.387 ± 2.08), the fifth factor is feelings of worthlessness with the score of (9.96 ± 1.99) and the sixth factor is suicide attempt with the score of (8.42 ± 1.68), respectively. Cronbach's alpha coefficient for the scale was found to be 69%. Discussion &

    Conclusion

    The first fa-ctor of GHQ included questions, the second factor included questions, the third factor included questions, the fou-rth factor included questions, the fifth factor included questions and the sixth factor included questions.

    Keywords: General healthQuestionnaire (GHQ), factor analysis, psycho, metric properties, Ilam
  • A. Nouri_M. A Hosseini Pages 51-59
    Introduction
    Clinical environment is a fu-ndamental element of nursing profession which can lead to appropriate performance and optimal outcome. Workplace organiz-ation training can increase the quality of care and nurses’ job satisfaction. This study aimed to determine the effect of training workplace organization technique (5S) on workplace arrangement in operation room of Shahid Beheshti hospital in Esfahan, 2013.
    Materials and Methods
    This is a quasi-exp-erimental study with pre & posttest. The participants included 22 nursing staffs of operation room in Shahid Beheshti hospital of Isfahan. Workplace arrangement ques-tionnnaire and 5S audit checklist in heal-thcare was used for data collection. Interv-ention consisted of 5S workshop for ope-ration room nurses on three separate ses-sions. Participants were tested by the ques-tionnnaire before the study and 30 days after the intervention. Researchers condu-cted 5S audit before and after the study. Next, data was analyzed through Shpiro-Wilk and paired T-tests.
    Findings
    The results of this study showed that the 5S audit scores was 3.2 before the intervention and increased to 4.6 after the intervention. The mean of the arrangement workplace scores was 77.72±25.38 before the study and 93.22±27.42 after the intervention. Paired T-test analysis showed a significant difference between the mean score of arrangement before and after the education (p=0.04). Discussion &
    Conclusion
    This study sho-wed that 5S education could improve workplace arrangement in operation rooms of hospitals. It indicated that quality impr-ovement techniques such as 5S implem-entation in the operation room settings could be useful to environmental arran-gement.
    Keywords: workplace organization, work, place arrangement, nurse, 5S
  • F. Askari, M. Kardoust Parizi, B. Rashidkhani Pages 60-65
    Introduction
    Prostate cancer is the most p-revalent cancer among males in econo-mically developed countries. Among the several risk factors suggested for prostate cancer, only age, ethnicity, and family hist-ory of prostate cancer are well- Prior stu-dies have shown that dietary intake can change cancer risk. Most data in this area was drawn from Western studies and dev-eloping countries have limited data in this regard. This study examined the association between black tea and coffee intake and the risk of prostate cancer in Iran.
    Materials and Methods
    Cases were patients who were admitted to ‘Labbafi-Nejad Hos-pital’. Controls were patients admitted to the emergency service of the same hospital. The control and treatment group members were matched in terms of age (10years). A total of fifty patients with prostate cancer and a hundred controls underwent face-to-face interviews. We assessed participants’ dietary intakes during the past year by using a valid and reliable semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ). SPSS version 16 was used to analyze the data.
    Findings
    a significant positive relationship was observed between consumption of bla-ck tea and prostate cancer risk (above medi-an vs. below median: OR = 2.9, 95%CI 1.0-3.0). We could not find a significant relat-ionship between coffee intake and prostate cancer risk (p=0.07) Discussion &
    Conclusion
    The results of the present study suggest that high consu-mption of black tea might be positively related with an increased risk of prostate cancer.
    Keywords: Prostrate cancer, black tea, coffee, case control study
  • Sh Safari, H. Dehghan, M. Kazemi, H. Yousefi, B. Mahaki Pages 66-74
    Introduction
    Energy saving is an important item considering environme-nttal protection, economy and science and technology. Hence, one way of energy saving is using compact fluorescent lamps. In these lamps, ultraviolet radiat-ion is generated due to the nature of produce light. Until now, no study has investigated the proper distance to these lamps in Iran. Therefore, the present study aimed to evaluate the safe distance in facing UV rays of compact fluorescent lamps.
    Materials and Methods
    This experimental study was conducted on 16 compact fluo-rescent lamps (four different brands) in 8 different watts. Measurement was done in 200,150,100,50,25 and 10cm distance and 0,100,200,500,750,1000,1500 and 2000 hours from work time and in zero angles; ultraviolet radiation was measured in three fields including UVA, UVB and UVC. The information was analyzed usi-ng SPSS 20 software through one-way ANOVA test.
    Findings
    ANOVA test showed that there was a statistically significant relationship between the intensity of ultraviolet radi-ation at different distances (P<0.05). Also, ANOVA test was done to compare theint-ensity of ultraviolet radiation at different time and results showed that there was not a significant difference between different times in terms of intensity of ultraviolet radiation(P>0.05). Discussion &
    Conclusion
