فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال پنجم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله شهابی*، جواد اژه ای، پرویز آزاد فلاح، ولی الله فرزاد صفحات 1-17
    وجود رابطه قوی و مکانیسم عصبی مشترک بین حافظه کاری، اندوزش کوتاه مدت، توجه اجرایی و هوش سیال منجر به این ادعا شده است که می توان آنها را یک سازه یکپارچه و با عنوان «شناخت سیال» مورد توجه قرار داد. به منظور بررسی این ادعا نمونه ای به حجم 356 نفر (184دختر و 172 پسر) از دانش آموزان 8 و 12 ساله مدارس ابتدایی شهر تهران به روش نمونه گیری تصادفی مرحله ای انتخاب شدند و تکالیف فراخنای مستقیم اعداد، فراخنای مستقیم حروف و حافظه دیداری کیم کاراد برای سنجش اندوزش کوتاه مدت؛ تکالیف استروپ، دسته بندی کارت های ویسکانسین و تکلیف نگهداشتن رد برای سنجش توجه اجرایی؛ تکالیف فراخنای وارونه اعداد، فراخنای وارونه حروف و فراخنای شمارش برای سنجش حافظه کاری و آزمون هوش کتل برای سنجش هوش سیال مورد استفاده قرار گرفت. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داده است ساختار 4 عاملی که بیانگر سازه های متمایز از هم است، شاخص های برازش بهتری در مقایسه با یک ساختار تک عاملی شناخت سیال دارد. بر این اساس، نتیجه گرفته شد که کارکردهای شناخت سیال در کودکان سازه هایی متمایز اما به هم مرتبط هستند.
    کلیدواژگان: شناخت سیال حافظه کاری، هوش سیال، اندوزش کوتاه مدت، توجه اجرایی
  • الهه حجازی*، محمود قاضی طباطبایی، مسعود غلامعلی لواسانی، آسیه مرادی صفحات 19-40
    چگونگی درگیر شدن نوجوانان در مدرسه و پیشرفت تحصیلی آنان از جمله موضوعات مهم در روانشناسی تربیتی است. بر اساس الگوی نظام خویشتن، مجموعه ای از عوامل بافتی (روابط با معلمان)، از طریق ویژگی های روانشناختی فردی (نیاز های اساسی روانشناختی خودمختاری، شایستگی و ارتباط) بر درگیری در مدرسه تاثیر می گذارند. هدف از مطالعه حاضر تعیین نقش میانجی گر نیازهای اساسی روانشناختی، در رابطه ادراک از روابط با معلمان و درگیر شدن دانش آموزان در مدرسه با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری است. برای این منظور، 1200 دانش آموز دختر و پسر پایه دوم دبیرستان های شهر کرمانشاه از طریق نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه ای متشکل از مقیاس های محقق ساخته ادراک روابط با معلمان (ابعاد حمایت از خودمختاری، ساختار و مشارکت در روابط با معلمان)، نیازهای اساسی روانشناختی دانش آموزان (شایستگی تحصیلی، ارتباط، خودمختاری)، و مقیاس درگیری در مدرسه (ابعاد رفتاری و هیجانی)، پاسخ دادند. نتایج نشان داد که نیازهای شایستگی، خودمختاری و ارتباط، میانجی ادراک دانش آموزان از روابط با معلمان و درگیری در مدرسه هستند و تجربه خودمختاری در مقایسه با ارتباط و شایستگی، رابطه بیشتری با درگیری در مدرسه نشان می دهد. بر اساس یافته ها، نیازهای اساسی روانشناختی را می توان به عنوان یک متغیر مهم در کلاس درس مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: درگیری در مدرسه، روابط با معلمان، نیازهای اساسی روانشناختی
  • باقر غباری عناب*، محسن شکوهی یکتا، فریدون یاریاری، احمد شریفی اردانی، حجت پیرزادی صفحات 41-58
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مستقیم بر یادگیری مفاهیم ریاضی (جمع، تفریق، ضرب وتقسیم)، در کودکان مبتلا به اختلال ریاضی می باشد. بدین منظور از بین دانش آموزان پایه سوم ابتدایی مراجعه کننده به مرکز اختلالات یادگیری مالمیر شهر یزد، سه نفر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تجدیدنظر شده هوشی وکسلر کودکان (WISC-R)، آزمون محقق ساخته ریاضی و پرونده تحصیلی و بهداشتی دانش آموزان بود. داده های مورد نیاز با استفاده از یک طرح پژوهش تک آزمودنی در شرایط خط پایه و مداخله آموزشی جمع آوری شد. پس از جمع آوری داده ها در شرایط خط پایه، برنامه آموزش مستقیم که بر اساس محتوای کتابهای ریاضی پایه اول تا سوم ابتدایی طراحی شده بود، در شرایط مداخله آموزشی بر روی هر سه آزمودنی اجرا گردید. نتایج پژوهش نشان داد که برنامه آموزش مستقیم بر یادگیری هر چهار مفهوم جمع، تفریق، ضرب و تقسیم در کودکان مبتلا به اختلال ریاضی تاثیر مثبت داشته است و هر سه آزمودنی پس از اجرای برنامه آموزشی توانستند به ملاک موفقیت و رفتار هدف دست یابند. تلویحات نظری و کاربردهای عملی این پژوهش در اصل مقاله آورده شده است.
