فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال سی‌ام شماره 5 (پیاپی 67، آذر و دی 1393)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال سی‌ام شماره 5 (پیاپی 67، آذر و دی 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/30
  • تعداد عناوین: 16
|
  • زهرا رنجبر، فرید شریعتمداری *، محمدامیر کریمی ترشیزی صفحات 675-681

    این بررسی به منظور مطالعه افزودنی های خوراکی شامل سطوح مختلف عصاره یوکا و آنتی بیوتیک بر عملکرد، سیستم ایمنی، فاکتور های خونی و شاخص آسیتی اجرا شد. از 312 قطعه جوجه گوشتی یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار، و در 3 تکرار با 26 جوجه (13 نر و 13 ماده) استفاده شد. تیمارها شامل شاهد (بدون افزودنی)، سطوح mg/kg150 و 225 از عصاره Yucca schidigera و جیره حاوی mg/kg15 آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین می باشد. وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل در 42 روزگی بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری را نشان داد (0/01 < p). به طوری که تیمار سطح 1 از عصاره و آنتی بیوتیک بالاترین وزن بدن و بهترین ضریب تبدیل را داشتند. عیارهای پادتن تحت تاثیر افزودنی های جیره قرار گرفت (0/01 > p). وزن اندام های لنفی در گروه های آزمایشی بین تیمار ها معنی دار نبود (0/05 > p). اثر تیمارهای آزمایشی بر کلسترول، تری گلیسرید، HDL و LDL در 35 روزگی در گروه های آزمایشی مختلف تفاوت معنی داری (0/01 < p) را بر پارامترهای ذکر شده نشان دادند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان می دهند که یوکا می تواند تاثیرات مثبت بر عملکرد طیور داشته باشد.

    کلیدواژگان: عصاره یوکا، عملکرد، سیستم ایمنی، شاخص آسیتی، جوجه های گوشتی
  • مجتبی خسروی، سید غلامرضا موسوی، محمد جواد ثقه الاسلامی صفحات 682-691
    به منظور بررسی تاثیر دور آبیاری، کود نیتروژن و تراکم بوته بر صفات مورفولوژیکی، عملکرد و بازدهی مصرف آب شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.)، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان درمیان در سال 1389 انجام شد. عامل اصلی آبیاری شامل دورهای آبیاری 5 و 10 روز، عامل فرعی کود نیتروژن در سه سطح شامل مقادیر صفر (شاهد)، 75 و 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و عامل فرعی فرعی تراکم در سه سطح شامل تراکم های 22، 33 و 66 بوته در مترمربع تعیین گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که دور آبیاری بر صفات طول غلاف و بازدهی مصرف آب برای تولید دانه و بیوماس، مقدار نیتروژن مصرفی بر صفات تعداد شاخه اصلی در بوته، طول غلاف، عملکرد دانه، شاخص کلروفیل، بازدهی مصرف آب برای تولید دانه و بیوماس و تراکم بوته بر صفات تعداد شاخه اصلی در بوته و قطر طوقه معنی دار شد. مقایسه میانگین ها نشان داد که افزایش دور آبیاری از 5 به 10 روز باعث کاهش 7/8 درصدی در طول غلاف گردید، اما بازدهی مصرف آب برای تولید دانه و بیوماس به ترتیب 40/5% و 47/5% افزایش یافت. افزایش مصرف نیتروژن از صفر به 150 کیلوگرم در هکتار، تعداد شاخه اصلی، طول غلاف، شاخص کلروفیل، عملکرد دانه، بازدهی مصرف آب برای تولید دانه و بیوماس را به ترتیب 23/5، 26/4، 23/2، 67/1، 72/3 و 71/5 درصد افزایش داد. همچنین با افزایش تراکم از 22 به 66 بوته در مترمربع، تعداد شاخه اصلی و قطر طوقه به ترتیب 7/9% و 11/2% کاهش یافت. در مجموع براساس نتایج این تحقیق می توان تیمار دور آبیاری 10 روز به همراه مصرف 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و ترجیحا تراکم 66 بوته در مترمربع را برای زراعت شنبلیله در منطقه درمیان توصیه نمود.
    کلیدواژگان: شنبلیله (Trigonella foenum، graecum L، )، آبیاری، نیتروژن، تراکم، عملکرد دانه، بازدهی مصرف آب
  • مهدی قنبری، محمدکاظم سوری، رضا امیدبیگی، حسین هداوندی میرزایی صفحات 692-701
    در این پژوهش ابتدا عمده رویشگاه های بومادران (Achillea millefolium L.) در استان آذربایجان شرقی شناسایی و در اواسط فصل رویش (سال1390) و زمان گلدهی برای ارزیابی ریختی و استخراج اسانس از هفت منطقه جلفا، زنوز، کندلج، باسمنج، پیربالا، بناب و شبستر پنج نمونه کامل گیاهی به همراه سرشاخه های گلدار جمع آوری شد. اطلاعات مربوط به رویشگاه های مختلف یادداشت برداری شده و خصوصیات رویشی و زایشی هر جمعیت به علاوه میزان اسانس گونه مورد مطالعه در هر رویشگاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزار SAS تجزیه و تحلیل خوشه ایشد. سپس جمعیت های جمع آوری شده براساس تمامی خصوصیات کمی رویشی، زایشی و میزان اسانس گروه بندی شدند. به طوری که تمام جمعیت ها در 4 گروه قرار گرفتند. جمعیت های جلفا، کندلج و پیربالا در یک گروه، بناب و باسمنج در گروه دیگر، جمعیت زنوز در گروه جداگانه و سرانجام جمعیت شبستر در گروهی مجزا قرار گرفت. پراکنش این گونه در مناطق مورد مطالعه از ارتفاع 1026 تا 2557 متر از سطح دریا و رویش در خاک های مختلف و مناطق شیب دار نشان دهنده سازگاری بالای این گونه با شرایط اقلیمی این استان است. در نهایت از بین جمعیت های جمع آوری شده، دو جمعیت باسمنج و جلفا بدلیل داشتن عملکرد نسبتا بالای اسانس به ترتیب 0/4 و 0/4 وزنی-حجمی و همچنین سازگاری بهتر با اقلیم منطقه، برای کاربرد در برنامه به نژادی در مناطق بررسی شده توصیه می شوند.
