فهرست مطالب

رفتار حرکتی - پیاپی 17 (پاییز 1393)

نشریه رفتار حرکتی
پیاپی 17 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی شهبازی*، شهزاد طهماسبی بروجنی، ابراهیم متشرعی صفحات 15-42
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسش نامه آزمون راهبردهای اجرا-2 بود. بدین منظور، 621 (285 مرد و 336زن) ورزشکار با سطوح مختلف مهارتی در 10 رشته ورزشی تیمی و انفرادی، به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و پرسش نامه ها را تکمیل کردند. ابتدا، سه متخصص روان شناسی ورزشی و یک متخصص آموزش زبان انگلیسی صحت ترجمه و روایی صوری نسخه فارسی پرسش نامه را با استفاده از روش ترجمه- باز ترجمه، تایید کرده و سپس شاخص و نسبت روایی محتوا تایید شد. به منظور تایید روایی سازه از تحلیل عاملی تاییدی با روش برآورد حداکثر درست نمایی یا بیشینه احتمال نیرومند استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی در بعد تمرین نشان داد که مدل اندازه گیری از برازش و تناسب خوبی برخوردار می باشد. در بعد مسابقه نیز، نتایج تحلیل عاملی نشان داد که برازش کلی مدل قابل قبول بوده اما سوال های 64 و 56 به ترتیب با مقادیر بار عاملی 0/11و 0/27، پایین تر از مقدار قابل قبول 0/3 قرار داشته و درنتیجه از معناداری عملی برخوردار نبودند. در مدل دوم با حذف این سوال ها، شاخص ها از برازندگی و برازش کلی بسیار خوبی برخوردار بود و برخلاف مدل اول هیچ یک از سوال ها بار عاملی پایین تر از مقدار قابل قبول نداشت. در ادامه مدل سوم با حذف کل عامل حواس پرتی به همراه حذف سوال 56 از عامل خودکاری، نشان دهنده بهبود شاخص های برازندگی نسبت به دو عامل قبلی و آزمون تفاوت مجذور خی دو نیز نشان دهنده برازش بهتر و معنادار این مدل نسبت به دو مدل قبلی بود. نتایج همسانی درونی و پایایی زمانی که بوسیله آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی درون گروهی با دو هفته فاصله انجام شد، از مقادیر برش قابل قبول (0.70<α) بالاتر بوده که بیانگر همسانی درونی و پایایی زمانی بسیار خوب نسخه فارسی پرسش نامه آزمون راهبردهای اجرا -2 می باشد.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، راهبردهای اجرا، ورزشکاران
  • محسن قطبی*، علیرضا فارسی، بهروز عبدلی صفحات 43-54
    این مطالعه با هدف بررسی اثر رنگ های گرم و سرد بر ادراک عمق ورزشکاران انجام شده است. این مطالعه به روش نیمه تجربی بود و نمونه شامل 72 ورزشکار سطوح دانشگاهی با میانگین سنی 1/98± 22/88 سال بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها در هر رنگ سه نوبت به کمک دستگاه ادراک عمق، رنگ و شکل پژوهش گر ساخته با روایی همزمان 0/833 و پایایی 0/879 که قابلیت ارزیابی ادراک عمق رنگی را با کوچک ترین خطا (یک ده هزارم سانتیمتر) داراست، مورد ارزیابی قرار گرفتند. میانگین این سه نوبت به عنوان نمره ی ادراک عمق افراد در هر رنگ مورد استفاده قرار گرفت. نتایج آزمون t در گروه های همبسته نشان داد که بین ادراک عمق در رنگ های گرم و سرد در ورزشکاران رشته های توپی تفاوت معناداری وجود دارد (P=0.016، df=35، t=-2.54). آزمودنی ها در رنگ های گرم ادراک عمق بهتری داشتند؛ ولی در ورزشکاران رشته های غیر توپی این تفاوت مشاهده نشد (0.05
    کلیدواژگان: ادراک عمق، رنگ های گرم و سرد، طول موج
  • داریوش خواجوی*، احمد فرخی، علی اکبر جابری مقدم، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 55-72
    هدف این پژوهش ارزیابی همبستگی بین تغییرات در اندازه های روان شناختی و عملکردی مرتبط با افتادن مردان سالمند متعاقب یک برنامه ی تمرینی - ترکیبی و مقایسه ی میزان تاثیر تمرین بر این متغیرها بود. نمونه ی آماری، 31 سالمند بالای 60 سال بودند که به طور تصادفی به دو گروه مداخله (با میانگین سنی 4/39±66/08) و کنترل (با میانگین سنی 7/33±70/14) تقسیم شدند. برای اندازه گیری متغیرها از پرسش نامه مشخصات فردی، آزمون نشستن و برخاستن 30 ثانیه، بنشین و برسان، تعادل روی یک پا، بلندشدن و رفتن، 10متر راه رفتن، مقیاس اعتماد به تعادل ویژه ی فعالیت ها و کارآمدی افتادن – بین المللی استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری با آزمون t مستقل، محاسبه ی درصد