فهرست مطالب

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد ابوعطا*، مسعود فرزاد صفحات 7-20
    در منابع فقهی، صدقه، هم در باب عبادات و هم در باب معاملات مورد اشاره قرار گرفته و در هر دو حوزه، دارای مصادیق و طبعا پاره ای احکام ویژه است. اما صدقه موضوع ماده 807 قانون مدنی، مشخصا ماهیت عقدی دارد؛ عقدی غیر معوض که از سایر عقود حتی هبه نیز ممتاز بوده و قبض، شرط لزوم آن است. تحقق صدقه، منوط به جهت معاملی خاص یعنی قصد قربت است و با فقدان این داعی، ممکن است عقد، توصیف حقوقی دیگری یابد.
    کلیدواژگان: هبه، قصد قربت، جهت، عوض، رجوع
  • حسن پوربافرانی، کامران محمودیان اصفهانی*، محمود مالمیر صفحات 21-50
    در خصوص امکان و عدم امکان تحقق جرائم علیه اموال مشاع در حقوق کیفری ایران ابهاماتی وجود دارد. پرسش اصلی در این خصوص آن است که آیا اشاعه در مال موضوع جرائم علیه اموال می تواند مانعی برای تحقق جرائم علیه اموال می باشد یا خیر؟ یافته اصلی این تحقیق در پرتو مطالعه سیر تحولات قانونگذاری و در نظر گرفتن مبنای جرم انگاری در جرائم علیه اموال مشاع، همچنین مبانی فقهی و رویه قضایی آن است که طبق مقررات فعلی، تسری دادن جرائم علیه اموال مشاع به سایر موارد مصرح قانونی، بر خلاف اصول و قواعد حاکم بر تفسیر قوانین کیفری است. البته نظریه تفصیلی در فقه امامیه، مبنی بر حد قطع دست مجرم در فرض بیشتر بودن مال سرقت شده از مقدار نصاب، و تعزیر وی در فرض برابر بودن یا کمتر بودن مقدارمال سرقت شده از مقدار نصاب لازم در سرقت، موجه تر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مالکیت مشاع، اشاعه، جرائم علیه اموال، سرقت حدی، تخریب
  • مصطفی جباری*، بهروز صابریان صفحات 51-76
    فرزندآوری حقی از حقوق زوجین است، حقی که می توانند آن را استیفا یا اسقاط کنند. حال اگر زوجین از حق فرزند آوری خود استفاده کرده و تنها یک فرزند به دنیا بیاورند، آیا استیفای حق آنان، نوعی سوء استفاده از حق، محسوب نمی شود؟ آیا می توان پذیرفت که والدین، «حس پدر بودن و مادر بودن» خود را ارضاء کنند اما «حس همدل داشتن» کودک همواره و در تمام زندگی او ارضاء نشده باقی بماند؟ از «نگاه کودک» به این پرسش چه پاسخی می توان داد؟
    کلیدواژگان: حق فرزندآوری، حقوق کودک، تک فرزندی، حق معنوی، سوء استفاده از حق
  • حسین داورزنی*، سید محمد رضوی صفحات 77-94
    فقی هان، عقد مضاربه را با وجه نقد و فقط در صورتی صحیح می دانند که عملیاتی که توسط عامل انجام می شود عملیات تجاری باشد، و سود آن باید از راه تجارت به دست آید. این که مراد از عملیات تجاری چیست محل تردید است. به نظر می رسد با توجه به فلسفه تاسیس عقد مضاربه و استفاده از عمومات وجوب وفای به عقود و اطلاقات موجود می توان نوع عملیاتی که عامل برای تحصیل سود انجام می دهد را به همه انواع فعالیت های مشروع و قانونی اقتصادی تسری داد.
