فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال شصت و هفتم شماره 3 (پاییز 1393)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و هفتم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ندا بهداروند، محمد کابلی*، بهمن جباریان امیری، رضا ابراهیم پور، مرضیه اسدی آقبلاغی، جلیل ایمانی هرسینی صفحات 245-252

    طعمه خواری گرگ از حیوانات اهلی از جمله موارد معمول تضاد میان انسان و حیات وحش و یکی از دلایل انقراض این گونه در سراسر جهان محسوب می شود. گزارش های مستند حملات اخیر گرگ به دام در استان همدان نمونه ای از بروز این گونه تعارضات است. پژوهش حاضر به منظور شناسایی مناطق پر خطر برای وقوع حملات گرگ به دام و تعیین عوامل محیطی موثر بر این تعارض هابا روش مدل سازی حداکثر آنتروپی و به کمک نرم افزار MAXENT به انجام رسید. بر اساس نتایج حاصل مهم ترین عامل موثر در حملات گرگ به دام در این استان کاربری اراضی است. به علاوه در ساخت نقشه تعیین مناطق پرخطر، پارامترهای تراکم دام و فاصله از رودخانه از دیگر عوامل اثرگذار شناسایی شدند. بر اساس پیش بینی صورت گرفته، دو شهرستان بهار و کبودرآهنگ با بیشترین احتمال وقوع حملات گرگ مواجه اند. از نتایج این مطالعه می توان به منزله یک ابزار مفید برای اجرای اقدامات حفاظتی برای کاهش تضاد گرگ با دام در مناطق پرخطر استان همدان استفاده کرد

    کلیدواژگان: استان همدان، الگوریتم حداکثر آنتروپی، طعمه خواری گرگ، مدل سازی مناطق پرخطر، MAXENT
  • سیدپرویز جلیلی کامجو، غلامعلی شرزه ای، رحمان خوش اخلاق صفحات 253-265
    امروزه محیط زیست یکی از بخش های مهم اقتصاد هر کشوری محسوب می شود و ارزش گذاری و تعیین ارزش از موضوعات اصلی اقتصاد محیط زیست است. با توجه به اهمیت زیست محیطی و گردشگری مناطق توریستی تفریحی، هدف مطالعه حاضر تعیین ارزش گردشگری ویژگی های مختلف تفرجگاه گنج نامه، برآورد قیمت های ضمنی، ارزیابی تاثیر متغیرهای اقتصادی اجتماعی بر ارزش فوق و ارزیابی تغییرات رفاهی تغییر سیاست های فرضی است. در این پژوهش از روش آزمون انتخاب که از زیر مجموعه الگوسازی انتخاب و از خانواده ترجیحات بیان شده، استفاده شده است. اطلاعات مورد نیاز از طریق شش پرسشنامه مختلف آزمون انتخاب و به روش نمونه گیری تصادفی از 300 خانوار در شهر همدان و محل تفرجگاه استخراج شد، که شامل72 سیاست فرضی،36 مجموعه انتخاب، 1296 مشاهده و 3888 ردیف داده است. آزمون انتخاب با استفاده از تحلیل توام مدل لاجیت آشیانه ای و با روش حداکثر درست نمایی با اطلاعات کامل به برآورد تمایل به پرداخت نهایی بازدیدکنندگان برای بهبود سطوح ویژگی های انفرادی تفرجگاه گنج نامه مبتنی بر تحلیل انتخاب چندجمله ای گسسته ترجیحات افراد، تئوری ارزش لانکستر و تئوری تابع مطلوبیت تصادفی خواهد پرداخت. نتایج نشان می دهد که تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان برای حفظ تنوع جنگلی، حفظ آثار باستانی و بهداشت محیط به ترتیب، 17810، 33518 و 36121 ریال است. برای کاهش ازدحام تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان مثبت نیست. برخی متغیرهای اقتصادی اجتماعی نیز تاثیر مثبت بر تمایل به پرداخت ها دارند.