    کلیدواژگان: آموزش مستقیم، اختلال ریاضی، دانش آموزان پایه ابتدایی، طرح پژوهش تک آزمودنی
  • فرامرز سهرابی*، یوسف اعظمی، یونس دوستیان صفحات 59-72
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه طرحواره های ناسازگار اولیه و نگرش های ناکارآمد در دو گروه افراد وابسته به مواد و افراد عادی بود. پژوهش حاضر علی– مقایسه ای بود. جامعه آماری را کلیه معتادان کلینیک های ترک اعتیاد شهر کرمانشاه در 3 ماهه اول سال 91 تشکیل می دهند. نمونه پژوهش شامل 75 نفر از افراد وابسته به مواد و 75 نفر از افراد سالم بودند، که افراد وابسته به مواد به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایو افراد سالم به شیوه همتاسازی با توجه به متغیرهای سن، وضعیت تاهل و سطح تحصیلات انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از فرم کوتاه پرسشنامه ی طرحواره یانگ (SF-YSQ) و مقیاس نگرش های ناکارآمد (DAS) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که دو گروه افراد وابسته به مواد و افراد عادی بجز طرحواره فداکاری، در سایر طرحواره ها تفاوت معناداری با هم داشتند. همچنین بین افراد وابسته به مواد و افراد عادی در نگرش های ناکارآمد از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد. طرحواره های ناسازگار و نگرش های ناکارآمد از جمله عوامل تعیین کننده در گرایش افراد به سوی مصرف مواد است.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، نگرش های ناکارآمد، افراد وابسته به مواد، افراد عادی
  • علیرضا مرادی*، هادی پرهون، علی محمد میرآقایی، نسیم ارزانی، سجاد حاتم خانی صفحات 73-89
    هدف مطالعه حاضر سنجش نشانگان PTSD، حافظه شرح حال و کارکردهای اجرایی در افراد مبتلا به HIV و اعضای خانواده این بیماران بود. برای این منظور، ابزارهای پژوهشی شامل سیاهه افسردگی بک، مقیاس سنجش شدت نشانگان PTSD، مصاحبه حافظه شرح حال، آزمون حافظه شرح حال، آزمون کارت های ویسکانسین و آزمون برج لندن بر روی افراد مبتلا (n=30) به ویروس HIV، افراد سالم همتا شده با این گروه (n=27)، اعضای خانواده بیماران HIV مثبت (n=26) و گروه کنترل همتا شده با این اعضا (n=26) اجرا شد. نتایج حاکی از وجود افسردگی، و نشانگان PTSD بیشتر در میان افراد مبتلا به HIV و اعضای خانواده این بیماران بود. گروه مبتلا به HIV در کارکردهای اجرایی عملکرد ضعیف تری داشتند و بازیابی آنها در حافظه شرح حال (رویدادی و معنایی) در مقایسه با گروه کنترل ضعیف تر بود و در بازیابی حافظه اختصاصی نقایصی را نشان دادند. همچنین نتایج نشان داد که اعضای خانواده بیماران مبتلا به HIV در بازیابی حافظه شرح حال رویدادی و حافظه اختصاصی عملکرد ضعیف تری داشتند. یافته های مذکور در رابطه با نقش خود و پردازش اطلاعات در رابطه با کارکردهای اجرایی و اثر پذیری آنها از عوامل هیجانی نظیر نشانه های PTSD قابل بحث می باشد.