تغییر، ضریب همبستگی پیرسون و اندازه ی اثر انجام شد. میانگین نمره ی آزمون های قدرت عضلانی اندام تحتانی، انعطاف پذیری، چابکی و تعادل پویا، سرعت حرکت، تعادل ایستا، مقیاس ترس از افتادن و اعتماد به تعادل در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل، به طور معناداری بهبود یافت (P≤0.05). تاثیر برنامه ی مداخله ی تمرینی بر اندازه های عملکردی و روان شناختی یکسان نبود. بیشترین اندازه ی اثر به ترتیب در قدرت اندام تحتانی و اعتماد به تعادل و کمترین اندازه ی اثر در انعطاف پذیری و ترس از افتادن مشاهده شد. تغییرات قدرت عضلانی با تغییرات سرعت و تغییرات انعطاف پذیری با تغییر چابکی و سرعت به طور معناداری همبسته بود (P≤0.05). بین تغییرات در اندازه های عملکردی و روان شناختی، همبستگی معناداری وجود نداشت (P≤0.05). هم چنین بین میزان تغییرات در ترس از افتادن و اعتماد به تعادل، همبستگی معناداری مشاهده شد (P≤0.05، r=-0.66). بنابراین، برنامه ی تمرینی به اضافه ی برنامه ی آموزش درباره ی افتادن، بر بهبود عوامل روان شناختی و عملکردی مرتبط با تعادل و افتادن مردان سالمند موثر بود.
    کلیدواژگان: افتادن، تعادل، اندازه های روان شناختی و عملکردی، اندازه ی اثر
  • لیلی علیزاده، فاطمه سادات حسینی، حسن محمد زاده صفحات 73-84
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی پرخاشگری مردان بدن ساز بر اساس هر یک از مولفه های خودشیفتگی و ادراک بدنی بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی و جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمام مردان بدن ساز شهر تبریز بود که حداقل یک سال مداوم و در هفته حداقل دو روز به صورت منظم به سالن بدن سازی مراجعه می کردند. نمونه ی پژوهش تعداد 161 ورزشکار با میانگین سنی 6/528±24/96 بود که به صورت دردسترس و داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. از مقیاس شخصیت خودشیفته (NPI)، پرسش نامه ی آمادگی بدنی ادراک شده (PPFS) و مقیاس پرخاشگری اهواز (AAI) برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون بررسی شدند. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد ترکیب بدنی، شرایط عضلانی و محق بودن در مجموع 23درصد از تغییرات خشم و عصبانیت را در مردان بدن ساز تبیین می کنند. هم چنین شرایط جسمانی، انعطاف پذیری، شرایط عضلانی و برتری جویی در مجموع 33% از تغییرات تهاجم و توهین را در مردان بدن ساز تبیین می کنند. در نهایت شرایط جسمانی، خودبینی و برتری جویی نیز در مجموع 31% از واریانس لجاجت و کینه توزی را در مردان بدن ساز پیش بینی می کنند. نهایتا خودشیفتگی و ادراک بدنی می تواند از عوامل مهم در بروز پرخاشگری در جامعه ی مورد پژوهش باشد.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، خودشیفتگی، ادراک بدنی، مردان بدن ساز
  • اکبر جمشیدی*، الهه عرب عامری، سمیه جوکار تنگ کرمی صفحات 85-104
    پژوهش حاضر، به منظور بررسی تحلیل پیش بینی مکانیسم های دفاعی با هوش هیجانی ورزشکاران نخبه رزمی کار صورت گرفت. این پژوهش از نوع توصیفی و روش آن، همبستگی است. بدین منظور، تعداد 317 نفر (152 مرد و 165 زن) با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده از بین ورزشکاران نخبه رزمی کار انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات، از پرسش نامه های مکانیسم های دفاعی و هوش هیجانی استفاده شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه همزمان، پیرسون و آزمون آماری t مستقل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که مکانیسم های دفاعی و مولفه های آن می تواند تغییرات مربوط به هوش هیجانی را پیش بینی کند. میان مکانیسم های دفاعی رشد نایافته با درک و کنترل عواطف و مهارت های اجتماعی، ارتباط معنا دار منفی و میان مکانیسم های دفاعی رشد یافته با درک و کنترل عواطف، مهارت های اجتماعی و خوش بینی، ارتباط معنا دار مثبت مشاهده شد (P≤0.05). هم چنین، بین مکانیسم های دفاعی نوروتیک با درک و کنترل عواطف، ارتباط معنا دار منفی وجود داشت (P≤0.05). در مورد تفاوت های جنسیت، نتایج پژوهش حاکی از این بود که مکانیسم های دفاعی رشد یافته و هوش هیجانی در ورزشکاران زن نسبت به ورزشکاران مرد بالاتر است.