    In 10cm dis-tance, the intensity of UVA radiation in two lamps (45 and 60 watts) was more than the occupational exposure limits bet-ween eight lamps and in 25cm and more distances, intensity of UVA radiation rea-ched less than the occupational exposure limits. Intensity of UVB radiation among most lamps in 10, 25 and 50 cm distances was more than the occupational exposure limits.
    Keywords: Safety area, lamps, ultraviolet, compact fluorescent Low consumption lamp
  • M. Adineh, K. Zareh, Sh Atarzadeh, A. Chergi Pages 75-82
    Introduction
    Cardiopulmonary resuscitati-on instructions have been changed over theseveral past years to achieve better resultsandawarenessof these variations is necessary for nurses to for quick and effective response when cardiopulmonary arrest occur. So, the goal of this study is determining the effect of basic Card-iopulmonary resuscitation (CPCR) retrai-ning on nurses’ awareness and skills stab-ilization of the most recent changes in CPCR instructions.
    Materials and Methods
    This is a one-group quasi-experimental study conducted in pre and post method. CPCR awareness me-asurement was conducted with valid multiple option questions (MCQ- test) ba-sed on the recent CPCR variations and psycho-motor skills were measured through a visual checklist observing CPCR function on amodel in three processes (before retraining, immediately after retraining and 10 weeks after retraining). Data was ana-lyzed by the SPSS software through paired t- test statistical test.
    Findings
    Results showed that a significant difference was found between the mean score of the nurses’ awareness and skill in the pretest and posttest (P= 000). On the average, the subjects’ awareness and skill scores were 4.394 29.94 on the pretest, 4.585 35.53 on the posttest and 2.216 33.11 on the retest. Results indicated the nurse awareness and skill acquisition from the most recent CPCR variations following a 4 hours program of practical and theoretical training. Discussion &
    Conclusions
    The findings of this study can be a reason to support the important role of training to improve the nurses’ awareness and skills levels of the most recent CPCR variations and then assured authority and helping in cardio-pulmonary recovery particularly in cardio–reciprocal emergency events.
    Keywords: CPCR, nurse, re, training course
  • M. Radpour, P. Ashtari, A. Fatahi Rad, B. Alirezapour, F. Keshavarzi@Gmail.Com Pages 83-92
    Introduction
    Silicate nanoparticles are highly important in medical and treatment field due to their biocompatibility as well as ease of preparation and surface modif-ication. Through using various surface co-atings of nanoparticles, optimal and stable biomedical properties can be created for these nanoparticles. Therefore, this study aimed to evaluate the in vivo and in vitro login of these nanoparticles.
    Materials and Methods
    In this study, Iodine-131 radiopharmaceutical stabilized by using silver on magnetite (Fe3O4) was used while synthesizing silicate magnetic nanoparticles including and it was stabilized in silicate nanoparticles. Then, entry of nanoparticles in MCF-7 breast cancer cell line and mouse was studied. Synthesis is done using sol-gel in the reverse microemulsion with Tetra-etoxy Silane reactive (TEOS) as the mon-omer, 3-amino propyl tre-autoxy silane (APTS) as monomer and the control agent of functional groups and zeta potential of nanoparticles.
    Findings
    TEM results showed that the av-erage size of the nanoparticles was about 40 nm and about 80 percent of the primary iodine-131 was encapsulated in the nanop-articles. Also, the stability of nanoparticles was more than 99 percent in the carrier solution. Moreover, the highest entrance efficiency was 53-54% 2 to 4 hours after the beginning of cultivation. Discussion &
    Conclusion
    The prepared Silicate magnetic nanoparticles in this study can be used for simultaneous diagnosis and treatment of diseases.
    Keywords: Radio, medicine, magnetic nanoparticles, Silica, I, 131, breast cancer, MCF, 7
  • S. Bakhtiyari, M. Zaherara, F. Sayehmiri, R. Mami, K. Sayehmiri Pages 93-102
    Introduction
    Type 2 diabetes is a mu-ltifactorial disease and is caused by a variety of genetic and environmental fac-tors. Insulin receptor substrate-1 (IRS-1) is one of the key molecules in the insulins-ignaling pathway so that defects in this protein cause problems in this pathway, de-velops insulin resistance, and eventually leads to type 2 diabetes. The aim of this study was to investigate the association of Gly972Arg polymorphism in IRS-1 gene and type 2 diabetes using meta-analysis.
    Materials and Methods
    This was a syste-matic review and meta-analysis study. To find related documents, the following liter-ature databases were searched: Scopus, PubMed, Google scholar, SID, Irandoc and Magiran. Data analysis was performed by STATA software through Random Effects Model. Study heterogeneity was assessed using the I2 index.
    Findings
    In 9 reviewed papers, the total number of T2D and control subjects was 2462 and 2012, respectively. For the GG, GA, and AA genotypes of the Gly972Arg polymorphism, OR (95% CI) were equal to 1.256 (95% CI=1.08-1.506), 0.075 (0.63-0.893), and 1.481 (0.998-2.197), respect-tively. The results showed that the asso-ciation between the GG and GA genotypes of Gly972Arg polymorphism in IRS-1and susceptibility to T2D was statistically significant (P <0.05). Discussion &
    Conclusion
    The results of the present study show an association betw-een GG and GA genotypes of Gly972Arg polymorphism of IRS-1 and type 2 di-abetes.
    Keywords: Diabetes mellitus type 2, IRS, 1, Gly972Arg, meta, analysis
  • H. Zanjani, E. Jazaieri Pages 103-114
    Introduction

