فهرست مطالب

نقد ادب معاصر عربی - پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1393)

نشریه نقد ادب معاصر عربی
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعیمه پراندوجی، کبری روشنفکر*، خلیل پروینی، فرامرز میرزایی صفحه 1
    شیوه ارائه گفته ها و اندیشه های داستان، یکی از رویکردهای مهم سبک شناسی نوین استکه پنج شیوه مستقیم، غیرمستقیم، مستقیم آزاد، غیرمستقیم آزاد و گزارش روایتی، تقسیم می شود. این رویکرد به تحلیل گفته های داستان، یعنی شیوه ارائه آن ها دردوحیطه سخنان و اندیشه ها می پردازدوخواننده را عمیقا با افکارداستان آشنا می کند.
    مقاله پیش رو، به شیوه توصیفی تحلیلی و ضمن ارائه جامعه کامل آماری از اندیشه های داستانی، به تحلیل رمان «الصبار» (1976)، نوشته سحر خلیفه می پردازد. نتایج تحقیق گویای آن است که راوی، با استفاده از اندیشه مستقیم، مستقیم آزاد و غیرمستقیم آزاد، که به ترتیب، بیش ترین بسامد حضور را در داستان دارند، به خوبی توانسته مضامینی مانند اختلاف مردم درباره نحوه رویارویی با اشغال دفاع مسلحانه یا انجام مذاکره سیاسی، رواج بیکاری، ناگزیری مردم به اشتغال در کارخانه های اسرائیل، چند بعدی بودن مساله اشغال، امید به ایجاد جامعه ای عادلانه با حقوق مساوی میان عرب و یهود و... را به تصویر بکشد.
    راوی، پیوسته به ذهن قهرمانان داستان نفوذ کرده و با شیوه روایی مناسب، تصویری دقیق و اثرگذار از شرایط پرتنش مبارزه، در داخل سرزمین های اشغالی دهه هفتاد پیش روی مخاطب قرارمی دهد.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، اندیشه های داستانی (ارائه اندیشه)، سحرخلیفه، الصبار
  • فاطمه قادری*، سمیه پورامینایی صفحه 29
    حضور استعمار در کشورهای زیر سلطه پیامدهای فراوانی به همراه دارد که با تداوم اشغالگری و چپاول ثروت های یک کشور در زندگی مردم آن سرزمین نمود پیدا می کند. الجزایر یکی از کشورهای عربی است که سالهای طولانی زیر سلطه استعمار فرانسه قرار داشت و این سلطه، بر جنبه های مختلف زندگی مردم اعم از اجتماعی، اقتصادی، مذهبی، سیاسی و فرهنگی تاثیر فراوانی گذاشت. محمد دیب از ادبای معاصر الجزایر (1920-2003 م) نقش بارزی در بیان واقعیت ها و وضعیت اسف بار ملت الجزایر تحت سلطه استعمار فرانسه دارد. او در مجموعه سه داستانی خود که به ثلاثیه معروف است واقعیت الجزایر را در زمان اشغال به تصویر می کشد. وی در بخش اول این مجموعه با نام «الدار الکبیره» (1952م)، الجزایر قبل از جنگ و در کنار آن، فقر، جهل، عقب ماندگی، خفقان و آفات جامعه روز را منعکس می کند. این مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی ضمن معرفی اجمالی نویسندهو آثار او به بررسی و تحلیل مضامین اجتماعی داستان می پردازد و نشان می دهد نویسنده تا چه اندازه توانسته است در بیان این مضامین و انعکاس واقعیت های موجود جهت روشن سازی و بیداری افکار عمومی موفق باشد.