    کلیدواژگان: مکانیسم های دفاعی، هوش هیجانی، ورزشکاران نخبه رشته های رزمی
  • فرزانه معین*، حمید زاهدی، زهره مشکاتی صفحات 105-118
    هدف از اجرای پژوهش حاضر، بررسی اثر کانون توجه مربوط و نامربوط و سطح مهارت بر دقت سرویس تنیسی والیبال تحت شرایط فشار روانی بود. این پژوهش، از نوع نیمه تجربی بوده که به صورت میدانی اجرا شد. 60 دانشجوی زن دانشگاه آزاد نجف آباد با دامنه سنی 18 تا 30سال شرکت کننده در درس تربیت بدنی2 که همگی راست دست و با تکنیک سرویس تنیسی والیبال آشنا بودند، به روش نمونه گیری در دسترس، به عنوان شرکت کننده در این پژوهش مشارکت کردند. شرکت کننده ها بعد از مشخص شدن اضطراب صفتی با سیاهه SCAT و حذف افراد دارای اضطراب صفتی بالا و پایین به منظور متجانس کردن افراد شرکت کننده با توجه به سطح مهارت بر مبنای پیش آزمون، به دو گروه 30 نفری سطح مهارت بالا و پایین و هر گروه به صورت تصادفی به دو زیر گروه 15 نفره کانون توجه مربوط و نامربوط تقسیم شدند. دقت سرویس آزمودنی ها با استفاده از آزمون ایفرد، اندازه گیری و برای ایجاد شرایط فشار روانی از روش مقایسه مجازی استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس عاملی نشان داد اثر سطح مهارت (F=1.07، P=0.0001) و تعامل کانون توجه و سطح مهارت بر دقت سرویس تنیسی والیبال تحت شرایط فشار روانی، معنادار بود (F=92.51، P=0.0001). نتایج نشان داد افراد با سطح مهارت پایین در شرایط توجه نامربوط به تکلیف و افراد با سطح مهارت بالا در شرایط توجه مربوط به تکلیف، دچار انسداد شدند. این امر احتمالا بیانگر این مطلب است که اجرا در فشار روانی، بر دقت سرویس والیبال اثر گذار بوده است.
    کلیدواژگان: توجه مربوط و نامربوط، سطح مهارت، دقت سرویس والیبال، فشار روانی
  • جعفر محمدی*، مریم لطفی، مهدی سهرابی صفحات 119-140
    هدفازانجاماینپژوهش، بررسیتاثیر تخمین خطا و تواتر بازخورد آگاهی از نتیجه بر یادگیری تکالیف حرکتی و شناختی بوده است. نمونه آماری، 40 دانشجوی دختر با میانگین سنی 7/25 بودند که به طور تصادفی به 4 گروه بازخورد 100% با تخمین، بازخورد 20% با تخمین، بازخورد 100% بدون تخمین و بازخورد 20% بدون تخمین تقسیم شدند. 90 کوشش تمرینی و در آزمون یاد داری، 15 کوشش انجام گرفت. تکالیف پژوهش حاضر، شامل تکلیف A با مولفه حرکتی بالا (تولید نیرو با پنجه دست) و تکلیف B با مولفه شناختی بالا (رسم مثلث) بود. به منظور تحلیل نتایج، از تحلیل واریانس با سنجش مکرر، تحلیل واریانس دو طرفه و یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. نتایج پژوهش، تفاوت معناداری بین 4 گروه آزمایشی در مرحله اکتساب نشان نداد. در آزمون یادداری در تکلیف A، گروه بازخورد 100% با تخمین، بهترین اجرا و در تکلیف B در متغیر زاویه، گروه های تخمین خطا بهترین عملکرد را داشتند ودر متغیر طول، گروه های بازخورد 20% بهترین اجرا را داشتند. نتیجه کلی این پژوهش را می توان بدین صورت بیان کرد که برآورد ذهنی خطا به عنوان یک متغیر مهم در آمادگی برای پاسخ بعدی و هم چنین طراحی فرضیه پاسخ، می تواندبه همراه فراوانی افزایش یافته بازخورد افزوده، موجب آزمون فرضیه پاسخ بیشتر و درنهایت، یادگیری بیشتری گردد؛ اما، در تکالیفی که خود دارای تقویت ذهنی هستند تخمین خطا، تاثیری بر یادگیری ندارد و در این گونه تکالیف، اصل فراوانی کاهش یافته بازخورد، تایید می گردد. هم چنین، در تکالیفی که اجرای حرکت نیازمند تخمین اولیه است، استفاده از تخمین خطا مفید می باشد.