    Developing reproductive hea-lth and addressing its different dimensions is one of the basic steps in order to provide the society and family’s health, particularly women. This research mainly aims to study and recognize the effective factors on mother’s reproductive health in Koohdasht and Dorood.

    Materials and Methods

    This study was a cr-oss-sectional survey method and data was collected through questionnaire. The study population included the mothers between 15 to 45 years old living in Koohdasht and Dorood. Based on Cochran formula, the Sample size for women in Koohdash was equal to 198 and for Dorood equal to 162. The sampling method was multi-stage clu-ster sampling. Finally, data was analyzed by SPSS through Mann-Whitney test and Spe-arman correlation coefficient at the signify-cant level of P <0.05.

    Findings

    Given the Spearman correlation coefficient, a negative and low correlation (p=0.013, r=0.131) was seen between re-productive health and age in the first pregnancy. Based on the findings on wo-men who married at the ages of 15 to 29 ye-ars old enjoyed more reproductive health in comparison to those who married before 15 or after 30 years old. There was a negative and low correlation between reproductive health and gender priorities for infant (p=0.039, r=-.109). Women living in urban areas (195.21) significantly (p=0.12) enjo-yed higher reproductive health in comp-arison to women living in rural areas (167.63). Also, there was a significant difference between Koohdasht and Dorood in terms of reproductive health (p=0.025). Reproductive health of women living in Koohdasht was (169.4) lower than women living in Dorood (194.07). Discussion &

    Conclusion

    Reproductive he-alth of women living in Koodasht was lo-wer than women living in Dorood and wo-men living in urban areas have higher rep-roductive health than women living in rural areas. Preferring boy infant than girl dec-reases the reproductive health due to the more number of parturitions and decrease in pregnancy intervals. Overall, according to this research findings, increasing the wo-men’s knowledge of reproductive health and family planning through the training both of cities is crucial.

