فهرست مطالب

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 15 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی حسن بگی* صفحات 7-30
    اتهام خشونت طلبی به اسلام و پیامبر اعظم(ص)، همواره از سوی برخی از مستشرقان مطرح می شود،آنان با استناد به برخی از آیات قرآن و گزارش های تاریخی مربوط به برخورد های پیامبر(ص) با مخالفان خود، تصویری خشن از اسلام و پیامبر(ص) ارائه داده اند. از سوی دیگر، عالمان مسلمان هم کوشیده اند به ادعای مذکور پاسخی مناسب دهند که به نظر می رسد، تلاش مذکور، در نفی خشونت گرایی اسلام و قرآن، قرین موفقیت بوده است ولی درباره برخورد های پیامبر(ص) با مخالفان خود هنوز پاسخ شایسته ای ارائه نشده است به عبارت دیگر پاسخ ارائه شده، توان رفع اتهام و شبهه را نسبت به بر خوردهای پیامبر(ص) با مخالفان خود را ندارد. توجه به سه نکته اتهام مذکور را با چالش جدی، روبه رو می کند: الف- لزوم توجه به ماموریت و سیمای پیامبر(ص)، در منابع معتبرکه به منزله محکمات سیره نبوی در بر خورد مخالفان است. در نتیجه، میزان اعتبار گزارش های تاریخی،با محکمات مذکور سنجیده شود. ب- لزوم توجه به ماهیت و ویژگی گزارش تاریخی که نشان دهنده میزان اعتماد و استناد به آن هاست. بر این اساس روشن می گرددکه اتهام مذکور، مبتنی بر گزارش هایی است که اعتماد به آن ها با دشواری هایی روبه روست. ج- لزوم توجه به همانند سازی صورت گرفته میان جنگ های خلفا و برخورد های پیامبر(ص) با مخالفان خود که خود نشان دهنده خلط صورت گرفته میان رفتار خلفا و پیامبر در برخورد مخالفان می باشد. به عبارت دیگر مورخان مسلمان، رفتار خلفا با مخالفان را به رفتار پیامبر(ص) با مخالفان خود نسبت داده و بر اساس آن زمینه اتهام مذکور را فراهم کرده اند.
    کلیدواژگان: پیامبر(ص)، خلفا، جنگ، باورهای کلامی، همانند سازی، گزاره های تاریخی
  • عین الله خادمی *، عبدالرحیم رضاپور صفحات 31-55
    پیرامون دوام و ماندگاری بهشت و جهنم در میان مسلمانان اختلافی نیست مگر فرقه جهمیه و هذیلیه از معتزله که در این مساله با بقیه ی مسلمانان اختلاف نمودند و بر این باورند که بهشت و جهنم پس از مدتی به سکون و ایست کامل خواهند رسید.
    با توجه به تقارن دیدگاه های این دو فرقه، در این مقاله، نظرات و آرای آنان به صورت آمیخته نقل شده است.
    نخست به بیان نظرات جهمیه و هذیلیه و ادله عقلی و نقلی که برای اثبات مدعایشان از آن بهره جستند، پرداخته شده است و به دنبال آن، ادله شان پس از بررسی دقیق مورد نقد قرار گرفته است. سپس برای اثبات جاودانگی بهشت و جهنم با استفاده از آیات قرآن و روایات معصومان (ع) و دیدگاه های اندیشوران و متکلمان و مفسران از قدماء و متاخران و معاصر به ارزیابی و نقد دیدگاه های آنان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: جهمیه، هذیلیه، بقا، فنا، بهشت، جهنم
  • حسین خسروی*، سهراب اسلامی صفحات 57-80
    اهمیت خطبه و حدیث غدیر در اثبات ولایت علی(ع) موجب شده تا از صدر اسلام و قرون اولیه تا عصر حاضر از اصول مسلم اسلام شمرده شود و در کتاب های حدیثی و تاریخی، نویسندگان و مولفان شیعی و اهل سنت درباره آن به بحث و گفتگو بپردازند. به همین جهت است که نزدیکان به آن ایمان دارند و مخالفان بدون انکار صدور و سند آن، آن را روایت می کنند. علی(ع)همواره ضمن احتجاج به حدیث غدیر در برابر مخالفان و غاصبان خلافت،شرایط و ویژگی های لازم را برای جانشین پیامبر(ص)بیان می کردند و واقعه غدیر خم را سند حتمی و قطعی ولایت خود برمی شمردند. بررسی اجمالی کتب حدیثی و تاریخی نشان می دهد علی(ع) بیش از 22 بار بر حدیث غدیر احتجاج نموده و مردم را بر ولایت و جانشینی خود گواه گرفته است. استدلال شیعه به این حدیث بر مقدماتی استوار است. مخالفان امامت علی(ع) برای تضعیف استدلال شیعه بر این حدیث شبهاتی را متوجه آن کرده اند؛ از جمله این که اگر این آیه درباره حضرت علی(ع) نازل شده بود و مقصود امامت آن حضرت بود، بر ایشان واجب بود که این مسئله را آشکارا اعلام و در منازعات سیاسی به آن احتجاج کند. بنابراین مساله اصلی در این پژوهش این است که اولین بار چه کسی در اثبات ولایت و امامت علی(ع) بر این حدیث احتجاج نموده و چگونه حدیث غدیر از دلایل روشن ولایت و خلافت بلافصل امیرمومنان علی(ع) محسوب می شود؟ در این مقاله سعی شده تا به روش کتابخانه ای و توصیفی و تحلیلی احتجاج های حضرت بر خطبه غدیر،اهمیت این خطبه در ولایت و امامت علی(ع) مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: غدیر خم، خطبه غدیر، ولایت علی(ع)، احتجاج و استدلال
  • فاطمه شاکر اشتیجه*، طلعت حسنی بافرانی صفحات 81-108
    از موجوداتی که همه ادیان آسمانی به گونه ای بر وجود آن تاکید کردهاند، روح القدس است. از آنجا که خداوند به عنوان محور مشترک همه ادیان آسمانی در متون مقدس، این حقیقت الهی را به بشر معرفی نموده است، می توان گفت که برخلاف اختلافات ظاهری موجود، همه ادیان آسمانی از حقیقت واحدی سخن گفته اند. از این رو در نگاشته حاضر تلاش شده است با بهره گیری از منابع دینی و با تجزیه و تحلیل داده های مطالعاتی، با روش کتابخانه ای و رویکردی تحلیلی- تطبیقی، به معرفی روح القدس در دو دین اسلام و مسیحیت پرداخته شود و کارکردها و نقاط اشتراک و افتراق آن را با توجه به آیات انجیل، قرآن و روایات اسلامی تبیین گردد. آنچه در نهایت بدان رهنمون خواهیم شد آن است که در باور غالب مسیحیان روح القدس در کنار خدا و مسیح مقام خدایی دارد و ضلع سوم از اضلاع تثلیث را تشکیل می دهد. این روح نقش مهمی در برابر عیسی(ع) ایفا می کند و بعد از عروج مسیح رهبری جامعه دینداران را برعهده دارد و برای فرد برخوردار از آن برکات بسیار فراهم می نماید. در قرآن کریم نیز در موارد متعددی کلمه «روح» و «روح القدس» بکار برده شده است. هرچند بسیاری از مفسرین بخصوص مفسرین اهل سنت، روح القدس را به جبرئیل تطبیق نموده اند، اما با توجه به روایات می توان به این نتیجه رسید که روح القدس فراتر از جنس فرشتگان، مخلوقی برتر از جبرئیل و میکائیل است، که برای دارنده خود برکات بسیاری به همراه دارد.
    کلیدواژگان: قرآن، اولوالعزم، غزلیات شمس
  • سید عباس ذهبی*، سید حمیدرضا سیدوکیلی صفحات 109-122
    حیات برزخی پیش از ملاصدرا از مسائل علم کلام بوده است که ملاصدرا آن را در قالب مساله فلسفی مطرح کرد و در دنباله مباحث مربوط به حرکت جوهری نفس انسانی و قوا و ادراکات او قرار داد؛ او بر این عقیده است که ادراکات جزئی پس از مرگ توسط قوه خیال صورت می گیرد. این قوه همراه با نفس پس از مرگ باقی می ماند و مرتبه ی پسینی آن مرتبه ی برزخی نامیده می شود. انسان توسط این قوه صورت تمامی افعال خود در دنیا را به خاطر خواهد آورد که از این عالم به «عالم مثال» یاد می شود. عالم مثال همچون عالم واسطه ای است میان عقل مجرد و موجودات مادی. بنابراین، عالم مثال موجودی است که ماده نیست، لکن بعضی لوازم ماده بودن همچون مقدار، شکل و عرض فعلی را داراست. انسان با جمیع خصوصیات ذات، صفات و افعالش در عالم مثال موجود است، بدون آن که اوصاف رذیله و افعال سیئه و لوازم نقصی و جهات عدمی با وی همراه باشند. ملاصدرا ظهور مراتب باطنی و لایه های عمیق نفس را بر اساس «حرکت جوهری نفس» که یک حرکت استکمالی و اشتدادی است توجیه می نماید.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، قوه خیال، عالم مثال، برزخ، حرکت جوهری نفس
  • محمد گودرزی*، رحمت الله معظمی گودرزی صفحات 123-156