    کلیدواژگان: الجزایر، محمد دیب، ثلاثیه، الدار الکبیره
  • جهانگیر امیری*، علی سلیمی، مصیب قبادی صفحه 51
    عبدالحمید جوده السحارنویسنده معاصر مصری، از جمله نویسندگانی است که در داستان نویسی معاصر عربی، رویکردی متعهدانه درپیشگرفته است. داستان کوتاه «وسوسه الشیطان» از مجموعه داستان «همزات الشیطان» از برجسته ترین داستان های او در این زمینه است. در این داستان، چالش های درونی یک انسان در قالبی هنری، به خوبی بازتاب یافته است. این پژوهش با روش تحلیلی – توصیفی، میزان موفقیت نویسنده، در به کارگیری تکنیک های داستان نویسی نوین در این اثر را بررسی نموده است. یافته های این مقاله نشان می دهد که جوده السحار، در ایجاد پیوند میان محتوای داستان و فرم آن، ابتکار به خرج داده است، او در این داستان، ضد قهرمان را با ظاهری آراسته، به جای قهرمان نشانده تا با تحریک مخاطب، رویکردی انتقادی در ذهن وی پدید آورد. نویسنده برای تحقق این هدف، از شگردها و تکنیک های داستان نویسی معاصر مانند: «فاصله گذاری» و «افق انتظارات» به خوبی استفاده نموده است. وی علاوه بر آن، به تناسب محتوای داستان، بینامتنی قرآنی را به شکلی زیبا به کارگرفته است و هنر او در این زمینه، آن است که با تاسی از داستان حضرت یوسف در قرآن کریم، صحنه های غیر اخلاقی را در داستان خود برجسته و جذاب ننموده است، بلکه آن را در قالب چالشی میان «نفس اماره» و «نفس لوامه» و در فضای وجدانی یک انسان تبیین نموده است.
    کلیدواژگان: داستان معاصر عربی، جوده السحار، وسوسه الشیطان، تکنیک های داستان نویسی
  • فرهاد رجبی*، میلاد درویشی صفحه 75
    از ویژگی های اساسی شعر معاصر عربی، ارتباط گسترده آن با آگاهی های بشری است؛ چنان که امروزه تبدیل به آئینه ای تمام قد برای بسیاری از یافته های جدید به ویژه در عرصه علوم انسانی شده است. در این میان، نگرش های فلسفی سارتر، به عنوان یافته ای نو به انسان و هستی، از همان آغاز، تاثیر شگرفی در دستاوردهای ادبی از خود برجای نهاده است؛ از جمله این تاثیرات را می توان در ادبیات عربی و به ویژه در آثار شاعر معاصر «خلیل حاوی» جست و این مقاله بر آن است تا با توقف در یکی از قصاید خلیل حاوی با نام «البحار و الدرویش» به تحلیل مفاهیم و موقعیت های موجود در این شعر بر اساس دیدگاه اگزیستانسیالیستی سارتر بپردازد.
    عناصری همچون مسئولیت، آزادی و اختیار، ناامیدی و تسلیم شدگی با زیر شاخه های فلسفی خود هر کدام از مهم ترین مولفه های فلسفه سارتر است که حاوی در قصیده خویش با حفظ اصول هنری بدان پرداخته است.
    کلیدواژگان: ژان پل سارتر، خلیل حاوی، البحار والدرویش، اگزیستانسیالیسم
  • علی اصغر حبیبی* صفحه 107
    داستانک یا داستان کوتاه کوتاه، یکی از ژانرهای داستانی است که در دوران اخیر مورد توجه داستان نویسان قرار گرفته است. این نوع روایی ریشه در کمینه گرایی یا مینی مالیسم دنیای معاصر دارد که شامل حذف عناصر غیر ضروری داستان است و با تکیه بر دو عنصر سادگی و ایجاز پایه گذاری شده است. در پژوهش پیش رو نگارنده با تکیه بر روش تحلیلی-توصیفی، ابتدا داستان مینی مالیستی و هر یک از عناصر آن را به عنوان بخش تئوری ارائه داده است و در ادامه، به واکاوی این مولفه ها در داستان های مجموعه «التائه» جبران خلیل جبران در سه حوزه روایی، لفظی و موضوعی پرداخته است. پس از خوانش کمینه گرایانه داستان های کوتاه این مجموعه، این نتیجه حاصل گردید که داستان های مذکور، به جهت برخورداری از شخصیت های محدود، حجم بسیار کم، حجم بالای گفتگوها، کاربرد کلمات و جملات و پاراگراف های کوتاه و سایر ویژگی های داستان مینی مال، در زمره ژانر داستانک جای می گیرند.