    Keywords: reproductive health, women's fertility, the family planning
  • A. Davoodi, Ht Neshat Doost, Mr Abedi, H. Talebi Pages 115-124
    Introduction
    Generalized Anxiety Disorder (GAD) is affected by different emotional, cognitive and natural factors. The purpose of this study was to investigate the role of emotional regulation deficits, thought-action fusion and behavioral inhibition in Generalized Anxiety Disorder.
    Materials and Methods
    This research is a correlational study and the sample included 120 patients with GAD selected from patients referring to four psychiatry centers in Shiraz using availability sampling. Instruments used for data collection included Cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ), Thought Fusion Instrument (TFI), Beck Anxiety Inventory (BDI), retrospective and adults Measures of Behavioral Inhibition (RMBI, AMBI), and the 20-item Toronto alexithymia Scale (TAS-20). Data was analyzed using Pearson Correlation Coefficient and stepwise multiple regression analysis method.
    Findings
    Results showed that there was a significant relationship between difficulty in describing and identifying emotions, mal-adaptive emotion regulation strategies, thought-action fusion and childhood behavioral inhibition with GAD (p<0.01). Also, stepwise regression analysis showed that difficulty in identifying emotions, ma-ladaptive emotion regulation, thought-action fusion and childhood behavioral inhibition were the best predictors for GAD respectively. Discussion &
    Conclusion
    Given the role of emotion regulation deficits, thought-action fusion and childhood behavioral inhibition in GAD, the prevention and treatment programs for GAD should take these variables into account.
    Keywords: Emotion regulation deficits, thought, action fusion, behavioral inhibition, generalized anxiety disorder
  • R. Beiranvand, Sh Ghalavandi, A. Delpisheh, K. Bakhtiyar, Gh Moradi Pages 125-132
    Introduction

    Tuberculosis is an emerging and reemerging disease and standard tre-atments are used to control this disease all around the world these days. If TB trea-tment side effects are not early diagnosed, these side effects can be costly and very dangerous. The aim of this study was the assessment of TB treatment side effects and its determining factors.

    Materials and Methods

    This study is desc-riptive-analytical and cross-sectional. Do-cuments of all patients diagnosed with TB were used from the beginning of April 2005 to the end of the September 2012 in Kh-uzestan province. The instruments for data collection included a checklist and demo-graphic variables for collecting the required data. The collected data was analyzed thr-ough SPSS-16 software by Chi-square, Ind-ependent t and Kruskal-Wallis tests.

    Findings

    The overall 6363 TB patients with the mean age of 18±39.3 years were identified and studied. Side effects in 106 (1.66%) patients were associated with TB treatment during the treatment period. The most common complication was Hepatitis in 52 cases (49.05%). Side effects incidence had a significant relationship with gender, kind of disease, HIV infection, and result of chest radiography (P˂0.05). Discussion &

    Conclusion

    High incidence of complications in TB treatment among patients with over 65 years age and less than 4 years age and HIV infection cause disorder in TB controlling. Thus, training and protective measures and periodical as-sessment is recommended.