    کلیدواژگان: مضاربه، شرکت، عامل، تجارت
  • مهدی ذوالفقاری*، رحیم نوبهار صفحات 95-122
    این مقاله مضمون، تاریخچه و مستندات قاعده فقهی «اقامه الحدود الی الامام» را توضیح می دهد. به موجب این قاعده که در حقوق جزای نوین با عنوان اصل قضایی بودن مجازات ها شناخته می شود تنها مقامات صلاحیت-دار مجازند که در امور مربوط به مجازات مداخله کنند. مقاله با توجه به مستندات کافی از قرآن مجید، سنت و اجماع فقی هان آن را قاعده ای استوار و قطعی قلمداد می کند. بررسی متون مربوط به ادوار گوناگون فقه نشان می دهد که گرچه قاعده کمتر همچون قاعده ای مستقل مورد بحث قرار گرفته، مضمون آن در کنار نظم اجتماعی در کانون توجه فقی هان بوده است. قاعده در دیدگاه رایج اغلب همچون قاعده ای استثناءپذیر به شمار آمده است. ولی این نوشتار از دیدگاه استثناء ناپذیری آن حمایت کرده و بی توجهی عملی به مفاد آن را نمونه بی توجهی به احکام اسلام دانسته است؛ امری که به نوبه خود می تواند مایه هرج و مرج و آسیب به امنیت قضایی شهروندان شود. افزون بر این، بسیاری دیگر از نهادهای مهم حقوقی اسلام مانند «اصل قانونی بودن» و «فرض برائت» تنها در سایه شناسایی این قاعده معنای روشنی پیدا می کنند.
    کلیدواژگان: فقه اسلامی، مجازات، اصل قانونی و قضایی بودن مجازات ها، فرض برائت
  • عبادالله رستمی چلکاسری*، محمد علی نژادی گورابجواری صفحات 123-160
    در خصوص اعتبار و مشروعیت شروطی که ضمن عقود جایز درج می شوند نظرات مختلفی از سوی فقها و حقوقدانان ارائه شده است. یکی از شروطی که امکان دارد از سوی طرفین در این عقود مورد تراضی قرار گیرد، شرط مدت است. این شرط امکان دارد به صورت قید در متن عقد جایز، شرط ضمن این عقود و یا ضمن عقود جداگانه دیگری آورده شود. برخی معتقدند که این شروط به طور مطلق باطل و بی اثر است، برخی دیگر، بطلان را تنها مختص به شرط دانسته و آن را به عقد تسری نمی-دهند، اما، به عقیده بعضی دیگر، شروط ضمن عقد، تابع نوع عقدی هستند که در ضمن آن درج شده اند، یعنی اگر عقد لازم است شرط ضمن آن نیز لازم الوفاست و اگر عقد جایز است، شرط نیز در حدود مقتضای ذات و حیات عقد اصلی صحیح و لازم الاتباع خواهد بود. با بررسی نظرات و آراء مختلف فقهای متاخر و متقدم و همچنین حقوقدانان در انواع مختلف عقود جایز، اینگونه به نظر می رسد که شرط مدت مندرج در عقود جایز به طور مطلق لازم-الوفاء نیست، اما اندراج چنین شروطی در اینگونه عقود، مادام که عقد برهم نخورده است، معتبر می باشد. در این میان، نباید اراده و تراضی اصلی طرفین را در انعقاد عقود و تاثیر آن در گسترش و کاهش دامنه تعهداتشان فراموش کرد، حتی اگر این تعهدات در ضمن عقود جایز باشد، چرا که قانونگذار با پذیرفتن اصل حاکمیت اراده و لزوم احترام به آن، وفاء به چنین تعهداتی را تضمین کرده است.
    کلیدواژگان: عقد جایز، شرط مدت، لزوم عقد، قرض، وکالت، مضاربه، شرکت
  • سید محمد صدری* صفحات 161-190
    رابطه علیت برداشتی از عالم تکوین و کاربرد آن در عالم تشریع است. به نظر می رسد خاستگاه اصلی آن مباحث فقه سنی در زمینه قیاس بوده که پرورش مباحث، نخست به بررسی رابطه علل موجود در احکام شرعی و معلول های آنها سرایت کرده و نحوه فراوری حکم شرعی از ادله عقلی را مورد کنکاش قرار داده وسپس دو عنوان علت و معلول در قیاس اجمالی با سبب و مسبب قرار گرفته است و فقی هان سنی نیم نگاهی به تمایزات آن دو انداخته اند. فقه متقدم شیعه از دیرباز، قیاس و استحصان و مصالح مرسله را در بوته نقد و انکار داشته است؛ بر این اساس رابطه علیت با پیشینه گفته شده در اصل فرآوری حکم شرعی به نزد این دسته از فقی هان به کاری نمی آید. لیکن در فقه متاخر در مباحث فقهی به ویژه در بخش های گوناگون معاملات به معنی الاعم در تولید مفاد عقود و ایقاعات و احکام و چگونگی تولید و ترتب آثار آن، فقی هان متاخر و به ویژه فقی هان هم روزگار ما از رابطه علیت بهره های فراوان برده و مبانی استواری را در حقوق اسلامی بنیان نهاده اند و این اصول مبتنی بر رابطه علیت از راه تقنین قوانین به نظم حقوقی نوین راه یافته و جایگاه بلندی پیدا کرده است، اما به نظر می رسد کم توجهی به نکاتی ظریف، اشتباهاتی در تحلیل رابطه علیت پدید آورده است که عمده این اشتباهت، ناشی از همسنگ پنداشتن رابطه علیت در عالم تشریع با عالم تکوین بوده که این امر نیز به نوبه خود ناشی از غفلت از ماهیت و فرایند اعتبار است و بی توجهی به این که ذهن در عالم اعتباری تشریع از عالم تکوین الگو می گیرد و الگو گرفتن هرگز مستلزم تسلیم به همه ویژگی های عالم تکوین و آوردن جبر تکوین به عالم تشریع نیست. با اصلاح نگاه و توجه به همه جوانب تشریع و قانونگذاری می توان برای بسیاری از معضلات حقوقی راهکارهای مناسب و قیاسی ارائه کرد و از ترجیح بلا مرجح که از نظر عقلی امری ناپسند است دوری جست.