    کلیدواژگان: تخمین خطا، بازخورد آگاهی از نتیجه، تکالیف حرکتی و شناختی، یادگیری
  • مرتضی همایون نیا فیروزجاه*، محمودشیخ، رسول حمایت طلب صفحات 141-156
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه اختلالات رفتاری با راهبردهای مقابله ای و هوش هیجانی در ورزشکاران حاضر در مسابقات آموزشگاه های استان مازندران، انجام شد. به این منظور، تعداد 90 نوجوان ورزشکار، به عنوان نمونه آماری پژوهش حاضر در این رقابت ها، سه پرسشنامه اختلالات رفتاری گودمن، راهبردهای مقابله ای بیلینگز و موس و هوش هیجانی شاته را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش همبستگی و رگرسیون چندگانه، با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 19 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان دادبین اختلالات رفتاری و راهبردهای مقابله ای مسئله دار، رابطه منفی معنادار و بین اختلالات رفتاری و راهبردهای مقابله ای هیجان مدار، رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (P<0.05). هم چنین، بین اختلالات رفتاری و هوش هیجانی، رابطه منفی و معنادار وجود دارد (P<0.05). تحلیل رگرسیون نیز، تفاوت معنا داری را میان نمرات مقیاس های اختلالات رفتاری و راهبردهای مقابله ای و هوش هیجانی نشان داد (P<0.05). افزون بر آن، از میان راهبردها، مقابله مبتنی بر هیجان و مقابله مبتنی بر جسمانی کردن و از میان مولفه های هوش هیجانی، مهارت های اجتماعی با اختلالات رفتاری رابطه معنا داری داشتند (P<0.05). یافته های پژوهش حاضر نشان داد راهبردهای مقابله ای و هوش هیجانی، توانایی پیش بینی معنادار اختلالات رفتاری نوجوانان ورزشکار را دارند و راهبردهای مقابله ای و هوش هیجانی می توانند بخشی از اختلالات مربوط به اختلالات رفتاری در نوجوانان ورزشکار را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، اختلالات رفتاری، سبک های مقابله ای، ورزشکاران نوجوان
  • غلامحسین ناظم زادگان*، رقیه ایدر صفحات 157-170
    هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی تعادل پویا بر اساس ویژگی های پیکر سنجی در جوانان رشته تربیت بدنیبود. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان پسر رشته تربیت بدنی دانشگاه شیراز تشکیل می دادند. نمونه،شامل 60 نفر بود کهداوطلب شرکت در پژوهش بودند. ابزار جمع آوری داده ها، شامل فرم اطلاعات دموگرافیک، برگه ثبت ویژگی های پیکر سنجی و آزمون عملکرد حرکتی (که در این پژوهش، اندازه گیری زمان تعادل بر روی دستگاه ثبات سنج (استابیلومتر) بود)، بودند. بعد از انجام اندازه گیری ها و ثبت آن ها، از زمان بندی 30 ثانیه ای جهت انجام تکلیف تعادلی پویا و فواصل 90 ثانیه ای استراحت بین تکلیفی استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی و رگرسیون انجام شد. یافته ها نشان داد که ویژگی های پیکرسنجی اندازه های قد (r= -0.35، P=0.027)، وزن (r=- 0.43، P=0.006) و دور کمر (r= -0.50، P=0.001)، با انجام تکلیف تعادلی، همبستگی معناداری در سطح خطای تعیین شده (α=0.05) داشتند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که اندازه شاخص هایی چون دور کمر، وزن و قد می توانند به عنوان متغیرهایی جهت پیش بینی تعادل پویا مورد استفاده قرار گیرند. هر چند، نسبت اندازه های این متغیرها با یکدیگر متفاوت است.