    کلیدواژگان: حافظه شرح حال، کارکرد های اجرایی، HIV، اختلال استرس پس از سانحه
  • شیوا خلیلی*، مسعود غلامعلی لواسانی، قاسمعلی خشنود صفحات 91-102
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش گروهی مهارت های زندگی بر خود تنظیمی و مولفه های آن در نوجوانان انجام گرفت. روش پژوهش، آزمایشی، و بر اساس طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را نوجوانان پسر سال اول دبیرستان شهرستان بروجن تشکیل می دادند که با استفاده از روش تصادفی انتخاب شدند. نمونه پژوهش شامل 24 نفر بودند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 12 نفر)، جایگزین شدند. 11 جلسه آموزش مهارت های زندگی برای نوجوانان گروه آزمایش برگزار گردید و نوجوانان گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. پرسشنامه خود تنظیمی (SRQ)، ابزار مورد استفاده در این پژوهش بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و همچنین آزمون t گروه های مستقل صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش گروهی مهارت های زندگی بر خود تنظیمی و مولفه های آن اثر مثبت و معناداری دارد. به عبارت دیگر، پس از اجرای برنامه آموزشی، گروه آزمایش در نمره کل خود تنظمی رفتار، و کلیه مولفه های آن یعنی دریافت اطلاعات مرتبط، ارزیابی اطلاعات و مقایسه آنها با هنجارها، راه اندازی تغییر، جستجوی گزینه ها، تنظیم یک نقشه، اجرای نقشه و سنجیدن اثربخشی نقشه، نمرات بالاتری را در مقایسه با گروه کنترل به دست آوردند (P<0/05).
    کلیدواژگان: آموزش گروهی مهارت های زندگی، نوجوانان، خود، تنظیمی رفتار
  • یوسف مقدس تبریزی*، شهرزاد مظهری، ناصر زنگی آبادی صفحات 103-112
    بیماری مولتپل اسکلروزیس (ام اس) بیماری مزمن دستگاه عصبی است که منجر به اختلالاتی مختلف از جمله شناختی (شامل حافظه کاری) و خلقی (افسردگی) و خستگی می شود. علی رغم مطالعات قبلی در زمینه اختلال حافظه کاری در بیماران ام اس، هنوز مستندات کافی در مورد حافظه کاری در بیماران با ناتوانی کم وجود نداشته و بررسی ارتباط افسردگی و خستگی روی حافظه کاری از دیگر اهداف این مطالعه است. 25 بیمار ام اس از زیر گروه RR-MS بر اساس تشخیص متخصص نرولوژی با EDSS≤3.5 و 27 فرد سالم که با گروه بیمار از لحاظ سنی، جنسی و تحصیلات همگن شده بودند، انتخاب شدند. پس از تکمیل پرسشنامه بک، آزمون PASAT و پرسشنامه شدت خستگی برای هر دو گروه تکمیل شد. بیماران ام اس دارای نمرات بالاتر معناداری درعلائم افسردگی و شدت خستگی نسبت به گروه سالم بوده و نمرات کم تر معناداری در آزمون حافظه کاری بودند. اجرای بیماران در آزمون حافظه کاری ارتباط معناداری با علائم افسردگی و شدت خستگی آنها نداشت. علاوه بر افسردگی و خستگی بیشتر، اختلال حافظه کاری در بیماران ام اس با ناتوانی کم مشاهده می شود که با میزان افسردگی و خستگی آنها رابطه ای ندارد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، حافظه کاری، افسردگی، خستگی
|
  • Rouhollah Shahabi*, Javad Ejeei, Parviz Azadfallah, Valiallah Farzad Pages 1-17
    The aim of this study was to compare early maladaptive schemas and dysfunctional attitudes in drug-dependent and normal individuals. Study design was a causalcomparative study. The study population were addict patients refered to the addiction clinics in Kermanshah city within the first 3 months of the year 1391. The sample included 75 drugdependent patients and 75 normal subjects. Drug-dependent individuals were selected by cluster random sampling and normal individuals were matched with study group according to age, marital status and educational level. For data collection, the short form of the Young Schema Questionnaire (SF-YSQ) and the Dysfunctional Attitude Scale (DAS) were used. Multivariate analysis of variance was used to analyze the research data. The result of the study showed that both groups of drug-dependent and normal individuals had significant difference in all maladaptive schemas except the sacrifice schema. Also, there was a statistically significant difference between the two groups in the dysfunctional attitudes. It can be concluded that the early maladaptive schemas and dysfunctional attitudes are the determining factors in tendency towards substance abuse.