    کلیدواژگان: الگوسازی انتخاب، تئوری لانکستر، حداکثر در ست نمایی، لاجیت آشیانه ای
  • حسن جهانبازی، سید محمد حسینی نصر، خسرو ثاقب طالبی، سید محمد حجتی صفحات 267-278
    شوری و خشکی از تنش های مهم محیطی هستند که آثار نامطلوبی بر زیست بوم های طبیعی دارند. در میان ژرم پلاسم های طبیعی کشور، گونه هایی وجود دارند که به شرایط سخت زیست محیطی مقاوم اند. شناسایی و معرفی این گونه ها می تواند زمینه لازم برای بهره گیری از آن ها در احیای زیست بوم های تخریب یافته و افزایش غنای گونه ای و بهبود تنوع زیستی را فراهم کند. به منظور مقایسه میزان مقاومت چهار گونه بادام وحشی (Amugdalus Arabica، A. scoparia، A. haussknechtii، A. eleagnifolia) در مواجهه با تنش شوری و همچنین بررسی اثر عامل رویشگاهی جهت جغرافیایی در میزان مقاومت در برابر این تنش، بذر این گونه ها از دو جهت شمالی و جنوبی در رویشگاه کره بس استان چهارمحال و بختیاری جمع آوری و پس از تیمار سرما رطوبت، در گلخانه کشت شد. نهال های تولیدی، پس از دو ماه، با استفاده از نمک کلرید سدیم (NaCl) و با پنج سطح شوری شامل شاهد، 25، 50، 75 و 100 میلی مول، با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار آزمایش شدند. نتایج نشان داد که با افزایش شوری از میزان طول و رویش ارتفاعی نهال ها کاسته شد به طوری که نهال های شاهد رویش 14 سانتی متر طی دوره آزمایش داشتند و میزان رویش در نهال های تحت تنش 100 میلی مول به 9/8 سانتی متر کاهش یافت، همچنین بیشترین مقادیر رویشی و زی توده مربوط به نهال های حاصل از جهت جنوبی بود. افزایش شوری موجب کاهش جذب پتاسیم، مس، روی، آهن و منگنز و افزایش جذب نیتروژن، کلسیم، منیزیم، سدیم و کلر و افزایش غلظت پرولین در اندام هوایی نهال ها شد. میزان پرولین در نهال های شاهد 39 میلی گرم بر گرم بود و با افزایش تنش بر مقدار آن افزوده شد تا در نهال های تحت تنش 100 میلی مول نمک به 4/118 میلی گرم بر گرم رسید. از میان گونه های مطالعه شده A. arabica بیشترین مقادیر فاکتورهای رویشی، رنگیزه های گیاهی و جذب برخی عناصر ضروری را در مواجهه با تنش شوری در اختیار داشت و به نظر می رسد که مقاوم ترین گونه به تنش شوری باشد.
    کلیدواژگان: پرولین، زاگرس، عناصر غذایی، کلرید سدیم
  • امیرحسین حمیدیان، مجید آتشگاهی، محمدرضا حاجی هاشمی جزی، ابوالحسن فتح آبادی صفحات 279-288
    آب های زیرزمینی، مهم ترین منبع آب مصرفی در مناطق خشک و نیمه خشک در بخش های مختلف از قبیل کشاورزی، صنعت و شرب است. مدیریت این منابع آبی نسبت به آب های سطحی مشکل تر و پرهزینه تر است. به همین دلیل باید به دنبال روش هایی معقول و مقرون به صرفه برای مشخص کردن وضعیت این آب ها بود. در این مطالعه از روش های زمین آماری کریجینگ و کوکریجینگ و همچنین شبکه عصبی پروسپترون چند لایه به منظور برآورد پارامترهای کیفی -SO42، TDS، Ca و TH استفاده شد تا ضمن مقایسه این روش ها با هم بهترین روش نیز در این زمینه انتخاب شود. بدین منظور از داده های 50 حلقه چاه دشت کوهپایه استان اصفهان استفاده شد. به منظور ارزیابی عملکرد روش های مذکور در شبیه سازی پارامترهای مطالعه شده از خطای جذر میانگین مربعات (RMSE) و ضریب همبستگی استفاده شد. نتایج حاصل از مقایسه سه روش نشان داد که در مورد همه پارامترها، شبکه عصبی پروسپترون چند لایه با RMSE کمتر و ضریب همبستگی بالاتر دقت بهتری نسبت به روش های کریجینگ و کوکریجینگ دارد و بین دو روش زمین آماری کریجینگ و کوکریجینگ نیز، روش کوکریجینگ با RMSE کمتر و ضریب همبستگی بالاتر عملکرد بهتری نسبت به روش کریجینگ در برآورد همه پارامترهای مطالعه شده از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبیMLP، کریجینگ، کوکریجینگ، RMSE، کوهپایه