    کلیدواژگان: ویژگی های پیکرسنجی، تعادل پویا، جوانان ورزشکار
  • محمد جهانگیری*، میر معصوم سهرابی، فاطمه پرستار صفحات 171-184
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین جو انگیزشی ایجاد شده توسط مربی، رضایت مندی از نیازهای روان شناختی پایه، انگیزش درونی و تداوم مشارکت ورزشی در دختران نوجوان ورزشکار بود. جامعه آماری، شامل دختران نوجوان ورزشکار شهر تبریز بود که در سال 92 به طور منظم در رشته های ورزشی مختلف فعالیت می کردند. 204 نفر به طور تصادفی به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های رضایت مندی از نیاز روان شناختی در ورزش، مقیاس جو انگیزشی، مقیاس انگیزش ورزشی و قصد تداوم مشارکت ورزشی استفاده شد. در تحلیل داده ها، از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد جو انگیزشی تکلیف محور، ارتباط مثبتی با رضایت مندی از نیازهای روان شناختی پایه دارد. در حالی که جو خود محور، شاخص پیش بین منفی معنا داری از نیاز پایه ارتباط ادراک شده (β=-0.25، P˂0.01) بود. جو تکلیف محور، شاخص پیش بین غیر مستقیمی از انگیزش درونی (β=0.5، P˂0.01) و قصد تداوم مشارکت ورزشی (β=0.13، P˂0.01) دختران نوجوان بود. رضایت مندی از نیازهای پایه نیز، شاخص پیش بین معنا داری از انگیزش درونی و قصد تداوم مشارکت ورزشی بود. نتایج این پژوهش بیانگر نقش مهم مربی به عنوان یک عامل تاثیرگذار بر انگیزش درونی و تداوم مشارکت ورزشی دختران نوجوان ورزشکار بود. بر طبق نتایج، پیشنهاد می شود مربیان بر جو انگیزشی تکلیف محور تاکید کنند
    کلیدواژگان: تکلیف محوری، انگیزش درونی، شایستگی ادراک شده، مشارکت ورزشی مداوم، دختران نوجوان ورزشکار
  • محمدرضا شهابی کاسب*، مریم مهرجو، محسن دماوندی، زهرا استیری صفحات 185-204
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر زمان اجرای تمرین و اولین خواب شبانه بر بهبود مولفه های آشکار (دقت) و حرکتی (زمان بندی) تکلیف حرکتی متوالی زمان بندی شده بود. بدین منظور، 48 دانشجوی راست دست (25-19 سال) که کیفیت خواب مطلوبی داشتند، بر اساس آزمون های مهارت حرکتی ظریف دست و انگشتان پردو و زمان سنج واکنش ساده به سه گروه همگن تقسیم شدند. آزمودنی ها تحت سه شرایط تمرینی مختلف (زمان اجرای اولین جلسه تمرینی تا خواب شبانه متفاوت بود) در روز اول به تمرین تکلیف حرکتی متوالی زمان بندی شده پرداختند و در روز دوم در آزمون بازآزمایی شرکت کردند. برای ارزیابی بهبود مولفه های دقت و زمان بندی، 10 کوشش آخر روز اول و 10 کوشش اول روز دوم مقایسه شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های t وابسته و تحلیل واریانس یک راهه برای گروه های مستقل همراه با آزمون تعقیبی توکی در سطح معنا داری 0/05= α استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد اولین خواب شبانه بعد از یک جلسه تمرین، باعث بهبود زمان بندی عناصر کوتاه و بلند در تکلیف حرکتی متوالی زمان بندی شده شد (0.05>P)؛ اما، بهبودی در دقت این عناصر ایجاد نکرد (0.05
    کلیدواژگان: خواب شبانه، زمان اجرای تمرین، مهارت حرکتی ظریف، دقت، زمان بندی
  • مجتبی اسمعیلی آبدر*، مهدی ضرغامی، احمد قطبی ورزنه صفحات 205-218
    هدف این پژوهش، بررسی تفاوت های مرتبط با فاصله دهی کانون توجه بیرونی بر تعادل ایستای بیماران مبتلا به ام اس بود. در این مطالعه نیمه تجربی، از بین بیماران عضو انجمن ام اس اهواز (700=N)، بیست و سه بیمار با میانگین سنی 7/2±29 سال، به روش هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. تکلیف، شامل ایستادن آزمودنی ها بر روی صفحه نیرو در سه شرایط کنترل، توجه بیرونی نزدیک و توجه بیرونی دور بود. پایایی دستگاه به شیوه ثبات زمانی (0/83) و روایی آن به شیوه جمعیت های متفاوت(2/23=P=0/012، F)، تایید گشت. در مرحله اصلی، آزمودنی ها طی سه روز متوالی و هر روز شامل یکی از شرایط، بر روی صفحه نیرو قرار گرفتند. 3 کوشش 20 ثانیه ای با 1 دقیقهاستراحت بین کوشش ها در هر مرحله از آزمودنی ها به عمل آمد.میانگین سه کوشش هر آزمودنی در هر یک از شرایط، با توجه به عنوان معیار عملکرد تعادل ایستای بیماران محاسبه شد. بعد از بررسی نرمال بودن و برابری واریانس ها، داده ها به کمک روش آماری تحلیل واریانس درون گروهی با اندازه گیری تکراری و آزمون تعقیبی بونفرونی، تحلیل شد. یافته ها، حاکی از تفاوت معنادار بین هر یک از پارامترهای تعادل، در هر سه شرایط می باشد (0/05>P). همچنین، نشان دهنده عملکرد بهتر آزمودنی ها در حالت توجه بیرونی دور و نزدیک است و اینکه بیماران، در شرایط توجه بیرونی دور نسبت به توجه بیرونی نزدیک، تعادلایستا بهتری دارند. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، پیشنهاد می شود برای بهبودمهارت های تعادلیدربیماران مبتلا به ام اس،ازدستورالعمل های کانون توجه بیرونی دور استفاده شود.