    Keywords: Determinants, side effects, Tub, erculosis, Tuberculosis treatment
  • S. Shahbazin, A. Gholami, S. Shahbazin Pages 133-142
    Introduction
    One of the cultural problems of Third World countries is sexual pre-ference attitudes. Gender is an important determinant of women's reproductive beh-avior in south Asia and Middle East cou-ntries. This study aimed to evaluate the effect of sexual preference on fertility of women in Kangavar city.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was done on 279 women who had at least 3 children and experienced their fourth and more pregnancy during the last 2 years. Databases were collected through house-hold health records in health networks. D-ata was extracted and analyzed by SPSS17 and appropriate statistical tests.
    Findings
    The mean age of participants was 38.9±3.4 years. 41% of participants were illiterate and the rest had elementary and seconddary education. 61% of participants were living in village. Results of correlation tests showed that male´s and female´s education and their place of residence had a significant relationship with high women's fertility (P<0.001). Regression results also showed that the number of male children was the main explanatory of high women's fertility (72%). Discussion &
    Conclusion
    Given the rela-tionship between education with sexual pre-ference and high fertility, efforts to promote the education of women and men to reduce sexual preference are recommended.
    Keywords: Reproductive behavior, sexual preference, sex ratio
  • F. Tahmasby, F. Zamani Alavijeh, Sh Rostam Niakan, A. Asadolahi Pages 143-151
    Introduction
    The risky behavior of taxi drivers is an important cause of death and it’s the second cause of death and ninth cause of early death and disability in Iran. This study aimed to investigate factors affecting accident and risky behavior of taxi drivers in Ahvaz, Iran in 2013.
    Materials and Methods
    This is a cross sectional descriptive analytical study. The samples were 400 cases of Ahvaz taxi drivers who randomly referred to the taxi driving organization. Data was collected by questionnaire form. The pilot study was based on 50 accidents of taxi. To obtain the reliability of the questionnaire, Cronbach’s alpha was utilized and data were analyzed using (SPSS) software version 19
    Findings
    Results showed that among the five important factors of risky driving behavior of taxi drivers, individual and personal factor 26/228 had the highest impact on risky behavior of taxi drivers. Also, other factors like the effect of other people and society were the second and third cause of accident with respective degrees of 10.423 and 7.578. In the first factor (individual factors) pleasure and excitement of risky behavior, convince transport and producing occupation had the first to third ranks. Discussion &
    Conclusion
    Many causes have been reported as for the dangerous behavior of driving but this research paid attention to those factors which were more important and were approved by taxi drivers. The most important factor in risky behavior is the individual factor. The influence of others and social factors had the second place. So, authorities should plan awareness raising programs and pay attention to the mentioned shortcomings and attempt to take a helpful strike for reforming them.
    Keywords: risky behavior in driving, taxi drivers, Ahvaz, city factor analysis
  • R. Menati, M. Niazi, W. Menati, Y. Ezati Pages 152-158
    Introduction

    According tovariousstud-ies, creativity and its dimensions are co-nsidered as importantfactors in indiv-iduals’ mental health. Therefore, this st-udy was conducted to find outthe relati-onship of creativity and its dimensions-with mental health in Ilam high school students.

    Materials and Methods

    The population of the study included all ofIlam high school studentsin the 2011-1012 acad-emic years.To perform this research, 348 students (161 females, 187 males) were selected by multistage random sampling methodwho completedthecre-ativity scale and general health ques-tionnaire (GHQ-28).The collected data from the questionnaire was analyzed by Pearson coefficient and multiple regr- ession in Stepwise and Enter style.

    Findings

    The results of multiple regr-ession analysis indicated that creativity and its dimensionscan predict approxi-mately 35 percent of mental health vari-ance in students. Also, flexibility and fluencyemerged as the strongest pred-ictors of mental health in high school students. Discussion &

    Conclusion

    Given the rol-e of creativity and its dimensions on hi-gh school students’ mental health, it is recommended that specialists use a set of teaching program by to prevent psy-chological problems.

