فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1394)

نشریه مطالعات ملی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حبیب الله فاضلی* صفحه 3
    پرداختن به رابطه زبان و سیاست در دوره مدرن با تاکید بر فرهنگ زبانی گفتمان قانون اساسی مشروطه موضوع این مقاله است. ایده (فرضیه) مقاله این است که علت اصلی خوانش های سیاسی و تفسیرهای وارونه از زبان و جایگاه آن در عصر جدید، «سیاسی شدن» و بهره گیری از ظرفیت های «صنعتی شدن» است. از این زاویه به تحلیل و تفسیر قانون اساسی مشروطه پرداخته و بر آن بوده ایم که سکوت آن پیرامون موضوع زبان گواه روشنی بر باور و رضایت نمایندگان مجلس و انجمن ها بر ثبات طبیعی و تداوم زبان فارسی به مثابه زبان علمی و میراث ملی و مشترک همه ایرانیان بوده است.
    در اینجا نشانه های بدیهی پنداشتن زبان فارسی به عنوان زبان ملی در تمامی اسناد و مصوبات مجلس مشروطه از جمله قانون اساسی و سایر اسناد و متون قانونی چون قانون انجمن های ایالتی و ولایتی مورد تفسیر و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، مشروطیت، سیاست زبانی، مجلس اول مشروطه، انجمن های ایالتی و ولایتی
  • حمدالله محمدی* صفحه 25
    هدف این مقاله، بررسی انتقادی چالش های پیش روی تعلیم و تربیت ایران در مواجهه با فرهنگ مصرف گرای نولیبرالیسم است. از لحاظ روش شناختی این مقاله در زمره پژوهش های کیفی به شمار می رود که در آن از روش تحلیلی استنتاجی بهره برده شده است. برای این هدف، ابتدا فرهنگ مصرف گرای نولیبرالیسم مورد تحلیل قرار گرفته و سپس به پیامدهای این فرهنگ برای تعلیم و تربیت ایران پرداخته شده است. فردگرایی انحصارطلبانه، تجاری سازی، بازاری سازی، اقتصاد مبتنی بر شانس، افزایش رقابت و گسترش سیستم پاسخگویی به سبک بازارهای اقتصادی در نهادهای فرهنگی از جمله مبانی بسترساز فرهنگ مصرف گرای نولیبرالیسم هستند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که فرهنگ مصرف گرای نولیبرالیسم، با طبیعت مادی گرایی، فردگرایی انحصارطلب، زیاده خواهی، ایجاد محرومیت برای طبقات کم درآمد، تجمل پرستی، کاهش عاملیت انسان، ایجاد رقابت برای کسب ثروت و تبدیل ثروت به معیار ارزش گذاری، چالش های بنیادینی را برای تعلیم و تربیت ایران ایجاد می کند. احیای الگوی مصرف اسلامی، تقویت علوم انسانی و بهره گیری از آن برای نقد فرهنگ مصرف گرا و همگرایی نهادهای اجتماعی در پرورش هویت اسلامی از جمله راه های رهایی از فرهنگ مصرف گرای نولیبرالیسم است.
    کلیدواژگان: نولیبرالیسم، مصرف گرایی، هویت ایرانی، اسلامی، هویت، فرهنگ
  • مهدی رهبری، میثم بلباسی*، سید محمد جواد قربی صفحه 45

    نظام آموزش و پرورش در هر کشوری یکی از مهم ترین ارکان سازنده فرهنگ و هویت آن جامعه است، لذا تقویت فرهنگ و هویت ملی، نیازمند تقویت و تحول در نظام آموزش و پرورش است. بنابراین، سوال اصلی مقاله به این قرار است که جایگاه هویت ملی در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش ج.ا.ایران چگونه است؟ دستاوردهای تحقیق نشان از این دارند که هویت ملی ایرانی موجود در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش ج.ا.ایران، ترکیبی از سه بعد هویت اسلامی (توحید، اصول و آموزه های اسلامی، حیات طیبه، عدالت، مهدویت و انتظار، امر به معروف و نهی از منکر، ولایت فقیه، حجاب)، هویت ایرانی (توسعه بومی، وحدت ملی، زبان فارسی، روحیه انقلابی و جهادی، میراث فرهنگی و تمدنی، سرود ملی و پرچم ملی، آمیختگی اسلام و ایران، سرزمین ایران) و هویت متجددانه (فناوری های نوین، رسانه، زبان خارجی) می باشد که می تواند موجبات همبستگی ملی را در میان دانش آموزان فراهم نماید که در این میان، لایه هویت اسلامی از برجستگی و تاکید بیشتری در این سند برخوردار است. برای پاسخ به سوال مقاله از روش تحلیل محتوا بهره گرفته می شود.