    کلیدواژگان: فاصله دهی، کانون توجه بیرونی دور، کانون توجه بیرونی نزدیک، تعادل ایستا، اسکلروزیس چندگانه
|
  • M. Shahbazi*, S. Tahmasebi Boroujeni, E. Motesharee Pages 15-42
    The aim of the present study was to determine the validity and reliability of the Persian version of the questionnaire TOPS-2. For this purpose، 621 athletes (male: 285 and Female: 336) with skill various levels (Novice، Elite and None-elite) in 10 team and individual sports، were selected to complete the questionnaire، randomly. The first، correctness of translation and face validity confirmed by 3 sports psychology expert and 1 English language specialist via translation-back translation method. For determining the construct validity، confirmatory factor analysis (CFA) with maximum likelihood estimation was used. Results of factor analysis showed that first model had favorable fit in practice dimension. Also، the results indicated good model fit for competition. However، a more detailed examination of the factor loadings were showed that 64 and 56 questions had values 0. 11 and 0. 27 respectively، and these values are lower than acceptable criteria (0. 3). So، these questions were deleted in the second model. The second model similar to the first model had adequate overall fit and factor loading in none of the questions were not below standard criteria we examined the third model with eliminating the distraction subscale along with deleting of 56 questionnaires from automaticity subscales. The results showed a proper fit compared to the two previous models. Also، X2 difference test indicated that this fit was significantly suitable rather than the other models. Moreover، internal consistency and reliability attained with Cranach''s alpha and ICC was acceptable.
    Keywords: Validity, reliability, Performance Strategies, Athletes
  • M. Ghotbi*, A.R. Farsi, B.Abdoli Pages 43-54
    This study has been conducted to draw the effect of warm and cold colors on depth perception in athletes. This method is a semi experimental and the sample was 72 athletes with average of 22. 88± 1. 98 years who were selected through available sampling Participants have been evaluated three times in each color by depth، color and shape perception apparatus. The average of these three times tests was used as depth perception scores of people in that color. Results of dependent t test showed that there are significant differences between the warm and cold colors in ball games (P=0. 016، df=35، t=-2. 54). But there was no significant difference between the warm and cold colors in no ball games (P>0. 05). The result showed that in yellow background، athlete''s depth perception in ball games in warm color was better than cold colors. The reason of this object maybe was that colors in orange-green- yellow spectrum have most receptors in retina. And also cold colors have more refraction than longer wavelengths. Moreover another reason that has been improved depth perception maybe was practice in perceptual skills in ball games.
    Keywords: Depth perception, Warm, cold colors, Wave length
  • D. Khajavi*, A. Farokhi, A.A. Jaberi Moghaddam, A. Kazemnejad Pages 55-72
    The study examined correlation between balance-and-fall-related psychological and functional measures of men older adults after a combined training program. Sample include 31 healthy older adults over 60-year assigned randomly to intervention (mean age=66. 08±4. 39) or control groups (mean age=70. 14±7. 33) that 2 subjects dropped out from each group. Variables measured by 30-s Chair- Stand Test، Seat and Reach، Up and Go، ABC، FES-I. Data was analyzed by tstudent، Percent change، Pearson Correlation Coefficient، and Effect Size. Mean scores of lower extremity strength، flexibility، agility and dynamic balance، speed، static balance، fear of falling، and balance confidence improved significantly in intervention group than control group (p<0. 05). Effect of the intervention program on functional and psychological measures was not equal. Largest effect size observed in lower extremity strength، balance confidence، and static balance، respectively. The smallest effect size was observed in flexibility، fear of falling، and agility/dynamic balance. Change in lower extremity strength was significantly correlated with changed in speed (-0. 66) and change in flexibility was correlated with change in agility and speed significantly. But not significant correlations observed between functional and psychological measures changes (p≤0. 05). Correlation between changes in fear of falling and balance confidence was significant (r=-0. 66، p≤0. 05). The training program with education program was effective to improve balance-and-fall-related psychological and functional measures in men older adults.
    Keywords: Fall, Balance, Psychological, functional measures, Effect size
  • L. Alizadeh, F. Hosseini, H. Mohammadzadeh Pages 73-84
    The purpose of this study was to predict aggression in male body builders emphasizing on narcissism and body perception. This research is a descriptive – correlation that the participants were all Tabriz male bodybuilders who had regularly attending at least one sustained year and at least two days a week to the gym. Subjects of this research were 161 athletes with an average age of 24. 96±6. 528 which participated in the form of voluntary and available. The Narcissistic Personality Inventory (NPI)، Perceived Physical Fitness Scale (PPFS) and Ahvaz Aggression Inventory (AAI) were used to collect data. Regression analysis was used to analysis data. Results of hypothesis analysis showed that the body composition، muscular conditions and be right indicated 23% of the total variation of anger in male body builders. Also the physical condition، flexibility، muscular strength، and superior are predicting 33% of the variation in terms of offensive and insulting in male body builders. Finally، physical conditions، Egoism and dominance are predicting total of 31% of the variance in their obstinacy and malice in male body builders. Finally، narcissism and body perception can be a particularly important factor in the occurrence of aggression in society.