    کلیدواژگان: علت، معلول، رابطه یا قانون علیت، سبب، مسبب، وجود، ایجاد، اعتبار
  • علی علی آبادی* صفحات 191-210
    عقد از اعمال حقوقی با کاربرد بسیار بالا است که وسیله تبادل قانونی اموال و تامین مایحتاج اشخاص و در نهایت جوامع بشری است و همسوی با ازدیاد سرمایه و پیچیدگی های اقتصاد، توسعه و تنوع نیز یافته است. گستردگی و تنوع عقد موجب شده است تا مطالعه دقیق آن مستلزم تقسیم باشد چون عمر کوتاه بشر، فرصت مطالعه غیر تخصصی را نمی دهد. لذا تقسیم بندی های متعددی توسط مبادی قانونگذاری، فقها و حقوقدانان از عقد به عمل آمده است که در همه تقسیم بندی ها یکی از گونه ها، عقد معلق است که چگونگی آن از جهات تعلیق در انشاء، تعلیق در منشا، و... از جهات معلق علیه محتمل الوقوع یا قطعی الوقوع یا شرایط صحت عقد و نیز کاربرد عقد معلق و... محل بحث و اختلاف است. تعلیق در تاثیر که با مسامحه می توان گفت همان تعلیق در منشا می باشد درحقوق ایران پذیرفته شده است. بجز در تاسیس نکاح و طلاق که هیچ تعلیقی قابل اعمال نیست و وجود دو اصل نقل ذمه به ذمه و ضمان ما لم یجب در عقد ضمان، عنایتی از قانونگذار را سبب شده است.
    کلیدواژگان: تعلیق، معلق علیه، عقد، انشاء، منشا، تاثیر
  • سیده سمانه موسوی مقدم*، علی تولایی، حسین ابویی مهریزی صفحات 211-228
    فلسفه حضانت، تحقق مصالح طفل و دفع هر گونه ضرر و زیانی از اوست، بنابراین اگر والدین شایستگی و شرایط لازم را نداشته باشند، حق حضانت از آنها سلب می شود. در ماده 1173 قانون مدنی نیز امکان سلب حضانت از دارنده آن پیش بینی شده است. از آنجا که یکی از شروط سرپرست طفل، سلامت جسمی اوست، در این پژوهش با تحلیل آراء فقها به بررسی تاثیر بیماری ها در سلب حضانت پرداخته می شود. در ادامه مشخص می شود که اگر با بیماری مسری سرپرست، صحت جسمانی طفل در معرض خطر قرار بگیرد؛ بدین نحو که بیماری به طفل سرایت کرده و موجب اضرار او شود، یا این که سرپرست به خاطر بیماری صعب العلاج، قادر به نگهداری طفل نباشد، حق حضانت وی ساقط می شود. اما اگر وی بتواند از سرایت بیماری به طفل جلوگیری کرده و یا از طریق مباشر، امور و مصالح مربوط به نگهداری و تربیت طفل را انجام دهد، اصل، بقای حضانت اوست.
