فهرست مطالب

Iranian Journal of Management Studies
Volume:8 Issue: 1, Winter 2015

  • تاریخ انتشار: 1393/10/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا جندقی، حمیدرضا ایرانی صفحات 1-3
  • داود بابایی، حمید رحیمیان، امینه احمدی، زوهارا عمر، خیرالدین ادریس صفحات 5-25
    در تحقیق حاضر، ارتباط بین کارکردهای منابع انسانی، توانایی کارکنان (به عنوان متغیر میانجی) و کیفیت خدمات بررسی شده است. جهت برازش مدل تحقیق، از روش آماری مدلسازی معادلات ساختاری بهره گرفته شد. در این راستا برای اعتبارسنجی مدل نهایی، در ابتدا مدل اندازه گیری آزمون شد. داده های مورد نظر از 179 شعبه بانکی در شهر تهران جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل به روش آماری خودگردان سازی نشان داد که در ارتباط بین ارزیابی عملکرد و کیفیت خدمات، متغیر توانایی کارکنان نقش متغیر میانجی را ایفا می نماید. همچنین، نتایج حاکی از آن بود که ارتباط معنادار غیرمستقیمی بین آموزش کارکنان و کیفیت خدمات وجود دارد. در مجموع یافته های تحقیق حاضر اهمیت تاثیر کارکردهای منابع انسانی و توانایی کارکنان بر کیفیت خدمات را نمایان ساخت. بنابراین آموزش کارکنان، توسعه مسیر پیشرفت شغلی، مشارکت و ارزیابی کارکنان از جمله کارکردهای منابع انسانی بااهمیت برای سازمان ها در ارتقای کیفیت خدمات است.
    کلیدواژگان: توانایی کارکنان، عملکرد سازمانی، کیفیت خدمات، کارکردهای منابع انسانی
  • محمدرضا مهرگان، سید حمید هاشمی، مهدی نیک نشان صفحات 27-45
    در دهه اخیر انجمن جهانی اقتصاد گزارش های سالانه از جمله رقابت پذیری جهانی را منتشر کرده است. این پژوهش به بررسی عوامل تاثیرگذار بر اقتصاد های نوآورمحور می پردازد. در این پژوهش، از همبستگی جزئی-کانونی برای ارزیابی روابط بین دو رکن «کلیدی بهبوددهندگان کارایی» و «پیچیدگی کسب وکار» استفاده شده است. نتیجه همبستگی پیرسون از بالا بودن همبستگی بین آمادگی «فناوری» و «نوآوری» حکایت داشت. بنابراین از متد همبستگی جزئی-کانونی برای شناسایی و درک روابط ارکان سطح پایین تر استفاده شد. یافته ها نشان داد بین «دسترسی به جدیدترین فناوری» و «جذب فناوری در سطح شرکت» همبستگی کانونی وجود دارد. همچنین آمادگی فناوری و «کیفیت علمی موسسات تحقیقاتی»، «میزان همکاری صنعت با دانشگاه در حوزه تحقیق و توسعه» و «میزان سرمایه گذاری شرکت در تحقیق و توسعه» از نوآوری بالاترین همبستگی را با متغیر کانونی داشتند. به علاوه با تحلیل ریشه دوم همبستگی کانونی رابطه مکنون بین مغیر ها کشف و تحلیل شد. بنابراین سیاست گذاران می توانند از نتایج این پژوهش جهت اولویت بندی سیاست گذاری در سطح کلان استفاده کنند.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، رشد فناوری، نوآوری ملی، همبستگی جزئی کانونی
  • عادل جاوید، بشیر فیدا صفحات 47-71