    Keywords: Aggression, Narcissism, Body perception, Male body builders
  • A.Jamshidi*, E. Arabameri, S. Jowkar Angkarami Pages 85-104
    The purpose of this study was the relationship between mechanisms of defense and emotional intelligence in elite martial arts athletes. The present study is descriptive and correlational method. In order to do this study، 317 subjects (165 female and 152 male) were selected by using systematic sampling. For providing data، subjects filled mechanisms of defense and emotional intelligence questionnaire. Data was analyzed using enter multiple regression، Pierson and t. test. In total، the results showed that mechanisms of defense and its subtitles can predict change in emotional intelligence in a way that there was negative relationship between immature mechanisms of defense with emotional control and perception and society skills while there was positive relationship between mature mechanisms of defense with emotional control and perception، society skills and optimism (P≤0. 05). Finally، the results showed that female athletes are higher than male athletes in mature mechanisms of defense and emotional intelligence.
    Keywords: Mechanisms of defense, Emotional intelligence, Elite Martial arts athletes
  • F. Moein*, H.Zahedi, Z. Meshkati Pages 105-118
    The aim to the present project is to study the effects of associative and dissociative focus of attention and skill level on the accuracy of tennis service of volleyball under pressure. This research is a semi-experimental one which was fieldimplemented. 60 female student were selected from Azad Islamic University of Najafabad، between ages 18 to 30، whom participated in course of physical education2، and all were right-handed knowing the accurate technique of tennis service of volleyball; they participated in this research by access sampling. After identifying the trait anxiety with SCAT inventory and emitting the individuals with high and low trait anxiety، in order to match the participants، considering their levels in the pre-test، they were divided into two high and low skill level groups consisting 30 members، and each group randomly into two sub-groups (15 members each group) of associative and dissociative focus of attention. The subjects، service accuracy was measured in pressure conditions using AAHPERD test; and to make pressure condition method of figurative comparison was used. The results of agents variance analysis suggested that the effect skill level (F=1. 07، P=0. 0001)، and the interacting between attention focus and skill level، on the accuracy of tennis service in volleyball under pressure condition were signification (F=92. 51، P=0. 0001). These results indicated that the participants with low skill level in dissociative attention to exercises، and those with high associative attention to exercises، were more obstructed. These results indicated that performance under psychological pressure had been impacted on accuracy tennis service.
    Keywords: Associative, dissociative attention, Skill level, Accuracy of volleyball service, pressure
  • J. Mohamadi*, M. Lotfi, M. Sohrabi Pages 119-140
    The purpose of this study was to determine the effect of error estimation and frequency of feedback in learning tasks with two different motor levels. Participants was 40 university students (mean age= 25. 7) that was not familiar with the tasks before. They were divided to 4 groups: 100% KR and 20% KR with error estimation and 100% KR and 20% KR without error estimation. Participants performed 9 trials (15×6) in acquisition and performed 15 trials in retention phase. The tasks included task A with high motor component (force-production with hand) and task B with high cognitive component (drawing triangle). Data was analyzed with ANOVA with repeated measures and ANOVA and LSD test. the results showed that all groups have progressed during training. In retention phase results show that in task a 100% KR with error estimation group had better performance and in and task B in length variable 20% KR without error estimation group had better performance. According to the results of this study، error estimate is one important variable in preparing the subject for future response and designing response hypothesis as well as increased frequency of augmented feedback (100%) can test the more response hypothesis and lead to future learning. But in tasks that including mind reinforcement، error estimate not affected in learning and in same tasks confirm rule regarding feedback reduced frequency of augmented feedback.
    Keywords: Error estimation, Knowledge of result feedback, Motor, cognitive tasks, Learning
  • M. Homayounnia Firoozjah*, M.Sheikh, R. Hemayattalab Pages 141-156
    The present study examined the relationship between behavioral disorders with the coping strategies and emotional intelligence of student athletes attending in Mazandaran tournament. To this end، 90 adolescent athletes of the intended tournament were selected as the sample of present study. They filled up three behavioral disorders questionnaire (SDQ)، coping strategies and mouse Billings and Shute Emotional Intelligence (SSREIT). Data was analyzed by calculating the correlation and multiple regressions using SPSS software version 19. Results showed that there was a significant negative relationship between behavioral disorders and problematic coping strategies. In addition، there was a significant positive relationship between behavioral disorders and emotional-focused coping strategies (P<0. 05). Also، there is a significant negative relationship between emotional intelligence and behavioral disorders (P<0. 05). Regression analysis showed significant differences between scale scores of behavioral disorders، coping strategies and emotional intelligence (P<0. 05). In addition، among the strategies، coping based on emotion and coping based on physical addres and among emotional intelligence components social skills had a significant relationship with behavioral disorders (P<0. 05). The findings of this study showed coping strategies and emotional intelligence have the capability (ability) of meaningfully predicting behavioral disorders among young athletes. Also، coping strategies and emotional intelligence can account for (explain) some of disorders related to behaviors of young athletics.