    کلیدواژگان: بومادران (Achillea millefolium L، )، تنوع مورفولوژیکی، جمعیت، صفات ریختی، اسانس
  • لیلی صفایی، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، داود افیونی، سعید دوازده امامی، علی اکبر شعاعی صفحات 702-713
    به منظور بررسی روش های مختلف تغذیه ای و تاثیر آن بر گیاه آویشن (Thymus daenensis Celak)، تحقیقی در سال های زراعی 1386 تا 1389، در ایستگاه تحقیقاتی شهید فزوه وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان انجام شد. آزمایش به صورت کرت های یکبار خرد شده در زمان (چین)، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و چهار سیستم کوددهی شامل کودهای شیمیایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم خالص در سه سطحN=100، P=50، k=50، N=150، P=100 و k=100، N=200، P=150 کیلوگرم در هکتار، به عنوان سیستم کوددهی متداول، کود دامی در چهار سطح 5، 15، 25 و 35 تن در هکتار، به عنوان سیستم کوددهی زیستی، تلفیق کودهای شیمیایی (کیلوگرم در هکتار) و دامی در 4 سطح N=80، P=64 and k=64 Kg/ha همراه 5 تن کود دامی؛ N=60، P=48 and k=48 Kg/ha همراه 15 تن کود دامی؛N=40، P=32 and k=32 Kg/ha همراه 25 تن کود دامی و N=20، P=16 and k=16 Kg/ha همراه 35 تن کود دامی در هکتار، به عنوان سیستم کوددهی تلفیقی، و شاهد (بدون کود) به اجرا درآمد. نتایج نشان داد که عملکرد خشک اندام هوایی و بازده اسانس در روش تغذیه تلفیقی نسبت به سایر روش ها بالاتر بود. همچنین چین اول بیشترین عملکرد خشک اندام هوایی و بازده اسانس را در مقایسه با چین دوم داشت. در مجموع 3 سال آزمایش، چین اول تیمار تلفیقی (مخلوط 25 تن کود دامی به همراه NPK= 40- 32- 32 کیلوگرم در هکتار) در سال دوم، بالاترین عملکرد خشک اندام هوایی (2597.78 کیلوگرم در هکتار) و بازده اسانس (81/63 کیلوگرم در هکتار) را به خود اختصاص داد. بر این اساس عملکرد اندام هوایی و بازده اسانس به ترتیب 112/73 و 163/32 درصد نسبت به شاهد افزایش داشت. براساس نتایج، همبستگی مثبت و معنی داری بین عملکرد خشک و نسبت وزن خشک به تر، درصد و بازده اسانس مشاهده شد. بدین ترتیب می توان به اثر ترکیب کودهای شیمیایی و دامی به عنوان یک منبع تغذیه مناسب برای گیاه و همچنین به عنوان عامل اساسی در اصلاح ساختار خاک اشاره نمود.
    کلیدواژگان: تغذیه زیستی، کود تلفیقی، وزن خشک، بازده اسانس
  • علی ریاحی مدوار، کبری یوسفی، معین الدین نصیری بزنجانی صفحات 714-723
    گیاه بادرنجبویه (Melissa offisinalis L.) از خانواده نعناعیان است و دارای خواص دارویی ضدباکتریایی، ضدافسردگی، ضدالتهابی، ضدسرطانی و ضدویروسی می باشد. بیشتر اثرات دارویی این گیاه را به ماده موثره آن یعنی رزمارینیک اسید نسبت می دهند. در این تحقیق، اثر غلظت های مختلف الیسیتورهای عصاره مخمر (0، 0/5، 1 و 2 میلی گرم/میلی لیتر) و مس به فرم سولفاته (0، 4، 8 و 16 میکرومولار) در زمان های متفاوت (4، 8 و 16 ساعت) بر مقدار رزمارینیک اسید و محتوای فلاونوئید کل در گیاهچه های بادرنجبویه 30 روزه رشد یافته در شرایط گلخانه ای بررسی گردید. نتایج نشان دهنده اثرات مثبت و معنی دار عصاره مخمر بر مقدار رزمارینیک اسید، به ویژه در زمان های 4 و 8 ساعت می باشد. بیشترین مقدار این ماده در تیمار گیاهچه ها با غلظت mg/mL1 این الیسیتور و در زمان 8 ساعت مشاهده شد. از طرف دیگر، الیسیتور مس در تمامی غلظت های مورد استفاده و دوره های زمانی تیمار (بجز غلظت μM 4 در مدت زمان 16 ساعت) باعث افزایش معنی دار مقدار رزمارینیک اسید شد. به طوری که غلظت μM8 این الیسیتور در زمان 8 ساعت تیمار مقدار رزمارینیک اسید را حدود 7 برابر افزایش داد. بنابراین چنین به نظر می رسد که افزایش محتوای این ماده موثره در گیاهچه های تحت تیمار با این الیسیتورها، به دلیل القای سنتز گونه های فعال اکسیژن و تولید جاسمونات ها و در نتیجه فعال شدن ژن های درگیر در بیوسنتز آن می باشد.
    کلیدواژگان: بادرنجبویه (Melissa offisinalis L، )، رزمارینیک اسید، عصاره مخمر، سولفات مس
  • زهره حبیبی، رامین قهرمان زاده*، مریم یوسفی صفحات 724-732

    در این تحقیق، قسمت های هوایی گیاهSalvia persepolitana Boiss. که بومی ایران و از خانواده نعناع می باشد، در فصل گلدهی از ایلام جمع آوری شد و عصاره کلروفرمی آن مورد بررسی قرار گرفت. برای جداسازی اجزای عصاره از کروماتوگرافی ستونی (فاز ساکن سیلیکاژل) استفاده شد. شستشوی ستون با حلال غیر قطبی n- هگزان آغاز شد و سپس قطبیت حلال شوینده با افزودن تدریجی اتیل استات افزایش یافت. در پایان، ستون با متانول شسته شد تا تمامی اجزای باقیمانده از ستون خارج شود. جهت خالص سازی بیشتر از کروماتوگرافی ستونی (با ستونهای کوچکتر) و کروماتوگرافی لایه نازک (با استفاده از صفحات شیشه ای) استفاده گردید. نمونه های خالص شده با تکنیک های مختلف NMR و طیف جرمی شناسایی گردیدند. دو دی ترپنویید شناخته شده به نام های اسکلارئول و مانول و یک فلاونوئید شناخته شده به نام لادانئین از عصاره کلروفرمی جداسازی شد. ترکیب های مذکور پس از خالص سازی با استفاده از طیف سنجی رزونانس مغناطیسی هسته مورد شناسایی قرار گرفتند. مقدار دی ترپنوئید استخراج شده اسکلارئول نزدیک به 3% (18 گرم) از کل وزن گیاه بود، به همین دلیل این گیاه می تواند منبع طبیعی مناسبی برای ترکیب اسکلارئول باشد.

    کلیدواژگان: Salvia persepolitana Boiss، اسکلارئول، مانول، لادانئین
  • فرزانه نجفی، صدیقه مهرابیان، رمضانعلی خاوری نژاد، یلدا قربانی صفحات 733-745
    در این پژوهش اثر غلظت های مختلف کلرور سدیم (0، 15،30، 45، 60، 75 و 100 میلی مولار) بر برخی از پارامترهای فیزیولوژیکی و خواص ضدباکتریایی گیاه شوید (Anethum graveolens L.) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. گیاهک های 10 روزه، به گلدان های حاوی ماسه ی شسته شده منتقل شده و توسط محلول غذایی آبیاری گردیدند. سپس تیماردهی گیاهان آغاز شد و بعد از طی دوره زمانی لازم، گیاهان برای انجام آنالیزها برداشت شدند. به منظور بررسی خواص آنتی باکتریال نیز گیاهان تا مرحله میوه دهی و رسیدن میوه ها در گلدان ها تحت تاثیر تیمارها قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد که محتوای پرولین در تمامی تیمارها در مقایسه با نمونه شاهد افزایش داشته است. نتایج حاصل از بررسی های انجام شده بر میزان کلروفیل های a، b و کاروتنوئیدها نشان داد که میزان رنگیزه ها در غلظت های بالای کلرور سدیم کاهش می یابد. همچنین بررسی پارامتر های رشد نیز حکایت از آن داشت که پارامترهای رشد در گیاه شوید به صورت معنی دار تحت تاثیر تنش شوری قرار می گیرند و در غلظت های بالای شوری کاهش نشان می دهند. بررسی خواص ضدباکتریایی عصاره های گیاهان تیماردهی شده نشان داد که در بیشتر موارد همراه با افزایش غلظت عصاره میوه، قطر هاله عدم رشد نیز افزایش پیدا کرده است و در غلظت های بالای کلرور سدیم، اثر ضدباکتریایی عصاره قابل توجه بوده است. البته انتخاب روش و حلال مناسب برای عصاره گیری به منظور بدست آوردن فعالیت بالای آنتی باکتریال مهم است.