    مهم ترین و بحث برانگیزترین گفتمان کلامی روزگار ما،گفتمان و مساله ی نسبت میان عقل و دین می باشد به این معنی که چگونه هم می توان متفکر بود و هم متدین ماند، هم تعقل و تفکر و استدلال ورزید و به لوازم آن پای بند ماند و هم تجربه ی دیندارانه داشت و دیندار باقی ماند.پرداختن به این مباحث، باعث پیدایش سه رویکرد عمده در حوزه ی کلام جدید و فلسفه ی دین شده است؛ نخست: رویکرد عقل گرایی حداکثری(strong Rationalism) و دوم رویکرد ایمان گرایی(fideism) و رویکرد سوم، عقل گرایی انتقادی(critical rationalism) یا عقل گرایی معتدل؛ در این مقاله تلاش شده است تا بر اساس رویکرد عقل گرایی انتقادی (معتدل) و با تکیه بر فهم فلاسفه از مبدا هستی، به قضاوت انتقادی- استدلالی درباره ی نسبت عقل استدلالی با خدای کتاب مقدس و خدای قرآن پرداخته شود و به این سوال اساسی پاسخ داده شود که آیا حکایت کتاب مقدس از خداوند و حکایت قرآن از خدا با عقل گرایی انتقادی- استدلالی، سازگاری دارد یا خیر؟
    آنچه از این پژوهش که با رویکرد انتقادی –تحلیلی تحت عنوان((خدا در ادیان ابراهیمی(یهودیت،مسیحیت و اسلام)ونسبت آن باعقل گرایی انتقادی-استدلالی))بدست آمده این است که خدای قرآن برخلاف خدای تورات و انجیل چه از جهت ذات و چه از جهت صفات نه تنها با رویکرد عقل گرایی انتقادی-استدلالی سر ناسازگاری ندارد بلکه همه ی برا هین متقن فلسفی در اثبات خدای قرآن همراه و هم صدا هستند.
    کلیدواژگان: قرآن، کتاب مقدس، تورات، انجیل، گفتمان، عقل استدلالی
  • چکیده ها
  • چکیده مقالات به عربی
    صفحات 1-6
|
  • Ali Hasan Beigi* Pages 7-30
    The orientalists have always accused Islam and the great prophet to harshness. Based on some Quran verses and historical records on the conflict between prophet and his opponents, they tried to represent rough picture of Islam and prophet (p.b.u.h). On the other hand, the Muslim scholars also tried to answer the aforesaid argument that seems has been successful to disprove harshness of Islam and Quran. But it still has not properly given answer to the prophet encounter with his opponents. In other word, this answer is not able to remove all accusation and doubt about the prophet encounter with his opponents. Author thinks that the three following points challenge the aforesaid accusation: A.The necessity of the attention to commission and appearance of prophet in creditable that is as indisputable verses of prophetic method in conflict with opponents. As a result it is necessary to evaluate the credit of historical narratives to the mentioned indisputable verses. B.The necessity of the attention to nature and character of historical records that is representative of degree of confidence and rely to themThe necessity of the attention to the accomplished simulation between caliphs’ wars and prophet’s conflicts with their opponents that it is representative of the occurred confusion between caliphs’ behavior and prophet one with opponents. In other word, the Muslim historians have attributed the caliphs’ behavior with their opponents to prophet conduct with his opponents and accordingly they caused to occur this accusation.
    Keywords: Prophet (p.b.u.h), Caliphs, War, Polemic believes, simulation
  • Einolla Khademi*, Abdol Rahim Rezapour Pages 31-55
    It seems that there is no disagreement about the immortality of heaven and hell among Muslims and followers of Islam but Jahmieh and Hazilieh that after a while they believed in mortality and sheer tranquility for heaven and hell.They brought evidences from rational reasons and theories like limitation in God power, creation of univers and its death and verses which cite about the unperpetuity of heaven and hell but these evidences are all uncertain. They sought refuge in justification and fell in fire.In this paper we refer to the Quranic verses and narrations which indicates to heaven and hell and responds to the question via descriptive and analatical method and data.