  • لیدا داور، منا عزیزی جلیلیان، رضا رفیعی، افشین دانه کار صفحات 289-300
    موقعیت اکوتونی سواحل اگرچه موجب می شود این مناطق از تنوع و غنای بیولوژیک هر دو سیستم دریایی و زمینی بهره مند شوند، در عین حال در معرض تهدید آلودگی ها و عوامل مخرب هر دو سیستم نیز قرار می گیرند. از این رو، مناطق ساحلی از جمله آسیب پذیرترین بخش های اقیانوسی به شمار می روند. افزایش و رشد جمعیت، شهرنشینی، صنعتی شدن و گردشگری مهم ترین عوامل در افزایش فشار بر مناطق ساحلی و دریایی هستند. شناسایی مناطق اثرگذار و نیز مناطق آسیب پذیر و اعمال سیستم مدیریتی متناسب، از جمله راهکارهای موثر برای پیشگیری از تخریب هرچه بیشتر مناطق ساحلی است. پژوهش حاضر که با هدف پهنه بندی آسیب پذیری نوار ساحلی سیستان و بلوچستان (که نیمی از کرانه های دریای عمان را به خود اختصاص داده است) بر اساس کانون های تهدید کننده و با بهره گیری از کاربرد تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و تلفیق لایه ها در محیط نرم افزار ArcGIS انجام شد، نشان داد جنوب شرقی خلیج چابهار تا امتداد آن به سمت شرق مهم ترین پهنه آسیب پذیر ساحلی است که به مدیریت فعالیت های سازگار، برنامه پایش، آموزش و طرح مشارکت برای بهسازی نیازمند است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، شدت اثرپذیری، کانون های تهدید کننده، مناطق حساس، منطقه ساحلی
  • سپیده سعیدی، مرجان محمدزاده، عبدالرسول سلمان ماهینی، سید حامد میرکریمی صفحات 301-311
    پژوهش های اخیر اهمیت زیادی به ارزیابی زیبایی سیمای سرزمین های طبیعی داده اند. روش های ارزیابی زیبایی سرزمین اغلب از معیارهایی استفاده می کنند که از عکس ها یا اطلاعات به دست آمده از طریق ارزیابی میدانی و پرسش نامه ها منتج شده اند. چنین روش هایی نسبتا وقت گیر و هزینه برند. مدیران پارک ها و برنامه ریزان تفرجی نیازمند ابزارهای فضایی و روش های سریع، انعطاف پذیرو تکرار شدنی اند تا بتوانند اطلاعات فضایی قابل پیش بینی از منابع زیبایی شناختی ایجاد کنند. از آنجا که اندازه گیری های مستقیم تمامی پارامترهای تاثیرگذار معمولا غیرممکن یا بسیار سخت است، استفاده از داده های فضایی و سیستم اطلاعات جغرافیایی در ارزیابی و مدل سازی ویژگی های دیداری سیمای سرزمین ضروری به نظر می رسد. این مقاله یک روش فضایی برای ارزیابی جذابیت های دیداری سیمای سرزمین با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی را ارائه می دهد. برای این منظور ابتدا معیارهای تاثیر گذار با توجه به شرایط منطقه مطالعه شده انتخاب شدند و برای وزن دهی به معیارها از فرایند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد، در گام بعدی، معیارهای مختلف به روش ترکیب خطی وزنی با هم ادغام شدند تا تناسب زمین از نظر ارزش زیبایی شناختی مشخص شود و در نهایت برای پهنه بندی منطقه از نظر ارزش زیبایی شناختی دستور تناسب ناحیه ای سرزمین اجرا شد و به ترتیب مسیرهای تلمبار، چمازچال، زبله، مازوکش، امامزاده تا آبشار اول زیارت و سردانسر به منزله مسیرهای زیباتر معرفی شدند.