    کلیدواژگان: شوید (Anethum graveolens L، )، تنش شوری، رشد، رنگیزه های فتوسنتزی، پرولین، خواص ضدباکتریایی
  • حسین بتولی، عبدالرسول حقیر ابراهیم آبادی، بهرام محمودی، اسماء مازوچی صفحات 746-755
    جنس وشا (Dorema D. Don.) متعلق به خانواده چتریان (Umbelliferea)، دارای گونه های دارویی بسیار ارزشمندی است که تاکنون در حدود 16 گونه از این جنس در جهان و 6 گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق ترکیب های شیمیایی اسانس اندام های رویشی و زایشی گیاه وشا (Dorema ammomiacum D. Don.) منطقه شهسواران کاشان مورد بررسی قرار گرفته است. این گونه انحصاری نواحی نیمه خشک ایران و افغانستان بوده و در اراضی قلوه سنگی و صخره ای دارای رویشگاه های طبیعی می باشد. ساقه، برگ، میوه و ریشه گونه یاد شده در بهار سال 1390 جمع آوری و در شرایط آزمایشگاه خشک شد و به روش تقطیر و استخراج با بخار همزمان با حلال آلی (SDE) اسانس گیری شدند. برای شناسایی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس، از دستگاه های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. 18 ترکیب در اسانس ساقه و برگ خشک گیاه شناسایی شد که اجزای اصلی آن، شامل: ترانس- نرولیدول (11/7%)، ترانس، ترانس- فارنزیل استون (8/9%)، فیتول (8/9%)، دی-ان-بوتیل فتالات (6/9%)، 2-ترانس-تری دکن-1-ال (6/1%) و آلفا-فارنزول (5/5%) بودند. 13 ترکیب در اسانس ساقه و برگ تازه گیاه شناسایی شد که اجزای اصلی آن، شامل: فیتول (15/2%)، ترانس- نرولیدول (14/6%)، آلفا-فارنزول (14%)، 2-ترانس-تری دکنول (12/8%) و تترا دکانال (5/6%) بودند. 12 ترکیب در اسانس میوه گیاه شناسایی شد که اجزای اصلی آن، شامل: آلفا-فارنزول (41/2%)، بتا-بیزابولن (13%)، آلفا-بیزابولول (6/4%) و سیس- فارنزال (5/5%) بودند. تعداد 12 ترکیب شیمیایی در اسانس ریشه گیاه شناسایی شد که اجزای اصلی آن، شامل: بتا-بیزابولن (56/1%)، الیمایسن (12/2%) و تری دکانال (6/1%) بودند. بیشترین درصد اسانس اندام های ریشه و میوه گیاه وشا منطقه شهسواران کاشان، مربوط به سزکوئی ترپن ها بودند.
    کلیدواژگان: وشا (Dorema ammomiacum D، Don، )، گیاهان دارویی و معطر، چتریان، ترکیب های شیمیایی، اسانس
  • فاطمه عسکری، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، مهدی میرزا، مریم تیموری، المیرا احسانی صفحات 756-770
    به منظور بررسی تاثیر محل جمع آوری گیاه آویشن (Thymus pubescens Boiss. & Kotschy ex Celak) و غلظت اسانس حاصل از آن بر اثرات ضدمیکروبی بر علیه تعدادی از میکروارگانیسم ها، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش، محل جمع آوری گیاه در 6 سطح، رقت اسانس در 3 سطح و مقایسه آنها با آنتی بیوتیک های سفتی زوکسیم و سیپروفلوکسازین و میکروارگانیسم های مورد بررسی نیز در 5 سطح شامل Bacillus subtilis، Staphylococcus aureus، Escherichia coli، Pseudomonas aeroginosa و Candida albicans بود. ابتدا بذرهای این گونه از رویشگاه های مختلف جمع آوری و در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور کشت گردید. سرشاخه های گلدار نمونه ها با روش تقطیر با آب مقطر اسانس گیری شدند. به منظور شناسایی ترکیب های اسانس از دستگاه های GC و GC/MS استفاده شد. بازده اسانس نمونه های مختلف بین 0/39% تا 0/83% (وزنی-وزنی) بود. بیشترین ترکیب های شیمیایی اسانس آذربایجان غربی شامل ترانس-کاریوفیلن (26%) و کامفور (24/2%)، اسانس تهران شامل ژرانیال (30/9%) و ژرانیل استات (23/9%)، اسانس زنجان شامل لینالول (23/5%) و 1،8-سینئول (22/2%)، اسانس قزوین شامل تیمول (30/3%) و کارواکرول (30/2%)، اسانس کردستان شامل لینالول (17/2%) و ژرانیل استات (12/7%) و اسانس گیلان شامل آلفا-ترپینئول (31/3%) و ژرانیول (11/2%) بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس قطر هاله عدم رشد نشان داد که اثر محل جمع آوری، نوع میکروارگانیسم، رقت اسانس و اثر متقابل آنها در سطح 5% معنی دار بود. مقایسه میانگین اثر متقابل محل جمع آوری، نوع میکروارگانیسم و رقت اسانس نشان داد که بیشترین قطر هاله عدم رشد، معادل 35/5 میلی متر مربوط به اسانس با منشا بذر آذربایجان غربی، آنتی بیوتیک سیپروفلوکسازین بر روی باکتری باسیلوس سوبتیلیس و کمترین قطر هاله عدم رشد نیز معادل 8 میلی متر مربوط به اسانس آذربایجان غربی با رقت یک پنجاهم بر روی باکتری سودوموناس آئروژینوزا بود. نتایج حاصل از بررسی MIC و MBC نشان داد که اسانس با منشا بذر تهران و با منشا بذر کردستان به ترتیب بیشترین و کمترین اثر ضدمیکروبی را داشت.
    کلیدواژگان: آویشن (Thymus pubescens Boiss، & Kotschy ex Celak)، اثرات ضدمیکروبی، اسانس، تیمول، کارواکرول
  • حمیدرضا صراف معیری، فاطمه پیرایش فر صفحات 771-779
    کنه تارتن دولکه ای (Tetranychus urticae Koch) یکی از آفات مهم و چندخوار است که بازه ی وسیعی از محصولات کشاورزی را در سراسر جهان مورد حمله قرار می دهد. در دهه های اخیر استفاده بیش از حد از کنه کش های متداول بروز مقاومت به آفات و آلودگی های زیست محیطی را به همراه داشته است. در سال های اخیر اسانس های گیاهی به عنوان ترکیب های طبیعی برای حفاظت از گیاهان مورد توجه قرار گرفته اند. در این پژوهش اثر کشندگی اسانس سه گونه از گیاهان دارویی به نام های آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss.)، باریجه (Ferula gummosa L.) و مرزه (Satureja hortensis L.) به روش تدخینی روی مراحل تخم و بالغ کنه تارتن دولکه ای مورد بررسی قرار گرفت. اسانس های گیاهی به روش تقطیر با آب و به کمک دستگاه کلونجر تهیه شدند. آزمایش ها در دمای 1 ± 25 درجه سلیسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 50% و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انجام شد. غلظت 50% کشنده (LC50) برای اسانس های آویشن شیرازی، مرزه و باریجه روی کنه های بالغ ماده به ترتیب 21/962، 30/894 و 56/783 میکرولیتر بر لیتر هوا پس از 24 ساعت بدست آمد. در آزمایش های تخم کشی، مقادیر LC50 برای سه اسانس مذکور نیز به ترتیب 17/439، 43/07 و 101/61 میکرولیتر بر لیتر هوا در همین مدت بدست آمد. نتایج نشان داد که اسانس آویشن شیرازی به طور معنی داری نسبت به دو اسانس دیگر بیشترین اثر کشندگی را روی مراحل تخم و بالغ کنه تارتن دولکه ای داشته است.