    کلیدواژگان: حضانت، سلب حضانت، بیماری جسمی، بیماری ساری، بیماری مزمن
  • طاهره سادات نعیمی*، مریم خادمی، سید محمد موسوی مقدم صفحات 229-256
    با مطالعه تطبیقی حقوق اسلام و اسناد حقوق بشر چنین بر می آید که «حق ازدواج زنان» در هر دو منبع گرچه در پاره ای از موارد در تعارض دارد در بسیاری از موارد نیز منطبق می باشد به طوری که طبق منابع حقوق بشر، ازدواج زنان و مردان، بدون قید و شرط مطرح شده در اسلام از قبیل رضایت ولی، و هم دین بودن طرفین عقد معرفی شده است. با این وجود در هر دو منبع، رضایت زوجین شرط اساسی صحت ازدواج بوده و ازدواج کودک غیر بالغ، در صورت عدم توجه به رعایت مصلحت او، ممنوع می باشد. از سویی دیگر مسوولیت های برابر ذکر شده در کنوانسیون با قانون مدنی برگرفته از مبانی فقهی اسلام که ریاست را به مردان داده و او را موظف به پرداخت نفقه می نماید، در تعارض است. همچنین در خصوص چند همسری و ازدواج موقت که اسلام آن را جایز می داند کنوانسیون ساکت است. در این تحقیق به نقاط اشتراک و افتراق منابع فقهی اسلام با اسناد حقوق بشر پرداخته شده است که در این عرصه ضمن تاکید بر نقاط اشتراک، به حقوق انسانی و متقابل زوجین توجه شده است.
    کلیدواژگان: حق، حق ازدواج، زن، حقوق بشر، اسلام
  • رحمان معرفت*، مریم صابری، مرضیه عضدی صفحات 257-270
    هدف این پژوهش، بررسی وضعیت همکاری نویسندگان مقالات تالیفی در مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی در بازه زمانی 1388 تا 1392 است. پژوهش حاضر به شیوه علم سنجی صورت پذیرفته است. آمار توصیفی مورد نیاز و تحلیل داده ها با کمک نرم افزار اکسل انجام شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که تا زمان انجام پژوهش، در مجموع تعداد 73 مقاله منتشر شده است و 136 نفر نویسنده در انتشار مقالات در این مجله نقش داشته اند که از این تعداد، 6/9 درصد دارای جنسیت زن و 4/90 درصد مرد بوده اند. یافته های پژوهش نشان داد که «دانشگاه مازندران» با 11 مقاله، بیشترین سهم را در انتشار مقالات در مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی داشته است و «دانشگاه تهران» و «دانشگاه سمنان»، هر کدام با داشتن 8 مقاله در رتبه های بعدی از نظر انتشار مقاله در این مجله قرار گرفته اند. الگوی همکاری در مجله عمدتا به صورت گروهی است و تنها یک مقاله تا زمان انجام پژوهش مشاهده شد که به صورت انفرادی در مجله انتشار یافته است. متوسط ضریب همکاری گروهی بین نویسندگان مجله تا زمان انجام پژوهش 4/0 می باشد.
    کلیدواژگان: مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی، علم سنجی، مشارکت علمی
|
  • M. Abouata *, M. Farzad Pages 7-20
    the sources of Islamic jurisprudence، Sadaqah has been considered both as acts of worship and a kind of dealing، and it enjoys in both fields، some applicabilities and has، therefore، particular regulations. However Sadaqah، as considered by section 807 of civil code، has exactly a certain contractual nature; a bare contract which is distinct from other contracts، even from gift، and taking possession is the condition of its irrevocability. The realization of Sadaqah depends on a certain dealing intention، which is the intention of making approaches to God. In the absence of this intention، the contract may find another legal description.
    Keywords: Gift, Intention of making approaches, intention, consideration, revocation
  • H. Pour Bafrani, K. Mahmoudian Esfahani *, M. Malmir Pages 21-50
    The holy legislator، and following it the lawgiver of the There have always been some ambiguity in the criminal law of Iran about the joint ownership، concerning the fulfillment of offences against the right of ownership. The main objective of this article is to cast some light on the problem and consider the ways in which the problem might be solved. We believe that، according to the developements of the Criminal Code، and according to the rules about being offensive in the subjet under disscusion، the generalization of the rule to other fields، which are not mentioned explicitely in the current rules، is in contrast to the Criminal Rule and its commentary. But if the partner takes more than his (her) share (illegally)، the prescribed punishment of hand-cutting is justified and discretionary punishment insofar as the stolen property is equell or less than his (her) share، seems more reasonable.