    کلیدواژگان: آبخیز زیارت، ارزیابی کیفیت دیداری، روش ترکیب خطی وزنی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • فاطمه گرایلی مرادی، محمود محمدی شریف، علیرضا هادی زاده، ولی الله بابا یی زاد صفحات 313-321
    باکتری Bacillus thuringiensis مهم ترین عامل کنترل میکروبی حشرات آفت محصولات کشاورزی و درختان جنگلی است. کنترل موثر بسیاری از این آفات مبتنی بر یافتن و کاربردی کردن سویه های بومی هر کشور یا منطقه است. در این پژوهش 160 نمونه از خاک های جمع آوری شده از مناطق مختلف اکولوژیکی استان مازندران شامل خاک های مناطق جنگلی، باغی، شهری، زراعی و بدون پوشش با استفاده از شیوه انتخابی استات سدیم غربال شد و 635 جدایه به دست آمد. کشت نمونه های خاک بر روی محیط های LBA، T3 و CCY انجام شد و گزینش اولیه کلنی ها بر اساس شکل ظاهری کلنی Bt روی محیط کشت و گزینش نهایی بر اساس شناسایی میکروسکوپی صورت گرفت. در بررسی میکروسکوپی از 635 سویه جداسازی شده، 375 باکتری، تولید کننده اسپور (05/59درصد)، 100 باکتری، دارای کلاهک و تولید کننده اسپور (74/15درصد) و 160 باکتری، دارای کلاهک و تولید کننده اسپور و کریستال (19/25درصد) بودند. بیشترین درصد سویه های تولید کننده کریستال در شهرستان های ساری و جویبار به ترتیب با 9/40درصد و 54/40درصد و در اکوسیستم جنگل با 63/32درصد مشاهده شد. نتایج نشان داد که خاک های نواحی جنگلی منبعی مناسب برای یافتن سویه های موثر باکتری Bt است.
    کلیدواژگان: باکتری Bacillus thuringiensis، پروتئین کریستالی، جداسازی اختصاصی Bt، کنترل میکروبی
  • زینت گومه، کاظم رنگزن، علی اکبر نظری سامانی، جمال قدوسی صفحات 323-331
    با گسترش شهرها و رشد جمعیت همراه با افزایش آلودگی محیط زیست بر اثر فعالیت های انسانی، تغیرات غیر اصولی در پوشش گیاهی و فضای سبز ایجاد شده است. در توسعه پایدار اراضی، مدیریت تغییر کاربری اراضی عامل مهمی به شمار می آید. سنجش از دور می تواند منبع مناسبی برای تهیه داده ها به منظور تهیه نقشه انواع پوشش اراضی همچنین پایش محیط زیست باشد. در این پژوهش که هدف بررسی روند تغییرات فضای سبز کلان شهر کرج است با استفاده از داده های سنجش از دور شامل عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای IRS-P5 و IRS-P6 نقشه های کاربری اراضی مربوط به سال های 1335 1368 و 1390 تهیه شده اند. برای استفاده از تصاویر ماهواره ای ابتدا در مرحله آماده سازی تصویر تصحیحات هندسی اعمال شده و طبقه بندی تصویر به روش حداقل فاصله (Minimum Distance) انجام شده است. در نهایت با استفاده از شاخص های CA، PLAND، PD، LSI و SHAPE-MN وضعیت فضای سبز بررسی شده است. براساس نتایج به دست آمده سرانه فضای سبز از 558 متر مربع در سال 1335 به 25 متر مربع کاهش پیدا کرده است. بررسی فضای سبز به تفکیک در مناطق 11 گانه شهر کرج بیانگر توزیع نشدن یکنواخت فضای سبز در سطح شهر است. به طوری که مناطق 5، 8 و 9 کمترین فضای سبز را بین مناطق 11 گانه شهر کرج دارند.