    Keywords: Emotional intelligence, Behavioral disorders, Coping strategies, Young athletics
  • G.H. Nazemzadegan*, R. Eider Pages 157-170
    This study surveyed predict dynamic balance body based on the characteristics of the physical education of young people. The study population was composed of male Physical Education students in Shiraz University. The sample consisted of 60 subjects who had volunteered to participate in this study. Tools of data collection were anthropometric measurements and tests of motor function. Stabilometer time of balance on this device was recorded to subjects. After measuring and recording of data (30ʺ balance task، 90ʺ rest interval). Analysis was performed with using of correlation and regression statistical methods. Results showed Anthropometric characteristics، height (r= -0. 35، P=0. 027)، weight (r=- 0. 43، P=0. 006)، and waist (r= -0. 50، P=0. 001) had significant correlation with balance task performance in determined significant level (α=0. 05). Results of this study shows that size of indexes such as waist circumference، weight and height can be used as variables for anticipating of dynamic balance، although the amounts of these variables are different.
    Keywords: Anthropometric characteristics, Dynamic balance, Young people
  • M. Jahangiri*, M. Sohrabi, F. Parastar Pages 171-184
    The aim of study was to investigate relationship between coach-created motivational climate، basic psychological needs، intrinsic motivation and continued sport participation among female adolescent athletes. The study population consisted of female adolescent athletes of Tabriz city who regularly participated in various sports. For this purpose، 204 athletes randomly selected as sampling group. For gathering data، questionnaires of psychological need satisfaction in exercise scale، motivational climate scale for youth sports، sport motivation scale and intention to continued sport participation were used. Data analyzed by Pearson’s correlation and path analysis. Results indicated that taskinvolving coach motivational climate was positively related to the perceived psychological need satisfactions whereas ego-involving dimension negatively predicted perceived relatedness need satisfaction (β=0. 25، P˂0. 01). Taskinvolving motivational climate indirectly predicted intrinsic motivation (β=0. 5، P˂0. 01) and intention to continued sport participation (β=0. 13، p˂0. 01). Psychological need satisfactions predicted intrinsic motivation and intention to continued sport participation. Results from this study highlight the important role of the coach as an influencing factor on intrinsic motivation and continued sport participation in female adolescent. According to results، proposed that coaches emphasized on task-involving motivational climate.
    Keywords: Task involving, Intrinsic motivation, Perceived competence, Continued sport participation, Female adolescent athletes
  • M.R. Shahabi Kaseb*, M. Mehrjoo, M. Damavandi, Z. Estiri Pages 185-204
    The purpose of this study was the effect of time of training and first night of sleep on implicit (accuracy) and motor (timing) components of Timed Motor Sequences Task (TMST) enhancement. Forty-eight right-handed students (19-25 years old)، who have had adequate sleep quality، were divided into three equal groups according to Purdue hand and fingers'' fine motor skills test and simple reaction rime test. The subjects under three different practice conditions (time between the first practice session to night sleep differed) participated in TMST practice at the first day and were retested at the second day. To evaluate the enhancement of accuracy and timing components، the last 10 trials of the first day and the first 10 trials of the second day were compared. Data were analyzed using paired sample T test، Effect Size and one way analysis of variance for independent measures and a Tukey''s post-hoc test in α=0. 05 level of significance. Results showed that first night of sleep after a session of practice enhanced the timing of long and short elements of TMST (P<0. 05)، without enhancing the accuracy of these elements (P>0. 05). In addition، the condition wherein the night sleep was done immediately after the first session، had the most effect (38%) on enhancement of timing of the long and short elements in TMST. Therefore، night sleep effects on the timing component of fine skill motors compared with accuracy component and its effectiveness is subject to the time between the first training session and night sleep.
    Keywords: Night sleep, Time of training, Fine motor skill, Accuracy, Timing
  • M. Esmaeeli Abdar*, M. Zarghami, A. Ghotbi Varzaneh Pages 205-218
    The purpose of the present study was to test differences Related to the distance effects of external focus of attention on static balance of the patients with multiple sclerosis. In This semi experimental study، 23 male patients with multiple sclerosis (M=29±7. 2) were selected purposefully. The task required participants to stand on a force platform. In the baseline condition، the participants standing on a force plate without any information. In the second intervention (near externalfocus)، intervention they focused on markers near to their feet and in the third stage of intervention (far external-focus) they focused on markers far to their body on the outside. The main phase consisted 3 of 20-s trials، with a 60-s rest interval between trials. The results of a repeated-measures revealed a significant difference between each of the three condition in the balance parameters (P<0. 05). In addition both the near external focus and far external focus condition continued to demonstrate increases in balance performance. The results indicate the better performance of the participants in the far external focus compared with near external focus.
    Keywords: Distance effect, Near external focus, Far external focus, Static balance. Multiple sclerosis