    کلیدواژگان: اسانس های گیاهی، زیست سنجی، تخم کشی، بالغ کشی، LC50
  • سارا کمالی، محمد الهی، مرضیه حسینی نژاد، مسعود یاورمنش صفحات 780-792
    اینولین به علت ویژگی های تکنولوژیکی مختلف و اثرات پری بیوتیکی و سلامت بخش ارزنده، به طور گسترده ای در محصولات متفاوت و ترکیب های سین بیوتیک استفاده می شود. بقاء سوش های پروبیوتیک در طی استرس های گوارشی می تواند تحت تاثیر ترکیب غذایی حامل قرار گیرد. در این پژوهش امکان افزایش قابلیت رشد و زنده مانی دو سوش لاکتوباسیلوس کازئی PTCC 1608 و لاکتوباسیلوسرامنوسوس PTCC 1637 در حضور اینولین از منابع گیاهی مختلف (Cichorium intybus & Heliantus tuberosus) و اینولین استاندارد آزمایشگاهی در شرایط اسیدی (4، 2/5 =pH) و 6/2 =pH به عنوان کنترل بررسی و با گلوکز مقایسه شد. افزودن کربوهیدرات به محیط کشت دو سوش باکتری به طور معنی داری باعث افزایش رشد و مقاومت باکتری ها به شرایط اسیدی گردید. البته اینولین کاسنی غیربومی و اینولین استاندارد در افزایش مقاومت باکتری اثری بیشتر از اینولین سیب زمینی ترشی و قابل مقایسه با گلوکز داشتند.
    کلیدواژگان: سیب زمینی ترشی، فروکتان، کاسنی، لاکتوباسیلوس، استرس
  • فریبا باقری، محمود محمدی شریف، علیرضا هادیزاده صفحات 793-801
    چگونگی تاثیر مولفه های زمانی در کاربرد اسانس اکالیپتوس (Eucalyptus globulus Labill.) برای کنترل حشرات کامل شپشه آرد (Tribolium confusum Jacquelin du Val) مورد بررسی قرار گرفت. برای برآورد بازه زمانی موثر بودن اسانس، پس از گذشت 1، 2، 4، 8، 16 و 24 ساعت از تیمار، حشرات در معرض ظروف تیمار شده با پنج غلظت 205، 328، 460، 615 و 902 میکرولیتر بر لیتر هوا قرار گرفتند. در آزمایش های دیگری، LC50 براساس 1، 2، 4، 8 و 16 ساعت قرار گرفتن در معرض اسانس تعیین گردید. در نهایت، اثر کشندگی تجمعی از طریق برآورد مرگ و میر ناشی از غلظت های 90، 170، 340، 510، 680 و 850 میکرولیتر بر لیتر هوا پس از 3، 6، 9، 12 و 24 ساعت مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج آزمایش های اول نشان داد که تاخیر بیش از 16 ساعت اثر اسانس را تا حد صفر کاهش داد. به طوری که مقادیر LC50 در آزمایش های دوم، به ترتیب 1384، 201/4، 131، 141/3 و 85/9 میکرولیتر بر لیتر هوا برآورد گردید. نتایج این آزمایش نشان داد که با چهار ساعت بسته نگه داشتن فضا می توان نتایج موثری بدست آورد. در برآورد اثر تجمعی، مرگ و میر پس از 24 ساعت به ترتیب 41/6، 91/6، 100، 100، 100 و 100 درصد بود. مشخص شد که بخش عمده ای از مرگ و میر در حدود 3 ساعت اول ایجاد می شود. بنابراین گرچه این اسانس در ساعات اولیه به خوبی می تواند حشرات را کنترل کند، اما از آنجا که تاثیر اسانس خیلی زود کاهش می یابد برای دستیابی به حداکثر تاثیر اسانس باید زمان کاربرد آن بدرستی انتخاب شود.
    کلیدواژگان: اسانس اکالیپتوس، شپشه آرد، اثر تدخینی، دوام اسانس
  • میرحسن موسوی، نسیم شاویسی صفحات 802-810
    باکتری لیستریا مونوسیتوژنز یکی از مهمترین باکتری های بیماری زای منتقله از مواد غذایی بوده و در حال حاضر کنترل آن مهمترین چالش در کارخانجات صنایع غذایی محسوب می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر اسانس نعناع در کنترل رشد لیستریا مونوسیتوژنز در سه دما (4، 9 و 14 درجه سلسیوس)، سه (pH (5، 6، 7 و چهار غلظت نمک (0، 1، 2 و 4 درصد) می باشد. آنالیز ترکیب های تشکیل دهنده اسانس نعناع با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) انجام گردید. تعیین میزان حساسیت باکتری به اسانس نعناع با اندازه گیری حداقل غلظت مهاری و به روش براث میکرودایلوشن انجام شد. ترکیب های اصلی تشکیل دهنده اسانس شامل کاروون (78/8%)، لیمونن (11/5%) و منتون (1%) بود. در این مطالعه غلظت مهاری حداقل اسانس نعناع μl/ml160 تعیین شد. نتایج این بررسی نشان داد که با افزایش غلظت نمک و دما و کاهش میزان pH خواص ضدباکتریایی اسانس نعناع افزایش یافت. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که از اسانس نعناع می توان به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در کنترل باکتری لیستریا مونوسیتوژنز استفاده نمود.
    کلیدواژگان: لیستریا مونوسیتوژنز، اسانس نعناع، دما، pH، نمک
  • فریده شکاری، علی مهرآفرین، حسنعلی نقدی بادی، رضا حاجی آقایی صفحات 811-820
    استفاده از محرک های زیستی با هدف دستیابی به افزایش کیفیت و پایداری عملکرد از اهمیت زیادی برخودار است. به همین منظور آزمایشی در سال زراعی 1390 در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی کرج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 10 تیمار و 3 تکرار بر روی گیاه دارویی اسفرزه (Plantago psyllium L.) اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل محرک های زیستی (کادوستیم، فسنوترن، هیومی فورته، آمینول فورته) در دو سطح 0/75 و 1/5 لیتر در هکتار، کود شیمیایی (NPK (70 کیلوگرم در هکتار و تیمار شاهد (بدون کاربرد محرک های زیستی و کود شیمیایی) بود. نتایج نشان داد که تیمارهای اعمال شده بر تعداد ساقه های جانبی، تعداد سنبله در بوته، تعداد بذر در بوته، وزن هزاردانه، عملکرد بذر و میزان موسیلاژ (p < 0.01)، ارتفاع بوته، عرض سنبله، تعداد بذر در سنبله و عملکرد خشک اندام هوایی (p < 0.05) اثر معنی داری داشت و بر طول سنبله اثر معنی داری را نشان ندادند. بیشترین ارتفاع بوته، تعداد ساقه های جانبی و عملکرد ماده خشک اندام هوایی در تیمار کادوستیم 1/5 لیتر در هکتار، بیشترین عرض سنبله و تعداد بذر در سنبله توسط تیمار فسنوترن 1/5 لیتر در هکتار حاصل شد. بالاترین وزن هزاردانه در تیمارهای کادوستیم و فسنوترن 1/5 لیتر در هکتار و بیشترین تعداد سنبله در بوته و بذر در بوته در تیمار کود کامل شیمیایی مشاهده شد. بیشترین و کمترین عملکرد دانه (445 و 149 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب در تیمارهای فسنوترن و هیومی فورته 0/75 لیتر در هکتار و بیشترین و کمترین میزان موسیلاژ (27/86% و 21/26%) به ترتیب در تیمارهای آمینول فورته و کادوستیم 1/5 لیتر در هکتار مشاهده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که با مصرف محرک های زیستی می توان مصرف کودهای شیمیایی را کاهش داد که حرکتی در راستای کشاورزی پایدار و کاهش آلودگی های زیستی می باشد.