    کلیدواژگان: سرانه فضای سبز، سنجه های سیمای سرزمین، سنجش از دور، شهر کرج
  • بیت الله محمودی، محمدرضا مروی مهاجر مروی مهاجر، افشین دانه کار، جهانگیر فقهی صفحات 333-341
    این مطالعه با هدف بررسی وضعیت تغییرات سطح پوشش جنگل در پهنه های توپوگرافیک استان مازندران به انجام رسید. برای این منظور ابتدا با تلفیق نقشه های کاربری اراضی و پهنه های توپوگرافیک استان، توزیع پوشش جنگل در اراضی جلگه ای، پایین بند، میان بند و بالا بند بررسی شد. تغییرات پوشش جنگل در پهنه های توپوگرافیک استان در یک دوره 132 ساله، از زمان شروع فعالیت های تخریبی در این جنگل ها در سال 1251ش تا سال 1383 تحلیل شد. برآورد وسعت طبیعی جنگل های استان در سال پایه از طریق نقشه خطوط هم دما با مقیاس 250000: 1 و سطوح جنگل در سال 1383 با استفاده از نقشه کاربری اراضی با مقیاس 100000: 1 انجام گرفت. در این پژوهش وسعت طبیعی جنگل های استان مازندران 2042385 هکتار تخمین زده شد. همچنین نرخ، وسعت تغییرات، متوسط تغییرات سالانه و همچنین درصد تغییرات کل و تغییرات سالانه پوشش جنگل، به ترتیب 005/0-، 3/972165 هکتار، 9/7364 هکتار، 6/47 درصد و 36/0 درصد برآورد شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان تغییرات پوشش جنگل در اراضی جلگه ای با 25/96 درصد و کمترین آن در اراضی میان بند 88/21 درصد است. مطابق این بررسی قبل از شروع تخریب های گسترده در جنگل های شمال کشور در سال 1251ش، 29/86 درصد سطح استان مازندران پوشیده از جنگل بود که این سطح در سال 1383 به 22/45 درصد رسیده است.
    کلیدواژگان: استان مازندران، برآورد تغییرات، پوشش جنگل، پهنه های توپوگرافیک
  • منصوره ملکیان، راحله باقری صفحات 343-354
    تعیین غنا و تنوع گونه ای مناطق در اولویت بندی حفاظتی اهمیت دارد. علاوه بر این تعیین پارامترهای سیمای سرزمین که بر غنای گونه ای یک منطقه اثر می گذارند در طراحی و انتخاب مناطق حفاظت شده حائز اهمیت است. استان کهگیلویه و بویراحمد سرزمینی کوهستانی و نسبتا مرتفع است که دشت ها و مناطق جنگلی بخش بزرگی از مساحت آن را در بر گرفته اند. این استان پهناور تنوع گونه ای زیادی دارد و شش منطقه حفاظت شده شامل دنا، خئیز و سرخ، دنای شرقی، خامین، دیل و تنگ سولک برای حفظ این تنوع گونه ای ارزشمند احداث شده اند. در این پژوهش تنوع و غنای گونه ای مناطق مذکور مقایسه و تاثیر وسعت و شکل منطقه بر غنا و تنوع گونه ای بررسی شد. در مجموع 52 گونه پرنده در این مناطق مشاهده و ثبت شد. بیشترین مقدار غنا و تنوع گونه ای در منطقه حفاظت شده دنا و کمترین مقدار در منطقه تنگ سولک به دست آمد. آنالیز داده ها با استفاده از رگرسیون خطی بیانگر تاثیرپذیری مثبت غنا و تنوع گونه ای پرندگان از مساحت منطقه حفاظت شده و تاثیرپذیری منفی این پارامترها از شکل منطقه است. با توجه به روند تخریب زیستگاه ها و محدود شدن حفاظت از تنوع زیستی به مناطق چهارگانه، جلوگیری از کاهش نسبت محیط به مساحت و تلاش در افزایش وسعت مناطق می تواند در راستای مدیریت بهتر و حفاظت از تنوع زیستی استان کهگیلویه و بویراحمد ثمربخش باشد.