    کلیدواژگان: هویت ملی، آموزش و پرورش، هویت اسلامی، هویت ایرانی، هویت متجددانه، ایران
  • ابراهیم حاجیانی*، حمیدرضا محمدزاده صفحه 67
    در این مقاله تاثیر استفاده از اینترنت بر هویت ملی کاربران بررسی شده است. پرسش اصلی این است که آیا بین هر یک از ابعاد استفاده از اینترنت با هویت ملی کاربران رابطه و همبستگی وجود دارد یا خیر. پرسش های فرعی همین پرسش را در خصوص هر یک از ابعاد هویت ملی مطرح می کنند. در مدل مفهومی، هویت دینی به عنوان متغیر مداخله گر لحاظ شده است. محققین برای بخش کمی از روش پیمایشی با ابزار پرسشنامه استفاده کردند. پرسشنامه تحقیق بین 320 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران توزیع شد. نتایج تحلیل داده ها در آزمون فرضیات تحقیق نشان داد که بین میزان استفاده از اینترنت و بعد شناختی هویت ملی کاربران همبستگی کامل با شدت 0/119 در جهت مثبت وجود دارد. بین مدت استفاده از اینترنت با بعد رفتاری و شناختی هویت ملی کاربران همبستگی مثبت وجود دارد. برای نوع استفاده اطلاعاتی از اینترنت با هویت ملی همبستگی مثبت و برای استفاده های ارتباطی و سرگرمی همبستگی منفی به دست آمد.
    کلیدواژگان: هویت ملی، فضای مجازی، هویت دینی
  • خدیجه رستگار*، فریبا سیدان صفحه 85
    سلامت اجتماعی اساسی ترین جزء رفاه اجتماعی است. این پژوهش با هدف شناسایی رابطه فرهنگ شهروندی و سلامت اجتماعی در میان زنان و مردان انجام گرفته است. در این مطالعه از مولفه های احساس تعلق اجتماعی، ارزش ها و هنجارهای شهروندی برای سنجش فرهنگ شهروندی و مقیاس سلامت اجتماعی کییز (2004) استفاده شده است. روش مطالعه پیمایشی بوده و ابزار گرد آوری داده ها، پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش، زنان و مردان 18 سال به بالای ساکن شهر تهران بوده و از طریق فرمول کوکران و با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چند مرحله ای، حجم نمونه ای برابر 300 نفر از مناطق 8/1 و 16 انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان می دهند بین فرهنگ شهروندی و سلامت اجتماعی ارتباط معناداری وجود دارد. هم چنین متغیرهای احساس تعلق اجتماعی، ارزش های شهروندی و منطقه محل سکونت، 0/14 درصد واریانس متغیر وابسته را تبیین می نمایند.
    کلیدواژگان: فرهنگ شهروندی، تعلق اجتماعی، ارزش، هنجار، سلامت اجتماعی
  • کریم رضادوست*، علی حسین حسین زاده، احسان کهنسال صفحه 109
    مطالعه حاضر به بررسی عوامل موثر بر وفاق اجتماعی در شهر دهدشت پرداخته است. جامعه آماری افراد 15 سال و بالاتر، حجم نمونه 382 نفر، روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، نوع تحقیق پیمایش و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده است.