    کلیدواژگان: اسفرزه (Plantago psyllium L، )، محرک های زیستی، عملکرد و اجزای عملکرد دانه
  • سید مظفر مهدی زاده، ابوالفضل زارعی، هوشنگ لطف الهیان، فرهاد میرزایی، محمدحسین لباسچی، محسن حاجی محمدی صفحات 821-832
    به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف ژل آلوئه ورا، پروبیوتیک و آنتی بیوتیک بر روی عملکرد، پاسخ ایمنی و خصوصیات کیفی تخم مرغ مرغ های تخم گذار، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با شش جیره ی آزمایشی و چهار تکرار و هر تکرار 12 قطعه، جمعا بر روی 288 قطعه مرغ تخم گذار سویه ی های لاین در سن 29 هفتگی به مدت 84 روز با جیره های متوازن اجرا شد. جیره های آزمایشی به ترتیب: 1- جیره ی شاهد (بدون افزودنی)، 2- جیره ی شاهد + آنتی بیوتیک (ویرجینیامایسین) 80 میلی گرم/کیلوگرم خوراک، 3- جیره ی شاهد + 1/5% ژل آلوئه ورا، 4- جیره ی شاهد + 3% ژل آلوئه ورا، 5- جیره ی شاهد + 0/05% پروبیوتیک و 6- جیره ی شاهد + 0/1% پروبیوتیک بودند. نتایج نشان داد، اثر سطوح مختلف ژل آلوئه ورا و پروبیوتیک بر روی ضریب تبدیل غذایی، درصد تولید و وزن توده ی تخم مرغ در کل دوره معنی دار بود (0/05 > p). بهترین ضریب تبدیل غذایی مربوط به جیره ی آزمایشی حاوی پروبیوتیک بوده که در مقایسه با سایر گروه های آزمایشی و گروه شاهد تفاوت معنی داری بین آنها مشاهده گردید (0/05 > p). در جیره های آزمایشی بر روی خصوصیات کیفی تخم مرغ (وزن پوسته، استحکام پوسته، رنگ زرده، واحدها، وزن مخصوص تخم مرغ و ضخامت پوسته) در مقایسه با گروه شاهد از نظر آماری اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. جیره ی آزمایشی حاوی 0/1% پروبیوتیک در مقایسه با سایر گروه های آزمایشی سبب کاهش کلسترول خون گردید (0/05 > p). در تیتر آنتی بادی علیه گلبول قرمز گوسفند (SRBC)، تیتر آنتی بادی علیه بیماری نیوکاسل، ایمنوگلوبیولین های IgM و IgG با گروه شاهد اختلاف معنی داری مشاهده گردید (05/0 > p). بالاترین تیتر آنتی بادی علیه گلبول قرمز گوسفند (SRBC) مربوط به گروه آزمایشی پروبیوتیک بوده، در صورتی که بالاترین تیتر آنتی بادی بر علیه نیوکاسل مربوط به گروه آزمایشی ژل آلوئه ورا بوده که در مقایسه با سایر گروه های آزمایشی و گروه شاهد تفاوت معنی دار بود (0/05 > p). جیره ی آزمایشی حاوی 0/1% پروبیوتیک در مقایسه با گروه شاهد سبب کاهش کلسترول خون گردید (0/05 > p).
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک (ویرجینیامایسین)، پروبیوتیک (بایومین ایمبو)، پاسخ ایمنی، خصوصیات کیفی تخم مرغ، آلوئه ورا
  • کرامت الله سعیدی، فاطمه سفیدکن، علیرضا بابایی صفحات 833-842
    میوه گیاه دارویی نسترن کوهی (Rosa canina L.) حاوی مواد موثره ارزشمندی مانند کاروتنوئیدها است. در این تحقیق به منظور تعیین میزان کاروتنوئیدها و لیکوپن میوه نسترن کوهی در رویشگاه های مختلف کشور و اطلاع از میزان تنوع این ترکیب ها، از 60 منطقه ایران طی سال های 1391-1389 میوه گیاه جمع آوری شد. برای تعیین کاروتنوئید کل و لیکوپن، جذب در طول موج های 450 و 503 نانومتر به وسیله دستگاه اسپکتروفوتومتر قرائت شد. میزان کاروتنوئید کل میوه بین (mg/g FW (1/097-0/195 متغیر بود. بیشترین و کمترین میزان کاروتنوئید به ترتیب از مناطق IR34 و IR9 بدست آمد. میزان لیکوپن میوه بین mg/g FW) 0/32-0/029) بود و IR45 و IR9 به ترتیب بیشترین و کمترین میزان لیکوپن را داشتند. البته تفاوت در میزان کاروتنوئید کل و لیکوپن میوه در مناطق مورد مطالعه معنی دار بود (0/05 > p). ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین میزان کاروتنوئید کل و لیکوپن میوه در مناطق مختلف همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (0/726=r). توده های نسترن کوهی مناطق مختلف در سه گروه خوشه بندی شدند. نتایج این پژوهش می تواند در پژوهش های اصلاحی نسترن کوهی در آینده مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نسترن کوهی (Rosa canina L، )، کاروتنوئیدها، لیکوپن، ایران
|
  • Z. Ranjbar, F. Shariatmadari, M.A. Karimi Torshizi Pages 675-681

    This experiment was designed to study the effects of feeding diets containing different levels of yucca extract and antibiotic on growth performance, blood parameters, immune system and ascites index. Three hundred and twelve, one-day old broiler chicks (Arian) were used in a completely randomized design with four treatments, consisting of three replications and 26 (male & female) chicks per pen. The treatments consisted of control (without supplementation), Yucca schidigera extract at 150 and 225 mg/kg, and virginiamycin at 15 mg/kg up to six weeks of age. Significant differences were found for feed intake, feed efficiency, and body weight gain in the studied treatments (p < 0.01). Immune responses, expressed as a primary and secondary antibody response to SRBC, were affected by treatments (p < 0.01). Treatment groups did not affect the weights of organs (p < 0.05). Effects of treatments on cholesterol, triglycerides, HDL and LDL levels, at 35 days of age, were significant on the parameters evaluated in different experimental groups (p < 0.01). The trends observed indicate that Yucca schidigera extract could have beneficial effects on broiler chicks performance.

    Keywords: Yucca Schidigera extract, Performance, immune system, blood factor, broiler
  • M. Khosravi, S.Gh. Moosavi, M.J. Seghatoleslami Pages 682-691
    In order to study the effect of irrigation interval, Nitrogen (N) fertilization and plant density on yield and yield components of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.), a split-split-plot experiment was conducted in Darmian, Iran in Spring 2010 based on a randomized complete block design with three replications. The main plots were irrigation interval at two levels of 5 and 10 days. The sub-plots were N fertilization at three rates of 0, 75 and 150 kg N.ha-1 from urea source and the sub-sub-plots were plant density at three levels of 22, 33 and 66 plants.m-2. According to the results of analysis of variance, irrigation interval significantly affected traits of pod length and water use efficiency (WUE) for seed and biomass production. In addition, main branch number per plant, pod length, seed yield, chlorophyll index and WUE for seed and biomass production, were significantly affected by nitrogen rate and plant density had significant effect on main branch number per plant and ring diameter. Means comparison showed that as irrigation interval was increased from 5 to 10 days, pod length decreased 8.7%, but WUE for seed and biomass production increased 40.5 and 47.5%, respectively. Also, as N rate was increased from 0 to 150 kg N.ha-1, main branch number per plant, pod length, seed yield, chlorophyll index and WUE for seed and biomass production increased by 23.5, 26.4, 23.2, 67.1, 72.3 and 71.5%, respectively. Moreover, with increasing of density from 22 to 66 plant. m-2, branch number per plant and ring diameter decrased 7.9 and 11.2%, respectively. In total, given the results of the study and the importance of water saving, it is recommended to use irrigation interval of 10 days with the application of 150 kg N.ha-1 and density of 66 plants.m-2 for the cultivation of fenugreek in Darmian, Iran.