    Keywords: joint property, joint ownership, criminal law
  • M. Jabbari *, B. Saberiyan Pages 51-76
    Having (a) child (ren) is one of the couple''s rights، a right that they can demand it or not. If couples use their childbearing right and bring only one child، is using of right this way، an instance of abuse of right or not? Is it admitted that the parents satisfy their will of being a father or mother، while the feelings of child in having a sympathetic partner in his (her) life will not be satisfied? From the child´s point of view، what would be the answer to this question?
    Keywords: right of having child, child rights, only child, moral right, abuse of right
  • H. Davarzani *, S.M. Razavi Pages 77-94
    Jourists consider dormant partnership valid، if only it is done through commercial activity. But we are not sure what the commercial activity actually is. It seems it may be generalized to all kinds of legal and authentic economic activities; according to general rules، considering the fulfilment of contracts obligatory، especially those activities concerning some gain and income.
    Keywords: dormant partnership, joint partnership, agent, trade
  • M. Zolfaghari *, R. Nobahar Pages 95-122
    This article explains the content، history and evidence for the jurisprudential rule of ‘Exclusive Authority of Imam to Implement Punishments’. According to this rule، which has been known in modern criminal law as the principle of judiciality of punishment، it is only authorized officials who are allowed to become involve in issues related to punishment. Based on convincing evidence from the Holy Qur’an، the tradition of Prophet Muhammad and infallible Imams (p. b. u. them)، and the consensus of jurists، this article assumes that the rule exists among other strong and certain Islamic rules. Referring to various jurisprudential texts from different historical periods of fiqh، this article demonstrates that even though the rule has been hardly discussed as an independent rule، the content of the rule along with the concept of social order have been among serious concerns of Muslim jurists from the beginning. In the traditional view، however، the rule has not been accepted as a categorical rule and it is often believed that it might allow for exceptions in certain cases. The article has argued in favor of the unconditionality of the rule and suggested that ignoring the content of the rule in practice is an evident example of ignoring Islamic teachings and would lead to chaos and harm to the security of citizens. Moreover، many other basic Islamic legal institutions like the ‘principle of legality’ and ‘presumption of innocence’ are meaningful only when this rule is accepted.
    Keywords: Islamic jurisprudence (fiqh), Punishment, principle of legality, judiciality, Presumption of innocenc
  • A. Rostami Chelkasari *, M. Alinejadi Gorabjavari Pages 123-160
    There have been various ideas and opinions by jurisprudents and lawyers regarding the conditions of the revocable contract. One of the conditions that may compromise the parties to this contract is the requirement of time. This condition may be indicated in the text of the revocable contract، in the condition of this contract or be separately brought in other contracts. Some believe that these conditions are absolutely void and ineffective; others consider invalidity as a condition-oriented factor only and don’t specify it to contracts. However، according to others، the terms of the contract are those inserted in the type of contract، and therefore if the contract is necessary، its condition is necessary too، and if the contract is revocable، the condition in the realm of natural appropriateness and main contract will be valid and binding. Considering the modern and early jurisprudents'' opinions and views on various types of contracts and different lawyers in various revocable contracts، the condition of time inserted in revocable contracts، seems not to be absolutely enforceable. However، the inclusion of such condition، provided that such contracts are not broken، is valid. Intransigence and will of the main parties in signing contracts and its impact on the spread and reduction of the scope of the commitments، however، should not be ignored، even though the obligations of the contract are revocable. Because having accepted the rule of law in Article 10، and the commitment to respect the will، the legislatore ensures such commitments.
    Keywords: Revocable contract, condition of time, irrevocability of contract, loan, attorney, dormant partnership, Participation
  • S.M. Sadri * Pages 161-190
    Casual relationship is a concept related to cosmic world reflected in legal matters. It seems that in Sunni school of fiqh the origins of the concept firstly used when discussing analogy and inferring legal dogmas from their philosophies. The concepts of philosophy of percept (hokm) and percept have been later compared with natural cause and caused. Sunni jurists have slightly tried to distinguish between them. In Shiite school of fiqh from the beginning jurists did not welcome analogy، juristic preference (istihsan) and consideration of public interest as an independent resource for inferring divine percept. Rather they criticized these institutes. According to Shiite jurists، casual relationship in this sense doesn’t work as a base for inferring divine percepts. However، in late Shiite fiqh in different jurisprudential discussions and particularly in social chapters and parts، the idea of causality has been taken into consideration and has helped found strong basis in different Islamic legal issues including making new contracts and unilateral legal acts. Sometimes، however، the precisions of the issue are ignored and casual relationship in legal issues has been assimilated with causality in cosmic beings. The basic problems are coming from the assimilation of casual relationship in cosmic world with casual relationship in legal matters. The problem، in its turn، comes from ignorance of the fact that although human mind takes the concept of causal relationship from the cosmic world، it doesn’t mean that all characteristics of the concept must be precisely and necessarily applied in legal matters. Considering this fact and paying attention to all different aspects of legislation enable us to find suitable and analogical resolutions for legal problems while avoiding the problem of preponderance without a preponderant which is rationally prohibited.