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داده است که مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی خاص، اعتماد اجتماعی عام و پایگاه اجتماعی اقتصادی با متغیر وابسته رابطه مستقیم و معنی داری دارند. هم چنین، احساس آنومی(1)، تقدیرگرایی و احساس محرومیت نسبی رابطه معکوس و معنی داری با وفاق اجتماعی دارند.
    نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نیز نشان داده است که متغیرهای وارد شده در تحقیق 37 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کنند که در این میان مشارکت اجتماعی بیشترین سهم را در تبیین واریانس وفاق اجتماعی دارد.
    کلیدواژگان: وفاق اجتماعی، انسجام اجتماعی، همبستگی اجتماعی، عام گرایی، دهدشت
  • سعیده حسینی زاده مهرجردی*، سیدعلی میرنژاد صفحه 127
    در گذشته مساجد جامع تعیین کننده الگوی کلی و هویت مشترک شهرهای اسلامی به شمار می رفتند، به تعبیری مفهوم شهر اسلامی با وجود مسجد جامع تحقق می یافت و در این شهرها به زیباترین وجه هویت کالبدی و بصری آنها به نمایش گذاشته می شد. اما امروزه سیمای بیرونی عناصر شهری و در نتیجه کالبد شهر انعکاس دهنده هویت ساکنان آن نیست و نیز عنصر هویت بخش دیگر در شهرهای جدید دیده نمی شود. اما در شهر تاریخی یزد مسجد جامع کبیر به عنوان یکی از نمادهای مادی و معنوی و هویت بخش به کالبد شهر همچنان مورد توجه شهروندان است. در این مقاله که به شیوه توصیفی و تحلیلی نوشته شده و تکنیک گردآوری اطلاعات آن به صورت کتابخانه ای و میدانی بوده، سوال اصلی پژوهش این است: آیا معماری مسجد جامع یزد در ایجاد حس تعلق مکان و هویت بخشی به یزد تاثیرگذار بوده است؟ طبق نتایج این پژوهش عناصر معماری مسجد مذکور، نوع مکان یابی بنا به ویژه در راستای قبله، ویژگی های کیفی اجزای بنا مثل مصالح، رنگ، استفاده از نمادهای مختلف، و... در هویت بخشی به کالبد یزد موثر بوده است.
    کلیدواژگان: هویت شهر اسلامی، شهر یزد، مسجد جامع کبیر یزد، هنر اسلامی
  • عیسی زارعی*، سید علی محمد آذربخش، نیره خدادادشهری صفحه 151
    هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت مقاله های فصلنامه «مطالعات ملی» است. روش تحقیق، تحلیل استنادی است و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار اکسل انجام شد. بررسی پراکندگی موضوعی مقالات نشان داد، افزون بر نیمی از مقالات (50/41%)، موضوع «هویت ملی» را مورد بحث و بررسی قرار داده اند. کتاب ها با 6820 استناد، و مقالات نشریات با 2234 استناد بالاتر از سایر منابع قرار گرفتند. در بین منابع استناد شده فارسی 68/47% از کتب تالیفی و 31/52% ترجمه بود. همین طور در مورد مجلات، 93/82% (1489مورد) از مقالات مجلات فارسی، تالیفی و 6/17% (98 مورد) ترجمه بوده است. پراستنادترین نویسنده و مترجم به ترتیب «آنتونی گیدنز» با 82 و «محسن ثلاثی» با 51 استناد است. پراستنادترین کتاب فارسی و لاتین، «تجدد و تشخص» و Social Identity به ترتیب با 31 و 9 استناد است. پراستنادترین مجلات فارسی و انگلیسی، نشریه «مطالعات ملی» و Journal of Personality and Social Psychology به ترتیب با 345 و 11 استناد است.