    کلیدواژگان: اثر حاشیه، پرندگان، تنوع زیستی، شاخص شانون، وینر، کهگیلویه و بویراحمد
|
  • Neda Behdarvand, Mohammad Kaboli, Bahman Jabbarian Amiri, Reza Ebrahimpour, Marziye Asadi Aghbolaghi, Jalil Imani Harsini Pages 245-252

    Livestock predation by wolf is one of the most frequent sources of conflict between human and wildlife and one of the reasons for species extinction throughout the world. Recent documented reports about the wolf attacks on livestock in Hamedan province is an example of the occurrence of such conflicts. This study aimed to identify risky areas for wolves’ attacks on livestock and determination of environmental factors affecting these conflicts with maximum entropy modeling method using MAXENT software. The results showed that the most important factor is land use variable in study area. In making of map of high-risk areas، livestock density and distance from the river other effective factors are as well. According to obtained predictions، Bahar and Kaboodarahang are facing with the highest possibility of wolf attacks. Results of this study could be use as a useful tool for implementation of conservation activities for mitigation of wolf-livestock conflicts in high risk areas of Hamedan province.

    Keywords: Hamedan province, MAXENT, maximum entropy algorithm, modeling of high risk areas, wolf depredation
  • Seyyid Parviz Jalili Kamjo, Gholamali Sharzie, Rahman Khoshakhlsgh Pages 253-265
    Today، environment is an important part of any country''s economy. One of the main issues in environmental economics is non-market value estimation. Recognizing the importance of environmental and tourism of recreational sites، the purpose of this study is economic valuation of Ganjname recreational ecosystem attributes، estimation of implicit price، impact assessment of socio- economic variables such as age، marriage status، indigenous status، family size and education stand on the mentioned values and analyzing welfare and compensation variation due to variation of hypothetical policy and movement from a hypothetical policy to another one. It has been used choice experiment approach that it is subset of choice modeling procedure and stated preferences methods. Data needed extracted from six different choice experiment questionnaires filled out by 300 random households in Hamedan city. Each questionnaire contained 72 hypothetical policies، 36 choice sets، 1296 observations and 3888 rows of data. In order to estimation of visitors willingness to pay for improving attribute levels for Ganjnameh site، nested logit models and full information maximum likelihood method were used which is on the basis of multinomial discrete choice analysis of preferences، Lancaster''s theory of value and the theory of random utility function. Results showed that the visitors have willingness to pay for conservation of forest diversity، preservation of monument and environmental health by sequence 17810، 33518، 36121 Rial، while no positive willingness to pay for reduction of overcrowding. Some socio- economic variables have a positive impact on willingness to pay.
    Keywords: choice modeling, Lancaster Theory, nested logit model, maximum likelihood
  • Hassan Jahanbazy, Seyed Mohammad Hosseini Nasr, Khosro Sagheb Talebi, Seyed Mohammad Hojati Pages 267-278
    Drought and salinity are the most important environmental stresses that are causing adverse effects on natural ecosystems. There are species among Iranian natural germplasm that are resistant to environmental harsh conditions. Restoring of degraded ecosystems، promoting of biodiversity and increasing of species richness will provide by identifying of these species. Almond species with broad ecological range have this capability. In order to compare the resistance of wild almond species to salinity stress and investigation on effect of aspect (geographical direction) on salinity resistant، seeds of Amugdalus Arabica، A. scoparia، A. haussknechtii and A. eleagnifolia were collected from north and south aspects from Karebas site in Chaharmahal and Bakhtiari province. Seeds were treated by cold-water stratification and then were planted in the nylon bags in green house. After two months، seedlings were experimented by using of sodium chloride with five levels of salinity (control، 25، 50، 75، 100 Mm)، by factorial experiment in completely randomized design with three replications. Results showed that the maximum amount of growth and biomass belonged to seedlings from south aspect. Control seedlings were grown 14 cm during the experimental period and the growth rate of seedlings under 100 mmol reduced to 8. 9 centimeters. By increasing of salinity، length and height increment of seedlings decreased. Increasing of salinity caused reduce in absorption of copper، zinc، iron، manganese and potassium and increase in uptake of magnesium، sodium، chlorine، nitrogen، calcium and proline concentration in the shoots of seedlings. Proline in control seedlings was 39 mg/g، by increasing of stress amount of proline received to 118. 4 mg/g in seedlings under salt stress of 100 mmol. Among the studied species، A. arabica had highest levels of growth factors، pigments concentration and uptake of necessary elements in facing of salinity stress، which sounds to be the most resistant species to salinity.