    کلیدواژگان: داستانک، ایجاز، کمینه گرایی، جبران خلیل جبران، مجموعه التائه
  • یحیی معروف*، مسلم خزلی، تورج سهرابی صفحه 141
    جمیل صدقی زهاوی، شاعر کرد تبار عراقی است که یکی از ارکان نهضت ادبیات معاصر عرب به شمار می رود. زهاوی، پیش از هر چیز با اندیشه ها و دیدگاه های فلسفی اش شناخته می شود. این جستار نیز بر آن است تا با تحلیل و بررسی اشعار او به کشف ریشه های اگزیستانسیالیسم در شعرش بپردازد و همسویی و هم اندیشی او با فیلسوفان وجود گرای غربی را واکاوی کند و جنبه های اثر پذیری زهاوی را از دیدگاه های وجودی آنان بیان کند. بنابراین، نخست پیشگفتاری مختصر در مورد اگزیستانسیالیسم و تاریخچه آن ارائه شده و سپس با روش توصیفی-تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای به تحلیل اشعار زهاوی و بیاناثر پذیری اندیشه های او از فلاسفه وجودی می پردازیم. بر اساس نتایج این پژوهش، زهاوی، در اشعار خود از اندیشه ها و نظریات فلاسفه وجودگرای غربی تاثیر پذیرفته است. این اثرپذیری از هر دو گروه ملحد و معتقد فیلسوفان وجود گرا صورت پذیرفته است و بازتاب این اثر پذیری از فیلسوفان ملحد به ویژه سارتر را می توان در عقاید زهاوی در موضوعاتی همچون تقدم وجود، وجود و عدم، دگرگونی و عدم ثبات وجود انسان، مرگ انسان، ادبیات و تعهد، به وضوح یافت. همچنین وی در موضوعاتی همچون سقوط و تعالی انسان، پرسش از خدا، سرنوشت انسان، از فیلسوفان وجود گرای معتقد و مومن تاثیر پذیرفته است. از دیگر نتایج می توان به دیدگاه اگزیستانسیالیستی او به زن اشاره کرد که زن را برابر با مرد می داند. وی به فلسفه وجودی ملاصدرا و مبحث تشکیک وجود نیز توجه داشته است.
    کلیدواژگان: جمیل صدقی زهاوی، وجودگرایی، ادب معاصر عربی
  • نرگس انصاری* صفحه 177
    شعر معاصر عربی با توجه به شرایط سیاسی و اجتماعی مختلف در کشورهای عربی بخوبی انعکاس دهنده نگاه متفاوت آنها به امام حسین و عاشوراست. به ویژه زمانی که عصر جدید، انسان معاصر را در فضایی نزدیک به قرن اول قرارمی دهد، تجلی عاشورا با نمودهای متفاوت آن تمایزاتی را درادبیات هر کشورایجاد می کند. از این رو مقاله حاضر تلاش می کند با روش توصیفی – تحلیلی و با بررسی شعر حسینی در قالب موقعیت های جغرافیایی، نگاهی جامع نسبت به شاعران و نوع نگاه آنان به شخصیت سیدالشهداء و عاشورای ایشان در اشعارشان ارائه دهد، و از طرف دیگر با توجه به تفکیک منطقه ای، تفاوت های اقلیمی را در پرداختن به موضوع روشن سازد. اما با توجه به گستردگی این کشورها و اختلاف شرایط سیاسی و اجتماعی آنها، سه کشورعراق، مصر، لبنان، به عنوان کانون های مهم ادبیات عربی انتخاب گردید. حضور پررنگ مضامین حسینی در شعر عراقی و لبنانی، صراحت گویی و نمادگرایی شعر این دو منطقه در مقابل حضور جزئی و نمادین شعر مصری برای تصویر چالش های معاصر، و نگاه حماسی و انقلابی شعر لبنانی به عاشورا بخشی از نتایج پژوهش حاضر است.