    Keywords: fenugreek (Trigonella foenum, graecum L.), irrigation, nitrogen, density, seed yield, WUE
  • M. Ghanbari, M.K. Souri, R. Omidbaigi, H. Hadavand Mirzaei Pages 692-701
    Achillea millefolium L. is a well-known species amongst the members of Achillea (Asteraceae) which grows naturally in Iran. In this study, the natural habitats of Achillea millefolium L.were identified in different regions of East Azerbaijan province during the growth season in 2011. The evaluation of morphological variation in 35 genotypes of seven populations of Achillea millefolium L. was carried out to determine superior characters for future breeding programs and medicinal purposes. In this study, 14 quantitative and qualitative characters were evaluated. Flowering stems were used to investigate the quantity of essential oil. Data of locations, vegetative and reproductive characters of each population and the amount of essential oil obtained from each location were recorded. Results were analyzed using cluster analysis with SPSS software. Populations were clustered based on vegetative and reproductive characters and the amount of essential oil. The results of simple correlation analysis showed the existence of significant, positive and negative correlations among some important characters. Factor analysis was also used for defining the determinant factors. According to the factor analysis, flowering stem length, internode length and leaf width constituted the main factors. The populations of Achillea millefolium L. were separated into four groups by cluster analysis using Ward method. The most similar populations were Pirbala, Kondlaj and Jolfa, while Shabestar and Zonoz were separated from other populations. Also populations of Bonab and Basmenj were clustered as a separate group. In conclusion, in this study from all populations, Basmanj and Jolfa populations due to higher yield of essential oil as well as higher adaptability to region climatic conditions are recommended for further physiological and breeding studies.
    Keywords: Achillea millefolium L, morphological variation, population, morphological traits, essential oil
  • L. Safaei, E. Sharifi Ashoorabadi, D. Afiuni, S. Davazdah Emami, A.A. Shoaii Pages 702-713
    In order to study the effects of different methods of soil fertilization on thyme (Thymus daenensis Celak), a research was carried out during 2007- 2010 in Research Center for Agriculture and Natural Resources, Esfahan. The experiment was laid out as a split plot in a randomized complete block design with three replications. The treatments were four fertilizing systems including NPK in three levels of N=100, P=50 and k=50, N=150, P=100 and k=100, N=200, P=150 and k=150 in conventional cropping systems, four levels of manure fertilizer (5, 15, 25 and 35 ton/ha) in organic method, and combination of chemical and manure fertilizers in four levels (N=80, P=64 and k=64 Kg/ha with 5 ton/ha manure fertilizer, N=60, P=48 and k=48 Kg/ha with 15 ton/ha manure fertilizer, N=40, P=32 and k=32 Kg/ha with 25 ton/ha manure fertilizer, N=20, P=16 and k=16 Kg/ha with 35 ton/ha manure fertilizer in intermediate nutrition management and control. Based on the results, shoot dry yield and oil yield in intermediate nutrition treatment were higher as compared to other treatments.Also the highest shoot dry yield and oil yield was obtained from the first harvesting stage. The first harvesting stage of intermediate nutrition treatment (combination of 35 ton/ha manure and NPK= 40- 32- 32 Kg/ha) in the second year, had the highest amount of shoot dry yield and oil yield (2597.78 and 81.63 kg/ha, respectively). Therefore, in comparison with control, shoot dry yield and oil yield increased by 112.73% and 163.32%, respectively. A positive and significant correlation was observed between shoot dry yield and oil yield, essential oil percentage and dry weight to wet weight ratio. Consequently, the combination of NPK and manure fertilizers could be recommended as a suitable nutrition source for plant as well as the improvement of soil structure.
    Keywords: Organic nutrition, combination fertilizer, dry weight, essential oil yield
  • A. Riahi, Madvar, K. Yousefi, M. Nasiri, Bezenjani Pages 714-723
    Lemon balm(Mellissa offisinalis L.) belongs to the Lamiaceae family with medicinal properties such as anti-bacterial, anti-depressants, anti-inflammatory, anti-cancer and anti-viral effects. The most pharmacological effects of this plant are related to its active ingredient, rosmarinic acid. In this research, the effects of different concentration of elicitors, yeast extract (0, 0.5, 1 and 2 mg/mL) and copper (0, 4, 8 and 16 μM) at different time intervals (4, 8 and 16 h) were investigated on rosmarinic acid and total flavonoid contents in 30-day-old seedlings of lemon balm greenhouse conditions. Results showed a significant effect of yeast extract on rosmarinic acid production, especially after 4 and 8 hours of treatment with this elicitor. The highest amount of this compound was observed in seedlings treated with 1 mg/mL of this elicitor. On the other hand, copper elicitor at all used concentrations and the duration time of treatment (except for 4 μM for 16 hours) significantly increased rosmarinic acid production, so that this elicitor at concentration of 8 µM for 8 hours treatment could induce rosmarinic acid level about 7-fold. It seems that the elevated level of this active ingredient under treatment with these elicitors is due to the induction of reactive oxygen radicals and jasmonic acid biosynthesis and subsequently expression of some genes involving in rosmaric acid biosynthesis.
    Keywords: Lemon balm (Mellissa offisinalis L.), rosmarinic acid, yeast extract, copper sulfate
  • Z. Habibi, R. Ghahremanzadeh, M. Yousefi Pages 724-732

    The aerial parts of Salvia persepolitana Boiss. were collected during the flowering stage from IlamProvince. Purification of chloroform extract of S. persepolitana was carried out by column chromatography on silica gel with a gradient of n-hexan/ethyl acetate. At the end of chromatography, the column was eluted by methanol. Further purification was carried out by column chromatography (smaller columns) and thin layer chromatography (glass plates) in n-hexane–ethyl acetate as solvent for several times and yielded pure compounds. The structure of purified natural products was elucidated by using Nuclear Magnetic Resonance (NMR) spectroscopy and Mass spectrometry. The chloroform extract of S. persepolitana yielded two known diterpenoids as manool and sclareol and one known flavonoid namely ladanein. The amount of purified sclareol was 3% (18g) of the total plant weight, so S. persepolitana can be a good sourse for sclareol.

    Keywords: Salvia persepolitana Boiss, sclareol, manool, ladanein
  • F. Najafi, S. Mehrabian, R. Khavari, Nejad, Y. Ghorbani Pages 733-745
    In the present study, the effects of different concentrations of NaCl (0, 15, 30, 45, 60, 75 and 100mM) were investigated on some physiological parameters and antibacterial activities of dill (Anethum graveolens L.). Ten-days-old seedlings, prepared in sterilized petri dishes, were transferred into pots containing washed sand and irrigated with Hoagland nutrient solution. Pots were located in a growth chamber (at 25°C for 16h in light and 18°C for 8h in darkness) and after certain growth period, plants were harvested for analyses. For antibacterial analyses, the plants were treated throughout flowering and fruit production stages. Results showed that in all treated plants, proline content was increased and photosynthetic pigments were decreased in high concentrations of NaCl. Also, the studies on growth factors showed that in dill, these parameters were affected by NaCl. Studies on antibacterial activities showed that in most of the cases, the zone of inhibition was increased by increasing of salt concentration and the antibacterial effect of extract was significant in high concentrations. Of course, choosing the best way and solute for preparing the extract is important for reaching a noticeable antibacterial effect.