    Keywords: early maladaptive schemas, dysfunctional attitudes, drug, dependent individuals, normal individuals
  • Elaheh Hejazi*, Mahmoud Ghazi Tabatabaei, Masoud Gholamali Lavasani, Asieh Moradi Pages 19-40
    One of the most important issues in educational psychology is school engagement and academic achievement among students. Based on self system model, a set of contextual factors (relations with teachers like perceived autonomy, structure, and involvement) through personal psychological characteristics (autonomy, relatedness, competence) is related to school engagement. The purpose of this study was to investigate the mediating effect of basic psychological needs on the relationship between student’s perceptions of the teacher–students relations, and school engagement. For this reason 1200 high school students, who were selected through cluster random sampling from Kermanshah city, completed a survey consisted of researcher-made scale of student’s perceptions of teachers-student relationship(support of autonomy, involvement, and structure), student’s basic psychological needs(autonomy, competence, relatedness), and school engagement(behavioral and emotional engagement). Structural equation modeling was used to analyze the data. In general, the results indicated that basic psychological needs mediated the relation between teacher–student relationships and school engagement. Data also suggested that need for autonomy has more effect on school engagement than need for relatedness and competence. Based on the results, we concluded that the basic psychological needs must be considered as an important variable in classroom.
    Keywords: School engagement, Teacher relationships, Basic psychological needs
  • Bagher Ghobari Bonab*, Mohsen Shokohi Yekta, Fereidon Yaryari, Ahmad Sharifi, Hojjat Pirzadi Pages 41-58
    It is used in educational settings in teaching mathematics and reading instruction.
    Aim
    The present study examined the impact of Direct Instruction program on learning math concepts (addition, subtraction, multiplication and division) in children with mathematics disorder.
    Methods
    To fulfill the stated goal three students who were referred to Malmir’s learning disability research center in Yazd city were selected as subjects and the following instruments were administered on them: Wechsler Intelligence Scale for Children- Revised (WISC-R), tests of mathematical concepts that was developed and validated by researcher and personal records of participants. Data were collected by using a single subject research design during baseline and intervention phases. After collecting the data on baseline conditions, a DI program based on the content of math books in elementary school was designed and implemented on all three students. Results showed that Direct Instruction program was effective in improving all four math concepts (addition, subtraction, multiplication and division) in all three students. All three students were reached the criterion level that was established in advance.
    Discussion
    Theoretical implication and practical application of the research have been discussed in the original paper.
    Keywords: Direct instruction, Mathematics disorder, Elementary school students, Single subject research design
  • Foramarz Sohrabi*, Yousef Aazami, Yoones Dostian Pages 59-72
    The aim of this study was to compare early maladaptive schemas and dysfunctional attitudes in drug-dependent and normal individuals. Design of the Study was a causalcomparative study. Population of The current study were addict patients refered to the addiction clinics in Kermanshah city within the first three months of the year 1391. The sample included 75 drug-dependent patients and 75 normal subjects. Drug-dependent individuals were selected by the cluster random sampling and normal individuals were matched with study group according to age, marital status and educational level. For data collection, the short form of the Young Schema Questionnaire (SFYSQ) and the Dysfunctional Attitude Scale (DAS) were used. Multivariate analysis of variance was used to analyze the research data. The result of the study showed that both groups of drug-dependent and normal individuals had significant difference in all maladaptive schemas except the sacrifice schema. Also, there was a statistically significant difference between the two groups in the dysfunctional attitudes. It can be concluded that the early maladaptive schemas and dysfunctional attitudes are the determining factors in tendency towards substance abuse.