    Keywords: creativity, mental health, fle, xibility, fluency
  • N. Samadi, F. Amani, M. Naghizadeh, I. Alahiari, S. Ghezelbash, R. Kazemzadeh Pages 159-164
    Introduction
    Medicinal herbs have a history as old as human creation and using them as a healing agent has been common all over the world since anci-ent times. Medicinal herbs have been also used in treating dysmenorrheal as one of the most common gynecological problems in women. In recent years, a variety of nutrition therapies have been used for the treatment of dysmen-orrheal. But considering that the use of any medication has side effects in addition to therapeutic effects, using chemical plants along the drug may be helpful in the treatment of dysme-norrheal. Therefore, this study aimed to determine the effect of medicinal herbs in relieving the symptoms of dysmenorrheal among female students in Ardabil University of medical scie-nces.
    Materials and Methods
    This is a quasi-experimental study which was done on 90 female students in Ardabil Univ-ersity. Random sampling was done during 6 month in 2013, and the data collection instruments included demographic ch-aracteristics and visual pain scale. D-escriptive and inferential statistics were used for the data analysis.
    Findings
    The results of this study sho-w that there was a statistically signify-cant relationship between symptoms of pain before and after taking a com-bination of herbs (P=0.017). Discussion &
    Conclusion
    The results of the study showthat the use of herbs (combination of fennel, chamomile and ginger) is effective in relieving the sy-mptoms of dysmenorrheal. Consid-ering the high prevalence of primary dysmenorrheal and Iran’s potential in the field of herbal medicine, herbal re-medies are recommended in dysmen-orrheal pain relief along with other treatments.
    Keywords: Herbal medicines, fennel, chamomile, ginger, primary dysmeno, rrheal
  • S. Kikhavandi, R. Menati, A. Kassani, W. Menati Pages 165-173
    Introduction
    Addiction is a mental and social disorder which causes psychological and physiological dependence among addi-cts and affects their physical, psychological and social performance. An important asp-ect of this issue is the relapse to addiction after treatment. The aim of this study was to determine the factors related with addiction relapse in patients referring to addiction treatment centers in Ilam city.
    Materials and Methods
    This survey was a case- control study that was conducted in addiction treatment centers in Ilam city during 2012. Participants of this research were 93 cases (addicts who had been tre-ated and relapsed in the sixth month after treatment) and 93 controls (addicts who had been treated and had not relapsed in the sixth month after treatment) in four addi-ction treatment centers. The data were anal-yzed by t-test, chi-square and logistic regr-ession tests using SPSS 16 software.
    Findings
    In univariate analysis, there were significant variables including history of addiction treatment, contact with addicted friends, educational level, and history of addiction in family, smoking, age, family size and type of drug. Moreover, in the multivariate analysis using logistic regr-ession, also there were significant variables such as age, history of addiction treatment, contact with addicted friends, history of addiction in family, job status, educational level, Smoking, family size, marital status and type of drug. Discussion &
    Conclusion
    In general, prev-ention of risk factors for addiction relapse is a multi-dimensional program that with its implementation in future can prevent from relapse in the addicts under treatment.
    Keywords: Addiction relapse, addiction, addiction treatment centers
  • K. Sayemiri, R. Valizadeh, M. Yasemi, M. Rashidbeigi, Mr Yasemi, H. Payman Pages 174-181
    Introduction
    Given the more complicating of the designing of researches, implement-tation and interpretation of medical research and developing of evidence-based medicine amended the knowledge of biostatistics in order to understand the results of other rese-arches and designing new research for fac-ulty members and physician. This study ai-med to compare the knowledge, attitude and confidence of faculty members, physic-cian and medical students towards biostat-istics at the Ilam University of Medical Sciences in 2011.
    Material and Methods
    Data was collected using a standard questionnaire that contain-ed the parts, demographic data, attitude and confidence to biostatistics and questions ab-out knowledge of participants towards bio-statistics. The base of attitude and knowle-dge score was considered 100 and that of the confidence score was 20. Data were an-alyzed using SPSS 16 and ANOVA and χ2 test.
    Finding
    Overall, 91.3% and 80% had pas- sed epidemiology and biostatistics courses, respectively. 46.8% of the participants were medical students, 31.9% physicians and 21.3% faculty members. More than half of them stated that they did not read any jou-rnals regularly. Mean score of knowledge, attitude and confidence to biostatistics of participants were 24.4816.32, 62.809.54 and 12.702.59, respectively. There was a significant difference between the mean score, attitude and confidence of faculty members, medical students and physicians toward biostatistics (P<0.05). Discussion &
    Conclusion
    The knowledge of physician and medical students was lo-wer than those of American ones. Physi-cians had the lowest level and faculty mem-ber highest level of knowledge to biostat-istics. Changing in the season of biostat-istics and epidemiology courses and traini-ng biostatistics for physician, medical stud-ents and faculty members is recommended.
    Keywords: Knowledge, attitude, confi, dence, biostatistics, Ilam