    این مطالعه بر تامین مالی اسلامی طرح ها با تمرکز عمده بر بررسی نقش امور مالی اسلامی در تامین مالی پروژه های زیربنایی توسعه ای (جاده های عوارضی، نیروگاه ها، فرودگاه ها و کارخانه ها، همچنین پروژه های بهره برداری از منابع طبیعی مانند سدهای برق آبی، پروژه های استخراج از معادن، دارایی های نفت و گاز، و کارخانه های تولید کاغذ) به خصوص در پاکستان متمرکز است. با در نظر گرفتن توسعه زیربنایی به عنوان شاخص قابل توجه ثبات و رشد، بسیاری از کشورها در تلاش برای ایجاد زیرساخت های خود در سطح رقابتی در مناطق مربوط به خودند. با توجه به این جنبه مهم توسعه اقتصادی، طرح های مالی اسلامی در اقتصادهای در حال توسعه مانند پاکستان مفید خواهد بود تا آن ها را قادر سازد برای حل مشکل عدم توسعه زیربنایی داخلی، تامین مالی کنند. این طرح های اسلامی منطقه است که کانال هایی جدیدی برای این منظور بازمی کنند؛ فضایی که همچنان تحت بررسی است. بانک های اسلامی در پاکستان و سراسر جهان نیاز دارند تا در تامین مالی بزرگ زیربنایی نقش داشته باشند. با این حال نرخ رشد و بهره وری آن ها بالاتر از تامین مالی متعارف (غیراسلامی) است. با تمرکز بر این جنبه، این تحقیق تامین مالی پروژه در پاکستان را بررسی می کند. این مطالعه وضعیت فعلی تامین مالی پروژه ها در پاکستان را به تصویر می کشد و مشارکت و چالش های اشکال گوناگون تامین مالی اسلامی در پروژه های زیر بنایی در پاکستان را بررسی می کند. چهارده مصاحبه عمیق با افراد حرفه ای بخش دولتی و خصوصی به منظور بررسی مسائل و چشم انداز موضوع انجام شد. چالش اصلی موسسات مالی اسلامی، فقدان مقررات و راهکارهای سرمایه گذاری همچنین استانداردها و شیوه های نامنسجم است. با این حال این نهادهای مالی اسلامی از فرصت هایی مانند بازار و توسعه مالی اسلامی برخوردارند.
    کلیدواژگان: انواع تامین مالی اسلامی، تامین مالی اسلامی پروژه، تامین مالی پروژه ها، تامین مالی مشترک، مالیه اسلامی
  • باقر عسگرنژاد نوری، علی صنایعی، سعید فتحی، علی کاظمی صفحات 73-96
    امروزه، بررسی تاثیرتوانایی های تاکتیکی بازاریابی بر عملکرد مالی شرکت ها یکی از مهم ترین اولویت های پژوهش بازاریابی مطرح شده است. از سوی دیگر، نتایج پژوهش های انجام گرفته در حوزه دانشگاهی در ارتباط با موضوعی خاص معمولا متضاد است. فراتحلیل رویکردی پژوهشی است که به پژوهشگران کمک می نماید به ترکیب مناسبی از نتایج سازگار و ناسازگار پژوهش های انجام یافته در گذشته دست یابند. با وجود پژوهش های مختلف، چنین تضادی نیز در زمینه ارتباط بین توانایی های تاکتیکی بازاریابی و عملکرد مالی مشاهده می شود. بنابراین، هدف این پژوهش ارائه و آزمون مدل جامع ارتباط بین توانایی های تاکتیکی بازاریابی و عملکرد مالی با به کارگیری رویکرد فراتحلیل است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که توانایی های میان وظیفه ای و پویای بازاریابی بر عملکرد سازمانی تاثیرگذارند. اما ارتباط معناداری بین توانایی های تخصصی بازاریابی و عملکرد سازمانی مشاهده نشد. همچنین، عملکرد مشتری و بازار تاثیری مثبت بر عملکرد مالی شرکت ها داشته اند.