    Keywords: early maladaptive schemas, dysfunctional attitudes, drug, dependent individuals, normal individuals
  • Ali Reza Moradi*, Hadi Parhoon, Mohammad Ali Miraghaei, Nasim Arzani, Sajad Hatamkhani Pages 73-89
    The aim of this study was to examine Posttraumatic Stress Disorder (PTSD) symptoms, autobiographical remembering and executive control in individuals with HIV and in those of Carers with HIV. For different groups of subjects including (1) people with HIV (n = 30), healthy controls 1 (n = 27), Carers of those with HIV (n=26), and healthy controls 2 (n= 26) participated in the study. All subjects completed the Impact of Event Scale-Revised, Beck’s Depression Inventory-II, Autobiographical Memory Interview, Autobiographical Memory Test, Wisconsin Card Sorting Test and Tower of London.The results indicated higher PTSD, depression and anxiety symptoms among the HIV group. The findings also showed that those with HIV had lower levels of executive functioning, deficits in autobiographical remembering (semantic and episodic) and retrieved less specific autobiographical memories. Regarding to carer of HIV people, the results indicated higher depression and anxiety among the Carers group, but they did not differ in terms of executive functioning or semantic recollection with healthy controls.The findings are discussed in terms of the role of the self and processes involved in non-specific retrieval of autobiographical material in relation to HIV.
    Keywords: Autobiographical memory, Executive functions, HIV, Trauma, PTSD
  • Shiva Khalili*, Masoud Gholamali Lavasani, Ghasemali Khoshnood Pages 91-102
    The aim of the present study was to examine the effectiveness of group training of life skills on adolescents’.self-regulatory behavior. The study used Pretest-Posttest Control Group Design. The population was composed of male first grade junior high school students in the city of Boroujen selected byrandom sampling. The sample group consisted of 24 students, who were randomly assignedin two experimental and control groups (12 in eachgroup).The experimental group attended in 11 sessions of life skills training while the control group did not receive any training. Self-Regulation Questionnaire (SRQ) was applied as research instrument. Data analysis was conducted using covariance analysis as well as independent groups t test. The results suggest that group training of life skills has a significant positive influence on self-regulation of behavior and its components. In other words, subsequent to attending training sessions, experimental group exhibited higher scores, compared to control group, regarding the total scores ofselfregulation of behavior and all components of self- regulation, namely receiving relevant information, evaluating the information and comparing it to norms, triggering change, searching for options, formulating a plan, implementing the plan and assessing the plan’s effectiveness(p<0.05).
    Keywords: life skills training, self, regulation of behavior, Adolescents
  • Yousef Moghadas Tabrizi*, Sharzad Mazhari, Nasser Zangiabadi Pages 103-112
    The multiple sclerosis (MS) is a chronic disease of CNS leads to some dysfunctions including cognitive (working memory), mood (depression) and fatigue. In spite of previous investigations in working memory impairment in patients with MS, there is scare evidences for working memory dysfunction in mild disabled MS patients (EDSS<3.5). Moreover the correlation between working memory and depression and fatigue was the other aim of the present study. 25 patients with RR-MS (with EDSS<3.5) was recruited by a neurologist according to the Mc Donald criteria and then 27 age-, gender-, and education-matched healthy controls participants were selected. After completing of Beck depression Inventory and fatigue severity scale, PASAT was performed by both groups. The patients with MS had significantly higher level of depression symptoms and fatigue and lower scores of PASAT than healthy controls. The PASAT performance in patients with MS was no significant correlation with their depression and fatigue. In addition to more depressive symptoms and fatigue, impairment of working memory was seen in patients with MS. But their dysfunction of working memory was not related to their depression or fatigue.
    Keywords: multiple sclerosis, working memory, depression, fatigue