    Keywords: nuterients, prolin, sodioum chloride, Zagross
  • Amir Hossein Hamidian, Majid Atashgahi, Mohammadreza Hajihashemijazi, Abolhasan Fathabadi Pages 279-288
    Groundwater resources are the most important sources of water consumption (agriculture، industry and drinking water) in arid and semi-arid regions. The management of these water resources is more expensive and difficult than surface waters; therefore more complicated and economic methods are needed for determination of their quality and quantity. In this study geostatistical methods of kringing and cokriging and multilayer perceptron (MLP) artificial neural network model were used to estimate the quality parameters of SO42-، TDS، Ca and TH. The methods were compared in order to understand which one is the best method for this estimation. Data obtained from 50 wells located in Koohpayeh plain in Isfahan province was used for this study. For estimation of the functionality of these methods in simulation of the parameters، RMSE and correlation coefficient were used. The results showed that for all of the studied parameters، MLP with a lower RMSE and higher correlation coefficient showed the highest precision followed by cokriging. Kriging showed to have the lowest precision in stimulation of the quality parameters.
    Keywords: MLP Neural Network, Kriging, Cokriging, RMSE, Koohpayeh
  • Lida Davar, Mona Azizi Jalilian, Reza Rafiee, Afshin Danehkar Pages 289-300
    Despite the fact that coastal areas are benefiting from verity of biological resources of marine and inland systems، they are exposed to destructive threats from both systems. Hence، Coastal areas are the most vulnerable sectors in the world. Population growth، tourism، urbanization، and industrialization are the most important factors in increasing pressure on the coastal and marine areas. Identification of vulnerable areas and apply effective and appropriate management systems are suitable strategies to prevent further degradation of coastal areas. The region under study in this research is the coastal zone of Sistan and Baluchistan Province، one of the southern provinces of Iran at the northern parts of Oman Sea. The results of vulnerability zoning of Sistan and Baluchistan’s coastal area Based on Threatening Centers using analytic hierarchy process (AHP) and overlaying layers by ArcGis showed that Chabahar bay southeast towards the east is the most important vulnerable areas which require an adaptive management، monitoring program، education and participation plan to improvement of the environment.
    Keywords: coastal area, sensitive areas, severity of vulnerability, threatening centers, zoning
  • Sepideh Saeidi, Marjan Mohammadzadeh, Abdolrassoul Salmanmahiny, Seyed Hamed Mirkarimi Pages 301-311
    Recent literature attaches high importance to scenic evaluation of natural landscapes. Scenic beauty evaluation techniques often use parameters derived from photographs or collected in situ data via field assessment and questionnaires. Such techniques are relatively costly and time consuming. Park managers and recreational planners require spatial tools and techniques that are fast، flexible and repeatable in order to extract predictable spatial data from scenic resources. As it is impossible or very hard to measure all essential parameters directly، the use of spatial data and Geographic Information System for the assessment and modeling of visual quality of landscapes has become inevitable. This paper develops a spatial method for evaluation of scenic attractiveness of landscapes using geographic information systems (GIS). At first the effective criteria were chosen according to characteristics of study area then these criteria were weighted using AHP. In the next step criteria were combined using Weighted Linear Combination (WLC) method to reveal the suitability of scenic beauty. Eventually، for land zoning according to scenic value، the module of Zonal Land Suitability (ZLS) was applied and the walking tracks of Talambar، Chomazchal، Zeble، Mazookesh، The first waterfall of Ziarat and Sardansar were being suggested as more beautiful walking tracks.
    Keywords: AHP, visual quality assessment, WLC Method, Ziarat Watershed
  • Fatemeh Grayeli Moradi, Mahmoud Mohammadi Sharif, Alireza Hadizadeh, Valiollah Babaeizad Pages 313-321
    Bacillus thuringiensis (Bt) is the most important microbial agent for biological control of insect pests of agricultural crops and forest plant. Effective control of these pests mostly relies on finding and practical application of native Bt isolates. In this study، 160 soil samples belong to various ecological area of Mazandaran province (forest، orchard، urban، agricultural and non-vegetative regions) were screened through selective sodium acetate methods and 635 isolates were acquired. The soil samples were cultured on LBA، T3 and CCY media and primary and final colony selection were conducted based on appearance of Bt colonies on the media and microscopic determination، respectively. As consequence of microscopic description; 375 (59. 05%)، 100 (15. 74%) and 160 (25. 19%) isolates were produced spore، spore+cap and spore+cap+crystal، respectively. The most crystal producing isolates، based on geographical and ecological categories، were observed in the isolates of Sari (40. 9%) and Juybar (40. 54%) geographical regions and forest (32. 63%) ecosystem. The results showed that the forest soil samples are an appropriate source for detecting the effective Bt strains.