    Keywords: Dill (Anethum graveolens L.), NaCl, photosynthetic pigments, proline, Antibacterial Activity
  • H. Batooli, A. Haghir Ebrahimabadi, B. Mahmodi, A. Mazochi Pages 746-755
    Dorema D. Don. genus belongs to the Umbelliferae family with important medicinal and aromatic species, containing more than 16 species worldwide, of which 6 species have been reported in Iran. In this research, the essential oil composition of vegetative and reproductive organs of Dorema ammoniacum D. Don. obtained from Shahsavaran, Kashan was investigated. This species is endemic to semi-arid regions of Iran and Afghanistan, growing naturally on rocky and alluvial lands. The stem, leaf, fruit and root of this species were collected in spring 2011 and dried in shade (at room temperature). The essential oil was extracted by simultaneous steam distillation and solvent extraction (SDE). The chemical composition of the essential oil was analyzed by using GC and GC-MS. According to the obtained results, 18, 13, 12 and 12 components were identified in the essential oil of dry stem and leaf; fresh stem and leaf; fruits, and roots respectively of which the major components were as follows: (E)-nerolidol (11.7%), E, E-farnezyl acetone (8.9%), phytol (8.9%), di-n-butyl phthalate (6.9%), 2(E)-tridecen-1-al (6.1%) and α-farnesol(5.5%) in the essential oil of dry stem and leaf; phytol (15.2%), (E)-nerolidol (14.6%), α-farnesol (14%), 2-(E)-tridecenol (12.8%) and tetradecanal (5.6%) in the essential oil of fresh stem and leaf; α-farnesol (41.2%), β-bisabolene (13%), α-bisabolol (6.4%), and (Z)-farnesal (5.5%) in the essential oil of fruits, and β-bisabolene (56.1%), elemicin (12.2%) and tridecanol (6.1%), in the essential oil of roots. Sesquiterpenes constituted the main chemical group in the essential oil obtained from the roots and fruts of Dorema ammoniacum in Shahsavaran, Kashan.
    Keywords: Dorema ammoniacum D. Don, medicinal, aromatic plants, Umbelliferae, chemical composition, essential oil
  • F. Askari, E. Sharifi Ashorabadi, M. Mirza, M. Teimouri, E. Ehsani Pages 756-770
    This research was aimed to investigate the effect of collection locality and essential oil concentration of Thymus pubescens Boiss. & Kotschy ex Celak on antimicrobial activity against some microorganisms. The statistical design used in this study was a factorial experiment in a completely randomized design with four replications. In this experiment, collection locality at six levels including the habitats of West Azarbaijan, Tehran, Zanjan, Qazvin, Kurdistan and Guilan, essential oil dilution at three levels including one fifth (1:5), one twenty-fifth (1:25), one fiftieth (1:50) and comparison with the antibiotics of ciprofloxacin and ceftizoxime, and studied microorganisms at five levels including Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeroginosa and Candida albicans were investigated. The seeds were collected from different habitats and cultivated in the field of Research Institute of Forests and Rangelands. The essential oil was isolated from shoots by hydro-distillation. Chemical compositions of the oils were analyzed by GC and GC/MS. The essential oil yield obtained from different localities varied between 0.39% to 0.83% (w/w). The major constituents of the essential oil obtained from the samples collected from West Azarbaijan, Tehran, Zanjan, Qazvin, Kurdistan and Guilan were as follows: West Azarbaijan: E-caryophyllene (26.0%) and camphor (24.2%); Tehran: geranial (30.9%) and geranyl acetate (23.9%); Zanjan: linalool (23.5%) and 1,8-cineol (22.2%); Qazvin: thymol (30.3%) and carvacrol (30.1%); Kurdistan: linalool (17.2%) and geranyl acetate (12.7%), and Guilan: α–terpineol (31.2%) and geraniol (11.2%). Analysis of variance of inhibition zone diameter of T. pubescence essential oil showed significant difference (p<0.05) among collection locality, microorganism type, essential oil dilution and their interaction. Mean comparisons of the collection locality, microorganism type and essential oil dilution showed that the highest inhibition zone diameter (35.5mm) was recorded for the essential oil obtained from West Azarbaijan, ciprofloxacin against Bacillus subtilis. The lowest inhibition zone diameter (8.0 mm) was observed in the essential oil obtained from West Azerbaijan with essential oil dilution of 1:50 against P. aeruginosa. According to the MIC and MBC results, the most and the least antimicrobial activity was recorded for the essential oils obtained from the seeds collected from Tehran and Kurdistan, respectively.
    Keywords: Thymus pubescens Boiss., Kotschy ex Celak, antimicrobial activity, essential oils, thymol, carvacrol
  • H.R. Sarraf Moayeri, F. Pirayeshfar Pages 771-779
    The two-spotted spider mite, Tetranychus urticaeKoch, is one of the most important and polyphagous pests which damages a wide range of agricultural crops throughout the world. In recent decades, excessive conventional acaricide application leads to the development of pest resistance and environmental pollutions. In recent years, herbal essential oils have received attention as natural plant protection compounds. In this study, the fumigant toxicity of three medicinal plant essential oils including shirazi thyme (Zataria multiflora Boiss.), galbanum (Ferula gummosa L.) and savory (Satureja hortensis L.) were tested against the eggs and female adultsof T. urticae. The essential oils were obtained by Clevenger-type water distillation. Experiments were carried out at 25±1°C, 50±5% RH and under a photoperiod of 16L: 8D. The median lethal concentration (LC50) for shirazi thyme, savory and galbanum essential oils were recorded to be 21.962, 30.894 and 56.783 µl/L air, 24h after treatment, respectively. In ovicidal bioassays, the LC50 values for oils were 17.493, 43.07 and 101.61 µl/L air, respectively. According to the obtained results, the highest lethal effects were obtained for shirazi thyme oil against the eggs and adults of T. urticae as compared to the other essential oils.
    Keywords: Plant essential oils, bioassay, ovicidal, adulticidal, LC50
  • S. Kamali, M. Elahi, M. Hosseini Nejadand, M. Yavarmanesh Pages 780-792
    Because of various technological properties, beneficial prebiotic and health effects, inulin is extensively used in different products and symbiotic combinations. The survival of probiotic strains during gastric stress is influenced by the physicochemical properties of food carriers used for delivery. In this study, the possibility of increasing the growth and survival potential of two Lactobacillus strains (Lactobacillus casei PTCC 1608 and Lactobacillus rhamnosus PTCC 1637) was investigated in the presence of inulin, extracted from different plant sources (Cichorium intybus & Heliantus tuberosus), and standard inulin under acidic conditions (pH= 4, 2.5) and pH=6.2 as control and compared to glucose. Our results clealy showed that the addition of carbohydrate to lactobacillus cultures significantly increased the growth and resistance of bacteria under acidic conditions. The inulin extracted from Cichorium intybus and standard inulin were more effective in increasing the resistance of bacteria as compared to the inulin extracted from Heliantus tuberosus.