    کلیدواژگان: بازاریابی، توانایی های تاکتیکی بازاریابی، رویکرد فراتحلیل، عملکرد مالی
  • سید عباس موسوی، سید یعقوب حسینی، ندا حسن پور صفحات 97-116
    درحالی که بسیاری از پژوهشگران فرهنگ سازمانی، پژوهش های زیادی را درباره فرهنگ سازمانی انجام داده اند، اما در مورد رابطه فرهنگ با برخی متغیرهای مهم سازمانی از جمله عملکرد سازمان پژوهش های اندکی انجام شده است. هدف این پژوهش تبیین نقش فرهنگ سازمانی در عملکرد است. برای نیل به این هدف، در جهت سنجش فرهنگ سازمانی از مدل دنیسون استفاده شد. مولفه های این مدل، شامل مشارکت، ثبات، سازگاری و رسالت است. برای بررسی ارزیابی عملکرد نیز از مدل سرآمدی سازمان استفاده شد. این مدل عملکرد سازمان را در دو حوزه توانمندسازها و نتایج بررسی می کند. مدل مفهومی پژوهش با استفاده از روش معادلات ساختاری و روایی پرسشنامه ها با استفاده از نظر اساتید و کارشناسان بانک آزمون شد. پایایی متغیرها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی شد. به پرسشنامه های ارزیابی عملکرد مدیران شعب و به پرسشنامه های فرهنگ سازمانی کارکنان شعب پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که از میان متغیرهای فرهنگ سازمانی تنها دو مولفه سازگاری و مشارکت بر عملکرد تاثیرگذار است. سایر مولفه های فرهنگ تاثیر غیرمستقیم بر عملکرد بانک ها دارند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، فرهنگ سازمانی، مدل دنیسون، مدل سرآمدی سازمان
  • عنایت عباسی، مرتضی اکبری، کیهان تاج الدینی صفحات 117-138
    هدف تحقیق حاضر، بررسی و ارزیابی کاربرد قابلیت یادگیری سازمانی در وضعیت موجود و مطلوب نظام آموزش عالی کشاورزی بود. داده ها در این تحقیق از طریق پرسشنامه محقق ساخته از 329 نفر از اعضای هیئت علمی شاغل در هفده دانشکده دولتی کشاورزی جمع آوری شد. بر اساس نتایج تحقیق، تمامی قابلیت های یادگیری سازمانی در وضعیت موجود زیر حد میانگین بودند. در مقایسه قابلیت های مختلف، اشتراک دانش، ساختار سازمانی منعطف و تفکر سیستمی فرصت های یادگیری سازمانی بیشتری را برای دانشکده های کشاورزی فراهم می آورند. کاربرد یافته ها و پیشنهاد تحقیقات آتی مواردی دیگری است که در تحقیق ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی کشاورزی، ایران، قابلیت یادگیری سازمانی، گرایش به یادگیری
  • عبدالرضا اسعدی، مریم اولادی صفحات 139-155
    سیاست های تقسیم سود شرکت ها یکی از مهم ترین سیاست های مالی است که همواره مورد توجه محققان و مدیران اجرایی قرار داشته و به لحاظ تاثیرگذاری بر ارزش شرکت ها و ثروت سهامداران توجه بسیاری را به خود جلب می کند. بررسی عوامل و متغیرهایی که بر تصمیم شرکت ها برای تقسیم سود موثرند از جمله مطالعات مهمی است که در حوزه های مالی و حسابداری زوایای تاثیرگذاری این تصمیم مالی را روشن تر می کند. این تحقیق به دنبال آن است که عوامل و متغیرهای موثر بر تقسیم سود شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را شناسایی و میزان تاثیرگذاری آن ها را برسی کند. در این تحقیق برخی متغیرهای مهم شرکتی که در مطالعات پیشین در بعضی از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه مورد مطالعه و شناسایی قرار گرفته اند انتخاب شدند و رابطه آنها با تقسیم سود شرکت ها با استفاده از مدل های رگرسیونی ایستا و پویا آزمون شده است. در این مطالعه متغیرهای مورد بررسی عبارت بود از نسبت تقسیم سود، نسبت ارزش بازار شرکت به صنعت، نسبت سهامداران عمده، سودآوری، اهرم مالی، نقدینگی، اندازه شرکت، فرصت های سرمایه گذاری، شاخص بتا، و نسبت سود انباشته خواهند بود. داده های مورد نیاز برای این تحقیق نیز از طریق صورت های مالی منتشر شده شرکت ها گردآوری می شوند که در پایگاه های اطلاعاتی سازمان بورس و برخی شرکت ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار تهران، روش گشتاور تعمیم یافته، سیاست تقسیم سود، شرکت های وابسته، عوامل پویای تعیین کننده تقسیم سود
|
  • Gholamreza Jandaghi, Hamid Reza Irani Pages 1-3
  • Davood Babaei, Hmid Rahimian, Aminah Ahmad, Zoharah Omar, Khairuddin Idris Pages 5-25