    Keywords: Bacillus thuringiensis, crystal protein, microbial control, specific isolation of Bt
  • Zeynab Gomeh, Kazem Rangzan, Aliakbar Nazari Samani, Jamal Ghodosi Pages 323-331
    Urbanization and population growth along with an increase in the environmental pollution resulting from human activities which have dramatically changed the green space and land cover have been key factors in the sustainable development of land and the management of land use. To collect reliable data required for providing land cover maps as well as for investigating the environment، remote sensing have been a useful method. The aim of the present study is to investigate any changes in green space in the capital city of Karaj in the years 1956، 1989 and 2011 using remote sensing techniques including aerial photographs and satellite images such as IRS-P5 and IRS-P6. For this purpose، satellite images were geometrically amended and then categorized by Minimum Distance. The pattern of the green space distribution was studied by selecting landscape indications including CA، PLAND، PD، LSI، and SHAPE-MN. In addition، according to the results، amount of green space per person، itself، had a decrease from 558 m2 in 1956 to 25 m2 in 2011. Comparing these green areas in the eleven regions in Karaj also shows a lack of equal distribution of green spaces in these regions and consequently in the city while the fifth، eighth and ninth regions now have the least amount of green space.
    Keywords: amount of green space per person, city of Karaj, landscape index, remote sensing
  • Beytollah Mahmoudi, Mohammad Reza Marvie Mohadjer Marvie Mohadjer, Afshin Danehkar, Jahangir Feghhi Pages 333-341
    This study was done to investigation forest cover changes in the Mazandaran province in topographic zones. For doing that in the first matched topographic zones and land-use map. After that distribution of forest cover was investigated in plain، lowland، middle land and high land. Forest cover changes analyzed in a period of 132 years since the beginning of the destructive activities in the forest in 1880، 2003 in topographic zones. Estimating of natural area in the base year was done with Isothermal lines map (1:25000 scale) and Forest cover in 2003 with land- use map (1:100000 scale). In this research the natural area of forest in Mazandaran province was estimated 2042385 hectares. Also rate، changes area، average of annual changes area، Percentage of total changes and annual forest changes area estimted -0. 005، 972165. 3 (ha)، 7364. 9 (ha)، 47. 6 % and 0. 36 %. Results showed the most and less of forest cover changes is in the plain lands with 96. 25% and middle land with 21. 88 %. Acording to this study Before the widespread destruction of forests in the north of Iran in 1880، the forest area in Mazandaran province was 86. 29 percent of total Mazandaran territory and in 2003 was changed to 45. 22 percent
    Keywords: estimating of changes, forest cover, Mazandaran province, topographic zones
  • Mansoureh Malekian, Raheleh Bagheri Pages 343-354
    Investigating species diversity and richness is essential for defining conservation priorities. In addition، determining landscape parameters influencing species diversity and richness is important for selecting and designing parks and protected areas. Kohgiluyeh & Boyer Ahmad Province is a mountainous region، comprises hills، mounds، forests and plains. This vast province has high species diversity and six protected areas، including Dena، Khayyz and Sorkh، Eastern Dena، Khamyn، Daele and Solak، have been established to maintain this diversity. The present study aimed to compare species diversity and richness of the six protected areas and investigate the influence of area، size and shape on bird species richness and diversity. Overall، 52 bird species were recorded. The maximum values of species diversity and richness belonged to Dena Protected Area and the minimum values were obtained for Solak Protected Area. Linear regression analysis revealed the positive effect of area and the negative effect of shape on bird species richness and diversity. Due to the increasing habitat destructions which restricted the conservation of biodiversity to protected areas، it is necessary to prevent further reduction of perimeter to area ratio with an effort to increase area size. This might help to better manage and protect the biodiversity of Kohgiluyeh & Boyer Ahmad province.
    Keywords: Kohgiluyeh, Boyer Ahmad, protected areas, Shannon, Wiener index, species diversity