    Keywords: cause, effect, philosophy of precept, causal relationship, real existence, contractual existence
  • A. Aliabadi * Pages 191-210
    Contract is one of the legal actions with very high usage، which is a means for Legal transfer of property and for providing supplies of individuals and ultimately of human societies and it has been developed and diversified coincide with the increasing of the capital and complexity of the economy. For studying contract in details، it''s needed to be divided because of its extensiveness and diversity، because the short life of human beings does not give them opportunity to study non-specialized matters. Therefore، there are so many classifications of contract that given by legislature، jurists and lawyers and in all classifications، there is a kind of contract that called suspended contract which states about the suspension in the composition، the suspension in the origin and …about event، definitive or contingency، circumstances of validity of the contract and use of suspended contract and … is controversial. Suspension and its impact، which can be said that it is the same suspension at the origin، is accepted by Iranian law. Except Marriage and divorce that suspension is not applicable in them، the existence of two principles، transportation of obligation to liability which is not obligatory («dhiman-e ma lam yajib») in a liability (dhiman) contract، given by Legislator.
    Keywords: suspension, event, contract, composition, origin, impact
  • S.S. Mosavi Moqaddam *, A. Tavallai, H. Aboui Mehrizi Pages 211-228
    The ultimate goal of child custody is the realization of children''s benefits and to keep them out of harm. Therefore، if the parents lack base qualifications and abilities، the child custody will be deprived of them. Also in the article 1173 of the Civil Code، child custody deprivation from its holder is considered. Since one of the qualifications of child''s supervisor is his (her) physical health، this paper، by analysis of jurists'' opinions، is going to examine the impact of illnesses on child custody. It further surveys that if the guardian has an infectious illness، endangering child''s physical health، or he (she) is not able to keep the child due to an incurable disease، his (her) custody will be void. But if the guardian be able to prevent the spread of illness to the child or does the affairs resulting the maintenance and upbringing of the child through an agent for example، child custody will be constant according to the legal rule.
    Keywords: child custody, physical illness, infectious illness, ailmen
  • T. Naimi *, M. Khademi, S.M. Musavi Moqaddam Pages 229-256
    By a comparison between Islamic law and the convention of human rights، we understand that there are some similarities، as well as differences، in these two codes. According to human rights، the marriage is free from the conditions posed by Islam، for example satisfaction of the guardian and being the two persons of the same faith. Though satisfaction of the spouse is necessary in both، and the marriage of the under-age، regardless of his (her) interest is forbidden. On the other hand، duties mentioned in the human rights convention opposes the civil code of Islamic law، according to which، men have been given guardinship over their wives and are obligated to pay maintenance. The convention is also silent towards polygamy and temporary marriage، while Islam has accepted them both. In this research similarities and differences between jurisprudential sources of Islam and documents of human rights have been mentioned، by emphasizing more on similarities، and human and reciprocal rights of husband and wife have been discussed.
    Keywords: Right, Right of Marriage, Woman, Human Rights, Islam
  • R. Marefat *, M. Saberi, M. Azodi Pages 257-270
    The purpose of this study is to evaluate the collaboration of authors in published articles in The Journal of Studies in Islamic Law & Jurisprudence، during 2009 – 2013. This study was conducted in Scientometric Method. Descriptive Statistics and data analysis have done by Excel Software. The results of this research show that 73 articles were published by 136 authors in this journal. From gender point of view، 9. 6 % of authors were women and 90. 4% were men. The finding of this research showed that The University of Mazandran with 11 articles is most prolific among other research institutes and scientific centers. The Universities of Tehran and Semnan، each by 8 articles، place in the 2nd and 3rd positions. Collaboration pattern of authors in this journal shows that the Journal tends to publish collaborative works. Only one article was published by a single author. The results showed that the collaboration coefficient was 0. 4.
    Keywords: Journal of studies in Islamic Law, Jurisprudence, Scientometrics, Semnan University, Collaboration, collaboration coefficient