    کلیدواژگان: شعر عاشورایی، عراق، مصر، لبنان
|
  • Naeimeh Parandavaji, Kobra Roshanfekr, Khalil Parvani, Faramarz Mirzaei Page 1
    Thought and tale presentation patterns refer to one of the main approaches of modern stylistics which is defined based on the degree of the relation between the narrator and the narrative text. This approach concentrates on the analysis of the narrative by examining the ways the writer textualizes both language and thought. The five presentation patterns discussed in this approach are direct, indirect, free direct, free indirect and narrative report. The reader's familiarity with thought presentation styles of narrative is essential for a deeper understanding of the thoughts expressed by a writer. The present research follows a descriptive analytical approach for the study of "Assabbar" (1976) novel by Sahar Khalifeh. It also presents a complete list of statistical information on the thoughts dealt with in the story. The results of the research reveals that direct thoughts, free direct thoughts, and free indirect thoughts are the most frequent patterns (in the given order) in the novel. Employing these patterns, the writer clearly portrays themes such as people's disagreement over the issues of confrontation with occupation, armed defense vs. political negotiation, unemployment problem, working at Israeli factories for life necessities, multidimensionality of the problem of occupation, hope for the establishment of a fair society with equal rights between Arabs and Jewish people. The narrator continually influences the mind of heroes, and by using an appropriate narrative style, depicts their inner conflicts to the reader, so the addressee has an exact and effective image of the stressful conditions of fight inside the occupied territories of 70s.
    Keywords: Assabbar, Sahar Khalife, Resistance literature, Thought presentation
  • Fatemah Ghaderi*, Somayyeh Poor, Aminaie Page 29
    The presence of colonization in the countries which are under the authority of foreigners has many consequences for the native people. These effects are gradually reflected in the life of those people as the foreign forces continue the occupation and plunder of their land. Algeria is one of the Arabic countries which had been a colony of France for many years, Colonization has strongly influenced different aspects of Algerian's lives, including social, economical, religious, political, and cultural. Mohammad Dib (1920-2003), who is one of the Algerian contemporary literary figures, has an important role in expressing the facts about the terrible situation of Algerian nation, all of which are related to colonization. In his collection of three stories, which is known as "Solasiah" (triple stories), the writer portrays the actual situation of Algeria during the occupation time.In the first part of the collection named "Al-Kar Al-Kabirah" (The Great Land) (1952), he shows the pre-war Algeria, and also reflects the poverty, ignorance, cultural drawbacks, disasters, and the lack of freedom of speech in those days. After briefly introducing the writer and his works, the present research investigates the social themes and concepts of the story "Al-Dar Al-Kabirah". Then, working within a descriptive analytical framework, the research aims at studying the way the writer reflects such themes and concepts to elaborate on the social facts of that time. Moreover, the writer's success in awakening the public and clarifying that terrible situation is discussed in detail.
    Keywords: Al, Dar Al Kabirah, Algeria, Mohammad Dib, Solasiah
  • Jahangir Amiri*, Ali Salimi, Mosayeb Ghobadi Page 51
    The contemporary Egyptian writer, Abd Al-Hamid Judeh Al-Sahar, is amongst the fiction writers who follow a committed approach in contemporary Arabic narrative writing. The short story "Vasvasa-Al-Shaitan'"(Devil Temptation) which is included in his story collection "Hamazat-Al-Shaitan" is one of his most prominent works which reflects his commitment. Following a dramatic pattern, the writer clearly portrays the inherent challenges of a human being in this short story. Working within a descriptive analytical framework, the present research is an attempt to investigate the writer's success in employing contemporary narrative techniques. The findings of this study indicate that the writer has been quiet innovative in establishing a link between form and content. The antihero, who has a good appearance, has the role of hero in the story. This role substitution provokes the reader, and consequently, initiates critical thinking in his/her mind. To achieve this goal, the writer has successfully employed the contemporary narrative techniques like 'spacing' and 'horizon of expectations'. In addition, the writer uses appropriate Quranic intertextual elements to add to the aesthetic value of the work. The significance of this achievement is related to the fact that the writer follows the story telling pattern of Quran in narrating the story of Joseph. Instead of highlighting the immoral scenes, he tries to portray them in the form of a challenge between the two opposite forces: 'nafs-e ammare' (the tempter force) and 'nafs-e lavvameh' (the regretful force) within the atmosphere of the conscience of a human being.