    کلیدواژگان: استناد، تحلیل استنادی، فصلنامه مطالعات ملی
|
  • Habib Allah Fazeli* Page 3
    Cultural language in the Mashroute Constitution (1906) and its discourse is the main subject of this article، obviously the relation between language and politics in modern age is an important problem. The main idea of this article is that the main cause of political reading and wrong interpretations about language in modern age refers to «politicization» and «industrialization». My interpretation about silence of Mashroute constitution about language (national language) is a clear evidence about consent of parliament and all of local associations on the natural stability or language (Farsi) continuity in Iran; as a national and common heritage to all Iranian. Here are the signs of postulating of Farsi as the national language in all documents and act of parliament; especially in constitution and other acts and documents such as the act of associations and local government (Eyalaty & Velayati).
    Keywords: Constitution, Mashroute, Language Policy, First Assembly of Mashroute, The associations of Eyalaty, Velayati
  • Hamdollah Mohammadi* Page 25
    This paper explores the challenges for Iranian education in dealing with culture of consumerism of the Neoliberalism. Methodologically، this paper bases on the qualitive research method، and uses analytic- descriptive method. For this، primarily consumerism culture is analyzed، then the challenges of this culture for Iranian education are investigated. Possessive individualism، commercialization، marketization، increasing competition، economy based on chance، and accountability (based on free market model) in cultural institution (audit culture); are some of the important ideological bases of the consumerism. Findings indicate that consumer culture of Neoliberalism، its materialist and greedy nature، possessive individualism، deprivation of the low-income class، luxury-seeking، reduction of human agency، competing for wealth creation، and the social valuation based of wealth; all of these make the major challenges for Iranian education. Revival of the Islamic consumption pattern، strengthening humanities for critique of the consumerism، and converging social institutions for reinforcement of the Iranian-Islamic Identity; are some suggestion for emancipation of the domination of consumerism culture.
    Keywords: Neoliberalism, Consumerism, Iranian, Islamic Identity, Identity, Culture
  • Mehdi Rahbari*, Meisam Belbasi, Seyed Mohammad Javad Ghorbi Page 45

    Education system in each country is one of the most important components of culture and identity in the society. Therefore، strengthening of culture and national identity need to strengthen and reform in the National Education System. With this interpretation، the Article main question is: How is Iranian National Identity in the Document of Fundamental Transformation of the Education in the Islamic Republic of Iran? Research results show that the Iranian national identity at Document of Fundamental Transformation of Education in I. R. I، is a Combination of the three Dimensions: Islamic identity (Monotheism، Principles and Teachings of Islam، Pure Existence، Justice، Mahdaviat and Expectation، Enjoining and forbidding the evil، Trusteeship of the Jurisconsult، Veil and Modesty)، Iranian identity (Native Development، National Unity، Farsi language، revolutionary and jihadist spirit، Cultural and Civilizational Heritage، National Anthem and National Flag، Fusion of Islam and Iran، Iran''s geography) and Modern Identity (New Technologies، Media، Foreign Language) which can lead to the National Solidarity among the students. However، studies show that the Islamic identity of the document has more prominence. The method used in this paper is content analysis.

    Keywords: National Identity, Education, Islamic Identity, Iranian Identity, Modern Identity, Iran
  • Ebrahim Hajiani*, Hamidreza Mohammadzadeh Page 67
    In this article the effect of internet usage on national identity is studied. The main question is، whether there is a connection and correlation between each dimensions of internet usage and national identity of users. Secondary questions discuss the same question in the case of each dimensions of national identity. In this conceptual model، religious identity as an intervener variable is considered. The researchers have used the field researching method with the help of questionnaire accessory for quantitative part. The enquiry questionnaire has been distributed between 320 students of Islamic azad university، science and research branch of Tehran. The results of data analysis in testing of main assumptions has shown there is a complete Bivariate correlation between amount of internet usage and cognitive dimension of users'' national identity with intensity of 0. 119 in positive direction. There are positive correlation coefficients between duration of internet usage and behavioral and cognitive dimensions of users'' national identity. For informational aspect of usage، with national identity، positive correlation and for communicational aspect and entertainment aspect، negative correlation has been gained.