    In this study، the relationships between Human Resource Practices (HRPs)، firm performance (service quality)، and the mediation effects of employees’ abilities were examined. To assess the relationships between variables، before evaluating the fitted structural model، the measurement model was defined to verify that the measurement variables used to reflect the unobserved constructs do so in a reliable manner. The Structural Equation Modelling (SEM) was utilized to test the fitness of the model and to provide evidence of discriminate validity through chi-square difference tests. Data were collected from a sample of 179 branches of two banks in Tehran، Iran. Analysis with the bootstrapping method showed that employees’ abilities mediated the relationship between performance appraisal and service quality. Furthermore، the result of this article showed training practices had an indirect significant relationship with service quality through employees’ abilities. Overall، the findings of the current study provided insights into the role of HRPs and employees’ abilities in firm performance. Furthermore، it becomes important for organizations to build strategic practices in terms of training، career development، participation، and performance appraisal.
    Keywords: Ability, Firm Performance, Human resource practices, Service quality
  • Mohammad Reza Mehregan, Seyed Hamid Hashemi, Mahdi Nikneshan Pages 27-45
    During the past decade، the World Economic Forum has published its annual reports in which the Global Competitiveness Index is included. This paper aims to investigate the key factors for achieving an innovation-driven economy. In this paper، we used partial canonical correlation analysis (PCCA) to examine the relationships between key pillars in “efficiency enhancers” and “business sophistication” factors. The results of Pearson correlation showed that “technological readiness” and “innovation” are highly correlated. Then، the PCCA method was used to understand the relationships between their sub-pillars. Our findings showed that “availability of latest technologies” and “firm-level technology absorption” in the technological readiness pillar، and “quality of scientific research institutions”، “university-industry collaboration in R&D” and “companies’ spending on R&D” in the innovation pillar present the highest correlations. Furthermore، according to the canonical second root analysis، we analyse some other interrelations. Thus، policymakers can employ the results to prioritize their macro policies.
    Keywords: Developed economy, National innovation, Partial canonical correlation analysis, Technological growth
  • Adeel Javed, Bashir A. Fida Pages 47-71
    This study is related to an Islamic project financing with a major focus on investigating the role of Islamic finance in financing infrastructural development projects (toll roads، power plants، airports، and plants، as well as natural resource exploitation projects، such as hydroelectric dams، mining projects، oil and gas assets، and paper mills)، especially in the context of Pakistan. Infrastructural development being a significant indicator of stability and growth، most countries attempt to develop their infrastructure to a competitive level in their respective regions. Considering this critical aspect of economic development، Islamic project financing can be beneficial to developing economies like Pakistan as it would be able to compensate for a lack of domestic infrastructural development. New and innovative financial solutions are required to cater to the needs of infrastructural investment. Islamic project is an area which can open new channels for this purpose and this area is also under-explored. Islamic banks in Pakistan and across the globe need to be involved in huge infrastructural financing. 1 However، their growth rate and efficiency is higher than in conventional financing. Focusing on this aspect، this research study is based on a review of project financing in Pakistan. The study portrayed the current scene of project financing in Pakistan، and investigated the involvement and challenges faced by Islamic modes of financing in infrastructural projects in Pakistan. Fourteen in depth interviews were conducted with public and private sector professionals to investigate the issues and prospects. The main challenges faced by Islamic financial institutions (IFIs) are a lack of regulation and investment avenues، and non-coherent standards and practices. However، these IFIs have opportunities with respect to the Islamic market and fund development.