    Keywords: Contemporary Arabic Fiction, Fiction Techniques, Judeh Al Sahar, Vasvasa, Al, Shaitan (Devil Temptation)
  • Farhad Rajabi*, Milad Darvishi Page 75
    One of the basic features of contemporary Arabic poetry is its extensive interaction with human consciousness which makes it a full-length mirror for many of the new findings specially in the field of humanities. Amongst these new findings, the Sartre's philosophical perspective, which is the one which represents a new look at human being and life, has had a significant influence on literary works from the time it was first proposed. The traces of this influence can be found in Arabic literature, particularly in the works of the contemporary poet, "Khalil Havi". The present research is an attempt to investigate one of his poems, "Al-Bahar va Al-Darwish", in order to analyze the concepts and situations presented in the poem based on the Sartre's existentialistic perspective. Elements such as responsibility, freedom, will power, disappointment, and obedience along with their philosophical sub-categories are the most prominent philosophical concepts that Alhavi discuses in his ode "Al-Bahar va Al-Darwish", while preserving the artistic principles in the work.
    Keywords: Al, Bahar va Al Darwish, Existentialism, Khalil Havi, Sartre
  • Aliasgharhabibi* Page 107
    A micro story (also known as micro fiction or mini fiction) or a very short story is one of the story genres which has recently attracted contemporary writers. This type of narrative is rooted in minimalism of modern era. Minimalism is an approach which eliminates unnecessary and extra elements and is based on simplicity and brevity. In the present study, the researcher first presents the minimalistic theoretical framework and describes its essential elements, and then, following a descriptive analytical method, tries to analyze those elements in "Altaeh" micro stories by focusing on narrative, literal, and thematic dimensions of the writings. The results of the analysis reveal that "Altaeh" stories are micro stories and follow the principles of minimalism as they are characterized by a limited number of characters, a very short length, a high amount of dialog, and the writer's attempt to employ words, sentences and paragraphs which are as short as possible.
    Keywords: Altaeh, Brevity, Jebran Khalil Jebran, Micro story, Minimalism
  • Yahya Marouf*, Moslem Khezeli, Toraj Sohrabi Page 141
    Jamil Sedghi Zahawi, is an Iraqi Kurd poet who isconsidered as one of the prominent figures in the contemporary Arab literary movement. He is known foremost with his philosophical ideas and views. The present research aims to investigate Zahawi's works in order to explore the roots ofexistentialism in his poems, examine his alignment with European existentialist philosophers, and depict those aspects of his works which have been influenced by their existential views. The study begins with a brief introduction to existentialism and its historical background, and then continues with an exploration in Zahawi's works. Working within a descriptive analytical framework, and basing the study on library references, the present research attempts to analyze his poems in order to highlight his influence from existentialist philosophers. The results of the study indicate that Zahawi has been strongly affected by the western existentialism principles. This influence is rooted in the ideas of both atheist and theist groups of existentialist philosophers. His influence from the atheist group, including Sartre, can be observed in his ideas about pre-existence, existence and non-existence, transformation and instability of human existence, death, and literature and commitment. His influence from the theist and faithful group, on the other hand, can be observed in his ideas about fall and excellence of human being, the existence of God, and fate and destiny. It was also found that he follows existentialist principles in his beliefs about the equality of woman to man. Moreover, Zahawi was also found to be interested in Mulla Sadra's existentialist philosophy and his discussions on tashkik al-wujud (uncertainty or hesitation about existence) issue.
    Keywords: Contemporary Arabic literature, Existentialism, Jamil Sedghi Zahawi
  • Narges Ansari* Page 177
    As different Arab countries have different sociopolitical conditions, the contemporary Arabic poetry clearly reflects their different perspectives on Imam Hossein and Ashura. This is particularly evident where man is put close to the first century ambience; Ashura shown in various manifestations creates differences in the literature of every nation. Working within a descriptive analytical framework, the present research aims to investigate Ashura poetry in different geographical frames by suggesting a comprehensive review on the poets and their perspectives on Imam Hossein and the event of Ashura. Considering the regional divisions, it also endeavors to clarify the effect of regional differences in dealing with the subject. Given the extent of Arab lands and Arab countries differences in terms of their social and political conditions, three countries of Iraq, Egypt, and Lebanon, as the major centers of Arabic literature have been selected. The results of the study reveal that contemporary Iraqi and Lebanese poets use prominent Ashura concepts and themes to demonstrate contemporary challenges in the Arab world. Their poems are also characterized by explicitness and symbolism. It was also found that the Lebanese poetry displays a heroic and revolutionary look at Ashura event. The Egyptian poetry, on the other hand, was found to have a rather minor and symbolic role in reflecting the current challenging situations.
    Keywords: Ashura poetry, Egypt, Iraq, Lebanon