    Keywords: National Identity, Cyberspace, Religious Identity
  • Khadijeh Rastegar*, Fariba Seyyedan Page 85
    The social well-being is the main part of social welfare and the culture of citizenship is important variable that effects on social well-being. The aim of the present study is exploring of relationship between social well-being and culture of citizenship in women and men. Using the survey method، a sample of 300 was selected from three zones (1, 8 and 16) in Tehran. Samples selected through Quota random sampling among 22 zones in Tehran. The instrument that employed in this research was Keyes (2004) social well-being inventory. Three indices of social belonging، norms and values were used in order to measure culture of citizenship. The finding showed that، there was significant relationship between culture of citizenship and social well-being. The finding of multiple regression showed that social belonging، values of culture of citizenship and zone of residence، explained 0/14 percent of variance of social well-being.
    Keywords: Culture of Citizenship, Social Belonging, Values, Norms Social Well, being
  • Karim Rezadoost*, Alihossein Hossinzadeh, Ehsan Kohansal Page 109
    This research is about social consensus and study of effective factors on it in dehdasht city (A city in Kohkiloieh and Boier Ahmad state). Population aged 15 years and above، a sample size of 382 persons، used multistage cluster sampling method، research is survey and questionnaire is an instrument that used to data collection. The hypothesis examination results have shown social participation، specific social confidence، general social confidence، social confidence generalized and social economic status have direct and meaningful relation with dependent variable. Also، sense of anomie، fatalism، sense of comparative deprivation have reverse and meaningful relation with the social consensus. Regeration and analysis results have shown variables used in this investigation explain 37 persent of dependent variable variance and social participation has the most role in variance explanation of the social consensus.
    Keywords: Social Consensus, Social Cohesion, Social Solidarity, Universalism, Dehdasht
  • Saeedeh Hosseinizadeh Mehrjerdi*, Seyed Ali Mirnezhad Page 127
    In Islamic civilization، the Jame mosques in addition to be as the main factor of cities formation، they also determine overall pattern of the cities and common identity. The model & formation of the great mosques were conducted based on world population in each city. But today، the outer face of urban elements and thus urban space doesnot reflect the identity of the city''s residents، also، we donot see identity elements in the new cities. But، in the historic city of Yazd، the Jame Mosque is still considered as a symbol of physical and spiritual identity of the city for the citizens. In this article، which was written based on descriptive and analytical methods and data collection techniques are Library and field methods، The main question is: Has the architecture of the Jame Mosque of Yazd been effective in creating a sense of place and identity in Yazd? According to the findings of this research the mosque architecture، especially in the direction of locating the building، the qualitative features of the building components such as materials، colors، using different symbols and Etc. has been effective in identifying the urban space of Yazd.
    Keywords: The Identity of the Islamic City, Yazd, Jame Mosque of Yazd, Islamic Art
  • Easa Zarei *, Seyyed Ali Mohammad Azarbakhash, Nayyereh Khodadad Shahri Page 151
    This article analyzes the sources cited in articles published in the Journal of National Studies. The research method is citation analysis، and data analysis was performed using Excel software. The review of the subject scattering showed more than half the articles (50. 41 percent)، the issue of «national identity» has been discussed. The books with 6820 citations and journal articles with over 2234 citations were more than from other sources. Among the cited sources of the Persian، 68. 47 percent of the books were written and 31. 52 percent were translation. Also، 93. 82 percent (1489) of the Persian journals articles were written and 6. 17 percent (98 cases) have been translation. The highest cited author and translator were respectively، Anthony Giddens with 82 and Mohsen Salasi with 51 citations. The highest cited books in Persian and English were “Modernity and Distinction” and “Social Identity”، respectively، with 31 and 9 citations. The highest cited journals in English and Persian were “National Studies” and the “Journal of Personality and Social Psychology”، respectively، with 345 and 11 citations.
    Keywords: Citing, Citation Analysis, Journal of National Studies