    Keywords: Co, financing, Islamic finance, Islamic modes of financing, Islamic project financing, Project financing
  • Bagher Asgarnezhad Nouri, Ali Sanayei, Saeed Fathi, Ali Kazemi Pages 73-96
    Studying the effect of marketing tactical capabilities on the financial performance of the firms is now proposed as one of the most important priorities of marketing researches. However، the results of the studies in many academic fields that are conducted about a specific issue are usually contrasting. Meta-analysis is a research approach that helps the researcher to achieve a suitable combination of quantitative results of consistent and inconsistent studies in the past. Although various researches have been conducted، such contrast is also observed in the relation between marketing tactical capabilities and financial performance. Therefore، the purpose of this article was to propose and test a comprehensive model of the relation between marketing tactical capabilities and financial performance by critical reviewing of research literature on the basis of meta-analysis approach. The results show that marketing cross-functional capabilities and marketing dynamic capabilities are effective on organizational performance; however، no relation is observed between marketing specialized capabilities and organizational performance. Also، customer performance and market performance will have a positive effect on financial performance of the firm.
    Keywords: Financial performance, Marketing, Marketing tactical capabilities, Meta, analysis approach
  • Seyed Abbas Mousavi, Seyed Yaghoub Hosseni, Neda Hassanpour Pages 97-116
    While many researchers devoted numerous articles to the organizational culture، relatively few articles have been contributed to culture and performance research. The purpose of this study is to shed light on the role of organizational culture on performance. To achieve this goal and in order to measure organizational culture، Denison organizational culture model was used. The components of this model are: involvement، consistency، adaptation and mission. For performance evaluation survey، EFQM model was used. This model surveys performance in two different areas of enablers and results. The conceptual model of the research was tested by Structural Equation Modelling. Some university professors and Bank experts confirmed the Validity of questionnaires، and the reliability was tested by Cronbach alpha coefficient. Managers of the bank branches filled the performance evaluation questionnaires، and employees filled organization culture questionnaires. The results showed that between the components of organizational culture، just involvement and adaptability affect the performance of banks. The remaining components have indirect effect on the performance.
    Keywords: Denison culture model, Organizational culture, Performance evaluation, The EFQM Excellence Model
  • Enayat Abbasi, Morteza Akbari, Keyhan Tajeddini Pages 117-138
    The aim of this research is to understand and assess the application of organizational learning capabilities in the status quo and review desirable situations in the context of the agricultural faculty environment. Data were collected from 329 faculty members in 19 public agricultural faculties using a survey questionnaire. Results indicate that organizational learning capabilities are below average in the status quo of agricultural faculties. When different capabilities are compared، it seems that sharing knowledge، a flexible structure and system thinking provide more organizational learning opportunities for Iranian agricultural faculties. Finally، the implications of the results and further research are discussed.
    Keywords: Agricultural higher education, Iran, Learning orientation, Organizational learning Capability
  • Abdorreza Asadi, Maryam Oladi Pages 139-155
    Dividend Policy is one of the most important financial decisions that managers encounter. This study contributes to the literature of dividend and empirical research investigating the effects of dynamic factors in Tehran Stock Exchange. Based on some criteria، the study contains 133 listed firms over a 10-year period from 2001 to 2010. To test the research hypotheses، this study uses Fixed Effect model as a static and Generalized Method of Moments as a dynamic regression model. The results indicate that the most important determinants of dividends are market risks with a negative association، followed by market to book value، and firm size with positive associations. The variable of the government ownership has a negative coefficient، and it is statistically insignificant. It means that affiliated firms to the governments generally tend to pay fewer dividends، which is not significant. Therefore، the determinants of dividend decisions are not significantly different between the two groups of firms.
    Keywords: Affiliated firms, Dividend policy, Dynamic determinants of dividend, Generalized Method of Moments, Tehran Stock Exchange