    Keywords: Tahmieh, Hazilieh, immortality, mortality, heaven, hell
  • Hossein Khosravi*, Sohrab Eslami Pages 57-80
    To elevate their words, the poets, depending on their Knowledge, make use of The great Sources of The Book and Sunnah (tradition). Sometimes this scope of The poet Knowledge is so wide That They percieve Sunnah in Quran and Then, brings The commonalities of The reachness of wisdom in his/her poetry and attracts the reader by his/her delicate thoughts and exalted subjects. Romi is one of those poets who has exalted his poetry with these teachings. In The Lyrics of Shams, either visible or in visible, like his other works, Romi has frequently mentioned poetic evidences for The indications to the lives of the men- of – desicion prophets in Quran. In this library research it has been attempted to describe This multidimensional impressibility in Shams Lyrics which is part of the mystical spirit, secrets and The elegance of The thoughts of Romi in his lyrics which result from the harmonious combination of Quran and Hadith (the speech).
    Keywords: Quran, men of desicion, Shams lyrics
  • Fatemeh Shaker Ashtije*, Talat Hasani Baferani Pages 81-108
    A creature that all of devine religious in some ways has emphasized on, is Holy Spirit. From the point that God is the common axis of all devine religions in Holy Book in which has introduced this devine truth to all the Human Beings. All the devine religions has talked about a unit truth although there are some superficial disagreements. This text tries to introduce Holy Spirit in two religions of Islam and cristianity and clarify the usage and the similar and dissimilar points according to Bible, Quran and Islamic narations through using religious sources and analysis of data via library method and analytical – comparative methods. We will be guaided to a point in which all the cristians beliefs place Holy Spirit in side with God and Crist and gives him a devine position and believe that he is the third side of Trinity. This spirit plays a huge role against the Jesus and after the ascension of Christ this spirit holds the responsibility as a leader for religious comminuty and for the followers brings a lot of blessings.We have several citations of “spirit” and “Holy Spirit” in Quran.Alghough a plethora of interpreters specially Suni ones has appointed “Holy Spirit” to Gabriel, according to narrations we reach a conclusion that Holy Spirit is far more superior to material of angels, and is superior to Gabriel and Michael too, and he has enormous blessing for the person who possess it.
    Keywords: Holy Spirit, Gabriel, Jesus (Christ), New Testement, Quran, narration
  • Seyed Abbas Zahabi*, Seyed Hamidreza Seyedvakili Pages 109-122
    This article has as its objective the study of Mullasadra doctrine on Barzakh. Before Mullasadra, the life of Barzakh was considered to be a theological subject, which Mullasadra presented as a philosophical issue, which follows the transubstantiation of human soul and his/her faculties and perceptions. He believes that after death, partial perceptions are made by the illusion faculty. This faculty accompanying the soul will survive the death. And its posterior stage is called the Barzakh stage. By this faculty, the human will remember all of his/her acts in this world. And, this is why the Barzakh is called “the world of Misal”. This world is an Barzakh world between pure intelligence and material existents. Thus, the world of¬ Misal is an existent that is not material. Yet it has certain properties of materials such as quantity, form and actual accident. Human with all of his/her inherent characters of essence, attributes and acts is present in Misal, without being accompanied by evil dispositions, evil actions, defective concomitants and non-existential dimensions. Mullasadra explains the emergence of esoteric and deep layers of soul on the basis of the trans-substantial motion of the soul, which is an evolutionary and intensification motion.
    Keywords: Mullasadra, Illusion faculty, world of symbols, isthmus, trans, substantial motion, soul
  • Mohammad Guderzi*, Rahmatola Moazemi Guderzi Pages 123-156
    The most important and most controversial Theological discourse in our time, is discourse about the relationship between reason and religion, This means That how a person can be a Thinker and also can remain religions. Both how he can do reasoning and Thinking and can remain committed to its accessories and also he can have religions experience and remain religious. Dealing with These topics can cause appearing Three main approaches in the area if new word and religion philosophy. First strong rationalism, Second Fideism, and This research, it attempted to deal with reasoning- critical judgment about The relation of reasoning wisdom with the holy book and Quran God based on critical (moderate) rationalism and with rely on philosophers understanding from The origin of bing and to answer this question that is the strong of the holy book about God and The strong of Quran about God compatible with moderate reasoning- critical rationalism?Greed this research that col critical-subject ((God in Abrahamic religions (Jewdism, Christianity, islam) and its relationship with critival reasoning))This that god moral criterion bosom lie Torah god and gospel which greed vectorial, essence and which greed vectorial qualities nay alone col critical rationalism critical-argumentative has head incompatibility. But every because ha! Objection Philosophic valvateproof god moral criterion existents attendant and too voice.
    Keywords: Quran, the holy book, Torah, gospel, discourse, reasoning widom