    Keywords: Jerusalem artichoke, fructan, chicory, lactobacillus, stress
  • F. Bagheri, M. Mohammadi Sharif, A.R. Hadizadeh Pages 793-801
    In the current study, the influence of time factors was investigated on application of Eucalyptus globulus Labill., essential oil against the adults of confused flour beetle Tribolium confusum Jacquelin du Val. The containers were treated with 205, 328, 460, 615 and 902 µl/L air of the essential oil and the adults were exposed 1, 2, 4, 8, 16 and 24 hours after treatment, for evaluating the effectiveness period of the essential oil. LC50 values were estimated in other experiments based on 1, 2, 4, 8 and 16 hours exposure times. Finally, the cumulative mortalities of the essential oil were recorded at 3, 6, 9, 12 and 24 hours after treatment. According to the obtained results, a delay more than 16 hours reduced the efficacy of the essential oil to the lowest level (0% mortality) in first assays. LC50 values of the second bioassays were 1384, 201.2, 131, 130.2 and 109 µl/L air, respectively. These values suggested that keeping closed the treating area as long as four hours was sufficient to access effective results. Gradual increasing of mortality was observed in cumulative assays and mortalities at concentrations of 90, 170, 340, 510, 680 and 850 µl/L air after 24 hours were calculated to be 41.6, 91.6, 100, 100, 100 and 100%, respectively. The last results demonstrated that the most proportion of mortality occured within the first three hours after treatment. Therefore, by considering the quick mortalities caused by the essential oil and rapid decreasing of its efficacy, the essential oil application time must be accurately selected to acquire its maximum efficiency.
    Keywords: Eucalyptus essential oil, confused flour beetle, fumigation effect, essential oil durability
  • M. Moosavy, N. Shavisi Pages 802-810
    Listeria monocytogenes is an important food-borne pathogen and its control in foods is a significant challenge. This study evaluated the effectiveness of Mentha spicata essential oil on limitingL. monocytogenes growth at different temperatures (4, 9 and 14°C), pH (5, 6 and 7) and NaCl concentrations (0, 1, 2 and 4 g/100mL). Chemical constituents of the M. spicata essential oil were identified by gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS). The susceptibility of bacterium was performed by the minimal inhibitory concentration (MIC) using the micro-broth dilution technique. The major detected components were carvone (78.76%), limonene (11.50%) and menthol (1%). The MIC value of essential oil was 160µl/mL. The results obtained showed that the effectiveness of M. spicata was pronounced by increasing of salt and temperature and decreasing pH. In conclusion, the encouraging results indicated that the essential oil of M. spicata might be exploited as natural preservative for the control of L. monocytogenes.
    Keywords: Listeria monocytogenes, Mentha spicata, Temperature, pH, NaCl
  • F. Shekari, A. Mehrafarin, H.A. Naghdi Badi, R. Hajiaghaei Pages 811-820
    The use of bio-stimulators is very important in getting better quality and plant performance sustainability. Therefore, a study was conducted on Plantago psyllium L. at research field of the Institute of Medicinal Plants, ACECR in 2011 on the basis of Complete Randomized Blocks Design with 10 treatments and three replications. The treatments were included bio-stimulators including Kadostim, Fosnutren, Humiforte and Aminolforte in two levels of 0.75 and 1.5 L.ha-1, chemical fertilizer (70 kg.ha-1) and control (without bio-stimulators and fertilizer). Results showed that the treatments had significant effect on number of axillary shoots, number of spikes per plant, number of seeds per plant, 1000- grain weight and seed yield (p<0.01), plant height, spike width, number of seeds per spike and shoot dry yield (p<0.05). However, the study treatments had no significant effect on spike length. The maximum plant height, number of axilliary shoots and shoot dry yield were obtained in Kadostim 1.5 L.ha-1. The maximum spike width and number of seeds per spike were achieved by Fosnutren 1.5 L.ha-1. The highest 1000-grain weight was recorded in treatments of Kadostim and Fosnutren 1.5 L.ha-1 and the maximum number of spikes per plant and seeds per spike were observed in treatment of chemical fertilizer. The maximum and minimum seed yield (445 and 149 kg.ha-1, respectively) was achieved by treatment of Fosnutren 0.75 L.ha-1 and Humiforte 0.75 L.ha-1, respectively. Our results clearly showed that the consumption of chemical fertilizers could be reduced by using bio-stimulators as an attempt towards sustainable agriculture and reducing environmental pollution.
    Keywords: Plantago psyllium L, bio, stimulators, yield, yield components
  • S.M. Mehdizadeh, A. Zarei, H. Lotfollahin, F. Mirzaei, M.H. Lebaschi, M. Haji Mohammadi Pages 821-832
    This study was carried out using a completely randomized design to evaluate the effects of different levels of dietary inclusions of Aleo vera gel, probiotics and antibiotic on performance, immune response and egg qualitative traits in 288 commercial laying hens (Hy – line) at the age of 29 weeks for 84 days. Hens were divided into six treatments and 4 replicates with 12 birds each and were offered standard feed ration with free water. The treatments were as follows: T1= Control groups (without feed additive), T2= T1+ 80mg antibiotics/kg feed, T3= T1+ Aleovera gel 1.5%/kg feed, T4= T1+ Aleovera gel 3%/kg feed, T5=T1+ probiotics 0.05%/kg feed and T6= T1+ probiotics 0.1%/kg feed. Results showed that, Aleovera gel had significant effects on egg production, feed efficiency and egg mass as compared to control groups (p<0.05), but the highest feed efficiency was belonged to probiotics treatments compared to the rest (p<0.05). No significant difference was observed in egg qualitative traits like hugh unit, yolk coloration, egg specific gravity, and egg shell strength between experimental diets and control group (p<0.05). Experimental diet containing 1% probiotic caused a reduction in blood cholesterol as compared to other experimental groups (p<0.05). Diet supplemented by inclusions of probiotic at 0.1%/kg feed had significant effect on IgM and IgG level, antibody titre against Newcastle disease virus and antibody titre against sheep red blood cell (p<0.05). Finally, probiotic treatments performed well with excellent results on antibody titre against sheep red blood cell as compared to control and other related treatments throughout the experimental period (p<0.05). Aleo vera treatments performed well with excellent results on antibody titre against Newcastle disease virus as compared to control and other related treatments throughout the experimental period (p<0.05). Therefore, it is concluded that the application of Aleo Vera product could improve the performance of the laying hens and consequently increases the economic profit.
    Keywords: Virginamycin, biomin imbo, immune response, egg quantitative traits, Aloe vera
  • K. Saeidi, F. Sefidkon, A. Babaei Pages 833-842
    Dog-rose fruit has valuable secondary metabolites such as carotenoids. This research was aimed to determine the carotenoids and lycopene content of dog-rose (Rosa canina L.) fruit in different habitats and awareness of the diversity of these compounds. For this purpose, the fruits were collected from 60 regions of the country during 2010-2012. Carotenoids and lycopene content were measured by spectrophotometer at wavelengths of 450 and 503 nm. Total carotenoids varied from 0.195 to 1.097 ma/g Fw. The highest and lowest total carotenoids were obtained from IR34 and IR9 accessions, respectively. Lycopene ranged between 0.029-0.32 mg/g FW and the highest and lowest lycopene was obtained from IR45 and IR9 accessions, respectively. Carotenoids and lycopene content showed significant differences in the studied regions (p < 0.05). According to the results of correlation, a significant positive correlation was found between total carotenoids and lycopene (r=0.726). In our study, the studied accessions were classified into three different clusters (C1-C3). Results from this study could be used in the future breeding program of dog-rose.
    Keywords: Rosa canina L, carotenoid, lycopene, Iran